Borismereti tanfolyam, sommelier - alapozó

Tudomány vagy művészet? Ki az a sommelier? Tanfolyamunkon a hallgatók többek között átfogó képet kapnak a borkészítés művészetéről, történelmi borvidékekről, a bor ajánlásáról, borbírálat és -kóstolás szempontjairól, céljáról, módjáról és érdekes szakmai kérdésekről. Mindeközben megtanulhatja, hogy hogyan kell a borokról beszélni, azokat ajánlani, bemutatni.

Oktatónk Káli Ildikó sommelier, borszakíró, bortanfolyami oktató.

 

sommelier_borismereti_tanfolyam_alapozo_1 sommelier_borismereti_tanfolyam_alapozo_2 sommelier_borismereti_tanfolyam_alapozo_3

sommelier_borismereti_tanfolyam_alapozo_4 sommelier_borismereti_tanfolyam_alapozo_5
Kattintson a képre a nagyításhoz!

A borismereti tanfolyam tartalmából:

1. A sommelier szakma bemutatása. Ki a sommelier? Melyek a feladatai? Ízek érzékelése. A bor története A borkóstolás menete: hogyan kóstolunk? Hogyan jellemezzük a borokat? Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér és Portugieser szőlőfajták, és boraik kóstolása.

2. Magyarország fehér boros vidékei – 1. rész (jellemző szőlőfajták, talaj, borászatok, mikroklíma) Hungaricumok Borkészítés A sommelier szakma mesterfogásai. Olaszrizling, sauvignon blanc és kadarka szőlőfajták, valamint boraik kóstolása

3. Magyarország fehér boros vidékei – 2. rész (vulkanikus talajú fehér boros vidékek) A megfelelő borkóstolási körülmények. A Chardonnay szőlőfajta és kóstolása. Rosé és siller készítés. Kóstolás.

4. Magyarország vörös boros vidékei: jellemző szőlőfajták, bortípusok, talaj, borászatok, mikroklíma. A borok ideális fogyasztási és szervírozási hőfoka. A Furmint és a Kékfrankos szőlőfajtákkal, és boraik kóstolása.

5. A sommelier eszközei és használatuk. A különböző pohártípusok – melyiket milyen borhoz használjuk? A dekantálás: hogyan? miért? melyik bort? A Merlot, Cabernet sauvignon és Cabernet franc szőlőfajták. Kóstolás.

6. Otthoni és éttermi borkészlet összeállítása. A borok szakszerű tárolása. Borlap összeállítása. A Pinot noir és Syrah szőlőfajták; és boraik kóstolása. Mi a borházasítás? Házasítások kóstolása.

7. Étel-ital párosítás. A mértékletes borfogyasztás. A Hárslevelű szőlőfajta, és borának kóstolása. Természetes édes borok fogalma és kóstolás.

 

Alkalmanként 5-8 féle magasminőségű bor kóstolására kerül sor!

 

Kezdési időpont: 2017. szeptember 11., 18:00

A tanfolyam időtartama: 7 hét

A tanfolyam óraszáma: 21 tanóra (21x60 perc)

Tanfolyami időpontok: hétfői napokon 18:00-21:00

1) 2017. szeptember 11.

2) 2017. szeptember 18.

3) 2017. szeptember 25.

4) 2017. október 2.

5) 2017. október 9.

6) 2017. október 16.

   (2017. október 23. munkaszüneti nap)

7) 2017. október 30.

 

A tanfolyam helyszíne:

  • Budapest: Kodolányi János Főiskola Budapesti Oktatási Központ, Bp. XIII.ker Frangepán utca 50-56.

 

A tanfolyam során megszerezhető végzettség: tanúsítvány a tanfolyam elvégzéséről

Jelentkezési  határidő: 2017. szeptember 5.

 

A képzési díjat a következő bankszámlára kérjük utalni:

ERSTE Bank 11600006-00000000-38225444

Utaláskor a visszakereshetőség érdekében a közlemény rovatba kérjük a SOMMELIER szót és vesszővel elválasztva a JELENTKEZŐ NEVÉT beírni. (Minta: SOMMELIER, Kiss Dóra)

 

Minimális létszám: 12 fő

A képzés ára:

47.000,- Ft (37.008,- + ÁFA), amely tartalmazza:

- a kóstolásra kerülő borokat,

- a segédanyagot (borjellemzési lapok, borvidék jellemzési lapok)

- a tanfolyam elvégzéséért járó tanúsítványt.

 

A jelentkezés módja:

Az online jelentkezési lap pontos kitöltésével és a tanfolyam díjának átutalásával.


Figyelem!
A képzésen való részvétel jelentkező által történő lemondása esetén a befizetett összeg bánatpénznek minősül, így azt nem áll módunkban visszafizetni. A képzésről való bárminemű kimaradás vagy a részvétel akadályoztatása esetén, a befizetett képzési díjat nem áll módunkban visszatéríteni. Amennyiben a képzés a szervező által kerül lemondásra pl. nem elégséges számú jelentkezés esetében, a befizetett képzési díjat 100%-ban visszautaljuk!

Tudnivalók a jelentkezés módjáról, menetéről