Borturisztikai szakember, sommelier

Végzett hallgatóink mondták a képzésről

Örülök, hogy a Kodolányi János Főiskolára esett a választásom, amikor eldöntöttem, hogy a munkámhoz szükséges ismereteimet tanulással bővítsem. Ebben nagy segítségemre volt Marton Márta felnőttképzési programfelelős, amikor az iskolában rejlő lehetőségekről, az óraadó tanárok szakmai elismertségéről, az iskolai életről beszélgettünk. A bátorító és meggyőző szavak után döntöttem úgy, hogy érdemes a szabadidő szervező és játékpedagógia szakra jelentkeznem. Nem csalódtam, hiszen, a választott szak tanmenete nem csak az elméleti modellek megismerését, megértését segítette elő, hanem egyfajta gyakorlati szemléletet is biztosított a szabadidő helyes eltöltésének szervezéséhez, amit munkám során nap, mint nap használni tudok. Tanáraink nemzetközileg is elismert szakemberekből állnak, akik nemcsak lexikális, hanem a gyakorlatban megszerzett tudásukat is átadják. A magas szakmai színvonal, a gyakorlatra fektetett hangsúly, valamint a hallgatóbarát hozzáállás még tovább fokozták bennem azt az érzést, hogy jól választottam. Csoporttársaimmal, tanáraimmal sikerült jó viszonyt kialakítanom, sőt mivel hasonló területen dolgozunk már szakmai kapcsolatok is születtek. Remélem, ezen ismeretségek sokáig tartanak és a jövőben kölcsönösen tudjuk segíteni egymást azzal a tudással, amit itt szereztünk. Bíztatok mindenkit, hogy ebben az intézményben töltse főiskolás éveit és szerezze meg itt diplomáját!

Toldi Lászlóné Tünde
még több vélemény

Sommelier

 

Nyilvántartásba vételi szám: FF/1559-3/2014., FF/1559-4/2014.


Legyen Ön az elsők között, aki az ország legjobb gyakorlati szakembereitől tanulva Borturisztikai szakember, sommelier diplomát szerez!

Magyarországon egyedülálló módon több mint 100 bor és pezsgő kóstolására kerül sor a képzés során, kitekintést adva más országok és kontinensek felé. A képzést elvégzők menedzseri ismeretek birtokában egyidejűleg profi borkóstolókként kerülnek ki a képzésről.

 

Okatóink:

  • Káli Ildikó, sommelier, a Magyar Sommelier szövetség elnöke,
  • Rókusfalvy Pál ismert médiaszemélyiség az etyeki Rókusfalvy birtok tulajdonosa, az Etyeki Piknik (volt Kezes lábos fesztivál) főszervezője,
  • valamint a KJF Turizmus tanszékének oktatói:
    Dr. Kundi Viktória és Dr. Baráth Gabriella

 

Szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve: borturisztikai szakember, sommelier

 
A képzési idő:
  • 2 félév, 60 kredit

 

A szakirányú továbbképzési szak képzési célja:

A Borturisztikai szakember, sommelier képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék

  • a magyar szőlő- és borfajtákat, beleértve a pezsgőt és a tokaji borokat, valamint elkészítési módjukat,
  • a hazai borvidékek sajátosságait és lehetséges kitörési pontjait elsősorban borértékesítés, marketing valamint rendezvényszervezési szempontból,
  • a borkóstolás technikáját, a szakszerű borkínálást és felszolgálást,
  • a sommelier szakma legfőbb fogásait és eszközeit,
  • a borkészlettel való gazdálkodást,
  • a borok mellé ajánlható egyéb italokat és az ízben velük harmonizáló ételeket,
  • kitekintést kapnak a legfőbb bortermelő országok boraira, borvidékeire.

A képzés elvégzését követően a végzettek képesek lesznek akár családi pincészetben, akár egy étterem vagy borbár sommelier-jeként a borokhoz társítható ételkínálatot összeállítani, a terroir borok mellé más terroir termékeket megismerni és hozzárendelni, egy-egy bort önállóan jellemezni és értékelni, felismerni a borhibákat és a borbetegségeket, elhelyezni a magyar borokat más országok boraihoz viszonyítva, kiemelve a magyar borok erősségeit. Képesek lesznek borkóstolót, borvacsorát megszervezni, borhoz kapcsolódó program kínálatot összeállítani, a program költségtervét, forgatókönyvét elkészíteni. Alkalmasak lesznek egy-egy borvidéken megtalálható vagy kisebb családi, üzleti vállalkozás menedzselésére, üzleti terv készítésére, annak megvalósítására, az üzemeltetést megelőző és a menedzselés során felmerülő kockázati tényezők felismerésére és kezelésére.

 

Legfontosabb tantárgyak, ismeretkörök:
  • Alapozó ismeretek: turisztikai alapismeretek, regionális menedzsment
  • Szakmai törzsanyag: magyar szőlő és borfajták, pezsgő, tokaji bor; nemzetközi trendek: Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Németország és az Új-Világ borai; étel-ital párosítás, étlap kialakítás; magyar borvidékek, a terroire fogalma; bormarketing; sommelier ismeretek; kóstolástechnika; vállalkozás menedzsment
  • Választható ismeretek: fehér, vörös és rosé borok, borhibák és borbetegségek

Gyakorlati ismeretek aránya: 58%-42%

Részletes képzési és kimeneteli követelmények

Mikor vannak a konzultációk?

A konzultációk levelező rendszerű képzésben, szombati napokon vannak, összesen 90 tanóra/félév.

 

Részvétel feltétele:

Bármely képzési területen alapképzésben szerzett oklevél

 

A képzés helyszíne: Budapest

 

Kapcsolattartó/szakfelelős: Kozma Edit

cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő u. 1.,

tel/fax: (22) 543-451

email: felnottkepzes@kodolanyi.hu,

honlap: http://www.kodolanyi.hu/tovabbkepzes/szakiranyu-tovabbkepzes

Tudnivalók a jelentkezés módjáról, menetéről

 

Jelentkezési határidő:

2018/19. tanév I. félévben induló képzésre: 2018. augusztus 31.

 

Jelentkezés módja:
honlapról letölthető jelentkezési lapon.

 

Csatolandó dokumentumok:

oklevélmásolat, valamint a regisztrációs díj befizetését igazoló bizonylat.

 

Képzés kezdete:
2018/19. tanév I. félév: 2018. szeptember 29.

 

Egyéb információk:

A képzésre azok jelentkezését is várjuk, akik a "Részvétel feltétele" c. részben megjelölt feltételeknek megfelelnek, az ott felsorolt szakok egyikén sikeres záróvizsgát tettek, oklevelük kiállítása folyamatban van, s ezt igazolni tudják. Valamint 24.900.- Ft regisztrációs díj befizetése, amely az első féléves költségtérítési díjban jóváírásra kerül.

 

 

Minimális létszám: 12 fő

A képzés ára:

249.000,- Ft/félév, ebből a jelentkezéskor fizetendő regisztrációs díj: 24.900,- Ft

A képzési előleget a következő bankszámla számra kérjük átutalni:

Erste Bank 11600006-00000000-33437190


Várható kezdési időpont: