Tematikus hét: Mátyássy Áron

Hangoskodó

“Mindig az adott feladat a legnagyobb kihívás…”

 

Mátyássy Áron Balázs Béla-díjas film- és televíziós rendező, forgatókönyvíró, a Kodolányi János Egyetem új docense is előadást tartott a tematikus hét keretein belül. Bepillantást nyerhettünk az “Aranyélet” című televíziós sorozat kulisszatitkaiba, az előadást követően pedig interjút kértünk tőle, hogy jobban megismerjük a sorozatkészítés világát. 

Tovább »

Történelem szakos kodolányisok az Országházi Könyvtárban

KáVé

Patinás környezet, különleges gyűjtemény, tartalmas előadás

 

A Parlament épületének szívében, központi helyen található könyvtár helyben használható dokumentumokkal szolgálja a nyilvánosságot. A XXV. kapuhoz, azaz a bejárathoz vezető, oszlopokkal övezett kültéri folyosón haladva már lenyűgözi az embert a látvány, és olvasói minőségében a sokadik látogatás után is megilletődik. A belépés természetesen engedéllyel történik, nem is lehetne ez másként. Ugyanakkor mindenkinek lehetősége van arra, hogy beiratkozott olvasóként vagy látogatócsoport tagjaként engedélyt kapjon a belépésre. Prof. Dr. Simándi Irén, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetője szeptember utolsó szombatján látogatott el első évfolyamos könyvtár- és harmadéves történelem szakos tanítványaival az Országgyűlési Könyvtárba.

Tovább »

Möbius szalag a színpadon – Szerelmek városa a Vígszínházban

Mozaik

Érzelmek kavarodása, színekben, formákban, hangokban

Aki pusztán az elme szabályok szerint működő logikája mentén szeretné a könnyen értelmezhetőség keretei közé szorítani a Jacques Prévert Szerelmek városa című forgatókönyve alapján készült ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós színpadi adaptációját, akár vissza is válthatja a jegyét. Hacsak nem érez magában nyitható ajtókat az érzelmi alapon rendeződő, kaotikus színházi katarzis megélésére. Ez az előadás sokkal több egy pusztán lineáris cselekményvezetésű, szépen eljátszott szerelmi mesénél. Még csak érzelmi realizmusnak sem nevezhető a mindennapi emocionális amplitúdók szintjén az az örvénylés, amit a két fiatal művész Kovács Adrián zenéjével és a Vígszínház társulatával színpadra álmodott. Az érzelmek teljes kavarodása, színekben, formákban, hangokban és kicsit sem elhanyagolható módon, mozgásban kifejezve.

Tovább »

„Turizmus volt, van és lesz”

KáVé

„…mintha megsejtettük volna, hogy az együttműködésre nagyobb szükség lesz, mint valaha”


Az idén harmincadik évfordulóját ünneplő Kodolányi János Egyetem jubileumi eseménysorozatának része volt a Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium, amit nyolcadik alkalommal rendeztek meg. „A TURIZMUS VÁLSÁGJELENSÉGEI” című  tudományos programot a KJE, a Magyar Földrajzi Társaság, a CSFK Földrajztudományi Intézet, valamint az MTA X. Földtudományok Osztálya Társadalomföldrajzi Bizottság Turizmusföldrajzi Albizottsága közös szervezésében tartották meg szeptember 17-én Budapesten.

Tovább »

VIII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium a KJE-n

KáVé

Tanácskozás a turizmus válságjelenségeiről


A VIII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpóziumnak ad otthont a Kodolányi János Egyetem (KJE) szeptember 17-én a KJE, a Magyar Földrajzi Társaság, a CSFK Földrajztudományi Intézet, valamint az MTA X. Földtudományok Osztálya Társadalomföldrajzi Bizottság Turizmusföldrajzi Albizottsága együttműködésében.

 „A TURIZMUS VÁLSÁGJELENSÉGEI” című tudományos program Szatmári Péternek, a KJE tudományos és fejlesztési rektorhelyettesének, valamint Kocsis Károlynak, CSFK Földrajztudományi Intézet igazgatójának és Jeney Lászlónak, Magyar Földrajzi Társaság, főtitkárának a köszöntőjével veszi kezdetét a KJE budapesti campusának 401-es nagyelőadójában szeptember 17-én délelőtt háromnegyed tízkor. Ezt követően plenáris előadásokra kerül sor; elsőként Lakatos Tibor rendőr dandártábornok (Belügyminisztérium) tart előadást „Járványkezelés és turizmus” címmel, majd Gonda Tibor egyetemi adjunktus (Pécsi Tudományegyetem) „Turizmus és reziliencia − egy fogalom metamorfózisa” című előadását hallgathatják meg a résztvevők. A plenáris ülés keretében még Sívó Roland létesítményigazgató (Aquaworld Resort) tart előadást „A Covid-19 járvány hatása a magyarországi szállodaiparra” címmel.

Tovább »

Fame-bemutatóval kezd a Vörösmarty Színház

Kitekintő

Szeptember végén ősbemutató: Az ember tragédiája 2.0


A pandémia a színházi életet is behatárolta, odalett a személyes élmény, hosszasan nem találkozhattak a művészek a közönséggel. Így volt ez Székesfehérváron is, most viszont örvendetes hír, hogy szeptember 11-én a nagyközönség előtt is bemutatja a Vörösmarty Színház társulata a Fame című musicalt. Óriási várakozás övezi a világhírű musical bemutatóját, hiszen Hargitai Iván csapata elementáris erejű előadást alkotott, a rendező újfajta megközelítéssel állt a világhírű musicalhez: „Ha ehhez a Broadway-típusú szórakoztató iparhoz csatlakozik gondolat is, akkor sokkal gazdagabbá teszi az énekszámokat is, a koreográfiát, a jeleneteket, a figurákat. Bátran állítom, hogy ezt sokkal jobban szeretik a nézők is.”

Tovább »
Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat