Huszonöt éves lesz a Kodolányi

Hangoskodó

Hajdu Ráfis Luca – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam

Húszezer diploma, sikeres öregdiákok, egyetemi tervek

Huszonöt éves lesz az idén szeptemberben a Kodolányi János Főiskola, hazánk egyik első magán felsőoktatási intézménye. Az alapítás körülményeiről, a sikertörténet főbb állomásairól Dr. Szabó Péter rektorral, az intézmény egyik alapítójával beszélgettem a Budapesti Oktatási Központ rádióstúdiójában. Először a legelső tanévről kérdeztem. 

Tovább »

Indonézia és a múlt árnyai

Tudomány

Tarbay Gabriella

Tények, kérdések és válaszkísérletek az 1965-67-es indonéziai katonai hatalomátvétel kapcsán

A hidegháború fontos, részleteiben öt évtized elmúltával sem tisztázott fejezetét alkotja a volt holland gyarmatból Délkelet-Ázsia legnagyobb, legnépesebb, stratégiai olajtartalékokkal rendelkező államává vált Indonéziában az 1965-67-ben bekövetkezett jobboldali katonai hatalomátvétel és az azt követő brutális terrorhullám. Sukarno elnök, a két világháború közötti függetlenségi mozgalom karizmatikus vezérének az Indonézia Kommunista Pártjára (a továbbiakban IKP) támaszkodó kormányát ekkor a Suharto tábornok vezette liberális gazdaságpolitikát folytató katonai diktatúra, az „Új Rend” váltotta fel. 

Tovább »

A hallgató kérdez, a tanár válaszol

KáVé

Kihelyezett óra Dr. Simándi Irénnel

Olvastam valahol, hogy a történelemtanítás során emberközelivé kell tenni az eseményeket. Például 1848 vagy 1956 esetében mindenhol vannak helyi vonatkozások, ezekre érdemes összpontosítani. Egy huszárkapitány vagy egy 56-os felkelő története sokkal érdekesebb, mint a nagy eszmefuttatások a polgári átalakulásról vagy a kommunista világrendszerről. Arról is hallhatunk eleget, hogy élményszerűvé kell tenni a történelemtanítást, s ezek után csak félve jegyzem meg, hogy mindezek mellett a történelmi tények megismertetése sem sikkadhat el. 

Tovább »

Tíz kiállító, kétszáz érdeklődő

KáVé

Sikeres állásbörze

A tavaszi félév kiemelt programjaként szerveztük meg az állásbörzét április 26-án, 11.00-14.00 óra között a KJF Budapesti Oktatási Központjában, a főiskolai klubban. A rendezvény közel kétszáz érdeklődőt vonzott, az aktív hallgatók mellett öregdiákok is eljöttek.

Tovább »

Sportról a Pinceklubban

KáVé

Öttusáról, versenyekről, utánpótlásról

A felsőoktatási tanulmányok évei elsősorban a tudás megszerzéséről szólnak, ugyanakkor a hallgatók számára fontos a tantermen és a könyvtáron kívül töltött idő is. Emiatt is különös öröm, hogy a Kodolányi János Főiskola Székesfehérvári Oktatási Központjában megnyílt a Kodolányi Pinceklub. 

Tovább »

Közösségi festés és a Kodolányi Art Gallery

Hangoskodó

Vendrey Márta írása – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam

KREATÍV VONAL, FESTETT GONDOLATOK

A Kodolányi János Főiskola /KJF/ hetedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Hét programsorozatának nyitóeseményeként nyílt meg a Kodolányi Art Gallery /KAG/  legújabb kiállítása, a Festett gondolatok/Painted Ideas.  Dr. Tarbay Gabriellát, a KJF docensét, a KAG alapítótanárát kérdeztem a kezdetekről, a galéria fejlődéséről és az újonnan nyílt kiállításukról.

Tovább »
Kodolányi János Főiskola

Kodolányi János Főiskola
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Főiskola
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat