Mozaik

A Nem félünk a farkastól Székesfehérváron

2024. május. 09. Mozaik

A Nem félünk a farkastól Székesfehérváron Szele Bálint   „Káprázatok közt botladozunk” A kamaraszínházi előadásoknak mindig megvan az a varázsa, hogy a néző közvetlen közelről, szinte a darabban jelenlévőként figyeli az eseményeket. Edward Albee drámájának székesfehérvári előadását is ez keretezi: néha tényleg úgy érzi a néző, hogy „ott van” a darabban, a kanapékkal és fotelekkel teli díszlet-nappaliban, és csak amikor nagyon feszültté válik a helyzet veszi észre, hogy ő szerencsére csak „közönség”. 

A kártyagyűjtés lényege nem a pénz

2024. április. 27. Mozaik

Döményi Levente, kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam: Napjainkban egyre elterjedtebb és egyre népszerűbb a kártyagyűjtés Aki gyűjtött már bármit életében, az tudhatja, hogy ez nem csak hobbi, hanem szenvedély, de akár üzlet is lehet. Lajter Lili idén január óta a Majesty Grading Company (MGC) kártyabevizsgáló cég magyar nagykövete. A szenvedélye több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor édesanyja egy focis kártyacsomaggal lepte meg őt és ikertestvérét. Lilinek  azóta többezres gyűjteménye van: focis, amerikai focis, kosaras és filmes kártyái is vannak. A „kártyás nagykövetet” Kodolányi János Egyetem Prielle Kornélia utcai rádióstúdiójába hívtam meg interjúra, ahova magával hozott néhány ritka és értékes kártyalapot is mutatóba.

A Föld napja

2024. április. 22. Mozaik

 A Föld napja Lukács Noémi, kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam: “Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Ez a Föld napja mozgalom egyik jelmondata, amit minden év április 22-én tartanak a világ százhetvenöt országában, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. De vajon mennyien gondolják úgy, hogy tényleg megtudják változtatni?  Ezt a környezetvédelemre emlékeztető napot Magyarországon 1990 óta rendezik meg, azonban az ötletet először 1969-ben vetette fel John McConnell egy UNESCO konferencián San Franciscóban. Ezután először 1970. március 21-én tartották meg, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

Óvónőből primadonna

2024. április. 20. Mozaik

Óvónőből primadonna Dr. Mile Katalin kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam: Kalocsai Zsuzsa 1989-ben vette át színészi diplomáját és azóta is a Budapesti Operettszínház elkötelezett, vezető társulati tagja. Az operettirodalom csaknem minden primadonnaszerepét elénekelte itthon és külföldön - magyarul, németül, olaszul, angolul, oroszul - képviselve a Budapesti Operettszínházat és a magyar operettet.  A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, Vác város díszpolgára is, és még hosszasan sorolhatnám a különböző elismeréseket. Hogy miért választotta a színészi hivatást, hogyan indult a pályakezdése, erről kérdeztem először.  

Nincs állatkert tigris nélkül

2024. március. 27. Mozaik

Nincs állatkert tigris nélkül Naár Barbara  - kommunikáció-  és médiatudomány alapszak, II. évfolyam A Fővárosi Állat- és Növénykert népszerűsége töretlen. Szívesen töltik itt szabadidejüket Budapest lakói, illetve a környező településekről és az ország minden pontjáról érkeznek látogatók a városligeti létesítménybe. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2023-ban több, mint egy millió fő volt kíváncsi az ott élő állatokra vagy vett részt a szervezett programokon. Hogy az állatkert titka, miért ez a nagy népszerűség, ennek igyekeztem utánajárni.  

Ha becsukódik egy ajtó, kinyílik egy másik

2024. március. 21. Mozaik

Ha becsukódik egy ajtó, kinyílik egy másik Erdei Boglárka - kommunikáció- és médiatudomány szak, III. évfolyam                                        Tóth Levente színművészt mindenki ismeri Egerben, hiszen negyedszázada az egri Gárdonyi Géza Színház társulatának tagja. Színészi pályája a Theatrum Színiakadémián indult, ezt követően pedig 1998-ban Egerbe szerződött. Azt mondja, igazából a drámai szerepek vonzzák, mint például Eugene O’Neill: Utazás az éjszakába című darabjában ifj. James Tyrone karaktere, de számtalan más szerepben is láthatták az elmúlt évtizedekben a színházkedvelők. 

Ahhoz, hogy nagyot álmodjunk, meg kell teremtenünk a saját szerencsénket

2024. február. 28. Mozaik

Vidékről Budapestre költözni soha nem könnyű. A vidék viszonylagos nyugalma után a főváros forgataga nehéz pillanatokat okoz eleinte, de a cél érdekében gyorsan megküzdenek ezzel az egyetemista fiatalok.   A most másodéves, kommunikáció- és médiatudomány szakos Perák Bence is elhagyta szülővárosát, Kaposvárt, hogy a Kodolányi János Egyetemen azt tanulja, ami a legjobban érdekli: a forgatókönyvírás. Az egyetemen eltöltött idő másfél év alatt baráti kapcsolat alakult ki közöttünk, ebben a hangulatban ültünk be egy stúdióbeszélgetésre az új Budapesti Campus rádióstúdiójába. Ennek a rádióinterjúnak az írott változatát olvashatjátok itt, a KV-n.  

Nem „elitklub” az Országgyűlési Könyvtár

2023. december. 18. Mozaik

Nem „elitklub” az Országgyűlési Könyvtár Az Országgyűlési Könyvtárban tettek kellemes hangulatú, szakmai látogatást a Kodolányi János Egyetem könyvtári szakember szakirányú továbbképzésének hallgatói Prof. Dr. Simándi Irén vezetésével. Sokan nem tudják, hogy az Országház épületében található Országgyűlési Könyvtár már 1952 óta nyilvános, ugyanúgy bárki által látogatható, mint például a Széchényi vagy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Gazdag, hatszázezer kötetnél is nagyobb állománya, hangulatos termei, kiállításai mindenképpen megérnek egy látogatást. 

A hírműsorokban nemigen van min mosolyogni

2023. december. 04. Mozaik

A hírműsorokban nemigen van min mosolyogni Máté Kriszta: “A kemény munkában, szorgalomban, kitartásban hiszek.” Több, mint tíz éven át láthattunk téged különböző hírműsorokban és dokumentum- vagy interjú- műsorokban. Nem hiányzik a kamera és a közös műsorvezetés a férjeddel, Bárdos Andrással? A kamera egyáltalán nem hiányzik. Nagyképűen talán úgy mondhatnám röviden, hogy az az élmény, a népszerűség, az ismertség nekem már megvolt. Van annak jó oldala, ha az embert nem ismerik meg smink nélkül az utcán, vagy egy kinyúlt pulcsiban. Sosem vágytam a szakmámmal járó népszerűségre. Sosem fürdőztem benne, zavart, ha fotóznak és ezt nem csak mondom, ezt a részét a munkámnak mindig kerültem, amennyire lehetett. Andrással azok az évek, amikor együtt dolgoztunk, fontos évek, az idő tájt született mindkét gyerekünk. Vagyis csak jó élményeim kapcsolódnak azokhoz az évekhez, de elmúlt, és nem is akarnánk már együtt dolgozni, nagyon másfelé kanyarodott a szakmai életünk. A gyerekeim azóta tizenhat és tizenkilenc évesek. András a tévézés után két könyvkiadót is alapított, én sok éve producerként dolgozom, tanítok, és építjük Liluval a közös vállalkozásunkat, a Lilulandet.

Kodolányis sikerekről az új rádióstúdióban

2023. november. 29. Mozaik

Elkészült az első beszélgetés a KJE Prielle Kornélia utcai rádióstúdiójában -  Szabó Laura és Varga Ivett - különdíjat (Highly Commend) kapott az ICCO kommunikációs szervezet nemzetközi pályázatán. Az ICCO (International Communications Consultancy Organisation) évente megrendezi egyetemisták számára a "Next Generation" szakmai versenyét. Az idén húsz országból harmincegy versenyző indult, és ebben a mezőnyben kapták a kodolányis hallgatók ezt az elismerést. Mentortanáruk Dr. Sós Péter János volt. A sikeres hallgatókkal készítettem interjút a Kodolányi János Egyetem új rádiósúdiójában.

Nyelvek Európai Napja

2023. szeptember. 25. Mozaik

Nyelvek Európai Napja „…legalább két idegen nyelven beszéljenek az uniós polgárok” -  Az európai nyelvek sokszínűségének és a nyelvtanulás fontosságának bemutatása az igazi jelentősége és célja a Nyelvek Európai Napja programsorozatnak, amelyet több mint két évtizede rendeznek meg Európa- szerte. S zeptember 26-át az Európa Tanács európai nyelvek ünnepévé nyilvánította, annak kapcsán, hogy az Unió tagországaiban 2001 őszén  ilyen tematikájú sikeres programot rendeztek, am elyen mintegy félszáz ország vett részt. Azóta ezen a napon, ebben az időszakban Európa-szerte versenyek, fesztiválok, nyílt napok várják az érdeklődőket, akik ily módon ízelítőt kapnak a nyelvtanulás örömeiből is.

Otthon Erdélyben és Vajdaságban, itthon Budapesten

2023. szeptember. 19. Mozaik

Otthon Erdélyben és Vajdaságban, itthon Budapesten Az európai kultúra napja rendezvényt 2008 óta, minden év szeptember 20-án rendezik meg. Az esemény célja, bemutatni a kultúrák egyenrangú együttműködését és egymás melletti fejleszthetőséget, valamin, hogy felhívja a figyelmet az egyenrangú kultúrák párbeszédének fontosságára.  A programok az ünnep napján és az azt követő négy hétben látogathatóak. Az esemény a kultúra főbb ágait felülelő kulturális eseménysorozatból áll. A kultúrák sokszínűségéről, az elfogadásról Őri Pannával és Kelemen Kornéllal, a KJE harmadéves kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatóival beszélgetett Mocsányi Lizett. A beszélgetőtársak - mindketten - határon kívüli gyökerekkel rendelkeznek.

Hátránya az influenszerkedésnek, hogy nem kell hozzá bemenned dolgozni sehova

2023. augusztus. 08. Mozaik

Farkas Timi: „Ha bármit megváltoztatnék az életemben, akkor visszatekerném...” Több, mint négyszázezer Instagram követővel rendelkezik, Tiktok oldalán ez a szám meghaladja a hatszázezret is. Országszerte ismert a fiatalok körében, mégsem influenszerként, sokkal inkább közösségi média menedzserként hivatkozik magára.  Farkas Timivel beszélgettem.

Jáksó a Kodolányi stúdióban

2023. július. 03. Mozaik

KJE rádióstúdiójában rendszeresen készülnek stúdióbeszélgetések, amelyek keretében a kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatók gyakorolják az interjúkészítést. A harmadéves, levelező tagozatos hallgatók gyakorlati órájára Jáksó László érkezett beszélgetőtársnak, akivel Boros Zsuzsanna készített interjút. A jól sikerült hanganyag írott, szerkesztett változatát olvashatjátok itt, a KV-n.

Népszerű a KJE turizmus képzése

2023. január. 27. Mozaik

Népszerű a KJE turizmus képzése „A turizmus szak szerintem a világ legizgalmasabb területe” – mondta el Dr. Rátz Tamara a Kodolányisok Világa olvasóinak. A Kodolányi János Egyetem Turizmus tanszékének tanszékvezetője fontosnak tartja, hogy az egyetemen az oktatást számos szakmai program színesítse, amelyeknek keretein belül rengeteg érdekfeszítő, illetve lényegesen fontos témáról informálódhatnak a hallgatók. A tanszékvezető például az európai turizmust érintő orosz-ukrán háborúról tartott előadást a közelmúltban. A január 18-án megtartott nyílt napon az érettségire készülő középiskolások is megismerkedhettek Dr. Rátz Tamarával és az általa vezetett tanszékkel. A szakgazda tanszékhez háromféle képzés tartozik: a turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés, a turizmus-vendéglátás alapszak és a turizmus-menedzsment mesterszak. Első kérdésem a képzéshez kapcsolódott.

A vizualitás egy nyelv, tehát tanulható

2023. január. 19. Mozaik

A vizualitás egy nyelv, tehát tanulható „Ne akarjanak külső elvárásoknak megfelelni. Az saját kérdésfelvetésükre és kíváncsiságukra hagyatkozzanak” - Göbölyös Luca fotográfussal beszélgetett Berki Doren a karrierjéről és arról, hogy szerinte milyen titkuk lehet a sikeres fotóművészeknek. A Balogh Rudolf-díjas fotóművész é lt Párizsban, Londonban, képzőművészeti ösztöndíjjal került a Brighton Egyetemre New York-ba. A Kodolányi János Egyetemen fotográfiát tanít.

Harmincéves a Táncol"KODO"

2023. január. 03. Mozaik

Harmincéves a Táncol"KODO" Hahn-Kakas István a Kodolányi János Egyetem székesfehérvári néptánc-együttesének, a Táncol”KODO”-nak a művészeti vezetője Tombor Beával együtt. A együttes 2023-ban ünnepeli harmincadik jubileumát. Többek között erről, a kezdetekről és a Táncol”KODO” elmúlt évéről beszélgettem vele. 

Sportvilág: Messi szállt ki elsőként a gépből

2022. december. 20. Mozaik

Munkaszüneti napot hirdettek Argentinában keddre, hogy mélóképpen megünnepelhessék  a világbajnok fociválogatott győzelmét. Éjszaka szállt le a gép a Buenos Aires-i repülőtérre, ahol elsőnek Lionel Messi lépett a betonra, majd a játékosok egy világbajnok feliratú autóbuszra szállva hajtottak végig a városon. De ne szaladjunk ennyire előre: a  világbajnoki döntő nyolcvanadik percéig azt hihettük, már mindent láttunk ezen a fordulatos és meglepetésekkel teli világeseményen. Azt azonban talán legmerészebb álmainkban sem gondolhattuk, hogy az izgalmak java csak ekkor érkezik. Talán minden idők legjobb fináléja után emelhette magasba a mundiál győztesének járó serleget  az argentin csapat kapitánya, Lionel Messi.

Egy kezdő sportriporternek sok lehetősége van

2022. november. 25. Mozaik

Interjú a sportriporterrel - A KJE rádióstúdiójában Bobák Róbert, az M4 Sport szerkesztő-műsorvezetője volt a vendégem. A sportriporter az egyetem egyik nagyelőadójában tartott előadást a tematikus hét keretében, így adódott a lehetőség arra, hogy ezt követően az előadásáról, pályafutásának kezdetéről, bakijáról és az utána ért kritikákról kérdezzem. Emellett szóba került a Forma-1 és az, hogy milyen tanácsokat tudna adni a sportriporternek készülő egyetemistáknak.

Bródy János az Arénában

2022. november. 14. Mozaik

Bródy János az Arénában Előkerültek a legendás dalszerző-előadóművész filléres emlékei és személyi igazolványa - Szívesen mondanám, hogy Bródy Jánost senkinek sem kell bemutatni. Azonban van egy olyan érzésem, hogy az Y és Z generáció legtöbb tagjának sajnos igen. Pedig dalai sokszor számunkra is hasznos és szép mondanivalókat és gondolatokat hordoznak. A szombat esti arénakoncert pedig egy újabb nagyszerű állomása volt ennek az egyedülálló életműnek.

A XXI.SZÁZAD GASZTRO-DILEMMÁI

2022. november. 03. Mozaik

EGY FALATNYI DRÁGASÁG -  Napjainkban az étkezés már nem csak az alapvető létszükségletek kielégítéséről szól, hanem életstílus, közösségi élmény, önkifejezés, presztízs, állásfoglalás. Ugyanakkor a jelenlegi gazdasági helyzet miatt kétszer meg kell gondolnunk, hogy bevásárláskor mi kerüljön a kosarunkba.  A Kodolányi rádióstúdiójában Lenti Barnabás kommunikáció – és médiatudomány alapszakos hallgatóval jártuk körbe a fenntarthatóság – megfizethetőség duó lassan kontrollálhatatlan problémáit.  

Metaverzum és az egyetemisták

2022. október. 25. Mozaik

Mark Zuckerberg szerint a metaverzum lesz az a tér, ahol nemcsak „fogyasztjuk” a tartalmakat, hanem át is éljük őket:  A 21. században nem mehetünk el szó nélkül a digitális és a fizikai valóság keveredése, a metaverzum mellett, az Internet Hungary konferencia is ezt jelölte meg vezérfonalaként. Ennek kapcsán beszélgettem Kontra Bálinttal és Lipták Veronikával, a KJE harmadéves kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatóival a metaverzumról a KJE rádióstúdiójában.

Blokád a 95. Oscar-versenyen

2022. október. 10. Mozaik

Blokád a 95. Oscar-versenyen Tősér Ádám Blokád című filmje képviseli hazánkat a 95. Oscar-verseny nemzetközi film kategóriájában: A film a rendszerváltoztatás utáni időszak első nagy konfliktusáról szól, amikor 1990-ben a benzináremelés miatt többezer taxis és fuvarozó bénította meg három napra Budapestet és az ország több városát Ez volt a demokratikus Magyarország első igazi nagy tömegtüntetése. A Blokád két idősíkon játszódik, 1990-ben és 1956-ban, így a főszereplő Antall Józsefet és Göncz Árpádot két életkorban is láthatjuk. A fiatal Antallt ifj. Vidnyánszky Attila, az idősebbet Seress Zoltán, míg a fiatal Gönczöt Sütő András, az idősebbet Gáspár Tibor alakítja. A filmforgatáson statisztaként vett részt Lits Gábor, a KJE kommunikáció- és médiatudomány szakos, végzős hallgatója, akivel az egyetem rádióstúdiójában beszélgettem.

Ignobel-díj ismét magyar kutatónak is

2022. október. 09. Mozaik

Ignobel-díj ismét magyar kutatónak is A tudományos főmunkatárs béke kategóriában kapott „tudományos citromdíjat”: Harminckettedik alkalommal rendezték meg az Ignobel-díj átadó ünnepségét szeptember közepén. Az eredeti szokás úgy diktálta volna, hogy a rendezvényt a cambridge-i Harvard Egyetemen tartsák meg, de a 2019-ben megjelenő koronavírus járvány óta a szervezők online bonyolítják le a díjátadót. Tagadhatatlan, hogy az Ignobel-díj a Nobel-díj paródiája, a tudományos kitüntetés komolytalan változatát azok a kutatók érdemelhetik ki, akik eredményei egyszerre késztetnek nevetésre és gondolkodásra is. Számadó Szabolcs, a Műegyetem tudományos főmunkatársa béke kategóriában kapta meg idén a „tudományos citromdíjat”. Erről beszélgettem a Kodolányi János Egyetem rádióstúdiójában Lenti Barnabás, harmadéves kommunikáció- és média szakos hallgatóval.

A slam poetry ereje

2022. szeptember. 26. Mozaik

A slam poetry ereje Blahalouisiana, Schoblocher Barbara és a slam közösségek:  Tegye fel a kezét, aki már részt vett egy úgynevezett slam poetry esten. Hogy nézőként vagy fellépőként, az jelen helyzetben teljesen irreleváns. Őszintén kíváncsi lennék, hogy e kérdés olvastán hányan húzták ki magukat gondolatban, mert bizony ők már átlépték ennek a világnak a küszöbét, vagy éppen néznek elgondolkozva a képernyőre, hogy egyáltalán mi az a slam poetry.

Gyermeksorsok a levéltárból a Mozgásjavítóba

2022. június. 07. Mozaik

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára különleges képkiállítással érkezett a Mexikói úti Mozgásjavítóba - Adott egy több évtizedes múltra visszatekintő fotópályázat, egy nem mindennapi téma és egy csapatnyi elhivatott szervező, akik a Mozgásjavító munkatásaival karöltve egy világkörüli útra invitálják az érdeklődőket. A részletekről a levéltár igazgatójával Csönge Attilával és a tárlat képanyagának összeállítójával Szabóné Maslowski Madlennel beszélgettem. A „Gyermeksorsok” című kiállítás augusztus 14-ig tekinthető meg.

Magyar Sport Napja huszonkettedszer

2022. május. 08. Mozaik

Szurkolói szemszög: fiatalok és a sport -  Európa első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án Budapesten rendezte meg a Magyar Atlétikai Club (MAC) - Magyarország legrégebbi egyesülete -amelynek emlékére a kormány határozata alapján 2000 óta - immár huszonkettedik éve - ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját. Ebből az alkalomból a Kodolányi János Egyetem kommunikáció- és médiatudományok alapszakos, másodéves hallgatóinak, Kontra Bálintnak és Kovács Botondnak a tapasztalataira, véleményére voltam kíváncsi a  Z generáció fizikai aktivitáshoz fűződő szokásairól, a pandémia testmozgásra gyakorolt hatásáról és az e-sportokról.  

Anyák napja a munka ünnepén

2022. április. 30. Mozaik

Előttem az utódom: egy család- két nézőpont:  A húsvétot követően alig pislogtunk kettőt és az idő kereke egy újabb ünnepet forgatott elénk. Az idei május elseje különleges, hiszen a hónap első vasárnapján ünnepeljük az anyák napját és egyúttal a munka ünnepét. Ez alkalomból egy anya-lánya párossal, a logopédus Locsmándi Judittal és egyetemi hallgató lányával, Locsmándi Lucával beszélgettem stílusosan a munkáról, az egyenjogúságról és a kései gyerekvállalásról.

Knézy Jenő a Kodolányi rádióstúdióban

2022. április. 26. Mozaik

Knézy Jenő a Kodolányi rádióstúdióban Interjú Knézy Jenővel: Sportközvetítésekhez, sportriporterekhez kapcsolódó témát választottam a szakdolgozatomhoz. Ez kínálta az alkalmat ahhoz, hogy napjaink legjobb sportriportereivel interjúkat készítsek. Knézy Jenővel, hétszeres magyar válogatott kosárlabdázóval és MOB-médiadíjas sportkommentátorral a Kodolányi János Egyetem rádióstúdiójában beszélgettem.

A sikerekre igenis büszkének kell lenni

2022. április. 21. Mozaik

A sikerekre igenis büszkének kell lenni Illés Gabriella egészen fiatalon került a kamerák közelébe:  A fiatal televíziós szakember viszonylag rövid idő alatt egyre magasabbra menetelt a ranglétrán és rövidesen rendezői székben találta magát. Nevéhez olyan nagyszabású tévés műsorok köthetők, mint a Megasztár vagy A Nagy Duett. Hat éven át irányította a TV2 Akadémiát, 2013 óta pedig saját cégének, a TulipánTündér Produkció tulajdonosa és producere. Rendezvényszervező vállalkozásához olyan nagy produkciók kapcsolhatóak mint például: Álomutazó, A Játékkészítő, The Champion kiállítás és hosszasan lehetne sorolni. A Szabó Győző életét feldolgozó Toxikoma című könyv filmadaptációjának producere.

Húsvét a rádióstúdióban

2022. április. 15. Mozaik

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Magunk mögött hagytuk a virágvasárnapot, kezdetét vették a nagyböjt utolsó napjai. Természetesen hazánkban is óriási kultusszal bír az ünnepkör, amely tulajdonképpen majd pünkösdkor ér véget.  Az Újszövetség szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A Kodolányi rádióstúdióban Lenti Barnabással beszélgettem, akivel megpróbáltuk megfejteni a húsvét XXI. századi természetét. 

Nemzetközi asztalon magyar teríték

2022. április. 07. Mozaik

A Nemzetközi Hét a tavaszi szemeszter kiemelt rendezvénye minden évben a Kodolányi János Egyetemen. Idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg a budapesti oktatási központban a programsorozatot, amelyet idén a Magyar Konyha magazin és az egyetem közös kiállítása, a "Magyarország tányéron" című bemutató színesített.  

A sport, a média és a kommentátor viszonya

2022. március. 10. Mozaik

A sport, a média és a kommentátor viszonya Interjú Ferkai Marcellel, a DigiSport kommentátorával Instagram-profilodon az első mondatod, hogy Vitray Tamás és Hajdú B. István tanítványa vagy. Mit sajátítottál el tőlük, hiszen a saját stílusod mellett az övék is fellelhetők a közvetítéseidben? Ma már inkább Vitray stílusa megfigyelhető, de a színvonalat nem tudom megközelíteni. Annak idején, ahogy Hajdú B., elkezdtem sztorizgatni, aztán Vitray rábeszélt, hogy nem kell, a kevesebb néha több. Ha eszembe jut egy jópofa dolog, be fogom mondani, ebben hasonlítunk egymásra, de nála lemennek meccsek poén nélkül, és ebben igaza van. Ő elmondta korábban, hogy ő nem komikus, hanem kommentátor. Mindenáron nem akarok jópofa lenni, nem kell túlzásba vinni.

Teátrum

2022. február. 26. Mozaik

Teátrum Lövések a Broadway-n a Thália Színházban ’30-as évek, New York és nagy álmok, amik a világot jelentő deszkákra vagy azok hátterébe vonzzák az alkotókat. Mi más is kellhet egy jó sztorihoz. A helyszín a korszak és a maffia is adott. Fürdőzni lehetne a lehetőségek végeláthatatlan tárházában. Elméletben kedvelhető karakterek, fordulatokkal teletűzdelt cselekmény és persze az örök kedvenc, aminek egy ponton túl senki nem tud ellenállni, a színház a színházban. Szubkultúrák egész sora elevenedik meg a Thália Színház színpadán, csak győzze a néző befogadni.

Teátrum

2022. február. 24. Mozaik

A bogyósgyümölcskertész fia az Átriumban   Röviden így jellemezném az Átrium Bisztrószínpadán látottakat: ezt az előadást receptre kéne felírni a generációm tagjainak, hogy a generációs szakadékot képező kommunikációs problémák - legalább az egyik oldalról - zsugorodni kezdjenek.

Zenés irodalmi séta másfél órában

2022. január. 31. Mozaik

 Zenés irodalmi séta másfél órában Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam   Öt Karinthy és én Ahogyan minden évben, idén is számos program várta az érdeklődőket a fővárosban és vidéken is a magyar kultúra napjához kapcsolva.  Ezek közül az „Öt Karinthy és én” című zenés irodalmi esten jártam az Albertfalvi Közösségi Házban

Mozgókép

2022. január. 11. Mozaik

Mozgókép Polczer Dominik – kommunikáció- és médiatudomány szak, III. évfolyam A Pókember: Nincs hazaút érzelmi hullámvasútja A pandémia miatti kényszerpihenő után hiába tért vissza minden eddiginél több tartalommal az MCU, az igazi csemegék a mozi helyett a kisképernyőn várták a rajongókat. Míg a Disney+-on a teljesség igénye nélkül olyan egyedi, kísérletező jellegű sorozatokat mutattak be, mint a WandaVision, a Loki, és a What if…? , addig a Fekete Özvegy, a Shang-Chi, és az Örökkévalók finoman szólva visszafogott hatást produkáltak a nézőkre és a kritikusokra egyaránt. Komoly szükség volt tehát egy igazi nagybetűs moziélményre, ami bizonyítja, a Marvel még nem fáradt el. Pókember MCU-s trilógiájának záródarabja, a Nincs hazaút pontosan ilyen film lett.

Bangó Margit jubileumi koncertre készül

2022. január. 08. Mozaik

Bangó Margit jubileumi koncertre készül Gáspár Tina Margit - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Dédunokájának adott interjút a világhírű előadóművész   Február 12-én lép legközelebb színpadra Bangó Margit világhírű énekesnő és zenekara. A pandémia miatt két éve halasztódik a 70. születésnapjára tervezett nagykoncert, és ezt a helyzetet drámaian befolyásolta, hogy a Kossuth-díjas művésznőt az elmúlt hónapokban kétszer is megoperálták. Most azonban elmondható, hogy Bangó Margit visszanyerte erejét és készül a Papp L á szl ó Budapest Sportar é n á ban megrendezendő jubileumi koncertre. Bangó Margit Vásárosnaményból indulva a világ legnagyobb színpadaira jutott el és hódított világszerte. Számomra ő nemcsak kiemelkedő tehetségű énekesnő, hiszen a rajongásig szeretett dédnagymamám is egyben. Köszönöm, hogy mesélt nekem az életéről.  

Könyvet írt a marketing igazgató

2021. december. 13. Mozaik

Könyvet írt a marketing igazgató Boros Zsuzsa - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Kanyarokkal tarkított út vezetett  a Google Magyarországig Boros Botond a Google Magyarország marketing igazgatójának alapszakos egyetemi tanulmányai az üzleti kommunikáció szakirányon fejeződtek be, ezt követően mesterfokozatot stratégiai menedzsmentből szerzett a lengyel Kozminski Egyetemen, majd a University of Pennsylvania, Wharton School of Business képzésében az Egyesült Államokban tanult. Én magam a Kodolányi János Egyetemen tanulok, és vizsgafeladatként interjút készítettem a marketing igazgatóval, aki a testvérem. A pályája alakulásáról és a közelmúltban megjelent " A Markoláb" című könyvéről beszélgettünk. Elsőként arról kérdeztem, hogy a diploma megszerzése után milyen út vezetett a marketing igazgatói székbe.

Teniszező kodolányis és edzője

2021. december. 06. Mozaik

Teniszező kodolányis és edzője Keresztes Paloma – kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Keresztes Krisztián: "... nem tudtam, hogyan kezeljem ezt az apa-lánya, edző-lánya/tanítványa viszonyt"     „A tenisz a játékok királya és a királyok játéka”, olvastam valahol a közelmúltban. Mivel magam is teniszezek gyermekkorom óta, valójában csakis szuperlatívuszokban tudok beszélni, írni erről a sportágról. A mai, modern formája az 1800-as évek második felében alakult ki, a huszadik század elejétől kezdve pedig világszerte népszerűvé vált.  Ennyit a múltról, illetve valójában most kezdődik a történetem, ami az édesapámról is szól.  Keresztes Krisztián egykori Európa bajnok 2. helyezett, világbajnok 3. helyezett és egyben az edzőm, akivel az egyetemi lap főszerkesztőjének kérésére beszélgettem a teniszről, a versenyzésről, a velem kapcsolatos edzői gondolatairól.

Möbius szalag a színpadon – Szerelmek városa a Vígszínházban

2021. szeptember. 25. Mozaik

Möbius szalag a színpadon – Szerelmek városa a Vígszínházban Érzelmek kavarodása, színekben, formákban, hangokban Aki pusztán az elme szabályok szerint működő logikája mentén szeretné a könnyen értelmezhetőség keretei közé szorítani a Jacques Prévert Szerelmek városa című forgatókönyve alapján készült ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós színpadi adaptációját, akár vissza is válthatja a jegyét. Hacsak nem érez magában nyitható ajtókat az érzelmi alapon rendeződő, kaotikus színházi katarzis megélésére. Ez az előadás sokkal több egy pusztán lineáris cselekményvezetésű, szépen eljátszott szerelmi mesénél. Még csak érzelmi realizmusnak sem nevezhető a mindennapi emocionális amplitúdók szintjén az az örvénylés, amit a két fiatal művész Kovács Adrián zenéjével és a Vígszínház társulatával színpadra álmodott. Az érzelmek teljes kavarodása, színekben, formákban, hangokban és kicsit sem elhanyagolható módon, mozgásban kifejezve.

Kutatók Éjszakája a KJE-n

2021. szeptember. 24. Mozaik

Kétezer program országszerte Idén is megrendezik a Kutatók Éjszakája ingyenes programsorozatot szeptember 24-án és 25-én. Az egész Európában jelen lévő rendezvény célja, hogy az emberek szórakoztató előadások, workshopok és kísérletezések segítségével közelebb kerüljenek különféle tudományterületekhez, valamint hogy a kutatók és fejlesztők munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára. Persze nem csak egy korosztálynak szánják ezt a két napot. Színes programokkal várják a legkisebbeket és a legnagyobbakat is.

Paralimpiai Láng-díjat kapott Gattyán György

2021. szeptember. 05. Mozaik

Paralimpiai Láng-díjat kapott Gattyán György A parateqball is hamarosan ott lehet a paralimpián A parasportért végzett kiemelkedő munkájáért „Paralimpiai Láng-díjat” kapott Gattyán György. A Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa, a KJE vezérigazgatója. Az elismerést Szabó Lászlótól, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökétől, illetve Kulcsár Krisztiántól, a MOB elnökétől vehette át. Vasárnap este véget ért a XVI. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye. A viadalon - amelyen 4403 sportoló versenyzett huszonkét sportágban - harmincnyolc magyar vett részt. A hazai küldöttség hét aranyat, öt ezüstöt és négy bronzot szerzett, amivel a 18. lett az éremtáblázaton. Az üzletembert a parasport-mozgalomról és a teqballról kérdeztem.

Newseries és Mörk is a jazzfesztiválon

2021. augusztus. 14. Mozaik

Newseries és Mörk is a jazzfesztiválon Kodolányis jelenlét az Alba Regia Feszten Az Alba Regia Feszt 2014 óta kínál különleges zenei élményt Székesfehérváron. Idén augusztus 9-11. között rendezték meg a jazzfesztivált, amelynek programkínálatában a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszéke és a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium tehetségei is jeleskedtek. Idén olyan, a KJE-hez köthető zenekarok léptek fel a programon, mint például a Vörös Janka által vezetett Newseries vagy a Mörk.

Mozgókép

2021. augusztus. 09. Mozaik

Mozgókép Polczer Dominik - kommunikáció- és médiatudomány szak, III. évfolyam James Gunn bármely univerzumban maradandót alkot David Ayer 2016-os Öngyilkos Osztaga egy zseniális koncepció sajnálatos elvesztegetése volt egy finoman szólva megosztó, legjobb esetben is középszerű filmre. A stúdió azonban szerencsére nem tett le a DC képregények méltán feledésbe merült ellenlábasaiból verbuvált csapat történetéről. A reboot/folytatás pedig senkinél nem lehetett volna jobb kezekben, mint a rivális Marveltől éppen akkoriban kirúgott James Gunn-nál. Most végre megnézhetjük, mit alkotott A galaxis őrzői filmek különc rendezője, miután szabad kezet kapott. Leszögezhetem, hogy ezúttal sem hazudtolta meg magát.

A magyar rádiózás értékeinek nyomában

2021. május. 11. Mozaik

  Virtuális beszélgetés  Szalóczy Pállal A Kodolányi János Egyetem projekthete keretében Szalóczy Pál tévé- és rádióbemondó volt a vendége Szekeresné Gáspár Judit mesteroktatónak a kommunikáció- és médiatudományi tanszék szervezésében. A virtuális program rendhagyó voltát az adta, hogy a beszélgetőtársak kikapcsolt kamerák mellett  egy rádiós beszélgetés légkörét idézték. Egy órányi időre felelevenedett az euredfordulót körülölelő évtizedek rádiós, tévés világa. Mi magunk is megtapasztalhattuk, hogy  Szalóczy Pál Kazinczy-díjas újságíró, riporter, médiaszakmeber méltán vált példaképévé az értéket képviselő fiatalabb rádiósgenerációknak.

Dibusz Éva interaktív előadása a tematikus héten

2021. május. 06. Mozaik

Dibusz Éva interaktív előadása a tematikus héten "Itt most én fogok beszélni! Kész!" A Kodolányi János Egyetem ebben a szemeszterben online tartja a már hagyománynak számító projekt hetet. A hallgatók számos informatikai és tanszéki program közül válogathatnak. A kommunikáció- és médiatudomány tanszék szervezésében többek között Dibusz Éva tartott érdekes és hasznos előadást. A népszerű rádiós műsorvezetőt, bemondót  a mostani egyetemi hallgatók már inkább mentorként és tanárként ismerik.

A szigethalmi vadaspark túl akarja élni a pandémiát

2021. április. 18. Mozaik

A szigethalmi vadaspark túl akarja élni a pandémiát   Látogató nincs, bevétel nincs, munka van   A Szigethalmi Családi Vadaspark lassan egy évtizede várja a látogatókat. A világjárvány miatt hónapok óta nem látogatható parkban az élet megy tovább, hiszen az állatok folyamatos gondozást igényelnek.  Látogató nincs, bevétel nincs, munka van. Kovács Botond, egyetemi hallgatótársam tanulmányai mellett a park alkalmazottjaként dolgozik, így az ő segítségével találkozhattunk Kádár Patríciával, a park vezetőjével, aki a vadaspark mindennapjait mutatta be.

Schoblocher Barbara: Fehérvár a második otthonom

2021. április. 10. Mozaik

Schoblocher Barbara: Fehérvár a második otthonom Ha nincs a Kodolányi, talán soha nem lett volna Blahalouisiana A hattagú pop-rock, blues-beat stílusában utazó Blahalousiana játékos dallamaival, fülbemászó, alternatív zeneszövegeivel és változatos videóklipjeivel igyekszik lenyűgözni egyre gyarapodó rajongótáborát.  A 2012-ben alakult banda „Ahol összeér” című dala csaknem másfél millió megtekintésnek örvend, Schoblocher Barbara énekesnő szerint ez a szám hozta el az igazi nagy áttörést a zenekar számára 2015-ben. A kodolányis éveikben néhány hét alatt összeszerveződött csapat mára hazai és külföldi fesztiválokon egyaránt hirdeti a szabadság, szerelem, fiatalság, nosztalgia témakörben megfogalmazott mondavalót a dalokon keresztül. Legutóbb egy március huszonnyolcadikai napon megtartott Gamestar által szervezett online koncerteseményen láthattuk őket, az Absolut Live Raid-en, olyan ismert fellépők mellett, mint Carson Coma, Killakikitt, Honeybeast. Schoblocher Barbarával erről is beszélgettem, de először a kezdeteket idéztük fel.

Mozgókép

2021. március. 28. Mozaik

Mozgókép Polczer Dominik - kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam Wonder Woman tovább ássa a DC sírját Négy éve, hogy a Wonder Woman-nel a Warner elkönyvelte a DC univerzum első, és sajnos máig egyetlen abszolút sikerfilmjét. Visszatekintve az sem volt egy mestermű, de legalább egy átlagos szuperhősfilm szintjét megütötte, és a stúdió korábbi szerencsétlenkedése után már ennek is örült a rajongótábor és a kritikusok is. A siker után berendelték a folytatást, amit tavaly év végén mutattak be, a járvány miatt az HBO MAX-on és a mozikban egyaránt. Mivel a mozik zárva vannak, és a Warner streaming szolgáltatójának is csak a kistestvére, az HBO GO áll rendelkezésünkre, mi még nem láthattuk a filmet legális úton. Egészen eddig, ugyanis bejelentették, hogy április elsején érkezik a Wonder Woman 1984 az HBO GO-ra, méghozzá magyar szinkronnal. Ennek apropóján lássuk, hogy sikerült a folytatás.

A fiatalokhoz közel áll az abszurd humor

2021. február. 25. Mozaik

Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Besenyő az internetben parádézik Laár András megélhetését is egyre jobban megnehezíti a pandémia; míg a nyár folyamán még felléphetett a L’art pour l’art Társulattal, a második hullám indulásával ez a lehetőség is megszűnt. „Ez nagyon komolyan, érzékenyen érintett. Láttam, hogy nem fogok tudni megélni.” – mondta el közelmúltban egy televízióban.

Kodolányi Könyvtár három városban

2021. február. 18. Mozaik

Kodolányi Könyvtár három városban Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam  A járvány ideje alatt is lehet kölcsönözni A Kodolányi János Egyetem könyvtára 1992 óta szolgálja az olvasókat. Jelenleg három helyszínen mintegy negyvenezer kötettel rendelkezik, az oktatott szakoknak megfelelő szakirodalommal, online adatbázisokkal, kép és hanganyagokkal is kibővülve. A könyvtár megújult honlapján hallgatók és oktatók egyaránt megtalálnak minden hozzáférési lehetőséget, illetve a letölthető dokumentumok között is böngészhetnek. A könyvtár állományáról, a koronavírus járvány okozta nehézségekről és a könyvtári órákról Glavanovics Andrea könyvtárvezetővel beszélgettem.

Orsovai Reni és A Dal 2021

2021. február. 02. Mozaik

Orsovai Reni és A Dal 2021 Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Rádiózás, előadóművészet és műsorvezetés   Idén is elindult A Dal című zenei tehetségkutató műsor, az első válogatót január 30-án láthattuk a Duna és a Duna World televízió csatornákon. A zsűriben az előző években már megszokott módon Vincze Lilla és Nagy Feró foglal helyet, hozzájuk csatlakozott Mező Misi és Ferenczi György.  Az idei évad férfi műsorvezetője - Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie), – akit immár negyedik alkalommal láthatunk ebben a szerepben a Dal színpadán. A női műsorvezető pedig - igazi meglepetésként – az énekesnő Orsovai Reni, aki Rácz Gergővel aratott sikert az előző versenyen. A Dal 2021 zenei tehetségkutató verseny női műsorvezetője a Kodolányi János Egyetem előadóművészet jazz-ének szakán szerzett diplomát 2019-ben.  

Fövenyi Máté, a jazz és a Kodolányi

2021. január. 25. Mozaik

Fövenyi Máté, a jazz és a Kodolányi Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam "Az élet labdákat ad, amiket le kell ütni"   Felsőoktatási tanulmányait a Vienna Konservatorium Budapest-ben kezdte Csepelen, de diplomáját Székesfehérváron a Kodolányi János Egyetem jazzgitáros szakán szerezte Fövenyi Máté , akivel karrierjéről, tapasztalatairól és persze a járvány miatti kényszerszünetről beszélgettem. Máté ma gitártanár a bodajki Hang- Szín- Tér Középiskolában és gitározik a Newseries-ben, valamint Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd) zenekarában.

A Docler Holdingnál szeretne dolgozni a háromszakos kodolányis

2021. január. 11. Mozaik

A Docler Holdingnál szeretne dolgozni a háromszakos kodolányis Szábár Andrea – kommunikáció- és médiatudomány szak, III. évfolyam „.. nem választom külön a hobbit és a tanulást…ez egy életérzés”   Van egy fiatal srác, aki úgy döntött, hogy három szakot vesz fel és csinál párhuzamosan a Kodolányi János Egyetemen.  Régóta figyelem a fejlődését, hiszen az élet úgy hozta, hogy évfolyamtársak vagyunk a kommunikáció- és médiatudomány szakon. Mi a motivációja, ultrastréber, vagy ő lesz az ifjú „Leonardó”? Ezekről a kérdésekről beszélgettem   Hosseini Seyed Dáviddal.

Újságírás vidéken

2020. december. 07. Mozaik

Újságírás vidéken Zetovics Márió –kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Szavakkal varázsol Középiskolás voltam, amikor A SÉTA, azaz a Sajtó és Tanulás médiaprogram során megismerkedtem Sugár Gabriellával, a Komárom-Esztergom megyei 24 Óra, illetve a kemma.hu újságírójával. Sietek leszögezni, hogy egyazon médium nyomtatott, illetve online változatáról van szó. A hírlapíró az idén átvehette Az Év Újságírója díjat a lapnál, ennek kapcsán beszélgettem vele.  Az online és klasszikus újságírásról, az MTI-ben végzett munkájáról és a visszajelzések fontosságáról is szót ejtettünk.

Tehetségkutató, televíziózás, egyetem

2020. november. 23. Mozaik

Tehetségkutató, televíziózás, egyetem Szivek Laura- kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam   Élet az X-faktor után   A szombathelyi Kovács Pál Barnabás 2018-ban robbant be a köztudatba, amikor az RTL KLUB X-faktor nevű zenés tehetségkutatójában, Puskás Peti mentoráltjaként, mindössze tizenhat évesen, az előkelő hatodik helyen végzett, és elnyerte az Év Férfihangja címet. Egy évvel később maga mögött hagyva szóló karrierjét, PALIÉK néven saját formációt alapított. Zenei sikerei mellett a tanulás is nagy hangsúlyt kap életében, elsőéves hallgató a Kodolányi János Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakán. A zenész-egyetemistát az elmúlt három év eseményeiről, tanulmányairól és jövőbeli terveiről kérdeztem.

A Margó margójára

2020. október. 28. Mozaik

A Margó margójára Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Interjú Karinthy Verával és Bornai Tiborral Idén is megrendezték az őszi Margó Irodalmi Fesztivált és Könyvvásárt. Az október 15-18-ig tartó rendezvényen számos író és költő mutatta be legújabb kötetét, köztük Závada Pál, Mucsi Zoltán, Karafiáth Orsolya, Karinthy Vera és Bornai Tibor. Karinthy Vera , a legendás magyar író Karinthy Frigyes dédunokája első kötetével jelentkezett, Bornai Tibor , a KFT együttes billentyűse számos korábbi kötet szerője. Ami azonban közös a most napvilágot látott kötetek esetében, hogy főleg haikukat és haiku-füzéreket tartalmaznak. A japán versforma jellegzetessége a rövidsége és dallamossága: tizenhét szótagba kell beleférni, három sorba, öt-hét-öt felosztásban. A könyvbemutató után Karinthy Verával és Bornai Tiborral beszélgettem a  "Mint egy kirakós" és a "Pedig" című köteteik kapcsán.

Kávé a KáVé-n

2020. augusztus. 19. Mozaik

Kávé a KáVé-n Heincz Gréta – televíziós műsorkészítő szak, II. évfolyam Kávézni jó, KáVé-t olvasni és írni nem kevésbé Ha kávé, akkor KV-Kodolányisok Világa. Nekünk, a kodolányisok népes táborának elsőként ez ugrik be a kávé szó hallatán. Ugyanakkor az is természetes, hogy a kávé valamennyiünk számára a világ egyik legnépszerűbb italát jelenti. Írásomban ez utóbbival foglalkozom itt, a KV virtuális hasábjain, annál is inkább, mert olvastam valahol, hogy naponta mintegy 2,25 milliárd csésze kávé fogy világszerte. 

Erasmus-szal Spanyolországban

2020. június. 10. Mozaik

Erasmus-szal Spanyolországban Molnár-Simon Viktória - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam „…megtapasztalhattam, milyen érzés, amikor valóra válnak az álmok” Amikor egyszer régen, gyermekkoromban Spanyolországban nyaraltam, valami megmagyarázhatatlan dolgot éreztem. Olyan volt, mintha már jártam volna ott, pedig életemben először vittek szüleim ebbe az országba. Attól kezdve visszavágyakoztam, és biztosan tudtam, hogy egyszer majd visszatérek ide. Úgy éreztem, meg kell ismernem a spanyol kultúrát, fel kell fedeznem ezt az országot, hogy választ kapjak arra a kérdésre, hogy vajon miért is éreztem a nyaralás alatt, hogy nekem ez az otthonom. 

Teqball - technológia a sport szolgálatában

2020. május. 31. Mozaik

Teqball - technológia a sport szolgálatában Borsányi Gábor - kommunikáció- és médiatudomány szak, III. évfolyam Sport a járvány után A sportnak kiemelt szerepe van életünkben, számos jótékony hatását tapasztalhatjuk fizikailag, szellemileg és lelkileg. Nem kérdés, hogy a világjárvány idején még erőteljesebb hangsúlyt kaptak azok az elfoglaltságok, amelyek a home office, a megcsappant szórakozási és kulturális lehetőségek mellett megmaradtak az embereknek. A sport az egyik legjelentősebb időtöltésünk, és ezekben a kemény hónapokban azok is rádöbbenhettek erre, akik korábban kevés gondot fordítottak testi egészségükre és az egészséges életmódra. Számomra gyermekkoromtól fogva fontos volt a sport, bár amikor gyermekként rúgtam a labdát a lakótelepi játszótéren, nem gondolkodtam azon, hogy sportolok-e ezzel. Viszont a teqball sportág egyik alapítójaként már fontos kérdésnek tartottam, hogy megfelelő sporteszközökkel igazi sportélményeket érjünk el.

Karantén után

2020. május. 25. Mozaik

Karantén után Szábár Andrea – kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam "...nem tanultam meg horgolni" Amikor elhatároztam, hogy írok a koronavírus miatt kialakult karanténról, első elképzelésem az volt, hogy megírom, mennyire nehéz helyzetben vannak azok, akiknek hazaküldték a kórházakból hozzátartozóikat a „koronavírus helyzetre való tekintettel”. Sok idős beteg is hazakerült úgy, hogy rendkívül rövid határidőt adtak a családnak az ápolásra való felkészülésre. Esetemben hetvenkét óra volt a rákészülés. Édesanyámat vittem haza.

Nem kiváltság a home office

2020. május. 19. Mozaik

Nem kiváltság a home office Gattyán Zoltán – kommunikáció és médiatudomány szak, III.évfolyam Internet, globális munkaerőpiac, home office   Napjainkban a számítógép és az internet olyannyira megszokott része életünknek, hogy el sem tudjuk nélküle képzelni mindennapjainkat. Ez igaz volt már az elmúlt évtizedre is, most pedig kiemelt jelentőséget kapott, amikor az egész világot kétvállra fektette a koronavírus. Sokan elveszítették a munkájukat, akinek megmaradt az állása, az otthoni munkára, azaz home office-ra kényszerült. A home office nélkülözhetetlen feltétele az internet. Az online tartalom elérése sok szakmában – főleg a koronavírusos időkben - elengedhetetlen munkaeszköz lett, míg korábban sokaknak csak a szórakozást jelentette: zenét hallgatni, játszani, levelezni, napi hírekhez jutni lehetett a segítségével.

Szombat délután a „SZECSKÁ”- ban

2020. április. 17. Mozaik

Wéber-Simon Krisztina - Könyvtári szakember szakirányú továbbképzési szak,  I. évfolyam Olvasás közben az lehetsz, aki csak akarsz Még a vészhelyzet előtti márciusban történt, egy szombati napon, hogy fél egykor megálltunk az Országos Széchényi Könyvtár épülete alatt. A tudás háza ott magasodott előttünk. Csoportunk, az idei 2019-2020-as keresztféléves könyvtári szakember szakra beiratkozott és másik három kodolányis hallgatóból állt. Dr. Simándi Irén vezetésével és szervezésében juthattunk be a Nemzeti Könyvtárunkba. Sok érdekes információt mondott nekünk a tanárnő a könyvtárról, egyebek mellett azt, hogy tizenhárom évig ő maga is itt dolgozott tudományos kutatóként a „SZECSKÁ”-ban – ahogyan magunk között nevezte a Széchényi Könyvtárat.

Mozgókép

2020. március. 05. Mozaik

Mozgókép Polczer Dominik - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Van élet a Skywalker családon túl Látott már szebb napokat a messzi-messzi galaxis, a számozott epizódok fogadtatása megosztó a kritikusok és a rajongók körében is. Bár pénzügyileg nincs nagy gond, azért a Skywalker kora már nehezen kaparta össze a bűvös egymilliárdot, tavaly a Soloval pedig elkönyvelte a Disney a franchise első anyagi bukását. Érezhető, hogy a stúdió is bizonytalan, hogy mi legyen az új irány a Skywalker Saga lezárása után, és a legtöbb, amink van, az néhány biztató utalás, hogy talán végre előveszik az Old Republic érát. Nem is jöhetett volna tehát jobbkor a Disney+, és vele a The Mandalorian, hogy kisképernyőn leheljen új életet a mélyponton lévő univerzumba.

Orsovai Reni is kodolányis volt

2020. március. 04. Mozaik

Orsovai Reni is kodolányis volt Heincz Gréta - televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam Kétszeresen is a döntőben Orsovai Reni a dalszerzőként és előadóművészként egyaránt ismert énekesnő megduplázta sikerességét A Dal 2020-ban. Reni és Rácz Gergő duettje - a Mostantól című szám - bejutott a döntőbe, ugyanakkor Reni saját együttesével, a Nenével is versenyez a legjobbak között. A műsor vasárnapi döntőjében nyolc produkció vetélkedik majd a hetvenöt millió forintos támogatásért. Orsovai Reni a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszékének jazz-előadóművész tanszakán diplomázott az elmúlt tanévben.  Az egykori kodolányist a versenyről kérdeztem.

Mozgókép

2020. február. 09. Mozaik

Mozgókép Polczer Dominik - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Negyvenkét év után  lezárult a Skywalker   - saga Kevés filmszéria osztja meg úgy a rajongótáborát, mint a Star Wars, különösen a Disney-féle folytatásfilmek. Méltó lezárást készíteni ilyen nagyívű történetnek komoly felelősség, főleg, hogy 1983-ban már elkészült a tökéletes finálé. A forgatás nem volt mentes botrányoktól, utóforgatásokra is szükség volt, és még egy rendezőcserén is átesett a film. Adott tehát a kérdés: sikerrel vette-e a kihívást Az ébredő Erő rendezője, J. J. Abrams, akit Colin Trevorrow távozása után hívtak vissza, hogy levezényelje a IX. epizódot, ami nem csak egy, de mindjárt három trilógiát hivatott lezárni.

Magyar vonatkozásokra is bukkanhatunk Lisszabonban

2020. január. 06. Mozaik

Magyar vonatkozásokra is bukkanhatunk Lisszabonban Dr. Tarbay Gabriella A hét dombra épült város Az Atlanti óceánra néző, a felfedezéseket idéző Belém torony, a már nevében is a mór hódítás nyomait viselő óváros, az Alfama, az 1755-ös földrengés után kibontakozó nagyívű újjáépítést szimbolizáló Palota vagy Kereskedők tere, éppúgy, mint a Tejo folyón átívelő, az 1998-as Világkiállításra átadott Vasco da Gama híd jellegzetes tanúi Lisszabon változatos, számos hatást magába olvasztó, mindig megújulni kész városfejlődésének és egyedülállóan izgalmas, magával ragadó hangulatának. 

Imprint party és egyéb finomságok

2019. december. 17. Mozaik

Imprint party és egyéb finomságok Anna Zhang Kéznyomok a falon és gasztronómia   Hagyománynak számít a Kodolányi János Egyetemen a nemzetközi programok szervezése.  A KJE Nemzetközi Tanszéke ezúttal Erasmus napot szervezett november végén, ahol számos érdekes esemény zajlott:  előadásokon vehettek részt a külföldi hallgatók, immár hagyományosan sor került az „imprint partyra”, végül pedig kulturális és gasztronómiai programok voltak.

151 éves az Országgyűlési Könyvtár

2019. december. 02. Mozaik

151 éves az Országgyűlési Könyvtár Hazánk egyik legszebb és legmodernebb könyvtárában jártak a kodolányisok Az Országgyűlési Könyvtárban vettek részt könyvtárbemutatón  Dr. Simándi Irén tanárnő szervezésében a KJE könyvtári szakember, nemzetközi kapcsolatok és történelem szakos hallgatói. A parlamenti könyvtár gyönyörű faragott tölgyfa ajtói, a mívesen faragott polcrendszer, az indákkal és szőlőlevelekkel díszített kazettás mennyezet a régmúltat idézi, ám a hallgatók egyöntetű véleménye, hogy a mai kor igényeit minden szempontból kielégítő intézmény fogadja az olvasókat, látogatókat. A Dunára néző beugrók számítógépes munkaállomásai különösen kedvelt pontjai a könyvtárnak.

Sportvilág

2019. október. 07. Mozaik

Sportvilág Sorsdöntő mérkőzés A csoport küzdelmek legnehezebb mérkőzése előtt áll a magyar válogatott, csütörtökön ugyanis a VB ezüstérmes Horvátország lesz az ellenfél, akik megbosszulnák a budapesti 2-1-es vereséget. Nagy kérdés, sikerül-e ismét a bravúr, és egy lépéssel közelebb kerülünk az Európa bajnoki álmokhoz vagy pedig érvényesül a papírforma és Horvátország győzedelmeskedik.  

VII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium a KJE-n

2019. szeptember. 26. Mozaik

VII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium a KJE-n Mészáros Ivett „Két éve egyetemistaként, most előadóként vehettem részt” A VII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpóziumnak a Kodolányi János Egyetem (KJE) adott otthont szeptember 20-án a KJE, a Magyar Földrajzi Társaság és a CSFK Földrajztudományi Intézet közös szervezésében. Az „Együttműködés, kapcsolatok, hálózatok a turizmusban” című eseményen az ország neves egyetemeinek turizmuskutatói gyűltek össze, hogy bemutassák kutatásaikat, gondolatokat ébresszenek, értekezzenek a fejlődés érdekében. 

Sportvilág

2019. szeptember. 19. Mozaik

Sportvilág Biró Barnabás - kommunikáció és médiatrudomány szak, III. évfolyam Pontszerzés ma, folytatás október 3-án Véget ért a Fradi szurkolók hosszas várakozása, csapatuk ugyanis tizenöt év után újra bejutott egy európai csoportkörbe. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi Vidi-siker után most is szurkolhatunk egy magyar csapatnak a nemzetközi porondon. Az idei sorozat első állomása Spanyolország, az ellenfél pedig az Espanyol együttese volt.

Sportvilág

2019. szeptember. 16. Mozaik

Sportvilág Biró Barnabás - kommunikáció és médiatrudomány szak, III. évfolyam Eljött a bajnokok ideje Kedd este elrajtol a Bajnok Ligája csoportköre, és Európa legjobb csapatai újra összemérik az erejüket, hogy eldőljön, melyik csapat ülhet fel a nemzetközi klubfoci trónjára. Ha azonban ez még nem lenne elég, újra magyar csapat sikeréért szoríthatunk az Európa Ligában, ugyanis az FTC tizenöt év után ismét bejutott az Európa Liga csoportkörébe. Az alábbiakban olvasható, mely mérkőzéseket követhettek a tévében, és miért lesz ezekre érdemes figyelni.

Sportvilág

2019. szeptember. 10. Mozaik

Sportvilág Biró Barnabás - kommunikáció és médiatrudomány szak, III. évfolyam Bravúr kell, de nem lehetetlen a 2020-as Európa Bajnokságra kijutás Sorsdöntő mérkőzés előtt állt, a magyar labdarúgó válogatott a 2020-as Európa Bajnokság selejtezőjében. Március óta zajlanak selejtező mérkőzések tíz különböző csoportban, a cél pedig mindenki számára az, hogy kijusson a kontinens viadalra. Ennek feltétele pedig a csoport első, vagy második helyének megszerzése. A következő EB ráadásul egy különleges torna lesz, ugyanis jövőre először nem egy ország ad otthont az aktuális Európa bajnokságnak, hanem Európa-szerte tizenkét városban rendeznek majd mérkőzéseket. Az egyik rendező város pedig Budapest lesz.

Kodolányisok a Zwack Múzeumban

2019. július. 09. Mozaik

Kodolányisok a Zwack Múzeumban Unikum program Dr. Simándi Irénnel “Dr. Zwack!  Das ist ein Unicum!” – mondta II. József, amikor megkóstolta a királyi orvosa által készített főzetet és ezzel megalkotta a legendás elnevezést. Magyarország legismertebb és egyben legrejtelmesebb likőrje világszerte híres, és a  Zwack Unicum Nyrt.-t magába foglaló Hungaricum Klub az Unicumot hungarikumként tartja számon. A pontos recept máig sem ismert, azt azonban tudjuk, hogy több mint negyvenféle gyógynövény az összetevője, amelyeket finomszeszben áztatnak. A legendás vállalat és alapító család, valamint az italhoz kapcsolódó történetek elevenednek meg a Zwack Unicum Nyrt. Dandár utcai látogatóközpontjában. Dr. Simándi Irén történész, tanárnő az elméleti tudás átadása mellett minden tanévben hangsúlyt helyez arra is, hogy a tanultakat vizuális élményekkel erősítse meg, így rendszeresen szervez múzeumi, levéltári látogatásokat tanítványainak. A szemeszter végén a kodolányis hallgatók egy csoportja az ő szervezésében látogatta meg a különleges múzeumot. 

Monorierdő sikeres családgondozója is a Kodolányin végzett

2019. június. 04. Mozaik

Monorierdő sikeres családgondozója is a Kodolányin végzett Rakovács Regina - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam „Itt nincs reggel, itt nincs este, itt megoldásra váró problémák vannak…” Egyetemi rádiónk Sikeres Kodolányisok című műsorába hívtam meg vendégnek Borbás Viktort. A szociális munka szakon végzett Viktor jelenleg Monorierdőn dolgozik családgondozóként, valamint a Katolikus Karitász Monorierdő Csoportjának elnöke. A szociális munka szakról, a családgondozói sikerekről, valamint a szakma szépségeiről és nehézségeiről beszélgettem vele. Az interjú írott változatát olvashatjátok itt, a KV-n.

Kodolányis szavazatszámláló

2019. május. 28. Mozaik

Kodolányis szavazatszámláló Török Csaba Norbert - nemzetközi tanulmányok szak, I. évfolyam Állampolgári kötelesség avagy a demokrácia támogatása Abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy támogathattam a demokráciát. Felkértek, hogy legyek a számláló bizottság tagja a 26-os választó körzetben a 2019-es Európai Parlamenti választáson. Megtiszteltető volt számomra a feladat, hiszen állampolgári kötelességemnek éreztem, hogy hozzájáruljak a demokrácia működéséhez. Ez az esemény mondhatni még gyerekcipőben jár hazánkban, hiszen ez a 4. Európai Parlamenti választás a 2004-es uniós csatlakozásunkat követően.

"Jó hely" az egyetemi büfé

2019. február. 28. Mozaik

"Jó hely" az egyetemi büfé Vendrey Márta – kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam   „Diákcentrikusak vagyunk” Egy viszonylag kis létszámú egyetemi büfé üzemeltetése biztosan nem könnyű feladat. Ennek ellenére az idei tanév második felétől egy igazán választékos és megfizethető kínálattal találkozhatunk a KJE budapesti épületében. Szűcs Attila, a büfé üzemeltetője egyben az egész épület üzemeltetője is. Kíváncsi voltam feladataira és természetesen a jó büfé titkára. 

Gyakornokot keres az X-Faktor csapata

2019. február. 27. Mozaik

Gyakornokot keres az X-Faktor csapata Rakovács Regina - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam A kreatív producer is gyakornokként kezdett A médiaszakos egyetemisták joggal vadásszák a gyakornoki helyeket, aki nem tesz szert az egyetemi évek alatt gyakorlatra, szerkesztőségi tapasztalatokra, nehezebben jut álláshoz friss diplomájával. Emiatt is ajánlom a kodolányisok  figyelmébe az RTL Klub alábbi felhívását: „Ha érdekel a média világa, kreatív vagy és terhelhető, kitartó és pontos, ha szívesen lennél egy showműsor csapatának tagja lenni, illetve ha aktív felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezel, jelentkezz fényképes önéletrajzzal a gyakornok@ufashow.hu e-mail címen.” Az X-Faktorról, a gyakornoki lehetőségről és a televiziózásról,  beszélgettem Verebély Marcellel, az X-Faktor kreatív producerével.

Vizit a Ráth György-villában

2018. december. 01. Mozaik

Egy szecessziós délután Igazán szecessziós hangulatban érezhették magukat azok a hallgatók, akik a projekthéten ellátogattak Dr.Tarbay Gabriella tanárnővel az Iparművészeti Múzeumhoz tartozó Ráth György-villába a Mi szecessziónk című kiállításra. A kipróbálható parfümön és felpróbálható ruhákon kívül egyéb elemek is a tárlat modernitását jellemezték.

Projekthét:"Mit üzen a Kommunikáció Tanszék?"

2018. október. 11. Mozaik

Bagladi Barnabás - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Márkaépítési workshop felméréssel, plakáttal, toborzóbeszéddel Márkaépítési workshopot tartott a kooperációs hét szerdai napján a kommunikáció tanszék. Olvastam valahol, hogy a marketing művészete a márkaépítés mûvészete, s mivel ennek ellenére kevés jól érthető könyv és cikk olvasható magyarul a brandingről, nagy várakozással mentem a programra. A közösségi média virágzásának korában viszonylag egyszerűnek tűnik a márkaépítés, pedig valójában időigényes és hosszadalmas feladat. 

Gólyák a Velencei-tó partján

2018. szeptember. 13. Mozaik

Gólyák a Velencei-tó partján Bajusz Annamária - turizmus sz ak,  III. évfolyam,  "...attól, hogy végzősök vagyunk, nem vagyunk felsőbbrendűek" Ködös reggel fogadta a Kodolányi János Egyetem vendégeit szeptember 3-án a velencei gólyatáborban, ahol reggel kilenc órától nyüzsgés és hangzavar volt az épületek minden zugában. Nem volt ez meglepő, hiszen sorra érkeztek az első éves hallgatók az Origó hét első napjára, hogy a szükséges köröket lefutva, a gólyatábor keretein belül ismerkedhessenek meg egymással.

Északi kaland nyáron

2018. augusztus. 29. Mozaik

Északi kaland nyáron Bolfert Richárd "Volt kodolányis csoporttársam kalauzolt Göteborgban" Míg a nyáron általában a mediterrán országokat kedveljük, ahol pálmafák nőnek, meleg van és a tengerparton napozunk, addig az északi országok feledésbe merülnek. Berögzült, hogy mindig hideg van, kopár, kietlen a táj. Ezt a tévhitet szeretném eloszlatni göteborgi utazásom történetével. 

Dolgozni is jó a Kodolányin

2018. július. 20. Mozaik

Tanszéki előadót keres a KJF Szeptemberi kezdéssel tanszéki előadót keres középfokú végzettséggel a Kodolányi János Főiskola Gazdálkodási és menedzsment Tanszéke a Budapesti Oktatási Központba. (XIII.ker), Feladatok: tanszékvezető és az oktatók munkájának segítése, hallgatói ügyintézés, adminisztrációs feladatok (tantárgyfelosztás, kurzushirdetés, vizsgarend, szakdolgozattal és záróvizsga szervezéssel kapcsolatos feladatok, a tanszék működését érintő napi adminisztrációs feladatok ellátása stb.) 

Sportnyár Székesfehérvár – augusztus végéig lesznek rendezvények

2018. június. 15. Mozaik

 Sportnyár Székesfehérvár – augusztus végéig lesznek rendezvények Hazai és világsztárok a rallye, az atlétika, az öttusa és a kerékpár sportágaiban A Székesfehérvár Rallye-val kezdődik a sportnyár: mától augusztus végéig különböző sportrendezvényeken, sokféle sportágban, hazai és nemzetközi versenyeket láthatunk a városban a számos kulturális program mellett.  A legnagyobb sztárokkal rendezik a 123. Atlétikai Magyar Bajnokságot, majd július első két napján az óriási jelentőségű Gyulai Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj versenyzői küzdenek a bajnoki címekért, előtte pedig másodszor lesz Hopp Parádé a Hotel Magyar Király előtt. Városunk júliusban felnőtt öttusa Európa-bajnokságnak is otthont ad. Több mint 1500 futót várnak a szervezők a Cerbona Fehérvár Futófesztiválra, és fantasztikus látványosságnak ígérkezik a Tour De Hongrie városunkon áthaladó futama augusztus 16-án. A nyarat a Fehérvári Sport Nagyhét zárja augusztus végén, ami kiváló családi programokat kínál. A rendezvényekről dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester tájékoztattak.

Iskolai feladatból blog született

2018. március. 05. Mozaik

Iskolai feladatból blog született Kolarovszki Barbara -  kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam „…ha még te sem olvasnád el, akkor nincs kész a cikk” A blogírásnak, mint minden modern publicisztikai műfajnak, vannak szabályai, annyi különbséggel, hogy ezek a keretek képlékenyek és folyamatosan változnak. Aki blogolással szeretne foglalkozni, számos olyan cikket talál az interneten, ami eligazítást, segítséget nyújt ebben a témában. Hegyi Patrick a Kodolányi János Főiskola végzős hallgatója tavaly ősszel kezdett foglalkozni a blogírással, egy szemináriumi feladathoz kapcsolódnak a kezdeti próbálkozások. Beszélgetésünk elején szóba került, miért indította el az első blogját.

Főiskolás sportolók és tanáruk

2018. február. 21. Mozaik

Főiskolás sportolók és tanáruk Szalay Dávid: Két évtized a Kodolányin Nincs olyan nappali tagozatos hallgató a Kodolányi János Főiskolán, aki ne ismerné Kass László nevét. A sportiroda testnevelő tanára meglehetősen komplex feladatot lát el a KJF Budapesti Oktatási Központjában, mellette pedig labdarúgóedzőként is tevékenykedik a II. kerületben. Beszélgetésünk elején a kezdeti évek kerültek szóba.

Gondolatok egy nyílt napról

2018. január. 29. Mozaik

Velicsányi Péter:  "... a Kodolányi János Főiskolával csak nyerhetek" Már eggyel s mással a háta mögött, „tizennyolc és még egy pár” évesen egy vegyészmérnök úgy dönt, hogy a benne rejlő „másik” és jelenleg még elnyomott énjét kiaknázandó, 2018 szeptemberétől hétvégéi nagy részét olyan dolgokkal szeretné tölteni, amelyeket a Kodolányi János Főiskola kommunikáció és médiatudomány szakán hallhat és gyakorolhat – és meggyőződött arról, hogy ez egy helyes döntés: gondolatok egy nyílt napról. 

Vizsgaidőszak

2017. december. 19. Mozaik

Vizsgaidőszak Vitaminok, kreativitás, siker Igaz, már az év végi ünnepekre készülődünk, ám az egyetemisták, főiskolások életébe "belerondít" mindebbe az éppen elkezdődött vizsgaidőszak. Mindenki esküszik valamilyen hatékony módszerre, a jótanácsok csak úgy záporoznak a vizsgákra készülő hallgatókra. A KV is szeretne csatlakozni ezekhez néhány javaslattal. Első tanács, hogy ne álljunk neki a tanulásnak stresszes állapotban, éhesen, szomjasan,  mert ez j elentősen ronthatja a tanulási teljesítményt.  Ez azonban csak töredéke azoknak a kitételeknek, amelyeket érdemes figyelembe venni a vizsgaidőszak alatt, ha valaki gyorsan és hatékonyan akar felkészülni a megméretésre.

Magát menedzseli a kodolányis disc jockey

2017. október. 31. Mozaik

 Magát menedzseli a kodolányis disc jockey Hajdu-Ráfis Luca – kommunikáció és médiatudomány II. évfolyam Média szakon tanul a DJ  „Még nem vagyok igazán ismert, kevés DJ fellépésem van, ilyenkor könnyen elfogy a motivációm is, és sok más dologgal foglalkozom megélhetésem érdekében... ma egy DJ-nek azonkívül, hogy elmegy bulikba játszani, sok más feladata is van. Elsőként például saját zenét készíteni, kiadatni. Aztán egy arculatot kitalálni, megvalósítani. Internetes felületeket létrehozni, szerkeszteni, közösségi médiában jelen lenni, rajongói oldalt kezelni, hirdetéseket indítani… van egy-két nagyobb ügynökség, de hozzájuk nehéz bekerülni, illetve hát értelemszerűen valamit le kell tenni az asztalra, hogy foglalkozzanak veled. Ahhoz pedig, hogy le tudj tenni valamit az asztalra, valahol el kell indulni. Valahogy fellépési lehetőségeket kell szerezni, hogy megmutathasd magad és rutint szerezz.” Vendrey Márta a Kodolányi János Főiskola másodéves kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója tette közzé ezeket a sorokat a face-oldalán. A most következő interjúban arról faggattam, hogyan egyeztethetőek össze a főiskolai tanulmányaival a fellépések, illetve miként boldogul a dj-világban. Először a kezdetekről beszélt:

Kerékpárral a világ körül

2017. október. 12. Mozaik

Kerékpárral a világ körül „Mi a fenét keresek én itt… barangolások érdekfeszítő helyeken” A Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztálya és a Kodolányi János Főiskola közös programsorozatának október 10-ei előadásán Dr. Régi Tamás „Mi a fenét keresek én itt… barangolások érdekfeszítő helyeken” című előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Az előadás inkább élményszerű volt, mintsem tényszerű,  rengeteg fényképpel színesítve az elhangzottakat. Nem mindennapi utazásokról esett szó, így a nagyszerű felvételek segítségével részesei lehettünk a kalandoknak.

Friss diplomával a munkaerőpiacon

2017. július. 04. Mozaik

Friss diplomával a munkaerőpiacon Ma már ugródeszka a multicéges állás Minden évben fiatalok ezrei végeznek tanulmányaikkal, többségük konkrét elvárásokkal, tervekkel lép ki a munkaerőpiacra. De vajon milyen lehetőségek várják a pályakezdőket, és ezek mennyire fedik a pályakezdő fiatalok elképzeléseit. Érdemes megnézni, hogyan keres egy fiatal pályakezdő állást napjainkban.

Orosháza – Gyopárosfürdő - Év fürdője verseny

2017. június. 07. Mozaik

Orosháza – Gyopárosfürdő - Év fürdője verseny Érdemes szavazni, hazánk kétszáz fürdője sorában versenyez  Gyopárosfürdő Az “Év fürdője” szavazást immár harmadik alkalommal indította útjára a termalfurdo.hu internetes oldal, a Magyar Fürdőszövetség szakmai támogatásával. Gyopárosfürdő a tavalyi, nagyon előkelő negyedik helyezés után ismét ringbe száll.

Közelebb hozni a magyar kultúrát a határon túl élőkhöz

2017. március. 09. Mozaik

Közelebb hozni a magyar kultúrát a határon túl élőkhöz Németh Ágnes - turizmus szak, III. évf. Zenés-táncos bemutató körúton jártunk Észak-Rajna-Vesztfáliában Jó magam - kodolányis diákként - éppen a Kőrösi programos kiküldetésemet töltöm Németországban, és szeretném meghozni mindazok kedvét a programra való jelentkezéshez, akik egyelőre latolgatják ezt. Közelebb hozni a magyar kultúrát a határon túl élőkhöz, megismertetni a gyerekekkel a gyökereiket. Ezért vagyunk itt, és ezért is indultunk Karakas Zoltán, frankfurti ösztöndíjassal karöltve egy észak-rajna-vesztfáliai körútra. A február első hétvégéjére tervezett utazásunk alkalmával öt város közösségébe látogattunk el, hogy interaktív bemutató keretében megismertessünk velük hangszereket, táncokat, viseleteket, dalokat, és hogy egyáltalán, hogyan farsangolnak hazánkban. Az összesen hét foglalkozáson a magyarok mellett különböző nemzetiségekkel, s különböző korosztályokkal találkoztunk. Van, aki a saját, van, aki egy másik nemzet hagyományait fedezhette fel, de mindannyian érdekes ismeretekkel, s nagyszerű élményekkel gazdagodhattak.

Felvételi 2017

2017. január. 05. Mozaik

Felvételi 2017 Felvételi, továbbtanulás Gyakran lehet olvasni, hallani arról, hogy ma már nem egy életre választunk magunknak pályát. Szinte borítékolható, hogy egy most érettségiző fiatalnak többször is kell majd váltania a nyugdíjig, ez pedig folyamatos tanulással jár, amelynek nélkülözhetetlen feltétele a nyitottság megőrzése. 

Sportvilág

2016. november. 04. Mozaik

Sportvilág Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, II. évfolyam Labdarúgás - külföldön  2016.11.05- 11.06. Folytatódnak az európai labdarúgó topligák küzdelmei, amelyek újfent izgalmas hétvégét kínálnak az érdeklődők számára. Ezúttal is a német első osztály heti fordulójába tekintünk bele. Mindeközben az amerikai futball is robog tovább keményebbnél keményebb mérkőzésekkel.

Sportvilág

2016. október. 29. Mozaik

Sportvilág Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, II. évfolyam Labdarúgás - külföldön  2016.10.29- 10.30. Folytatódnak az európai labdarúgó topligák küzdelmei, amelyek újfent izgalmas hétvégét kínálnak az érdeklődők számára. Ezúttal a német első osztály heti fordulójába tekintünk be. Mindeközben az amerikai futball is robog tovább keményebbnél keményebb mérkőzésekkel.

Sportvilág

2016. október. 13. Mozaik

Sportvilág Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Labdarúgás - külföld - o któber 14 - 18. A világbajnoki selejtezők után folytatódnak az európai labdarúgó topligák küzdelmei, amelyek újfent izgalmas hétvégét kínálnak az érdeklődők számára. Mindeközben az amerikai futball is robog tovább keményebbnél keményebb mérkőzésekkel.

Sok hűhó semmiért

2016. augusztus. 11. Mozaik

Sok hűhó semmiért Rihanna a Sziget "nulladik" napjá n Észak-Amerika és Európa legnagyobb stadionjai és arénái mellett a Sziget Fesztiválköztársaság Nagyszínpadára is elhozta slágereit augusztus 11-én, a Sziget „nulladik” napján Rihanna. A legnagyobb attrakciónak számító koncert azonban nem volt egyéb, mint csalódáshegyek láncolata, a közönség minden valószínűség szerint „kiszeretett”Rihannából. Pedig tizennégyszer volt a Billboard lista első helyén és több mint 54 millió eladott nagylemez és 210 millió eladott kislemez fűződik a nevéhez. Nyolc Grammy és 12 Billboard Music Awards győztese, közösségi oldalait összesen több mint 100 millióan követik, slágereit több mint nyolc milliárdszor játszották le a YouTube-on. 

Jó ajánlólevél a kodolányis diploma

2016. június. 27. Mozaik

Jó ajánlólevél a kodolányis diploma "Ha mersz kérdezni, én merek válaszolni" „Tudod, én mindig is újságíró akartam lenni, és hogy ezt az álmomat mozgássérültként megvalósíthattam,  mindig erőt ad”. Zana Anita mondta ezt nekem egyszer, s azóta is gyakran gondolok erre a mondatra. Oly természetesnek tűnik legtöbbünknek, hogy rohanunk a munkába, felszállunk a villamosra, felszaladunk a lépcsőn, interjút készítünk vagy hát ki-ki teljesíti a napi penzumot választott pályáján. Élnek körülöttünk azonban olyan emberek, akiknek naponta meg kell küzdeniük a rájuk rótt akadályoztatásokkal és az előítéletekkel, természetesnek kell venniük, hogy számukra nehezebben gördül a mindennapok szekere. Sokat tanulhatunk tőlük, például azt is, hogy érdemes megállni időnként a nagy rohanásban. Különben észrevétlen suhannak az évek, maradnak el a barátok, válnak tartalmatlanná a naponta hallott mondatok. Szép számban akadnak körülöttem olyan emberek, akik, ha megkérdezik, hogy vagyok, valóban kíváncsiak a válaszra. Anita ilyen. Ezen felül pedig kiváló médiamunkás, sikeres ember, jó volt vele beszélgetni.  

Három évtizednyi pedagógus élet

2016. május. 19. Mozaik

Három évtizednyi pedagógus élet Vizi Fruzsina - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évf. Kihívás az érdeklődő, fogékony gyerekek közt lenni Gimnáziumi és főiskolai tanár is egyben Dr. Vizi László Tamásné, aki Székesfehérváron a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola igazgatója, a Kodolányi János Főiskolán pedig címzetes docens. Több, mint harmincéves pedagógusi pályája minden percét kihívásnak tartja, és szívesen beszél róla. Matematika szakosként azt is jól tudja, hogy tanított tárgya nem éppen a diákok kedvence, számomra pedig megdőlni látszik az elmélet, miszerint tantárgy alapján kedvelik a diákok a tanárt. A középiskolában eltöltött délelőttön magam is tapasztalhattam, hogy az igazgatónő nagyon is kedvelt a diákok körében. A pályára kerülés motivációjával indítottuk a beszélgetést.

Minden út Rómába vezet

2016. május. 02. Mozaik

Minden út Rómába vezet Boros Kitti írása - turizmus menedzsment MA szak, II. évfolyam MFT Turizmusföldrajzi Szakosztály 5. előadása Minden út Rómába vezet címmel tartott előadást Dr. Rátz Tamara tanszékvezető főiskolai tanár, a KJF Turisztikai és Gazdaságtudományi Intézetének igazgatója a KJF Budapesti Oktatási Központjában április 26-án. A Magyar Földrajzi Társaság (MFT) Turizmusföldrajzi Szakosztályának idei befejező programján Róma gazdag történelmi múltjába, értékeibe nyertünk betekintést. A felidézett kirándulás abszolút szubjektív tapasztalatokból építkezett, de ez tette személyessé és élményközelivé az előadást.

Sportvilág

2016. április. 29. Mozaik

Sportvilág Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, I. évfolyam Labdarúgás - külföld  Az európai topligák és a magyar bajnokság a véghajrába érkezett, így egyre kevesebb hibát véthetnek a komolyabb céllal rendelkező csapatok, amelyek egyre izgalmasabb mérkőzéseket játszanak. Minden bizonnyal a nézőknek kedvezhet az utolsó néhány forduló, ahol kiesések, bajnoki címek és európai kupaszereplések dőlnek el.

Sportvilág

2016. április. 21. Mozaik

Sportvilág Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, I. évfolyam Labdarúgás - külföld és itthon   Az európai topligák és a magyar bajnokság lassan a véghajrába érkeznek, így egyre kevesebb hibát véthetnek a komolyabb céllal rendelkező csapatok, melyek egyre izgalmasabb mérkőzéseket játszanak. Minden bizonnyal a nézőknek kedvezhet az utolsó néhány forduló, ahol kiesések, bajnoki címek és európai kupaszereplések dőlnek el.

Előadóművész szak: Nagy Lili

2016. április. 20. Mozaik

Előadóművész szak: Nagy Lili Talán tanítanék… és szeretnék egy koncertekkel teli naptárat A Kodolányi János Főiskola egyik legnépszerűbb képzése az előadóművészet szak. Úgy fest, a művészetek világába igyekvő fiatalok elszántsága legalább akkora, mint a tehetségük, hiszen bátran nekivágnak a sokat igérő, ám bizonytalanságokkal tűzdelt útnak. Nagy Lili elsőéves előadóművész-hallgató jazzének szakon tanul Székesfehérváron. Az életvidám, gyönyörű lány nem csak istenáldotta tehetség, hanem igazi huszonegyedik századi fiatal, aki céltudatosan építi életét, művészi jövőjét. Azt mondja, a Kodolányin különleges képzésben vehetnek részt, hiszen minden zenei műfajba belekóstolhatnak, a jazz, soul, pop, rock, blues és a klasszikus zene egyaránt jelen van. A tanárok nem erőltetik a hallgatókra a megszokott sémákat, hagyják kibontakozni a tehetséget. A gyermekkortól indítunk Lilivel.

Sportvilág

2016. április. 15. Mozaik

Sportvilág Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, I. évfolyam Labdarúgás - külföld és itthon Az európai topligák és a magyar bajnokság lassan a véghajrába érkeznek, így egyre kevesebb hibát véthetnek a komolyabb céllal rendelkező csapatok, melyek egyre izgalmasabb mérkőzéseket játszanak. Minden bizonnyal a nézőknek kedvezhet az utolsó néhány forduló, ahol kiesések, bajnoki címek és európai kupaszereplések dőlnek el.

Sportvilág

2016. április. 08. Mozaik

Sportvilág Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, I. évfolyam Labdarúgás - külföld és itthon Az európai topligák és a magyar bajnokság lassan a véghajrába érkeznek, így egyre kevesebb hibát véthetnek a komolyabb céllal rendelkező csapatok, így egyre izgalmasabb mérkőzéseket játszanak. Minden bizonnyal a nézőknek kedvezhet az utolsó néhány forduló, ahol kiesések, bajnoki címek és európai kupaszereplések dőlnek el.

Erasmus és lehetőségek

2016. április. 05. Mozaik

Erasmus és lehetőségek Külföldi kodolányis hallgatók, kredit mobilitás, Székesfehérvár Oroszországból, Ukrajnából és Kazahsztánból érkeztek azok a diákok, akik az idei tanév tavaszi szemeszterében az Európai Unió új Erasmus plus Kredit mobilitási ösztöndíja keretén belül tanulnak a Kodolányi János Főiskolán. Székesfehérváron tizenhat, nem Európai Uniós országból származó külföldi hallgató tanul, akik a kodolányis Erasmusos diákokhoz csatlakozva négy hónapon keresztül itt folytatják tanulmányaikat. Babazova Fatima, Komekova Altinay és Daria Taganova angol nyelven írták első benyomásaikat Magyarországról és Székesfehérvárról.

A Kaukázus napjainkban

2016. február. 29. Mozaik

A Kaukázus napjainkban Komjáthy András Hegyvidéki turizmus, tengerpartok, gleccsertúrák A Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszékének és a Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztályának legutóbbi előadásán Dr. Bujdosó Zoltán PhD, főiskolai tanár, a Károly Róbert Főiskola intézetigazgatója repített el minket gondolatban egy különleges  világba a „A Kaukázus napjainkban” című előadása keretében. 

Nem üres szólam az élethosszig tartó tanulás

2016. február. 11. Mozaik

Nem üres szólam az élethosszig tartó tanulás Emelt szintű érettségi ötvenen túl A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokakat riaszt vissza a továbbtanulástól az emeltszintű érettségi hiánya. Geisbergerné Jókai Krisztina ékes példája annak, hogy ötven felett is érdemes nekivágni a tanulásnak, akár az emelt szintű érettséginek is. Krisztina első lépésben szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzésre jelentkezett, amit rektori oklevéllel teljesített. Nem torpant meg a diploma „előszobájában”: elhatározta, hogy szociális munka alapszakon folytatja tanulmányait. A felvételihez emeltszintű érettségi vizsgát kellett tennie, ami így visszatekintve nem tűnik teljesíthetetlennek. 

Turizmus-vendéglátás szak duális képzésben is

2016. február. 01. Mozaik

 Turizmus-vendéglátás szak duális képzésben is   Komjáthy András Azonnal pénzreváltható gyakorlati ismeretek a diplomához /a szerző a Kodolányi János Főiskolán szerzett diplomát 2015-ben/ A turizmus-vendéglátás alapszakról és a turizmus-menedzsment mesterszakról részletes ismertetést tartott a nyílt napon Dr. Rátz Tamara, a Turizmus Intézeti Tanszék tanszékvezetője. Idén a turizmus-vendéglátás szak iránt várakozáson felüli érdeklődés mutatkozott,  a nyílt napon a képzés részleteire is kíváncsiak voltak a felvételire készülők. A 6+1 féléves képzés eredményeképpen a hallgatók diplomájában a "közgazdász turizmus-vendéglátás alapszakon" (a választott szakirány megjelölésével) szakképzettség szerepel, ez pedig azt is jelenti, hogy az itt elsajátítható tudásanyaggal a turizmusban és a vendéglátásban, valamint a gazdaság egyéb területein is képesek lesznek méltó módon helytállni. Ezt többek között elősegíti a szakon oktatott tárgyak gyakorlatorientált jellege is.  Turizmus-vendéglátás alapszakon három különböző specializáció, szakirány közül választhatnak a hallgatók: a szállodaszervezés, a vendéglátás-szervezés, illetve a turisztikai termékek és vállalkozások szakiránya. 

Interjú dr. Zacher Gáborral

2016. január. 29. Mozaik

Interjú dr. Zacher Gáborral Kárpáti Lóránt Máté: Az ország munkaalkoholista toxikológusa Dr. Zacher Gábor neves orvosdinasztiából származik, aminek a pártállami időkben meg is itta a levét. Segédápolóként sokat volt nagy elmék, későbbi szaktekintélyek társaságában, akiktől nem a szakmát tanulta meg, hanem a munkához való hozzáállást. Sok mindent látott majdnem két évtizednyi mentőzése alatt. Munkaalkoholista. A kihívások éltetik, az olyan helyzetek, amikor azonnali döntéseket kell hozni. A pszichés megterhelést úgy védi ki, hogy mindig, minden helyzetben kívülálló marad. Istennel még nem találkozott, jól megférnek egymás mellett. Magában hisz, abban, amit le tud tenni az asztalra. Kiderül, milyen szerencsétlen „véletlen” folytán lett sebészből toxikológus. Vajon hogy fér össze a futással a pipázás és a mogyorós csoki? Ezenkívül az egészségügy problémáiról és politikáról is beszél, továbbá elárulja, hogy valaha még fideszes képviselő is volt.

Retro a műkereskedelemben

2016. január. 05. Mozaik

Retro a műkereskedelemben  „Ne dobd ki, divatba jöhet újra” A műkereskedelem folyamatosan változó piactér, mindig az aktuális divatnak megfelelően határozza meg a régi és az új tárgyak árcsoportjait.  A tárgyak, tárgy csoportok adottak, csak a gyűjtők és a befektetők igényei változnak folyamatosan. Erre reagálva alakulnak az árak, a trendek, legyen szó a hazai vagy a világ nagy aukciós házairól. 

A királyok városában vonult vissza

2015. december. 06. Mozaik

A királyok városában vonult vissza Székesfehérváron köszönt el a versenyszerű sportolástól Fekete László Harminc, sikerekkel és világrekordokkal teletűzdelt év után Székesfehérváron köszönt el a versenyszerű sportolástól Fekete László erőművész. A nyolcszoros világbajnok, Magyarország legerősebb embere az Erős Emberek kontinens csapat világbajnokságával zárta le csodálatos karrierjét. A Vodafone Sportcentrumban megrendezett szombati sportos eseményen Magyarország (egészen pontosan a Fekete-család) Amerika, Európa, Ausztrália, Ázsia és Afrika legjobbjaival mérte össze tudását.

Mits Péter és Mits Márton Beregszászon tanítottak

2015. november. 13. Mozaik

Mits Péter és Mits Márton Beregszászon tanítottak A beat és jazz vonzásában Mits Péter és Mits Márton, a Kodolányi János Főiskola tanárai vendégoktatókként tartottak rendhagyó zenei órákat november 9–11. között a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. A művésztanárok élő gitár-, szintetizátor- és szaxofonjátékkal kísérve, közös énekléssel ismertették meg a hallgatókat a magyar beat-rockzene és a jazz kialakulásával, azok különböző stílusirányzataival és a zenei improvizáció technikáival. A "Kárpátalja ma" hírportálon jelent meg az alábbi kettős interjú a program kapcsán:

Koncertet adnak a KJF-es tanárok

2015. november. 04. Mozaik

Koncertet adnak a KJF-es tanárok Jubileumi nagykoncertre készül a United Nagyszabású rendezvényre készül a United zenekar, a Művészetek Palotájában  december 1-én különleges, ünnepi koncertet ad hazánk legnépszerűbb pop-funk együttese. A United slágereket ezúttal közel harminc zenész – vokalisták, fúvósok és vonósok - adják elő a zenekar tagjaival együtt.  

Jó helyen vagyunk

2015. november. 03. Mozaik

Jó helyen vagyunk Budapest a második legjobb város a világon egy amerikai internetes szavazás szerint Jó helyen vagyunk, vagytok kedves kodolányisok, hiszen a világ második legjobb városában tanultok. A vezető amerikai utazási magazin, a Conde Nast Traveller internetes szavazásán, Budapest több mint 86 ezer szavazatot kapott, alig maradva le a győztes Firenzétől a 25 városból álló listán.

Magániskolák a felsőoktatás előtt

2015. október. 28. Mozaik

Magániskolák a felsőoktatás előtt Az iskola gárdonyi, saját üdülőjében pihennek a diákok A középiskola évek meghatározó jelentőséggel bírnak a fiatalok életében. A négy-, hat- és a nyolcosztályos iskolák megalapozzák a diákok tudását, az itt tanító pedagógusok számtalan módon motiválhatják a továbbtanulás igényét, ezekben az esztendőkben dőlhet el a pályaválasztás is. Napjainkban egyre több szülő választja gyermekének a magániskolákat, s bár több magánkézben lévő iskola sokak számára elérhető, továbbra is vannak olyanok, amelyek valóban csak a legtehetősebbek számára állnak nyitva. A legtöbb pénzt a nemzetközi intézmények kérik el a szülőtől, míg a teljesen magyar intézményekben általában egymillió forint alatt marad az éves tandíj. Megnéztük, melyek számítanak a legdrágább középiskoláknak hazánkban.

Művészeti képzés aranyáron

2015. október. 27. Mozaik

Művészeti képzés aranyáron A világ legdrágább egyeteme  Bronxville-ben található  A világ legdrágább egyetemei az Egyesült Államokban találhatóak, bár ezek nem azonosak a világ legjobb helyre rangsorolt intézményeivel. Általában kisebb, egy-egy szakterületre specializálódott intézmények tartoznak ide, de pár nagyobb kutatóegyetem is felfért a listára. Lássuk, mi kerül évente még az MIT-nál vagy a Harvardnál is sokkal többe.

Erasmus-jelentkezési határidő: csütörtök

2015. október. 19. Mozaik

Erasmus-jelentkezési határidő: csütörtök Ha külföldön is tanulsz, könnyebben lesz munkád Nem telik el úgy hét, hogy ne hoznának nyilvánosságra olyan felméréseket, amelyek a külföldi ösztöndíjak hasznosságát mutatják. Az egy-egy szemesztert idegen országban töltő diákok nem csak életre szóló élményekkel, barátságokkal és szakmai kapcsolatokkal gazdagodnak, a munkaerő-piaci árfolyamuk is növekszik. A munkaadók többsége előnyként könyveli el ugyanis, ha a pályakezdő kipróbálta magát külföldön, sőt egyre több olyan munkahely van, ahol nem előny, hanem feltétel a külföldi tapasztalat.

Zuckerberg az egyik leggazdagabb amerikai

2015. szeptember. 30. Mozaik

Zuckerberg az egyik leggazdagabb amerikai Hetedik helyen a Facebook alapítója  Zuckerbergnek tizenegy esztendő kellett ahhoz, hogy bekerüljön az Amerikai Egyesült Államok tíz leggazdagabb embere közé - derül ki a Forbes magazin 400-as listájából, amelynek első helyét huszonkettedszerre is Bill Gates szerezte meg. Az Egyesült Államok négyszáz leggazdagabb üzletemberét rangsoroló 2015-ös lista élbolyába szintén először került be Jeff Bezos, az Amazon.com internetes áruház alapító-vezérigazgatója, akinek vagyona 16,5 milliárddal nőtt egy év alatt.

Szakmai gyakorlat, önkéntes program külföldön

2015. szeptember. 22. Mozaik

Szakmai gyakorlat, önkéntes program külföldön Utazz külföldre az AIESEC Hallgatói Szervezettel! Az AIESEC a világ legnagyobb hallgatói szervezete. Százhuszonhét országban, több mint hetvenezer hallgató dolgozik azért, hogy diáktársaiknak lehetőséget biztosítson önkéntes és szakmai gyakorlati programban való részvételre. A lehetőségeket szeretnénk megismertetni a Kodolányi János Főiskola hallgatóival, hiszen a külföldi önkéntesség vagy a szakmai gyakorlat egyaránt releváns lehetőség lehet.

Hasznosak az Erasmus-szemeszterek

2015. szeptember. 13. Mozaik

Hasznosak az Erasmus-szemeszterek Interjú Gyenis Alex-szel, az ESN Hungary alelnökével Az Európai Unió új oktatási, képzési, ifjúsági és sport programját összefogó Erasmus+ 14,7 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik a 2020-ig tartó időszakban. A program segítségével több mint négymillió pályázó kaphat támogatást. Az Erasmushoz kapcsolódik Európa legnagyobb diákszervezete, a nonprofit alapon működő ESN Hungary. A szervezet alelnöke Gyenis Alex , aki egyben a Kodolányi János Főiskola nemzetközi programkoordinátora. Vele készült az alábbi beszélgetés.

Pro Civitate díjat kapott Virágh Ildikó

2015. szeptember. 11. Mozaik

Az írott sajtó, a rádiózás és a tanítás jól megférnek egymással Augusztus 20-a alkalmából magas színvonalú oktatói és tudományos munkájukért elismerésben részesültek a KJF oktatói.  A Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Intézeti Tanszék két oktatója, így Prof. Dr. Simon János Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat, míg Dr. Demeter Zsófia Fehérvár Díszpolgára kitüntetést kapott. Virágh Ildikó, k ommunikációs vezető, az egyetemi lap főszerkesztője  Pro Civitate díjat kapott Székesfehérvár önkormányzatától. Vele beszélgettünk.

Történelem szakosként érdekelte Sisi élete

2015. augusztus. 24. Mozaik

Történelem szakosként érdekelte Sisi  élete Sinka Mária Erzsébet királyné magánélete (A szerző a Kodolányi János Főiskola friss diplomás hallgatója) Történelmi tanulmányaim során a Kodolányi János Főiskolán előszeretettel foglalkoztam jelentős történelmi személyiségek magánéletével, a nagy események mögött meghúzódó mindennapi fordulatokkal. Így részletesen igyekeztem feltárni VIII. Henrik feleségeinek, Napóleon szerelmeinek vagy Viktória királynő és Albert herceg magánéletének hazánkban kevésbé ismert tényeit. Legutóbb a magyarok körében mind a mai napig nagy népszerűségnek örvendő Erzsébet királynéval foglalkoztam behatóan. Életéről és magyarokhoz fűződő kapcsolatáról immár magyarul is szép számú szakirodalom áll rendelkezésére; a gödöllői kastély kiállítása is értékes kiindulópont megismeréséhez, ami már csak azért is fontos lehet, hiszen sok vidéki liget viseli az ő nevét, Budapesten egy híd, egy jelentős körút és tér, egy egész városrész, sőt egy kilátó is róla lett elnevezve, emellett pedig országszerte sok szobrot állítottak tiszteletére.

95 országból érkeztek a Szigetre

2015. augusztus. 17. Mozaik

95 országból érkeztek a Szigetre Több magyar látogató volt, mint tavaly Négyszáznegyvenegy ezren látogattak ki az idei Sziget fesztiválra. Gerendai Károly főszervező az MTI-nek elmondta: újabb látogatórekord született. „A változások jól működtek, a nagyszínpad előtti területen idén a korábbi 55-60 ezer ember helyett 75-80 ezren fértek el, a mintegy 6000 négyzetméteres A38 sátorban pedig akár 17-18 ezren szórakozhattak egyszerre. Egy eddig lezárt rész parkosításával kempingterületet is tudtunk növelni” – sorolta Gerendai Károly.

Sziget Fesztivál 2015

2015. augusztus. 11. Mozaik

Sziget Fesztivál 2015 Várják a kezdetek óta számított hétmilliomodik látogatót Robbie Williams indította idén a Sziget Fesztivál programját, tegnap esti koncertjére a világ minden tájáról érkeztek rajongók. Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője a Morning Show hétfői adásában elmondta, hogy a világsztár 100 és 500 millió forint közötti összegért jött el a Szigetre, ahová felszereléseit három kamion és két busz szállította. 

Friss diplomával, pályakezdőként

2015. július. 22. Mozaik

Friss diplomával, pályakezdőként Nem szabad elhinni a sok negatív, lehúzó hírt, kommentet Mára természetessé vált, hogy a fiatalok többsége nem egy, hanem több diplomát tervez, az élethosszig tartó tanulás igénye hazánkban is kezd „meggyökeresedni”. Az alapszak befejezését követően jön a mesterszak, majd számos, egyéb szakirányú képzés, hogy a gyorsan változó munkaerőpiaci elvárások ne okozzanak meglepetéseket. A fiatalok mindenesetre elszántak, lelkesek, szorgalmasak, legalábbis én ezt tapasztaltam a Kodolányi János Főiskola július eleji diplomaátadóján. Itt találkoztam Bíró Orsolya Rékával, aki testvéreivel és szüleivel érkezett az ünnepségre. 

Kodolányisok és az első szabad választások évfordulója

2015. július. 08. Mozaik

Kodolányisok és az első szabad választások évfordulója Parlamenti emlékkonferencia, fővárosi levéltári kiállítás, ahogyan a hallgató látja Merényi Péter írása – történelem szak, III. évfolyam A pártállamot felváltó első szabad és demokratikus választások 25. évfordulójára emlékezünk 2015-ben. A negyedszázados események a történészek, politológusok, politikusok, valamint a történelmet szerető emberek érdeklődésének középpontjába kerültek, s a témához kapcsolódóan számos konferenciát, rendezvényt, kiállítást, előadást szerveztek Budapesten. Főiskolai hallgatóként meglehetősen nagy élmény, szakmai szempontból pedig felbecsülhetetlen érték, hogy tanárainknak köszönhetően részt vehettünk néhány programon. 

EFOTT 2015.

2015. július. 01. Mozaik

EFOTT 2015. Házigazda az Óbudai Egyetem, helyszín Velence Vízparti helyszínen, Velencén rendezik meg július 14-19. között a felsőoktatásban tanulók méltán népszerű fesztiválját. A negyvenedik évfordulóját ünneplő, 2015-ös EFOTT házigazdája az Óbudai Egyetem lesz, és a kerek évforduló alkalmából a szervezők nagyobb partit ígérnek, mint valaha. A Velencei tónál minden eddiginél nagyobb buli ígérkezik, mintegy százezer látogatót várnak az idei EFOTT-ra.

Államvizsga 2015.

2015. június. 29. Mozaik

Államvizsga 2015. A tételhúzásig tart csak az izgulás   Olvastam valahol, hogy vannak olyan módszerek, amelyek a tanulást kellemes, örömet okozó tevékenységgé változtathatják. Úgy fest azonban, hogy minden igyekezet hiábavaló, amikor életünk nagy vizsgáira kerül sor, hiszen nemhogy örülni nem tudunk a felkészülés fázisainak, szinte belebetegszünk az izgalomba.   

Kiskodósok "Határtalanul" Erdélyben

2015. június. 16. Mozaik

Kiskodósok "Határtalanul" Erdélyben Filmet és honlapot is készítettek Kodolányi János Középiskola és Kollégium diákjai    A Kodolányi János Középiskola és Kollégium támogatást nyert el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett „Határtalanul!” pályázaton. A „Magyar uralkodók nyomában, Erdély és Magyarország történelmi fővárosaiban” című projektet a Kolozsvári Református Kollégiummal közösen valósította meg az intézmény. A megszerzett tapasztalatokról és az elkészített projekttermékről az intézmény ötfős küldöttsége városházi fogadás keretében számolt be Székesfehérvár alpolgármesterének, Mészáros Attilának.

Veszprém és Iszkaszentgyörgy is főváros lehet

2015. június. 11. Mozaik

Veszprém és Iszkaszentgyörgy is főváros lehet Magyar település lesz jövőre a Finnugor Kulturális Főváros Három magyarországi település, Veszprém, Iszkaszentgyörgy és Nagykálló adta be pályázatát a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros címre. A megmérettetésre ezúttal nem érkezett pályázat az oroszországi finnugor népek közül, ezért biztos, hogy magyar lesz a jövő évi nyertes. A győztest július végén választják ki az észtországi Tartuban, a Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének (MAFUN) kongresszusán. 

SZIGET 2015.

2015. június. 04. Mozaik

SZIGET 2015. Sziget Fesztiválköztársaság - augusztus 10-17. Ú jabb nagy nevet  jelentett ma be a Sziget Fesztiválköztársaság,  az Avicii, a Limp Bizkit, a Cro, a Soja, a The Gaslight Anthem, a Hollywood Undead, az Ellie Gouldingot és a Kasabian mellett a Kings of Leon is ott lesz az augusztus 10-17. között megrendezésre kerülő Sziget fesztiválon, a fesztivál legerősebb napján, szombaton. 

Műkereskedelem, műkincsek,értő szakemberek

2015. június. 01. Mozaik

Műkereskedelem, műkincsek,értő szakemberek Mennyit ér a „családi ezüst” avagy mitől értékes a féltve őrzött komód Sok izgalmas kérdést vet fel a műkereskedelem, kezdve onnan, hogy mitől válik egy tárgy értékessé, hogyan mérjük fel saját tárgyainkat. Kétségkívül szeretnénk azt is tudni, kitől kérhetünk segítséget tárgyaink forgalmi képességének megállapításához, milyen gyűjtőkörök léteznek, mit kezdjünk, ha alacsonyabb árkategóriás tárgyaink vannak és értékesíteni szeretnénk.

Turizmus az Omo völgyében

2015. május. 07. Mozaik

Turizmus az Omo völgyében Boros Kitti írása - Turizmus menedzsment MA szak, I. évfolyam Veszélyben egy afrikai világörökség helyszín Egy afrikai világörökség helyszín veszélyben –A dél-etióp Omo völgy címmel tartott előadást Dr. Régi Tamás a KJF Turisztikai és Gazdaságtudományi Intézet docense a KJF Budapesti Oktatási Központjában május 5-én. A Magyar Földrajzi Társaság (MFT) Turizmusföldrajzi Szakosztályának idei befejező programján az Etiópiában, az Omo folyó völgyében élő murszi törzs történelmi múltjába, kulturális értékeibe és jelenébe nyerhettünk betekintést. Az előadás keretein belül megvitattuk, hogy a turizmus milyen módon és mértékben képes hatni az Omo völgyében élő murszikra és a környező népekre egyaránt.

Sommelier-képzés a KJF-en

2015. április. 25. Mozaik

Sommelier-képzés a KJF-en Interjú Káli Ildikó bornagykövettel, sommelier-oktatóval és borszakíróval Bíborvörös, lilás reflexszel, olajos lecsurgás, melyhez közepesen intenzív illatintenzitás párosul csokoládé, meggy, szilvalé illatjegyekkel: ki gondolná, hogy ez jellemzésrészlete egy fahordós érlelésű vörösbornak. Elgondolkodtató, hogy mennyire kulturáltabb, elegánsabb a megfogalmazás, mint a klasszikus „finom” vagy „nem finom” borjellemzés. Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik a minőségi borok ismeretére, a nívósabb borfogyasztásra, éppen emiatt indította el a Kodolányi János Főiskola a sommelier-képzéseit. Káli Ildikó sommelier, a KJF címzetes főiskolai docense, boroktató, borszakíró, a Magyar Sommelier Szövetség első elnöke, a  Külgazdasági és Külügyminisztérium bornagykövete  segítségemre volt abban, hogy néhány fontos „ boros”kérdésre választ kaphassak.  

Spanyolország az új élmények hazája

2015. március. 29. Mozaik

Spanyolország az új élmények hazája Boros Kitti írása - Turizmus menedzsment MA szak, I. évfolyam MFT Turizmusföldrajzi Szakosztály: Spanyolország A-V-ig Spanyolország A-V-ig címmel tartott előadást Dr. Rátz Tamara tanszékvezető főiskolai tanár, a KJF Turisztikai és Gazdaságtudományi Intézetének igazgatója a KJF Budapesti Oktatási Központjában március 17-én. A Magyar Földrajzi Társaság (MFT) Turizmusföldrajzi Szakosztályának idei első programján Spanyolország gazdag történelmi múltjába, értékeibe nyerhettünk betekintést, valamint számos érdekességet tudhattunk meg a turizmus pozitív és negatív hatásairól.

Fehérvári étterem a TOP 10-es listán

2015. március. 26. Mozaik

Fehérvári étterem a TOP 10-es listán Idén is a legjobbak között a 67 Étterem Idén is beválasztották a legjobb tíz hazai étterem közé a 67 Éttermet. Budapesten tartották a „Hennessy-Dining Guide Év Étterme” díjátadó gálát, ahol a székesfehérvári vendéglátóhely egyetlen vidékiként került fel a TOP 10-es listára. Az immár negyedik alkalommal elnyert elismeréshez Székesfehérvár polgármestere is gratulált Herczeg Zoltán tulajdonosnak és Luzsa Jacek séfnek.

Boldogság Nemzetközi Napja – március 20.

2015. március. 19. Mozaik

Boldogság Nemzetközi Napja – március 20. 67%-on áll a magyarok boldogságszintje Március 20-án van a boldogság világnapja, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hívott életre még 2012 nyarán. A Boldogság Nemzetközi Napja alkalmából a Coca-Cola felkérésére egy hazai közvéleménykutató cég feltérképezte, mennyire és mitől is vagyunk boldogok, és hogyan lehetünk még boldogabbak. A reprezentatív boldogságfelmérésből* többek között az is kiderült, hogy 67%-on áll a magyar lakosság szubjektív boldogságszintje.

„Együtt muzsikálhattunk John Guntherrel ”

2015. március. 02. Mozaik

„Együtt muzsikálhattunk John Guntherrel ” "John Gunther fújt egy Rhythm changes témából nyolc ütemet" John Gunther, a világhírű amerikai szaxofonos, a University of Colorado Boulder professzora Európai turnéjának keretében látogatott el  február 25-én  Székesfehérvárra, ahol a Kodolányi főiskola művészeti szakos hallgatóinak tartott mesterkurzust. Ezt követően közös koncertet adott a KJF Művészeti Tanszékének oktatóival, Szendőfi Péterrel, Nagy Jánossal és Mits Gergellyel A Szabadművelődés Házában.

Szőnyegek, textíliák és becsüsök titkai

2015. február. 24. Mozaik

Szőnyegek, textíliák és becsüsök titkai A szőnyegbecsüs tárgyazonosítása húsz percig tarthat „Szőnyegbecsüs szeretnék lenni” - mikor hallottuk ezt egy pályaválasztás előtt álló fiataltól. Tudjuk –e valójában, hogy mivel foglalkozik a szakma képviselője, és mit jelent a szenné csomózás, mi a mafracs, vagy a csuval. Ezekre a rejtélyekre kaphat választ az olvasó. 

Szakest karddal és borral

2015. február. 16. Mozaik

Szakest karddal és borral Nemzetközi tanulmányok és történelem szakosok kóstoltak és harcoltak Különleges előadásokkal indult el a második szemeszter szakesti sorozata a Kodolányi János Főiskolán. A nemzetközi tanulmányok és a történelem tanszék szervezésében megtartott kiváló hangulatú, tartalmas péntek esti programra megtelt a Frangepán utcai klub, mindkét szak részéről szép számmal jöttek el a hallgatók.  

Sikeres kodolányisok

2015. február. 14. Mozaik

Sikeres kodolányisok Szakmai tudás, merész álmok és boldogulás Együtt alapított jól működő vállalkozást az a két kiváló szakember, akik bizton állítják, hogy sikereiket a Kodolányi főiskolán alapozták meg. Egyikük andragógiát, másikuk kommunikációt tanult annak idején, később egy közös munkahelyen - a közös munka mellett - elindult a tervezgetés, a nagyívű álmok szövése. 

Kazak diákcsoport a KJF-en

2015. január. 20. Mozaik

Kazak diákcsoport a KJF-en Az előadások mellett fehérvári borkóstolásra, budapesti városnézésre is jutott idő  Kéthetes tanulmányi útra érkeztek Kazahsztánból közgazdász, marketing-menedzsment és turizmus szakos hallgatók a Kodolányi János Főiskolára. A hallgatók a Tien San hegység 5000 méteres hófedte csúcsai árnyékában fekvő egykori kazah főváros, a másfél milliós Almati, valamint az újvárosok egyik iskolapéldájául szolgáló futurisztikus építészetéről híres, a kazahsztáni sztyeppék közepén elhelyezkedő Asztana felsőoktatási intézményeiben tanulnak. 

Karácsonyi idézetcsokor

2014. december. 24. Mozaik

Karácsonyi idézetcsokor Karácsonyi idézetekkel és Szent Pál Korinthusiakhoz írt 1. levelének részletével kívánok áldott, békés karácsonyt a Kodolányisok Világa minden kedves olvasójának.  Virágh Ildikó főszerkesztő   „Nem volna más vallás, Nem volna csak ennyi: Imádni az Istent És egymást szeretni... Karácsonyi rege Ha valóra válna, Igazi boldogság Szállna a világra...” /Ady Endre/

Harmónia a bor és az étel között

2014. december. 22. Mozaik

Harmónia a bor és az étel között Rajkort Miklós Borok a karácsonyi menühöz Vasárnap meggyújtottuk adventi koszorúnkon a negyedik, egyben utolsó gyertyát, amely jelzi, hogy eljött az ünnepek ünnepe, a Karácsony. A lakás, az udvar, az utcák feldíszítése és az ajándékok megvásárlása mellett fontos része az ünnepnek a karácsonyi menü kiválasztása, elkészítése. Halászlé, rántott hal, töltött káposzta, bejgli, a legtöbb család asztalán megtalálható klasszikus ünnepi ételsor Szentestén. Nagy kérdés azonban, hogy milyen bor illik ezekhez az ételekhez. A klasszikus december 24-ei menühöz magyar borokat ajánlanék a vacsora fázisaihoz igazítva.

Jó irány a Kodolányin

2014. december. 16. Mozaik

Jó irány a Kodolányin Kelemen Anna Rádióznak, klipet gyártanak, zenekart menedzselnek, hírportált indítanak /A szerző a Kodolányi János Főiskola egykori hallgatója/ Ha régebben megkérdezték tőlem, milyen szakon végeztem, még belebonyolódtam vitákba, de mostanság már nincs kedvem. Kommunikáció. Hat szótag, hamar túl vagyok rajta, máris kezdődhet a szokásos menet. Van, aki nem tudja véka alá rejteni a mélységes szánalmat, amit a hat szótag hallatán érez, és van, aki megkérdezi, hogy valami normális iskolát nem akarok-e elvégezni. Én csak annyit tudok, hogy amikor felvételiztem, újságíró akartam lenni.

Szakest vetélkedővel és süteménnyel

2014. november. 07. Mozaik

Szakest vetélkedővel és süteménnyel Hamvasi Mercédesz írása – nemzetközi tanulmányok MA Négy szak hallgatói barátkoztak a tanév első szakestjén A tanév első szakestjét november hatodikán rendezte meg a Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Intézeti Tanszék Dr. Koudela Pál előkészítő munkájának és támogatásának köszönhetően a KJF Budapesti Oktatási Központjának aulájában. A program kiváló lehetőséget kínált arra, hogy a hallgatók illetve oktatók jobban megismerjék egymást, és arra is, hogy a különböző szakosok - nemzetközi tanulmányok, történelem, kommunikáció-és médiatudomány, valamint szociális munka szakon tanulók – ismerkedjenek, barátkozzanak.

Holland "arany évszázad" Budapesten

2014. november. 04. Mozaik

Holland "arany évszázad" Budapesten Húsz Rembrandt festmény a Szépművészeti Múzeumban Négy évig tartó előkészületeket követően Amerika és Európa mintegy ötven köz- és magángyűjteményéből több mint százharminc festmény érkezett a Szépművészeti Múzeum október 31-én megnyílt kiállítására. A nagyszabású tárlaton a művészettörténet egyik fénykoraként számon tartott holland "arany évszázad", azaz a 17. századi holland festészet mutatkozik be Magyarországon.

Versengtek a pénzÜgyesek

2014. október. 30. Mozaik

Versengtek a pénzÜgyesek A jövő közgazdászai mérték össze pénzügyi tudásukat A Kodolányi János Főiskola adott otthont ma a PénzSztár Második Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny Fejér megyei területi elődöntőjének Székesfehérváron, ahol a  dunaújvárosi Rudas Közgazdasági Szakközépiskola lánycsapata, a "RudasPSZ" végzett az első helyen, az előkelő második helyezést pedig a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola "Wall Street" csapata szerezte meg. Mindkét  csapat részt vehet a   november 13-ai regionális középdöntőn. A verseny indítása hasonlított az írásbeli érettségi elindításához, hiszen ugyanebben az időpontban száz csapat versenyzett országszerte, és az adatlapokat is egyszerre nyitották fel a különböző helyszíneken.

Lengyel Zsófi és a Rehab Critical Mass

2014. október. 29. Mozaik

Lengyel Zsófi és a Rehab Critical Mass Dombi Zsuzsanna írása - szociális munka szak, III. évfolyam Egy jól működő társadalom nem lehet szolidaritásmentes  Békés felvonulást és programsorozat tartottak október 19-én Budapesten Rehab Critical Mass elnevezéssel. A Kiss Csaba ötletgazda kezdeményezésére megszervezett felvonuláson, amelyre a fogyatékos személyek és segítőik is eljöttek, nyilvánvalóvá vált az a szándék, miszerint a fogyatékossággal élő emberek számíthatnak egészséges a polgártársaikra.

Díjat nyert a Kodolányi-kert

2014. október. 18. Mozaik

Díjat nyert a Kodolányi-kert Eredményhirdetés a szabadegyetemen A szabadegyetemi programsorozat keretében ezúttal Székesfehérváron tartotta meg „Városi kertészkedés” című előadását Dr. Hoffmann Orsolya, a Kodolányi János Főiskola nemzetközi és felnőttképzési rektorhelyettese. Ez alkalommal egy kertészeti verseny díjátadó ünnepségének is helyszíne volt az Irányi Dániel utcai kodolányis nagyelőadó, ahol a főiskola közösségi kertje is díjat kapott.  

KJF + Magyar Földrajzi Társaság

2014. október. 17. Mozaik

KJF + Magyar Földrajzi Társaság Babják Gábor írása - turizmus-vendéglátás szak Chile, ahova egyszer el kell menni A Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztályának és a Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszékének rendezésében került sor Dr. Forman Balázs „Chile, ahogy még nem láttad” című előadására a KJF-en. Az előadás stílusát mozaikszerűség jellemezte, időnként csapongtunk a témák között, amelyekből kiragadok most néhány izgalmas dolgot.

CYBERTÉRBŐL A VALÓSÁGBA

2014. október. 05. Mozaik

CYBERTÉRBŐL A VALÓSÁGBA   HÁROMSZOR TÖBB FÉRFI AZ EGYETEMISTÁK TÁRSKERESŐJÉN  Hiányoznak a nők az egyetemisták online párkeresőjén, pár hónap alatt ugyanis megháromszorozódott az ismerkedni vágyó férfiak száma. A szakemberek szerint ennek egyik oka lehet, hogy a fiatal férfiaknak biztonságot jelent az online tér, a párkeresésnek ez egy könnyebb, kevésbé kockázatos és kényelmes módja számukra, itt kevesebb kudarc éri őket, mint a valódi találkozások alkalmával. A fiatalkori tapasztalatok jelentősen meghatározzák a párkapcsolatok későbbi alakulását is. A társkereső oldal pszichológusai ezért egy speciális, hatszáz résztvevőn már sikeresen alkalmazott módszerrel is segítik, hogy az összeillő fiatalok a valóságban is egymásra találjanak. 

Kultúraszervezés és műkereskedelem

2014. szeptember. 29. Mozaik

Kultúraszervezés és műkereskedelem Egy marketingre és pénzre épülő világ másik arca Számos fontos kérdés merül fel és vár megválaszolásra a hazai műkereskedelem világában. Néhányat ezek közül kiemelnék: hogyan kapcsolódik össze a kultúra és műkereskedelemi világ, milyen képzési lehetőségek vannak a műkereskedelem területén, hogyan próbálja a műkereskedelem bemutatni magát a kultúraközvetítés világában, miért van fontos szerepe a kultúraközvetítésben a különböző aukciós galériáknak.  A fentiek mellett megválaszolásra vár az is, hogy a kultúraközvetítésben miért nem kap megfelelő figyelmet a műkereskedelem, valamint az, hogy mit hagyunk ki, amikor nem foglakozunk az aukciós galériák kulturális ajánlataival. 

Régésztábor 2014 - Visegrád

2014. szeptember. 19. Mozaik

Régésztábor 2014 - Visegrád Vakációs kísérlet a mentori program bevezetésére Visegrád nem nevezhető mindennapi városnak, a Duna partján elhelyezkedő település ugyanis történelmünk fontos részét képezi. Építészeti és kulturális emlékei miatt nagy népszerűségnek örvend a kirándulók és a turisták körében egyaránt. A visegrádi Mátyás Király Múzeum közel húsz éve, minden júliusban és augusztusban régésztábort hirdet felsőoktatási hallgatók részére. Idén augusztusban sikerült megszerveznem a Kodolányi János Főiskola tizenkét fős csapatának, hogy mi is részt vehessünk egy ásatáson.

Kerületi mozaik

2014. szeptember. 12. Mozaik

Kerületi mozaik Kodolányi János Főiskola, Frangepán utca, 13.kerület   Budapest XIII. kerülete, ahol a KJF Budapesti Oktatási Központja van, az Angyalföld, Újlipótváros, Vizafogó városrészekből és a Népsziget déli részéből álló kerület. A 19. század végéig jórészt vidékies jellegű kültelek volt, a század végén és a 20. század elején végbement gyors fejlődés azután a 20. századi Magyarország egyik legfontosabb gépipari központjává változtatta. A rendszerváltás után az ipar háttérbe szorulásával a jó közlekedésnek is köszönhetően viszonylag gyorsan a kereskedelem és szolgáltatás vette át a vezető szerepet, és mára a főváros egyik leggyorsabban fejlődő kerületévé vált.

A "sportcsillag" bronzérmet szerzett

2014. augusztus. 28. Mozaik

A "sportcsillag" bronzérmet szerzett Zsófi sikere a kanadai para-aquatlon-világbajnokságon Lengyel Zsófia, a  KJF harmadéves, nappali tagozatos kommunikáció-média szakos hallgatója bronz éremmel zárt szerdán Edmontonban a para-aquatlon-világbajnokságon. A 750 méter úszásból és 5 kilométer futásból álló versenyen a triatlonversenyző guide-jával, Orbán Annával szerezte meg az előkelő helyezést a látássérültek mezőnyében. 

Csataterek, évfordulok, újrajátszás

2014. augusztus. 11. Mozaik

Csataterek, évfordulok, újrajátszás Magyar Miriam Turizmus a csatamezőn, avagy a magyarországi hadszínterek turisztikai potenciája Az írás a szerző szakdolgozatának kivonata. A teljes szakdolgozat a KJF  turizmus-vendéglátás szakának 13. szakdolgozati workshop-ján második helyezést ért el.  A konzulens: Dr. Michalkó Gábor A kezdet A célom az volt, hogy egy olyan szakdolgozatot állítsak össze, melyet ma a turizmusipar Magyarországon fel tudna használni a fejlődéshez. Ennek fényében állítottam össze a témavázlatomat, a kérdőívemet és az interjúkérdéseimet is. Azt szerettem volna felmérni, hogy ma az országban milyen keresettsége van a háborús helyszíneknek és a hadászathoz kapcsolódó múzeumoknak.

Láss világot ösztöndíjjal!

2014. augusztus. 04. Mozaik

Láss világot ösztöndíjjal! Gyakornoki lehetőségek diplomások és diákok számára Az uniós intézmények a gyakornoki lehetőségek széles választékát kínálják az egyetemen vagy főiskolán tanuló diákoknak és a pályakezdő diplomásoknak. A gyakornokok értékes bepillantást nyerhetnek az intézmények munkájába és az EU tevékenységébe. A gyakornoki állások a fogadó intézménytől függően eltérő időtartamúak lehetnek és különböző helyszíneken állnak rendelkezésre.

Hon a hazában - irodalmi pályázat

2014. július. 29. Mozaik

Hon a hazában - irodalmi pályázat Hon a hazában címmel, lakóhelyünk történelmét bemutató irodalmi művek elkésztésére írt ki pályázatot a Liget folyóirat. A kiírás szerint a témához kapcsolódó, tetszőleges formában és hangnemben alkotott műveket vár a szerkesztőség magánszemélyektől.

Személyiségtípusok a turizmusban

2014. július. 21. Mozaik

Személyiségtípusok a turizmusban Kubatov Lenny A turisztikai szolgáltatásokat a személyiségek különböző igényeihez igazítanák Az írás a szerző szakdolgozatának kivonata. A teljes szakdolgozat a KJF  turizmus-vendéglátás szakának 13. sza kdolgozati workshop-ján első helyezést ért el.   A konzulens: Dr. Rátz Tamara   A turizmus maga egy összetett egész, ez által sok minden hatást gyakorol rá. Az emberi tényező a turizmusban a legfontosabb, mind a keresleti, mind a kínálati oldalról. Ahol pedig emberek érintkeznek egymással, óhatatlanul is szerepet kap a pszichológia, ezen belül is a személyiségpszichológia. Ahhoz, hogy az egymással, történő kommunikáció – emberek között létrejött interakció, kapcsolat, felhőtlenül működjön, az egyéneknek alkalmazkodniuk kell egymáshoz.

Űrturizmus karnyújtásnyira

2014. július. 15. Mozaik

Űrturizmus karnyújtásnyira Bakos Tamás A csillagos ég mint potenciális vonzerő a magyar turisztikai piacon Az írás a szerző szakdolgozatának kivonata. A teljes szakdolgozat a KJF  turizmus-vendéglátás szakának 13. szakdolgozati workshop-ján negyedik helyezést ért el. A konzulens: Dr. Michalkó Gábor   Bevezetés/célok A témaválasztáskor a legfontosabb szempont az volt, olyan témát válasszak, ami érdekel, amelynek kifejtését élvezem, hiszen csak akkor lehet igazán jó egy szakdolgozat, ha az írója szívét-lelkét beleteszi, írásakor maga is kiteljesedik. 

Műkereskedelem, aukciók, becsüsök

2014. június. 19. Mozaik

Műkereskedelem, aukciók, becsüsök Sipos Attila: A zárt világba bárki beléphet kíváncsiságból is /A szerző a KJF andragógia szakának műkerskedelem specializációján szerzett diplomát/ Mi számít műtárgynak, hogyan alakul ki az értéke, kik járnak aukcióra, hogyan is zajlik egy aukció; általában ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket tesznek fel azok az emberek, akik nem ismerik ezt a misztikummal átjárt műkereskedelmi világot.A műkereskedelmet és az aukciós galériákat olyan világnak ismerik az emberek manapság, ami csak a kiváltságosok kedvtelésének és pénztárcájának megengedett. Egy olyan elit társaságot képzelnek el, ahova csak a híresek és gazdagok járnak. Ennek a sztereotípiának a kialakulásához nagymértékben hozzájárultak a televíziókban sugárzott krimik és az ilyen témájú filmek.   

Galántai Boglárka hosszútávra tervez

2014. június. 16. Mozaik

Galántai Boglárka hosszútávra tervez Díjnyertes szakdolgozat, kitűzött és magvalósított célok Gyakran előfordul újságírói munkám során, hogy felkészülök az interjúra, aztán a tervezett forgatókönyv az első percben felborul, és az élet írja a további történéseket. Galántai Boglárka esetében is ez történt: különdíjjal jutalmazott szakdolgozatának részleteiről akartam eredetileg kérdezni, ám ahogyan megérkezett, már tudtam, hogy másként lesz. 

Vizsga előtti kaland tanulással

2014. június. 06. Mozaik

Vizsga előtti kaland tanulással Kísérleti államvizsga felkészítő tábor Balatonakarattyán Megújulás, kapcsolatépítés, jól sikerült kezdeményezések jellemezték az idei tanévben a műkereskedelem specializációt, emellett a hallgatók tudásuk gyarapítása mellett különleges, majdhogynem családias légkörben tanulhattak. Dr. Tarbay Gabriella vezetésével az andragógia szakos hallgatók számára évekkel ezelőtt létrejött a Kodolányi János Főiskolán a műkereskedelem specializáció, amely gyorsan népszerűvé vált a diákok körében. 

Láthatóvá tett rádió

2014. május. 25. Mozaik

Láthatóvá tett rádió Szilágyi Árpád - programszerkesztő, Magyar Rádió Nonprofit Zrt, kommunikáció és médiatudomány szak, levelező tagozat, II. évf., KJF Médiatudományi Konferencia a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen Aktív és passzív médiahasználat címmel harmadik alkalommal szervezett médiatudományi konferenciát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara május 16-án. A konferencián olyan előadók vettek részt,  akik a szociológia, a pszichológia, a kommunikáció-tudományok, a neveléstudomány, az etika, a jog, az esztétika területén tevékenykednek, és saját munkaterületük szempontjai szerint végeznek médiakutatásokat. 

Különdíjas szakdolgozat

2014. május. 21. Mozaik

Különdíjas szakdolgozat Galántai Boglárka  Modernizáció és autentikusság, avagy az ökoturizmus és a dinamikus interpretációs eszköztár összeegyeztethetősége a Hortobágyi Nemzeti Parkban Az írás a szerző szakdolgozatának kivonata. A teljes szakdolgozatot a Magyar Turizmus Zrt. szakdolgozat pályázatán különdíjjal jutalmazták. A konzulens: Dr. Kiss Róbert.

Kávékészítés és baristaképzés

2014. május. 08. Mozaik

Kávékészítés és baristaképzés Barista tanfolyam olasz módra A KJF Budapesti Oktatási Központjában található barista teremben a Caffé Cagliari jóvoltából május 6-án lehetőség nyílt egy igazi olasz barista képzésen részt venni a kávé szerelmeseinek. A jó hangulatú kávés programon a Caffé Cagliari képviselői szakmai bemutató keretében tanították meg a résztvevőkkel, hogyan is készül az igazi olasz eszpresszó. Az eseményen részt vett többek között Román Zoltán a Caffé Cagliari Mo. ügyvezetője, Zsámbéki Ákos vezető barista, Giulio Fontanesi a Caffé Cagliari SpA. export vezetője és Davide Cobelli, a Caffé Cagliari SpA barista trénere.

"Sportcsillagot" kapott két kodolányis

2014. április. 30. Mozaik

Újra a legjobbaké a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíja Lengyel Zsófia, a  KJF másodéves, nappali tagozatos kommunikáció-média szakos hallgatója  és Csabai Dóra, kodolányis válogatott vizilabdázó megkapták a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját az emberi erőforrások miniszterétől, Balog Zoltántól. Ezúttal tizennyolc sportág százhúsz kiváló sportolója– köztük tíz olimpiai és paralimpiai érmes, ebből négy olimpiai és egy  paralimpiai bajnok, valamint számos világbajnok – részesült  az elismerésben. A díjazottak között olimpiai és világbajnokok, olimpikonok vannak.

"Levél" Szovátáról

2014. április. 29. Mozaik

"Levél" Szovátáról Vass Júlia írása – Szováta, Domokos Kázmér Szakközépiskola Határtalanul - Szovátáról Székesfehérvárra   „Bárhol is vagyunk, mi összetartozunk Hát örüljünk egymásnak Amikor találkozunk.”  -  hangzik a dal Méry Péter tolmácsolásában.

Negyven éves a Rubik-kocka

2014. április. 24. Mozaik

Negyven éves a Rubik-kocka Születésnapi kiállítással ünneplik a 40 éves Rubik-kockát az Egyesült Államokban. A New Jersey-i Liberty Science Centerben létrehozott tárlatot, amely később a világ számos más országában is látható lesz, Áder János köztársasági elnök és Ru bik Ernő nyitja meg ma, elentette be Fürjes Balázs, a budapesti Rubik-központ létrehozásának kormányzati képviseletét ellátó, kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos .  

Közösségi kert a Kodolányin

2014. április. 14. Mozaik

 Közösségi kert a Kodolányin Közösségi kertet alakítottak ki a Kodolányi főiskola székesfehérvári igazgatósági épületének kertjében Dr. Hoffmann Orsolya rektorhelyettes kezdeményezésére. Pénteken jöttek össze a kodolányis kertészkedők, hogy az addig befüvesített területet felássák és elveteményezzenek. 

Jól szerepeltek a "kiskodósok"

2014. április. 10. Mozaik

Jól szerepeltek a "kiskodósok" Hatodik helyen a közel harminc intézmény között Dunaújvárosban rendezték meg a Fejér Megyei Diáknapokat az elmúlt hétvégén, ahol több székesfehérvári középiskola képviseltette magát. Ott voltak a Kodolányi János Középiskola és Kollégium diákjai is, és csaknem minden versenykategóriában sikeresen szerepeltek. 

Erasmus Plus januártól

2014. március. 31. Mozaik

Erasmus Plus januártól Gyenis Alex: Sikeres volt az ösztöndíjbörze   A KJF Nemzetközi Képzési és Szolgáltató Központjának szervezésében idén is jól sikerült a tavaszi ösztöndíjbörze, amely március 18 - 19. között mutatta be a külföldi tanulmányi és szakmai gyakorlati lehetőségeket Budapesten és Székesfehérváron egyaránt. 

Klub a kollégistáknak

2014. március. 12. Mozaik

Klub a kollégistáknak Megnyílt a Kodolányi Kollégiumi Klub Fehérváron Mozgalmas nap volt a tegnapi a székesfehérvári kodolányis tanárok-diákok számára, hiszen reggeltől zajlott a Magyar Akkreditációs Bizottság látogatása, este pedig kollégiumi rendezvényre hívták a hallgatókat: megnyílt a Kodolányi Kollégiumi Klub a Fürdő utcában. 

Rádiózik, zenél és törökül tanít

2014. március. 10. Mozaik

Rádiózik, zenél és törökül tanít A törökországi Erasmus-félév meghatározta jövőjét Kubista Márk Bálint hat évvel ezelőtt szerezte meg diplomáját a Kodolányi János Főiskolán, s bármennyire hihetetlen a mai napig tartja a kapcsolatot valamilyen formában az alma materrel. Nem hallgathatom el, hogy kedvenc tanítványaim közé tartozott, mivel kommunikáció szakos lévén csaknem minden szabadidejét az általam főszerkesztett főiskolai rádióban töltötte annak idején. 

Kodolányi Art Gallery 2

2014. február. 27. Mozaik

Kodolányi Art Gallery 2 Sipos Attila: Rendhagyó megnyitó „ A nő és a férfi „ címmel rendezte meg immár második kiállítását a Kodolányi Art Gallery /KAG/ csapata, amelyet szerdán este nyitott meg Dr. Szabó Péter rektor a Kodolányi főiskola Budapesti Oktatási Központjában. A megnyitó keretében Dr. Tarbay Gabriella főszervező bemutatta a KAG új, másodéves szervezőcsapatát és az új projekt témáját.

Szombat éjfélig lehet jelentkezni

2014. február. 11. Mozaik

Szombat éjfélig lehet jelentkezni A Kodolányi a te választásod! Közeledik a jelentkezési határidő vége, legkésőbb február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A fiatalok jelentős része veszi igénybe az internetes jelentkezési lehetőséget: a jelentkezéseket legegyszerűbben a www.felvi.hu oldalon elérhető e-felvételi rendszerén keresztül lehet benyújtani.

Jelentkezési határidő: február 15.

2014. február. 05. Mozaik

Jelentkezési határidő: február 15. Milák Bernadett Tünde írása - kommunikáció szak, III. évf. Hova tovább? A mesterszak Amennyiben az alapszakos diplomáddal szeretnél továbbtanulni, de számtalan kérdésed van a mesterszakra való jelentkezés speciális folyamatával és követelmény rendszerével kapcsolatban, akkor ez a cikk Neked szól. Ha még bizonytalan vagy, érdemes végigolvasnod, mert nagy segítségedre lehet a döntésben.

Fráter Zsuzsa: Jelek a parkban

2014. január. 28. Mozaik

 Fráter Zsuzsa: Jelek a parkban Ültem a parkban a padon, figyelgettem a homokozóban játszó kisfiamat, ahogy tesz-vesz azzal az egy szem lapáttal, amit még reggel készítettem be a kosárba, hogy munkából, óvodából hazafelé menet ne kelljen játékért kuncsorognunk a játszótéren. 

Zana Anita kétszeres bajnok

2014. január. 12. Mozaik

Zana Anita kétszeres bajnok „Én mindig is újságíró akartam lenni” Az interjú időpontjának egyeztetésekor azt ajánlottam, hogy felkeresem munkahelyén a Hegedűs Gyula utcában, ám ő azonnal tiltakozott, mondván hazafelé beugrik a Kodolányira. „Inkább én jönnék hozzád munka után. A tizennégyes villamossal megyek haza, útba esik a főiskola” - mondta kedvesen. 

Hagyomány teremtődött a KJF-en

2014. január. 08. Mozaik

Hagyomány teremtődött a KJF-en Új kiállításra készül a Kodolányi Art Gallery Az elmúlt esztendő novemberében hozták létre a KJF harmadéves andragógia szakos hallgatói a Kodolányi Art Galleryt Dr. Tarbay Gabriella vezetésével. Az első kiállítás megszervezésével egyrészt kipróbálták magukat leendő szakmájukban, másrészt lehetőséget kívántak adni a tehetséges kodolányis hallgatóknak arra, hogy megmutathassák alkotásaikat a nagyközönségnek. 

Töriszakosok és múzeumlátogatás

2014. január. 04. Mozaik

Töriszakosok és múzeumlátogatás A Nemzeti Múzeumba vitte tanítványait Dr. Simándi Irén Bethlen Gábort 1613. október 23-án választotta fejedelemmé a kolozsvári országgyűlés, ennek az eseménynek a 400. évfordulójára tiszteleg a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállítással a nagy fejedelem emléke előtt. 

2014.

2013. december. 31. Mozaik

2014. Újévi gondolatok mindenkorra   Újév. A fogadalmak időpontja, amikor hisszük, hogy reggel valami jobb és boldogabb kezdődik. Elég, ha hagyjuk, hogy hasson ránk a fizikusok és csillagászok által megállapított kezdet mágiája, lenullázzuk a számlálót, összeállítjuk a fogadalmak és eskük listáját, amelyet úgysem tartunk be. Már az újévi ebéd után rágyújtunk az első cigarettára, január közepén már nem hiszünk abban, hogy az év végére folyékonyan beszélünk angolul, a fogyókúrát elhalasztjuk "jobb időkre", a nyári szabadságra. Addig úgyis mindenki elfelejti. De ezen a kivételes újévi éjszakán még mindig úgy érezzük, hogy nemcsak új év kezdődik, hanem most kezdődik minden. /Janusz L. Wisniewski/  

Színessé tették mások karácsonyát

2013. december. 19. Mozaik

Színessé tették mások karácsonyát Székesfehérvári szervezetekhez kerültek a kodolányis ajándékok Tedd színessé mások karácsonyát, ezzel a mottóval indult útjára a karácsonyi adománygyűjtés december elején a Kodolányi János Főiskolán. Az akcióhoz kapcsolva „AngyalfoldiGondosKodo”címmel létrehoztak egy facebook oldalt is, hogy minél többen értesülhessenek a segítségnyújtási lehetőségről. 

Pályázati nyertesként Izraelben

2013. december. 08. Mozaik

Pályázati nyertesként Izraelben Mesterszakosunk a holokauszt oktatását tanulta Jeruzsálemben Huszonnégy magyar pedagógus vehetett részt novemberben az izraeli Yad Vashem Intézetben egyhetes továbbképzésen és tanulmányúton. A Köznevelésért Felelős Államtitkárság 2013. június 10-én tett közzé pályázati felhívást magyarországi nevelési–oktatási intézményekben tevékenykedő pedagógusok számára a továbbképzésen és tanulmányúton való részvétel elnyerésére. 

Szakest: ismételtek az andragógusok

2013. december. 06. Mozaik

Szakest: ismételtek az andragógusok Szív Session - élő társasjáték - táncház Folytatódott csütörtökön az Aula Szakestek programsorozat a KJF Budapesti Oktatási Központjában. Ez alkalommal a harmadéves andragógia szakosok „hoztak össze” remekbe szabott programot. Hetekig készültek a műsorral; volt színjátszás, zenélés, játék és táncház, no és fergeteges hangulat.         

Fekvenyomó bajnok: Kirilla Tibor

2013. december. 05. Mozaik

Fekvenyomó bajnok: Kirilla Tibor Százhuszonnyolc kilót emel és a wellnessről ír szakdolgozatot Kirilla Tibor átveszi a "Kodolányi fekvenyomó bajnokság 2013." első helyezettjének járó serleget Kass Lászlótól, a Sport és Rekreációs Tanszéki Csoport tanárától, ezután kezdünk beszélgetni. Otthonosan mozog a KJF edzőtermében, ami nem csoda, hiszen a végzős turizmus szakos hallgató hetente háromszor jön ide edzeni. 

Tantermet festettek az andragógusok

2013. november. 25. Mozaik

Tantermet festettek az andragógusok A végeredmény „király” lett Kétségkívüli tény, hogy a felsőoktatási intézményekben a tudás megszerzése, a tanulás a legfontosabb tényező, ugyanakkor a fiatalok pezsgő egyetemi, főiskolai diákéletre, vonzó szabadidős programokra, értelmes tanórán kívüli elfoglaltságokra is vágynak. 

Gólyabál 2013.

2013. november. 23. Mozaik

Gólyabál 2013. Ha első év a felsőoktatásban, akkor ősszel gólyabál. A KJF idei gólyabálját a Morrison’s Ligetben tartották meg november 21-én, mintegy kétszáz bálozó részvételével. A kodolányis gólyákat Mits Péter, a KJF kulturális, kommunikáció és médiatudomány intézetének igazgatóhelyettese köszöntötte, és nem maradt el természetesen a gólyák tánca, amelyet Vidó Judit tanított be a fellépő elsőéveseknek.

A tehetségeknek „szabad a terep”

2013. november. 21. Mozaik

A  tehetségeknek  „szabad a terep”   Sipos Attila: Digitalizált világ, újfajta múzeumi módszerek Napjainkban csak a képzeletünk szabhat határt a különböző szakterületeken alkalmazható újfajta módszereknek, a megvalósítható ötleteknek, így van ez a múzeumok világában is. A digitális eszközök használata elengedhetetlenné vált a kor embere számára, és ezeket a múzeumi foglalkozásokba is be kell csempészni. 

KJF – Magyar Földrajzi Társaság

2013. november. 17. Mozaik

Sándor Tamás : Gondolatok az "Európai Mozaik" című előadásról /a szerző külpolitikai elemző/   A Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztályának és a Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszékének budapesti programján Dr. Bujdosó Zoltán tartott előadást  „Európai mozaik turistaszemmel” címmel november 12-én.

Sikeres kodolányisok

2013. október. 28. Mozaik

Sikeres kodolányisok Koppenhágában tanul Afrikáról, de itthon akar majd dolgozni   Bujtás Petra nemzetközi tanulmányok alapszakon szerezte meg diplomáját az elmúlt tanévben a Kodolányi főiskolán, most pedig a Koppenhágai Egyetem African Studies mesterkurzusán tanul. 

A sport segítségével sikerülhet

2013. október. 14. Mozaik

A sport segítségével sikerülhet „…ez nem igazságos” Zana Anitára méltán büszke a KJF, hiszen a parasportolóként számon tartott fiatal lány sok mindent elért, amióta megszerezte diplomáját a főiskola kommunikáció és médiatudomány szakán. A Fővárosi Közgyűlés idén szeptemberben a közszolgálati munka elismerésére Zalabai Gábor díjat – A Budapestiek Esélyegyenlőségéért kitüntetést adományozta a tevékeny újságírónak.

Kodolányi Art Gallery nemsokára

2013. október. 14. Mozaik

Kodolányi Art Gallery nemsokára Sipos Attila: Kodolányi Art Gallery - új múzeumi látásmód   Napjainkban a múzeum világa átalakulóban van, ahol egyre inkább új és modern eszközöket, programokat alkalmaznak. Régen az volt a koncepció, hogy a látogatók ne nyúljanak semmihez, a múzeum magasztos, templomszerű hely legyen, a programok és kiállítások szervezése során pedig az egyes korosztályok különböző igényeit nem vették figyelembe. 

Az Erasmus fontos lehetőség

2013. szeptember. 27. Mozaik

Az Erasmus fontos lehetőség Szakmai gyakorlat és/vagy munka Görögországban A Kodolányi főiskola hallgatóinak a tanulmányi idejük alatt akár többször is lehetőségük van arra, hogy külföldön tanulhassanak néhány hónapot, vagy ott teljesíthessék szakmai gyakorlatukat. Dr. Szabó Péter rektor elmondta, hogy az utóbbi években a nyelvtudás mellett egyre fontosabbá vált az is, hogy a hallgatók külföldi tapasztalatokat szerezzenek. 

KJF-es bringások a Velencei-tó körül

2013. szeptember. 18. Mozaik

KJF-es bringások a Velencei-tó körül A főiskolán tanuló külföldi hallgatók részére szervezett biciklitúrát a Nemzetközi Képzési és Szolgáltató Központ a közelmúltban. Az első úticél Dinnyés volt, ahol a kerekező társaság tagjai összeállíthatták, megsüthették, majd megehették a híres, hagyományos, magyar kenyérlángost. 

Triatlon VB, London, 6.helyezés

2013. szeptember. 16. Mozaik

Triatlon VB, London, 6.helyezés Lengyel Zsófia, a KJF másodéves kommunikáció-és médiatudomány szakos hallgatója az új tanévet egy nagyszerű sporteredménnyel kezdte, hatodik helyezést ért el a londoni triatlon világbajnokságon. A triatlonversenyző guide-jával, Orbán Annával szerezte meg az előkelő helyezést a látássérültek mezőnyében. A háromgyerekes család legkisebb gyermeke „célba ért”, sikeres a sportban, a tanulásban és a munkájában. 

Világjáró kodolányisok

2013. augusztus. 20. Mozaik

Világjáró kodolányisok Mondi Beáta kodolányis tanulmányait befejezve Jeruzsálemben, a Hebrew University-n tanul tovább. Ezt az intézményt a világ száz legjobb egyeteme között tartják számon. 

Afrika, segélyezés, Koppenhága

2013. augusztus. 15. Mozaik

 Afrika, segélyezés, Koppenhága Bujtás Petra nemzetközi tanulmányok alapszakon szerezte meg diplomáját a Kodolányi főiskolán. Gyakornokoskodott a Külügyi Intézetben, és szakdolgozatának témájaként az afrikai segélyprogramokat választotta. Alig csodálkozom, hogy felvételt nyert a Koppenhágai Egyetem szeptemberben induló African Studies mesterkurzusára. 

"Pont Neked", mert fiatal vagy

2013. augusztus. 13. Mozaik

Sok főiskolás és egyetemista vállal munkát a nyári vakáció ideje alatt, hogy a tanulmányaik költségeit, és az egyéb kiadások egy részét a saját keresetükből fedezzék. Az albérlet, az étkezés, az utazás, a szórakozás nem kevés pénzbe kerül, és akkor még nem beszéltünk a tandíjról. 

Turizmus és tudományos diákkör

2013. augusztus. 10. Mozaik

Turizmus és tudományos diákkör A turistaszezon kellős közepén szívesen beszélget az ember idegenforgalmi szakemberrel. Schaffer Gábor turizmus-vendéglátás alapképzésen szerzett diplomát az idén. Főiskolai tanulmányait  az idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzés keretein belül alapozta meg. 

Budapest, Siófok, romkocsmák

2013. augusztus. 08. Mozaik

Gábor Diána turizmust és vendéglátást tanult a Kodolányi főiskolán, most pedig a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesületnél turisztikai referensként dolgozik. A diploma kézhezvétele után azonnal el tudott helyezkedni, sikeres a szakmájában, úgy érzi, érdemes volt tanulni. 

Mesterképzést tervez a szép modell

2013. augusztus. 06. Mozaik

Mesterképzést tervez a szép modell   Salamon Kitti nevével és arcával a modellvilágban találkozhatunk leggyakrabban. A különleges lány tizennégy évesen indult el ezen a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető úton, ám arra nagyon ügyelt, hogy a tanulmányait se hanyagolja el. Idén januárban szerzett diplomát a KJF szociális munka alapszakán, jelenleg Londonban él és dolgozik. 

Erasmus-szal Dél-Spanyolországban

2013. augusztus. 03. Mozaik

 Erasmus-szal Dél-Spanyolországban Panker Gergőnek, a KJF végzős, anglisztika szakos hallgatójának megadatott félévig Dél-Spanyolországban tanulni, élni, a közelmúltban érkezett haza. Az elmúlt szemeszter során az Universidad de Granada Fordítás és Tolmácsolás Karán tanult. 

Azurák Zsófi a Kodolányin

2013. július. 29. Mozaik

Azurák Zsófi a Kodolányin Azurák Csaba, a TV2 népszerű műsorvezetője a Kodolányi főiskolán szerzett diplomájával robbant be annak idején a hazai média világába. Arról kérdeztem, milyen a kapcsolata az alma materrel.

A „kommszak” is népszerű

2013. július. 12. Mozaik

Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója a kilencvenes évek legvégén iratkozott be a Kodolányi János Főiskola kommunikáció szakára, egyetemi végzettséggel. Akkoriban még egy multinacionális cégnél dolgozott kommunikációs igazgatóként. A Sikeres kodolányisok című interjúsorozat első kötetében találjuk a motivációt.

Bebe is a Kodolányin végzett

2013. július. 08. Mozaik

 Bebe is a Kodolányin végzett Abebe Dánielt, a Back II Black népszerű zenészét a Sikeres kodolányisok című interjúsorozat második kötetében szólaltattuk meg. Idegenforgalom és szálloda szakon szerzett diplomát 1998-ban. Büszke arra, hogy a kodósok népes táborának tagja, ma már öregdiákként.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat