Borismereti tanfolyam, sommelier - alapozó

Tudomány vagy művészet? Ki az a sommelier? Tanfolyamunkon a hallgatók többek között átfogó képet kapnak

a borkészítés művészetéről, történelmi borvidékekről, a bor ajánlásáról, borbírálat és -kóstolás szempontjairól, céljáról, módjáról és érdekes szakmai kérdésekről. Mindeközben megtanulhatja, hogy hogyan kell a borokról beszélni, azokat ajánlani, bemutatni.

 

Oktatónk Káli Ildikó sommelier, borszakíró, bortanfolyami oktató.
„A Magyar Sommelier Szövetség Tiszteletbeli Elnöke”

 

Káli Ildikó: A borokról általában (videó)

 

sommelier_borismereti_tanfolyam_alapozo_1 sommelier_borismereti_tanfolyam_alapozo_2 sommelier_borismereti_tanfolyam_alapozo_3

sommelier_borismereti_tanfolyam_alapozo_4 sommelier_borismereti_tanfolyam_alapozo_5
Kattintson a képre a nagyításhoz!

A borismereti tanfolyam tartalmából:

1. A sommelier szakma bemutatása. Ki a sommelier? Melyek a feladatai? Ízek érzékelése. A bor története A borkóstolás menete: hogyan kóstolunk? Hogyan jellemezzük a borokat? Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér és Portugieser szőlőfajták, és boraik kóstolása.

2. Magyarország fehér boros vidékei – 1. rész (jellemző szőlőfajták, talaj, borászatok, mikroklíma) Hungaricumok Borkészítés A sommelier szakma mesterfogásai. Olaszrizling, sauvignon blanc és kadarka szőlőfajták, valamint boraik kóstolása

3. Magyarország fehér boros vidékei – 2. rész (vulkanikus talajú fehér boros vidékek) A megfelelő borkóstolási körülmények. A Chardonnay szőlőfajta és kóstolása. Rosé és siller készítés. Kóstolás.

4. Magyarország vörös boros vidékei: jellemző szőlőfajták, bortípusok, talaj, borászatok, mikroklíma. A borok ideális fogyasztási és szervírozási hőfoka. A Furmint és a Kékfrankos szőlőfajtákkal, és boraik kóstolása.

5. A sommelier eszközei és használatuk. A különböző pohártípusok – melyiket milyen borhoz használjuk? A dekantálás: hogyan? miért? melyik bort? A Merlot, Cabernet sauvignon és Cabernet franc szőlőfajták. Kóstolás.

6. Otthoni és éttermi borkészlet összeállítása. A borok szakszerű tárolása. Borlap összeállítása. A Pinot noir és Syrah szőlőfajták; és boraik kóstolása. Mi a borházasítás? Házasítások kóstolása.

7. Étel-ital párosítás. A mértékletes borfogyasztás. A Hárslevelű szőlőfajta, és borának kóstolása. Természetes édes borok fogalma és kóstolás.

 

Alkalmanként 5-8 féle magasminőségű bor kóstolására kerül sor!


2022-ben induló sommelier tanfolyamainkra várjuk érdeklődését! Ajándékozza meg a borkészítés, borbírálat, borkóstolás iránt érdeklődő ismerőseit, barátait, családtagjait a Kodolányi Egyetemen induló képzésekkel.


Kezdési időpont: 2022. január 25. kedd (18h)

A tanfolyam időtartama: 7 hét

A tanfolyam óraszáma: 21 tanóra (21x60 perc)

Tanfolyami időpontok:                 

1.)  2022. január 25. kedd (18h)

2.) 2022. február 01. kedd

3.) 2022. február 08. kedd

4.) 2022. február 15. kedd

5.) 2022. február 22. kedd

6.) 2022. március 1. kedd
7.) 2022. március 8. kedd

 

A tanfolyam helyszíne:

  • Budapest: Kodolányi János Egyetem Budapesti Oktatási Központ, Bp. XIII.ker Frangepán utca 50-56.

 

A tanfolyam során megszerezhető végzettség: tanúsítvány a tanfolyam elvégzéséről

Jelentkezési  határidő: 2022. január 20.


A képzési díjat a következő bankszámlára kérjük utalni:

ERSTE Bank 11600006-00000000-38225444

 

Számlatulajdonos: Kodolányi János Egyetem

 

Utaláskor a visszakereshetőség érdekében a közlemény rovatba kérjük a SOMMELIER szót és vesszővel elválasztva a JELENTKEZŐ NEVÉT beírni. (Minta: SOMMELIER, Kiss Dóra)


Szakmai információ a tanfolyamról és a tematikáról:

Káli Ildikó Boroktató, Címzetes egyetemi docens

E-mail:  ildiko.kali@t-online.hu
Tel:       06 20 38 74 150


Kapcsolattartó: Józan Noémi

tel: (30) 746-5503

email: felnottkepzes@kodolanyi.hu


 

Minimális létszám: 10 fő

Maximális létszám: 14 fő

A képzés ára:

59.000,- Ft, amely tartalmazza:

- a kóstolásra kerülő 40 bort,

- a segédanyagot (borjellemzési lapok, borvidék jellemzési lapok)

- a tanfolyam elvégzéséért járó tanúsítványt.

 

A jelentkezés módja:

Az online jelentkezési lap pontos kitöltésével és a tanfolyam díjának átutalásával.


Figyelem!
A képzésen való részvétel jelentkező által a jelentkezést követő 14 napon túl gyakorolt egyoldalú elállása esetére a felek kikötik, hogy a befizetett összeg bánatpénznek minősül, így azt nem áll módunkban visszafizetni.
A képzésről való bárminemű kimaradás vagy a részvétel akadályoztatása esetén, a befizetett képzési díjat nem áll módunkban visszatéríteni.
Amennyiben a képzés a szervező által kerül lemondásra, így különösen amennyiben a jelentkezési feltételek között meghatározott minimális létszámot nem éri el a jelentkezők száma, a befizetett képzési díjat 100%-ban visszautaljuk!

Tudnivalók a jelentkezés módjáról, menetéről