Borturisztikai szakember, sommelier

Végzett hallgatóink mondták a képzésről

Magával ragadott Káli Ildikó szeretete a borok felé.

2014. ősz - Molnár László
még több vélemény

Sommelier

 

Nyilvántartásba vételi szám: FF/1559-3/2014., FF/1559-4/2014.


Legyen Ön az elsők között, aki az ország legjobb gyakorlati szakembereitől tanulva Borturisztikai szakember, sommelier diplomát szerez!

Magyarországon egyedülálló módon több mint 100 bor és pezsgő kóstolására kerül sor a képzés során, kitekintést adva más országok és kontinensek felé. A képzést elvégzők menedzseri ismeretek birtokában egyidejűleg profi borkóstolókként kerülnek ki a képzésről.

 

Okatóink:

  • Káli Ildikó, sommelier, a Magyar Sommelier szövetség elnöke,
  • Rókusfalvy Pál ismert médiaszemélyiség az etyeki Rókusfalvy birtok tulajdonosa, az Etyeki Piknik (volt Kezes lábos fesztivál) főszervezője,
  • valamint a KJF Turizmus tanszékének oktatói:
    Dr. Kundi Viktória és Dr. Baráth Gabriella

 

Szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve: borturisztikai szakember, sommelier

 
A képzési idő:
  • 2 félév, 60 kredit

 

A szakirányú továbbképzési szak képzési célja:

A Borturisztikai szakember, sommelier képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék

  • a magyar szőlő- és borfajtákat, beleértve a pezsgőt és a tokaji borokat, valamint elkészítési módjukat,
  • a hazai borvidékek sajátosságait és lehetséges kitörési pontjait elsősorban borértékesítés, marketing valamint rendezvényszervezési szempontból,
  • a borkóstolás technikáját, a szakszerű borkínálást és felszolgálást,
  • a sommelier szakma legfőbb fogásait és eszközeit,
  • a borkészlettel való gazdálkodást,
  • a borok mellé ajánlható egyéb italokat és az ízben velük harmonizáló ételeket,
  • kitekintést kapnak a legfőbb bortermelő országok boraira, borvidékeire.

A képzés elvégzését követően a végzettek képesek lesznek akár családi pincészetben, akár egy étterem vagy borbár sommelier-jeként a borokhoz társítható ételkínálatot összeállítani, a terroir borok mellé más terroir termékeket megismerni és hozzárendelni, egy-egy bort önállóan jellemezni és értékelni, felismerni a borhibákat és a borbetegségeket, elhelyezni a magyar borokat más országok boraihoz viszonyítva, kiemelve a magyar borok erősségeit. Képesek lesznek borkóstolót, borvacsorát megszervezni, borhoz kapcsolódó program kínálatot összeállítani, a program költségtervét, forgatókönyvét elkészíteni. Alkalmasak lesznek egy-egy borvidéken megtalálható vagy kisebb családi, üzleti vállalkozás menedzselésére, üzleti terv készítésére, annak megvalósítására, az üzemeltetést megelőző és a menedzselés során felmerülő kockázati tényezők felismerésére és kezelésére.

 

Legfontosabb tantárgyak, ismeretkörök:
  • Alapozó ismeretek: turisztikai alapismeretek, regionális menedzsment
  • Szakmai törzsanyag: magyar szőlő és borfajták, pezsgő, tokaji bor; nemzetközi trendek: Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Németország és az Új-Világ borai; étel-ital párosítás, étlap kialakítás; magyar borvidékek, a terroire fogalma; bormarketing; sommelier ismeretek; kóstolástechnika; vállalkozás menedzsment
  • Választható ismeretek: fehér, vörös és rosé borok, borhibák és borbetegségek

Gyakorlati ismeretek aránya: 58%-42%

Részletes képzési és kimeneteli követelmények

Mikor vannak a konzultációk?

A konzultációk levelező rendszerű képzésben, szombati napokon vannak, összesen 90 tanóra/félév.

 

Részvétel feltétele:

Bármely képzési területen alapképzésben szerzett oklevél

 

A képzés helyszíne: Budapest

 

Kapcsolattartó/szakfelelős: Kozma Edit

cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő u. 1.,

tel/fax: (22) 543-451

email: felnottkepzes@kodolanyi.hu,

honlap: http://www.kodolanyi.hu/tovabbkepzes/szakiranyu-tovabbkepzes

Tudnivalók a jelentkezés módjáról, menetéről

 

Jelentkezési határidő:

2018/19. tanév I. félévben induló képzésre: 2018. augusztus 31.

 

Jelentkezés módja:
honlapról letölthető jelentkezési lapon.

 

Csatolandó dokumentumok:

oklevélmásolat, valamint a regisztrációs díj befizetését igazoló bizonylat.

 

Képzés kezdete:
2018/19. tanév I. félév: 2018. szeptember 29.

 

Egyéb információk:

A képzésre azok jelentkezését is várjuk, akik a "Részvétel feltétele" c. részben megjelölt feltételeknek megfelelnek, az ott felsorolt szakok egyikén sikeres záróvizsgát tettek, oklevelük kiállítása folyamatban van, s ezt igazolni tudják. Valamint 24.900.- Ft regisztrációs díj befizetése, amely az első féléves költségtérítési díjban jóváírásra kerül.

 

 

Minimális létszám: 12 fő

A képzés ára:

249.000,- Ft/félév, ebből a jelentkezéskor fizetendő regisztrációs díj: 24.900,- Ft

A képzési előleget a következő bankszámla számra kérjük átutalni:

Commerzbank 14220108-38728002


Várható kezdési időpont: