Pénzügyi kihívások a világban és itthon

2024. május. 13. KáVé

Pénzügyi kihívások a világban és itthon Laki Beatrix -  kommunikáció- és médiatudomány szak, III.évfolyam Balogh László előadása a Kodolányin Elérkeztünk a tavaszi félév végéhez az egyetemen, már csak a vizsgák állnak a hallgatók előtt. A szorgalmi időszak lezárásaként Balogh László miniszteri tanácsadó,  a pénzügyi tudatosság nagykövete  tartott előadást a kommunikáció szakos hallgatók részére. Balogh László tíz évig tevékenykedett helyettes államtitkárként, és napjainkban is elkötelezettje annak, hogy terjessze a felelős pénzügyi gondolkodást.   A budapesti oktatási központban tartott programot Dr. Kiss Róbert Richárd, az alkalmazott kommunikáció tanszék tanszékvezetője nyitotta meg, aki felhívta a „kommédiás” hallgatók figyelmét a gazdasági folyamatok kiemelt jelentőségére. A kiváló előadás tematikája a világgazdaság és annak jelenlegi pénzügyi helyzetére, a COVID-19 és a háborúk hatása a gazdaságokra, az Európai Unió sajátos problémáira, valamint hazánk gazdasági és pénzügyi helyzetére épült fel.

A Nem félünk a farkastól Székesfehérváron

2024. május. 09. Mozaik

A Nem félünk a farkastól Székesfehérváron Szele Bálint   „Káprázatok közt botladozunk” A kamaraszínházi előadásoknak mindig megvan az a varázsa, hogy a néző közvetlen közelről, szinte a darabban jelenlévőként figyeli az eseményeket. Edward Albee drámájának székesfehérvári előadását is ez keretezi: néha tényleg úgy érzi a néző, hogy „ott van” a darabban, a kanapékkal és fotelekkel teli díszlet-nappaliban, és csak amikor nagyon feszültté válik a helyzet veszi észre, hogy ő szerencsére csak „közönség”. 

Megoldásfókuszú szemlélet a mediációban

2024. május. 09. Kitekintő

Megoldásfókuszú szemlélet a mediációban Soproni Katalin - kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam:  A mediáció napjainkban többé-kevésbé ismert fogalom Van némi ismeretünk arról, hogy a mediátor nem dönt, nem ítélkezik, hanem támogatja a hozzá fordulókat a nekik legmegfelelőbb döntés meghozatalában. Ugyanakkor nehéz megválaszolni pontosan, hogy mi is az a mediáció, szükséges-e konfliktus egy mediációhoz, egyáltalán miért hasznos a megoldásfókuszú szemléletmód a hétköznapokban is. A napjainkban már fontos szakterületnek számító mediáció oktatására hozták létre a  Megoldásfókuszú Mediátorképző Központot, amelynek egyik alapítójával,  a Kamaszmentő kézikönyv szerzőjével, Gyarmati Katalinnal beszélgettem.

Anyák napja

2024. május. 05. Kitekintő

Anyák napja Ujvári Luca – kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam   Mindenki életében fontos szerepet tölt be az édesanyja, ez számomra is így van. Anyukám az, akinek bármit elmondhatok, minden helyzetben mellettem áll, feltétel nélkül szeret. Idén május 5-ére esik az anyák napja, ekkor ünnepeljük őket. „Az anyai szeretet feltétlen... az anyai szeretet üdvösség, béke, nem kell megszerezni, nem kell kiérdemelni”, írta Erich Fromm. Legyen ezen az ünnepi napon igaz mindez a gyermeki szeretetre is.

A Föld napja

2024. április. 22. Mozaik

 A Föld napja Lukács Noémi, kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam: “Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Ez a Föld napja mozgalom egyik jelmondata, amit minden év április 22-én tartanak a világ százhetvenöt országában, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. De vajon mennyien gondolják úgy, hogy tényleg megtudják változtatni?  Ezt a környezetvédelemre emlékeztető napot Magyarországon 1990 óta rendezik meg, azonban az ötletet először 1969-ben vetette fel John McConnell egy UNESCO konferencián San Franciscóban. Ezután először 1970. március 21-én tartották meg, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

Óvónőből primadonna

2024. április. 20. Mozaik

Óvónőből primadonna Dr. Mile Katalin kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam: Kalocsai Zsuzsa 1989-ben vette át színészi diplomáját és azóta is a Budapesti Operettszínház elkötelezett, vezető társulati tagja. Az operettirodalom csaknem minden primadonnaszerepét elénekelte itthon és külföldön - magyarul, németül, olaszul, angolul, oroszul - képviselve a Budapesti Operettszínházat és a magyar operettet.  A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, Vác város díszpolgára is, és még hosszasan sorolhatnám a különböző elismeréseket. Hogy miért választotta a színészi hivatást, hogyan indult a pályakezdése, erről kérdeztem először.  

Tematikus hét: rejtett kincs Diósdon

2024. április. 14. KáVé

Tematikus hét: rejtett kincs Diósdon Marton Olivér - kommunikáció- és médiatudomány alapszak, II. évfolyam                                          Több mint tizenöt éve lakom Diósd mellett, és harmadik éve tanulok a Kodolányi János Egyetemen kommunikációt és médiát, mégsem hallottam a diósdi Rádió- és Televíziómúzeumról. Most a tematikus hét keretén belül volt szerencsém ellátogatni kodolányis társaimmal együtt az ország egyetlen államilag fenntartott rádió- és televíziómúzeumába. A Rádió- és Televíziómúzeum a z Antenna Hungária Rt. diósdi rövidhullámú rádióállomásának épületében 1995. december 1-jén, a magyar rádió-műsorszórás megindulásának 70. évfordulóján nyílt meg a múzeum. Az állomás Schármár Jenő postamérnök tervei alapján 1943-ban megkezdett építése a II. Világháború miatt csak 1948-ban fejeződhetett be a háborús károk helyreállítása után. A múzeum a régi adóteremben és a mellette lévő kisebb helyiségekben található.  Szikrázó napsütés, festői kilátás a múzeum kertjéből, szabadtéri kiállítás; itt és így kezdődött a tárlatvezetés.

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a Kodolányin

2024. április. 11. KáVé

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a Kodolányin Ujvári Luca – kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam Az egyetemen hagyomány, hogy minden félévben megrendezik a tematikus hetet, amelynek keretein belül előadókat és volt kodolányis hallgatókat hívnak meg, hogy szélesítsék a hallgatók látókörét és kapcsolatokat építhessenek. Az előadások egy része interaktív formában kerül megrendezésre, így a hallgatóknak lehetőségük van feltenni kérdéseiket, illetve esetenként vitába szállni az előadókkal. Idén április 8-12. között került megrendezésre a tematikus hét. Nappalis hallgatóként én is részt vettem, többek között Bóka János Európai Uniós ügyekért felelős miniszter előadásán. Dr. Vizi László Tamás rektor köszöntötte az érdeklődőket és ismertette az elkövetkezendő előadás témáját, majd átadta a szót Bóka János  európai uniós ügyekért felelős miniszternek.

Nincs állatkert tigris nélkül

2024. március. 27. Mozaik

Nincs állatkert tigris nélkül Naár Barbara  - kommunikáció-  és médiatudomány alapszak, II. évfolyam A Fővárosi Állat- és Növénykert népszerűsége töretlen. Szívesen töltik itt szabadidejüket Budapest lakói, illetve a környező településekről és az ország minden pontjáról érkeznek látogatók a városligeti létesítménybe. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2023-ban több, mint egy millió fő volt kíváncsi az ott élő állatokra vagy vett részt a szervezett programokon. Hogy az állatkert titka, miért ez a nagy népszerűség, ennek igyekeztem utánajárni.  

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat