Tehetséggondozás a Kodolányin

2021. június. 03. KáVé
Tehetséggondozás a Kodolányin

 

Digitális technológiákkal ismerkedtek a fiatalok

Hárommillió forintos támogatást nyert a Kodolányi János Egyetem a NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM „A hazai és a határon túli felsőoktatási intézmények tehetséggondozó programjainak támogatása" címmel kiírt nyílt pályázata keretében.  Az egyetem „Digitális technológiák használata a közösség szolgálatában” című, „NTP-FKT-20-0002” azonosító számú szakmai programjának célja a digitális technológiák tudatos felhasználása. A KJE-n olyan területeket választottak ki, amelyeket a jövőbeli hallgatók érintőlegesen használnak a képzések során, ám a tehetséggondozó foglalkozások segítségével mélyebb ismeretet kaphatnak. A programelemek hangsúlyozottan kapcsolódnak a műszaki tudományokhoz.

 

 

A pandémia miatt a virtuális térbe költözött a megvalósítás egy része:  digitalizációval és technológiai innovációval kapcsolatosan online előadássorozatot szerveztek az egyetemen. Az előadások során napjaink digitális világának legfontosabb témái kerültek terítékre. Mindemellett kiscsoportos műhelyfoglalkozásokra is sor került, amelyek a digitális képalkotási technikák és ökotudatosság a digitális technológiában témakörökben zajlottak a tavasz folyamán.

"Ökotudatosság a digitális technológiában" témában a gyakorlatorientált foglalkozásokat  Gyulán és Békéscsabán tartották, illetve tartják június végéig.

Gajdács Krisztián, a projekt megvalósításában partnerként résztvevő RoboKaland Alkotóműhely egyik oktatója a KV-nak elmondta, az „Ökotudatosság a digitális technológiában” című műhelyfoglalkozásra május 31- június 3. között került sor a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium Általános Iskola és Kollégiumban. A technológiai jellegű, a robotika alapjaihoz kapcsolódó foglalkozások első napján a résztvevők az újrahasznosítás anyagaival, lehetőségeivel ismerkedhettek meg, meglévő technológiai tudásukat kamatoztatva, ugyanis dvd-meghajtókat és winchestereket szedtek darabjaira, amelyeket az ökotudatosság jegyében szelektíven válogattak szét.

„Rengeteg értékes alapanyag került elő a szétszerelt darabokból - csavarok, elektromos motorok, tengelyek, merevlemezek, állandó- és elektromágnesek - amelyek egy későbbi projekt folyamán újra felhasználásra kerülnek. A későbbiekben a modellépítés és működtetés alapjainak keretein belül megismerkedtünk a modell építés alapjait képező áramköri alkatrészekkel és az összeépítéshez szükséges berendezésekkel, eszközökkel. Mindenki megépítette első, univerzálisan használható tranzisztoros áramkörét” - emelte ki Gajdács Krisztián.

Az oktató arról is beszél az egyetemi lapnak, hogy a térlátás és a logika is fontos szerepet kapott a foglalkozásokon, illetve kooperatív technikákat is elsajátíthatták a résztvevők az egyes munkafázisok alkalmával. Hozzátette: „ A következő nap az eszközkészítést és deszkamodell fejlesztést próbálhatták ki a fiatalok. Egy öntözőrendszert készítettünk el, amely műveleti erősítős áramkört, talaj-nedvességmérőt és jelfogót, másnéven relét tartalmazott, majd az áramkört módosítottuk egy infra kaput tartalmazó biztonságtechnikai eszközzé. Ekkorra már olyan jól összeszokott a csapat, hogy mindenki, önállóan megépítette élete első IC-s (integrált áramkör) áramkörét, amelynek lelkét egy NE555 univerzális időzítő áramkör alkotta” - mondta el Gajdács Krisztián.

V.I.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat