Mozaik
Mozgókép

Mozgókép

Cikk dátuma 2022. január. 11.

Polczer Dominik – kommunikáció- és médiatudomány szak, III. évfolyam


A Pókember: Nincs hazaút érzelmi hullámvasútja


A pandémia miatti kényszerpihenő után hiába tért vissza minden eddiginél több tartalommal az MCU, az igazi csemegék a mozi helyett a kisképernyőn várták a rajongókat. Míg a Disney+-on a teljesség igénye nélkül olyan egyedi, kísérletező jellegű sorozatokat mutattak be, mint a WandaVision, a Loki, és a What if…? , addig a Fekete Özvegy, a Shang-Chi, és az Örökkévalók finoman szólva visszafogott hatást produkáltak a nézőkre és a kritikusokra egyaránt. Komoly szükség volt tehát egy igazi nagybetűs moziélményre, ami bizonyítja, a Marvel még nem fáradt el. Pókember MCU-s trilógiájának záródarabja, a Nincs hazaút pontosan ilyen film lett.

Tovább a teljes cikkhez »
Bangó Margit jubileumi koncertre készül

Bangó Margit jubileumi koncertre készül

Cikk dátuma 2022. január. 08.

Gáspár Tina Margit - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam


Dédunokájának adott interjút a világhírű előadóművész

 

Február 12-én lép legközelebb színpadra Bangó Margit világhírű énekesnő és zenekara. A pandémia miatt két éve halasztódik a 70. születésnapjára tervezett nagykoncert, és ezt a helyzetet drámaian befolyásolta, hogy a Kossuth-díjas művésznőt az elmúlt hónapokban kétszer is megoperálták. Most azonban elmondható, hogy Bangó Margit visszanyerte erejét és készül a Papp László Budapest Sportarénában megrendezendő jubileumi koncertre.

Bangó Margit Vásárosnaményból indulva a világ legnagyobb színpadaira jutott el és hódított világszerte. Számomra ő nemcsak kiemelkedő tehetségű énekesnő, hiszen a rajongásig szeretett dédnagymamám is egyben. Köszönöm, hogy mesélt nekem az életéről.  

Tovább a teljes cikkhez »
Könyvet írt a marketing igazgató

Könyvet írt a marketing igazgató

Cikk dátuma 2021. december. 13.

Boros Zsuzsa - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam


Kanyarokkal tarkított út vezetett  a Google Magyarországig


Boros Botond a Google Magyarország marketing igazgatójának alapszakos egyetemi tanulmányai az üzleti kommunikáció szakirányon fejeződtek be, ezt követően mesterfokozatot stratégiai menedzsmentből szerzett a lengyel Kozminski Egyetemen, majd a University of Pennsylvania, Wharton School of Business képzésében az Egyesült Államokban tanult. Én magam a Kodolányi János Egyetemen tanulok, és vizsgafeladatként interjút készítettem a marketing igazgatóval, aki a testvérem. A pályája alakulásáról és a közelmúltban megjelent " A Markoláb" című könyvéről beszélgettünk.


Elsőként arról kérdeztem, hogy a diploma megszerzése után milyen út vezetett a marketing igazgatói székbe.

Tovább a teljes cikkhez »
Teniszező kodolányis és edzője

Teniszező kodolányis és edzője

Cikk dátuma 2021. december. 06.

Keresztes Paloma – kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam


Keresztes Krisztián: "...nem tudtam, hogyan kezeljem ezt az apa-lánya, edző-lánya/tanítványa viszonyt" 

 

„A tenisz a játékok királya és a királyok játéka”, olvastam valahol a közelmúltban. Mivel magam is teniszezek gyermekkorom óta, valójában csakis szuperlatívuszokban tudok beszélni, írni erről a sportágról.

A mai, modern formája az 1800-as évek második felében alakult ki, a huszadik század elejétől kezdve pedig világszerte népszerűvé vált. Ennyit a múltról, illetve valójában most kezdődik a történetem, ami az édesapámról is szól.  Keresztes Krisztián egykori Európa bajnok 2. helyezett, világbajnok 3. helyezett és egyben az edzőm, akivel az egyetemi lap főszerkesztőjének kérésére beszélgettem a teniszről, a versenyzésről, a velem kapcsolatos edzői gondolatairól.

Tovább a teljes cikkhez »
Möbius szalag a színpadon – Szerelmek városa a Vígszínházban

Möbius szalag a színpadon – Szerelmek városa a Vígszínházban

Cikk dátuma 2021. szeptember. 25.

Érzelmek kavarodása, színekben, formákban, hangokban

Aki pusztán az elme szabályok szerint működő logikája mentén szeretné a könnyen értelmezhetőség keretei közé szorítani a Jacques Prévert Szerelmek városa című forgatókönyve alapján készült ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós színpadi adaptációját, akár vissza is válthatja a jegyét. Hacsak nem érez magában nyitható ajtókat az érzelmi alapon rendeződő, kaotikus színházi katarzis megélésére. Ez az előadás sokkal több egy pusztán lineáris cselekményvezetésű, szépen eljátszott szerelmi mesénél. Még csak érzelmi realizmusnak sem nevezhető a mindennapi emocionális amplitúdók szintjén az az örvénylés, amit a két fiatal művész Kovács Adrián zenéjével és a Vígszínház társulatával színpadra álmodott. Az érzelmek teljes kavarodása, színekben, formákban, hangokban és kicsit sem elhanyagolható módon, mozgásban kifejezve.

Tovább a teljes cikkhez »

Kutatók Éjszakája a KJE-n

Cikk dátuma 2021. szeptember. 24.

Kétezer program országszerte

Idén is megrendezik a Kutatók Éjszakája ingyenes programsorozatot szeptember 24-án és 25-én. Az egész Európában jelen lévő rendezvény célja, hogy az emberek szórakoztató előadások, workshopok és kísérletezések segítségével közelebb kerüljenek különféle tudományterületekhez, valamint hogy a kutatók és fejlesztők munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára. Persze nem csak egy korosztálynak szánják ezt a két napot. Színes programokkal várják a legkisebbeket és a legnagyobbakat is.

Tovább a teljes cikkhez »
Paralimpiai Láng-díjat kapott Gattyán György

Paralimpiai Láng-díjat kapott Gattyán György

Cikk dátuma 2021. szeptember. 05.

A parateqball is hamarosan ott lehet a paralimpián

A parasportért végzett kiemelkedő munkájáért „Paralimpiai Láng-díjat” kapott Gattyán György. A Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa, a KJE vezérigazgatója. Az elismerést Szabó Lászlótól, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökétől, illetve Kulcsár Krisztiántól, a MOB elnökétől vehette át.

Vasárnap este véget ért a XVI. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye. A viadalon - amelyen 4403 sportoló versenyzett huszonkét sportágban - harmincnyolc magyar vett részt. A hazai küldöttség hét aranyat, öt ezüstöt és négy bronzot szerzett, amivel a 18. lett az éremtáblázaton. Az üzletembert a parasport-mozgalomról és a teqballról kérdeztem.

Tovább a teljes cikkhez »
Newseries és Mörk is a jazzfesztiválon

Newseries és Mörk is a jazzfesztiválon

Cikk dátuma 2021. augusztus. 14.

Kodolányis jelenlét az Alba Regia Feszten

Az Alba Regia Feszt 2014 óta kínál különleges zenei élményt Székesfehérváron. Idén augusztus 9-11. között rendezték meg a jazzfesztivált, amelynek programkínálatában a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszéke és a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium tehetségei is jeleskedtek. Idén olyan, a KJE-hez köthető zenekarok léptek fel a programon, mint például a Vörös Janka által vezetett Newseries vagy a Mörk.

Tovább a teljes cikkhez »
Mozgókép

Mozgókép

Cikk dátuma 2021. augusztus. 09.

Polczer Dominik - kommunikáció- és médiatudomány szak, III. évfolyam


James Gunn bármely univerzumban maradandót alkot


David Ayer 2016-os Öngyilkos Osztaga egy zseniális koncepció sajnálatos elvesztegetése volt egy finoman szólva megosztó, legjobb esetben is középszerű filmre. A stúdió azonban szerencsére nem tett le a DC képregények méltán feledésbe merült ellenlábasaiból verbuvált csapat történetéről. A reboot/folytatás pedig senkinél nem lehetett volna jobb kezekben, mint a rivális Marveltől éppen akkoriban kirúgott James Gunn-nál. Most végre megnézhetjük, mit alkotott A galaxis őrzői filmek különc rendezője, miután szabad kezet kapott. Leszögezhetem, hogy ezúttal sem hazudtolta meg magát.

Tovább a teljes cikkhez »

A magyar rádiózás értékeinek nyomában

Cikk dátuma 2021. május. 11.

 

Virtuális beszélgetés  Szalóczy Pállal


A Kodolányi János Egyetem projekthete keretében Szalóczy Pál tévé- és rádióbemondó volt a vendége Szekeresné Gáspár Judit mesteroktatónak a kommunikáció- és médiatudományi tanszék szervezésében. A virtuális program rendhagyó voltát az adta, hogy a beszélgetőtársak kikapcsolt kamerák mellett  egy rádiós beszélgetés légkörét idézték. Egy órányi időre felelevenedett az euredfordulót körülölelő évtizedek rádiós, tévés világa. Mi magunk is megtapasztalhattuk, hogy Szalóczy Pál Kazinczy-díjas újságíró, riporter, médiaszakmeber méltán vált példaképévé az értéket képviselő fiatalabb rádiósgenerációknak.

Tovább a teljes cikkhez »
Dibusz Éva interaktív előadása a tematikus héten

Dibusz Éva interaktív előadása a tematikus héten

Cikk dátuma 2021. május. 06.

"Itt most én fogok beszélni! Kész!"

A Kodolányi János Egyetem ebben a szemeszterben online tartja a már hagyománynak számító projekt hetet. A hallgatók számos informatikai és tanszéki program közül válogathatnak. A kommunikáció- és médiatudomány tanszék szervezésében többek között Dibusz Éva tartott érdekes és hasznos előadást. A népszerű rádiós műsorvezetőt, bemondót  a mostani egyetemi hallgatók már inkább mentorként és tanárként ismerik.

Tovább a teljes cikkhez »
A szigethalmi vadaspark túl akarja élni a pandémiát

A szigethalmi vadaspark túl akarja élni a pandémiát

Cikk dátuma 2021. április. 18.

  Látogató nincs, bevétel nincs, munka van

 

A Szigethalmi Családi Vadaspark lassan egy évtizede várja a látogatókat. A világjárvány miatt hónapok óta nem látogatható parkban az élet megy tovább, hiszen az állatok folyamatos gondozást igényelnek.  Látogató nincs, bevétel nincs, munka van. Kovács Botond, egyetemi hallgatótársam tanulmányai mellett a park alkalmazottjaként dolgozik, így az ő segítségével találkozhattunk Kádár Patríciával, a park vezetőjével, aki a vadaspark mindennapjait mutatta be.

Tovább a teljes cikkhez »
Schoblocher Barbara: Fehérvár a második otthonom

Schoblocher Barbara: Fehérvár a második otthonom

Cikk dátuma 2021. április. 10.

Ha nincs a Kodolányi, talán soha nem lett volna Blahalouisiana

A hattagú pop-rock, blues-beat stílusában utazó Blahalousiana játékos dallamaival, fülbemászó, alternatív zeneszövegeivel és változatos videóklipjeivel igyekszik lenyűgözni egyre gyarapodó rajongótáborát.  A 2012-ben alakult banda „Ahol összeér” című dala csaknem másfél millió megtekintésnek örvend, Schoblocher Barbara énekesnő szerint ez a szám hozta el az igazi nagy áttörést a zenekar számára 2015-ben. A kodolányis éveikben néhány hét alatt összeszerveződött csapat mára hazai és külföldi fesztiválokon egyaránt hirdeti a szabadság, szerelem, fiatalság, nosztalgia témakörben megfogalmazott mondavalót a dalokon keresztül.

Legutóbb egy március huszonnyolcadikai napon megtartott Gamestar által szervezett online koncerteseményen láthattuk őket, az Absolut Live Raid-en, olyan ismert fellépők mellett, mint Carson Coma, Killakikitt, Honeybeast. Schoblocher Barbarával erről is beszélgettem, de először a kezdeteket idéztük fel.

Tovább a teljes cikkhez »
Mozgókép

Mozgókép

Cikk dátuma 2021. március. 28.

Polczer Dominik - kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam


Wonder Woman tovább ássa a DC sírját

Négy éve, hogy a Wonder Woman-nel a Warner elkönyvelte a DC univerzum első, és sajnos máig egyetlen abszolút sikerfilmjét. Visszatekintve az sem volt egy mestermű, de legalább egy átlagos szuperhősfilm szintjét megütötte, és a stúdió korábbi szerencsétlenkedése után már ennek is örült a rajongótábor és a kritikusok is. A siker után berendelték a folytatást, amit tavaly év végén mutattak be, a járvány miatt az HBO MAX-on és a mozikban egyaránt. Mivel a mozik zárva vannak, és a Warner streaming szolgáltatójának is csak a kistestvére, az HBO GO áll rendelkezésünkre, mi még nem láthattuk a filmet legális úton. Egészen eddig, ugyanis bejelentették, hogy április elsején érkezik a Wonder Woman 1984 az HBO GO-ra, méghozzá magyar szinkronnal. Ennek apropóján lássuk, hogy sikerült a folytatás.

Tovább a teljes cikkhez »

A fiatalokhoz közel áll az abszurd humor

Cikk dátuma 2021. február. 25.

Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam


Besenyő az internetben parádézik


Laár András megélhetését is egyre jobban megnehezíti a pandémia; míg a nyár folyamán még felléphetett a L’art pour l’art Társulattal, a második hullám indulásával ez a lehetőség is megszűnt. „Ez nagyon komolyan, érzékenyen érintett. Láttam, hogy nem fogok tudni megélni.” – mondta el közelmúltban egy televízióban.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányi Könyvtár három városban

Kodolányi Könyvtár három városban

Cikk dátuma 2021. február. 18.

Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam


 A járvány ideje alatt is lehet kölcsönözni


A Kodolányi János Egyetem könyvtára 1992 óta szolgálja az olvasókat. Jelenleg három helyszínen mintegy negyvenezer kötettel rendelkezik, az oktatott szakoknak megfelelő szakirodalommal, online adatbázisokkal, kép és hanganyagokkal is kibővülve. A könyvtár megújult honlapján hallgatók és oktatók egyaránt megtalálnak minden hozzáférési lehetőséget, illetve a letölthető dokumentumok között is böngészhetnek. A könyvtár állományáról, a koronavírus járvány okozta nehézségekről és a könyvtári órákról Glavanovics Andrea könyvtárvezetővel beszélgettem.

Tovább a teljes cikkhez »
Orsovai Reni és A Dal 2021

Orsovai Reni és A Dal 2021

Cikk dátuma 2021. február. 02.

Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam


Rádiózás, előadóművészet és műsorvezetés

 

Idén is elindult A Dal című zenei tehetségkutató műsor, az első válogatót január 30-án láthattuk a Duna és a Duna World televízió csatornákon. A zsűriben az előző években már megszokott módon Vincze Lilla és Nagy Feró foglal helyet, hozzájuk csatlakozott Mező Misi és Ferenczi György.  Az idei évad férfi műsorvezetője - Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie), – akit immár negyedik alkalommal láthatunk ebben a szerepben a Dal színpadán. A női műsorvezető pedig - igazi meglepetésként – az énekesnő Orsovai Reni, aki Rácz Gergővel aratott sikert az előző versenyen. A Dal 2021 zenei tehetségkutató verseny női műsorvezetője a Kodolányi János Egyetem előadóművészet jazz-ének szakán szerzett diplomát 2019-ben.

 

Tovább a teljes cikkhez »
Fövenyi Máté, a jazz és a Kodolányi

Fövenyi Máté, a jazz és a Kodolányi

Cikk dátuma 2021. január. 25.

Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam


"Az élet labdákat ad, amiket le kell ütni"

 

Felsőoktatási tanulmányait a Vienna Konservatorium Budapest-ben kezdte Csepelen, de diplomáját Székesfehérváron a Kodolányi János Egyetem jazzgitáros szakán szerezte Fövenyi Máté, akivel karrierjéről, tapasztalatairól és persze a járvány miatti kényszerszünetről beszélgettem. Máté ma gitártanár a bodajki Hang- Szín- Tér Középiskolában és gitározik a Newseries-ben, valamint Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd) zenekarában.

Tovább a teljes cikkhez »
A Docler Holdingnál szeretne dolgozni a háromszakos kodolányis

A Docler Holdingnál szeretne dolgozni a háromszakos kodolányis

Cikk dátuma 2021. január. 11.

Szábár Andrea – kommunikáció- és médiatudomány szak, III. évfolyam


„.. nem választom külön a hobbit és a tanulást…ez egy életérzés”

 

Van egy fiatal srác, aki úgy döntött, hogy három szakot vesz fel és csinál párhuzamosan a Kodolányi János Egyetemen.  Régóta figyelem a fejlődését, hiszen az élet úgy hozta, hogy évfolyamtársak vagyunk a kommunikáció- és médiatudomány szakon. Mi a motivációja, ultrastréber, vagy ő lesz az ifjú „Leonardó”? Ezekről a kérdésekről beszélgettem   Hosseini Seyed Dáviddal.

Tovább a teljes cikkhez »
Újságírás vidéken

Újságírás vidéken

Cikk dátuma 2020. december. 07.

Zetovics Márió –kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam

Szavakkal varázsol

Középiskolás voltam, amikor A SÉTA, azaz a Sajtó és Tanulás médiaprogram során megismerkedtem Sugár Gabriellával, a Komárom-Esztergom megyei 24 Óra, illetve a kemma.hu újságírójával. Sietek leszögezni, hogy egyazon médium nyomtatott, illetve online változatáról van szó. A hírlapíró az idén átvehette Az Év Újságírója díjat a lapnál, ennek kapcsán beszélgettem vele.  Az online és klasszikus újságírásról, az MTI-ben végzett munkájáról és a visszajelzések fontosságáról is szót ejtettünk.

Tovább a teljes cikkhez »
Tehetségkutató, televíziózás, egyetem

Tehetségkutató, televíziózás, egyetem

Cikk dátuma 2020. november. 23.

Szivek Laura- kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam

 

Élet az X-faktor után

 

A szombathelyi Kovács Pál Barnabás 2018-ban robbant be a köztudatba, amikor az RTL KLUB X-faktor nevű zenés tehetségkutatójában, Puskás Peti mentoráltjaként, mindössze tizenhat évesen, az előkelő hatodik helyen végzett, és elnyerte az Év Férfihangja címet.

Egy évvel később maga mögött hagyva szóló karrierjét, PALIÉK néven saját formációt alapított. Zenei sikerei mellett a tanulás is nagy hangsúlyt kap életében, elsőéves hallgató a Kodolányi János Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakán.

A zenész-egyetemistát az elmúlt három év eseményeiről, tanulmányairól és jövőbeli terveiről kérdeztem.

Tovább a teljes cikkhez »
A Margó margójára

A Margó margójára

Cikk dátuma 2020. október. 28.

Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam

Interjú Karinthy Verával és Bornai Tiborral


Idén is megrendezték az őszi Margó Irodalmi Fesztivált és Könyvvásárt. Az október 15-18-ig tartó rendezvényen számos író és költő mutatta be legújabb kötetét, köztük Závada Pál, Mucsi Zoltán, Karafiáth Orsolya, Karinthy Vera és Bornai Tibor.

Karinthy Vera, a legendás magyar író Karinthy Frigyes dédunokája első kötetével jelentkezett, Bornai Tibor, a KFT együttes billentyűse számos korábbi kötet szerője. Ami azonban közös a most napvilágot látott kötetek esetében, hogy főleg haikukat és haiku-füzéreket tartalmaznak. A japán versforma jellegzetessége a rövidsége és dallamossága: tizenhét szótagba kell beleférni, három sorba, öt-hét-öt felosztásban. A könyvbemutató után Karinthy Verával és Bornai Tiborral beszélgettem a  "Mint egy kirakós" és a "Pedig" című köteteik kapcsán.

Tovább a teljes cikkhez »
Kávé a KáVé-n

Kávé a KáVé-n

Cikk dátuma 2020. augusztus. 19.

Heincz Gréta – televíziós műsorkészítő szak, II. évfolyam

Kávézni jó, KáVé-t olvasni és írni nem kevésbé

Ha kávé, akkor KV-Kodolányisok Világa. Nekünk, a kodolányisok népes táborának elsőként ez ugrik be a kávé szó hallatán. Ugyanakkor az is természetes, hogy a kávé valamennyiünk számára a világ egyik legnépszerűbb italát jelenti. Írásomban ez utóbbival foglalkozom itt, a KV virtuális hasábjain, annál is inkább, mert olvastam valahol, hogy naponta mintegy 2,25 milliárd csésze kávé fogy világszerte. 

Tovább a teljes cikkhez »
Erasmus-szal Spanyolországban

Erasmus-szal Spanyolországban

Cikk dátuma 2020. június. 10.


Molnár-Simon Viktória - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam

„…megtapasztalhattam, milyen érzés, amikor valóra válnak az álmok”


Amikor egyszer régen, gyermekkoromban Spanyolországban nyaraltam, valami megmagyarázhatatlan dolgot éreztem. Olyan volt, mintha már jártam volna ott, pedig életemben először vittek szüleim ebbe az országba. Attól kezdve visszavágyakoztam, és biztosan tudtam, hogy egyszer majd visszatérek ide. Úgy éreztem, meg kell ismernem a spanyol kultúrát, fel kell fedeznem ezt az országot, hogy választ kapjak arra a kérdésre, hogy vajon miért is éreztem a nyaralás alatt, hogy nekem ez az otthonom. 

Tovább a teljes cikkhez »
Teqball - technológia a sport szolgálatában

Teqball - technológia a sport szolgálatában

Cikk dátuma 2020. május. 31.

Borsányi Gábor - kommunikáció- és médiatudomány szak, III. évfolyam

Sport a járvány után

A sportnak kiemelt szerepe van életünkben, számos jótékony hatását tapasztalhatjuk fizikailag, szellemileg és lelkileg. Nem kérdés, hogy a világjárvány idején még erőteljesebb hangsúlyt kaptak azok az elfoglaltságok, amelyek a home office, a megcsappant szórakozási és kulturális lehetőségek mellett megmaradtak az embereknek. A sport az egyik legjelentősebb időtöltésünk, és ezekben a kemény hónapokban azok is rádöbbenhettek erre, akik korábban kevés gondot fordítottak testi egészségükre és az egészséges életmódra. Számomra gyermekkoromtól fogva fontos volt a sport, bár amikor gyermekként rúgtam a labdát a lakótelepi játszótéren, nem gondolkodtam azon, hogy sportolok-e ezzel. Viszont a teqball sportág egyik alapítójaként már fontos kérdésnek tartottam, hogy megfelelő sporteszközökkel igazi sportélményeket érjünk el.

Tovább a teljes cikkhez »
Karantén után

Karantén után

Cikk dátuma 2020. május. 25.

Szábár Andrea – kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam

"...nem tanultam meg horgolni"

Amikor elhatároztam, hogy írok a koronavírus miatt kialakult karanténról, első elképzelésem az volt, hogy megírom, mennyire nehéz helyzetben vannak azok, akiknek hazaküldték a kórházakból hozzátartozóikat a „koronavírus helyzetre való tekintettel”. Sok idős beteg is hazakerült úgy, hogy rendkívül rövid határidőt adtak a családnak az ápolásra való felkészülésre. Esetemben hetvenkét óra volt a rákészülés. Édesanyámat vittem haza.


Tovább a teljes cikkhez »
Nem kiváltság a home office

Nem kiváltság a home office

Cikk dátuma 2020. május. 19.

Gattyán Zoltán – kommunikáció és médiatudomány szak, III.évfolyam

Internet, globális munkaerőpiac, home office

 

Napjainkban a számítógép és az internet olyannyira megszokott része életünknek, hogy el sem tudjuk nélküle képzelni mindennapjainkat. Ez igaz volt már az elmúlt évtizedre is, most pedig kiemelt jelentőséget kapott, amikor az egész világot kétvállra fektette a koronavírus. Sokan elveszítették a munkájukat, akinek megmaradt az állása, az otthoni munkára, azaz home office-ra kényszerült. A home office nélkülözhetetlen feltétele az internet. Az online tartalom elérése sok szakmában – főleg a koronavírusos időkben - elengedhetetlen munkaeszköz lett, míg korábban sokaknak csak a szórakozást jelentette: zenét hallgatni, játszani, levelezni, napi hírekhez jutni lehetett a segítségével.

Tovább a teljes cikkhez »

Szombat délután a „SZECSKÁ”- ban

Cikk dátuma 2020. április. 17.

Wéber-Simon Krisztina - Könyvtári szakember szakirányú továbbképzési szak, I. évfolyam

Olvasás közben az lehetsz, aki csak akarsz

Még a vészhelyzet előtti márciusban történt, egy szombati napon, hogy fél egykor megálltunk az Országos Széchényi Könyvtár épülete alatt. A tudás háza ott magasodott előttünk. Csoportunk, az idei 2019-2020-as keresztféléves könyvtári szakember szakra beiratkozott és másik három kodolányis hallgatóból állt.

Dr. Simándi Irén vezetésével és szervezésében juthattunk be a Nemzeti Könyvtárunkba. Sok érdekes információt mondott nekünk a tanárnő a könyvtárról, egyebek mellett azt, hogy tizenhárom évig ő maga is itt dolgozott tudományos kutatóként a „SZECSKÁ”-ban – ahogyan magunk között nevezte a Széchényi Könyvtárat.

Tovább a teljes cikkhez »
Mozgókép

Mozgókép

Cikk dátuma 2020. március. 05.

Polczer Dominik - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam

Van élet a Skywalker családon túl

Látott már szebb napokat a messzi-messzi galaxis, a számozott epizódok fogadtatása megosztó a kritikusok és a rajongók körében is. Bár pénzügyileg nincs nagy gond, azért a Skywalker kora már nehezen kaparta össze a bűvös egymilliárdot, tavaly a Soloval pedig elkönyvelte a Disney a franchise első anyagi bukását. Érezhető, hogy a stúdió is bizonytalan, hogy mi legyen az új irány a Skywalker Saga lezárása után, és a legtöbb, amink van, az néhány biztató utalás, hogy talán végre előveszik az Old Republic érát. Nem is jöhetett volna tehát jobbkor a Disney+, és vele a The Mandalorian, hogy kisképernyőn leheljen új életet a mélyponton lévő univerzumba.

Tovább a teljes cikkhez »
Orsovai Reni is kodolányis volt

Orsovai Reni is kodolányis volt

Cikk dátuma 2020. március. 04.

Heincz Gréta - televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam

Kétszeresen is a döntőben

Orsovai Reni a dalszerzőként és előadóművészként egyaránt ismert énekesnő megduplázta sikerességét A Dal 2020-ban. Reni és Rácz Gergő duettje - a Mostantól című szám - bejutott a döntőbe, ugyanakkor Reni saját együttesével, a Nenével is versenyez a legjobbak között. A műsor vasárnapi döntőjében nyolc produkció vetélkedik majd a hetvenöt millió forintos támogatásért. Orsovai Reni a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszékének jazz-előadóművész tanszakán diplomázott az elmúlt tanévben. Az egykori kodolányist a versenyről kérdeztem.

Tovább a teljes cikkhez »
Mozgókép

Mozgókép

Cikk dátuma 2020. február. 09.

Polczer Dominik - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam

Negyvenkét év után lezárult a Skywalker - saga

Kevés filmszéria osztja meg úgy a rajongótáborát, mint a Star Wars, különösen a Disney-féle folytatásfilmek. Méltó lezárást készíteni ilyen nagyívű történetnek komoly felelősség, főleg, hogy 1983-ban már elkészült a tökéletes finálé. A forgatás nem volt mentes botrányoktól, utóforgatásokra is szükség volt, és még egy rendezőcserén is átesett a film. Adott tehát a kérdés: sikerrel vette-e a kihívást Az ébredő Erő rendezője, J. J. Abrams, akit Colin Trevorrow távozása után hívtak vissza, hogy levezényelje a IX. epizódot, ami nem csak egy, de mindjárt három trilógiát hivatott lezárni.

Tovább a teljes cikkhez »
Magyar vonatkozásokra is bukkanhatunk Lisszabonban

Magyar vonatkozásokra is bukkanhatunk Lisszabonban

Cikk dátuma 2020. január. 06.

Dr. Tarbay Gabriella

A hét dombra épült város

Az Atlanti óceánra néző, a felfedezéseket idéző Belém torony, a már nevében is a mór hódítás nyomait viselő óváros, az Alfama, az 1755-ös földrengés után kibontakozó nagyívű újjáépítést szimbolizáló Palota vagy Kereskedők tere, éppúgy, mint a Tejo folyón átívelő, az 1998-as Világkiállításra átadott Vasco da Gama híd jellegzetes tanúi Lisszabon változatos, számos hatást magába olvasztó, mindig megújulni kész városfejlődésének és egyedülállóan izgalmas, magával ragadó hangulatának. 

Tovább a teljes cikkhez »
Imprint party és egyéb finomságok

Imprint party és egyéb finomságok

Cikk dátuma 2019. december. 17.

Anna Zhang

Kéznyomok a falon és gasztronómia

 

Hagyománynak számít a Kodolányi János Egyetemen a nemzetközi programok szervezése. A KJE Nemzetközi Tanszéke ezúttal Erasmus napot szervezett november végén, ahol számos érdekes esemény zajlott:  előadásokon vehettek részt a külföldi hallgatók, immár hagyományosan sor került az „imprint partyra”, végül pedig kulturális és gasztronómiai programok voltak.

Tovább a teljes cikkhez »
151 éves az Országgyűlési Könyvtár

151 éves az Országgyűlési Könyvtár

Cikk dátuma 2019. december. 02.

Hazánk egyik legszebb és legmodernebb könyvtárában jártak a kodolányisok

Az Országgyűlési Könyvtárban vettek részt könyvtárbemutatón Dr. Simándi Irén tanárnő szervezésében a KJE könyvtári szakember, nemzetközi kapcsolatok és történelem szakos hallgatói. A parlamenti könyvtár gyönyörű faragott tölgyfa ajtói, a mívesen faragott polcrendszer, az indákkal és szőlőlevelekkel díszített kazettás mennyezet a régmúltat idézi, ám a hallgatók egyöntetű véleménye, hogy a mai kor igényeit minden szempontból kielégítő intézmény fogadja az olvasókat, látogatókat. A Dunára néző beugrók számítógépes munkaállomásai különösen kedvelt pontjai a könyvtárnak.

Tovább a teljes cikkhez »
Sportvilág

Sportvilág

Cikk dátuma 2019. október. 07.

Sorsdöntő mérkőzés

A csoport küzdelmek legnehezebb mérkőzése előtt áll a magyar válogatott, csütörtökön ugyanis a VB ezüstérmes Horvátország lesz az ellenfél, akik megbosszulnák a budapesti 2-1-es vereséget. Nagy kérdés, sikerül-e ismét a bravúr, és egy lépéssel közelebb kerülünk az Európa bajnoki álmokhoz vagy pedig érvényesül a papírforma és Horvátország győzedelmeskedik.

 

Tovább a teljes cikkhez »
VII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium a KJE-n

VII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium a KJE-n

Cikk dátuma 2019. szeptember. 26.

Mészáros Ivett

„Két éve egyetemistaként, most előadóként vehettem részt”

A VII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpóziumnak a Kodolányi János Egyetem (KJE) adott otthont szeptember 20-án a KJE, a Magyar Földrajzi Társaság és a CSFK Földrajztudományi Intézet közös szervezésében. Az „Együttműködés, kapcsolatok, hálózatok a turizmusban” című eseményen az ország neves egyetemeinek turizmuskutatói gyűltek össze, hogy bemutassák kutatásaikat, gondolatokat ébresszenek, értekezzenek a fejlődés érdekében. 

Tovább a teljes cikkhez »
Sportvilág

Sportvilág

Cikk dátuma 2019. szeptember. 19.

Biró Barnabás - kommunikáció és médiatrudomány szak, III. évfolyam

Pontszerzés ma, folytatás október 3-án

Véget ért a Fradi szurkolók hosszas várakozása, csapatuk ugyanis tizenöt év után újra bejutott egy európai csoportkörbe. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi Vidi-siker után most is szurkolhatunk egy magyar csapatnak a nemzetközi porondon. Az idei sorozat első állomása Spanyolország, az ellenfél pedig az Espanyol együttese volt.

Tovább a teljes cikkhez »
Sportvilág

Sportvilág

Cikk dátuma 2019. szeptember. 16.

Biró Barnabás - kommunikáció és médiatrudomány szak, III. évfolyam

Eljött a bajnokok ideje

Kedd este elrajtol a Bajnok Ligája csoportköre, és Európa legjobb csapatai újra összemérik az erejüket, hogy eldőljön, melyik csapat ülhet fel a nemzetközi klubfoci trónjára. Ha azonban ez még nem lenne elég, újra magyar csapat sikeréért szoríthatunk az Európa Ligában, ugyanis az FTC tizenöt év után ismét bejutott az Európa Liga csoportkörébe. Az alábbiakban olvasható, mely mérkőzéseket követhettek a tévében, és miért lesz ezekre érdemes figyelni.


Tovább a teljes cikkhez »
Sportvilág

Sportvilág

Cikk dátuma 2019. szeptember. 10.

Biró Barnabás - kommunikáció és médiatrudomány szak, III. évfolyam

Bravúr kell, de nem lehetetlen a 2020-as Európa Bajnokságra kijutás

Sorsdöntő mérkőzés előtt állt, a magyar labdarúgó válogatott a 2020-as Európa Bajnokság selejtezőjében. Március óta zajlanak selejtező mérkőzések tíz különböző csoportban, a cél pedig mindenki számára az, hogy kijusson a kontinens viadalra. Ennek feltétele pedig a csoport első, vagy második helyének megszerzése. A következő EB ráadásul egy különleges torna lesz, ugyanis jövőre először nem egy ország ad otthont az aktuális Európa bajnokságnak, hanem Európa-szerte tizenkét városban rendeznek majd mérkőzéseket. Az egyik rendező város pedig Budapest lesz.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányisok a Zwack Múzeumban

Kodolányisok a Zwack Múzeumban

Cikk dátuma 2019. július. 09.

Unikum program Dr. Simándi Irénnel

“Dr. Zwack!  Das ist ein Unicum!” – mondta II. József, amikor megkóstolta a királyi orvosa által készített főzetet és ezzel megalkotta a legendás elnevezést.
Magyarország legismertebb és egyben legrejtelmesebb likőrje világszerte híres, és a Zwack Unicum Nyrt.-t magába foglaló Hungaricum Klub az Unicumot hungarikumként tartja számon. A pontos recept máig sem ismert, azt azonban tudjuk, hogy több mint negyvenféle gyógynövény az összetevője, amelyeket finomszeszben áztatnak. A legendás vállalat és alapító család, valamint az italhoz kapcsolódó történetek elevenednek meg a Zwack Unicum Nyrt. Dandár utcai látogatóközpontjában.

Dr. Simándi Irén történész, tanárnő az elméleti tudás átadása mellett minden tanévben hangsúlyt helyez arra is, hogy a tanultakat vizuális élményekkel erősítse meg, így rendszeresen szervez múzeumi, levéltári látogatásokat tanítványainak. A szemeszter végén a kodolányis hallgatók egy csoportja az ő szervezésében látogatta meg a különleges múzeumot. 

Tovább a teljes cikkhez »
Monorierdő sikeres családgondozója is a Kodolányin végzett

Monorierdő sikeres családgondozója is a Kodolányin végzett

Cikk dátuma 2019. június. 04.

Rakovács Regina - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam

„Itt nincs reggel, itt nincs este, itt megoldásra váró problémák vannak…”

Egyetemi rádiónk Sikeres Kodolányisok című műsorába hívtam meg vendégnek Borbás Viktort. A szociális munka szakon végzett Viktor jelenleg Monorierdőn dolgozik családgondozóként, valamint a Katolikus Karitász Monorierdő Csoportjának elnöke. A szociális munka szakról, a családgondozói sikerekről, valamint a szakma szépségeiről és nehézségeiről beszélgettem vele. Az interjú írott változatát olvashatjátok itt, a KV-n.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis szavazatszámláló

Kodolányis szavazatszámláló

Cikk dátuma 2019. május. 28.

Török Csaba Norbert - nemzetközi tanulmányok szak, I. évfolyam

Állampolgári kötelesség avagy a demokrácia támogatása

Abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy támogathattam a demokráciát. Felkértek, hogy legyek a számláló bizottság tagja a 26-os választó körzetben a 2019-es Európai Parlamenti választáson. Megtiszteltető volt számomra a feladat, hiszen állampolgári kötelességemnek éreztem, hogy hozzájáruljak a demokrácia működéséhez. Ez az esemény mondhatni még gyerekcipőben jár hazánkban, hiszen ez a 4. Európai Parlamenti választás a 2004-es uniós csatlakozásunkat követően.

Tovább a teljes cikkhez »
"Jó hely" az egyetemi büfé

"Jó hely" az egyetemi büfé

Cikk dátuma 2019. február. 28.

Vendrey Márta – kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam

 

„Diákcentrikusak vagyunk”

Egy viszonylag kis létszámú egyetemi büfé üzemeltetése biztosan nem könnyű feladat. Ennek ellenére az idei tanév második felétől egy igazán választékos és megfizethető kínálattal találkozhatunk a KJE budapesti épületében. Szűcs Attila, a büfé üzemeltetője egyben az egész épület üzemeltetője is. Kíváncsi voltam feladataira és természetesen a jó büfé titkára. 

Tovább a teljes cikkhez »
Gyakornokot keres az X-Faktor csapata

Gyakornokot keres az X-Faktor csapata

Cikk dátuma 2019. február. 27.

Rakovács Regina - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam

A kreatív producer is gyakornokként kezdett

A médiaszakos egyetemisták joggal vadásszák a gyakornoki helyeket, aki nem tesz szert az egyetemi évek alatt gyakorlatra, szerkesztőségi tapasztalatokra, nehezebben jut álláshoz friss diplomájával. Emiatt is ajánlom a kodolányisok figyelmébe az RTL Klub alábbi felhívását:

„Ha érdekel a média világa, kreatív vagy és terhelhető, kitartó és pontos, ha szívesen lennél egy showműsor csapatának tagja lenni, illetve ha aktív felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezel, jelentkezz fényképes önéletrajzzal a gyakornok@ufashow.hu e-mail címen.”

Az X-Faktorról, a gyakornoki lehetőségről és a televiziózásról,  beszélgettem Verebély Marcellel, az X-Faktor kreatív producerével.

Tovább a teljes cikkhez »

Vizit a Ráth György-villában

Cikk dátuma 2018. december. 01.

Egy szecessziós délután

Igazán szecessziós hangulatban érezhették magukat azok a hallgatók, akik a projekthéten ellátogattak Dr.Tarbay Gabriella tanárnővel az Iparművészeti Múzeumhoz tartozó Ráth György-villába a Mi szecessziónk című kiállításra. A kipróbálható parfümön és felpróbálható ruhákon kívül egyéb elemek is a tárlat modernitását jellemezték.

Tovább a teljes cikkhez »

Projekthét:"Mit üzen a Kommunikáció Tanszék?"

Cikk dátuma 2018. október. 11.


Bagladi Barnabás - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam

Márkaépítési workshop felméréssel, plakáttal, toborzóbeszéddel

Márkaépítési workshopot tartott a kooperációs hét szerdai napján a kommunikáció tanszék. Olvastam valahol, hogy a marketing művészete a márkaépítés mûvészete, s mivel ennek ellenére kevés jól érthető könyv és cikk olvasható magyarul a brandingről, nagy várakozással mentem a programra. A közösségi média virágzásának korában viszonylag egyszerűnek tűnik a márkaépítés, pedig valójában időigényes és hosszadalmas feladat. 

Tovább a teljes cikkhez »
Gólyák a Velencei-tó partján

Gólyák a Velencei-tó partján

Cikk dátuma 2018. szeptember. 13.

Bajusz Annamária - turizmus szak, III. évfolyam, 

"...attól, hogy végzősök vagyunk, nem vagyunk felsőbbrendűek"

Ködös reggel fogadta a Kodolányi János Egyetem vendégeit szeptember 3-án a velencei gólyatáborban, ahol reggel kilenc órától nyüzsgés és hangzavar volt az épületek minden zugában. Nem volt ez meglepő, hiszen sorra érkeztek az első éves hallgatók az Origó hét első napjára, hogy a szükséges köröket lefutva, a gólyatábor keretein belül ismerkedhessenek meg egymással.

Tovább a teljes cikkhez »
Északi kaland nyáron

Északi kaland nyáron

Cikk dátuma 2018. augusztus. 29.

Bolfert Richárd

"Volt kodolányis csoporttársam kalauzolt Göteborgban"

Míg a nyáron általában a mediterrán országokat kedveljük, ahol pálmafák nőnek, meleg van és a tengerparton napozunk, addig az északi országok feledésbe merülnek. Berögzült, hogy mindig hideg van, kopár, kietlen a táj. Ezt a tévhitet szeretném eloszlatni göteborgi utazásom történetével. 

Tovább a teljes cikkhez »

Dolgozni is jó a Kodolányin

Cikk dátuma 2018. július. 20.

Tanszéki előadót keres a KJF

Szeptemberi kezdéssel tanszéki előadót keres középfokú végzettséggel a Kodolányi János Főiskola Gazdálkodási és menedzsment Tanszéke a Budapesti Oktatási Központba. (XIII.ker), Feladatok: tanszékvezető és az oktatók munkájának segítése, hallgatói ügyintézés, adminisztrációs feladatok (tantárgyfelosztás, kurzushirdetés, vizsgarend, szakdolgozattal és záróvizsga szervezéssel kapcsolatos feladatok, a tanszék működését érintő napi adminisztrációs feladatok ellátása stb.) 

Tovább a teljes cikkhez »
 Sportnyár Székesfehérvár – augusztus végéig lesznek rendezvények

Sportnyár Székesfehérvár – augusztus végéig lesznek rendezvények

Cikk dátuma 2018. június. 15.

Hazai és világsztárok a rallye, az atlétika, az öttusa és a kerékpár sportágaiban

A Székesfehérvár Rallye-val kezdődik a sportnyár: mától augusztus végéig különböző sportrendezvényeken, sokféle sportágban, hazai és nemzetközi versenyeket láthatunk a városban a számos kulturális program mellett.  A legnagyobb sztárokkal rendezik a 123. Atlétikai Magyar Bajnokságot, majd július első két napján az óriási jelentőségű Gyulai Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj versenyzői küzdenek a bajnoki címekért, előtte pedig másodszor lesz Hopp Parádé a Hotel Magyar Király előtt. Városunk júliusban felnőtt öttusa Európa-bajnokságnak is otthont ad. Több mint 1500 futót várnak a szervezők a Cerbona Fehérvár Futófesztiválra, és fantasztikus látványosságnak ígérkezik a Tour De Hongrie városunkon áthaladó futama augusztus 16-án. A nyarat a Fehérvári Sport Nagyhét zárja augusztus végén, ami kiváló családi programokat kínál. A rendezvényekről dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester tájékoztattak.

Tovább a teljes cikkhez »
Iskolai feladatból blog született

Iskolai feladatból blog született

Cikk dátuma 2018. március. 05.

Kolarovszki Barbara -  kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam

„…ha még te sem olvasnád el, akkor nincs kész a cikk”

A blogírásnak, mint minden modern publicisztikai műfajnak, vannak szabályai, annyi különbséggel, hogy ezek a keretek képlékenyek és folyamatosan változnak. Aki blogolással szeretne foglalkozni, számos olyan cikket talál az interneten, ami eligazítást, segítséget nyújt ebben a témában. Hegyi Patrick a Kodolányi János Főiskola végzős hallgatója tavaly ősszel kezdett foglalkozni a blogírással, egy szemináriumi feladathoz kapcsolódnak a kezdeti próbálkozások. Beszélgetésünk elején szóba került, miért indította el az első blogját.

Tovább a teljes cikkhez »
Főiskolás sportolók és tanáruk

Főiskolás sportolók és tanáruk

Cikk dátuma 2018. február. 21.

Szalay Dávid: Két évtized a Kodolányin

Nincs olyan nappali tagozatos hallgató a Kodolányi János Főiskolán, aki ne ismerné Kass László nevét. A sportiroda testnevelő tanára meglehetősen komplex feladatot lát el a KJF Budapesti Oktatási Központjában, mellette pedig labdarúgóedzőként is tevékenykedik a II. kerületben. Beszélgetésünk elején a kezdeti évek kerültek szóba.

Tovább a teljes cikkhez »

Gondolatok egy nyílt napról

Cikk dátuma 2018. január. 29.

Velicsányi Péter:  "...a Kodolányi János Főiskolával csak nyerhetek"

Már eggyel s mással a háta mögött, „tizennyolc és még egy pár” évesen egy vegyészmérnök úgy dönt, hogy a benne rejlő „másik” és jelenleg még elnyomott énjét kiaknázandó, 2018 szeptemberétől hétvégéi nagy részét olyan dolgokkal szeretné tölteni, amelyeket a Kodolányi János Főiskola kommunikáció és médiatudomány szakán hallhat és gyakorolhat – és meggyőződött arról, hogy ez egy helyes döntés: gondolatok egy nyílt napról. 

Tovább a teljes cikkhez »
Vizsgaidőszak

Vizsgaidőszak

Cikk dátuma 2017. december. 19.

Vitaminok, kreativitás, siker

Igaz, már az év végi ünnepekre készülődünk, ám az egyetemisták, főiskolások életébe "belerondít" mindebbe az éppen elkezdődött vizsgaidőszak. Mindenki esküszik valamilyen hatékony módszerre, a jótanácsok csak úgy záporoznak a vizsgákra készülő hallgatókra. A KV is szeretne csatlakozni ezekhez néhány javaslattal. Első tanács, hogy ne álljunk neki a tanulásnak stresszes állapotban, éhesen, szomjasan,  mert ez jelentősen ronthatja a tanulási teljesítményt. Ez azonban csak töredéke azoknak a kitételeknek, amelyeket érdemes figyelembe venni a vizsgaidőszak alatt, ha valaki gyorsan és hatékonyan akar felkészülni a megméretésre.

Tovább a teljes cikkhez »
 Magát menedzseli a kodolányis disc jockey

Magát menedzseli a kodolányis disc jockey

Cikk dátuma 2017. október. 31.

Hajdu-Ráfis Luca – kommunikáció és médiatudomány II. évfolyam

Média szakon tanul a DJ

 „Még nem vagyok igazán ismert, kevés DJ fellépésem van, ilyenkor könnyen elfogy a motivációm is, és sok más dologgal foglalkozom megélhetésem érdekében... ma egy DJ-nek azonkívül, hogy elmegy bulikba játszani, sok más feladata is van. Elsőként például saját zenét készíteni, kiadatni. Aztán egy arculatot kitalálni, megvalósítani. Internetes felületeket létrehozni, szerkeszteni, közösségi médiában jelen lenni, rajongói oldalt kezelni, hirdetéseket indítani… van egy-két nagyobb ügynökség, de hozzájuk nehéz bekerülni, illetve hát értelemszerűen valamit le kell tenni az asztalra, hogy foglalkozzanak veled. Ahhoz pedig, hogy le tudj tenni valamit az asztalra, valahol el kell indulni. Valahogy fellépési lehetőségeket kell szerezni, hogy megmutathasd magad és rutint szerezz.”

Vendrey Márta a Kodolányi János Főiskola másodéves kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója tette közzé ezeket a sorokat a face-oldalán. A most következő interjúban arról faggattam, hogyan egyeztethetőek össze a főiskolai tanulmányaival a fellépések, illetve miként boldogul a dj-világban.

Először a kezdetekről beszélt:

Tovább a teljes cikkhez »
Kerékpárral a világ körül

Kerékpárral a világ körül

Cikk dátuma 2017. október. 12.

„Mi a fenét keresek én itt… barangolások érdekfeszítő helyeken”

A Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztálya és a Kodolányi János Főiskola közös programsorozatának október 10-ei előadásán Dr. Régi Tamás „Mi a fenét keresek én itt… barangolások érdekfeszítő helyeken” című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Az előadás inkább élményszerű volt, mintsem tényszerű,  rengeteg fényképpel színesítve az elhangzottakat. Nem mindennapi utazásokról esett szó, így a nagyszerű felvételek segítségével részesei lehettünk a kalandoknak.

Tovább a teljes cikkhez »
Friss diplomával a munkaerőpiacon

Friss diplomával a munkaerőpiacon

Cikk dátuma 2017. július. 04.

Ma már ugródeszka a multicéges állás

Minden évben fiatalok ezrei végeznek tanulmányaikkal, többségük konkrét elvárásokkal, tervekkel lép ki a munkaerőpiacra. De vajon milyen lehetőségek várják a pályakezdőket, és ezek mennyire fedik a pályakezdő fiatalok elképzeléseit.

Érdemes megnézni, hogyan keres egy fiatal pályakezdő állást napjainkban.

Tovább a teljes cikkhez »
Orosháza – Gyopárosfürdő - Év fürdője verseny

Orosháza – Gyopárosfürdő - Év fürdője verseny

Cikk dátuma 2017. június. 07.

Érdemes szavazni, hazánk kétszáz fürdője sorában versenyez  Gyopárosfürdő

Az “Év fürdője” szavazást immár harmadik alkalommal indította útjára a termalfurdo.hu internetes oldal, a Magyar Fürdőszövetség szakmai támogatásával. Gyopárosfürdő a tavalyi, nagyon előkelő negyedik helyezés után ismét ringbe száll.

Tovább a teljes cikkhez »
Közelebb hozni a magyar kultúrát a határon túl élőkhöz

Közelebb hozni a magyar kultúrát a határon túl élőkhöz

Cikk dátuma 2017. március. 09.

Németh Ágnes - turizmus szak, III. évf.

Zenés-táncos bemutató körúton jártunk Észak-Rajna-Vesztfáliában

Jó magam - kodolányis diákként - éppen a Kőrösi programos kiküldetésemet töltöm Németországban, és szeretném meghozni mindazok kedvét a programra való jelentkezéshez, akik egyelőre latolgatják ezt.

Közelebb hozni a magyar kultúrát a határon túl élőkhöz, megismertetni a gyerekekkel a gyökereiket. Ezért vagyunk itt, és ezért is indultunk Karakas Zoltán, frankfurti ösztöndíjassal karöltve egy észak-rajna-vesztfáliai körútra. A február első hétvégéjére tervezett utazásunk alkalmával öt város közösségébe látogattunk el, hogy interaktív bemutató keretében megismertessünk velük hangszereket, táncokat, viseleteket, dalokat, és hogy egyáltalán, hogyan farsangolnak hazánkban. Az összesen hét foglalkozáson a magyarok mellett különböző nemzetiségekkel, s különböző korosztályokkal találkoztunk. Van, aki a saját, van, aki egy másik nemzet hagyományait fedezhette fel, de mindannyian érdekes ismeretekkel, s nagyszerű élményekkel gazdagodhattak.

Tovább a teljes cikkhez »
Felvételi 2017

Felvételi 2017

Cikk dátuma 2017. január. 05.

Felvételi, továbbtanulás

Gyakran lehet olvasni, hallani arról, hogy ma már nem egy életre választunk magunknak pályát. Szinte borítékolható, hogy egy most érettségiző fiatalnak többször is kell majd váltania a nyugdíjig, ez pedig folyamatos tanulással jár, amelynek nélkülözhetetlen feltétele a nyitottság megőrzése. 

Tovább a teljes cikkhez »
Sportvilág

Sportvilág

Cikk dátuma 2016. november. 04.

Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, II. évfolyam

Labdarúgás - külföldön 

2016.11.05- 11.06.

Folytatódnak az európai labdarúgó topligák küzdelmei, amelyek újfent izgalmas hétvégét kínálnak az érdeklődők számára. Ezúttal is a német első osztály heti fordulójába tekintünk bele. Mindeközben az amerikai futball is robog tovább keményebbnél keményebb mérkőzésekkel.


Tovább a teljes cikkhez »
Sportvilág

Sportvilág

Cikk dátuma 2016. október. 29.

Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, II. évfolyam

Labdarúgás - külföldön 

2016.10.29- 10.30.

Folytatódnak az európai labdarúgó topligák küzdelmei, amelyek újfent izgalmas hétvégét kínálnak az érdeklődők számára. Ezúttal a német első osztály heti fordulójába tekintünk be. Mindeközben az amerikai futball is robog tovább keményebbnél keményebb mérkőzésekkel.

Tovább a teljes cikkhez »
Sportvilág

Sportvilág

Cikk dátuma 2016. október. 13.

Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam

Labdarúgás - külföld - október 14 - 18.

A világbajnoki selejtezők után folytatódnak az európai labdarúgó topligák küzdelmei, amelyek újfent izgalmas hétvégét kínálnak az érdeklődők számára. Mindeközben az amerikai futball is robog tovább keményebbnél keményebb mérkőzésekkel.Tovább a teljes cikkhez »
Sok hűhó semmiért

Sok hűhó semmiért

Cikk dátuma 2016. augusztus. 11.

Rihanna a Sziget "nulladik" napján

Észak-Amerika és Európa legnagyobb stadionjai és arénái mellett a Sziget Fesztiválköztársaság Nagyszínpadára is elhozta slágereit augusztus 11-én, a Sziget „nulladik” napján Rihanna. A legnagyobb attrakciónak számító koncert azonban nem volt egyéb, mint csalódáshegyek láncolata, a közönség minden valószínűség szerint „kiszeretett”Rihannából.

Pedig tizennégyszer volt a Billboard lista első helyén és több mint 54 millió eladott nagylemez és 210 millió eladott kislemez fűződik a nevéhez. Nyolc Grammy és 12 Billboard Music Awards győztese, közösségi oldalait összesen több mint 100 millióan követik, slágereit több mint nyolc milliárdszor játszották le a YouTube-on. 

Tovább a teljes cikkhez »
Jó ajánlólevél a kodolányis diploma

Jó ajánlólevél a kodolányis diploma

Cikk dátuma 2016. június. 27.

"Ha mersz kérdezni, én merek válaszolni"

„Tudod, én mindig is újságíró akartam lenni, és hogy ezt az álmomat mozgássérültként megvalósíthattam,  mindig erőt ad”. Zana Anita mondta ezt nekem egyszer, s azóta is gyakran gondolok erre a mondatra. Oly természetesnek tűnik legtöbbünknek, hogy rohanunk a munkába, felszállunk a villamosra, felszaladunk a lépcsőn, interjút készítünk vagy hát ki-ki teljesíti a napi penzumot választott pályáján. Élnek körülöttünk azonban olyan emberek, akiknek naponta meg kell küzdeniük a rájuk rótt akadályoztatásokkal és az előítéletekkel, természetesnek kell venniük, hogy számukra nehezebben gördül a mindennapok szekere. Sokat tanulhatunk tőlük, például azt is, hogy érdemes megállni időnként a nagy rohanásban. Különben észrevétlen suhannak az évek, maradnak el a barátok, válnak tartalmatlanná a naponta hallott mondatok. Szép számban akadnak körülöttem olyan emberek, akik, ha megkérdezik, hogy vagyok, valóban kíváncsiak a válaszra. Anita ilyen. Ezen felül pedig kiváló médiamunkás, sikeres ember, jó volt vele beszélgetni.

 

Tovább a teljes cikkhez »
Három évtizednyi pedagógus élet

Három évtizednyi pedagógus élet

Cikk dátuma 2016. május. 19.

Vizi Fruzsina - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évf.

Kihívás az érdeklődő, fogékony gyerekek közt lenni

Gimnáziumi és főiskolai tanár is egyben Dr. Vizi László Tamásné, aki Székesfehérváron a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola igazgatója, a Kodolányi János Főiskolán pedig címzetes docens. Több, mint harmincéves pedagógusi pályája minden percét kihívásnak tartja, és szívesen beszél róla. Matematika szakosként azt is jól tudja, hogy tanított tárgya nem éppen a diákok kedvence, számomra pedig megdőlni látszik az elmélet, miszerint tantárgy alapján kedvelik a diákok a tanárt. A középiskolában eltöltött délelőttön magam is tapasztalhattam, hogy az igazgatónő nagyon is kedvelt a diákok körében.

A pályára kerülés motivációjával indítottuk a beszélgetést.

Tovább a teljes cikkhez »
Minden út Rómába vezet

Minden út Rómába vezet

Cikk dátuma 2016. május. 02.

Boros Kitti írása - turizmus menedzsment MA szak, II. évfolyam

MFT Turizmusföldrajzi Szakosztály 5. előadása

Minden út Rómába vezet címmel tartott előadást Dr. Rátz Tamara tanszékvezető főiskolai tanár, a KJF Turisztikai és Gazdaságtudományi Intézetének igazgatója a KJF Budapesti Oktatási Központjában április 26-án. A Magyar Földrajzi Társaság (MFT) Turizmusföldrajzi Szakosztályának idei befejező programján Róma gazdag történelmi múltjába, értékeibe nyertünk betekintést. A felidézett kirándulás abszolút szubjektív tapasztalatokból építkezett, de ez tette személyessé és élményközelivé az előadást.


Tovább a teljes cikkhez »
Sportvilág

Sportvilág

Cikk dátuma 2016. április. 29.

Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, I. évfolyam

Labdarúgás - külföld 

Az európai topligák és a magyar bajnokság a véghajrába érkezett, így egyre kevesebb hibát véthetnek a komolyabb céllal rendelkező csapatok, amelyek egyre izgalmasabb mérkőzéseket játszanak. Minden bizonnyal a nézőknek kedvezhet az utolsó néhány forduló, ahol kiesések, bajnoki címek és európai kupaszereplések dőlnek el.


Tovább a teljes cikkhez »
Sportvilág

Sportvilág

Cikk dátuma 2016. április. 21.

Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, I. évfolyam

Labdarúgás - külföld és itthon

 

Az európai topligák és a magyar bajnokság lassan a véghajrába érkeznek, így egyre kevesebb hibát véthetnek a komolyabb céllal rendelkező csapatok, melyek egyre izgalmasabb mérkőzéseket játszanak. Minden bizonnyal a nézőknek kedvezhet az utolsó néhány forduló, ahol kiesések, bajnoki címek és európai kupaszereplések dőlnek el.


Tovább a teljes cikkhez »
Előadóművész szak: Nagy Lili

Előadóművész szak: Nagy Lili

Cikk dátuma 2016. április. 20.

Talán tanítanék… és szeretnék egy koncertekkel teli naptárat

A Kodolányi János Főiskola egyik legnépszerűbb képzése az előadóművészet szak. Úgy fest, a művészetek világába igyekvő fiatalok elszántsága legalább akkora, mint a tehetségük, hiszen bátran nekivágnak a sokat igérő, ám bizonytalanságokkal tűzdelt útnak. Nagy Lili elsőéves előadóművész-hallgató jazzének szakon tanul Székesfehérváron. Az életvidám, gyönyörű lány nem csak istenáldotta tehetség, hanem igazi huszonegyedik századi fiatal, aki céltudatosan építi életét, művészi jövőjét.

Azt mondja, a Kodolányin különleges képzésben vehetnek részt, hiszen minden zenei műfajba belekóstolhatnak, a jazz, soul, pop, rock, blues és a klasszikus zene egyaránt jelen van. A tanárok nem erőltetik a hallgatókra a megszokott sémákat, hagyják kibontakozni a tehetséget.

A gyermekkortól indítunk Lilivel.

Tovább a teljes cikkhez »
Sportvilág

Sportvilág

Cikk dátuma 2016. április. 15.

Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, I. évfolyam

Labdarúgás - külföld és itthon

Az európai topligák és a magyar bajnokság lassan a véghajrába érkeznek, így egyre kevesebb hibát véthetnek a komolyabb céllal rendelkező csapatok, melyek egyre izgalmasabb mérkőzéseket játszanak. Minden bizonnyal a nézőknek kedvezhet az utolsó néhány forduló, ahol kiesések, bajnoki címek és európai kupaszereplések dőlnek el.


Tovább a teljes cikkhez »
Sportvilág

Sportvilág

Cikk dátuma 2016. április. 08.

Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, I. évfolyam

Labdarúgás - külföld és itthon

Az európai topligák és a magyar bajnokság lassan a véghajrába érkeznek, így egyre kevesebb hibát véthetnek a komolyabb céllal rendelkező csapatok, így egyre izgalmasabb mérkőzéseket játszanak. Minden bizonnyal a nézőknek kedvezhet az utolsó néhány forduló, ahol kiesések, bajnoki címek és európai kupaszereplések dőlnek el.
Tovább a teljes cikkhez »
Erasmus és lehetőségek

Erasmus és lehetőségek

Cikk dátuma 2016. április. 05.

Külföldi kodolányis hallgatók, kredit mobilitás, Székesfehérvár


Oroszországból, Ukrajnából és Kazahsztánból érkeztek azok a diákok, akik az idei tanév tavaszi szemeszterében az Európai Unió új Erasmus plus Kredit mobilitási ösztöndíja keretén belül tanulnak a Kodolányi János Főiskolán. Székesfehérváron tizenhat, nem Európai Uniós országból származó külföldi hallgató tanul, akik a kodolányis Erasmusos diákokhoz csatlakozva négy hónapon keresztül itt folytatják tanulmányaikat.
Babazova Fatima, Komekova Altinay és Daria Taganova angol nyelven írták első benyomásaikat Magyarországról és Székesfehérvárról.

Tovább a teljes cikkhez »
A Kaukázus napjainkban

A Kaukázus napjainkban

Cikk dátuma 2016. február. 29.

Komjáthy András

Hegyvidéki turizmus, tengerpartok, gleccsertúrák

A Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszékének és a Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztályának legutóbbi előadásán Dr. Bujdosó Zoltán PhD, főiskolai tanár, a Károly Róbert Főiskola intézetigazgatója repített el minket gondolatban egy különleges  világba a „A Kaukázus napjainkban” című előadása keretében. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nem üres szólam az élethosszig tartó tanulás

Nem üres szólam az élethosszig tartó tanulás

Cikk dátuma 2016. február. 11.

Emelt szintű érettségi ötvenen túl

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokakat riaszt vissza a továbbtanulástól az emeltszintű érettségi hiánya. Geisbergerné Jókai Krisztina ékes példája annak, hogy ötven felett is érdemes nekivágni a tanulásnak, akár az emelt szintű érettséginek is.

Krisztina első lépésben szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzésre jelentkezett, amit rektori oklevéllel teljesített. Nem torpant meg a diploma „előszobájában”: elhatározta, hogy szociális munka alapszakon folytatja tanulmányait. A felvételihez emeltszintű érettségi vizsgát kellett tennie, ami így visszatekintve nem tűnik teljesíthetetlennek. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Turizmus-vendéglátás szak duális képzésben is

Turizmus-vendéglátás szak duális képzésben is

Cikk dátuma 2016. február. 01.

 

Komjáthy András

Azonnal pénzreváltható gyakorlati ismeretek a diplomához

/a szerző a Kodolányi János Főiskolán szerzett diplomát 2015-ben/

A turizmus-vendéglátás alapszakról és a turizmus-menedzsment mesterszakról részletes ismertetést tartott a nyílt napon Dr. Rátz Tamara, a Turizmus Intézeti Tanszék tanszékvezetője. Idén a turizmus-vendéglátás szak iránt várakozáson felüli érdeklődés mutatkozott,  a nyílt napon a képzés részleteire is kíváncsiak voltak a felvételire készülők.

A 6+1 féléves képzés eredményeképpen a hallgatók diplomájában a "közgazdász turizmus-vendéglátás alapszakon" (a választott szakirány megjelölésével) szakképzettség szerepel, ez pedig azt is jelenti, hogy az itt elsajátítható tudásanyaggal a turizmusban és a vendéglátásban, valamint a gazdaság egyéb területein is képesek lesznek méltó módon helytállni. Ezt többek között elősegíti a szakon oktatott tárgyak gyakorlatorientált jellege is.  Turizmus-vendéglátás alapszakon három különböző specializáció, szakirány közül választhatnak a hallgatók: a szállodaszervezés, a vendéglátás-szervezés, illetve a turisztikai termékek és vállalkozások szakiránya. 

Tovább a teljes cikkhez »
Interjú dr. Zacher Gáborral

Interjú dr. Zacher Gáborral

Cikk dátuma 2016. január. 29.

Kárpáti Lóránt Máté:

Az ország munkaalkoholista toxikológusa

Dr. Zacher Gábor neves orvosdinasztiából származik, aminek a pártállami időkben meg is itta a levét. Segédápolóként sokat volt nagy elmék, későbbi szaktekintélyek társaságában, akiktől nem a szakmát tanulta meg, hanem a munkához való hozzáállást. Sok mindent látott majdnem két évtizednyi mentőzése alatt. Munkaalkoholista. A kihívások éltetik, az olyan helyzetek, amikor azonnali döntéseket kell hozni. A pszichés megterhelést úgy védi ki, hogy mindig, minden helyzetben kívülálló marad. Istennel még nem találkozott, jól megférnek egymás mellett. Magában hisz, abban, amit le tud tenni az asztalra. Kiderül, milyen szerencsétlen „véletlen” folytán lett sebészből toxikológus. Vajon hogy fér össze a futással a pipázás és a mogyorós csoki? Ezenkívül az egészségügy problémáiról és politikáról is beszél, továbbá elárulja, hogy valaha még fideszes képviselő is volt.

Tovább a teljes cikkhez »
Retro a műkereskedelemben

Retro a műkereskedelemben

Cikk dátuma 2016. január. 05.

 „Ne dobd ki, divatba jöhet újra”

A műkereskedelem folyamatosan változó piactér, mindig az aktuális divatnak megfelelően határozza meg a régi és az új tárgyak árcsoportjait.  A tárgyak, tárgy csoportok adottak, csak a gyűjtők és a befektetők igényei változnak folyamatosan. Erre reagálva alakulnak az árak, a trendek, legyen szó a hazai vagy a világ nagy aukciós házairól. 

Tovább a teljes cikkhez »
A királyok városában vonult vissza

A királyok városában vonult vissza

Cikk dátuma 2015. december. 06.

Székesfehérváron köszönt el a versenyszerű sportolástól Fekete László

Harminc, sikerekkel és világrekordokkal teletűzdelt év után Székesfehérváron köszönt el a versenyszerű sportolástól Fekete László erőművész. A nyolcszoros világbajnok, Magyarország legerősebb embere az Erős Emberek kontinens csapat világbajnokságával zárta le csodálatos karrierjét. A Vodafone Sportcentrumban megrendezett szombati sportos eseményen Magyarország (egészen pontosan a Fekete-család) Amerika, Európa, Ausztrália, Ázsia és Afrika legjobbjaival mérte össze tudását.
Tovább a teljes cikkhez »
Mits Péter és Mits Márton Beregszászon tanítottak

Mits Péter és Mits Márton Beregszászon tanítottak

Cikk dátuma 2015. november. 13.

A beat és jazz vonzásában

Mits Péter és Mits Márton, a Kodolányi János Főiskola tanárai vendégoktatókként tartottak rendhagyó zenei órákat november 9–11. között a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. A művésztanárok élő gitár-, szintetizátor- és szaxofonjátékkal kísérve, közös énekléssel ismertették meg a hallgatókat a magyar beat-rockzene és a jazz kialakulásával, azok különböző stílusirányzataival és a zenei improvizáció technikáival.

A "Kárpátalja ma" hírportálon jelent meg az alábbi kettős interjú a program kapcsán:

Tovább a teljes cikkhez »
Koncertet adnak a KJF-es tanárok

Koncertet adnak a KJF-es tanárok

Cikk dátuma 2015. november. 04.

Jubileumi nagykoncertre készül a United

Nagyszabású rendezvényre készül a United zenekar, a Művészetek Palotájában  december 1-én különleges, ünnepi koncertet ad hazánk legnépszerűbb pop-funk együttese. A United slágereket ezúttal közel harminc zenész – vokalisták, fúvósok és vonósok - adják elő a zenekar tagjaival együtt.

 

Tovább a teljes cikkhez »
Jó helyen vagyunk

Jó helyen vagyunk

Cikk dátuma 2015. november. 03.

Budapest a második legjobb város a világon egy amerikai internetes szavazás szerint

Jó helyen vagyunk, vagytok kedves kodolányisok, hiszen a világ második legjobb városában tanultok. A vezető amerikai utazási magazin, a Conde Nast Traveller internetes szavazásán, Budapest több mint 86 ezer szavazatot kapott, alig maradva le a győztes Firenzétől a 25 városból álló listán.

Tovább a teljes cikkhez »
Magániskolák a felsőoktatás előtt

Magániskolák a felsőoktatás előtt

Cikk dátuma 2015. október. 28.

Az iskola gárdonyi, saját üdülőjében pihennek a diákok

A középiskola évek meghatározó jelentőséggel bírnak a fiatalok életében. A négy-, hat- és a nyolcosztályos iskolák megalapozzák a diákok tudását, az itt tanító pedagógusok számtalan módon motiválhatják a továbbtanulás igényét, ezekben az esztendőkben dőlhet el a pályaválasztás is. Napjainkban egyre több szülő választja gyermekének a magániskolákat, s bár több magánkézben lévő iskola sokak számára elérhető, továbbra is vannak olyanok, amelyek valóban csak a legtehetősebbek számára állnak nyitva. A legtöbb pénzt a nemzetközi intézmények kérik el a szülőtől, míg a teljesen magyar intézményekben általában egymillió forint alatt marad az éves tandíj. Megnéztük, melyek számítanak a legdrágább középiskoláknak hazánkban.

Tovább a teljes cikkhez »
Művészeti képzés aranyáron

Művészeti képzés aranyáron

Cikk dátuma 2015. október. 27.

A világ legdrágább egyeteme Bronxville-ben található 

A világ legdrágább egyetemei az Egyesült Államokban találhatóak, bár ezek nem azonosak a világ legjobb helyre rangsorolt intézményeivel. Általában kisebb, egy-egy szakterületre specializálódott intézmények tartoznak ide, de pár nagyobb kutatóegyetem is felfért a listára. Lássuk, mi kerül évente még az MIT-nál vagy a Harvardnál is sokkal többe.

Tovább a teljes cikkhez »
Erasmus-jelentkezési határidő: csütörtök

Erasmus-jelentkezési határidő: csütörtök

Cikk dátuma 2015. október. 19.

Ha külföldön is tanulsz, könnyebben lesz munkád

Nem telik el úgy hét, hogy ne hoznának nyilvánosságra olyan felméréseket, amelyek a külföldi ösztöndíjak hasznosságát mutatják. Az egy-egy szemesztert idegen országban töltő diákok nem csak életre szóló élményekkel, barátságokkal és szakmai kapcsolatokkal gazdagodnak, a munkaerő-piaci árfolyamuk is növekszik. A munkaadók többsége előnyként könyveli el ugyanis, ha a pályakezdő kipróbálta magát külföldön, sőt egyre több olyan munkahely van, ahol nem előny, hanem feltétel a külföldi tapasztalat.

Tovább a teljes cikkhez »
Zuckerberg az egyik leggazdagabb amerikai

Zuckerberg az egyik leggazdagabb amerikai

Cikk dátuma 2015. szeptember. 30.

Hetedik helyen a Facebook alapítója 

Zuckerbergnek tizenegy esztendő kellett ahhoz, hogy bekerüljön az Amerikai Egyesült Államok tíz leggazdagabb embere közé - derül ki a Forbes magazin 400-as listájából, amelynek első helyét huszonkettedszerre is Bill Gates szerezte meg.

Az Egyesült Államok négyszáz leggazdagabb üzletemberét rangsoroló 2015-ös lista élbolyába szintén először került be Jeff Bezos, az Amazon.com internetes áruház alapító-vezérigazgatója, akinek vagyona 16,5 milliárddal nőtt egy év alatt.

Tovább a teljes cikkhez »
Szakmai gyakorlat, önkéntes program külföldön

Szakmai gyakorlat, önkéntes program külföldön

Cikk dátuma 2015. szeptember. 22.

Utazz külföldre az AIESEC Hallgatói Szervezettel!

Az AIESEC a világ legnagyobb hallgatói szervezete. Százhuszonhét országban, több mint hetvenezer hallgató dolgozik azért, hogy diáktársaiknak lehetőséget biztosítson önkéntes és szakmai gyakorlati programban való részvételre. A lehetőségeket szeretnénk megismertetni a Kodolányi János Főiskola hallgatóival, hiszen a külföldi önkéntesség vagy a szakmai gyakorlat egyaránt releváns lehetőség lehet.

Tovább a teljes cikkhez »
Hasznosak az Erasmus-szemeszterek

Hasznosak az Erasmus-szemeszterek

Cikk dátuma 2015. szeptember. 13.

Interjú Gyenis Alex-szel, az ESN Hungary alelnökével

Az Európai Unió új oktatási, képzési, ifjúsági és sport programját összefogó Erasmus+ 14,7 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik a 2020-ig tartó időszakban. A program segítségével több mint négymillió pályázó kaphat támogatást. Az Erasmushoz kapcsolódik Európa legnagyobb diákszervezete, a nonprofit alapon működő ESN Hungary. A szervezet alelnöke Gyenis Alex, aki egyben a Kodolányi János Főiskola nemzetközi programkoordinátora. Vele készült az alábbi beszélgetés.

Tovább a teljes cikkhez »

Pro Civitate díjat kapott Virágh Ildikó

Cikk dátuma 2015. szeptember. 11.

Az írott sajtó, a rádiózás és a tanítás jól megférnek egymással


Augusztus 20-a alkalmából magas színvonalú oktatói és tudományos munkájukért elismerésben részesültek a KJF oktatói.  A Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Intézeti Tanszék két oktatója, így Prof. Dr. Simon János Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat, míg Dr. Demeter Zsófia Fehérvár Díszpolgára kitüntetést kapott.

Virágh Ildikó, kommunikációs vezető, az egyetemi lap főszerkesztője  Pro Civitate díjat kapott Székesfehérvár önkormányzatától. Vele beszélgettünk.

Tovább a teljes cikkhez »
Történelem szakosként érdekelte Sisi  élete

Történelem szakosként érdekelte Sisi élete

Cikk dátuma 2015. augusztus. 24.

Sinka Mária

Erzsébet királyné magánélete

(A szerző a Kodolányi János Főiskola friss diplomás hallgatója)

Történelmi tanulmányaim során a Kodolányi János Főiskolán előszeretettel foglalkoztam jelentős történelmi személyiségek magánéletével, a nagy események mögött meghúzódó mindennapi fordulatokkal. Így részletesen igyekeztem feltárni VIII. Henrik feleségeinek, Napóleon szerelmeinek vagy Viktória királynő és Albert herceg magánéletének hazánkban kevésbé ismert tényeit. Legutóbb a magyarok körében mind a mai napig nagy népszerűségnek örvendő Erzsébet királynéval foglalkoztam behatóan. Életéről és magyarokhoz fűződő kapcsolatáról immár magyarul is szép számú szakirodalom áll rendelkezésére; a gödöllői kastély kiállítása is értékes kiindulópont megismeréséhez, ami már csak azért is fontos lehet, hiszen sok vidéki liget viseli az ő nevét, Budapesten egy híd, egy jelentős körút és tér, egy egész városrész, sőt egy kilátó is róla lett elnevezve, emellett pedig országszerte sok szobrot állítottak tiszteletére.

Tovább a teljes cikkhez »
95 országból érkeztek a Szigetre

95 országból érkeztek a Szigetre

Cikk dátuma 2015. augusztus. 17.

Több magyar látogató volt, mint tavaly

Négyszáznegyvenegy ezren látogattak ki az idei Sziget fesztiválra. Gerendai Károly főszervező az MTI-nek elmondta: újabb látogatórekord született.

„A változások jól működtek, a nagyszínpad előtti területen idén a korábbi 55-60 ezer ember helyett 75-80 ezren fértek el, a mintegy 6000 négyzetméteres A38 sátorban pedig akár 17-18 ezren szórakozhattak egyszerre. Egy eddig lezárt rész parkosításával kempingterületet is tudtunk növelni” – sorolta Gerendai Károly.

Tovább a teljes cikkhez »
Sziget Fesztivál 2015

Sziget Fesztivál 2015

Cikk dátuma 2015. augusztus. 11.

Várják a kezdetek óta számított hétmilliomodik látogatót

Robbie Williams indította idén a Sziget Fesztivál programját, tegnap esti koncertjére a világ minden tájáról érkeztek rajongók. Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője a Morning Show hétfői adásában elmondta, hogy a világsztár 100 és 500 millió forint közötti összegért jött el a Szigetre, ahová felszereléseit három kamion és két busz szállította. 

Tovább a teljes cikkhez »
Friss diplomával, pályakezdőként

Friss diplomával, pályakezdőként

Cikk dátuma 2015. július. 22.

Nem szabad elhinni a sok negatív, lehúzó hírt, kommentet

Mára természetessé vált, hogy a fiatalok többsége nem egy, hanem több diplomát tervez, az élethosszig tartó tanulás igénye hazánkban is kezd „meggyökeresedni”. Az alapszak befejezését követően jön a mesterszak, majd számos, egyéb szakirányú képzés, hogy a gyorsan változó munkaerőpiaci elvárások ne okozzanak meglepetéseket. A fiatalok mindenesetre elszántak, lelkesek, szorgalmasak, legalábbis én ezt tapasztaltam a Kodolányi János Főiskola július eleji diplomaátadóján.

Itt találkoztam Bíró Orsolya Rékával, aki testvéreivel és szüleivel érkezett az ünnepségre. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányisok és az első szabad választások évfordulója

Kodolányisok és az első szabad választások évfordulója

Cikk dátuma 2015. július. 08.

Parlamenti emlékkonferencia, fővárosi levéltári kiállítás, ahogyan a hallgató látja

Merényi Péter írása – történelem szak, III. évfolyam

A pártállamot felváltó első szabad és demokratikus választások 25. évfordulójára emlékezünk 2015-ben. A negyedszázados események a történészek, politológusok, politikusok, valamint a történelmet szerető emberek érdeklődésének középpontjába kerültek, s a témához kapcsolódóan számos konferenciát, rendezvényt, kiállítást, előadást szerveztek Budapesten. Főiskolai hallgatóként meglehetősen nagy élmény, szakmai szempontból pedig felbecsülhetetlen érték, hogy tanárainknak köszönhetően részt vehettünk néhány programon. 

Tovább a teljes cikkhez »
EFOTT 2015.

EFOTT 2015.

Cikk dátuma 2015. július. 01.

Házigazda az Óbudai Egyetem, helyszín Velence

Vízparti helyszínen, Velencén rendezik meg július 14-19. között a felsőoktatásban tanulók méltán népszerű fesztiválját. A negyvenedik évfordulóját ünneplő, 2015-ös EFOTT házigazdája az Óbudai Egyetem lesz, és a kerek évforduló alkalmából a szervezők nagyobb partit ígérnek, mint valaha. A Velencei tónál minden eddiginél nagyobb buli ígérkezik, mintegy százezer látogatót várnak az idei EFOTT-ra.

Tovább a teljes cikkhez »
Államvizsga 2015.

Államvizsga 2015.

Cikk dátuma 2015. június. 29.

A tételhúzásig tart csak az izgulás

 

Olvastam valahol, hogy vannak olyan módszerek, amelyek a tanulást kellemes, örömet okozó tevékenységgé változtathatják. Úgy fest azonban, hogy minden igyekezet hiábavaló, amikor életünk nagy vizsgáira kerül sor, hiszen nemhogy örülni nem tudunk a felkészülés fázisainak, szinte belebetegszünk az izgalomba.   

Tovább a teljes cikkhez »
Kiskodósok "Határtalanul" Erdélyben

Kiskodósok "Határtalanul" Erdélyben

Cikk dátuma 2015. június. 16.

Filmet és honlapot is készítettek Kodolányi János Középiskola és Kollégium diákjai 

 

A Kodolányi János Középiskola és Kollégium támogatást nyert el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett „Határtalanul!” pályázaton. A „Magyar uralkodók nyomában, Erdély és Magyarország történelmi fővárosaiban” című projektet a Kolozsvári Református Kollégiummal közösen valósította meg az intézmény. A megszerzett tapasztalatokról és az elkészített projekttermékről az intézmény ötfős küldöttsége városházi fogadás keretében számolt be Székesfehérvár alpolgármesterének, Mészáros Attilának.

Tovább a teljes cikkhez »
Veszprém és Iszkaszentgyörgy is főváros lehet

Veszprém és Iszkaszentgyörgy is főváros lehet

Cikk dátuma 2015. június. 11.

Magyar település lesz jövőre a Finnugor Kulturális Főváros

Három magyarországi település, Veszprém, Iszkaszentgyörgy és Nagykálló adta be pályázatát a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros címre. A megmérettetésre ezúttal nem érkezett pályázat az oroszországi finnugor népek közül, ezért biztos, hogy magyar lesz a jövő évi nyertes. A győztest július végén választják ki az észtországi Tartuban, a Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének (MAFUN) kongresszusán. 

Tovább a teljes cikkhez »
SZIGET 2015.

SZIGET 2015.

Cikk dátuma 2015. június. 04.

Sziget Fesztiválköztársaság - augusztus 10-17.

Újabb nagy nevet jelentett ma be a Sziget Fesztiválköztársaság, az Avicii, a Limp Bizkit, a Cro, a Soja, a The Gaslight Anthem, a Hollywood Undead, az Ellie Gouldingot és a Kasabian mellett a Kings of Leon is ott lesz az augusztus 10-17. között megrendezésre kerülő Sziget fesztiválon, a fesztivál legerősebb napján, szombaton. 

Tovább a teljes cikkhez »
Műkereskedelem, műkincsek,értő szakemberek

Műkereskedelem, műkincsek,értő szakemberek

Cikk dátuma 2015. június. 01.

Mennyit ér a „családi ezüst” avagy mitől értékes a féltve őrzött komód

Sok izgalmas kérdést vet fel a műkereskedelem, kezdve onnan, hogy mitől válik egy tárgy értékessé, hogyan mérjük fel saját tárgyainkat. Kétségkívül szeretnénk azt is tudni, kitől kérhetünk segítséget tárgyaink forgalmi képességének megállapításához, milyen gyűjtőkörök léteznek, mit kezdjünk, ha alacsonyabb árkategóriás tárgyaink vannak és értékesíteni szeretnénk.

Tovább a teljes cikkhez »
Turizmus az Omo völgyében

Turizmus az Omo völgyében

Cikk dátuma 2015. május. 07.

Boros Kitti írása - Turizmus menedzsment MA szak, I. évfolyam

Veszélyben egy afrikai világörökség helyszín

Egy afrikai világörökség helyszín veszélyben –A dél-etióp Omo völgy címmel tartott előadást Dr. Régi Tamás a KJF Turisztikai és Gazdaságtudományi Intézet docense a KJF Budapesti Oktatási Központjában május 5-én. A Magyar Földrajzi Társaság (MFT) Turizmusföldrajzi Szakosztályának idei befejező programján az Etiópiában, az Omo folyó völgyében élő murszi törzs történelmi múltjába, kulturális értékeibe és jelenébe nyerhettünk betekintést. Az előadás keretein belül megvitattuk, hogy a turizmus milyen módon és mértékben képes hatni az Omo völgyében élő murszikra és a környező népekre egyaránt.

Tovább a teljes cikkhez »
Sommelier-képzés a KJF-en

Sommelier-képzés a KJF-en

Cikk dátuma 2015. április. 25.

Interjú Káli Ildikó bornagykövettel, sommelier-oktatóval és borszakíróval

Bíborvörös, lilás reflexszel, olajos lecsurgás, melyhez közepesen intenzív illatintenzitás párosul csokoládé, meggy, szilvalé illatjegyekkel: ki gondolná, hogy ez jellemzésrészlete egy fahordós érlelésű vörösbornak. Elgondolkodtató, hogy mennyire kulturáltabb, elegánsabb a megfogalmazás, mint a klasszikus „finom” vagy „nem finom” borjellemzés. Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik a minőségi borok ismeretére, a nívósabb borfogyasztásra, éppen emiatt indította el a Kodolányi János Főiskola a sommelier-képzéseit. Káli Ildikó sommelier, a KJF címzetes főiskolai docense, boroktató, borszakíró, a Magyar Sommelier Szövetség első elnöke, a  Külgazdasági és Külügyminisztérium bornagykövete  segítségemre volt abban, hogy néhány fontos „ boros”kérdésre választ kaphassak.  

Tovább a teljes cikkhez »
Spanyolország az új élmények hazája

Spanyolország az új élmények hazája

Cikk dátuma 2015. március. 29.

Boros Kitti írása - Turizmus menedzsment MA szak, I. évfolyam

MFT Turizmusföldrajzi Szakosztály: Spanyolország A-V-ig

Spanyolország A-V-ig címmel tartott előadást Dr. Rátz Tamara tanszékvezető főiskolai tanár, a KJF Turisztikai és Gazdaságtudományi Intézetének igazgatója a KJF Budapesti Oktatási Központjában március 17-én. A Magyar Földrajzi Társaság (MFT) Turizmusföldrajzi Szakosztályának idei első programján Spanyolország gazdag történelmi múltjába, értékeibe nyerhettünk betekintést, valamint számos érdekességet tudhattunk meg a turizmus pozitív és negatív hatásairól.

Tovább a teljes cikkhez »
Fehérvári étterem a TOP 10-es listán

Fehérvári étterem a TOP 10-es listán

Cikk dátuma 2015. március. 26.

Idén is a legjobbak között a 67 Étterem

Idén is beválasztották a legjobb tíz hazai étterem közé a 67 Éttermet. Budapesten tartották a „Hennessy-Dining Guide Év Étterme” díjátadó gálát, ahol a székesfehérvári vendéglátóhely egyetlen vidékiként került fel a TOP 10-es listára. Az immár negyedik alkalommal elnyert elismeréshez Székesfehérvár polgármestere is gratulált Herczeg Zoltán tulajdonosnak és Luzsa Jacek séfnek.

Tovább a teljes cikkhez »
Boldogság Nemzetközi Napja – március 20.

Boldogság Nemzetközi Napja – március 20.

Cikk dátuma 2015. március. 19.

67%-on áll a magyarok boldogságszintje

Március 20-án van a boldogság világnapja, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hívott életre még 2012 nyarán. A Boldogság Nemzetközi Napja alkalmából a Coca-Cola felkérésére egy hazai közvéleménykutató cég feltérképezte, mennyire és mitől is vagyunk boldogok, és hogyan lehetünk még boldogabbak. A reprezentatív boldogságfelmérésből* többek között az is kiderült, hogy 67%-on áll a magyar lakosság szubjektív boldogságszintje.

Tovább a teljes cikkhez »
„Együtt muzsikálhattunk John Guntherrel ”

„Együtt muzsikálhattunk John Guntherrel ”

Cikk dátuma 2015. március. 02.

"John Gunther fújt egy Rhythm changes témából nyolc ütemet"

John Gunther, a világhírű amerikai szaxofonos, a University of Colorado Boulder professzora Európai turnéjának keretében látogatott el február 25-én Székesfehérvárra, ahol a Kodolányi főiskola művészeti szakos hallgatóinak tartott mesterkurzust. Ezt követően közös koncertet adott a KJF Művészeti Tanszékének oktatóival, Szendőfi Péterrel, Nagy Jánossal és Mits Gergellyel A Szabadművelődés Házában.

Tovább a teljes cikkhez »
Szőnyegek, textíliák és becsüsök titkai

Szőnyegek, textíliák és becsüsök titkai

Cikk dátuma 2015. február. 24.

A szőnyegbecsüs tárgyazonosítása húsz percig tarthat

„Szőnyegbecsüs szeretnék lenni” - mikor hallottuk ezt egy pályaválasztás előtt álló fiataltól. Tudjuk –e valójában, hogy mivel foglalkozik a szakma képviselője, és mit jelent a szenné csomózás, mi a mafracs, vagy a csuval. Ezekre a rejtélyekre kaphat választ az olvasó. 

Tovább a teljes cikkhez »
Szakest karddal és borral

Szakest karddal és borral

Cikk dátuma 2015. február. 16.

Nemzetközi tanulmányok és történelem szakosok kóstoltak és harcoltak

Különleges előadásokkal indult el a második szemeszter szakesti sorozata a Kodolányi János Főiskolán. A nemzetközi tanulmányok és a történelem tanszék szervezésében megtartott kiváló hangulatú, tartalmas péntek esti programra megtelt a Frangepán utcai klub, mindkét szak részéről szép számmal jöttek el a hallgatók.  

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres kodolányisok

Sikeres kodolányisok

Cikk dátuma 2015. február. 14.

Szakmai tudás, merész álmok és boldogulás

Együtt alapított jól működő vállalkozást az a két kiváló szakember, akik bizton állítják, hogy sikereiket a Kodolányi főiskolán alapozták meg. Egyikük andragógiát, másikuk kommunikációt tanult annak idején, később egy közös munkahelyen - a közös munka mellett - elindult a tervezgetés, a nagyívű álmok szövése. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kazak diákcsoport a KJF-en

Kazak diákcsoport a KJF-en

Cikk dátuma 2015. január. 20.

Az előadások mellett fehérvári borkóstolásra, budapesti városnézésre is jutott idő 

Kéthetes tanulmányi útra érkeztek Kazahsztánból közgazdász, marketing-menedzsment és turizmus szakos hallgatók a Kodolányi János Főiskolára. A hallgatók a Tien San hegység 5000 méteres hófedte csúcsai árnyékában fekvő egykori kazah főváros, a másfél milliós Almati, valamint az újvárosok egyik iskolapéldájául szolgáló futurisztikus építészetéről híres, a kazahsztáni sztyeppék közepén elhelyezkedő Asztana felsőoktatási intézményeiben tanulnak. 

Tovább a teljes cikkhez »
Karácsonyi idézetcsokor

Karácsonyi idézetcsokor

Cikk dátuma 2014. december. 24.

Karácsonyi idézetekkel és Szent Pál Korinthusiakhoz írt 1. levelének részletével kívánok áldott, békés karácsonyt a Kodolányisok Világa minden kedves olvasójának. 

Virágh Ildikó főszerkesztő

 

„Nem volna más vallás,
Nem volna csak ennyi:
Imádni az Istent
És egymást szeretni...
Karácsonyi rege
Ha valóra válna,
Igazi boldogság
Szállna a világra...”

/Ady Endre/

Tovább a teljes cikkhez »
Harmónia a bor és az étel között

Harmónia a bor és az étel között

Cikk dátuma 2014. december. 22.

Rajkort Miklós

Borok a karácsonyi menühöz

Vasárnap meggyújtottuk adventi koszorúnkon a negyedik, egyben utolsó gyertyát, amely jelzi, hogy eljött az ünnepek ünnepe, a Karácsony. A lakás, az udvar, az utcák feldíszítése és az ajándékok megvásárlása mellett fontos része az ünnepnek a karácsonyi menü kiválasztása, elkészítése. Halászlé, rántott hal, töltött káposzta, bejgli, a legtöbb család asztalán megtalálható klasszikus ünnepi ételsor Szentestén. Nagy kérdés azonban, hogy milyen bor illik ezekhez az ételekhez. A klasszikus december 24-ei menühöz magyar borokat ajánlanék a vacsora fázisaihoz igazítva.

Tovább a teljes cikkhez »
Jó irány a Kodolányin

Jó irány a Kodolányin

Cikk dátuma 2014. december. 16.

Kelemen Anna

Rádióznak, klipet gyártanak, zenekart menedzselnek, hírportált indítanak

/A szerző a Kodolányi János Főiskola egykori hallgatója/

Ha régebben megkérdezték tőlem, milyen szakon végeztem, még belebonyolódtam vitákba, de mostanság már nincs kedvem. Kommunikáció. Hat szótag, hamar túl vagyok rajta, máris kezdődhet a szokásos menet. Van, aki nem tudja véka alá rejteni a mélységes szánalmat, amit a hat szótag hallatán érez, és van, aki megkérdezi, hogy valami normális iskolát nem akarok-e elvégezni. Én csak annyit tudok, hogy amikor felvételiztem, újságíró akartam lenni.

Tovább a teljes cikkhez »
Szakest vetélkedővel és süteménnyel

Szakest vetélkedővel és süteménnyel

Cikk dátuma 2014. november. 07.

Hamvasi Mercédesz írása – nemzetközi tanulmányok MA

Négy szak hallgatói barátkoztak a tanév első szakestjén

A tanév első szakestjét november hatodikán rendezte meg a Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Intézeti Tanszék Dr. Koudela Pál előkészítő munkájának és támogatásának köszönhetően a KJF Budapesti Oktatási Központjának aulájában. A program kiváló lehetőséget kínált arra, hogy a hallgatók illetve oktatók jobban megismerjék egymást, és arra is, hogy a különböző szakosok - nemzetközi tanulmányok, történelem, kommunikáció-és médiatudomány, valamint szociális munka szakon tanulók – ismerkedjenek, barátkozzanak.

Tovább a teljes cikkhez »
Holland "arany évszázad" Budapesten

Holland "arany évszázad" Budapesten

Cikk dátuma 2014. november. 04.

Húsz Rembrandt festmény a Szépművészeti Múzeumban

Négy évig tartó előkészületeket követően Amerika és Európa mintegy ötven köz- és magángyűjteményéből több mint százharminc festmény érkezett a Szépművészeti Múzeum október 31-én megnyílt kiállítására. A nagyszabású tárlaton a művészettörténet egyik fénykoraként számon tartott holland "arany évszázad", azaz a 17. századi holland festészet mutatkozik be Magyarországon.

Tovább a teljes cikkhez »
Versengtek a pénzÜgyesek

Versengtek a pénzÜgyesek

Cikk dátuma 2014. október. 30.

A jövő közgazdászai mérték össze pénzügyi tudásukat

A Kodolányi János Főiskola adott otthont ma a PénzSztár Második Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny Fejér megyei területi elődöntőjének Székesfehérváron, ahol a dunaújvárosi Rudas Közgazdasági Szakközépiskola lánycsapata, a "RudasPSZ" végzett az első helyen, az előkelő második helyezést pedig a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola "Wall Street" csapata szerezte meg. Mindkét  csapat részt vehet a   november 13-ai regionális középdöntőn. A verseny indítása hasonlított az írásbeli érettségi elindításához, hiszen ugyanebben az időpontban száz csapat versenyzett országszerte, és az adatlapokat is egyszerre nyitották fel a különböző helyszíneken.

Tovább a teljes cikkhez »
Lengyel Zsófi és a Rehab Critical Mass

Lengyel Zsófi és a Rehab Critical Mass

Cikk dátuma 2014. október. 29.

Dombi Zsuzsanna írása - szociális munka szak, III. évfolyam

Egy jól működő társadalom nem lehet szolidaritásmentes 

Békés felvonulást és programsorozat tartottak október 19-én Budapesten Rehab Critical Mass elnevezéssel. A Kiss Csaba ötletgazda kezdeményezésére megszervezett felvonuláson, amelyre a fogyatékos személyek és segítőik is eljöttek, nyilvánvalóvá vált az a szándék, miszerint a fogyatékossággal élő emberek számíthatnak egészséges a polgártársaikra.

Tovább a teljes cikkhez »
Díjat nyert a Kodolányi-kert

Díjat nyert a Kodolányi-kert

Cikk dátuma 2014. október. 18.

Eredményhirdetés a szabadegyetemen

A szabadegyetemi programsorozat keretében ezúttal Székesfehérváron tartotta meg „Városi kertészkedés” című előadását Dr. Hoffmann Orsolya, a Kodolányi János Főiskola nemzetközi és felnőttképzési rektorhelyettese. Ez alkalommal egy kertészeti verseny díjátadó ünnepségének is helyszíne volt az Irányi Dániel utcai kodolányis nagyelőadó, ahol a főiskola közösségi kertje is díjat kapott.

 


Tovább a teljes cikkhez »
KJF + Magyar Földrajzi Társaság

KJF + Magyar Földrajzi Társaság

Cikk dátuma 2014. október. 17.

Babják Gábor írása - turizmus-vendéglátás szak
Chile, ahova egyszer el kell menni

A Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztályának és a Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszékének rendezésében került sor Dr. Forman Balázs „Chile, ahogy még nem láttad” című előadására a KJF-en.

Az előadás stílusát mozaikszerűség jellemezte, időnként csapongtunk a témák között, amelyekből kiragadok most néhány izgalmas dolgot.

Tovább a teljes cikkhez »
CYBERTÉRBŐL A VALÓSÁGBA

CYBERTÉRBŐL A VALÓSÁGBA

Cikk dátuma 2014. október. 05.

HÁROMSZOR TÖBB FÉRFI AZ EGYETEMISTÁK TÁRSKERESŐJÉN 

Hiányoznak a nők az egyetemisták online párkeresőjén, pár hónap alatt ugyanis megháromszorozódott az ismerkedni vágyó férfiak száma. A szakemberek szerint ennek egyik oka lehet, hogy a fiatal férfiaknak biztonságot jelent az online tér, a párkeresésnek ez egy könnyebb, kevésbé kockázatos és kényelmes módja számukra, itt kevesebb kudarc éri őket, mint a valódi találkozások alkalmával. A fiatalkori tapasztalatok jelentősen meghatározzák a párkapcsolatok későbbi alakulását is. A társkereső oldal pszichológusai ezért egy speciális, hatszáz résztvevőn már sikeresen alkalmazott módszerrel is segítik, hogy az összeillő fiatalok a valóságban is egymásra találjanak. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kultúraszervezés és műkereskedelem

Kultúraszervezés és műkereskedelem

Cikk dátuma 2014. szeptember. 29.

Egy marketingre és pénzre épülő világ másik arca

Számos fontos kérdés merül fel és vár megválaszolásra a hazai műkereskedelem világában. Néhányat ezek közül kiemelnék: hogyan kapcsolódik össze a kultúra és műkereskedelemi világ, milyen képzési lehetőségek vannak a műkereskedelem területén, hogyan próbálja a műkereskedelem bemutatni magát a kultúraközvetítés világában, miért van fontos szerepe a kultúraközvetítésben a különböző aukciós galériáknak.  A fentiek mellett megválaszolásra vár az is, hogy a kultúraközvetítésben miért nem kap megfelelő figyelmet a műkereskedelem, valamint az, hogy mit hagyunk ki, amikor nem foglakozunk az aukciós galériák kulturális ajánlataival. 

Tovább a teljes cikkhez »
Régésztábor 2014 - Visegrád

Régésztábor 2014 - Visegrád

Cikk dátuma 2014. szeptember. 19.

Vakációs kísérlet a mentori program bevezetésére

Visegrád nem nevezhető mindennapi városnak, a Duna partján elhelyezkedő település ugyanis történelmünk fontos részét képezi. Építészeti és kulturális emlékei miatt nagy népszerűségnek örvend a kirándulók és a turisták körében egyaránt. A visegrádi Mátyás Király Múzeum közel húsz éve, minden júliusban és augusztusban régésztábort hirdet felsőoktatási hallgatók részére. Idén augusztusban sikerült megszerveznem a Kodolányi János Főiskola tizenkét fős csapatának, hogy mi is részt vehessünk egy ásatáson.

Tovább a teljes cikkhez »
Kerületi mozaik

Kerületi mozaik

Cikk dátuma 2014. szeptember. 12.

Kodolányi János Főiskola, Frangepán utca, 13.kerület

 

Budapest XIII. kerülete, ahol a KJF Budapesti Oktatási Központja van, az Angyalföld, Újlipótváros, Vizafogó városrészekből és a Népsziget déli részéből álló kerület. A 19. század végéig jórészt vidékies jellegű kültelek volt, a század végén és a 20. század elején végbement gyors fejlődés azután a 20. századi Magyarország egyik legfontosabb gépipari központjává változtatta. A rendszerváltás után az ipar háttérbe szorulásával a jó közlekedésnek is köszönhetően viszonylag gyorsan a kereskedelem és szolgáltatás vette át a vezető szerepet, és mára a főváros egyik leggyorsabban fejlődő kerületévé vált.

Tovább a teljes cikkhez »
A "sportcsillag" bronzérmet szerzett

A "sportcsillag" bronzérmet szerzett

Cikk dátuma 2014. augusztus. 28.

Zsófi sikere a kanadai para-aquatlon-világbajnokságon

Lengyel Zsófia, a  KJF harmadéves, nappali tagozatos kommunikáció-média szakos hallgatója bronz éremmel zárt szerdán Edmontonban a para-aquatlon-világbajnokságon. A 750 méter úszásból és 5 kilométer futásból álló versenyen a triatlonversenyző guide-jával, Orbán Annával szerezte meg az előkelő helyezést a látássérültek mezőnyében. 

Tovább a teljes cikkhez »
Csataterek, évfordulok, újrajátszás

Csataterek, évfordulok, újrajátszás

Cikk dátuma 2014. augusztus. 11.

Magyar Miriam

Turizmus a csatamezőn,
avagy a magyarországi hadszínterek turisztikai potenciája

Az írás a szerző szakdolgozatának kivonata. A teljes szakdolgozat a KJF  turizmus-vendéglátás szakának 13. szakdolgozati workshop-ján második helyezést ért el. A konzulens: Dr. Michalkó Gábor


A kezdet

A célom az volt, hogy egy olyan szakdolgozatot állítsak össze, melyet ma a turizmusipar Magyarországon fel tudna használni a fejlődéshez. Ennek fényében állítottam össze a témavázlatomat, a kérdőívemet és az interjúkérdéseimet is. Azt szerettem volna felmérni, hogy ma az országban milyen keresettsége van a háborús helyszíneknek és a hadászathoz kapcsolódó múzeumoknak.

Tovább a teljes cikkhez »
Láss világot ösztöndíjjal!

Láss világot ösztöndíjjal!

Cikk dátuma 2014. augusztus. 04.

Gyakornoki lehetőségek diplomások és diákok számára

Az uniós intézmények a gyakornoki lehetőségek széles választékát kínálják az egyetemen vagy főiskolán tanuló diákoknak és a pályakezdő diplomásoknak. A gyakornokok értékes bepillantást nyerhetnek az intézmények munkájába és az EU tevékenységébe. A gyakornoki állások a fogadó intézménytől függően eltérő időtartamúak lehetnek és különböző helyszíneken állnak rendelkezésre.

Tovább a teljes cikkhez »
Hon a hazában - irodalmi pályázat

Hon a hazában - irodalmi pályázat

Cikk dátuma 2014. július. 29.

Hon a hazában címmel, lakóhelyünk történelmét bemutató irodalmi művek elkésztésére írt ki pályázatot a Liget folyóirat. A kiírás szerint a témához kapcsolódó, tetszőleges formában és hangnemben alkotott műveket vár a szerkesztőség magánszemélyektől.

Tovább a teljes cikkhez »
Személyiségtípusok a turizmusban

Személyiségtípusok a turizmusban

Cikk dátuma 2014. július. 21.

Kubatov Lenny

A turisztikai szolgáltatásokat a személyiségek különböző igényeihez igazítanák

Az írás a szerző szakdolgozatának kivonata. A teljes szakdolgozat a KJF  turizmus-vendéglátás szakának 13. szakdolgozati workshop-ján első helyezést ért el.  A konzulens: Dr. Rátz Tamara

 

A turizmus maga egy összetett egész, ez által sok minden hatást gyakorol rá. Az emberi tényező a turizmusban a legfontosabb, mind a keresleti, mind a kínálati oldalról. Ahol pedig emberek érintkeznek egymással, óhatatlanul is szerepet kap a pszichológia, ezen belül is a személyiségpszichológia. Ahhoz, hogy az egymással, történő kommunikáció – emberek között létrejött interakció, kapcsolat, felhőtlenül működjön, az egyéneknek alkalmazkodniuk kell egymáshoz.

Tovább a teljes cikkhez »
Űrturizmus karnyújtásnyira

Űrturizmus karnyújtásnyira

Cikk dátuma 2014. július. 15.

Bakos Tamás

A csillagos ég mint potenciális vonzerő a magyar turisztikai piacon

Az írás a szerző szakdolgozatának kivonata. A teljes szakdolgozat a KJF  turizmus-vendéglátás szakának 13. szakdolgozati workshop-ján negyedik helyezést ért el. A konzulens: Dr. Michalkó Gábor

 

Bevezetés/célok

A témaválasztáskor a legfontosabb szempont az volt, olyan témát válasszak, ami érdekel, amelynek kifejtését élvezem, hiszen csak akkor lehet igazán jó egy szakdolgozat, ha az írója szívét-lelkét beleteszi, írásakor maga is kiteljesedik. 

Tovább a teljes cikkhez »
Műkereskedelem, aukciók, becsüsök

Műkereskedelem, aukciók, becsüsök

Cikk dátuma 2014. június. 19.

Sipos Attila: A zárt világba bárki beléphet kíváncsiságból is

/A szerző a KJF andragógia szakának műkerskedelem specializációján szerzett diplomát/

Mi számít műtárgynak, hogyan alakul ki az értéke, kik járnak aukcióra, hogyan is zajlik egy aukció; általában ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket tesznek fel azok az emberek, akik nem ismerik ezt a misztikummal átjárt műkereskedelmi világot.A műkereskedelmet és az aukciós galériákat olyan világnak ismerik az emberek manapság, ami csak a kiváltságosok kedvtelésének és pénztárcájának megengedett. Egy olyan elit társaságot képzelnek el, ahova csak a híresek és gazdagok járnak. Ennek a sztereotípiának a kialakulásához nagymértékben hozzájárultak a televíziókban sugárzott krimik és az ilyen témájú filmek. 

 

Tovább a teljes cikkhez »
Galántai Boglárka hosszútávra tervez

Galántai Boglárka hosszútávra tervez

Cikk dátuma 2014. június. 16.

Díjnyertes szakdolgozat, kitűzött és magvalósított célok

Gyakran előfordul újságírói munkám során, hogy felkészülök az interjúra, aztán a tervezett forgatókönyv az első percben felborul, és az élet írja a további történéseket. Galántai Boglárka esetében is ez történt: különdíjjal jutalmazott szakdolgozatának részleteiről akartam eredetileg kérdezni, ám ahogyan megérkezett, már tudtam, hogy másként lesz. 

Tovább a teljes cikkhez »
Vizsga előtti kaland tanulással

Vizsga előtti kaland tanulással

Cikk dátuma 2014. június. 06.

Kísérleti államvizsga felkészítő tábor Balatonakarattyán

Megújulás, kapcsolatépítés, jól sikerült kezdeményezések jellemezték az idei tanévben a műkereskedelem specializációt, emellett a hallgatók tudásuk gyarapítása mellett különleges, majdhogynem családias légkörben tanulhattak.

Dr. Tarbay Gabriella vezetésével az andragógia szakos hallgatók számára évekkel ezelőtt létrejött a Kodolányi János Főiskolán a műkereskedelem specializáció, amely gyorsan népszerűvé vált a diákok körében. 

Tovább a teljes cikkhez »
Láthatóvá tett rádió

Láthatóvá tett rádió

Cikk dátuma 2014. május. 25.

Szilágyi Árpád - programszerkesztő, Magyar Rádió Nonprofit Zrt, kommunikáció és médiatudomány szak, levelező tagozat, II. évf., KJF

Médiatudományi Konferencia a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen

Aktív és passzív médiahasználat címmel harmadik alkalommal szervezett médiatudományi konferenciát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara május 16-án. A konferencián olyan előadók vettek részt,  akik a szociológia, a pszichológia, a kommunikáció-tudományok, a neveléstudomány, az etika, a jog, az esztétika területén tevékenykednek, és saját munkaterületük szempontjai szerint végeznek médiakutatásokat. 

Tovább a teljes cikkhez »
Különdíjas szakdolgozat

Különdíjas szakdolgozat

Cikk dátuma 2014. május. 21.

Galántai Boglárka 

Modernizáció és autentikusság, avagy az ökoturizmus és a dinamikus interpretációs eszköztár összeegyeztethetősége a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Az írás a szerző szakdolgozatának kivonata. A teljes szakdolgozatot a Magyar Turizmus Zrt. szakdolgozat pályázatán különdíjjal jutalmazták. A konzulens: Dr. Kiss Róbert.

Tovább a teljes cikkhez »
Kávékészítés és baristaképzés

Kávékészítés és baristaképzés

Cikk dátuma 2014. május. 08.

Barista tanfolyam olasz módra

A KJF Budapesti Oktatási Központjában található barista teremben a Caffé Cagliari jóvoltából május 6-án lehetőség nyílt egy igazi olasz barista képzésen részt venni a kávé szerelmeseinek. A jó hangulatú kávés programon a Caffé Cagliari képviselői szakmai bemutató keretében tanították meg a résztvevőkkel, hogyan is készül az igazi olasz eszpresszó. Az eseményen részt vett többek között Román Zoltán a Caffé Cagliari Mo. ügyvezetője, Zsámbéki Ákos vezető barista, Giulio Fontanesi a Caffé Cagliari SpA. export vezetője és Davide Cobelli, a Caffé Cagliari SpA barista trénere.

Tovább a teljes cikkhez »

"Sportcsillagot" kapott két kodolányis

Cikk dátuma 2014. április. 30.

Újra a legjobbaké a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíja

Lengyel Zsófia, a  KJF másodéves, nappali tagozatos kommunikáció-média szakos hallgatója  és Csabai Dóra, kodolányis válogatott vizilabdázó megkapták a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját az emberi erőforrások miniszterétől, Balog Zoltántól. Ezúttal tizennyolc sportág százhúsz kiváló sportolója– köztük tíz olimpiai és paralimpiai érmes, ebből négy olimpiai és egy  paralimpiai bajnok, valamint számos világbajnok – részesült  az elismerésben. A díjazottak között olimpiai és világbajnokok, olimpikonok vannak.

Tovább a teljes cikkhez »
"Levél" Szovátáról

"Levél" Szovátáról

Cikk dátuma 2014. április. 29.

Vass Júlia írása – Szováta, Domokos Kázmér Szakközépiskola

Határtalanul - Szovátáról Székesfehérvárra

 

„Bárhol is vagyunk, mi összetartozunk

Hát örüljünk egymásnak

Amikor találkozunk.”  -  hangzik a dal Méry Péter tolmácsolásában.

Tovább a teljes cikkhez »
Negyven éves a Rubik-kocka

Negyven éves a Rubik-kocka

Cikk dátuma 2014. április. 24.

Születésnapi kiállítással ünneplik a 40 éves Rubik-kockát az Egyesült Államokban. A New Jersey-i Liberty Science Centerben létrehozott tárlatot, amely később a világ számos más országában is látható lesz, Áder János köztársasági elnök és Rubik Ernő nyitja meg ma, elentette be Fürjes Balázs, a budapesti Rubik-központ létrehozásának kormányzati képviseletét ellátó, kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Közösségi kert a Kodolányin

Közösségi kert a Kodolányin

Cikk dátuma 2014. április. 14.

Közösségi kertet alakítottak ki a Kodolányi főiskola székesfehérvári igazgatósági épületének kertjében Dr. Hoffmann Orsolya rektorhelyettes kezdeményezésére. Pénteken jöttek össze a kodolányis kertészkedők, hogy az addig befüvesített területet felássák és elveteményezzenek. 

Tovább a teljes cikkhez »
Jól szerepeltek a "kiskodósok"

Jól szerepeltek a "kiskodósok"

Cikk dátuma 2014. április. 10.

Hatodik helyen a közel harminc intézmény között

Dunaújvárosban rendezték meg a Fejér Megyei Diáknapokat az elmúlt hétvégén, ahol több székesfehérvári középiskola képviseltette magát. Ott voltak a Kodolányi János Középiskola és Kollégium diákjai is, és csaknem minden versenykategóriában sikeresen szerepeltek. 

Tovább a teljes cikkhez »
Erasmus Plus januártól

Erasmus Plus januártól

Cikk dátuma 2014. március. 31.

Gyenis Alex: Sikeres volt az ösztöndíjbörze

 

A KJF Nemzetközi Képzési és Szolgáltató Központjának szervezésében idén is jól sikerült a tavaszi ösztöndíjbörze, amely március 18 - 19. között mutatta be a külföldi tanulmányi és szakmai gyakorlati lehetőségeket Budapesten és Székesfehérváron egyaránt. 

Tovább a teljes cikkhez »
Klub a kollégistáknak

Klub a kollégistáknak

Cikk dátuma 2014. március. 12.

Megnyílt a Kodolányi Kollégiumi Klub Fehérváron

Mozgalmas nap volt a tegnapi a székesfehérvári kodolányis tanárok-diákok számára, hiszen reggeltől zajlott a Magyar Akkreditációs Bizottság látogatása, este pedig kollégiumi rendezvényre hívták a hallgatókat: megnyílt a Kodolányi Kollégiumi Klub a Fürdő utcában. 

Tovább a teljes cikkhez »
Rádiózik, zenél és törökül tanít

Rádiózik, zenél és törökül tanít

Cikk dátuma 2014. március. 10.

A törökországi Erasmus-félév meghatározta jövőjét

Kubista Márk Bálint hat évvel ezelőtt szerezte meg diplomáját a Kodolányi János Főiskolán, s bármennyire hihetetlen a mai napig tartja a kapcsolatot valamilyen formában az alma materrel. Nem hallgathatom el, hogy kedvenc tanítványaim közé tartozott, mivel kommunikáció szakos lévén csaknem minden szabadidejét az általam főszerkesztett főiskolai rádióban töltötte annak idején. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányi Art Gallery 2

Kodolányi Art Gallery 2

Cikk dátuma 2014. február. 27.

Sipos Attila: Rendhagyó megnyitó

„ A nő és a férfi „ címmel rendezte meg immár második kiállítását a Kodolányi Art Gallery /KAG/ csapata, amelyet szerdán este nyitott meg Dr. Szabó Péter rektor a Kodolányi főiskola Budapesti Oktatási Központjában. A megnyitó keretében Dr. Tarbay Gabriella főszervező bemutatta a KAG új, másodéves szervezőcsapatát és az új projekt témáját.

Tovább a teljes cikkhez »
Szombat éjfélig lehet jelentkezni

Szombat éjfélig lehet jelentkezni

Cikk dátuma 2014. február. 11.

A Kodolányi a te választásod!

Közeledik a jelentkezési határidő vége, legkésőbb február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A fiatalok jelentős része veszi igénybe az internetes jelentkezési lehetőséget: a jelentkezéseket legegyszerűbben a www.felvi.hu oldalon elérhető e-felvételi rendszerén keresztül lehet benyújtani.

Tovább a teljes cikkhez »
Jelentkezési határidő: február 15.

Jelentkezési határidő: február 15.

Cikk dátuma 2014. február. 05.

Milák Bernadett Tünde írása - kommunikáció szak, III. évf.

Hova tovább? A mesterszak

Amennyiben az alapszakos diplomáddal szeretnél továbbtanulni, de számtalan kérdésed van a mesterszakra való jelentkezés speciális folyamatával és követelmény rendszerével kapcsolatban, akkor ez a cikk Neked szól. Ha még bizonytalan vagy, érdemes végigolvasnod, mert nagy segítségedre lehet a döntésben.

Tovább a teljes cikkhez »
 Fráter Zsuzsa: Jelek a parkban

Fráter Zsuzsa: Jelek a parkban

Cikk dátuma 2014. január. 28.

Ültem a parkban a padon, figyelgettem a homokozóban játszó kisfiamat, ahogy tesz-vesz azzal az egy szem lapáttal, amit még reggel készítettem be a kosárba, hogy munkából, óvodából hazafelé menet ne kelljen játékért kuncsorognunk a játszótéren. 

Tovább a teljes cikkhez »
Zana Anita kétszeres bajnok

Zana Anita kétszeres bajnok

Cikk dátuma 2014. január. 12.

„Én mindig is újságíró akartam lenni”

Az interjú időpontjának egyeztetésekor azt ajánlottam, hogy felkeresem munkahelyén a Hegedűs Gyula utcában, ám ő azonnal tiltakozott, mondván hazafelé beugrik a Kodolányira. „Inkább én jönnék hozzád munka után. A tizennégyes villamossal megyek haza, útba esik a főiskola” - mondta kedvesen. 

Tovább a teljes cikkhez »
Hagyomány teremtődött a KJF-en

Hagyomány teremtődött a KJF-en

Cikk dátuma 2014. január. 08.

Új kiállításra készül a Kodolányi Art Gallery

Az elmúlt esztendő novemberében hozták létre a KJF harmadéves andragógia szakos hallgatói a Kodolányi Art Galleryt Dr. Tarbay Gabriella vezetésével. Az első kiállítás megszervezésével egyrészt kipróbálták magukat leendő szakmájukban, másrészt lehetőséget kívántak adni a tehetséges kodolányis hallgatóknak arra, hogy megmutathassák alkotásaikat a nagyközönségnek. 

Tovább a teljes cikkhez »
Töriszakosok és múzeumlátogatás

Töriszakosok és múzeumlátogatás

Cikk dátuma 2014. január. 04.

A Nemzeti Múzeumba vitte tanítványait Dr. Simándi Irén

Bethlen Gábort 1613. október 23-án választotta fejedelemmé a kolozsvári országgyűlés, ennek az eseménynek a 400. évfordulójára tiszteleg a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállítással a nagy fejedelem emléke előtt. 

Tovább a teljes cikkhez »
2014.

2014.

Cikk dátuma 2013. december. 31.

Újévi gondolatok mindenkorra

 

Újév. A fogadalmak időpontja, amikor hisszük, hogy reggel valami jobb és boldogabb kezdődik. Elég, ha hagyjuk, hogy hasson ránk a fizikusok és csillagászok által megállapított kezdet mágiája, lenullázzuk a számlálót, összeállítjuk a fogadalmak és eskük listáját, amelyet úgysem tartunk be. Már az újévi ebéd után rágyújtunk az első cigarettára, január közepén már nem hiszünk abban, hogy az év végére folyékonyan beszélünk angolul, a fogyókúrát elhalasztjuk "jobb időkre", a nyári szabadságra. Addig úgyis mindenki elfelejti. De ezen a kivételes újévi éjszakán még mindig úgy érezzük, hogy nemcsak új év kezdődik, hanem most kezdődik minden.

/Janusz L. Wisniewski/

 

Tovább a teljes cikkhez »
Színessé tették mások karácsonyát

Színessé tették mások karácsonyát

Cikk dátuma 2013. december. 19.

Székesfehérvári szervezetekhez kerültek a kodolányis ajándékok

Tedd színessé mások karácsonyát, ezzel a mottóval indult útjára a karácsonyi adománygyűjtés december elején a Kodolányi János Főiskolán. Az akcióhoz kapcsolva „AngyalfoldiGondosKodo”címmel létrehoztak egy facebook oldalt is, hogy minél többen értesülhessenek a segítségnyújtási lehetőségről. 

Tovább a teljes cikkhez »
Pályázati nyertesként Izraelben

Pályázati nyertesként Izraelben

Cikk dátuma 2013. december. 08.

Mesterszakosunk a holokauszt oktatását tanulta Jeruzsálemben

Huszonnégy magyar pedagógus vehetett részt novemberben az izraeli Yad Vashem Intézetben egyhetes továbbképzésen és tanulmányúton. A Köznevelésért Felelős Államtitkárság 2013. június 10-én tett közzé pályázati felhívást magyarországi nevelési–oktatási intézményekben tevékenykedő pedagógusok számára a továbbképzésen és tanulmányúton való részvétel elnyerésére. 

Tovább a teljes cikkhez »
Szakest: ismételtek az andragógusok

Szakest: ismételtek az andragógusok

Cikk dátuma 2013. december. 06.

Szív Session - élő társasjáték - táncház

Folytatódott csütörtökön az Aula Szakestek programsorozat a KJF Budapesti Oktatási Központjában. Ez alkalommal a harmadéves andragógia szakosok „hoztak össze” remekbe szabott programot. Hetekig készültek a műsorral; volt színjátszás, zenélés, játék és táncház, no és fergeteges hangulat. 

 

 

 

 

Tovább a teljes cikkhez »
Fekvenyomó bajnok: Kirilla Tibor

Fekvenyomó bajnok: Kirilla Tibor

Cikk dátuma 2013. december. 05.

Százhuszonnyolc kilót emel és a wellnessről ír szakdolgozatot

Kirilla Tibor átveszi a "Kodolányi fekvenyomó bajnokság 2013." első helyezettjének járó serleget Kass Lászlótól, a Sport és Rekreációs Tanszéki Csoport tanárától, ezután kezdünk beszélgetni. Otthonosan mozog a KJF edzőtermében, ami nem csoda, hiszen a végzős turizmus szakos hallgató hetente háromszor jön ide edzeni. 

Tovább a teljes cikkhez »
Tantermet festettek az andragógusok

Tantermet festettek az andragógusok

Cikk dátuma 2013. november. 25.

A végeredmény „király” lett

Kétségkívüli tény, hogy a felsőoktatási intézményekben a tudás megszerzése, a tanulás a legfontosabb tényező, ugyanakkor a fiatalok pezsgő egyetemi, főiskolai diákéletre, vonzó szabadidős programokra, értelmes tanórán kívüli elfoglaltságokra is vágynak. 

Tovább a teljes cikkhez »
Gólyabál 2013.

Gólyabál 2013.

Cikk dátuma 2013. november. 23.

Ha első év a felsőoktatásban, akkor ősszel gólyabál. A KJF idei gólyabálját a Morrison’s Ligetben tartották meg november 21-én, mintegy kétszáz bálozó részvételével. A kodolányis gólyákat Mits Péter, a KJF kulturális, kommunikáció és médiatudomány intézetének igazgatóhelyettese köszöntötte, és nem maradt el természetesen a gólyák tánca, amelyet Vidó Judit tanított be a fellépő elsőéveseknek.

Tovább a teljes cikkhez »
A  tehetségeknek  „szabad a terep”

A tehetségeknek „szabad a terep”

Cikk dátuma 2013. november. 21.

Sipos Attila: Digitalizált világ, újfajta múzeumi módszerek

Napjainkban csak a képzeletünk szabhat határt a különböző szakterületeken alkalmazható újfajta módszereknek, a megvalósítható ötleteknek, így van ez a múzeumok világában is. A digitális eszközök használata elengedhetetlenné vált a kor embere számára, és ezeket a múzeumi foglalkozásokba is be kell csempészni. 


Tovább a teljes cikkhez »

KJF – Magyar Földrajzi Társaság

Cikk dátuma 2013. november. 17.

Sándor Tamás: Gondolatok az "Európai Mozaik" című előadásról

/a szerző külpolitikai elemző/

 

A Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztályának és a Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszékének budapesti programján Dr. Bujdosó Zoltán tartott előadást  „Európai mozaik turistaszemmel” címmel november 12-én.

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres kodolányisok

Sikeres kodolányisok

Cikk dátuma 2013. október. 28.

Koppenhágában tanul Afrikáról, de itthon akar majd dolgozni

 

Bujtás Petra nemzetközi tanulmányok alapszakon szerezte meg diplomáját az elmúlt tanévben a Kodolányi főiskolán, most pedig a Koppenhágai Egyetem African Studies mesterkurzusán tanul. 

Tovább a teljes cikkhez »
A sport segítségével sikerülhet

A sport segítségével sikerülhet

Cikk dátuma 2013. október. 14.

„…ez nem igazságos”

Zana Anitára méltán büszke a KJF, hiszen a parasportolóként számon tartott fiatal lány sok mindent elért, amióta megszerezte diplomáját a főiskola kommunikáció és médiatudomány szakán. A Fővárosi Közgyűlés idén szeptemberben a közszolgálati munka elismerésére Zalabai Gábor díjat – A Budapestiek Esélyegyenlőségéért kitüntetést adományozta a tevékeny újságírónak.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányi Art Gallery nemsokára

Kodolányi Art Gallery nemsokára

Cikk dátuma 2013. október. 14.

Sipos Attila: Kodolányi Art Gallery - új múzeumi látásmód

 

Napjainkban a múzeum világa átalakulóban van, ahol egyre inkább új és modern eszközöket, programokat alkalmaznak. Régen az volt a koncepció, hogy a látogatók ne nyúljanak semmihez, a múzeum magasztos, templomszerű hely legyen, a programok és kiállítások szervezése során pedig az egyes korosztályok különböző igényeit nem vették figyelembe. 

Tovább a teljes cikkhez »
Az Erasmus fontos lehetőség

Az Erasmus fontos lehetőség

Cikk dátuma 2013. szeptember. 27.

Szakmai gyakorlat és/vagy munka Görögországban

A Kodolányi főiskola hallgatóinak a tanulmányi idejük alatt akár többször is lehetőségük van arra, hogy külföldön tanulhassanak néhány hónapot, vagy ott teljesíthessék szakmai gyakorlatukat. Dr. Szabó Péter rektor elmondta, hogy az utóbbi években a nyelvtudás mellett egyre fontosabbá vált az is, hogy a hallgatók külföldi tapasztalatokat szerezzenek. 

Tovább a teljes cikkhez »
KJF-es bringások a Velencei-tó körül

KJF-es bringások a Velencei-tó körül

Cikk dátuma 2013. szeptember. 18.

A főiskolán tanuló külföldi hallgatók részére szervezett biciklitúrát a Nemzetközi Képzési és Szolgáltató Központ a közelmúltban. Az első úticél Dinnyés volt, ahol a kerekező társaság tagjai összeállíthatták, megsüthették, majd megehették a híres, hagyományos, magyar kenyérlángost. 

Tovább a teljes cikkhez »
Triatlon VB, London, 6.helyezés

Triatlon VB, London, 6.helyezés

Cikk dátuma 2013. szeptember. 16.

Lengyel Zsófia, a KJF másodéves kommunikáció-és médiatudomány szakos hallgatója az új tanévet egy nagyszerű sporteredménnyel kezdte, hatodik helyezést ért el a londoni triatlon világbajnokságon. A triatlonversenyző guide-jával, Orbán Annával szerezte meg az előkelő helyezést a látássérültek mezőnyében. A háromgyerekes család legkisebb gyermeke „célba ért”, sikeres a sportban, a tanulásban és a munkájában. 

Tovább a teljes cikkhez »
Világjáró kodolányisok

Világjáró kodolányisok

Cikk dátuma 2013. augusztus. 20.

Mondi Beáta kodolányis tanulmányait befejezve Jeruzsálemben, a Hebrew University-n tanul tovább. Ezt az intézményt a világ száz legjobb egyeteme között tartják számon. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Afrika, segélyezés, Koppenhága

Afrika, segélyezés, Koppenhága

Cikk dátuma 2013. augusztus. 15.

Bujtás Petra nemzetközi tanulmányok alapszakon szerezte meg diplomáját a Kodolányi főiskolán. Gyakornokoskodott a Külügyi Intézetben, és szakdolgozatának témájaként az afrikai segélyprogramokat választotta. Alig csodálkozom, hogy felvételt nyert a Koppenhágai Egyetem szeptemberben induló African Studies mesterkurzusára. 

Tovább a teljes cikkhez »

"Pont Neked", mert fiatal vagy

Cikk dátuma 2013. augusztus. 13.

Sok főiskolás és egyetemista vállal munkát a nyári vakáció ideje alatt, hogy a tanulmányaik költségeit, és az egyéb kiadások egy részét a saját keresetükből fedezzék. Az albérlet, az étkezés, az utazás, a szórakozás nem kevés pénzbe kerül, és akkor még nem beszéltünk a tandíjról. 

Tovább a teljes cikkhez »
Turizmus és tudományos diákkör

Turizmus és tudományos diákkör

Cikk dátuma 2013. augusztus. 10.

A turistaszezon kellős közepén szívesen beszélget az ember idegenforgalmi szakemberrel. Schaffer Gábor turizmus-vendéglátás alapképzésen szerzett diplomát az idén. Főiskolai tanulmányait  az idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzés keretein belül alapozta meg. 

Tovább a teljes cikkhez »

Budapest, Siófok, romkocsmák

Cikk dátuma 2013. augusztus. 08.

Gábor Diána turizmust és vendéglátást tanult a Kodolányi főiskolán, most pedig a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesületnél turisztikai referensként dolgozik. A diploma kézhezvétele után azonnal el tudott helyezkedni, sikeres a szakmájában, úgy érzi, érdemes volt tanulni. 

Tovább a teljes cikkhez »
Mesterképzést tervez a szép modell

Mesterképzést tervez a szép modell

Cikk dátuma 2013. augusztus. 06.

 

Salamon Kitti nevével és arcával a modellvilágban találkozhatunk leggyakrabban. A különleges lány tizennégy évesen indult el ezen a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető úton, ám arra nagyon ügyelt, hogy a tanulmányait se hanyagolja el. Idén januárban szerzett diplomát a KJF szociális munka alapszakán, jelenleg Londonban él és dolgozik. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Erasmus-szal Dél-Spanyolországban

Erasmus-szal Dél-Spanyolországban

Cikk dátuma 2013. augusztus. 03.

Panker Gergőnek, a KJF végzős, anglisztika szakos hallgatójának megadatott félévig Dél-Spanyolországban tanulni, élni, a közelmúltban érkezett haza. Az elmúlt szemeszter során az Universidad de Granada Fordítás és Tolmácsolás Karán tanult. 

Tovább a teljes cikkhez »
Azurák Zsófi a Kodolányin

Azurák Zsófi a Kodolányin

Cikk dátuma 2013. július. 29.

Azurák Csaba, a TV2 népszerű műsorvezetője a Kodolányi főiskolán szerzett diplomájával robbant be annak idején a hazai média világába. Arról kérdeztem, milyen a kapcsolata az alma materrel.

Tovább a teljes cikkhez »

A „kommszak” is népszerű

Cikk dátuma 2013. július. 12.

Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója a kilencvenes évek legvégén iratkozott be a Kodolányi János Főiskola kommunikáció szakára, egyetemi végzettséggel. Akkoriban még egy multinacionális cégnél dolgozott kommunikációs igazgatóként. A Sikeres kodolányisok című interjúsorozat első kötetében találjuk a motivációt.

Tovább a teljes cikkhez »
 Bebe is a Kodolányin végzett

Bebe is a Kodolányin végzett

Cikk dátuma 2013. július. 08.

Abebe Dánielt, a Back II Black népszerű zenészét a Sikeres kodolányisok című interjúsorozat második kötetében szólaltattuk meg. Idegenforgalom és szálloda szakon szerzett diplomát 1998-ban. Büszke arra, hogy a kodósok népes táborának tagja, ma már öregdiákként.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400 Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat