Kodolányi János Egyetem
INFORMÁCIÓ: +36 80 203 769, felveteli@kodolanyi.huAkadálymentes verzió
CONTACT: +36 22 543 377, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
contact: +36 22 543 342, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
Kodolányi János EgyetemKodolányi János Egyetem
Kodolányi János University of Applied Sciences
Kodolányi János University of Applied Sciences
Keresés

Miért érdemes TDK-zni?

"Sosem voltam „kék szoknyás” kimagaslóan jól tanuló növendék, de a kihívásokat mindig is kerestem, ez volt a legfőbb indok amiért eldöntöttem, hogy indulok a TDK-n. A legizgalmasabb, hogy dolgozatod témájának szinte bármit választhatsz és az összes kreativitásod előveheted az írásnál, kutatásnál. A verseny által valódi visszacsatolást kapsz a munkádra, és ha kiül az arcodra, hogy szenvedélyed az, amit csinálsz, garantáltan dobogós helyezést érsz el!
Kívánom, hogy jusson eszedbe, ha előadóként állsz a közönség előtt szakmád szeretete! Tudd, EZ az a pillanat, ahonnan határ csillagos ég… Sok sikert kívánok a TDK dolgozatodhoz és a versenyhez!"
Gábor Diána, turizmus-vendéglátás szakunkon végzett hallgató, OTDK I. helyezés

 

"Miért jó TDKzni és az OTDKzni? Azért, mert rengeteg hasznos tapasztalatot szerzel. Megtanulod már a szakdolgozatírás előtt, hogy hogyan kell jól felépített tudományos munkát készíteni és  minőségi kutatást végezni.
Továbbá fejleszted a prezentációs készségeidet és gyakorlod, hogyan kell a nyilvánosság előtt tudományos stílusban beszélni. OTDK-n részt venni nagy megtiszteltetés, főleg ha sikerül valamilyen helyezést elérni, ami egyébként plusz pontot is ér a tovább tanulásnál. Ezeken kívül nem utolsó szempont, hogy rengeteg fiatal van egy helyen, nagyon sok érdekes emberrel találkoztam és jónéhány érdekes előadást hallottam  ezalatt a 2 nap alatt. Mindent egybevéve nagyszerű élmény volt!"
Hrisztoforidisz Zsuzsanna, andragógia szakunkon végzett hallgató, OTDK II. helyezés

 

"Mikor elkezdtem járni a Főiskolára és ezzel egyidejűleg oroszul tanulni fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy szeretnék részt venni TDK-n. Majd 2011. június elején megkerestem Michalkó Gábor tanár urat, akitől segítséget kértem ennek a dolgozatnak a megírásában, aki szerencsére nem utasított vissza. Így 5 hónapnyi kemény munka után sikerült megírni a dolgozatomat, amelynek címe Az oroszok már a gyógyszállodákban vannak! – Az orosz turisták Magyarországra irányuló utazásainak vizsgálata.
A leendő Kodolányis TDK-s diákoknak csak azt tudom tanácsolni, hogy olyan témát válasszanak, amihez valamilyen saját élmény, tapasztalat vagy érdek fűződik, hisz csak így lesz kedve és affinitása napokat könyvtárban ülni, egy hétig e-mailezni, hogy meg tudjon szervezni egy interjút, megkeresni azokat az embereket, akik ki is töltik a kérdőívet. Azonban a befektetett munka meghozza a gyümölcsét, amikor előadás után vadidegen emberek jönnek oda hozzám gratulálni és azt mondják, hogy látszik, imádom a témámat és remekül éreztem magam előadás közben. Ami így is van. 

Az OTDK viszont egy teljesen más közeg. Itt tényleg a legjobb dolgozatok kerülnek bemutatásra. Itt már senki sem veszít semmit, mindenki csak nyer. Lehet, hogy nem ér el helyezést valaki, de olyan professzorokkal beszélget, aki tud tanácsot adni, vagy segíteni a további munkájában, olyan más egyetemekről, főiskoláról érkező diákokkal ismerkedik meg, akik tényleg érdeklődnek a témája iránt és barátság alakul ki közöttük. Az előadásom után a Pécsi Egyetem egyik tanára gratulált, aki felajánlotta, hogy ha szükségem van rá, tud orosz nyelvű szakirodalomban segíteni, akivel már az óta meg is beszéltem egy találkozót. Ez ugyanannyit ért számomra, mint az 1. helyezés. Szóval az OTDK remek lehetőséget teremt a kapcsolatépítésre is.

Az eredményhirdetéskor nagyszerű érzés volt hallani a nevem, kimenni, átvenni az oklevelet. Ez a konferencia felejthetetlen volt a számomra és nagyban növelte az önbizalmamat, rámutatva arra, hogy nem szabad kételkedni a munkám sikerességében. Mert amiért teszünk, az előbb utóbb sikerülni is fog.
Megragadva az alkalmat szeretnék köszönetet mondani konzulensemnek a folyamatos biztatásért, a lelki fröccsökért és hogy már másfél éve segíti a munkámat."
Juhász Nóra, turizmus-vendéglátás szakunkon végzett hallgató, OTDK I. helyezés

 

"Tapasztalataim alapján az OTDK mindamellett, hogy többletpontokat, valamint előnyt jelent az MSc felvételin és a munkahelykeresésnél, rendkívül jó megmérettetés, hiszen az eseményen az ország valamennyi főiskolája és egyeteme képviselteti magát.

A tudományos pályára készülők számára a rendezvény egyben kiváló kapcsolatépítési lehetőséget is jelent egymás tapasztalatainak megosztásával, valamint az előadásokat követő szakmai vitasorozattal, melyek nagymértékben hozzájárulhatnak egyéni szakmai fejlődésünkhöz."
Schaffer Gábor, turizmus-vendéglátás szakunkon végzett hallgató, OTDK II. helyezés

 

"A TDK konferencián először másodévesként indultam, az OTDK-n való részvételre jogosító első helyezést azonban csak fél évvel később sikerült elérnem.  Ezen idő alatt nemcsak a dolgozatom készült el jelenlegi formájában, hanem megismertem és megszerettem a kutatói munkát és ez talán az elismerésnél is többet jelent. Ez nem sikerülhetett volna konzulensem, Varga János nélkül, témavezetői munkásságát ezúton is köszönöm!
Mindenkinek javaslom a TDK-n való részvételt, akik szeretnének új tapasztalatokat szerezni, mindezt úgy, hogy közben megtanulják az ismeretszerzés leghatékonyabb módjait; hogy a későbbiekben, pl. a szakdolgozat elkészítésénél, ez ne jelentsen problémát."
Zsiros Gina Barbara, gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató, OTDK-különdíj

 

Mind a házi TDK-n, mind pedig az OTDK-n való részvételt kifejezetten fontosnak és utólag visszagondolva jó döntésnek tartom. Elsősorban a sikeres részvétel, majd pedig a visszajelzések igazolták a kutatási témám létjogosultságát és mindez rengeteg motivációt jelent. A részvétel során sikerült remek kapcsolatot kialakítanom több tanárommal is, amely nagyon fontos tényező a főiskolai tanulmányok alatt, továbbá magabiztosságot adott a támogatás, amely a konzulensem és a dolgozatot ismerő tanárok felől érkezett.

Nem utolsósorban pedig a konferenciák alatt, főként az országos konferencián Kaposvárott, sikerült megismerkednem hasonló mentalitású diákokkal, akik hozzám hasonlóan szintén nagy lelkesedést mutattak saját témájuk iránt, amellyel csak meglehetősen ritkán találkozik az ember. Természetesen a jó szereplés sokat hozzáad a pozitív képhez, ám a TDK-n való részvételt mindenkinek ajánlom, aki meg szeretne bizonyosodni róla, hogy az általa választott kutatásba érdemes volt belevágni, továbbá azoknak, akik országos szinten is meg szeretnék mérettetni magukat és munkájukat.

Panker Gergő anglisztika szakos hallgató, OTDK II. helyezés
 

A Tudományos Diákköri Konferenciára való felkészülés egy külön fejezet volt a főiskolás éveimben: tudatosság, elszántság és motiváltság nélkül nem sikerült volna elkészítenem a tudományos munkámat. Harmadéves szociális munkás hallgató voltam, amikor továbbjutottam a TDK intézményi fordulóján. A témám, az iskolai szociális munka, már elsős korom óta foglalkoztatott, így a szenvedélyemmé vált.

Mivel az OTDK-t kétévente rendezik meg, volt még egy évem a felkészülésig, ezalatt az idő alatt mind szakmailag, mind személyemben rengeteget fejlődtem és már diplomásként vettem részt az országos megmérettetésen. Az OTDK-n, ahogy bárhol máshol is, azt a bizonyos „pluszt” keresik a résztvevőkben: a lényeg az egyediség, a magabiztosság és az újszerűség. Ez a verseny – amely egyben "tréning” is – lehetőséget biztosít a tudásgyarapításra, a szakmai fejlődésre és a kapcsolatépítésre.

A tudományos munkavégzés során vannak nehéz pillanatok, de nem szabad feladni, és a végeredmény kárpótol mindenért!

"A siker titka csupán az elhatározásban rejlik: elhatározod, mit akarsz elérni, majd napról napra kitartóan teszel is érte, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy nem fog sikerülni." (Anthony Robbins)

Salamon Kitti, szociális munka szakunkon végzett hallgató, OTDK III. helyezés

 


Támogatónk:
Magyarország megújul Magyarország megújul
Kövesse az egyetemet a közösségi oldalakon is: