Kodolányi János Egyetem
INFORMÁCIÓ: +36 80 203 769, felveteli@kodolanyi.huAkadálymentes verzió
CONTACT: +36 22 543 377, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
contact: +36 22 543 342, FAX: +36 22 543 391 international@kjf.hu
Honlapunk július 24-én megújul!
Kodolányi János EgyetemKodolányi János Egyetem
Kodolányi János University of Applied Sciences
Kodolányi János University of Applied Sciences
Keresés

Információk fogyatékossággal élő hallgatóknak

Tisztelt Hallgatók!

 

Tájékoztatom Önöket, hogy megjelent a 87/2015. (IV.9) Kormányrendelet, amely pontosan rögzíti azt, hogy fogyatékossággal élő hallgató kérelmére a felsőoktatási intézmény legalább egy, szükség szerint több kedvezményt biztosíthat felsőoktatási tanulmányai során.

A fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségének biztosítását elősegítő szabályzat tartalmazza azt, hogy ki minősül fogyatékossággal élő hallgatónak, és az érintett hallgatók milyen kedvezményeket (pl.: nyelvvizsga kötelezettség alóli felmentés, írásbeli vizsga helyett szóbeli vizsga, mentesítés a számítási feladatok alól, hosszabb felkészülési idő stb…) vehetnek igénybe. A szabályzat megtalálható honlapunkon.

 

Amennyiben Ön a kedvezményezettek közé tartozik, a fogyatékosságot igazoló szakvéleményt valamint a nyilvántartásba vételhez szükséges ADATLAPOT legyen szíves eljuttatni fogyatékosügyi koordinátornak, annak érdekében, hogy felvehessük adatbázisunkba és a kedvezményeket maradéktalanul biztosítani tudják. Az adatlap és a szakvélemény beadására őszi félévben október 1-ig, tavaszi félévben február 1-ig van lehetőség.

 

A jogszabályban szereplő kedvezményeket kizárólag nyilvántartásba vett hallgatók számára tudjuk biztosítani a konkrét kedvezmény igénybevételére vonatkozó KÉRELEM alapján. Kérelmet egész évben benyújthat a hallgató. A jogosultságról a Fogyatékossággal Élő Hallgatók Ügyeiben Eljáró Bizottság dönt. A Bizottság döntéséről írásban értesítjük. Tájékoztatom, hogy szakvélemény nélkül a jogosultság nem bírálható el!

 

A fogyatékosügyi koordinátor elérhetősége:

Székesfehérvár – Györe-Pereczes Petra fogyatékosügyi koordinátor

Kodolányi János Főiskola, Székesfehérvár, Fürdő u. 1., E-mail: pereczes.petra@kodolanyi.hu, Tel.: 22/ 543-487.

 

 

Adatait és fogyatékosságának tényét diszkréten és bizalmasan kezeljük.

 

Dr. Bordás Sándor

tanszékvezető

Pszichológia Tanszék

 

 


 

 

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők, valamint a felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató hallgatók a fogyatékosságukra való tekintettel szakvélemény alapján kérhetik az intézmény engedélyét:

 

A főiskolán fogyatékosügyi koordinátor dolgozik. Az ő feladata a fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségének megteremtése úgy a fizikai környezet, mint a főiskola belső kommunikációjának akadálymentesítésével. A fizikai környezet akadálymentesítésén a főiskola folyamatosan dolgozik, hogy valamennyi képzési helyszínen biztosítani tudja hallgatói számára az egyenlő esélyű hozzáférést. A koordinátornál van lehetőség speciális eszközök kölcsönzésére, illetve beszerzésére pl: digitális diktafon, olvasóbarát számítógép, elektronikus jegyzetek, valamint beszélő számológép és indukciós hurok. Látássérült hallgatók részére a főiskola könyvtárában biztosít Braille kijelzőt, képernyőolvasó és -nagyító szoftvereket Budapesten és Székesfehérváron. A koordinátor minden esetben a személyre szabott igények kielégítésére törekszik, hiszen a főiskola célja a hallgatók tanulmányainak segítése.

 

Pesten tanulok, a Frangepán utcai épületben. A hátsó bejáratnál a rámpa vérbeli EU-szabvány! És belül is akadálymentesen tudok közlekedni a lifttel - erre igazán vigyáznak, mivel csak mozgáskorlátozottak használhatják. Az előadókban gond nélkül tudok mozogni, mert az egyik oldalt lépcső, DE a másik oldalt rámpa (lejtő) van! Vagyis nem kell legelöl tündökölnöm a tanár előtt, hanem gond nélkül, kedvemre felmehetek akár a leghátsó sorig!

A tanárok nagyon nyitottak és toleránsak. A legtöbbjük mindig felajánlja, hogy szóbeli vizsgát is tehetek, ha nehéz írnom. Sokuk odajön hozzám szünetben, hogy ha bármiben a segítségemre lehetnek...Egyszóval: jól érzem itt magam.

(Tónay Marianna, mozgássérült hallgató, angol-kommunikáció, Budapest)

 

A Magyar Televízió Esély című műsorának stábja 2012 márciusában Budapesti Oktatási Központunkban forgatott "esélyegyenlőség a felsőoktastásban" téma kapcsán. A riportban Hervainé dr. Szabó Gyöngyvér tanszékvezető, Hordós László adjunktus és Portik Zsófia szociális munkás hallgató is beszélt. Az adás megtekintése.

 


Támogatónk:
Magyarország megújul Magyarország megújul
Kövesse az egyetemet a közösségi oldalakon is: