Mi szólt a rádiókból az ötvenes években - Simándi Irén a Kossuth Klubban

KáVé

Hazai rádiótörténet három kötetben, előzményként a SZER

„Mi szólt a rádiókból az ötvenes években? A Magyar Rádió és a Szabad Európa Rádió műsorai” címmel tartott kitűnő előadást Dr. Simándi Irén történész a Kossuth Klubban. Az időkorlátokat tekintve bravúros tömörítés eredményeként átfogó és kristálytiszta történeti kép rajzolódott ki a korabeli rádiózásról, tartalomszolgáltatásról, politikai összefüggésekről, mindemellett párhuzamosan követhettük a két rádió funkcionális szerepét.

Tovább »

Közelebb hozni a magyar kultúrát a határon túl élőkhöz

Mozaik

Németh Ágnes - turizmus szak, III. évf.

Zenés-táncos bemutató körúton jártunk Észak-Rajna-Vesztfáliában

Jó magam - kodolányis diákként - éppen a Kőrösi programos kiküldetésemet töltöm Németországban, és szeretném meghozni mindazok kedvét a programra való jelentkezéshez, akik egyelőre latolgatják ezt.

Közelebb hozni a magyar kultúrát a határon túl élőkhöz, megismertetni a gyerekekkel a gyökereiket. Ezért vagyunk itt, és ezért is indultunk Karakas Zoltán, frankfurti ösztöndíjassal karöltve egy észak-rajna-vesztfáliai körútra. A február első hétvégéjére tervezett utazásunk alkalmával öt város közösségébe látogattunk el, hogy interaktív bemutató keretében megismertessünk velük hangszereket, táncokat, viseleteket, dalokat, és hogy egyáltalán, hogyan farsangolnak hazánkban. Az összesen hét foglalkozáson a magyarok mellett különböző nemzetiségekkel, s különböző korosztályokkal találkoztunk. Van, aki a saját, van, aki egy másik nemzet hagyományait fedezhette fel, de mindannyian érdekes ismeretekkel, s nagyszerű élményekkel gazdagodhattak.

Tovább »

Zabos Regina saját szerzeményeket is énekel

Hangoskodó

Vincze Flóra Ágnes írása - kommunikáció és médiatudomány szak, I.évfolyam

„…érdekelt a jazz világa, ezért is jelentkeztem a Kodolányira”

 

Zabos Regina neve jól cseng a hazai zenei világban, hiszen a vajdasági Csantavérről származó, huszonegy éves énekesnő fellépései egyre gyakoribbak. Még húsz éves sem volt, amikor 2015-ben egy országosan meghirdetett tehetségkutató versenyen elnyerte a Fehérvár Hangja rangos címet. A Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének jazzének szakos hallgatójával legutóbb a Dal 2017 című televíziós műsorban találkozhattunk, a kodolányisok nagy örömére pedig a főiskolai rendezvények rendszeres szereplője is. Hogyan indult el az előadóművészi pályán, hogyan érzi magát a színpadon, többek között erre kerestem a választ az alábbi interjúban.

 

Tovább »

Friss diplomásokat köszöntöttek a KJF-en

KáVé

Diplomaátadó Fehérváron és Budapesten

Közel négyszázan tettek sikeres államvizsgát idén januárban a Kodolányi János Főiskolán, számukra a hétvégén rendeztek ünnepélyes diplomaátadót Budapesten és Székesfehérváron. 

Tovább »

Másság a 21. században

Tudomány

Lőwi Ildikó

A Kelet – Nyugat dichotómia és a címkézés elmélet hatásai a többségi társadalom dimenzióiban

The East-West dichotomy and the labelling effects of a theory in the majority society's dimensions


Absztrakt   

A biztonság dimenzióinak modern értelmezése tekintetében nem hagyhatjuk figyelmen kívül a társadalom szektoriális biztonságán belüli humán biztonság kérdését. Kérdezhetnénk, vajon milyen fokozott kockázatot jelent a biztonságra, ha a többségi társdalomban megjelenik az előítéletességgel összefüggő Kelet-Nyugat dichotómia, vagy a másik ember címkével való ellátása? A szerző a tanulmányban e kérdést vizsgálja a különböző társadalomtudományi értelmezésekben.

Kulcsszavak: jelenkori migráció, idegenellenesség, kulturális pluralizmus, multikulturalizmus,címkézés-elmélet, Kelet-Nyugat dichotomia

Abstract

The question of human security can not be passed by regard to the modern explanation of the areas of security.  We can ask what kind of difficulties could arise concerning the behaviour towards foreigners or East-West duality and labelling study? The author studys this issue, the reasons of this occurrence, and the possible perspectives for prevention according to different social science interpretations.

Key words: recent migration, xenophobia, cultural pluralism, multiculturalism, labelling study, East-West duality.

Tovább »

Kanada is közelebb kerülhet

KáVé

A Magyar Kanadai Interkulturális Egyesülettel kötött együttműködési megállapodást a KJF

Együttműködési megállapodás jött létre a Kodolányi János Főiskola és a Magyar Kanadai Interkulturális Egyesület között a közelmúltban. Dr. Kodó Krisztinával, a Kodolányi János Főiskola Angol Tanszékének tanszékvezetőjével és Dr. Richter Kálmánnal, a Magyar Kanadai Interkulturális Egyesület elnökével az együttműködési megállapodás részleteiről beszélgettem. 

Tovább »
Kodolányi János Főiskola

Kodolányi János Főiskola
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Főiskola
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat