Forgatókönyvíró képzés

Végzett hallgatóink mondták a képzésről

Örülök, hogy a Kodolányi János Főiskolára esett a választásom, amikor eldöntöttem, hogy a munkámhoz szükséges ismereteimet tanulással bővítsem. Ebben nagy segítségemre volt Marton Márta felnőttképzési programfelelős, amikor az iskolában rejlő lehetőségekről, az óraadó tanárok szakmai elismertségéről, az iskolai életről beszélgettünk. A bátorító és meggyőző szavak után döntöttem úgy, hogy érdemes a szabadidő szervező és játékpedagógia szakra jelentkeznem. Nem csalódtam, hiszen, a választott szak tanmenete nem csak az elméleti modellek megismerését, megértését segítette elő, hanem egyfajta gyakorlati szemléletet is biztosított a szabadidő helyes eltöltésének szervezéséhez, amit munkám során nap, mint nap használni tudok. Tanáraink nemzetközileg is elismert szakemberekből állnak, akik nemcsak lexikális, hanem a gyakorlatban megszerzett tudásukat is átadják. A magas szakmai színvonal, a gyakorlatra fektetett hangsúly, valamint a hallgatóbarát hozzáállás még tovább fokozták bennem azt az érzést, hogy jól választottam. Csoporttársaimmal, tanáraimmal sikerült jó viszonyt kialakítanom, sőt mivel hasonló területen dolgozunk már szakmai kapcsolatok is születtek. Remélem, ezen ismeretségek sokáig tartanak és a jövőben kölcsönösen tudjuk segíteni egymást azzal a tudással, amit itt szereztünk. Bíztatok mindenkit, hogy ebben az intézményben töltse főiskolás éveit és szerezze meg itt diplomáját!

Toldi Lászlóné Tünde
még több vélemény

Tanfolyamunkon a résztvevők megismerhetik a filmgyártás, filmkészítés folyamatait, valódi szakemberektől megtanulják a forgatókönyvírás legfontosabb alappilléreit, a történetmesélést, a karakterformálást, a jó párbeszédírást, és minden mást, ami egy sikeres film előkészítéséhez szükséges.


Oktatóink: 

Goda Krisztina, Balázs Béla-díjas filmrendező és forgatókönyvíró, a KJE Film-és Televízió Művészet tanszékének címzetes egyetemi docense. Nevéhez köthetőek az utóbbi évek legnagyobb magyar mozisikerei, többek közt a “Szabadság, szerelem”, a “Csak szex, más semmi”, a “Kaméleon”, vagy a “BUÉK”.


Kormos Anett, forgatókönyvíró, humorista, a Dumaszínház és a Showder Klub egykori tagja, az egyik legfoglalkoztatottabb hazai forgatókönyvíró, egyetemünk Film-és Televízió Művészet tanszékének mestertanára.  Vezető íróként többek között olyan produkciókat jegyez, mint az utóbbi évek legnagyobb nézettségét hozó "A mi kis falunk" (RTL KLub) vagy a TV2-n futó "Mintaapák" című napi sorozat.


Dr. Mátyássy Áron, DLA, Balázs Béla díjas film- és televíziórendező, forgatókönyvíró, a KJE Film-és Televízió Művészet tanszékének egyetemi docense. Nevéhez  többek között olyan sikeres tévés sorozatok fűződnek, mint az HBO-n vetített "Aranyélet", a TV2-n sugárzott "Korhatáros szerelem, vagy a “Vikend” című mozifilm.


Dr. Kirády Attila, PhD, a KJE Film- és Televízió Művészet tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, az elmúlt években a TV2 csoportnak majd legnagyobb gyártó cégének (IKO) kreatív igazgatója, producerként számos nagy televíziós showműsort illetve sorozatot jegyez.


Képzés célja:

A forgatókönyvíró szakember az egyik legkeresettebb szereplője a hazai filmes és televíziós gyártói piacnak. Az elképesztő ütemben készülő mozifilmek és televíziós sorozatok folyamatosan keresik a szakmájukhoz valóban értő, azonnal alkalmazható filmírókat. A képzés célja, hogy magasan jegyzett, elismert oktatók közreműködésével - akik a résztvevők első szakmai kapcsolatai, mentorai lehetnek, s  elindíthatják pályafutásukat  -  a diákok olyan friss, elsősorban gyakorlati feladatokra építő szakmai tudást kapjanak, amelyek valóban hasznosíthatóak a hazai és a nemzetközi filmes és televíziós piacon. 


A képzés legfontosabb témakörei:

 • Műfaji és dramaturgiai alapismeretek
 • Forgatókönyv-írás
 • Filmes - és televíziós produkciók előállítása
 • Pályázati és szerződési-jogi alapismeretek
 • Forgatási és írószobai gyakorlat

 

A képzés során a résztvevők:

 • Megismerkednek az alapvető filmes műfajokkal, a forgatókönyvírás és a filmes dramaturgai fogalmaival, a szöveggondozás, szövegelemzés elméleti és gyakorlati tudásanyagával. Ismereteket szereznek a filmdramaturgiát érintő információs rendszerekről - könyvtár, archívumok, egyéb gyűjtemények - vonatkozóan is.
 • Megismerik a forgatókönyvírói munka összes fázisát, a filmterv-fejlesztésben és - gyártásban elfogadott formai sztenderdeket (filmötlet, logline, tagline, szinopszis, step-outline, treatment, forgatókönyv) és a megírásukat segítő számítógépes programokat. Az elsajátított ismeretek segítségével képesek lesznek a forgatókönyvírás területén önálló kreatív munkát végezni és összetett filmírói feladatokat is megoldani (fordítás, filmre alkalmazás, jelenet-átírás, stb).
 • Megismerik a produkciókhoz kapcsolódó gyártásszervező tevékenység folyamatait, trendjeit. A filmes és tévés produkciók (tévéfilmek, sorozatok) előállításának folyamatát a forgatókönyv elkészítésétől, a forgatáson át, az utómunka folyamatáig. 
 • Megismerik a filmes és televíziós sorozatokhoz kapcsolódó hazai és nemzetközi pályázati rendszereket és alapvető jogi ismereteket szereznek. Képesek lesznek magukat és a produkciójukat megfelelően képviselni a megrendelő és az alkotótársak előtt is.
 • A képzés során a résztvevők a tanegységek feldolgozása során megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteiket éles helyzetben is kipróbálják.
  • Forgatási gyakorlat - részvétel egy éppen folyó forgatáson
  • Írószobai gyakorlat- részvétel egy működő sorozat írószobáján

 

Kezdési időpont: 2021. október  30.

A tanfolyam időtartama: 24 hét

A tanfolyam óraszáma: 120 tanóra (120x45 perc)

Tanfolyami időpontok: 

szombatonként 9.00- 13.00 (5 óra / alkalom)

A tanfolyam helyszíne:

 • Budapest: Kodolányi János Egyetem Budapesti Oktatási Központ, Bp. XIII.ker Frangepán utca 50-56.

 

A tanfolyam során megszerezhető végzettség: tanúsítvány a tanfolyam elvégzéséről


Jelentkezési  határidő: 2021. október 25.

 

 

A képzési díjat a következő bankszámlára kérjük utalni:

ERSTE Bank 11600006-00000000-38225444

Utaláskor a visszakereshetőség érdekében a közlemény rovatba kérjük a FORGATÓKÖNYVÍRÓ szót és vesszővel elválasztva a JELENTKEZŐ NEVÉT beírni. (Minta: VÁGÓ, Kiss Dóra)

 

Kapcsolattartó: Józan Noémi

tel: (30) 746-5503

email: felnottkepzes@kodolanyi.hu

 

Minimális létszám: 8 fő

Maximális létszám: 20 fő

A képzés ára:

289.000,- Ft


A jelentkezés módja:

Az online jelentkezési lap pontos kitöltésével és a tanfolyam díjának átutalásával.


Figyelem!
A képzésen való részvétel jelentkező által a jelentkezést követő 14 napon túl gyakorolt egyoldalú elállása esetére a felek kikötik, hogy a befizetett összeg bánatpénznek minősül, így azt nem áll módunkban visszafizetni.
A képzésről való bárminemű kimaradás vagy a részvétel akadályoztatása esetén, a befizetett képzési díjat nem áll módunkban visszatéríteni.
Amennyiben a képzés a szervező által kerül lemondásra, így különösen amennyiben a jelentkezési feltételek között meghatározott minimális létszámot nem éri el a jelentkezők száma, a befizetett képzési díjat 100%-ban visszautaljuk!

Tudnivalók a jelentkezés módjáról, menetéről