Káli ldikó

Végzett hallgatóink mondták a képzésről

Amikor az Erkölcstan- Etika szakos pedagógus- szakirányú továbbképzésre jelentkeztem a Kodolányi János Főiskolára, már tudtam, hogy nem veszek zsákbamacskát, hiszen 2012-ben ugyanitt végeztem el az Inkluzív nevelés tanára mesterszakot. Az oktatók felkészültek, széles látókörűek az iskolában és a változó igényeknek megfelelően rugalmasan, de következetesen tanítanak, gyakorlatorientált, életszerű, a mindennapokban jól hasznosítható tudást adtak. Az erkölcstan tantárgy bevezetésével nekünk, pedagógusoknak meg kell újulnunk, hiszen ezen a téren a szakemberek képzése hiányos volt. Számomra nagyon kedvező, hogy itt a Kodolányin teremtődött erre lehetőség. A sokat reklámozott 30-60 órás tanfolyamok nem lesznek elegendők a tárgy tanítására, a közeljövőben csak szaktanár taníthatja majd azt. Itt újabb diplomaként, kiegészítő képzésben, tanári szakot végezhettünk el egy tanév alatt. A képzés során erkölcsi, etikai és filozófiai bevezetés után az erkölcstan tantárgy oktatásának módszertani alapjait sajátíthattuk el. A megszerzett ismereteket azonban nem csak az erkölcstan tantárgy oktatása során tudjuk hasznosítani, hanem az iskolai nevelés kérdéseiben, az osztályfőnöki órán, és egyéb iskolai programok szervezése során is. Feltétlenül említésre méltó, hogy a továbbképzésre az ország több tájáról jártak kollégák, így kovácsolódtunk össze mindannyian. A kapcsolatot azóta is tartjuk és így nagyobb az áttekintésünk az oktatásügy helyzetéről.

Bándoliné Laczi Lívia Erkölcstan-etika szakos tanár IX. Kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium
még több vélemény

Káli IldikóSommelier, borszakíró, bortanfolyami oktató

Az Országos Borszakértő Bizottság Elnökhelyettese

Tel: 06 20 38 74 150

E-mail: ildiko.kali@t-online.hu

 

Képzettség

Bortanácsadás – Gasztronómia

  • 2004 - A Londoni Wine & Spirit Education Trust diplomása
  • 2004 - Francia Borászati szaktanfolyam (Sopexa, Budapest)
  • 2001 - Patrick Pages francia sommelier tanfolyama n°3 (Sopexa, Budapest)
  • 2001 - Borász technikus (2 éves levelező képzés, Budafok)
  • 2000 - Patrick Pages francia sommelier tanfolyama n°2 (Sopexa, Budapest)
  • 1999 - Bortanácsadó, Emelt szintű szeminárium (Borkollégium Szabadegyeteme)
  • 1999 - Patrick Pages francia sommelier tanfolyama n° 1 (Sopexa, Budapest)
  • 1999 - Sommelier Iskola, Emelt szintű Sommelier Kurzus (Borház, Budapest)
  • 1998 - Sommelier Iskola, Bor-gasztronómiai Kurzus (Borház, Budapest)

 

Egyéb képzettség

  • Európai Diplomata Képző, „College of Europe” (Bruges, Belgium)
  • Társadalomtudományi Egyetem, Politológia szak (Grenoble, Franciaország)
  • Francia-magyar szakfordítói és tolmács diploma (ELTE)
  • Középiskolai francia nyelv és történelem szakos tanári diploma (ELTE Bölcsészkar)

 

Szakmai gyakorlat

  • 2011. februártól: Costes étterem, sommelier-tanácsadó
  • 2010-2011. Costes Étterem, Budapest, Vezető sommelier
  • 2008 Sommelier a Tigris borétteremben
  • 2000-2007. Sommelier, Gundel Étterem
  • 2004 Bortanfolyamok tartása: a francia Sopexa, Dionüsos Borház, Magyar Borok Háza
  • Bortúrák, szakmai borkóstolók, bortesztek és borpromóciók szervezése
  • Francia és belga három Michelin csillagos séfek Magyarországi programjának szervezése
  • Borszakírás ( VinCE Bormagazin, Decanter, Borigo, Bor és Piac, Eszencia, Success & Salad, Business Traveller és a Manager Magazin borrovatának vezetése, Az Utazó Magazin boroldalai)
  • Francia és olasz borászatok rendszeres látogatása


Egyéb szakmai gyakorlat

  • 1994-2004 - Kereskedelmi Titkár, Belga Nagykövetség Kereskedelmi Kirendeltsége

  • 1998 - Szótárszerkesztő, Francia-Magyar Nagyszótár, Akadémiai Kiadó
  • 1989-1994 - Szabadfoglalkozású francia tolmács és fordító

 

Nyelvismeret

  • Francia - Felsőfokú nyelvvizsga
  • Orosz - Felsőfokú nyelvvizsga, két félév nyelvtanulás, Szentpétervári Egyetem
  • Angol - Középfokú nyelvvizsga, egyhónapos nyelvtanfolyam, Oxford
  • Spanyol - Nyelvtanfolyam, Malaga (Spanyolország)


Hobbi

Utazás, nyelvtanulás; futás-úszás napi szinten