Szépírók
Interjú Petőcz Andrással az irodalmi tehetséggondozásról

Interjú Petőcz Andrással az irodalmi tehetséggondozásról

Cikk dátuma 2021. március. 19.

Tehetséggondozással hetedik éve foglalkozom „hivatalosan”


Babérkoszorú-díj, József Attila-díj, Márai- és UNESCO-díj, a Kodolányi János Egyetem tanára, a Kodolányi Szépíró Műhely alapítója. Ezekkel a szavakkal lehet bemutatni Dr. Petőcz Andrást, aki mintegy négy évtizede van jelen az irodalmi életben. Több mint negyven önálló kötet írója, költője. A Tiszatáj Online Műhelyinterjú sorozatában a közelmúltban jelent meg egy beszélgetés a KJE író-költő tanárával, amelyet Pánczél András készített. Ezt adjuk most közre.

Tovább a teljes cikkhez »
Projekthét - Petőcz Műhely

Projekthét - Petőcz Műhely

Cikk dátuma 2018. december. 10.

Schin Arnold

Szerencse

Egy újabb nap, egy újabb összeesettpára. A metró dugig volt, de mégis volt hely egy összecsuklóerőtlen test számára. ’Szerencsétlen’, ’Minek iszik annyit?’ kérdésektől zengett a hármas metró utolsó kocsija. Pánik, jajveszékelés és kárörvendés, ami átjárta a levegőt. Az elernyedt testet szinte elnyelte a téli barna latyak. A piros mosoly meg sehol. Még messze volt a következő állomás. Csak bírd ki még egy kicsit pajtás. Ez Budapest? Ez Budapest, ahogy ez New York, Berlin, London vagy Tokió. 

Tovább a teljes cikkhez »
Projekthét - Petőcz Műhely

Projekthét - Petőcz Műhely

Cikk dátuma 2018. november. 30.

Virág Réka

Nagyvárosi dzsungel

Léda egy hosszú esős munkanap után végre kilépett a munkahelyéről. Egy irodaházban volt az egyik nagy fejes titkárnője, aki szerette elhúzni a munkát késő estig.

Aznap este Léda plusz három óra túlóra után, meggyötörten és fáradtan szabadult ki a magas üvegépületből. Fájdalmas arckifejezéssel konstatálta, hogy az eső továbbra sem állt el, és fent hagyta az esernyőjét az asztala mellet, viszont esze ágában sem volt, hogy visszamenjen a tizedik emeletre. Ott volt az a bizarr biztonsági őr, akinek mindig akadt valami mondandója, miközben kiguvadt szemei Léda tekintete és mellkasa között jártak, és ezt egy percig sem próbálta leplezni. Undorott tőle, és a kéjes vigyorától egyenesen a hideg rázta.

Tovább a teljes cikkhez »
Projekthét - Petőcz Műhely

Projekthét - Petőcz Műhely

Cikk dátuma 2018. november. 28.

Rothman Lilla

A város az én naplóm

Ma este is egyedül indultam haza, nem kell társaság a metrón. Vagy a metrópótlón. Vagy az utcán, mert most gyalog mentem, egy darabig legalábbis. Olyan lábnyomokat követtem, amikről csak én tudtam, hogy ott vannak. Ott voltak valamikor, csak már elmosta őket az eső az évek alatt.

Elkoptak.


Tovább a teljes cikkhez »

Hat novella Örkény egypercese nyomán

Cikk dátuma 2017. október. 17.

Tematikus hét, Petőcz-műhely

"A tematikus hét keretében, az órámon, írtak a nappalisok, első és második évfolyam,  nagyon jó novellákat Örkény egyik Egypercese nyomán." - írta Petőcz András a KV-nak. Aztán azt is elmondta, hogy a tematikus héten lehetőség nyílt arra, hogy a kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatók a szépírással foglalkozhassanak. Sikere volt a kezdeményezésnek, ezt bizonyítják a kurzus keretében született novellák.

Tovább a teljes cikkhez »
Újabb kötet a Petőcz-műhelyből

Újabb kötet a Petőcz-műhelyből

Cikk dátuma 2017. szeptember. 01.

Suttogva a galériában

A Suttogva című antológia szerzői mutatkoztak be és olvastak fel részleteket megjelent írásaikból augusztus 28-án a K.A.S. Galériában. A könyvben a Kodolányi János Főiskola Szépírói kurzusának 2016/2017-es tanévéből hallhattuk a legjobb alkotásokat.

Cím: Suttogva – A KJF Szépíró kurzusának irodalmi antológiája 2016/17-es tanév
Felelős szerkesztő: Petőcz András
Szerkesztők: Germán Ágnes, Nagy Lea
Kiadó: Kodolányi János Főiskola

Tovább a teljes cikkhez »
Petőcz András műhelyében alkotássá sűrűsödnek a történetek

Petőcz András műhelyében alkotássá sűrűsödnek a történetek

Cikk dátuma 2017. május. 23.

A lélek meséi (egy szépíró a szépírókról)

Érintett és megkapó pillanatok ritkán adatnak meg értő közönségnek olyan koncentrátumban, mint ahogyan az a Kodolányi János Főiskola égisze alatt működő Szépíró Kurzus prózaíróinak záróestjén történt. Ritkán van, hogy novellák egymástól függetlenül is ilyen szép ívet alkossanak, ilyen koherens egységet képezzenek, mint ahogyan az megvalósult Petőcz András mostani tanítványainál. 

Tovább a teljes cikkhez »
Lírában is kiváló a Petőcz-műhely

Lírában is kiváló a Petőcz-műhely

Cikk dátuma 2016. december. 29.

Versesttel búcsúzott a líra csoport

A Kodolányi Szépíró Kurzus líra csoportjának decemberi felolvasóestjén hét tehetséges költő mutatkozott be a Kodolányi János Főiskola földszinti klubjában.   Értékeléssel és ünnepi beszéddel búcsúztatta a félévet a kurzust vezetője, Petőcz András.

A kurzus 2013 őszén indult dráma, líra és próza csoportokkal. A szemeszter során az írótanulók elsajítítják a szépírás megtanulható mesterségbeli alapjait, emellett nagy hangsúlyt kap a gyakorlat, azaz folyamatosan születnek az alkotások. Az elmélet és a gyakorlat jól kipróbált egységén alapuló kurzusok sorra hozzák a sikereket, felolvasóestek, antológiák jelzik a tehetségek fejlődését. Az is hagyománnyá vált, hogy nyilvános felolvasóesttel zárulnak a félévek.

Tovább a teljes cikkhez »

Kodolányi Szépíróműhely az Írószövetségben

Cikk dátuma 2016. december. 22.

Petőcz-tanítványok felolvasóestje a Magyar Írószövetség Könyvtárában 

A Kodolányi Szépíróműhely felolvasóestjére ezúttal az EX LIBRIS Könyvtári Alapítvány invitálta a hallgatóságot a Magyar Írószövetség Könyvtárába.  Örömmel mentem Petőcz András tanítványainak bemutatkozására, hiszen évek óta követem a műhely tevékenységét. Bevallom, különleges irodalmi élményeim közé tartoznak ezek az irodalmi programok, hiszen ott voltam a legelső, már akkor sokat ígérő esten is a Kodolányi klubban, majd fokról-fokra követtem felfelé ívelő útjukat, ami az első, majd második antológiájuk megjelenéséhez vezetett. 

Tovább a teljes cikkhez »

Kölcsey Ferenc, a költő-politikus

Cikk dátuma 2016. augusztus. 08.

Tarján M. Tamás

A magyar reformkor egyik legjelentősebb költője és politikusa, nemzeti Himnuszunk megalkotója, Kölcsey Ferenc 1790. augusztus 8-án született Sződemeteren.

A földbirtokos családból származó Kölcsey már hatéves korában elvesztette édesapját, az özvegy anya, Bölöni Ágnes pedig még ebben az esztendőben a Debreceni Református Kollégiumba küldte fiát. Öt évvel később aztán az édesanya is elhunyt, ezért az árvaságra jutott költő taníttatásáról később – a törvény által mellé rendelt – Gulácsy Antal birtokos, valamint a kollégium főgondnoka, Péchy Imre gondoskodott. Kölcsey Ferenc gyenge alkatú, sokat betegeskedő gyermek volt, aki a himlő következtében fél szeme világát is elvesztette – minden bizonnyal ezek a testi hibák is hozzájárultak ahhoz, hogy iskolaéveit a költő nagyrészt magányosan, a könyvek között töltötte.

Tovább a teljes cikkhez »
 Bemutatkoztak a Kodolányi Szépíróműhely prózásai

Bemutatkoztak a Kodolányi Szépíróműhely prózásai

Cikk dátuma 2015. december. 10.

„Versírási hajlamait prózában éli ki”

Rendhagyó év van a Kodolányi Szépíróműhely mögött, hiszen az elmúlt félévek gyakorlatától eltérően már nem összevonva tartanak felolvasást a fiatal írók, hanem külön est jár a próza, a líra és a dráma csoportnak is. Petőcz András, az írókurzus vezetője azt mondta, a megnövekedett hallgatói létszám miatt úgy igazságos, ha mindenki külön kap bemutatkozási lehetőséget. A felolvasások sorát a prózások nyitották december 7-én a Kodolányi János Főiskola aulájában.

Tovább a teljes cikkhez »
Filmen Shakespeare legpergőbb, legizgalmasabb, egyben legköltőibb drámája

Filmen Shakespeare legpergőbb, legizgalmasabb, egyben legköltőibb drámája

Cikk dátuma 2015. november. 30.

Szele Bálint

„Szaván fogom a sorsot”

A Macbeth című filmről (2015)

Mindig fél kicsit a filmfeldolgozásoktól az, aki a drámák olvasásához, színpadi bemutatásához szokott hozzá. Vannak megszállottak, akik eredetiben olvassák Shakespeare műveit, a lábjegyzeteket is, maguknak építik fel és képzelik el a látványvilágot, a szereplőket, a hangokat, s minden kis nyelvi bravúrt egyenként ízlelgetnek. Különösen izgalmas ebből a szempontból a Macbeth, Shakespeare legpergőbb, legizgalmasabb, egyben legköltőibb drámája, amelynek ráadásul nemrég készült el az új magyar fordítása Kállay Géza jóvoltából. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kilencven százalék munka, tíz százalék tehetség szükséges

Kilencven százalék munka, tíz százalék tehetség szükséges

Cikk dátuma 2015. október. 01.

Holcz Csaba – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam

Interjú Petőcz András író-tanárral

Mindenkinek van egy története, amit megosztana az egész világgal. Akár egész könyvek születnek sokunk fejében, amik egy nap remélhetőleg papírra is kerülnek, de nagy kérdés, hogy milyen út vezet a sikeres írói pálya felé.

A kérdésre Petőcz András, József Attila-, Márai- és UNESCO-díjas író válaszolt főiskolai rádióműsorom, a Hangoskönyv első adásában. Ennek írott változata az alábbi interjú.

Tovább a teljes cikkhez »
 Interjú Brian Doyle amerikai íróval

Interjú Brian Doyle amerikai íróval

Cikk dátuma 2015. szeptember. 14.

Kelemen Anna

"Megjelent egy könyvem, de egy szót sem értek belőle"

Brian Doyle neve itthon eddig szinte ismeretlen volt, noha olyan komoly irodalmi díjat is bezsebelt már, amit korábban többek között Kurt Vonnegutnak ítéltek oda. Nagyon úgy tűnik, hogy az amerikai író most végre előléphet a homályból: legutóbbi regénye, a Ne hagyd el a hajót! (The Plover) idén megjelent magyar fordításban is. A vele készített villáminterjúban Doyle azt írta, szabályosan szórakoztatja, hogy a magyar kiadásnak köszönhetően van egy könyve, amiből egy szót sem ért.

Órákig sorolhatnánk, hány díjat kapott, hány lap szerzője, hány könyvet adott ki és ezeket hány nyelvre fordították le, ha viszont azt kérdezném, van-e magyar nyelvű kötete, rövid lenne a válasz: idén jelent meg az első. Fontos önnek, hogy a Ne hagyd el a hajót! főhőse, Declan O Donnel nem csak a Csendes-óceánon hajókázik, hanem eljutott egy nagyon távoli, európai országba is?

Tovább a teljes cikkhez »
József Attila kicsit elszállt – interjú Petőcz Andrással

József Attila kicsit elszállt – interjú Petőcz Andrással

Cikk dátuma 2015. július. 13.

Kelemen Anna

Mit csinálnak az írók nyáron

(A szerző a Kodolányi János Főiskola egykori hallgatója)


Mivel a lehető legkevésbé ésszerű (nehezen tudom elképzelni, hogy valaha is rááll a kezem az észszerűre, csak az nyugtat, hogy a Word még velem van, félelmet nem ismerve pirosoz) útvonalon közelítem meg Petőcz András otthonát, a tűző napon legalább húsz percen keresztül kaptatok fölfelé a vízivárosi macskaköveken és olvadozó járdákon, míg oda nem érek az író főhadiszállására. Több mint húsz éve él itt - a vicc kedvéért, hogy a túrám hajrája se legyen egyszerű menet -, egy lift nélküli ház legfelső emeletén.


Tovább a teljes cikkhez »
Felolvasó est a szemeszter végén

Felolvasó est a szemeszter végén

Cikk dátuma 2015. május. 18.

Újabb évfolyam végzett Petőcz András szépíró műhelyében

Sokadszor lehetett abban a különleges élményben részem, hogy meghallgathattam a Petőcz András vezette Kodolányi Szépíró Műhely alkotóinak felolvasásait. Ezúttal a Kodolányi főiskola földszinti klubjában tartották szemeszterzáró felolvasó estjüket a szárnyaikat bontogató szépírók.

Petőcz András, József Attila-, Márai- és UNESCO-díjas író, a Kodolányi János Főiskola docense 2013 őszén indította el szépírói kurzusát azoknak a hallgatóknak, akik közelebbről akarnak megismerkedni a próza-, a dráma- vagy éppen a versírás szabályaival, titkaival. 

Tovább a teljes cikkhez »
Beszélgetés a József Attila-díjas Bakonyi Istvánnal

Beszélgetés a József Attila-díjas Bakonyi Istvánnal

Cikk dátuma 2015. április. 03.

„…nem lehet mást csinálni, mint elhinteni a magokat.”

József Attila-díjat vehetett át Dr. Bakonyi Kovács István irodalomtörténész, kritikus, író, a Kodolányi János Főiskola tanára Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából március 13-án, Budapesten.

A József Attila-díjat 1950-ben alapították, kiemelkedő irodalmi tevékenységért adományozható, a Baumgarten Alapítvány megszüntetése után a Baumgarten-díj helyét vette át. 2013-tól évente legfeljebb heten kaphatják meg a díjat. 

Tovább a teljes cikkhez »
Petőcz András és a szamizdat

Petőcz András és a szamizdat

Cikk dátuma 2015. február. 05.

Kelemen Anna

(A szerző a KodolányiJános Főiskola egykori hallgatója)

„…amennyire fullasztó volt a diktatúra, annyira volt izgalmas és pezsgő az ellenzéki körök élete.”

Besúgók, szuperlektorok és szamizdat-butik – a kommunizmus idejének Magyarországán járunk. Ez a három szó néhány kulcsfogalom az irodalmi élet ellehetetlenítésére tett kísérletek és a túlélésért küzdő ellenzéki irodalmárok történetében. A József Attila Kör Kádár-korszak kulturális életét feldolgozó beszélgetéssorozatának e heti vendége a Jelenlét folyóirat újraindítója, valamint a Médium Art nevű szamizdat kiadvány létrehozója, Petőcz András volt.

Tovább a teljes cikkhez »
"...mondja a költő a magáét"

"...mondja a költő a magáét"

Cikk dátuma 2014. november. 14.

Bakonyi István

Bertók László: Ott mi van?

Bertók László eddigi életműve a sokszínűség egyik mintapéldája. Az ifjúkortól, az ötvenes évek börtönétől napjainkig tartó költői útja bizonyítja ezt. Legújabb verseskötete, az Ott mi van? is ezt az összetettséget mutatja föl. Tudatosan felépített, mintaszerűen megszerkesztett könyv. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis szépírók a PIM-ben

Kodolányis szépírók a PIM-ben

Cikk dátuma 2014. november. 03.

A mester „elhozta” a kötetet és tanítványait

Különleges irodalmi élményeim közé tartoznak a Kodolányi Szépíró Műhely felolvasóestjei. Ott voltam a legelső, kicsit megilletődött, kicsit iskolai hangulatú, ám már akkor sokat ígérő esten is a Kodolányi klubban, majd lépcsőről-lépcsőre követtem felfelé ívelő útjukat, ami az első antológia megjelenéséhez vezetett. 

Tovább a teljes cikkhez »
Régen várt könyv

Régen várt könyv

Cikk dátuma 2014. október. 28.

Bakonyi István

Román Károly irodalmi tallózásai

A néprajzban a „tallózás” a tarlón maradt kalászok összeszedegetését jelenti. S miként tudjuk, a kalásznak nagy az értéke. Ezt a szót tette a Székesfehérváron élő kiváló tanár és irodalmár, Román Károly nagy várakozással megelőzött esszé- és tanulmánykötete címébe is: Tallózás az irodalomban.

S rögtön jegyezzük meg: igen jó érzékkel és hozzáértéssel válogatta ki jelentős életművéből ezt, a több mint kétszáz oldalnyi anyagot, amely kivétel nélkül értékes „kalászokat” tár elénk. (Játszhatunk is a szóval, hiszen többek között éppen Kalász Mártonról szól a szerző érvényesen…)

Tovább a teljes cikkhez »
Szépírók az Origo-héten

Szépírók az Origo-héten

Cikk dátuma 2014. szeptember. 02.

Petőcz András a Szépíró Műhely sikereseivel beszélgetett

Nagyszabású rendezvénysorozat kezdődött el hétfőn a Kodolányi János Főiskola Székesfehérvári Oktatási Központjában, ahova meghívtak minden kodolányis gólyát az Origo-hét programjaira.

Az idei tanévben új képzési modellt vezetnek be a főiskolán, ehhez illeszkedik a szeptember 1-5. között megrendezésre kerülő Origo-hét, amelynek keretében a KJF-re felvett elsőéves hallgatók megismerkedhetnek a főiskolával, az ott zajló élettel, a tanárokkal, a hagyományokkal. Sport, kulturális és egyéb más programok mellett esténként, nyolc órától talk-show jellegű beszélgetős műsorra számíthatnak a gólyák. 

Tovább a teljes cikkhez »
A szimbólumok tovább élnek

A szimbólumok tovább élnek

Cikk dátuma 2014. május. 29.

Bakonyi István:  Személyes hangon Babits Mihály Húsvét előtt c. verséről

/Elhangzott Székesfehérváron 2014. május 27-én, a Vörösmarty Társaság nagytermében rendezett Babits-emlékülésen./   

Ezeket a sorokat éppen húsvét előtt írom. A csönd szombatján. Esik az eső, a frissen nyírt füvet öntözi. A feltámadásra emlékezés előtti órák. A passióval mögöttünk. Az imént hallgattam egy műsort arról, hogy Kádár pribékjei meg 1957 karácsonya előtt vertek halálra egy 26 éves katolikus papot. Brenner János annyi volt, mint Petőfi 1849-ben. Hiszen a történelem folyton ismétli önmagát.

 

 

Tovább a teljes cikkhez »
Interjú Petőcz Andrással

Interjú Petőcz Andrással

Cikk dátuma 2014. május. 21.

„…az írást és az irodalmi világot életformának gondolom...”

Ötévesen eldöntötte, hogy író lesz, és ehhez tartotta magát az elkövetkezendő esztendőkben. A nagy tervet, álmot aztán a nyolcvanas évek elején váltotta valóra Petőcz András, amikor egyetemistaként az írói-költői pályára lépett. Lázadó ifjúként csatlakozott az avantgárd párizsi köréhez, ekkoriban a vizuális költészet, a képversek világa érdekelte legjobban. 

Tovább a teljes cikkhez »
Felolvasás-színház-szépíró műhely

Felolvasás-színház-szépíró műhely

Cikk dátuma 2014. május. 11.

Csutak Adrienn írása – kommunikáció és médiatudomány szak, III. évf.

 Novellák, versek, drámák – tarol a Petőcz-műhely

Egyre szélesebb körben válik ismertté és népszerűvé a Petőcz András író-tanár által alapított Szépíró Műhely, amely a Kodolányi János Főiskolán teremt alkotói kibontakozást, tanulási lehetőséget a szépirodalom iránt érdeklődő fiataloknak.  Sorra szerveződnek a műhely irodalmi programjai, a fiatal írójelöltek rendszeresen bemutatkoznak a nagyközönségnek is. 

Tovább a teljes cikkhez »
 „Liberális konzervatív keresztyén”

„Liberális konzervatív keresztyén”

Cikk dátuma 2014. május. 01.

Bakonyi István:           

Igehirdetések, tanulmányok, cikkek, vallomások, blogok

(Köntös László: Részletek)

Hadd kezdjem fehérvári és Fejér megyei kötődésekkel! Mint közismert, Köntös László református püspök-helyettes, valamint egyházkerületi főjegyező és a Dunántúli Református Tudományos Gyűjtemény igazgatója magyaralmási és fehérvárcsurgói kötődésű ember, akinek édesapja ezekben a falvakban volt lelkipásztor. Ám a részletek c. könyvnek van egy fehérvári aktualitása is: az egyik írás, egy nyílt levél ahhoz a Cserhalmi Györgyhöz szól, aki immáron a Vörösmarty Színház művésze. 

Tovább a teljes cikkhez »
Irodalomóra Petőcz Andrással

Irodalomóra Petőcz Andrással

Cikk dátuma 2014. április. 25.

Zárójelversek, szonettek és Ronaldo

Azt hiszem, szeretik a kodolányis hallgatók Bakonyi István rendhagyó irodalomóráit, amelyeken kortárs írókat, költőket lát vendégül egy kiadós és tartalmas beszélgetésre. Ezeken a különleges programokon kiváló alkotók és nagyszerű, a világra nyitott fiatalok találkoznak, találkozhatnak egymással. 

Tovább a teljes cikkhez »
A Lear király Székesfehérváron

A Lear király Székesfehérváron

Cikk dátuma 2014. április. 04.

Szele Bálint

Isten veled király!

Szürke emberek keresik helyüket a szürke színpadon. Ijedten szaladgálnak, láthatóan nem érdekli őket a külvilág. Nyomasztó a csend, érezhető a feszültség: itt valami fontos dolog fog történni. Így kezdődik a Lear király legújabb székesfehérvári előadása, láthatóvá téve azt, amire a drámaszöveg csak verbális eszközökkel utalhat: Lear országa, az az erőskezű politikai rendszer, melyet egy egykoron hatalmas király épített fel, a végéhez közeledik. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Kodó-pódium

Kodó-pódium

Cikk dátuma 2014. március. 16.

Szépírói Műhely „bevetésen”


A Kodolányi János Főiskolán működő, a főiskola docense, Petőcz András által vezetett Szépírói Műhely tagjai, akik „Mandragóra Írói Kör” néven is ismertek, március 12-én este a budapesti „Kelet” kávéház pódiumán olvastak fel. 

Tovább a teljes cikkhez »
Interjú Kalász Mártonnal

Interjú Kalász Mártonnal

Cikk dátuma 2014. március. 04.

Most nagy csend van

Kalász Márton költő, író rendhagyó irodalomóra vendége volt Bakonyi István meghívására a Kodolányi főiskolán. A Ki olvas éjszaka verset címmel rendezett szépirodalmi esemény minden perce különleges volt, a Kossuth-díjas alkotó beszélt származásáról, két anyanyelvéről, gyermekkorában elkezdett költészetéről. 

Tovább a teljes cikkhez »
Bakonyi István óráján Kalász Márton

Bakonyi István óráján Kalász Márton

Cikk dátuma 2014. február. 26.

Rendhagyó irodalomóra a Kodolányi főiskolán

 

Kalász Márton Kossuth-díjas, kétszeres József Attila-díjas költő, író lesz a vendég azon a rendhagyó irodalomórán, amelyet csütörtökön délután tartanak a KJF Budapesti Oktatási Központjában. 

Tovább a teljes cikkhez »
Hetvenöt esztendő, harminchat poéta

Hetvenöt esztendő, harminchat poéta

Cikk dátuma 2014. február. 10.

Bakonyi István 

Antológia, 1938-2013

Antológia van sokféle. Hirtelen az jutott eszembe, hogy néhai Borbély tanár úr a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban, a hatvanas években egy-egy helyettesítő órán így szólt: „Vegyék elő az antológiát!” Ő akkor az irodalmi szöveggyűjteményt tisztelte meg ily módon. 

Tovább a teljes cikkhez »
Írók születnek a Petőcz-műhelyben

Írók születnek a Petőcz-műhelyben

Cikk dátuma 2013. december. 17.

Petőcz András bemutatta a Kodolányi Szépíró Műhelyt

Különleges élményben volt részük mindazoknak, akik eljöttek a Kodolányi Szépíró Műhely és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Szépírói Tagozata által rendezett irodalmi estre december 11-én.

Tovább a teljes cikkhez »
Kelemen Anna: Neked

Kelemen Anna: Neked

Cikk dátuma 2013. november. 14.

 

Kelemen Anna 2012-ben végzett a Kodolányi János Főiskola kommunikáció- és médiatudomány alapszakán, jelenleg mesterképzésen tanul. Középiskolás kora óta ír, elmondása szerint azonban első komoly publikációját egyik kodolányis tanárának, mentorának, Petőcz Andrásnak köszönheti.

A fiatal írónő novelláit többek között a Forrás, a Tiszatáj, a kolozsvári Helikon, a Napút, az Irodalomismeret, a Spanyolnátha és a Vár folyóiratok is közölték. Első novelláskötetén dolgozik.

 

Megjelent: Forrás folyóirat, 45. évfolyam, 2013. 7-8. szám 

Tovább a teljes cikkhez »
Szépírói Műhely - írásgyakorlatok

Szépírói Műhely - írásgyakorlatok

Cikk dátuma 2013. november. 11.

Újabb „látogatás” Petőcz András szépírói kurzusán 

 

A szépírói kurzus résztvevői immár harmadik hónapja tanulják a szépírás fortélyait mesterüktől, Petőcz Andrástól.  A legjobb írásokat a közismert író-tanár rendszeresen közzéteszi blogján, innen jut hozzá a KV is a „zsengékhez”. (http://petoczandrasblog.blogspot.hu/)

Petőcz András a KV-nak elmondta, hogy a lelkes "írópalánták" jól veszik az akadályokat, hétről-hétre egyre jobb írásokkal jelentkeznek. A kurzusvezető megjelenési lehetőséggel is segíti tanítványait, a legjobban sikerült alkotások olyan irodalmi lapokban is megjelennek, mint a Magyar Irodalomtörténeti Társaság folyóirata, az Irodalomismeret, valamint a népszerű Spanyolnátha.

A hétfő esti műhelyfoglalkozásokon egyébként a kodolányis hallgatók mellett más felsőoktatási intézményekben tanulók is résztvesznek, de az ennél a korosztálynál idősebbek is képviseltetik magukat.

http://www.kodolanyi.hu/tovabbkepzes/felnottkepzes/egyeb/szepiro

Tovább a teljes cikkhez »
Szépírást tanulnak Petőcz Andrástól

Szépírást tanulnak Petőcz Andrástól

Cikk dátuma 2013. október. 21.

 

Szépírói kurzus indult a KJF-en

Petőcz András, József Attila-, Márai- és UNESCO-díjas író, a Kodolányi János Főiskola docense szépírói kurzust indított azoknak a hallgatóknak, akik közelebbről akarnak megismerkedni a próza-, a dráma-, vagy éppen a versírás szabályaival, titkaival. 

Tovább a teljes cikkhez »

Nyolcvanhárom évvel később...

Cikk dátuma 2013. szeptember. 04.

Bakonyi István

Németh László 1929-es írása Illyés Gyula első verseskötetéről

Sokan szóltak már a huszadik századi magyar irodalom két szellemóriásának, Illyés Gyulának és Németh Lászlónak kapcsolatáról, életművük érintkezési pontjairól. Kétségtelen, hogy sok a közös vagy hasonló vonás közöttük, akkor is, ha természetesen az eltérések is fontosak. 

Tovább a teljes cikkhez »

Kelemen Anna: Zene, Ott, Én

Cikk dátuma 2013. augusztus. 26.

Kelemen Anna 2012-ben végzett a Kodolányi János Főiskola kommunikáció- és médiatudomány alapszakán, jelenleg mesterképzésen tanul. Középiskolás kora óta ír, elmondása szerint azonban első komoly publikációját egyik kodolányis tanárának, mentorának, Petőcz Andrásnak köszönheti.


A fiatal írónő novelláit többek között a Forrás, a Tiszatáj, a kolozsvári Helikon, a Napút, az Irodalomismeret,a Spanyolnátha és a Vár folyóiratok is közölték. Első novelláskötetén dolgozik.Tovább a teljes cikkhez »

Szele Bálint: Az intellektus utazásai

Cikk dátuma 2013. augusztus. 22.

Szele Bálint:

Az intellektus utazásai – a műfordító Vas István[1]

Nem tudok olyan irodalomról, ahol „ennyi nagy költő ekkora energiát fordított volna a fordításra, mint a mienk”[2] – írta Vas István Szent Ágostonról és a kinyilatkoztatásrólcímű esszéjében.Tovább a teljes cikkhez »

Bakonyi István: Otthon, Európában

Cikk dátuma 2013. augusztus. 15.

Bakonyi István            

 

Idegennek lenni, avagy mégis otthon?

(Petőcz András: Idegennek lenni)

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat