Borismereti tanfolyam, sommelier - alapozó

Tudomány vagy művészet? Ki az a sommelier? Tanfolyamunkon a hallgatók többek között átfogó képet kapnak a borkészítés művészetéről, történelmi borvidékekről, a bor ajánlásáról, borbírálat és -kóstolás szempontjairól, céljáról, módjáról és érdekes szakmai kérdésekről. Mindeközben megtanulhatja, hogy hogyan kell a borokról beszélni, azokat ajánlani, bemutatni.

Oktatónk Káli Ildikó sommelier, borszakíró, bortanfolyami oktató.

 

sommelier_borismereti_tanfolyam_alapozo_1 sommelier_borismereti_tanfolyam_alapozo_2 sommelier_borismereti_tanfolyam_alapozo_3

sommelier_borismereti_tanfolyam_alapozo_4 sommelier_borismereti_tanfolyam_alapozo_5
Kattintson a képre a nagyításhoz!

A borismereti tanfolyam tartalmából:

1. A sommelier szakma bemutatása. Ki a sommelier? Melyek a feladatai? Ízek érzékelése. A bor története A borkóstolás menete: hogyan kóstolunk? Hogyan jellemezzük a borokat? Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér és Portugieser szőlőfajták, és boraik kóstolása.

2. Magyarország fehér boros vidékei – 1. rész (jellemző szőlőfajták, talaj, borászatok, mikroklíma) Hungaricumok Borkészítés A sommelier szakma mesterfogásai. Olaszrizling, sauvignon blanc és kadarka szőlőfajták, valamint boraik kóstolása

3. Magyarország fehér boros vidékei – 2. rész (vulkanikus talajú fehér boros vidékek) A megfelelő borkóstolási körülmények. A Chardonnay szőlőfajta és kóstolása. Rosé és siller készítés. Kóstolás.

4. Magyarország vörös boros vidékei: jellemző szőlőfajták, bortípusok, talaj, borászatok, mikroklíma. A borok ideális fogyasztási és szervírozási hőfoka. A Furmint és a Kékfrankos szőlőfajtákkal, és boraik kóstolása.

5. A sommelier eszközei és használatuk. A különböző pohártípusok – melyiket milyen borhoz használjuk? A dekantálás: hogyan? miért? melyik bort? A Merlot, Cabernet sauvignon és Cabernet franc szőlőfajták. Kóstolás.

6. Otthoni és éttermi borkészlet összeállítása. A borok szakszerű tárolása. Borlap összeállítása. A Pinot noir és Syrah szőlőfajták; és boraik kóstolása. Mi a borházasítás? Házasítások kóstolása.

7. Étel-ital párosítás. A mértékletes borfogyasztás. A Hárslevelű szőlőfajta, és borának kóstolása. Természetes édes borok fogalma és kóstolás.

 

Alkalmanként 5-8 féle magasminőségű bor kóstolására kerül sor!

 

Kezdési időpont: 2018. január 15., 18:00

A tanfolyam időtartama: 7 hét

A tanfolyam óraszáma: 21 tanóra (21x60 perc)

Tanfolyami időpontok: hétfői napokon 18:00-21:00

1) 2018. január 15.

2) 2018. január 22.

3) 2018. január 29.

4) 2018. február 5.

5) 2018. február 12.

6) 2018. február 19.

7) 2018. február 26.

 

A tanfolyam helyszíne:

  • Budapest: Kodolányi János Főiskola Budapesti Oktatási Központ, Bp. XIII.ker Frangepán utca 50-56.

 

A tanfolyam során megszerezhető végzettség: tanúsítvány a tanfolyam elvégzéséről

Jelentkezési  határidő: 2018. január 8.

A tanfolyam ajándékkártya formájában is megvásárolható, melyet a megajándékozott nevére állítunk ki. Az erre vonatkozó igényeket 2017. december 16-ig szíveskedjenek leadni!


A képzési díjat a következő bankszámlára kérjük utalni:

ERSTE Bank 11600006-00000000-38225444

Utaláskor a visszakereshetőség érdekében a közlemény rovatba kérjük a SOMMELIER szót és vesszővel elválasztva a JELENTKEZŐ NEVÉT beírni. (Minta: SOMMELIER, Kiss Dóra)

 

Minimális létszám: 12 fő

A képzés ára:

49.000,- Ft (38.583,- + ÁFA), amely tartalmazza:

- a kóstolásra kerülő borokat,

- a segédanyagot (borjellemzési lapok, borvidék jellemzési lapok)

- a tanfolyam elvégzéséért járó tanúsítványt.

 

A jelentkezés módja:

Az online jelentkezési lap pontos kitöltésével és a tanfolyam díjának átutalásával.


Figyelem!
A képzésen való részvétel jelentkező által történő lemondása esetén a befizetett összeg bánatpénznek minősül, így azt nem áll módunkban visszafizetni. A képzésről való bárminemű kimaradás vagy a részvétel akadályoztatása esetén, a befizetett képzési díjat nem áll módunkban visszatéríteni. Amennyiben a képzés a szervező által kerül lemondásra pl. nem elégséges számú jelentkezés esetében, a befizetett képzési díjat 100%-ban visszautaljuk!

Tudnivalók a jelentkezés módjáról, menetéről

Várható kezdési időpont: