Orsovai Reni is kodolányis volt

Cikk dátuma 2020. március. 04. | Mozaik
Orsovai Reni is kodolányis volt

Heincz Gréta - televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam

Kétszeresen is a döntőben

Orsovai Reni a dalszerzőként és előadóművészként egyaránt ismert énekesnő megduplázta sikerességét A Dal 2020-ban. Reni és Rácz Gergő duettje - a Mostantól című szám - bejutott a döntőbe, ugyanakkor Reni saját együttesével, a Nenével is versenyez a legjobbak között. A műsor vasárnapi döntőjében nyolc produkció vetélkedik majd a hetvenöt millió forintos támogatásért. Orsovai Reni a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszékének jazz-előadóművész tanszakán diplomázott az elmúlt tanévben. Az egykori kodolányist a versenyről kérdeztem.

Hogyan találkoztál Rácz Gergővel és hogyan születtet a „Mostantól” című dal?

Az egyetem művészeti képzése Székesfehérváron van, én ott tanultam, ehhez kapcsolódik az ismeretségünk. Legelőszőr akkor találkoztunk, amikor én egy fehérvári, helyi rádiónál dolgoztam és a híres zenésszel interjút készítettem. Elkezdtünk beszélgetni és kiderült, hogy én is énekelek. Mondta, hogy szeretne egy vokalistát a zenekarába. Így kezdtünk el együtt dolgozni. Aztán sokáig terveztük, hogy egyszer lehetne majd egy közös számunk, és végül a „Mostantól” című számmal sikerült is ezt összehozni.Örültünk, hogy ekkora siker lett, hogy jól fogadja a közönség.

Hogyan készültök A Dal döntőjére?

Már eléggé jól ki van gyakorolva a szám, de a héten tartunk a zenekarral két próbát is.Főként fejben készülünk arra, hogy minden könnyedén menjen, és úgy sikerüljön, ahogyan mi szeretnénk. Most is egy próba közben vagyunk, és várjuk nagyon a szombatot.

Kik azok a tanárok, aki segítettek tanulmányaid idején, kik azok, akiknek sokat köszönhetsz?

Tavaly diplomáztam, jó emlékeim vannak az egyetemről. A tanáraimtól nagyon sok segítséget kaptam, szeretném kiemelni Mits Esztert, Mits Gergő tanszékvezetőt, Vörös Jankát, Pély Barnát, Birta Mikit, Muck Ferit, akiktől sokat tanultam, sok támogatást kaptam. Segítettek a színpadi jelenlétben, a tudást mögénk rakták, úgyhogy nagyon örültünk, hogy ilyen tanárok tanítottak minket. Biztos vagyok benne, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy most itt vagyunk.

A közönség élvezi a műsor produkcióit, viszont sokan szeretnénk bepillantani a kulisszák mögé is. Hogyan zajlik például egy próba?

Hétfőn és csütörtökön van próbánk. Hétfőn csak a hangot nézzük meg, és beállítjuk mindenkinek a füles monitorját, hogy jól szóljon, beállítjuk a mikrofonokat, a hangszereket. Csütörtökön van egy kamara próbánk, ahol már abban a ruhában jövünk, amiben majd szombaton a színpadra lépünk. Ismét megnézzük a hangot, háromszor - négyszer elpróbáljuk a számokat, megnézzük, hogy a kameraképen minden úgy van-e, ahogyan azt mi szeretnénk, illetve ahogyan azt a szerkesztők szeretnék. Ezt visszanézzük, és  szombaton még tartunk egy főpróbát, amikor az egész adást elpróbáljuk az elejétől a végéig.

Milyen az élete egy frissen diplomázott előadóművésznek?

Nem mondanám, hogy zökkenőmentes. Elég nehéz nagyobb dolgokat elérni, hiszen nagyon sok zenész van Magyarországon. Ha túljut az ember a kezdeti akadályokon, és bekerül ebbe a világba, az nagyon jó érzés. Azt csinálhatom, amit szeretek,  nekem a munkám a hobbim. Borzasztóan hálás vagyok ezért a sorsnak. Mindenkit buzdítanék arra, hogy a kisebb kudarcok ellenére se adják fel, hogy zenészek, vagy énekesek legyenek.

Latolgassunk egy kicsit. Milyen helyezésről álmodsz/ álmodtok?

Idén megfogadtuk, hogy nem fogunk latolgatni, mert soha nem tudhatjuk előre, hogy a zsűrinek éppen melyik szám tetszik, vagy a közönség melyik számot szavazza meg. Nagyon örülünk annak, hogy itt lehetünk, és azért is borzasztóan hálásak vagyunk, hogy a döntőben is szerepelhetünk. Sokat beszélgetünk a többiekkel a verseny kimeneteléről, de abban maradtunk, hogy inkább legyen meglepetés egy jó helyezés, minthogy felkészülünk valami túl jó helyre, aztán kudarcként éljük meg a kevésbé jót. Már a döntőbe jutás is nagy eredmény.

Hogyan tovább A Dal 2020 után?

Szeretnénk nagyobb fesztiválok színpadán játszani, minél több embernek. Az a cél, hogy több embernek adhassunk valamit, és minél többen ismerjenek meg minket, hogy összekapcsolódhassunk velük. Szeretnék minél több számot, több lemezt, videoklipet készíteni, de most a nyárra az a tervünk, hogy minél több helyen játszhassunk a színpadokon. 

Melyik fesztiválokra gondoltatok? Sziget, Volt?

Igen, az ilyen fesztiválokra nagyon jó lenne bekerülni. Aztán majd meglátjuk, hogy melyik szervezőnek tetszünk meg, és gondolja úgy, hogy jók lennénk a fesztiválján. A Sziget, a Strand vagy a Volt fesztiválon is boldogan játszanánk.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat