Hálás vagyok a Kodolányinak, amiért ilyen lehetőséget kínált fel. A foglalkozások érdekesek és információdúsak voltak.
Tudomány vagy művészet? Ki az a sommelier? Tanfolyamunkon a hallgatók többek között átfogó képet kapnak
a borkészítés művészetéről, történelmi borvidékekről, a bor ajánlásáról, borbírálat és -kóstolás szempontjairól, céljáról, módjáról és érdekes szakmai kérdésekről. Mindeközben megtanulhatja, hogy hogyan kell a borokról beszélni, azokat ajánlani, bemutatni.
Oktatónk Káli Ildikó sommelier, borszakíró, bortanfolyami oktató.
Káli Ildikó: A borokról általában (videó)
Kattintson a képre a nagyításhoz!
A borismereti tanfolyam tartalmából:
1. A sommelier szakma bemutatása. Ki a sommelier? Melyek a feladatai? Ízek érzékelése. A bor története A borkóstolás menete: hogyan kóstolunk? Hogyan jellemezzük a borokat? Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér és Portugieser szőlőfajták, és boraik kóstolása.
2. Magyarország fehér boros vidékei – 1. rész (jellemző szőlőfajták, talaj, borászatok, mikroklíma) Hungaricumok Borkészítés A sommelier szakma mesterfogásai. Olaszrizling, sauvignon blanc és kadarka szőlőfajták, valamint boraik kóstolása
3. Magyarország fehér boros vidékei – 2. rész (vulkanikus talajú fehér boros vidékek) A megfelelő borkóstolási körülmények. A Chardonnay szőlőfajta és kóstolása. Rosé és siller készítés. Kóstolás.
4. Magyarország vörös boros vidékei: jellemző szőlőfajták, bortípusok, talaj, borászatok, mikroklíma. A borok ideális fogyasztási és szervírozási hőfoka. A Furmint és a Kékfrankos szőlőfajtákkal, és boraik kóstolása.
5. A sommelier eszközei és használatuk. A különböző pohártípusok – melyiket milyen borhoz használjuk? A dekantálás: hogyan? miért? melyik bort? A Merlot, Cabernet sauvignon és Cabernet franc szőlőfajták. Kóstolás.
6. Otthoni és éttermi borkészlet összeállítása. A borok szakszerű tárolása. Borlap összeállítása. A Pinot noir és Syrah szőlőfajták; és boraik kóstolása. Mi a borházasítás? Házasítások kóstolása.
7. Étel-ital párosítás. A mértékletes borfogyasztás. A Hárslevelű szőlőfajta, és borának kóstolása. Természetes édes borok fogalma és kóstolás.
Alkalmanként 5-8 féle magasminőségű bor kóstolására kerül sor!
2021-ben induló sommelier tanfolyamainkra várjuk érdeklődését! Ajándékozza meg a borkészítés, borbírálat, borkóstolás iránt érdeklődő ismerőseit, barátait, családtagjait a Kodolányi Egyetemen induló képzésekkel.
Kezdési időpont:
A tanfolyam időtartama: 7 hét
A tanfolyam óraszáma: 21 tanóra (21x60 perc)
Tanfolyami időpontok:
A tanfolyam helyszíne:
A tanfolyam során megszerezhető végzettség: tanúsítvány a tanfolyam elvégzéséről
Jelentkezési határidő:
A képzési díjat a következő bankszámlára kérjük utalni:
ERSTE Bank 11600006-00000000-38225444
Számlatulajdonos: Kodolányi János Egyetem
Utaláskor a visszakereshetőség érdekében a közlemény rovatba kérjük a SOMMELIER szót és vesszővel elválasztva a JELENTKEZŐ NEVÉT beírni. (Minta: SOMMELIER, Kiss Dóra)
Kapcsolattartó: Józan Noémi
tel: (30) 746-5503
email: felnottkepzes@kodolanyi.hu
Minimális létszám: 10 fő
Maximális létszám: 14 fő
A képzés ára:
59.000,- Ft, amely tartalmazza:
- a kóstolásra kerülő borokat,
- a segédanyagot (borjellemzési lapok, borvidék jellemzési lapok)
- a tanfolyam elvégzéséért járó tanúsítványt.
A jelentkezés módja:
Az online jelentkezési lap pontos kitöltésével és a tanfolyam díjának átutalásával.
Figyelem!
A képzésen való részvétel jelentkező által történő lemondása esetén a befizetett összeg bánatpénznek minősül, így azt nem áll módunkban visszafizetni. A képzésről való bárminemű kimaradás vagy a részvétel akadályoztatása esetén, a befizetett képzési díjat nem áll módunkban visszatéríteni. Amennyiben a képzés a szervező által kerül lemondásra pl. nem elégséges számú jelentkezés esetében, a befizetett képzési díjat 100%-ban visszautaljuk!