Kitekintő

Fehérváron rendezik a jégkorong Magyar Kupa négyes döntőjét

Cikk dátuma 2022. január. 05.

Szombaton elődöntő, vasárnap bronzmérkőzés, döntő


2019 után ismét az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok ad otthont a jégkorong Magyar Kupa négyes döntőjének januárban. A Hydro Fehérvár AV19 ellenfele az Erste Liga jelenleg harmadik helyén tanyázó FTC-Telekom lesz.

Tovább a teljes cikkhez »
Fehérvári Advent 2021

Fehérvári Advent 2021

Cikk dátuma 2021. november. 28.

Első gyertyagyújtás és ünnepi fények

Székesfehérvár adventi koszorúján is megnyújtották az első gyertyát vasárnap este a Városház téri színpadon. Dr. Cser-Palkovics András polgármester két, nevelőszülőknél nevelkedő kisgyermekkel együtt kapcsolta fel a Belváros varázslatos díszkivilágítását, ezekkel az ünnepi pillanatokkal nyitották meg a város által szervezett nagyszabású ünnepváró programokat. A rendezvénysorozat egészen december 24-ig várja vendégeit.

Tovább a teljes cikkhez »
József Attila Színház, Kulissza TV és premier

József Attila Színház, Kulissza TV és premier

Cikk dátuma 2021. november. 10.

„Most vált igazán biztossá a tény, hogy az internet világa nem pótolja az emberi kapcsolatokat” – interjú Nemcsák Károllyal

 

Nemcsák Károly méltán büszke az előremutató változásokra, hiszen immár egy évtizede látja el az igazgatói feladatokat a 13. kerületi teátrum élén.  A koronavírus járvány okozta nehézségek próbára tették a színház életét, a normális keretek közötti működést, ugyanakkor tanulságokkal is szolgált ez az időszak. Nemcsák Károllyal a pandémia hatásairól, a színház szociális tevékenységeiről beszélgettem, és persze a jövőbeli tervekről is szót ejtettünk.

Tovább a teljes cikkhez »
Vizuális élményözön az Operettben

Vizuális élményözön az Operettben

Cikk dátuma 2021. október. 20.

Az antihősök archetípusának újabb képviselője – Nine az Operett Színház színpadán

 

A történet röviden ennyi: Baal bevonulása a hatvanas évekbe, ahol Brecht antihősének nyers rombolása és önpusztítása Guidoban, a társadalom befogadóképességéhez igazodva, tündérléptekké szelídülve táncol végig a színpadon. Az előadás világosan érthető és elkülöníthető cselekményszálakkal operál. Nem kívánja a nézőtől, hogy válasszon, melyik karakterrel akar haladni, hiszen az előadásnak nyilvánvalóan egy főszereplője van, ez az ő története. A Guidot kísérő női karakterekből persze mindenki kedvére válogathat a közönség hölgy tagjai közül, hogy kisebb vagy nagyobb áldozat-szereppel érez erősebb azonosságot. A konklúziót sem kell kifejezetten keresgélni a színpadon megelevenedő sorok között, már ha egyáltalán van azon túl, hogy egy szép, színes, látomásszerű mese tárul a közönség elé, ami magával tudja vinni annyira, hogy a szemek előtt zajló gyors átállások, nyílt színi láthatatlanságba burkolódzva kiérdemeljék a „varázslat” nevet.

Tovább a teljes cikkhez »
Fame-bemutatóval kezd a Vörösmarty Színház

Fame-bemutatóval kezd a Vörösmarty Színház

Cikk dátuma 2021. szeptember. 09.

Szeptember végén ősbemutató: Az ember tragédiája 2.0


A pandémia a színházi életet is behatárolta, odalett a személyes élmény, hosszasan nem találkozhattak a művészek a közönséggel. Így volt ez Székesfehérváron is, most viszont örvendetes hír, hogy szeptember 11-én a nagyközönség előtt is bemutatja a Vörösmarty Színház társulata a Fame című musicalt. Óriási várakozás övezi a világhírű musical bemutatóját, hiszen Hargitai Iván csapata elementáris erejű előadást alkotott, a rendező újfajta megközelítéssel állt a világhírű musicalhez: „Ha ehhez a Broadway-típusú szórakoztató iparhoz csatlakozik gondolat is, akkor sokkal gazdagabbá teszi az énekszámokat is, a koreográfiát, a jeleneteket, a figurákat. Bátran állítom, hogy ezt sokkal jobban szeretik a nézők is.”

Tovább a teljes cikkhez »
A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja Székesfehérváron

A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja Székesfehérváron

Cikk dátuma 2021. július. 16.

„…az emlékezés az, mi minket ide hív…”


A Magyar Királyi 17-es honvéd gyalogezred emlékének tiszteletére szerveztek megemlékezést ma délelőtt Székesfehérváron, a Zichy ligetben. A katonai tiszteletadással zajló eseményen Nagy Lajos, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezetének elnöke mondott beszédet, majd a megemlékezés koszorúzással zárult.

Tovább a teljes cikkhez »
Régészet napja a Gorsiumban

Régészet napja a Gorsiumban

Cikk dátuma 2021. június. 15.

Időutazás az ókorba

Fegyverzajos összecsapás, tavernakvíz, napfordulós rituálé és játékos régészeti foglalkozás várja a Gorsium Régészeti Parkba érkezőket június 19-én, szombaton. A régészet napján 10:00 órától indulnak a programok, amelyek napnyugta után tábortűzzel zárulnak majd. 

Tovább a teljes cikkhez »
Föld napja 2021

Föld napja 2021

Cikk dátuma 2021. április. 22.

Muckstadt Szabina - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam


„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

1990 óta minden év április 22-én hazánkban is ünnepeljük a Föld Napját. Idén a pandémia miatt elmaradnak ugyan az ünnepi, jelenlétet igénylő programok, de a virtuális tér megmaradt számunkra, és talán a mindennapi életünkben is nagyobb jelentőséget kap a világnap fontossága. A világjárvány által megtépázott emberiség életében átértékelődtek a mindennapok, az örömök, megváltoztak a sorrendek. Feltehetően az életterünk védelme is nagyobb figyelmet kap, mint eddig.  

Tovább a teljes cikkhez »
Pély Barna útja a Temesvàri Pelbárt Ferences Gimnáziumtól a színpadig

Pély Barna útja a Temesvàri Pelbárt Ferences Gimnáziumtól a színpadig

Cikk dátuma 2021. március. 31.

Arany Érdemkeresztet kapott Pély Barna


Már gyerekkorában is énekes szeretett volna lenni Pély Barna. Karrierje során több formációban is játszott, az utóbbi időben egyszemélyes zenekarként lép fel. 2010-2017 között a KJE művészeti tanszékének jazzének tanszakán tanított, emellett jelentős szerepet vállalt a fiatal tehetségek felfedezésében és támogatással. Sikeres előadó-művészete, valamint a fiatal zenei tehetségek támogatása érdekében végzett munkája elismeréseként Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki. Ennek kapcsán kérdeztem a művészt.

Tovább a teljes cikkhez »
Komárom-Esztergom megyében ezt olvassák

Komárom-Esztergom megyében ezt olvassák

Cikk dátuma 2021. március. 22.

 

Berki Doren - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam


Takács Zoltán: a világjárvány drasztikus változásokat hozott a lapkészítésben


A 24 Óra Komárom-Esztergom megye napilapja, elsősorban friss helyi híreket, információkat tartalmaz, emellett beszámol az időszerű országos közéleti, gazdasági eseményekről is. A helybeliek számára a napilap fontos információforrásnak számít; nekik, róluk szól. Generációk óta hozzátartozik az életükhöz. Az enyémhez is, hiszen tatabányai vagyok.

Takács Zoltánnal, a tatabányai 24 Óra főszerkesztőjével a napilapról, a szerkesztőségi életről beszélgettünk, és arról, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie az újságíróknak a pandémia időszakában.

Tovább a teljes cikkhez »
Emocionális orosz rulett

Emocionális orosz rulett

Cikk dátuma 2021. február. 23.

Szivek Laura - kommunikáció- és médiatudomány szak - I. évfolyam


Kiberbiztonság a társkeresésben, terjed a catfishing


A Tinder - napjaink legnagyobb népszerűségnek örvendő, okostelefonokra kifejlesztett társkereső alkalmazása - alapjaiban változtatta meg a párkeresést a XXI. században. Ez azonban korántsem veszélytelen, erre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet közelmúltban publikált videója is, amely tényszerű képet fest az internetes ismerkedés árnyoldalairól.


Tovább a teljes cikkhez »
Marad az online oktatás

Marad az online oktatás

Cikk dátuma 2021. január. 27.

Néhány kivétel minisztériumi engedéllyel 

Marad az otthonról tanulás a 2020/21-es tanév második féléveben is a felsőoktatási intézményekben. A Covid19 alaposan átírta a jól megszokott rendet az egyetemisták életében, hiszen az online oktatás folytatódik a tavaszi szemeszterben is. Ugyanakkor van példa arra is, hogy indokolt esetekben minisztériumi engedéllyel jelenléti oktatásra is sor kerülhet. Eddig harminchárom esetben engedélyezték az egyetemeknek a személyes oktatást erre a félévre ott, ahol ezt az intézmény vezetése kérte.

Tovább a teljes cikkhez »
A Gattyán Alapítvány 2020-as ajándékai

A Gattyán Alapítvány 2020-as ajándékai

Cikk dátuma 2020. december. 29.


Egymilliárd forintnyi támogatás kórházaknak, gyermekotthonoknak Gattyán Györgytől

 

A koronavírus okozta világjárvány meghatározta az idei évünket, az életünk minden területét beárnyékolta. A fertőzés miatti félelem észrevétlen bekúszott az életünkbe, és nem csak egészségügyi, hanem gazdasági következményekkel is számolnunk kell. A segítség minden területen jól jön, ám az egészségügy és a gyermekvédelem különösen rászorul a támogatásra. Gattyán György, a Docler alapító-tulajdonosa a pandémia megjelenésétől kezdve igyekszik támogatást nyújtani, szem előtt tartva, azt is, hogy kétszer segít, aki gyorsan segít. A tavaszi adományozások után most a karácsonyt szerette volna könnyebbé tenni kórházaknak, gyermekotthonoknak.

Tovább a teljes cikkhez »
Visszaszámlálás

Visszaszámlálás

Cikk dátuma 2020. december. 18.

Kalács, szeretet, béke, karácsony

Már igencsak ráhangolódtunk a közelgő ünnepre, advent utolsó hete van. Egyre többször jut eszünkbe, hogy a karácsony az egyik legősibb ünnepünk. Kialakulása Krisztus előttre visszavezethető, hiszen hasonló szellemben már abban az időben is volt ünnepség, ami a pogány eredetű Szatrunália ünnepe. Ez pedig egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza. Az őszi vetés befejezésével tartottak nagy ünnepléseket, amikor versenyeket, felvonulásokat tartottak, megajándékozták egymást az emberek és feldíszítették a házakat.

Tovább a teljes cikkhez »
A negyvenöt perces tanórákat még Comenius határozta meg

A negyvenöt perces tanórákat még Comenius határozta meg

Cikk dátuma 2020. november. 13.

Dr. Bordás Sándor, főiskolai tanár    

Értékek elvesztése

Sok szempontból érthetetlen világba kerültünk a 21. század elejére. Minden megváltozott. Ami eddig érték volt, és a társadalmakat fejlődésnek indította, az most egyes csoportok, politikai áramlatok kezében értéktelenné vált. Ez a változás vonatkozhat politikai ideológiákra, tudományok területére, erkölcsi értékekre, hitre, a munkához való hozzáállásra, a pénzre, a hatalom megszerzésére, és még sorolhatnám. Beindultak olyan mozgalmak, mondhatjuk azt is, hogy anarchista irányzatok, amelyek szétzúzzák a korábbi fejlettség értékeit, szimbólumait. Gondoljunk csak a szobrok ledöntésére, megrongálására, a történelem tagadására, amelyek az elmúlt hónapokban történtek világszerte.

Tovább a teljes cikkhez »
A diktatúra máig elérő sötét árnyai

A diktatúra máig elérő sötét árnyai

Cikk dátuma 2020. október. 27.

Bordás Sándor a történelmi traumákról

Dr. Bordás Sándor klinikai szakpszichológus szerint a magyarság számára a kommunista diktatúra létrejötte egy második Tria­nont jelentett. A Docler Cégcsoport fenntartásában működő Kodolányi János Egyetem tanára úgy vélekedik, hogy a történelmi trauma miatt az emberek gyakran még ma is bizalmatlanok egymással, és bár harminc év telt el a rendszerváltás óta, mégis nehéz elfelejteni a diktatúra sötét árnyait.

Tovább a teljes cikkhez »
Enyhítések óvatosan

Enyhítések óvatosan

Cikk dátuma 2020. május. 18.

Mától Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, vidéken folytatódnak az enyhítések


Mától Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, de egyes védelmi óvintézkedések továbbra is megmaradnak. Vidéken már a vendéglátóhelyek belső tereit is megnyithatják a szolgáltatók, és a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket.


Tovább a teljes cikkhez »
Május 4-én indulnak az érettségi vizsgák

Május 4-én indulnak az érettségi vizsgák

Cikk dátuma 2020. április. 16.

Elmaradnak az előrehozott vizsgák

Száztizenháromezren jelentkeztek idén érettségire, de ebben benne vannak azok is, akik előrehozott érettségin vennének részt - mondta a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Előrehozott érettségire nem lesz lehetőség, csak az tehet érettségit, akinek idén a felvételihez szüksége van rá. Így mintegy nyolcvanháromezer fiatal érettségizhet idén.

Tovább a teljes cikkhez »
Az Oscar és a globalizáció

Az Oscar és a globalizáció

Cikk dátuma 2020. február. 18.

Králl Kevin – televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam

Az est fődíját az Élősködők vitte haza

A 92. Oscar gálán a jól bevált papírforma uralta a terepet, ahogyan azt már megszokhattuk a korábbi gálákon. Azonban az “Év legjobb filmje” kihirdetésénél váratlan fordulat következett be a Filmakadémia történetében. Az Oscar, amely már lassan száz éve az egekig emeli az amerikai film dicsőségét, 2020-ra globalizációba kezdett.

Tovább a teljes cikkhez »
Fontos a médiaszakosok strasbourgi, brüsszeli tapasztalatszerzése

Fontos a médiaszakosok strasbourgi, brüsszeli tapasztalatszerzése

Cikk dátuma 2020. február. 06.

Cseh Adél – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam

 

Interjú az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetőjével

Strasbourgban rendezték meg azt az európai parlamenti szemináriumot, amelyen én is részt vehettem a Kodolányi János Egyetem képviseletében.  Az esemény keretén belül Lővei Andreával, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetőjével készítettem interjút a szeminárium jelentőségéről, illetve a további tervekről.

Tovább a teljes cikkhez »

Perelj uram!

Cikk dátuma 2019. szeptember. 18.

Sobor Antal regényének színpadi változatát mutatja be a Vörösmarty Színház

A Vörösmarty Színház az évad elején ismét műsorra tűzi a közelmúlt legnagyobb sikereit. Közéjük tartozik a Sobor Antal kisregényéből Román Károly által színpadra alkalmazott Perelj, Uram! is, amelyet szeptember 21-én láthat a közönség.

Tovább a teljes cikkhez »
Táncra magyar!

Táncra magyar!

Cikk dátuma 2019. augusztus. 21.

AZ ALBA REGIA TÁNCEGYÜTTES BÚCSÚZTATTA A SZÉKESFEHÉRVÁRI KIRÁLYI NAPOKAT

Az idei Székesfehérvári Királyi Napok utolsó napján a hagyományoknak megfelelően az Alba Regia Táncegyüttes zárta a Zichy-színpad műsorfolyamát jubileumi műsorával. A „Táncra, magyar!” programon az idén 70. születésnapját ünneplő táncegyüttes produkciójában háromszáz táncos lépett fel együtt.

Az államalapítás és Szent István király ünnepén az Alba Regia Táncegyüttes példaként szolgált arra, hogyan lehet a magyar kultúrát megőrizni, és az egyik legkifejezőbb kulturális örökségünket generációról generációra továbbadni. 

Tovább a teljes cikkhez »
Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron

Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron

Cikk dátuma 2019. augusztus. 02.

A második honalapító a "hetedik felvonásban"

A hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító Koronázási Szertartásjáték című előadás-sorozat: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla és II. András után idén a „második honalapító”, IV. Béla király koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező Székesfehérváron.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis kommédiás és a Soltvadkert TV

Kodolányis kommédiás és a Soltvadkert TV

Cikk dátuma 2019. június. 06.

Juhász Réka - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam

Iskolai felvételekkel kezdődött, tévé lett belőle – interjú Mátyus Lajos főszerkesztővel

 

Gimnáziumi médiatanárommal máig jó a kapcsolatom, így kézenfekvő, hogy gyakorlati időmet az általa vezetett Soltvadkert TV-nél töltöttem. Az infrastruktúrát és a szakmaiságot tekintve egyaránt kiváló televízió nemcsak jó lehetőség, hanem igazi kihívás a gyakornoknak, hiszen a televíziózás számos területén kipróbálhattam magam, megtanulhattam a gyakorlatban számos szakmai alapvetőséget.

Mátyus Lajossal, a televízió vezetőjével arról beszélgettem, hogyan alapította meg a Soltvadkert TV-t, milyen nehézségekkel nézett szembe abban az időben, és hova jutottak el mára.

Tovább a teljes cikkhez »
 Székesfehérvár lesz a magyar katonák fővárosa

Székesfehérvár lesz a magyar katonák fővárosa

Cikk dátuma 2019. február. 07.

Miniszteri tájékoztató a honvédség átalakításáról

A Magyar Honvédség szervezeti átalakításáról és Székesfehérvárra gyakorolt hatásáról adott tájékoztatást dr. Benkő Tibor Székesfehérváron. A Városházán tartott rendkívüli közgyűlésen a honvédelmi miniszter a képviselőtestület, a külső szakmai bizottságok tagjai, a fegyveres testületek, valamint a történelmi egyházak képviselői előtt részletesen beszámolt a Magyar Honvédség szervezeti, szakmai átalakításáról, a Székesfehérvárt érintő stratégiai fejlesztésekről.

Tovább a teljes cikkhez »
2019

2019

Cikk dátuma 2018. december. 31.

Újév. A fogadalmak időpontja, amikor hisszük, hogy reggel valami jobb és boldogabb kezdődik. Elég, ha hagyjuk, hogy hasson ránk a fizikusok és csillagászok által megállapított kezdet mágiája, lenullázzuk a számlálót, összeállítjuk a fogadalmak és eskük listáját, amelyet úgysem tartunk be. Már az újévi ebéd után rágyújtunk az első cigarettára, január közepén már nem hiszünk abban, hogy az év végére folyékonyan beszélünk angolul, a fogyókúrát elhalasztjuk "jobb időkre", a nyári szabadságra. Addig úgyis mindenki elfelejti. 

/Janusz L. Wisniewski/

Tovább a teljes cikkhez »
Könyvbemutató a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Könyvbemutató a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Cikk dátuma 2018. december. 07.

Visszidensek II.

Gyuricza Péter a Kodolányi János Egyetem tanára az elmúlt évben sem ült a babérjain. Pontosan egy évvel ezelőtt mutatta be a Visszidensek első részét, és már olvasható a második interjúkötet is.

Tovább a teljes cikkhez »
Koronázási Szertartásjáték 2018

Koronázási Szertartásjáték 2018

Cikk dátuma 2018. augusztus. 15.

II. András kora elevenedik meg Fehérváron

Különleges időutazásban lehet része annak, aki Székesfehérvárra látogat augusztus közepén: a Koronázási Ünnepi Játékok az egykori koronázó város hangulatába repítik vissza. A rendezvény kiemelt elemei a szertartásjáték, a középkori vásári forgatag, az óriásbábok felvonulása és a Fény utca. Az augusztus 18-án és 19-én látható Koronázási Szertartásjátékban az Árpád-ház egyik legismertebb, leghosszabb ideig uralkodó királya, az Aranybullát megfogalmazó II. András koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező.  A Koronázási Szertartásjáték a Nemzeti Emlékhelyen felépített monumentális szabadtéri színpadon, grandiózus díszletek között, modern fény- és látványtechnikával kápráztatja majd el a közönséget. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Székesfehérvári Királyi Napok

Székesfehérvári Királyi Napok

Cikk dátuma 2018. augusztus. 01.

Augusztus 11-én kezdődik a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál

Augusztus 10-20. között rendezik meg a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozatot, amelynek keretein belül idén 23. alkalommal látogat Székesfehérvárra a világ: nyolc országból érkeznek táncosok, zenészek a koronázó városba, hogy megismertessék kultúrájukkal a közönséget a Nemzetközi Néptáncfesztivál ideje alatt. A vendégcsoportok mellett a szervező Alba Regia Táncegyüttes és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai is színpadra lépnek az augusztus 11-15-ig tartó néptáncfesztivál ideje alatt.

Tovább a teljes cikkhez »
Holnap kezdődik a XXI. FEZEN

Holnap kezdődik a XXI. FEZEN

Cikk dátuma 2018. július. 24.

Boban Markovic és a Csík zenekar is fellép Fehérváron

A holnapi kapunyitás előtt Kovács Antal főszervező és Mészáros Attila alpolgármester tartott sajtótájékoztatót a XXI. Fezen Fesztiválról. A négynapos rendezvényre már elfogytak a kempingjegyek, a diákjegyek és a felnőtt bérletek, de napijegyek még kaphatók. A tegnap tett bejelentés kapcsán – miszerint a Pitbull Produkció lemondta a fellépését – a szervezők a szombati napijegyesek kompenzációjáról is beszéltek.

Tovább a teljes cikkhez »
123. Atlétikai Országos Bajnokság Fehérváron

123. Atlétikai Országos Bajnokság Fehérváron

Cikk dátuma 2018. június. 25.

Három aranyat és öt ezüstérmet szereztek az ARAK atlétái az országos bajnokságon

Véget ért a 123. Atlétikai Országos Bajnokság, amelyet a Bregyó-közi sportcentrumban rendeztek. Az ARAK ismét kiváló rendezőnek bizonyult, ráadásul versenyzői is remekeltek hazai pályán.

Az országos bajnokság első napján megvédte bajnoki címét Szabó Dániel. Az Alba Regia Atlétikai Klub (ARAK) sprintere 100 méteres síkfutásban szerezte a fehérvári klub első aranyérmét, pedig, mint azt elmondta, nem volt tökéletes a futása. Vele ellentétben a felnőttek között még nem számít rutinosnak Takács Boglárka, de hogy szép eredményekre hivatott a későbbiekben, azt első felnőtt érmével bizonyította, szintén 100 méteren. Az ARAK női 4x100 méteres váltója Takács Boglárka, Mátó Sára, Zsiga Mónika, Endrész Klaudia összeállításban második lett, vagyis a székesfehérváriak tekintetében remekül indult a magyar bajnokság pénteken.

Tovább a teljes cikkhez »
Nyolcvan éves a 13. kerület

Nyolcvan éves a 13. kerület

Cikk dátuma 2018. június. 01.

Díszpolgáravatás a születésnapon

80. születésnapját ünnepelte a XIII. kerület június 1-én. Az esemény alkalmából a polgármesteri hivatal Barna termében dr. Tóth József polgármester a délelőtt folyamán dicséretben és jutalomban részesítette a hivatal, az önkormányzati intézmények, a kerületi katasztrófavédelem és a civil szervezetek arra érdemessé vált munkatársait, majd az ünnepi események sora a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermében, a XIII. Kerületért szakmai díjak, és a díszpolgári címek átadásával folytatódott.

Tovább a teljes cikkhez »
Jó katonának lenni Székesfehérváron

Jó katonának lenni Székesfehérváron

Cikk dátuma 2018. május. 17.

Katonákat ünnepeltek Fehérváron

A fehérvári helyőrség alakulatainak katonái és az MH Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjei mutatkoztak be csütörtökön délután a Fehérvár Katonái rendezvényen, majd Fehérvár köszönti katonáit címmel gálaműsort rendeztek a Vörösmarty Színházban – a  Magyar Honvédelem Napja alkalmából, az Önálló Magyar Honvédelem 170. évfordulóján.  Az ünnepi rendezvényen a posztumusz Sipos Gyula-díjat Jobbágy Antalné dr. Cser-Palkovics András polgármestertől,  a Gyuricza-Emlékgyűrűt, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök elismerését Bernát István Jánosné és Husonyicza Gábor Szelekovszky Ernőtől, az Országos Szövetség elnökétől és dr. Görög István alelnöktől vették át. 

Tovább a teljes cikkhez »
Művészeti Egyetemek Találkozója Székesfehérváron

Művészeti Egyetemek Találkozója Székesfehérváron

Cikk dátuma 2018. április. 16.

Összművészeti bemutatóval zárult a MET

Díjátadóval és a művészeti egyetemek hallgatói által összeállított és rendezett műsorral ért véget a MET, a Művészeti Egyetemek Találkozója vasárnap a Vörösmarty Színházban. A Székesfehérvár Önkormányzata által erre az alkalomra alapított, a fiatal tehetségeket támogató Pelikán-díjat dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át.

Tovább a teljes cikkhez »
Kontinensviadal a királyi városban

Kontinensviadal a királyi városban

Cikk dátuma 2018. április. 03.

Ismét öttusa Európa-bajnokságot rendeznek Székesfehérváron

Székesfehérváron rendezik meg a  Nu Skin Felnőtt Öttusa Európa-bajnokságot július 17-23. között. Tavaly a fehérvári junior világbajnokságot az év legjobban rendezett versenyének választotta a nemzetközi szövetség – ez, valamint a több évtizedes hagyomány is azt ígéri, ismét sikeres esemény lesz a kontinensviadal. 
Az Európa-bajnokság sajtótájékoztatóján a magyar szövetség, a válogatottak vezetői és versenyzői mellett Székesfehérvár polgármestere is beszélt az újabb nagy versenyről. Dr. Cser-Palkovics András elmondta, minden világverseny ünnep, az öttusának kitüntetett helye van a városunkban. „Nagyon nagy tapasztalattal rendelkezünk ilyen volumenű események megrendezésében. A város számára kiemelkedően fontos esemény, szeretettel várjuk Európa legjobb öttusázóit, és bízunk benne, hogy jó időjárási körülmények között izgalmas, jó versenyt láthatunk majd. Mindig elmondjuk, a gyermekek egy-egy ilyen élmény hatására is kezdenek el sportolni, akár öttusázni.” - emelte ki a polgármester, egyben kifejezte reményét, hogy a tájékoztatónak helyet adó tanácsteremben az Európa-bajnokság után sikeres fehérvári öttusázókat fogadhatnak majd. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nemzeti Ünnep 2018.

Nemzeti Ünnep 2018.

Cikk dátuma 2018. március. 15.

Mit ünneplünk március 15-én?

1848 március 15. megünneplése mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt legújabb kori történelmünk során. A magyar szívekben immár százhetven esztendeje magában hordoz egy sajátos szimbolikus jelentéstartalmat; a szabadság, a fejlődés és a nemzeti tudat érzését. De mi is történt pontosan ezen a jeles napon? 

Tovább a teljes cikkhez »
Közös produkcióra készül a Miskolci Nemzeti Színház és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Közös produkcióra készül a Miskolci Nemzeti Színház és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Cikk dátuma 2018. január. 11.

Cirkuszhercegnő - A legyőzhetetlen szerelem meséje

A nagyoperett műfaja Kálmán Imre örökzöldjével, a Cirkuszhercegnő új bemutatójával tér vissza a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra a Budapesti Nyári Fesztivál keretében július 20-án és 21-én. A látványos, szívhez szóló és cirkusszal fűszerezett grandiózus operett a Miskolci Nemzeti Színházzal együttműködésben jön létre, rendezője pedig a műfajban otthonos Szabó Máté, a miskolci teátrum művészeti vezetője.

Tovább a teljes cikkhez »
Arany asszonyok a Duna Palotában

Arany asszonyok a Duna Palotában

Cikk dátuma 2018. január. 09.

Interjú Hűvösvölgyi Ildikóval

Megtalálta őt, a sors hozta elé, mondja Hűvösvölgyi Ildikó az Arany asszonyokról, amelyet január 16-án, kedden 19 órai kezdettel a Duna Palotában láthat a közönség. Az esten Arany János versei, balladái és az erre készült melodrámái hangzanak el a Kossuth-díjas színművész és Elek Szilvia zongoraművész előadásában.

Tovább a teljes cikkhez »
Véget ért a Szigetfesztivál

Véget ért a Szigetfesztivál

Cikk dátuma 2017. augusztus. 16.

Kevesebben voltak, mint tavaly

Az idei, 25. Sziget Fesztiválon is nagyon sokan, csaknem 450 ezren szórakoztak. Gerendai Károly fő szervező és Kádár Tamás cégvezető a keddi záróestén az MTI-nek azt mondta, a visszaesés a múlt évhez képest általános európai tendencia, ugyanakkor a Sziget idei zenei felhozatalának összeállítása nem a legszerencsésebben alakult.

A Sziget ezúttal is látványos end show-val, Dimitri Vegas és Like Mike tűzijátékkal körített DJ-koncertjével ért véget.

Tovább a teljes cikkhez »
Eszenyi Enikő a 13. kerület díszpolgára

Eszenyi Enikő a 13. kerület díszpolgára

Cikk dátuma 2017. június. 27.

Budapest legszebb épületében, a Vígszínházban lakom

Több mint harmincöt éve van jelen a XIII. kerület életében. Fõiskolásként a Vígszínházban volt gyakorlaton, majd 1983- ban a teátrum társulatához szerzõdött. A Vígszínház Kossuth-díjas igazgatónõje társulatával számtalan lokális projektben is részt vett már a kerületi kulturális események során. A fõváros legnagyobb nézõterû színpadán pedig estérõl estére telt házak elõtt megy fel a függöny. Eszenyi Enikõ, a XIII. kerület új díszpolgára minderrõl, de az élet egyéb dolgairól is szívesen szót vált bármely kerületi polgárral, ha összefutnak vele útban a színház felé. Éppen úgy, mint akkoriban, amikor a hivatását kezdte a körúti teátrumban. 

Tovább a teljes cikkhez »
Az emberkereskedelem kiskorú áldozatait érintő kizsákmányolás sajátosságai

Az emberkereskedelem kiskorú áldozatait érintő kizsákmányolás sajátosságai

Cikk dátuma 2017. január. 24.

 

KÁLLAI Krisztina

THE FEATURES OF HUMAN TRAFFICKING CONCERNING MINOR VICTIMS


Az elmúlt évek migrációs hullámát korunk egyik legnagyobb kihívásaként értelmezhetjük, mely globális jellegéből adódóan kellően összehangolt megoldásokat igényel.

A jelenleg zajló intenzív migráció jelenségének tárgyalása során fontos megemlíteni az emberkereskedelem jelentőségét.  Az emberkereskedelem szerteágazó, egész világot, nemcsak egyes országokat érintő szervezett bűnözésként a migráció szerves részét képezi. Ugyanakkor az áldozatok kizsákmányolása a migrációtól független, önmagában is létező jelenség, amely során az emberkereskedők a legkülönfélébb trükköket alkalmazva szinte láthatatlanná válnak a hatóságok előtt. Az emberkereskedelem, mint ahogyan a migráció más formái is jelentős közegészségügyi, gazdasági és jogi terhet jelent az érintett országok számára

A megfelelő prevencióhoz vezető út a jogharmonizáció, a pontos adatgyűjtés, az információáramlás, a tapasztalatok ismertetése, a legkiemelkedőbb gyakorlatok egymás közötti megosztása, valamint az áldozatok segítése.

Kulcsszavak: szexuális kizsákmányolás, migráció, gyermekprostitúció

The wave of migration in recent years can be interpreted as one of the biggest challange of our time and so by its global  nature it requires sufficient concerted solutions. It is essential to emphasize the significance of human trafficking during the discussing of process of current migration. As being a wide-ranging organized crime which concerns the whole world not just some countries, human trafficking is an integral part of migration. However, the exploitation of victims is independent from the process of migration, it also exists in itself. By adopting some useful tricks, traffickers are almost invisible for the authorities. Human trafficking- like any other features of migration- means significant burden for the affected countries on the area of  public health, economy and justice. The features of the path to the proper prevention are: legislative harmonisation, exact collection of data, the flow of information, exposition of experiences, sharing of foremost practises and help the victims.

Key words: sexual exploitation, migration, childprostitution 

Tovább a teljes cikkhez »
Simándi Irén: Politika, társadalom, gazdaság a Magyar Rádióban 1953–1956

Simándi Irén: Politika, társadalom, gazdaság a Magyar Rádióban 1953–1956

Cikk dátuma 2017. január. 03.

Ilyen, amikor a politika rátenyerel a sajtóra

A Rákosi-korszakban volt olyan riportere a Magyar Rádiónak, aki külön kérte, ne küldjék őt többet Sztálinvárosba a bukott ötéves tervet éltető riportokat készíteni. Küldjék inkább pártiskolára, mert úgy érzi, nem tud még annyit, hogy a dolgozó népnek el tudná magyarázni ezeket a nagyszerű dolgokat. Nem engedték, azt mondták, arra nagyon is alkalmas, hogy sztálinvárosi riportokat készítsen. Simándi Irén számtalan ilyen esetet tudna mesélni arról, miként próbáltak szabadulni a rádió munkatársai a pártpropaganda-munka alól. Többnyire eredménytelenül.

Tovább a teljes cikkhez »
Karácsony 2016

Karácsony 2016

Cikk dátuma 2016. december. 24.

Karácsonyi emlék és zsinórmérték

Ismét itt van karácsony, az egyetlen ünnep, amelyet a harmadik évezred kíméletlen világában is a megbékélésnek szentelünk. Advent heteiben a várakozás különleges hangulata lengte be mindennnapjainkat, apránként öltözött ünneplőbe a lelkünk.

Tovább a teljes cikkhez »
 Megmarad Fehérváron A Szabadművelődés Háza és intézményhálózata

Megmarad Fehérváron A Szabadművelődés Háza és intézményhálózata

Cikk dátuma 2016. szeptember. 16.

A középiskolai campus új feladatokat és lehetőségeket is hoz

A Székesfehérváron tervezett középiskolai campus kialakítása számos kérdést felvet, ezek megbeszélésére tartottak ma állománygyűlést A Szabadművelődés Háza dolgozóinak. Dr. Cser-Palkovics András adott tájékoztatást az elkövetkező években megvalósuló fejlesztésekről, majd a fizikai megújuláshoz kapcsolódó szakmai kihívásokról, a közművelődési terület előtt álló lehetőségekről beszélgettek a résztvevők. 

Tovább a teljes cikkhez »
Agárdon "hangoltak" a hokisok

Agárdon "hangoltak" a hokisok

Cikk dátuma 2016. augusztus. 10.

Csapatépítő tréningen a Fehérvár AV19  a VVSI-nél

Az utánpótlás és élsportolókat egyaránt impozáns, minden igényt kielégítő környezet fogadja Agárdon. A 2015 decemberére elkészült új VVSI Sport Hotelhez kapcsolódóan jól felszerelt konditerem és fedett sportpálya is a rendelkezésre áll, emellett úszásra, focizásra, csocsózásra, asztaliteniszezésre és strandröplabdázásra is lehetőség van. Szerdán a Fehérvár AV19 felnőtt jégkorongcsapata látogatott el Agárdra

.

Tovább a teljes cikkhez »
Korszerű pályaudvar Fehérváron

Korszerű pályaudvar Fehérváron

Cikk dátuma 2016. július. 30.

Uniós forrás a székesfehérvári vasúti pálya és állomás felújításához

Megnyílt a székesfehérvári vasútállomás teljesen felújított utascsarnoka, a jegypénztárak is visszaköltöztek az épületbe. 
A csarnok megnyitásával az új nyolc méter széles aluljáró teljes szélességében használható, az első vágány melletti peronról egy, az utascsarnokból három lépcső vezet az aluljáróba. A szigetperonokhoz két-két lépcső vezet fel az aluljáróból. A liftek is működnek, a nyugati lépcsőkarokon kerékpárfeltoló vályúkat építettek ki. Az utascsarnok emeletén még dolgozik a kivitelező, így a majdani Kormányablakhoz vezető csarnoklift még nem üzemel.

Tovább a teljes cikkhez »

Nincs "uborkaszezon" a 13. kerületben

Cikk dátuma 2016. július. 28.

A 13. kerületet messze elkerüli a máshol megszokott nyári „uborkaszezon”: ezekben a hetekben is folytatódnak a képviselő-testület által elfogadott fejlesztések, amelyek anyagi hátterét a költségvetésben biztosította a testület. A beruházások egy része megvalósult, de a továbbiak esetében is biztosnak látszik, hogy az engedélyek megadása után a tervezett fejlesztések még ebben az évben megvalósulnak.

A fejlesztéseknek egyaránt részesei az óvodák, a sport és kulturális, az egészségügyi és a szociális intézmények. Épül bérlakás, szolgáltatóház, valamennyi a legkorszerűbb technológiával.

Tovább a teljes cikkhez »

Calendula Terv

Cikk dátuma 2016. július. 01.

Összefogással a térség jövőjéért

 

A Dél-Békés Jövőjéért Szövetség egyik alapítója volt Orosháza városa. A szövetség eddigi eredményeiről és a tervekről Dávid Zoltán polgármester nyilatkozott.

A dél-békési térség megtartó erejének és önfenntartó képességének erősítése céljából május 5-én megalakult a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség Simonka György Dél-Békés országgyűlési képviselőjének kezdeményezése alapján. A szövetség tizenhat munkacsoportottal dolgozik, amelyek különböző témák köré épülnek, de összességében komplex fejlesztési programot adnak az egyébként hátrányos helyzetű térség számára. Orosháza Város Önkormányzata a szövetség harmincegy alapítótagjának egyike. Dávid Zoltán polgármester úgy véli, példaértékű összefogásról van szó, és a térség jövőjét kedvező irányban mozdítja elő.

Tovább a teljes cikkhez »
Székesfehérvári Királyi Napok 2016

Székesfehérvári Királyi Napok 2016

Cikk dátuma 2016. június. 21.

ISMÉT ÉLETRE KEL A TÖRTÉNELEM

A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat. Koronázási Ünnepi Játékok, középkori vásári hangulat, izgalmas, korhű játékok, fényfestészeti alkotások a belváros épületek falain, fölénk magasodó óriásbábok, Vak Béla királlyá koronázásának ceremóniája, komoly-, könnyű- és katonazenei koncertek és a nemzetközi néptáncfesztivál színes forgataga – páratlan eseménysorozat minden korosztálynak.

Immár negyedik alkalommal rendezi meg Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata augusztus 12–21. között a Székesfehérvári Királyi Napokat.

Tovább a teljes cikkhez »
 Az Alföld vonzásában Székesfehérváron

Az Alföld vonzásában Székesfehérváron

Cikk dátuma 2016. június. 20.

Kiállítás a Csók István Képtárban az alföldi festészet alkotásaiból

Az alföldi festészet specifikumait mutatja be az a tárlat, amit a Csók István Képtárban dr. Nátyi Róbert művészettörténész nyitott meg. A sajátosan egyedi, valamint drámai megközelítéseket fókuszba helyező kiállítás szeptember 18-ig tekinthető meg.

A 19. században a tagadhatatlan allegorikus tartalmak ellenére is egyfajta leíró, lajstromozó, ábrázoló festészet bontakozott ki, így az Alföldre reflektáló festők inkább a romantikus külsőségeket, az egzotikumot, a nemzeti karaktert igyekeztek megragadni képeiken. A 20. század elejétől viszont teljesen önálló, egyéni életművek alakultak ki a „Nagy Sömmi” és a festők kapcsolatából.

Tovább a teljes cikkhez »
Könyvhét 2016

Könyvhét 2016

Cikk dátuma 2016. június. 14.

Könyvheti kerekasztal a Vörösmarty téren - vendég a KV főszerkesztője is

A 87. Ünnepi Könyvhét negyedik napján, vasárnap délután került sor a Vörösmarty-szobor melletti színpadon a Könyv Guru által szervezett kerekasztal-beszélgetésre a memoárokról – Közkinccsé tett magántörténelem címmel. A beszélgetés meghívott vendégei voltak:
Kovács Ilona műfordító, irodalomtörténész, egyetemi tanár, Casanova visszaemlékezéseinek magyarra fordítója, a szövegek válogatója, szerkesztője;
Virágh Ildikó újságíró, a Kardokkal ékesített – Afganisztánban tűzharcot átélt magyar katonák visszaemlékezései című kötet szerzője;
Nádasi Krisz író, szerkesztő, az Íróakadémia mentora, aki rovatában maga is rendszeresen ad tanácsokat e témában portálunkon;
Zeke Gyula író, történész – Vázsonyi Vilmosné Szalkai Margit: Egyszer volt… Emlékirat 1947-ből című kötetének szerkesztője;
Soós Gábor társadalomtudós, az Ad Librum kiadó vezetője, amely kiadó kiemelten foglalkozik memoárkiadással.
A beszélgetést Illényi Balázs, a könyv.guru főszerkesztője moderálta.

Tovább a teljes cikkhez »
78 éves a XIII. kerület

78 éves a XIII. kerület

Cikk dátuma 2016. június. 08.

Koncz Zsuzsa is a kerület díszpolgára lett

A városrész 1938. június 1-jén vált önálló közigazgatási egységgé, amit minden évben megünnepelnek. Dr.Tóth József polgármester, aki 1994 óta irányítja a kerületet az ünnepségen az idei sikerek közül kiemelte, hogy megkapták a Holnap Városáért díjat, a befogadó város címet, a Nemzetközi Ingatlanszövetség Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatán pedig a nemzetközi zsűri ezüst fokozatú díjjal ismerte el a százlakásos passzívházat, amiben bérlakások vannak. 

Az elismerések sorában három kiemelkedő személyiséget, Koncz Zsuzsa előadóművészt, Pataki Ferenc fejszámolóművészt és Szloboda József református lelkészt avatta a XIII. kerület új díszpolgáraivá dr. Tóth József polgármester. Az elismerő címet június elsején a Radnóti Miklós Művelődési Központban (RaM) megtartott ünnepségen vehették át az életútjuk során kimagasló munkásságú, a XIII. kerülethez jelentősen kötődő kitüntetettek.

A díszpolgáravatás a XIII. kerület 78. születésnapja tiszteletére rendezett programsorozat legrangosabb eseménye. Ugyancsak a RaM-beli ünnepségen vehette át kitüntetését az a hat ember, aki XIII. Kerületért díjban részesült, ezt megelőzően pedig tizenöt személynek Polgármesteri Dicséretet nyújtottak át a polgármesteri hivatalban.

Tovább a teljes cikkhez »
 Székesfehérvár büszke katonai hagyományaira

Székesfehérvár büszke katonai hagyományaira

Cikk dátuma 2016. május. 21.

„Fehérvár katonái” ismét bemutatkoztak

Székesfehérvár polgármestere és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsokság megbízott törzsfőnöke nyitotta meg az a királyi városban a „Fehérvár katonái” rendezvényt. A köszöntők után elismerő oklevelet adtak át - megköszönve a rendőrség együttműködését a honvédséggel – a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének, valamint kihirdették a „Hazámat szolgálom” katonai ifjúsági csapatverseny eredményeit, majd különböző katonaibemutatók követték egymást.      

     

Tovább a teljes cikkhez »
Ave Caesar! – császári látogatás a Floralián

Ave Caesar! – császári látogatás a Floralián

Cikk dátuma 2016. május. 08.

Tavaszköszöntő ünnep Gorsiumban

Színes, családi programokkal várták a látogatókat az idei Floralián. A megújult Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás első rendezvényén a Szabad Színház jóvoltából Septimius Severus császár látogatásába nyerhettek bepillantást az érdeklődők. A közönség részese lehetett gladiátorjátékoknak, római divatbemutatónak, valamint megismerkedhettek a különböző római harceszközökkel is.

Tovább a teljes cikkhez »
Turistabuszok helyett BKV

Turistabuszok helyett BKV

Cikk dátuma 2016. május. 06.

Szükséges a szakma erőteljesebb egymás közti kommunikációja 

A Kodolányi János Főiskola adott helyet annak  a turisztikai egyeztető tanácskozásnak, amely Dr. Kundi Viktória, Farkas Mariann, Stumpf Éda és  Pancsik Károly kezdeményezésére jött létre.

Az esemény központi témája a turistabuszok május 15-ével bevezetni kívánt Várnegyedből történő kitiltása volt, ami a beutazó turizmusnak komoly károkat, a szakmában dolgozóknak pedig komoly szakmai nehézségeket, továbbá jelentős bevételkiesést és többletköltséget okozna.

Tovább a teljes cikkhez »
Önkéntes jóság ünnepe

Önkéntes jóság ünnepe

Cikk dátuma 2016. április. 27.

25 éves a Szegényeket Támogató Alapítvány

A Szegényeket Támogató Alapítvány fennállásának 25. évfordulója alkalmából ünnepséget tartottak Székesfehérváron. A vendégeket dr. Cser-Palkovics Andráspolgármester, Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Zugor Zsuzsanna, a Szegényeket Támogató Alapítvány kurátora köszöntötte. Nem maradt ajándék nélkül a születésnap, az összegyűlt támogatásból sikerült megvásárolni a szervezet kisteherautóját, amely az adományok célba juttatásában nyújt nagy segítséget a SZETA-nak.

Tovább a teljes cikkhez »
Ősbemutató a Vörösmarty Színházban

Ősbemutató a Vörösmarty Színházban

Cikk dátuma 2016. április. 12.

 Jön: A rajongók

Magyarországi ősbemutatója lesz Székesfehérváron Robert Musil A rajongók című drámájának. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ igazgatója, dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, az előadás rendezője és Zoób Kati designer, az előadás jelmeztervezője tartottak tájékoztatót az előadásról. A bonyolult történetvezetésű, szenvedélyes színmű különös szellemi gazdagságot ígér a nézőknek, a látványvilágban az art déco stílusában megjelenő komplikált és ravasz minimalizmus jegyében. A székesfehérvári bemutatóra április 23-án kerül sor.
Az ősbemutató a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös produkció lesz a Vörösmarty Színházban.

 

Tovább a teljes cikkhez »
Költészet napja - színház és költészet

Költészet napja - színház és költészet

Cikk dátuma 2016. április. 11.

Versek és dalok az elmúlt 120 év magyar költészetéből, a Vígszínház születésnapja alkalmából

Költészet és színház, édestestvérek a művészetekben. Bennük a "látomás és indulat" - Füst Milánt megidézve - a közös nyelv, az anyanyelv segítségével válik teremtő gondolattá, emberi szépséggé. Nem véletlen, hogy az elmúlt 120 év alatt, drámaköltőinknek köszönhetően, éppen a Vígszínházban jutott érvényre a "diadalmas pesti magyar nyelv", s vált a színház a szó igaz értelmében népszínházzá, ahol a színpadon a szereplők, s a nézőtéren a nézők egy nyelven gondolkoznak és beszélnek. 

Tovább a teljes cikkhez »
Fejér Megyei Diáknapok 2016

Fejér Megyei Diáknapok 2016

Cikk dátuma 2016. április. 10.

Fesztiváldíjas a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

A Fejér Megyei Diáknapok gáláján, amelyen a háromnapos kulturális fesztivál legjobb előadásai szerepeltek, vasárnap tartották Dunaújvárosban.  A színvonalas záró programon adták át a különdíjakat, a kategória-győztesek elismeréseit, valamint a nagydíjakat és a fesztiváldíjat – amit 2016-ban a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola kapott. A rendezvényen részt vett Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Mészáros Attila, Székesfehérvár és Gombos István, Dunaújváros alpolgármestere. 

Tovább a teljes cikkhez »
Tizenegy kategóriában versenyeznek a középiskolások

Tizenegy kategóriában versenyeznek a középiskolások

Cikk dátuma 2016. március. 29.

Fejér Megyei Diáknapok –április 8-10.

Három nap, harminchárom középiskola, hatszáz produkció és alkotás, több mint ezer résztvevő – április 8–10. között, a Fejér Megyei Diáknapokon a megye középiskolásai tizenegy művészeti kategóriában mérik össze tudásukat Dunaújvárosban.

Fejér megye 51 középfokú oktatási intézményéből 33 kapcsolódott be az idei rendezvénybe, 1077 résztvevővel. A legnépesebb csapattal, 119 fővel a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola nevezett, őket 114 fővel a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium, 111 fővel a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és 107 fővel a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola követi. Székesfehérvárt 16, Dunaújvárost 9 intézmény képviseli, a kisebb települések közül Mór tűnik ki a maga 46 fő indulójával.

Tovább a teljes cikkhez »
 A katyńi áldozatokra emlékeztek Fehérváron

A katyńi áldozatokra emlékeztek Fehérváron

Cikk dátuma 2016. március. 22.

Hagyományosan a Katyń keresztnél tartottak megemlékezést Lengyelország legfájóbb nemzeti tragédiája, a katyńi mészárlás évfordulóján. A Jávor Ottó téren az 1940 tavaszán, a Katyń környéki erdőkben kivégzett és jeltelen tömegsírokba temetett csaknem 22 ezer lengyel értelmiséginek, tisztnek és tisztségviselőnek az emléke előtt tisztelegtek kedden délelőtt.  A néma koszorúzáson részt vett dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, az Opole vajdaságból érkezett delegáció tagjai, Spányi Antal megyés püspök, valamint a Fejér Megyei Kormányhivatal, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, Székesfehérvár Önkormányzatának, valamint a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség képviselői. A koszorúzást az Opolei Fryderyk Chopin Állami Zeneiskola Fúvós Együttese kísérte.

Tovább a teljes cikkhez »
A velencei kalmár újra Fehérváron

A velencei kalmár újra Fehérváron

Cikk dátuma 2016. március. 01.

Szele Bálint

Az egyéniség elveszik a tömegben

1988 után most másodszor láthatja a székesfehérvári közönség Shakespeare A velencei kalmárját. Mivel az idei Shakespeare-év, a költő halálának 400. évfordulója, szükség is van arra, hogy lássuk: amit Shakespeare annakidején elképzelt és színpadra vitt, ma is érvényes mondanivalót közvetít: négyszáz év megannyi technikai fejlődése sem leplezheti el, hogy az emberi természet semmit sem változott. 

Tovább a teljes cikkhez »
Öt éves a Székesfehérvári Diáktanács

Öt éves a Székesfehérvári Diáktanács

Cikk dátuma 2016. február. 25.

Jubileumi közgyűlését tartotta csütörtökön este a Városházán a Székesfehérvári Diáktanács, amely idén ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját. Az eseményre meghívást kaptak a testület korábbi és jelenlegi tagjai, valamint az őket segítő pedagógusok és intézményvezetők. Az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester, valamint Korompai István és Bódig Péter, a Diáktanács első, illetve mostani elnöke köszöntötték a résztvevőket. 

Tovább a teljes cikkhez »
Trónon maradtak a királyiak

Trónon maradtak a királyiak

Cikk dátuma 2016. február. 14.

A Real Madrid harmadszor nyerte meg a Szent István Kupát


Véget értek Európa egyik legrangosabb kosárlabda utánpótlástornájának, a IV. Szent István Kupa küzdelmei. A viadalon a vasárnapi helyosztókon is pazar egyéni és csapat teljesítményeket láthatott az Alba Regia Sportcsarnokba ellátogató közönség. A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia együttese hetedik helyezett lett, a bronzérmet pedig az U16-os magyar kosárlabda válogatott szerezte meg. A torna fináléjában a címvédő Real Madrid és az olasz Stellazzura Rome csapott össze az aranyért. A találkozót a madridiak nyerték 80-71-re, így megvédték címüket.

Tovább a teljes cikkhez »
Tom Lantos sétány a 13. kerületben

Tom Lantos sétány a 13. kerületben

Cikk dátuma 2016. február. 10.

Dr. Tóth József: "...olyan személyről nevezünk el közterületet, akinek élete fontos szakasza kapcsolódott a XIII. kerülethez.”

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Tom Lantos magyar származású amerikai képviselőház tagjának tiszteletére, születésének 88. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen sétányt avatott, amelyet dr. Tóth József a kerület polgármestere adott át. A névadónak felbecsülhetetlen érdemei voltak az Amerikai Egyesült Államok és a demokratikus Magyarország kapcsolatainak fejlődésében. Az eseményt levélüzenetben köszöntötte Joseph R. Biden az USA alelnöke is. Az ünnepi eseményen részt vett Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra akkreditált nagykövete is.

Tovább a teljes cikkhez »
Kárpátaljai gyerekeket támogat a Megyei Jogú Városok Szövetsége

Kárpátaljai gyerekeket támogat a Megyei Jogú Városok Szövetsége

Cikk dátuma 2016. február. 09.

Székesfehérvár Önkormányzata 10 millió forinttal segített

Az Országház Delegációs termében ma ünnepélyes keretek között, jelképesen is átadták azt a 115 millió forintot, amit kárpátaljai gyerekeknek gyűjtött össze a Megyei Jogú Városok Szövetsége. A befolyt összegből 70 millió forintot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, 45 millió forintot a Kárpátalja Hitéletéért Alapítvány vett át annak érdekében, hogy azt a kárpátaljai gyermekek egészségének javítására, valamint sorsának jobbá fordítására használja fel. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata az adománygyűjtéshez 5 millió forinttal járult hozzá, korábban pedig már két, többségében magyarok lakta települést is támogatott a város, szintén 5 millió forinttal.

Tovább a teljes cikkhez »
CSOK – jó lehetőség, felelős döntéssel

CSOK – jó lehetőség, felelős döntéssel

Cikk dátuma 2016. február. 03.

 

A banki hitelek rendezésével kapcsolatos legfrissebb tudnivalókról és a Családi Otthonteremtési Kedvezményről tartottak sajtótájékoztatót kedden a Devizaszerződés Kezelő Iroda szervezésében. Elhangzott, hogy rengeteg peres eljárás van folyamatban, melyek rendezése másfél – két évet is igénybe vehet, de a folyamat összességében jó irányba halad. A folyamatosan bővülő CSOK rendszere jó lehetőségeket kínál, melyekről azonban felelősen, az anyagi teherbíró képesség figyelembevételével érdemes dönteniük az érintetteknek. A tájékoztatót Róth Péter alpolgármester, Törteli Zoltán, a MOST Cselekvők Egyesületének elnöke és Németh Zoltán, a Lakáskulcs Ingatlanfejlesztő Kft. székesfehérvári irodájának vezetője tartotta a Fehérári Civil Központban. 

Tovább a teljes cikkhez »
A holnap kerülete

A holnap kerülete

Cikk dátuma 2016. január. 28.

Újabb magasrangú elismerést kapott a 13. kerület, ezúttal a "Holnap Városáért 2015" díjat vehette át az önkormányzat nevében Holopné Schramek Kornélia alpolgármester  január 21-én. Az elismerést a City Hungary program adományozta, és a helyi közösségek, helyi emberek követendő példáira hívja fel a figyelmet. Az eseményt dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, az ország korábbi nemzeti erőforrás minisztere nyitotta meg.

Tovább a teljes cikkhez »
Felsőoktatási Expo Székesfehérváron

Felsőoktatási Expo Székesfehérváron

Cikk dátuma 2016. január. 26.

Már a megnyitóra megtelt érdeklődő középiskolásokkal és pedagógusokkal a Vodafone Sportcentrum, ahol első ízben, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az Alba Regia Felsőoktatási Expo-t Székesfehérvár Önkormányzatának kezdeményezésére. Az oktatási seregszemlén külön standokon mutatták be képzési kínálatukat, illetve profiljukat a város felsőoktatási intézményei és a duális képzéshez csatlakozott cégek, gazdasági szervezetek. 

Tovább a teljes cikkhez »
A kultúrával építkezünk

A kultúrával építkezünk

Cikk dátuma 2016. január. 22.

A hagyományokhoz hűen  a Vörösmarty Színházban megrendezett gálaműsorral ünnepelte Székesfehérvár városa a Magyar Kultúra Napját. A Szózat megalkotásának 180. évfordulója tiszteletére idén nemzeti költeményünkkel kezdődött a gála Lábodi Ádám színművész tolmácsolásában, majd Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, a Székesfehérvári Szenátus tagja köszöntötte az ünneplőket. Idén dr. Arató Antal könyvtáros, a korábbi Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár címzetes igazgatója vette át a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat dr. Cser-Palkovics András polgármestertől. Az est az Alba Regia Táncegyüttes „Mozdulatlan legendák” című produkciójával folytatódott a teátrumban.

Tovább a teljes cikkhez »
Magyar kultúra napja 2016

Magyar kultúra napja 2016

Cikk dátuma 2016. január. 21.

Az állami szereplőknek az a dolgunk, hogy mindenki számára biztosítsák a hozzáférést a kultúrához - hangsúlyozta Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, aki a magyar kultúra napja alkalmából csütörtökön Budapesten átadta a Balassa Péter-, a Csokonai Vitéz Mihály-, a Közművelődési Minőség és Könyvtári Minőségi Díjakat, valamint a Minősített Közművelődési Intézmény és Minősített Könyvtár címeket.

Tovább a teljes cikkhez »

Lehetőségek a KJF orosházi intézetében

Cikk dátuma 2016. január. 20.

Startol a keresztféléves képzés 

A január 20-ai időpont sokak életében sorsfordító lehetett, hiszen ekkor hirdették ki a 2016 februárjában induló felsőoktatási képzések ponthatárait. Orosházán most nem indult képzés.

Alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre lehetett jelentkezni. A felvi.hu által közzétett statisztikák szerint az összesen 5450 jelentkező 53 %-a férfi, és több mint 75 százalékuk 20 és 26 év közötti.

 

Tovább a teljes cikkhez »
Európa két fajsúlyos politikusa miről is beszélt

Európa két fajsúlyos politikusa miről is beszélt

Cikk dátuma 2016. január. 15.

Simon János

A „Zöld juhok” hallgatnak

míg Orbán és Kaczynski megegyeznek

Orbán Viktor január 12-én villámlátogatást tett Lengyelországban, ahol többórás négyszemközti megbeszélést folytatott Jarosław Kaczyńskival, a lengyel kormánypárt (PiS) vezetőjével egy vidéki város „Zöld Juh” nevű panziójában. Mivel a zöld juhok hallgattak, sajtótájékoztató nem volt, azóta mindenki csak találgatja, hogy Európa két fajsúlyos politikusa miről is beszélt, miről egyezhettek meg, és miért éppen most? 

Tovább a teljes cikkhez »
Koszorúzás a Gidófalvy utcában

Koszorúzás a Gidófalvy utcában

Cikk dátuma 2016. január. 12.

Kürtjel kerületünk idei, első ünnepén

Koszorúzási ünnepséget tartott a Gidófalvy Emlékbizottság az antifasiszta katonatisztről elnevezett utcában január 9-én, születésének száztizenötödik, halálának hetvenegyedik évfordulóján. Gidófalvy Lajos jelentős ellenállási csoportot vezetett a II. világháború idején. Főhadnagyi rangban vezette a KISKA alakulatot, amely a kisegítő karhatalmi feladatok szervezését végezte. 

Tovább a teljes cikkhez »
2016.

2016.

Cikk dátuma 2015. december. 31.

Újévi gondolatok mindenkorra

 

Újév. A fogadalmak időpontja, amikor hisszük, hogy reggel valami jobb és boldogabb kezdődik. Elég, ha hagyjuk, hogy hasson ránk a fizikusok és csillagászok által megállapított kezdet mágiája, lenullázzuk a számlálót, összeállítjuk a fogadalmak és eskük listáját, amelyet úgysem tartunk be. Már az újévi ebéd után rágyújtunk az első cigarettára, január közepén már nem hiszünk abban, hogy az év végére folyékonyan beszélünk angolul, a fogyókúrát elhalasztjuk "jobb időkre", a nyári szabadságra. Addig úgyis mindenki elfelejti. De ezen a kivételes újévi éjszakán még mindig úgy érezzük, hogy nemcsak új év kezdődik, hanem most kezdődik minden.

/Janusz L. Wisniewski/

 

Tovább a teljes cikkhez »
Karácsony 2015

Karácsony 2015

Cikk dátuma 2015. december. 24.

Örök ajándék

Már a küszöbön áll a karácsony, az egész esztendőben várt mesterkéletlenül őszinte ünnep, amit a harmadik évezred kíméletlen világában is a szeretetnek, a megbékélésnek szentelünk. Advent heteiben a várakozás különleges érzése apránként költözött a lelkünkbe, napról-napra erősebbé vált az érzés, hogy szeretném megölelni az egész világot. 

Tovább a teljes cikkhez »
Böjte Csaba: a szórvány jó híd

Böjte Csaba: a szórvány jó híd

Cikk dátuma 2015. november. 29.

Bíró István - kommunikáció és közkapcsolatok szak, III. évf.

/a szerző a Sapientia Egyetem Csíkszeredai Karának hallgatója, a KJF-en erasmus ösztöndíjjal tanul/


Isten ott is pont olyan közel van, mint bárhol máshol

Az Országgyűlés novemberi eleji döntése értelmében a Magyar Szórvány Napja lett november 15-e. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születése és egyben halála évfordulóján  a magyar közszolgálati média tematikus műsorfolyamot sugárzott, amelynek egyik házigazdája Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója volt.

Böjte Csabával a szórványban élő közösségek helyzetéről készítettem interjút.

Tovább a teljes cikkhez »
Tarbay Gabriella: Moreszk szecesszió

Tarbay Gabriella: Moreszk szecesszió

Cikk dátuma 2015. november. 27.

 

Egy Bugatti bútoregyüttes nyomában

Vannak még csodák… Erre gondolok, amikor a régiség bolt tulajdonosát szelíden félretolva – hogy a szemem elé táruló látványnak ne álljon útjában – meghökkenve kérdezem: magának Bugattijai vannak? Ugyanis egy-egy eddig ismeretlen Carlo Bugatti (1856 –1940) bútor felbukkanása is világszenzáció, de az, hogy itt Pesten, a Falk Miksa utcában, aszimmetrikus összeállításában formabontónak nevezhető teljes fogadószoba együttese csillan fel a fáradtan lebukó nap sugaraiban, már kész csoda. 

Tovább a teljes cikkhez »
Diploma nyelvvizsga nélkül?

Diploma nyelvvizsga nélkül?

Cikk dátuma 2015. november. 24.

Gajdó Petra

Kilencven százalékban a diploma megszerzése céljából tanulják a lovárit

Nyelvvizsga nélkül nincs diploma – ezt jól tudják azok a Kodolányin végzett hallgatók is, akik megszerezték az abszolutóriumot, mégsem kapták kézhez az oklevelüket. Mindezt rendeletben szabályozza a felsőoktatási törvény, megkerülni tehát aligha lehetséges, megszerezni a szükséges papírt viszont nem lehetetlen akkor sem, ha az idő szűke miatt esetleg úgy tűnne. Utánajártunk, mi a legbiztosabb és leggyorsabb módja a nyelvvizsga-probléma megoldásának. 

Tovább a teljes cikkhez »
 25 éves Székesfehérvár Önkormányzata

25 éves Székesfehérvár Önkormányzata

Cikk dátuma 2015. október. 21.

Díszközgyűléssel ünnepelték a jubileumot

Székesfehérvár Önkormányzata megalakulásának negyedszázados jubileumát ünnepelte kedden este a Vörösmarty Színházban. A Díszközgyűlés vendégei között ott voltak a helyi közélet egykori és jelenlegi szereplői: polgármesterek, alpolgármesterek, jegyzők, önkormányzati képviselők, valamint a város főbb intézményeinek, szervezeteinek vezetői. Az ünneplők között volt dr. Simon László kormánymegbízott, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Spányi Antal megyés püspök, Oláh József ezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának megbízott törzsfőnök-helyettese, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Kovács Zoltán, Fejér megye jegyzője, a város egykori polgármesterei, Balsay István és Warvasovszky Tihamér, valamint dr. Bóka Viktor, Székesfehérvár Megyei Jogú Város jegyzője. Az est házigazdája dr. Cser-Palkovics András polgármester volt.  Az ünnepi közgyűlés a jelenlévők néma főhajtásával kezdődött, ezzel emlékeztek mindazokra, akik az elmúlt negyedszázadban Fehérvárért dolgoztak, de ma már nincsenek közöttünk.

Tovább a teljes cikkhez »
PROJEKTNYITÓ OROSHÁZÁN

PROJEKTNYITÓ OROSHÁZÁN

Cikk dátuma 2015. október. 13.

Nagyszabású uniós projekt kezdődik el „KEIRDI Kutatási Szolgáltatás Design: RIQ & Lead modell. Interdiszciplináris kutatói teamek felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás és a célzott alapkutatás területén” címmel Orosházán.

Az Európai Uniós támogatással megvalósuló, TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0005 azonosítószámú projekt küldetése a Kodolányi Európai Integrációs Kutató és Fejlesztő Intézetének (KEIRDI) eredményes hozzájárulása a Közép-dunántúli és a Dél-alföldi régiókban a K+F+I célok vonatkozásában a 2020 programokban kitűzött célok távolságának csökkentése.

Tovább a teljes cikkhez »
Kiállítás az olvasás népszerűsítéséért

Kiállítás az olvasás népszerűsítéséért

Cikk dátuma 2015. október. 07.

Olvass és írj Anne Frankkal!

Székesfehérváron a Gárdonyi Géza Művelődési Házban várja az érdeklődőket a Hollandiából érkezett „Olvass és írj Anne Frankkal!” című interaktív kiállítás, amelyet Brájer Éva alpolgármester nyitott meg. Az október végéig látogatható ismeretterjesztő tárlat anyagát Kulcsár Dorottya, az Amszterdami Anne Frank Ház Magyarországi Nagykövete ismertette.

Tovább a teljes cikkhez »
Villámcsődület a Zene Világnapján

Villámcsődület a Zene Világnapján

Cikk dátuma 2015. október. 02.

Nemcsak énekórákon énekelnek

A Zene Világnapjának az alapötlete Yehudi Menuhin hegedűművésztől származik, aki a spontán zenei megnyilvánulások, köztéri koncertek mellett szólva kezdeményezte a megemlékezést, hogy a zene és az élmény öröme minél több emberhez elérjen. A fehérvári ünneplés délelőtt kezdődött: két iskola örvendeztette meg műsorral a járókelőket a Belvárosban.

Székesfehérváron a Nemzeti Emlékhelynél flashmobbal ünnepelt a Zene Világnapján  a Munkácsy Mihály Általános Iskola: a diákok tréfás népdalokkal örvendeztették meg az arra járókat. A Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI növendékei a Városház téren adtak koncertet, amelyben egyaránt helyet kapott a klasszikus és a népzene is. Igazi villámcsődület alakult ki a kezdeményezésre: a zeneiskolásoknak köszönhetően több száz gyerek hallgatott zenét, az óvodások spontán, vidám táncra kerekedtek.

Tovább a teljes cikkhez »
 Levéltárban a Magyar Rádió történelmi dokumentumai

Levéltárban a Magyar Rádió történelmi dokumentumai

Cikk dátuma 2015. szeptember. 24.

Interjú Simándi Irén történésszel

Levéltárba kerülnek a Magyar Rádió történelmi értékű dokumentumai, ezek első csomagját csütörtökön adták át a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának. Az átadásról, valamint a kutatás részleteiről Simándi Irén történésszel beszélgettünk.

Tovább a teljes cikkhez »
Ősszel is nyitva a Balaton

Ősszel is nyitva a Balaton

Cikk dátuma 2015. szeptember. 17.

A bor és gasztronómia az őszi turisztikai kínálat középpontjában  

Már második évben maradnak nyitva az ajtók és kapuk a Balatonnál - szeptember 25 - október 5. között számos vonzó programmal várja a régió az őszi Balaton, a kiváló borok és a balatoni ízvilág szerelmeseit. A programok között az elmúlt évhez hasonlóan idén is találunk vezetett túrákat, pincetúrákat, őszi balatoni menüt kínáló éttermeket és boros programokat, sőt vízre is szállhatunk. 

Tovább a teljes cikkhez »
Tűzijáték, közlekedésváltozások

Tűzijáték, közlekedésváltozások

Cikk dátuma 2015. augusztus. 19.

Fokozottan felügyeli az augusztus 20-ai ünnepi rendezvényeket a katasztrófavédelem

Száz tűzoltó biztosítja a tűzijátékot Budapesten, és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon készenlétben lévők létszámát is megemelik - közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának kommunikációs szolgálata.

Tovább a teljes cikkhez »
Helyőrségi zenekarok találkozója

Helyőrségi zenekarok találkozója

Cikk dátuma 2015. augusztus. 18.

Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál harmadszor

Négy zenekar közreműködésével, harmadszor rendezték meg kedden délután a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivált. A Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat keretében szervezett kulturális esemény a helyőrségi zenekarok térzenéjével kezdődött, majd szakalaki bemutatót tartottak és összevont koncertet is adtak a muzsikusok a Zichy színpad előtt. A megjelenteket Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte.

Tovább a teljes cikkhez »
Elkezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok programjai

Elkezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok programjai

Cikk dátuma 2015. augusztus. 14.

„Király és városa” – tudományos konferencia a Városházán  

A „Király és városa” című konferenciával elkezdődött a 2015. évi Székesfehérvári Királyi Napok tíznapos rendezvénysorozata Székesfehérváron. Az Árpád-ház Programhoz kapcsolódó tudományos ülésen a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának neves szakemberei számoltak be a város főként középkori történetéről a legújabb kutatási eredményekre alapozva. A résztvevőket dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Pósán László, az Országgyűlés Kulturális bizottságának alelnöke köszöntötte a Városháza Dísztermében. 

Tovább a teljes cikkhez »
XXI. Magyar Öregcserkész Találkozó

XXI. Magyar Öregcserkész Találkozó

Cikk dátuma 2015. augusztus. 13.

 

Erdélyből, a Felvidékről és Délvidékről, illetve hazánk számos pontjáról érkeztek vendégek a XXI. Magyar Öregcserkész Találkozóra, amelynek ezúttal Székesfehérvár ad otthon. A háromnapos programsorozat kapcsolódik az idei Kaszap István Emlékévhez. A résztvevőket Spányi Antal megyés püspök és Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a József Attila Középiskolai Kollégiumban rendezett megnyitón.

Tovább a teljes cikkhez »
Hiánypótló alkotás Szent István király életéről

Hiánypótló alkotás Szent István király életéről

Cikk dátuma 2015. augusztus. 12.

Mindennapi használatra készítették a nagyszabású művet

Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Ház Szent István termében ma mutatták be az „Énekek Szent István király tiszteletére” című könyvet. A kötetet Kovács Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tudományos munkatársa, az Egyházzenei Kutatócsoport vezetője, valamint Medgyesy S. Norbert történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója szerkesztette, a CD-lemez összeállításában pedig művészeti vezetőként Vakler Anna, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanára működött közre. A Székesfehérvári Királyi Napok 2015 ünnepi programjainak keretében szervezett eseményen Spányi Antal megyés püspök, valamint dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is méltatta a Szent István királyról szóló kiadványt.

Tovább a teljes cikkhez »
Átigazol a fehérvári jégkorong klasszis

Átigazol a fehérvári jégkorong klasszis

Cikk dátuma 2015. augusztus. 10.

Megköszönte a polgármester a csapatkapitány munkáját

Nyolc Székesfehérváron töltött szezon után a Magyar Atlétikai Club együttesénél folytatja pályafutását Tokaji Viktor. A Fehérvár AV19 hátvédje hat éven keresztül töltötte be a csapatkapitányi tisztséget klubnál. A leköszönő csapatkapitányt hétfőn délután Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András fogadta a Városházán, aki Polgármesteri Elismerő Emlékéremmel tüntette ki Tokajit az elmúlt évek eredményes szerepléséért. 

Tovább a teljes cikkhez »
Atlétikai Magyar Bajnokság Fehérváron

Atlétikai Magyar Bajnokság Fehérváron

Cikk dátuma 2015. augusztus. 08.

 

Olimpikonok a magyar atlétika legfontosabb hazai versenyén

Elkezdődött a 120. Atlétikai Magyar Bajnokság a székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban. A küzdelmek a férfi és női selejtezőkkel indultak, amelyet az ünnepélyes megnyitó követett. Ezután a százméteres síkfutás mindkét nemében hirdettek győztest. Az egész hétvégén ingyenesen látogatható Atlétikai Magyar Bajnokság vasárnap estig tart majd, amelyen a hazai atlétika legnagyobb klasszisai mérettetik meg magukat.

A bajnokságon kettőszáznyolcvanhárom férfi egyéni, valamint kettőszáznegyvennyolc női versenyző vesz részt, amely összesen tizenhét férfi és tizenhárom női váltót jelent. Ezen a hétvégén a sportok királynőjének olyan hazai nagyágyúi szerepelnek a székesfehérvári viadalon, mint az olimpiai bajnok Pars Krisztián, az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán, a fedett pályás Európa-bajnok Márton Anita, a múlt héten riói szintet elérő Baji Balázs, vagy az U23-as atlétikai Eb-n aranyérmet szerző hétpróbázó, Krizsán Xénia.

Tovább a teljes cikkhez »
Székesfehérvári Királyi Napok 2015.

Székesfehérvári Királyi Napok 2015.

Cikk dátuma 2015. augusztus. 03.

Elkezdődtek a Koronázási Szertartásjáték próbái

Páratlan összművészeti programsorozatot kínál idén a Székesfehérvári Királyi Napok: középkori vásári hangulat a Városház téren, korhű játékok, fényfestészeti műalkotások a Belváros házfalain, óriásbábok és Könyves Kálmán királlyá koronázásának ceremóniája, koncertek, szakrális ünnepek, konferencia és nemzetközi néptáncfesztivál várja augusztus 14-től az érdeklődőket.

Tovább a teljes cikkhez »
50 éve épült Fehérváron az első panelház

50 éve épült Fehérváron az első panelház

Cikk dátuma 2015. július. 28.

Kiállítást és konferenciát is rendeznek

Emléktáblát avattak Székesfehérváron a Deák Ferenc utcában az ötven évvel ezelőtt elsőként felépült panelház homlokzatán. Az ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester, Molnár Tamás, a városrész önkormányzati képviselője, Kiss Lajos, az ARÉV Baráti Kör Egyesület elnöke, valamint a ház egykori építői, volt és jelenlegi lakói vettek részt. Az évforduló alkalmából programsorozatot indít az ARÉV Baráti Kör Egyesület és a Szent István Király Múzeum, amely  Székesfehérvár Önkormányzata fővédnökségével valósul meg.

Tovább a teljes cikkhez »
Ötvenezer forintból élnek havonta

Ötvenezer forintból élnek havonta

Cikk dátuma 2015. július. 24.

Vizsgálódott az Aktív Fiatalok Kutatócsoport

A Magyar Nemzet a közelmúltban az Aktív Fiatalok Kutatócsoport felmérésére hivatkozva közölt adatokat a magyar diákok külföldi munkavállalását illetően. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar egyetemisták és főiskolások átlagosan ötvenezer forintból élnek havonta. A külföldi munkavállalást érintő válaszok szerint a diákok hatvanhárom százaléka rövidebb ideig, ötvenkét százalékuk hosszabb távon is vállalna munkát külhonban. 

Tovább a teljes cikkhez »
Fehérvári küldöttség a WHO konferenciáján

Fehérvári küldöttség a WHO konferenciáján

Cikk dátuma 2015. július. 15.

Az Egészségügyi Világszervezet konferenciájára idén nemcsak saját tagvárosaik, hanem a WHO-tól függetlenül működő Európai Egészséges Városok Szövetségének tagjai is meghívást kaptak. Székesfehérvárt egy háromfős küldöttség képviselte Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok vezetésével. A szakmai tanácskozás középpontjában a térség egészségügyi kihívásai és lehetőségei, valamint az egészséges életmód fejlesztéséhez szükséges környezeti és szervezeti kérdések álltak. 

Tovább a teljes cikkhez »
Székesfehérvári Művésztelep harmadszor

Székesfehérvári Művésztelep harmadszor

Cikk dátuma 2015. július. 14.

Videómunkákat készítenek a művészek

Megnyílt a 3. Székesfehérvári Művésztelep A Szabadművelődés Házában hétfőn délután. A megnyitón Homoky Viktor fotográfus, a Gorsium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola igazgatóhelyettese, zeneelm mondott beszédet, majd a művésztelep résztvevői korábbi munkáikból vetítettek, a fotózás és a videóművészet aktuális problémáira, kérdéseire rámutatva. Idén először videómunkákat, -installációkat készítenek a kéthetes művésztelepen.  

Tovább a teljes cikkhez »
Előny lehet a főváros és Balaton közelsége

Előny lehet a főváros és Balaton közelsége

Cikk dátuma 2015. július. 09.

Business Excellence közönségdíjat nyert Székesfehérvár

Újabb jelentős elismeréssel gazdagodott Székesfehérvár. A királyok városa a vidéki business city kategóriában elnyerte a közönségdíjat a Business Traveller Hungary magazin által indított szavazáson. A júniusban, Budapesten átvett elismerésről és a folyamatosan megújuló városi értékekről sajtótájékoztatón számolt be F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Kft. ügyvezetője és Brájer Éva alpolgármester. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nyári kultúrélmények Székesfehérváron

Nyári kultúrélmények Székesfehérváron

Cikk dátuma 2015. július. 07.

Augusztus 20-án díjtalanul látogatható a Szent István Király Múzeum

Rekordot döntött 420 ezer látogatóval a Múzeumok Éjszakája Székesfehérváron. A Szent István Király Múzeum országos szinten a dobogó harmadik helyét szerezte meg a vidéki városok között: több mint 8300-an voltak kíváncsiak a kiállításokra, tárlatokra, programokra. Fehérváron a nyár további lehetőségeket kínál azoknak, akik szeretik a minőségi kulturális élményeket: időszaki kiállításokkal, koncertekkel, kirándulásokkal várják az érdeklődőket.

Tovább a teljes cikkhez »
Zöld nagykövet a Nobel-békedíjas kutató

Zöld nagykövet a Nobel-békedíjas kutató

Cikk dátuma 2015. június. 19.

Ötből négy magyar aggódik a Föld jövőjéért

Egyre nagyobb figyelmet és több energiát kell fordítanunk környezetünk védelmére. Hogyan gondolkodunk a környezetvédelemről és földünk jövőjéről, mennyire vagyunk „zöldek”- ezekre a kérdésekre kereste a választ egy friss reprezentatív kutatás.

A NaturAqua PlantBottle™„Föld jövője” kutatás eredményei szerint a magyarok négyötöde aggódik a Föld jövőjéért. Az ország lakosságának környezettudatosságát egy százfokú skálán negyvenkettesre értékelték a válaszadók, saját környezettudatosságukat pedig hetvenötösre.

Tovább a teljes cikkhez »
 Hetvenhét éves a XIII. kerület

Hetvenhét éves a XIII. kerület

Cikk dátuma 2015. június. 18.

Díszpolgárokat avattak a RaM-ban

Hetvenhetedik születésnapját ünnepelte a XIII. kerület, önálló közigazgatási egységgé válását 1938. június 1-jén hirdette ki az akkori főpolgármester.

Az ünnepi programsorozat keretében a Radnóti Miklós Művelődési Központban (RaM) dr. Tóth József, a kerület polgármestere díszpolgárrá avatta az életútjuk során kimagasló munkásságú, kerülethez jelentősen kötődő kiemelkedő személyeket: Kéri László politológust és Réz Pál irodalomtörténészt. A XIII. kerületi önkormányzat huszadik esztendeje adományoz díszpolgári címeket. Idén Kéri Lászlónak és Réz Pálnak ítélték oda a díszpolgárságot az ott élők javaslatai alapján. Az ünnepségen, amelyre meghívták az eddigi díszpolgárokat is, Réz Pál személyesen nem tudott megjelenni, a fia képviselte őt. Hatan „Budapest Főváros XIII. Kerületért” díjban részesültek. 

Tovább a teljes cikkhez »
Százhúsz versenyzőpáros adta le nevezését

Százhúsz versenyzőpáros adta le nevezését

Cikk dátuma 2015. június. 10.

Hétvégén ismét Székesfehérvár Rallye

Ismét felbőgnek a motorok Székesfehérváron, illetve környékén, a nyolcadik Székesfehérvár Rallye-t rendezik meg a hétvégén. A szervezők dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel közös sajtótájékoztatón ismertették a programot.
A magyar bajnokság idei negyedik futama ezúttal is – csakúgy, mint egy esztendővel ezelőtt, amikor az év versenyének is megválasztották a fehérvári bajnokit – vegyes talajon zajlik majd, vagyis szombaton murván, míg vasárnap aszfalton száguld majd a mezőny. 


Tovább a teljes cikkhez »
Zöld nap és zöldebb élet

Zöld nap és zöldebb élet

Cikk dátuma 2015. június. 05.

Környezetvédelmi Világnap - június 5.


Ürge-Vorsatz Diána Nobel-békedíjas klímakutató gondolatai a Környezetvédelmi Világnap alkalmából

 

Június 5-ét az ENSZ 1972-ben nyilvánította az év legzöldebb napjává, a Környezetvédelmi Világnappá, azzal a céllal, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés fontosságára.

Tovább a teljes cikkhez »
Szabadtéri tárlat nyílt Székesfehérváron

Szabadtéri tárlat nyílt Székesfehérváron

Cikk dátuma 2015. május. 29.

Kiállítás az első világháborús hősök tiszteletére 

Székesfehérvár első világháborús szerepvállalását mutatja be az a köztéri tablókiállítás, amelyet pénteken nyitottak meg a Városház téren. A Városi Levéltár és Kutatóintézet, valamint Székesfehérvár Önkormányzata a tárlattal tiszteleg a hősök előtt a Nagy Háború századik évfordulója alkalmából. Az augusztus végig látogatható kiállítás megnyitóján Csurgai Horváth József, a Levéltár igazgatója és dr. Cser-Palkovics András polgármester az emlékezés kötelességére hívták fel a figyelmet.

Tovább a teljes cikkhez »

Dokumentumfilm a Vidiről

Cikk dátuma 2015. május. 23.

A film ötletgazdája: Azurák Csaba

Dokumentumfilm készült a Videoton UEFA-kupa menetelésének harmincadik évfordulójára. „Az utolsó kupadöntő” díszbemutatóját pénteken este tartották a Cinema Cityben. A vetítésen jelen voltak a Vidi UEFA-kupa döntős bravúrjában részt vett játékosok, szakvezetők, a film készítői, valamint a Videoton FC és Székesfehérvár Önkormányzatának  vezetői. Közösen elevenítették fel a csapat legendás sikersorozatát, amely azóta is a hazai klublabdarúgás történetének legnagyobb sikere. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kortárs Művészeti Fesztivál Fehérváron

Kortárs Művészeti Fesztivál Fehérváron

Cikk dátuma 2015. május. 13.

Több mint félszáz produkció húsz helyszínen

Gazdag zenei programok, képzőművészeti kiállítások, performansz és slam poetry est is szerepel a 16. Kortárs Művészeti Fesztiválon. A tíznapos eseménysorozat húsz helyszínen, harmincféle programmal, összesen ötvenkét produkcióval közel kétszáz művész és alkotó közreműködésével várja az érdeklődőket. Minderről sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva alpolgármester, Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény igazgatója és a szervezők.

Tovább a teljes cikkhez »
Hamlet a Vörösmarty Színházban

Hamlet a Vörösmarty Színházban

Cikk dátuma 2015. május. 11.

Szele Bálint: Lebegés lét és nemlét között

A székesfehérvári közönség eddig négy évadban láthatta a Hamletet a Vörösmarty Színházban: 1964 áprilisában a Szegedi Nemzeti Színház, 1970 októberében a veszprémi Petőfi Színház, majd 1984 januárjában a kaposvári Csiky Gergely Színház előadását láthatta a közönség. A legutolsó előadás 1995-ben a Petőfi Színház rossz emlékű bemutatója volt. Minden tekintetben fontos esemény, hogy a székesfehérvári közönség húsz év után a Hamletet saját társulattal, igényes rendezésben és szereposztással láthatta.

Tovább a teljes cikkhez »
Ösztöndíjasok, gyakornokok a Városházán

Ösztöndíjasok, gyakornokok a Városházán

Cikk dátuma 2015. április. 22.

„Parlamenti gyakorlat az Országgyűlés Hivatalában”   

A parlamenti ösztöndíj-, illetve gyakornok programba felvételt nyert egyetemi hallgatók látogattak Székesfehérvárra. Dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városházán köszöntötte a fiatalokat, akik többek között az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal feladatairól, illetve a városfejlesztésről kaptak tájékoztatást. Délután a Kormányhivatal, a Járási Hivatal működésével, Székesfehérvár turizmusával és gazdaságával ismerkednek az ösztöndíjasok, illetve városnézés is szerepel a programjukban. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Húszéves a fehérvári Táncház

Húszéves a fehérvári Táncház

Cikk dátuma 2015. április. 16.

Egy hét a közös ünneplés jegyében

„Ez a ház a mi házunk” címmel egy héten át gazdag programokkal ünnepli a Táncház húszéves fennállását az Alba Regia Táncegyesület. Az április 20-26. közötti színes rendezvénysorozatról sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere, Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetője és Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyesület művészeti menedzsere. 

Tovább a teljes cikkhez »
25 éves a Mátyás király-emlékmű

25 éves a Mátyás király-emlékmű

Cikk dátuma 2015. április. 08.

Reneszánsz sziget Székesfehérváron

A Mátyás király-emlékmű átadásának 25. évfordulója alkalmából ünnepséget rendeztek Székesfehérváron, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester és Melocco Miklós, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, az emlékmű alkotója mondott beszédet.

Tovább a teljes cikkhez »
Mi Európánk -  vetélkedő Székesfehérváron

Mi Európánk - vetélkedő Székesfehérváron

Cikk dátuma 2015. március. 31.

Uniós ismeretek, identitás, értékek – nyelvi és kulturális sokszínűség

Immáron hetedik alkalommal került megrendezésre Székesfehérváron „A mi Európánk” (AmiEu) vetélkedő március 28-án. Idén hatvannyolc középiskolás csapat jelentkezett a versenyre, s az interneten bonyolított első két fordulót követően a döntőbe tizenkét csapat jutott be. A hazai csapatok mellett Erdélyből, a Délvidékről, a Felvidékről, illetve Kárpátaljáról érkeztek tizenéves diákok. 

Tovább a teljes cikkhez »
Székesfehérvári elnök a szervezet élén

Székesfehérvári elnök a szervezet élén

Cikk dátuma 2015. március. 12.

Mészáros Attilát választották a Magyar CIVINET elnökévé

A CIVITAS egy olyan szakmai szervezet, amely a városi közlekedés problémáinak megoldásában segíti az európai uniós tagországok nagyvárosait. Ennek része a Magyar Civinet hálózat is, amelynek egyik alapító tagja Székesfehérvár Önkormányzata. A várost Mészáros Attila alpolgármester képviseli az elnökségben, akit a mai kaposvári találkozón a szervezet elnökévé választottak.


Tovább a teljes cikkhez »
Radnóti-emlékszoba a 13. kerületben

Radnóti-emlékszoba a 13. kerületben

Cikk dátuma 2015. március. 11.

A kerületi önkormányzat restauráltatta a bútorokat

 

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni bútoraival, személyes tárgyaival berendezett emlékszobát adtak át ma a 13. kerületi RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központban.

Tovább a teljes cikkhez »
Székesfehérvár-Pozsony-újjáéledő kapcsolatok

Székesfehérvár-Pozsony-újjáéledő kapcsolatok

Cikk dátuma 2015. március. 07.

Civil kezdeményezés nyomán találkozott ismét a két koronázóváros

A Krajczáros Alapítvány szervezésében nyílt I. világháborús kiállítás Pozsonyban, a Zichy palotában. A megnyitóra Székesfehérvárról is többen kiutaztak a szlovák fővárosba, köztük dr. Cser-Palkovics András polgármester. A pozsonyi program alkalmat adott arra is, hogy a két város hivatalosan ismét felvegye a kapcsolatot. 

Tovább a teljes cikkhez »
Képesítési keretrendszer és felsőoktatás

Képesítési keretrendszer és felsőoktatás

Cikk dátuma 2015. március. 03.

Brüsszelben rábólintottak a Magyar Képesítési Keretrendszerre

Dr. Derényi András, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa a Magyar Képesítési Keretrendszerről /MKKR/, az egymásra épülő képzési szintek összehangolásáról tartott előadást a közelmúltban a Kodolányi János Főiskolán.  Az év második felétől már a Brüsszelben is elfogadott keretrendszernek megfelelően adják ki hazánkban is a végzettséget igazoló dokumentumokat. A felsőoktatási szakemberrel a képesítési keretrendszer céljairól, szükségszerűségéről, gyakorlati hasznáról beszélgettem.

Tovább a teljes cikkhez »
A kommunizmus áldozataira emlékeztek

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Cikk dátuma 2015. február. 25.

„Bűn volt feledtetni és bűn lenne feledni…”

Közös megemlékezést tartott Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából. Az ’56-osok terén megrendezett eseményen Bobory Zoltán, Fejér megye díszpolgára, a Vörösmarty Társaság elnöke mondott beszédet. A Ciszterci Szent István Gimnázium diákjainak ünnepi műsorát követően koszorúztak a város és a megye, az ’56-os szervezetek, a pártok, az egyházak, és a rendvédelmi szervek képviselői.

Tovább a teljes cikkhez »
Fehérváron fontos a sport és az ifjúság

Fehérváron fontos a sport és az ifjúság

Cikk dátuma 2015. február. 18.

Kiemelt beruházások, szilárd alapokon nyugvó költségvetés

Székesfehérvár 2015-ös költségvetésének kiemelt beruházásait, a sportot és az ifjúságot érintő programokat ismertette Mészáros Attila. A területekért felelős alpolgármester kiemelte, az idei költségvetés nemcsak a város és intézményei stabil működését biztosítja, hanem lehetőséget nyújt számos előremutató fejlesztés megvalósításához is.

Tovább a teljes cikkhez »
Többoldalú partnerség a színvonalért

Többoldalú partnerség a színvonalért

Cikk dátuma 2015. február. 10.

Gödöllői középiskolával is együttműködik a KJF

Dr. Torgyik Judit, a Kodolányi János Főiskola tanszékvezetője is részt vett azon a gödöllői középiskolai programon, amelyet a Madách Imre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban tartottak meg január végén. 

Tovább a teljes cikkhez »
Fehérvár lesz az Utazás 2015 díszvendége

Fehérvár lesz az Utazás 2015 díszvendége

Cikk dátuma 2015. február. 03.

Magyarország-térkép egymillió Lego kockából 

Sikeres évzárás és évkezdés, ez jellemzi Székesfehérvár turisztikai életét – hangzott el a Hiemer-házban tartott keddi sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Székesfehérvár polgármestere és a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. F. Szegő Krisztina beszámolt arról, hogy a 2014-es év kiemelkedő szakmai teljesítményéért a fehérvári kft. a Magyar Turizmus Zrt. által alapított „Év Tourinform iroda fenntartója” díjban részesült. Dr. Cser-Palkovics András polgármester pedig bejelentette: Székesfehérvár lesz az Utazás 2015 díszvendége.

Tovább a teljes cikkhez »

Valentin napon a III. Székesfehérvári Szeretetfutást

Cikk dátuma 2015. január. 30.

Kettő és hét kilométeres távot teljesíthetnek a résztvevők a Halesz ligetben

A tavalyi esztendő sikereire alapozva harmadik alkalommal is megrendezik a Székesfehérvári Szeretetfutást. Pothárn Fanni Sára BSI futónagykövet és csapata február 14-én, szombaton a Halesz ligetbe vár minden mozogni, kikapcsolódni vágyó gyermeket és felnőttet, akik ezúttal is két táv teljesítése közül választhatnak. A jótékony célú örömfutásról Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok és Pothárn Fanni főszervező tartottak beharangozó sajtótájékoztatót. 

Tovább a teljes cikkhez »
Harmincötezren nézték meg a Seuso-kiállítást

Harmincötezren nézték meg a Seuso-kiállítást

Cikk dátuma 2015. január. 29.

Elmennek a Seuso-kincsek Fehérvárról

Vasárnap véget ér a legsikeresebb fehérvári kiállítás, a „Seuso-kincs Székesfehérváron”, amelyet közel 35 ezer látogató keresett fel október óta. Hétvégén záróünnepséggel és ingyenes látogatási lehetőséggel készülnek – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere Nádorfi Gabriellával közösen idézte fel az elmúlt hónapok legszebb élményeit, hiszen a bemutatásra került különleges műtárgyak sokak érdeklődését felkeltetették, sok hozzájuk kapcsolódó érdekességet ismerhettek meg a kísérőprogramokra ellátogatók. 

Tovább a teljes cikkhez »
Mi is az a Pegida

Mi is az a Pegida

Cikk dátuma 2015. január. 26.

 

Wittmann Edina írása -  nemzetközi tanulmányok MA

A PEGIDA jelentősége Németországban

A PEGIDA elnevezésű egyesület több mint három hónapja alakult, és közel egy hónapja a legtöbb híradásnak témája Németországban. A szervezet neve egy mozaikszó, amelynek jelentése a “Hazafi európaiak a nyugat iszlamizációja ellen” (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes). A szervezet a német parlament azon ülése után alakult, amelyen a Németországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt részére történő fegyverszállítás megszavazásra került. [1]

Németországban a PEGIDA október 20-a óta Drezdában szervez békés felvonulásokat, a mozgalom élén az egyesület alapítója, a negyvenegy éves drezdai Lutz Bachmann áll, aki a megmozdulások fő szónoka is.Tovább a teljes cikkhez »
Meghatározó a hazai sportéletben Fehérvár

Meghatározó a hazai sportéletben Fehérvár

Cikk dátuma 2015. január. 12.


Az „Év sportolói” a Városházán

A sportvilágban évtizedek óta az esztendő ünnepélyes lezárásának számít az Év sportolóinak megválasztása. Minden szakágban megmérettetnek a versenyzők és nagy öröm, hogy idén öt székesfehérvári sportoló is az élen végzett. Ez alkalomból Kovács Sarolta öttusázót, Huszti Katalin rögbi játékost, Juhász Roland labdarúgót, Hetényi Zoltán jégkorongkapust és Szakolczi Hunor sumo birkózót dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte hétfő délután a Városházán.

Tovább a teljes cikkhez »
Elismerés a Fejér megyei rendőröknek

Elismerés a Fejér megyei rendőröknek

Cikk dátuma 2015. január. 09.

Felavatták a Véradóbarát Munkahely táblát a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon

A Magyar Vöröskereszt országos vezetősége által 2009-ben alapított Véradóbarát Munkahely díjat minden évben megyénként és a fővárosból egy-egy vállalat, szervezet nyerheti el. A Magyar Vöröskereszt megtisztelő díját Fejér megyében a Rendőrség kapta, a fővárosi elismerést pedig a BKV-nak adományozták.

Tovább a teljes cikkhez »

Ösztöndíjprogram fogyatékos hallgatóknak

Cikk dátuma 2015. január. 06.

E hét péntekig lehet pályázni a fogyatékos hallgatók ösztöndíjprogramjára, közölte a Miniszterelnökség a kormány honlapján.
A fogyatékos felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramjának célja, hogy szakirányú munkatapasztalat-szerzést biztosítson azoknak a fogyatékos felsőoktatási hallgatóknak, akik szakmailag elhivatottak, munkatapasztalattal még nem rendelkeznek és elkötelezettek a nemzeti közigazgatás iránt.

Tovább a teljes cikkhez »
Jótékonysági Estély Fehérváron

Jótékonysági Estély Fehérváron

Cikk dátuma 2015. január. 05.

Jól indul az év az Arany János iskolában

Varázslatos dallamok, finom ételek és italok, igazi báli hangulat – és mindez egy közös, jótékonysági célért. Röviden így írható le a 2015-ös Székesfehérvári Jótékonysági Estély, amelyet immár negyedik alkalommal rendezett meg Székesfehérvár Önkormányzata az új esztendő első szombatján a Hotel Magyar Királyban. Az estélyre jegyet váltó száztíz vendég és a rendezvény támogatói idén az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI diákjait segítik.

Tovább a teljes cikkhez »
Ösztöndíj fehérvári diákoknak

Ösztöndíj fehérvári diákoknak

Cikk dátuma 2014. december. 12.

"Magyarországot gyarapító, becsületes, magasan képzett szakemberekké váljanak"

A Tóth István és Tóth Terézia Tanulmányi Ösztöndíj Közalapítvány 2015. évre is meghirdette tanulmányi ösztöndíj-pályázatát. A következő évben hetvennyolc székesfehérvári általános- és középiskolai tanuló, valamint egyetemi, főiskolai hallgató kap anyagi támogatást tanulmányaik folytatásához. Az ösztöndíjakat ünnepélyes keretek között adták át a Városháza Dísztermében. 

Tovább a teljes cikkhez »
Országos Diákparlament Fehérváron

Országos Diákparlament Fehérváron

Cikk dátuma 2014. november. 24.


Bővül az együttműködés a diákok és az oktatási tárca között

Plenáris üléssel zárult tegnap az Országos Diákparlament Székesfehérváron. A Vörösmarty Színházban megtartott fórumon részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkár, és átvette a diákok által megfogalmazott ajánlásokat. A hétvége során összeállított és elfogadott javaslatsor negyvenkét pontban foglalja össze a fiatalok által legfontosabbnak tartott kérdéseket. A lista dr. Cser-Palkovics András polgármester javaslatára egy negyvenharmadik ponttal is kiegészült, a még hatékonyabb érdekképviselet jegyében.Tovább a teljes cikkhez »
Akadálymentesen a fehérvári színházban

Akadálymentesen a fehérvári színházban

Cikk dátuma 2014. november. 20.

„Senki nem olyan vak, mint az, aki nem akar látni"

Akadálymentesített színházi előadást szervez a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány és a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház a társadalmi érzékenyítés és szemléletformálás jegyében Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban a Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapján, december 3-án. Leonard Gershe “A pillangók szabadok” című vígjátéka kerül színre, amelyet korábban a Thália Színházban, az elmúlt évadban pedig az egri Gárdonyi Géza Színházban tűztek műsorra nagy sikerrel. 

Tovább a teljes cikkhez »
Holokauszt emlékmű Fehérváron

Holokauszt emlékmű Fehérváron

Cikk dátuma 2014. november. 13.

"...a békesség útján járva utasítsuk el a gyűlöletkeltést..."

Felavatták ma délelőtt a Holokauszt áldozatainak emlékművét az Óvoda utcai Izraeli temető előtti téren, ezzel megkezdődött a Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség által közösen szervezett programsorozata. A város polgármestere az emlékezés és az emlékeztetés kötelességéről, a gyűlöletkeltés elutasításáról, a fiatalok megszólításáról és a mindenkit egyenjogúnak tartó közösség építéséről beszélt az eseményen. Köszöntőt mondott Kunos Péter, a MAZSIHISZ elnöke is, aki a zsidóüldözés mérhetetlen erkölcstelenségét, a Holokauszt millió fájdalmát és bűnét hangsúlyozta köszöntőjében. Kiállítás megnyitóval és emlékesttel zárult az programsorozat a Vörösmarty Színházban.

Tovább a teljes cikkhez »
Hároméves a Fehérvári Diáktanács

Hároméves a Fehérvári Diáktanács

Cikk dátuma 2014. november. 04.

Húszezer diák véleményét képviselik

Tisztújító ülést tartott a Székesfehérvári Diáktanács ma délután a Városháza Dísztermében, ahol megválasztották a háromfős elnökséget - egy elnököt és két alelnököt. Az elnök Varga-Márfy Milán lett, az alelnöki posztokat Kozári Kristóf és Dominik Boglárka töltik be. Az ülésen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a diákokat. Az eseményen jelen volt Róth Péter alpolgármester és Molnár Tamás civil és ifjúsági tanácsnok is.


Tovább a teljes cikkhez »
KJF + Magyar Földrajzi Társaság

KJF + Magyar Földrajzi Társaság

Cikk dátuma 2014. október. 27.

Halász Levente

Tradíció és modernizáció békés együttélése a Dél-Balkánon – Albánia

Moldova után Európa legkevésbé ismert, egyben egyik legszegényebb országa Albánia, a Balkán-félsziget nyugati részén elhelyezkedő 29.000 km² kiterjedésű mediterrán állam. A domborzatilag Alacsony- és Magas-Albániára osztható terület földrészünk második legnagyobb átlagmagasságú országa. 

Tovább a teljes cikkhez »
Mert egy nép azt mondta: „Elég volt.”

Mert egy nép azt mondta: „Elég volt.”

Cikk dátuma 2014. október. 23.

Rajkort Miklós

Diáktüntetéstől a szabadságharcig

„Mert egy nép azt mondta: »Elég volt.« „ - írta a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, Márai Sándor a Mennyből az angyal című versében 1956-ban. De miből volt elég? „Mi áradt itt meg, mint a tenger?” - 1956. október 23-án? Mi vezetett oda, hogy egy diáktüntetésből néhány óra leforgása alatt fegyveres forradalom, majd két hétig tartó véres és dicső szabadságharc robbant ki, amely nemcsak Magyarország életét rázta meg, hanem felrázta az egész világot, megrengette a Szovjetuniót, amelynek először és utoljára adott – habár csak néhány rövid, de annál dicsőségesebb napig – sakkot az egyik csatlós állama. 


Tovább a teljes cikkhez »
Europe after crisis

Europe after crisis

Cikk dátuma 2014. október. 22.

Hamvasi Mercédesz írása – nemzetközi tanulmányok szak, MA

Európa a válság után – ahogyan a leköszönő uniós biztos látja  
Az Európa Klub, amely a 2002 Alapítvány és az UniCredit Bank együttműködéséből született, havi rendszerességgel szervez érdekesnél érdekesebb előadásokat. Az október 13-i alkalom igen különlegesnek bizonyult, hiszen vendége Dr. Andor László leköszönő uniós biztos volt, aki a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért volt felelős az idén lezárult uniós ciklusban

Tovább a teljes cikkhez »
Önkormányzati választás 2014

Önkormányzati választás 2014

Cikk dátuma 2014. október. 13.

Öt évre választottunk

A 2014-es helyhatósági választáson tegnap 10351 önkormányzati és 3189 nemzetiségi szavazókörben adhatták le szavazatukat a választópolgárok. Az új alaptörvény elfogadásával megváltozott az önkormányzati választások rendje: az eddigi négy év helyett ötre választhattunk polgármestert, képviselő-testületet.

A KV-ban azokat az adatokat tesszük közzé, amelyek a KJF oktatási helyszíneihez kapcsolódnak. Budapesten a 13. kerületben, illetve Székesfehérváron az alábbi választási eredmények születtek.

Tovább a teljes cikkhez »
Igó Éva a nyelvtudását is felhasználta

Igó Éva a nyelvtudását is felhasználta

Cikk dátuma 2014. október. 12.

Fátyol nélkül és más darabok a Vígszínházban

Érdemes a Vígszínház produkcióira figyelni az idei –egyébként a társulat életében 119. – évadban. Az évad eleji premierek igazi csemegéket jelentettek, jelentenek a színházkedvelőknek, szeptemberre és októberre hat bemutatót terveztek az „ápoljuk hagyományainkat és keressük az újat” jegyében. Emellett megjelenik az első világháborús tematika is, a Ha majd egyszer mindenki visszajön… és az 1914 című, a Cseh Nemzeti Színház, a Szlovák Nemzeti Színház és a Vígszínház közös produkcióban.

Tovább a teljes cikkhez »
 Székesfehérváron a Seuso kincsek

Székesfehérváron a Seuso kincsek

Cikk dátuma 2014. október. 03.

A Seuso kincsek hazatértek!

Történelmi jelentőségű tárlat nyílt meg ma a Szent István Király Múzeumban. Az 1970-es évek közepén Székesfehérvár térségében került elő a kalandos sorsú kincslelet, amelynek hat darabja 2015. január 15-ig látható Székesfehérváron. A megnyitón köszöntőt mondott dr. Cser-Palkovics András polgármester és Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. A kiállítást Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy a mai magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a múlt században elveszített kultúrtörténeti értékek visszakerüljenek Magyarországra.


Tovább a teljes cikkhez »
Levéltári konferencia a Nagy Háborúról

Levéltári konferencia a Nagy Háborúról

Cikk dátuma 2014. szeptember. 17.

A KJF történelem és nemzetközi tanulmányok szakosai is ott voltak

Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulójára emlékezve nagyszabású tudományos konferenciát tartottak Budapest Főváros Levéltárában /BFL/ „Budapesti hétköznapok 1914 – a Nagy Háború hátországának életképei” címmel szeptember 17-én. Dr. Kenyeres István főigazgató köszöntőjében emlékeztetett, hogy a tudományos program előzményének tekinthető az a korábbi konferencia, amelyet „Budapest 1913: pillanatképek a főváros I. világháború előtti mindennapjaiból” címmel rendeztek meg.

Tovább a teljes cikkhez »

Nyílt nap a Nemzeti Színházban

Cikk dátuma 2014. szeptember. 12.
A NEMZETI SZÍNHÁZ NYÍLT NAPJA A MAGYAR DRÁMA NAPJÁN

A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünneplik a Magyar Dráma Napját annak emlékére, hogy 1883-ban ezen napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban. A művet Paulay Ede állította színpadra.

A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek jobb megismertetésére, valamint, hogy ösztönözze az írókat újabb alkotások létrehozására.

A Nemzeti Színházban nyílt napot tartanak a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én, amelynek keretében délután két órától este tízig várják az érdeklődőket.

 

Tovább a teljes cikkhez »
Atléták a polgármesternél

Atléták a polgármesternél

Cikk dátuma 2014. szeptember. 03.

Kötetlen, baráti hangulatú találkozó keretében fogadta a Városházán dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila tanácsnok az Alba Regia Atlétikai Klub atlétáit, akik érmet szereztek az augusztusban, a Bregyó Sportcentrumban megrendezett 119. Atlétikai Magyar Bajnokságon. Székesfehérvár vezetője a város nevében köszönetet mondott és gratulált a versenyzőknek, edzőiknek és az ARAK vezetőinek, majd szó esett a közeljövő versenyeiről és feladatairól is. 

Tovább a teljes cikkhez »
Székesfehérváron a Seuso-kincsek

Székesfehérváron a Seuso-kincsek

Cikk dátuma 2014. augusztus. 20.

Nem vándorkiállítást szerveznek, a tárlatot nem mutatják be más városokban

Először Székesfehérváron mutatják be a márciusban hazaszállított Seuso-kincseket  – hangzott el dr. Cser-Palkovics András polgármester és L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közös, fehérvári sajtótájékoztatóján. A páratlan kincseket októbertől januárig a Szent István Király Múzeumban lehet majd megtekinteni. Már folyamatban vannak a 40 millió forint összértékű felújítási munkálatok, amelyekkel biztonságtechnikai és műszaki szempontból is alkalmassá teszik a múzeumot az ezüst gyűjtemény bemutatására. 

Tovább a teljes cikkhez »
Összefogás a fehérvári Bazilikáért

Összefogás a fehérvári Bazilikáért

Cikk dátuma 2014. augusztus. 16.

 


380 milliós rendkívüli kormányzati támogatás a Bazilika felújítására

A kormány, a város, az egyházmegye és a hívek támogatásából kerülhet sor a Szent István Bazilika felújítására Székesfehérváron. A szükséges munkálatokról és az ehhez nyújtott támogatásról Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere tartott sajtótájékoztatót pénteken késő délután. 

Tovább a teljes cikkhez »
Fehérvár az Árpád-korban

Fehérvár az Árpád-korban

Cikk dátuma 2014. augusztus. 14.

Megkezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok

A „Fehérvár az Árpád-korban” című, történelmi emléküléssel megkezdődtek ma délelőtt a 2014-es Székesfehérvári Királyi Napok önkormányzati rendezvényei. A Városháza Dísztermében lezajlott tanácskozáson többek között dr. Cseri Miklós kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a résztvevőket, és ismertette a kormány szándékát a Nemzeti Emlékhely méltó rendezéséről, a látogatóközpont kialakításáról és a kutatások megindításáról az Árpád-ház Program keretében. Ezután a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet kutatói, tudományos munkatársai tartottak előadásokat az Árpád-kori városról, az akkori gazdasági élet jogi vonatkozásairól és a királykoronázásokról. 

Tovább a teljes cikkhez »
Néptáncfesztivál Fehérváron

Néptáncfesztivál Fehérváron

Cikk dátuma 2014. augusztus. 13.

Hét meghívott külföldi csoport és számos hazai fellépő közreműködésével rendezik meg idén a XIX. Nemzetközi Néptáncfesztivált a Székesfehérvári Királyi Napok keretében. A rendkívüli népszerűségnek örvendő, hagyományos rendezvényre ezúttal Baszkföldről, Észak-Ciprusról, Olaszországból, Moldovából, Montenegróból és Szerbiából jönnek vendégek, valamint érkezik egy Budapesten élő szenegáli csoport is. Augusztus 20-24-e között szabadtéri előadásokkal, zenekari bemutatókkal, utcazenével, nemzetközi folkestekkel, gasztronómiai bemutatókkal és gyermekprogramokkal várják a székesfehérváriakat és minden kedves érdeklődőt a Táncházban, a Fő utcán, illetve a Városház téri színpadon. A műsorban helyet kapott többek között a „Fölszállott a páva” tehetségkutató versenyhez kapcsolódó gálaműsor is. - hangzott el a részleteket ismertető sajtótájékoztatón, a Táncházban. 

Tovább a teljes cikkhez »
Sziget Fesztivál 2014

Sziget Fesztivál 2014

Cikk dátuma 2014. augusztus. 08.

Rekord látogatószám várható az idei Szigeten

Akár 400 ezer látogatót is vonzhat a hétfőtől vasárnapig tartó 22. Sziget fesztivál, amelynek nagyszínpadán hosszú évek után először négy magyar zenekar is fellép. Szép Fruzsina programigazgató – akiről a Kodolányisok Világa olvasóinak érdemes tudni, hogy maga is a KJF-en végzett annak idején – kérdésemre elmondta, hogy olyan történt a fesztivál történetében, ami eddig sosem: elfogytak az elővételes hetijegyek. Az előrelátó fesztiválozók 44 ezer bérletet vásároltak meg, ám a  szervezők ezer hetibérletet félretettek, amit a kapuknál vásárolhatnak majd meg azok, akik valamilyen oknál fogva lemaradtak az elővételi lehetőségről. 

Tovább a teljes cikkhez »
Székesfehérvár - FEZEN - Europe

Székesfehérvár - FEZEN - Europe

Cikk dátuma 2014. július. 27.

Zene minden mennyiségben és néhány praktikus információ


A becslések szerint idén is harmincezer zenerajongót várnak a szervezők a FEZEN-re, amelynek helyszínén,  a MÁV Előre pályán, szerdán délben nyitják ki a kapukat. A Mártírok úja teljes körű felújítása miatt változik a gyalogos és autós-buszos közlekedés jól megszokott rendje, illetve a parkolás is. Ismét lesz fesztiváljárat és FEZEN Turné, a környékbeli utcák lakói pedig kedvezményes napijeggyel és bérlettel mehetnek fesztiválozni – hangzott el ma egy székesfehérvári sajtótájékoztatón. 

Tovább a teljes cikkhez »

A honvéd gyalogezred emléknapja

Cikk dátuma 2014. július. 18.

A 17-es honvéd gyalogezredre emlékeztek Székesfehérváron

Július 18-a a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred Emléknapja. A hagyományoknak megfelelően nagyszabású megemlékezést tartottak délután az I. világháború hősi halottainak tiszteletére a Zichy ligetben.  A katonai tiszteletadással lezajlott eseményt Székesfehérvár Önkormányzata szervezte a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, valamint a „KRAJCZÁROS” Alapítvány közreműködésével. 

Tovább a teljes cikkhez »
Megjelent a Titkos Helyek képregény

Megjelent a Titkos Helyek képregény

Cikk dátuma 2014. július. 18.

„Szent Imre serege” Székesfehérváron

Rejtvények, titkok, ismert helyek és emberek, a koronázó város történelme. Mindez megtalálható a Titkos Helyek füzetek első részében. A „Szent Imre serege” képregényt sajtótájékoztató keretében mutatták be az alkotók Török Péter vezető szerkesztő és dr. Kovács Krisztián kreatív producer. Az eseményen jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester is, aki elmondta, hogy a város oktatási intézményeiben tanuló mintegy 11 ezer, 13-18 éves diák a tanév elején kapja kézhez a képregényt.

Tovább a teljes cikkhez »
 Kontinensviadal Székesfehérváron

Kontinensviadal Székesfehérváron

Cikk dátuma 2014. július. 09.

Kezdődik a Bericap Felnőtt Női Férfi Öttusa Európa-bajnokság


Ismét rangos nemzetközi esemény házigazdája Székesfehérvár, hiszen ma este az ünnepélyes megnyitóval elrajtolt a 2014-es Bericap Felnőtt Női Férfi Öttusa Európa-bajnokság. A Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központban és a Csitáry G. Emil Uszodában zajlanak majd a versenyszámok. Mint a nyitó köszöntőkben elhangzott, az eddigi legnépesebb mezőnyt felvonultató Eb-t rendezik a városban, hiszen huszonhárom nemzet százhúsz sportolója méri össze tudását július 15-éig. A belépés ingyenes, a versenyre érkezők számára a Bregyó-köz mögötti területen alakítottak ki parkolókat. 

Tovább a teljes cikkhez »
Zene, nyár, Fehérvár

Zene, nyár, Fehérvár

Cikk dátuma 2014. július. 09.

KultúrKorzó a Belvárosban

Komolyzenei, akusztikus jazz és világzenei koncertekkel, valamint látványos fényfestéssel, DJ programokkal várják pénteken és szombaton esténként a Belvárosban sétálókat Székesfehérváron. A júliusi és augusztusi eseményekről sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Tovább a teljes cikkhez »
Új elnök a rektori konferencia élén

Új elnök a rektori konferencia élén

Cikk dátuma 2014. július. 01.

Bódis: társszerzők akarunk lenni a felsőoktatást érintő döntésekben

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) egységének megőrzését, a felsőoktatást érintő döntések meghozatalában való nagyobb szerepvállalást és a hazai egyetemek idegen nyelvű képzéseinek erősítését tatja legfontosabb feladatainak Bódis József, a szervezet új elnöke, aki július 1-jétől tölti be tisztségét.

A Pécsi Tudományegyetem rektoraként, valamint szülész nőgyógyászként is dolgozó orvosprofesszor az MTI érdeklődésére hangsúlyozta: nem készült arra, hogy a 2011/2012-es időszak után újra betöltse az MRK elnöki pozícióját. "Többen szerettük volna, ha Mezey Barna marad az elnök, de ő jelezte, hogy nem vállalja az újabb jelölést, a választási eljárásban végül én élveztem a legnagyobb bizalmat" - jegyezte meg Bódis József.

Tovább a teljes cikkhez »
Székesfehérvári Királyi Napok 2014.

Székesfehérvári Királyi Napok 2014.

Cikk dátuma 2014. június. 30.

Koronázási szertartásjáték, tudományos konferencia, fogadalmi mise, katonazene, néptáncfesztivál


Tudományos konferencia, szertartásjáték, néptánc fesztivál, fogadalmi mise és katonazenekari fesztivál is lesz augusztus 14-24. között a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat keretében. A programokról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Tovább a teljes cikkhez »
Ünnep az egykori karmelita kolostorban

Ünnep az egykori karmelita kolostorban

Cikk dátuma 2014. június. 26.

Jubileumi program a 60. évforduló tiszteletére

Jubileumi ünnepséget szerveztek az Országos Papi Otthon fennállásának 60. évfordulóján, Székesfehérváron. Az egykori szeminárium, korábban karmelita kolostor épületében rendezett csütörtöki eseményen köszöntőt mondott Bató András, a Katolikus Egyház Szeretetszolgálatának főigazgatója, Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester is.

Tovább a teljes cikkhez »
Koncertsorozat Fehérvár templomaiban

Koncertsorozat Fehérvár templomaiban

Cikk dátuma 2014. június. 17.

Miklósa Erika a Nemzeti Emlékhelyen énekel

Hamarosan ismét gyönyörű muzsika csendül fel csütörtökönként Székesfehérvár templomaiban, hiszen júliusban kezdődik a Harmonia Albensis.  A hangversenysorozat zárókoncertje rendhagyó helyszínen, a Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhelyen lesz Miklósa Erika operaénekesnővel. A 2014-es Harmonia Albensis programját sajtótájékoztatón ismertette Brájer Éva alpolgármester, dr. Szikora János színházigazgató, Miklósa Erika operaénekesnő és Drahos Béla karmester.

Tovább a teljes cikkhez »
A múzeumlátogatás olyan, mint a zene

A múzeumlátogatás olyan, mint a zene

Cikk dátuma 2014. június. 13.

Interjú Dr. Csorba Lászlóval, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójával

Sokféle válasz adható arra a kérdésre, hogy miért is menjünk múzeumba, miért vigyük oda el a gyermekeinket. Vannak, akik tanulni mennek, szélesíteni műveltségüket, ismereteiket. Mások tartalmas kikapcsolódásra, szórakozásra vágynak, de akadnak olyanok is, akik valamiféle kimondatlan elvárásnak szeretnének megfelelni. Bátran leszögezhetjük, hogy a tudásvágy, a kíváncsiság, a szórakozás egyaránt szerepelhet a motivációink között, és ez mindegy is a végeredmény szempontjából. Belépünk, élményekben van részünk, visszavágyunk. 

Tovább a teljes cikkhez »
Könyvhét 2014 - Vörösmarty tér

Könyvhét 2014 - Vörösmarty tér

Cikk dátuma 2014. június. 12.

"A szépirodalom az egyetlen megbízható emlékezetünk"

Megnyílt a 85. Ünnepi Könyvhét és a 13. Gyermekkönyvnapok budapesti eseménysorozata ma a Vörösmarty téren. A rendezvényt megnyitó Spiró György Kossuth-díjas író azt hangsúlyozta: a jelen korban a szépirodalom az egyetlen megbízható emlékezetünk. Zentai Péter László, a programsorozatot szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója beszédében a magyar irodalom és a minőségi könyvkiadás ünnepének nevezte a könyvhetet.
Felidézte, hogy a könyves rendezvényt alapítása, 1929 óta minden évben megtartották, csak egy alkalommal, 1957-ben nem, amikor a bebörtönzött írók iránti szolidaritásból elmaradt az Ünnepi Könyvhét. 

Tovább a teljes cikkhez »

Ünnepi Könyvhét Székesfehérváron

Cikk dátuma 2014. június. 11.

Gazdag programokat kínál a 85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapok székesfehérvári rendezvénysorozata, a megnyitót június 12-én, csütörtökön 17.30 órakor tartják a Városház téren. Dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg a könyvünnepet, ahol Závada Pál József Attila– és Kossuth–díjas író, valamint Sohonyai Edit Fejér Megyei Príma-díjas író lesznek a díszvendégek. A Városház téren huszonöt pavilonban hagyományosan az országos kiadók, a helyi könyvesboltok, a társintézmények és a Vörösmarty Társaság mutatkoznak be – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Brájer Éva alpolgármester, a Vörösmarty Mihály Könyvtár vezetői és a Vörösmarty Társaság elnöke tartottak a Hiemer-házban.

Tovább a teljes cikkhez »
 Honvédelmi Minisztérium Fehérváron

Honvédelmi Minisztérium Fehérváron

Cikk dátuma 2014. június. 07.

Európában több példa van arra, hogy nem a fővárosban működik az összes minisztérium

Az új kabinet első ülésén kérte fel Orbán Viktor Hende Csaba honvédelmi minisztert, tekintse át annak lehetőségét, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözzön legkésőbb 2016. március 15-ig. A pénteki miniszterelnöki bejelentést rendkívüli sajtótájékoztatón üdvözölte Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András polgármester. 

Tovább a teljes cikkhez »
Indul az Árpád-ház program

Indul az Árpád-ház program

Cikk dátuma 2014. június. 03.

Székesfehérváron ülésezett az Árpád-ház Program Operatív Testülete

Székesfehérváron tartott ülést ma az Árpád-ház Program megvalósítását koordináló Operatív Testület. Dr. Fodor Pál vezetésével a nap kezdetén virágot helyeztek el a résztvevők Szent István szarkofágjánál. Az Irányító Testület döntéseit előkészítő, szakemberekből álló grémium ezt követően a Városháza Dísztermében ismerte meg a fehérvári terveket. Egy közös séta keretében azokat a helyszíneket is megtekintették, ahol Székesfehérvár Önkormányzatának szándéka szerint a Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódó látogatóközpont, valamint az egykori Bazilika megmaradt köveinek bemutatótere és az Árpád-kort  kutató központ elhelyezésre kerülne. Ezekről a kérdésekről már néhány héten belül elkészül a javaslat az Irányító Testület felé, hogy a tudományos kutatási és fejlesztési alprogramok részeként mielőbb megkezdődhessen a megvalósítás. 

Tovább a teljes cikkhez »

Jelentős sportdiplomáciai eredmény

Cikk dátuma 2014. június. 02.

Az öttusa és a cheer is ott lesz az egyetemi világbajnokságok programjában

A nemzetközi egyetemi sportprogramok közé számos új sportág szeretett volna bekerülni, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Végrehajtó Bizottságának döntése nyomán azonban végül az öttusa és a cheer sportág került ki győztesként.

„Ez volt az a két sportág, amelyeket a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség is jó ideje, nagy mellszélességgel támogatott, ezért nagy örömmel értesültünk a hírről” – fogalmazott Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, aki beszélt arról is: „jelentős sportdiplomáciai siker, hogy a magyar tradíciókat és eredményességet tekintve kiemelkedő sportágunk az öttusa 2018-tól már szerepel az egyetemi világbajnokságok programtervében is”. 

Tovább a teljes cikkhez »
Maradandó érték az Emlékév kapcsán

Maradandó érték az Emlékév kapcsán

Cikk dátuma 2014. május. 30.

Az Alcoa támogatásával újult meg a Halesz liget

Az Alcoa Alapítvány támogatásával újult meg az elmúlt hónapokban Székesfehérvár egyik legnagyobb és legkedveltebb zöld területe, a Halesz liget. A nagyszabású beruházásnak – többek között a vízelvezetésnek, a tereprendezésnek, az új sporteszközök és növények telepítésének – köszönhetően a park méltó módon szolgálja a jövőben a tömeg- és szabadidősportot. A felújítást egy emléktábla jelzi, amelyet ünnepség keretében adtak át május 29-én dr. Forgó Béla, az Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Bozai István, a Városgondnoksága Kft. ügyvezetője jelenlétében.

Tovább a teljes cikkhez »
Koronázási Ünnepi Játékok 2014

Koronázási Ünnepi Játékok 2014

Cikk dátuma 2014. május. 27.

Szent László koronázási szertartása elevenedik meg augusztusban Székesfehérváron

Budapesten, a Nemzeti Galériában tartott sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők a székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékok idei programjairól. A Vörösmarty Színház és Székesfehérvár Önkormányzata 2013-ban hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az első Koronázási Ünnepi Játékokat. A történelmi Belváros egészében akkor István király kora elevenedett meg, idén pedig Szent László alakja áll majd az augusztusi fesztivál középpontjában. A Nemzeti Emlékhely területén, az ország legnagyobb épített szabadtéri színpadán Szent László koronázásának történetét láthatja a közönség, miközben a Belváros középkori piactérré alakul és újabb óriásbábok is készülnek. 

Tovább a teljes cikkhez »
Bemutatkoztak Fehérvár katonái

Bemutatkoztak Fehérvár katonái

Cikk dátuma 2014. május. 22.

Magyar Honvédelem Napja

A Magyar Honvédelem Napja alkalmából a katonai élet mindennapjait ismerhették meg a fehérváriak a „Fehérvár katonái” rendezvényen, ahol sor került a „Hazámat szolgálom” honvédelmi vetélkedő eredményhirdetésére is. A versenyben résztvevő diákoknak Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Fucsku Sándor vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka adta át a díjakat.

Tovább a teljes cikkhez »
 Közművelődésért Díj Fehérvárnak

Közművelődésért Díj Fehérvárnak

Cikk dátuma 2014. május. 22.

Elismerés a kultúra támogatásáért és a Szent István Emlékévért

A megyei jogú városok kategóriájában Székesfehérvár kapta az „Önkormányzatok a Közművelődésért” díjat a Magyar Népművelők Egyesületének XXXI. vándorgyűlésén. A Nagykanizsán rendezett eseményen Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármester vette át a rangos elismerést. A szervezet elnöke, Simon József és Brájer Éva közös ma sajtótájékoztatón számoltak be az elismerés jelentőségéről.

Tovább a teljes cikkhez »
Kereszt került újra a félhold helyére

Kereszt került újra a félhold helyére

Cikk dátuma 2014. május. 19.

A török uralom alóli felszabadulásának 326. évfordulóját ünnepelte Székesfehérvár


Megemlékező ünnepséget és koszorúzást tartottak ma Székesfehérváron a török uralom alóli felszabadulás 326. évfordulója alkalmából a Nemzeti Emlékhelyen. Az ünnepi megemlékezésen Dr. Vizi László Tamás történész, a Kodolányi János Főiskola oktatási rektorhelyettese mondott köszöntőt.

Ezt követően a Hermann László Zeneiskola diákjai adtak zenés-verses műsort, majd Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Dr. Vizi László Tamás történész, valamint Fekete Ferenc, zeneiskolai igazgató koszorút helyezett el a Középkori Romkert külső falán található emléktáblánál.

Tovább a teljes cikkhez »
Fehérvár atlétikai főváros 2014-ben

Fehérvár atlétikai főváros 2014-ben

Cikk dátuma 2014. május. 14.

Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj a királyok városában

Székesfehérváron, a Regionális Atlétikai Központban rendezik meg az idén a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat. A július 8-ai verseny részleteit a MOM Kulturális Központban szervezett sajtótájékoztatón ismertették, amelyen Gyulai Márton versenyigazgató mellett dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spiriev Attila sportigazgató vett részt.  Azt is bejelentették, hogy az augusztusi országos bajnokságnak, valamint szeptemberben a csapatbajnokság országos döntőjének is Székesfehérvár ad majd otthont.

Tovább a teljes cikkhez »
Regionális sportcentrum Fehérváron

Regionális sportcentrum Fehérváron

Cikk dátuma 2014. május. 02.

Sportmajális, sportcentrumavatás Székesfehérváron

Közel másfélezer sportoló felvonulásával indult, majd a Regionális Atlétikai Központ átadásával nyílt meg az idei Fehérvári Sportmajális. A külső futópályákat sportolók és amatőrök közös futással avatták fel, amelyen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester és Miklósa Erika operaénekes is. Sokan voltak kíváncsiak atlétikai központ fedett csarnokára, szakmai vezetéssel folyamatosan indultak a csoportok.    

Tovább a teljes cikkhez »
Felsőoktatási tervek Fehérváron

Felsőoktatási tervek Fehérváron

Cikk dátuma 2014. április. 23.

A Kodolányi János Főiskola is segítséget kap fehérvári képzéseihez

Székesfehérváron a Városházán találkoztak az Óbudai Egyetem, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának vezetői, hogy a tervezett műszaki képzésekről egyeztessenek nemcsak egymással, hanem együttműködő partnereikkel is. Székesfehérvár polgármestere, valamint több fehérvári cég képviselője mellett a megbeszélésre Kecskemétről is érkeztek résztvevők, akik saját helyi tapasztalataikról számoltak be. 

Tovább a teljes cikkhez »
A húsvét üzenete

A húsvét üzenete

Cikk dátuma 2014. április. 19.

A fiatalok és az egyházi ünnepek

A húsvét a keresztények egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. A húsvét, mint a feltámadás ünnepe, egyházi és családi ünnep is, amelyhez számos népszokás és hagyomány kötődik világszerte. 

Tovább a teljes cikkhez »
Könyv a törökkori Székesfehérvárról

Könyv a törökkori Székesfehérvárról

Cikk dátuma 2014. április. 11.

Siklósi Gyula könyvét az Összhaderőnemi Parancsnokság Tudományos Tanácsa adta ki

Székesfehérvár középkori történetének kutatója és legjobb ismerője Siklósi Gyula. A régészprofesszor évtizedek óta azon dolgozik, hogy minél teljesebb képet adjon Székesfehérvár - ahogyan a törökkorban nevezték Isztolni Belgrád - épületeiről és az itt élt emberek életkörülményeiről. 

Tovább a teljes cikkhez »
Választás 2014

Választás 2014

Cikk dátuma 2014. április. 06.

Választás 2014 - Mintegy 61 százalékos volt a részvétel

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a választópolgárok 61,2 százaléka jelent meg április 6-án, este 7 óráig az országgyűlési választáson. A valasztas.hu oldalán olvasható tájékoztatás szerint a választók névjegyzékében - a belföldön, külképviseleten és levélben szavazó polgárokkal együtt - 7 millió 748 ezer választópolgár szerepelt. A szavazatok több mint 96 százalékos feldolgozottsága alapján a belföldi szavazókörökben a jogosultak 38,8 százaléka nem élt szavazati jogával. 

A KV-ban azokat az adatokat tesszük közzé, amelyek a KJF oktatási helyszíneihez kapcsolódnak. Budapesten a 13. kerületben, illetve Székesfehérváron az alábbi választási eredmények születtek.

Tovább a teljes cikkhez »
Több száz új munkahely Fehérváron

Több száz új munkahely Fehérváron

Cikk dátuma 2014. március. 27.

Harmincmilliárdos fejlesztést hajt végre a Denso Székesfehérváron

Orbán Viktor miniszterelnök és Jiro Ebihara, a Denso elnöke közösen jelentette be a Parlamentben kedden délután azt a közel harmincmilliárdos kapacitásbővítést a fehérvári gyárban, amelyhez a kormány kettőmilliárd forintos támogatást ad. A fejlesztés több száz fős létszámbővítést is jelent majd Székesfehérváron. 

Tovább a teljes cikkhez »
Már nincs adóssága Fehérvárnak

Már nincs adóssága Fehérvárnak

Cikk dátuma 2014. március. 26.

Székesfehérvár megkapta adósságmentesség levelét

Vargha Tamás államtitkár adta át dr. Cser-Palkovics András polgármesternek a Székesfehérvár adósságmentességét igazoló okmányt. A 18 milliárdos adósságszolgálat helyett a kormány által nyújtott segítségnek, az adósságkonszolidációnak és a felelősségteljes gazdálkodásnak köszönhetően új fejlesztési lehetőségek nyíltak meg a város előtt.

Tovább a teljes cikkhez »
Virtuális séta Székesfehérváron

Virtuális séta Székesfehérváron

Cikk dátuma 2014. március. 21.

Különleges felvételek a weben a látványosságokról

Székesfehérvár belvárosának utcáit és történelmi nevezetességeit mostantól újfajta módon is megtekinthetik meg mindazok, akik szívesen barangolnak a virtuális térben.

Tovább a teljes cikkhez »
Pilvax Kávéház Fehérváron

Pilvax Kávéház Fehérváron

Cikk dátuma 2014. március. 15.

Idén is életre keltek a forradalmi események a királyi városban

Egy napra ismét Székesfehérvárra költözött a Pilvax Kávéház, az Orvostudományi Egyetem, sőt még a Helytartó Tanács épülete is megnyílt a forradalmi ifjak előtt. Az 1848. március 15-i események fiatal színjátszók és fehérvári középiskolások tolmácsolásában elevenedtek meg. 

Tovább a teljes cikkhez »
Ukrajna a tét

Ukrajna a tét

Cikk dátuma 2014. március. 06.

Lőwi Ildikó - nemzetközi tanulmányok  MA, II.évfolyam

A piros sarokban Moszkva, a kék sarokban Brüsszel

Egyes szakértők nehézsúlyú boksz mérkőzésként tekintenek az ukrán helyzetre. Az összecsapás győztese megszerzi a befolyást Ukrajna felett. Ugyanakkor bokszkesztyű helyett pénzzel vívnak.  


Tovább a teljes cikkhez »
FEZEN 2014

FEZEN 2014

Cikk dátuma 2014. március. 01.

Még többféle stílus a fehérvári zenei fesztiválon

A 18. FEZEN-re készülnek a szervezők és Székesfehérvár városa. A közel két évtizedes múltra visszatekintő fesztivál megrendezését a fehérvári önkormányzat az idén is támogatja. „Ha röviden kellene megfogalmaznom, hogy milyen is lesz a 2014-es FEZEN, akkor azt mondom, hogy továbbra is egy elérhető és nagyon szerethető fesztivál ez a hazai fesztiváltérképen, amely elérhető áron törekszik a minőségre. 

Tovább a teljes cikkhez »
Mi lesz veled Ukrajna

Mi lesz veled Ukrajna

Cikk dátuma 2014. február. 13.

Lőwi Ildikó nemzetközi tanulmányok  MA, II.évfolyam:

Polgárháborús veszély Ukrajnában?                                      

Ami mostanság Ukrajnában – főleg fővárosában, Kijevben – történik, az lassan a polgárháborús állapotok egyre több ismérvét kimeríti. 

Tovább a teljes cikkhez »
Tanulás Diákhitellel

Tanulás Diákhitellel

Cikk dátuma 2014. február. 06.

Interjú Imre Zitával, a Diákhitel Központ Zrt. marketing és kommunikációs igazgatójával

A Diákhitel nagy segítséget jelenthet abban, hogy a továbbtanulási döntésnél ne kelljen anyagi okokból engedményeket tenni. Segítségével olyan intézményt választhatnak a fiatalok, amit szeretnének, nem kell feladniuk eredeti elképzeléseiket, álmaikat. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Új atlétikai központ Fehérváron

Új atlétikai központ Fehérváron

Cikk dátuma 2014. január. 31.

A sportkomplexum a szabadidő-, az utánpótlás- és az élsportot is szolgálja

Ünnepélyes keretek között avatták fel pénteken a Regionális Atlétikai Központot Székesfehérváron.  A 750 millió forintos állami támogatással megépült létesítményt Kiss Norbert, sportért és ifjúságért felelős helyettes államtitkár, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára és Hirt Károly, az ARAK elnöke adta át.

Tovább a teljes cikkhez »
Elismerések az Emlékév után

Elismerések az Emlékév után

Cikk dátuma 2014. január. 31.

Ünnepi gálaműsor a Vodafone Sportcentrumban 

Nagyszabású ünnepi rendezvényen fejezte ki köszönetét Székesfehérvár Önkormányzata mindazoknak, akik közreműködtek a 2013-as Szent István Emlékév megvalósításában. 

Tovább a teljes cikkhez »
Jól sikerült a királyi város Emlékéve

Jól sikerült a királyi város Emlékéve

Cikk dátuma 2014. január. 27.

Erősebb közösséggé vált Székesfehérvár 

Sikeres volt a 2013-as Szent István Emlékév, hiszen megvalósult a fő célkitűzése; Székesfehérvár erősebb közösséggé vált az ünnepi esztendőben – hangzott el a mai sajtótájékoztatón, amelynek keretében az Emlékévet értékelte dr. Cser-Palkovics András polgármester és Dr. Csurgai Horváth József, a 2013-as Emlékbizottság elnöke. 

Tovább a teljes cikkhez »
Magyar Kultúra Napja Fehérváron

Magyar Kultúra Napja Fehérváron

Cikk dátuma 2014. január. 23.

A Szabad Színház társulata kapta a "Pro Cultura Albae Regiae" díjat

"Nagyvárad, a kétlelkű város, avagy Ady Endre elveszett illúziói" címmel szerveztek beszélgetést a Vörösmarty Színházban, amelyet este gálaműsor követett a Magyar Kultúra Napja alkalmából Székesfehérváron. 

Tovább a teljes cikkhez »
Schengen, migráció, kihívások

Schengen, migráció, kihívások

Cikk dátuma 2014. január. 17.

Lőwi Ildikó nemzetközi tanulmányok  MA, II.évfolyam: A migráció kockázatai és kihívásai Magyarország, mint tranzit ország vonatkozásában                                       

   

„Jelentős lépés csatlakozásunk, mivel a „szabadság, biztonság, jog térségének megteremtése” horderejét tekintve a belső piachoz és a közös pénzhez hasonlítható."11Tájok Péter: Az illegális migráció kezelésében rejlő lehetőségek hazánk schengeni csatlakozását követően, mint a komplex biztonság kiemelt szegmensei. Határrendészeti Tanulmányok, 2007. 3. szám, 5. o.

Tovább a teljes cikkhez »
Emléktűz-gyújtás Pákozdon

Emléktűz-gyújtás Pákozdon

Cikk dátuma 2014. január. 11.

A Don-kanyarban elesett magyar katonákra emlékeznek

Kegyeleti emléktűz-gyújtást tartanak Pákozdon január 12-én, vasárnap este hat órakor Don-kanyar Emlékkápolnánál, ezzel tisztelegve a második világháború magyar hősei előtt az urivi áttörés 71. évfordulója alkalmából.

Tovább a teljes cikkhez »
Babakötvény a fehérvári újszülöttnek

Babakötvény a fehérvári újszülöttnek

Cikk dátuma 2014. január. 03.

2014 első újszülöttjei Székesfehérváron, Budapesten és Siófokon

2014 első babája 0:15 órakor született a siófoki kórházban, őt egy fővárosi újszülött követte 0:16 perckor.  A Klarissza Cintia nevű kislány 2610 grammal és 49 centiméterrel természetes úton született.  A baba és édesanyja jól vannak.

Tovább a teljes cikkhez »
Vírusreklám és kreativitás

Vírusreklám és kreativitás

Cikk dátuma 2014. január. 03.

Interjú Sas Istvánnal 

Sas István a magyar reklám egyik meghatározó alakja, a magyar reklámfilmezés legismertebb rendezője. A reklámok világában beszélnek "Sas István előtti és Sas István utáni" korszakokról, felfogásokról. A Balázs Béla-díj, a Magyar Köztársasági Érdemérem Lovagkeresztje mellett számos hazai szakmai díj és külföldi fesztiváldíj fémjelzi munkásságát.

Tovább a teljes cikkhez »
Kincses Képeskönyv Fehérváron

Kincses Képeskönyv Fehérváron

Cikk dátuma 2013. december. 20.

Karácsonyi ajándék a könyv az iskolásoknak

Ünnepélyes keretek között mutatták be a „Kincses Képeskönyv Székesfehérvár” című, főként gyerekeknek szóló történelmi kiadványt a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskolában szerdán. A könyvet karácsonyi ajándékként vették át az intézmény alsó tagozatosai az eseményen, ahol jelen voltak a szerzők: Laczkó Gábor és Zágoni Balázs, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis „öregdiák” akciója

Kodolányis „öregdiák” akciója

Cikk dátuma 2013. december. 16.

Hogy másoknak is szép legyen a karácsony

A karácsonyt megelőző várakozás különös érzéseket ébreszt az emberekben. Ebben néhány hétben, advent idején az együttérzés és a szeretet sokakat ösztönöz arra, hogy megpróbálják szebbé tenni mások ünnepét is. 

Tovább a teljes cikkhez »
Az érem két oldala menekültügyben

Az érem két oldala menekültügyben

Cikk dátuma 2013. december. 04.

Lőwi Ildikó nemzetközi tanulmányok  MA, II.évfolyam:

Menekülteket Befogadó Állomás Bicskén

 

„Több mint húsz éve volt mindez, de higgyétek el, nekem olyan, mintha tegnap történt volna.  Sokat megtanultam akkoriban. A feleségem és én most már jól fel vagyunk készülve, felfegyverkeztünk, tartalékoltunk, tanultunk. 

Tovább a teljes cikkhez »
Klebelsberg-szobor Fehérváron

Klebelsberg-szobor Fehérváron

Cikk dátuma 2013. november. 14.

A 20. század kiemelkedő kultúrpolitikusa emlékének tisztelegtek a királyi városban

Gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter egész alakos, bronzból készült alkotását, amely a székesfehérvári  Ciszterci Szent István Gimnázium lépcsőjén kapott helyet, együtt leplezte le tegnap dr. Cser-Palkovics András polgármester, a Ciszterci Gimnázium egykori diákja, L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, valamint Orosz Ágoston, a Ciszterci Gimnázium igazgatója.

Tovább a teljes cikkhez »
Múzeumpedagógia határok nélkül

Múzeumpedagógia határok nélkül

Cikk dátuma 2013. november. 07.

Ungváron hasznosulnak a magyarországi tapasztalatok

Dr. Torgyik Juditot, a KJF Neveléstudományi Intézeti Tanszékének tanárát kérte fel ösztöndíjas magyarországi tartózkodásához kapcsolódóan témavezetőnek Dr. Reho Anna, az ungvári Kelet-Európai Szláv Egyetem oktatója. 

Tovább a teljes cikkhez »
"I Have a  Dream"

"I Have a Dream"

Cikk dátuma 2013. november. 01.

Lőwi Ildikó nemzetközi tanulmányok  MA, II.évfolyam:

A nagy menetelés

I Have a  Dream..., kezdte híres beszédét az amerikai polgárjogi harcos , Martin Luther King. A "Van egy álmom" kezdetű beszéd, amely 1963. augusztus 28-án a Washingtoni Menetelés során hangzott el, óriási nyilvánosságot eredményezett a polgárjogi mozgalomnak. 

Tovább a teljes cikkhez »
Magyarok a határon kívül

Magyarok a határon kívül

Cikk dátuma 2013. október. 23.

Dr. Bordás Sándorral a szlovákiai Szabad Újság 17. számában közöltek interjút, amelyben a nemzeti azonosságtudat jelent meg központi témaként. Az ismert klinikai pszichológussal, a Kodolányi János Főiskola tanszékvezető főiskolai tanárával Molnár Judit beszélgetett.

Tovább a teljes cikkhez »
"Szentistvános" diákok Fehérváron

"Szentistvános" diákok Fehérváron

Cikk dátuma 2013. október. 11.

Szent István középiskolák találkozója Székesfehérváron


Székesfehérváron rendezték meg találkozójukat a Szent István nevét viselő magyarországi középiskolák október 11-én. A Ciszterci Szent István Gimnázium által szervezett eseményre Budapestről, Kalocsáról és Székesfehérvárról érkeztek vendégek, akiket dr. Cser-Palkovics András polgármester is fogadott a Városházán. 

Tovább a teljes cikkhez »
Ötleteid megváltoztathatják Európát!

Ötleteid megváltoztathatják Európát!

Cikk dátuma 2013. október. 07.

Most lehetőség van arra, hogy véleményünkkel alakíthatjuk a "fontos ügyeket". A magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói számára is nyitva áll egy online vita lehetősége, amelyről Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU ügyekért felelős államtitkára tájékoztatta főiskolánkat. 

Tovább a teljes cikkhez »
Dr. Simon János a tanítványait is vitte

Dr. Simon János a tanítványait is vitte

Cikk dátuma 2013. szeptember. 24.

Háromnapos emlékkonferenciát tartottak a szárszói tanácskozás 70. évfordulója alkalmából szeptember 19-21. között Lakitelken és Budapesten. Az előadók között volt Dr. Simon János, a KJF társadalomtudományi tanszékének egyetemi tanára is. Dr. Simon János az emlékkonferenciával kapcsolatban a KV-nak elmondta, hogy a nemzetközi tanulmányok szak egy hallgatói csoportja is részt vett a parlamenti záró programon, ahol az előadásokat követően beszélgethettek többek között a nyolcvan éves Pozsgay Imrével is.

Tovább a teljes cikkhez »
 Díszvendég a KJF

Díszvendég a KJF

Cikk dátuma 2013. szeptember. 21.

 

A munka világa - állásbörze a Hiemer-házban 

 

Álláskeresőknek, aktív, de változtatásra készülő munkavállalóknak és diákoknak szolgálnak hasznos információkkal „ A Munka Világa” című kiállításon, amelyet első ízben, úttörő jelleggel szerveztek meg szeptember 20-21-én a székesfehérvári Hiemer Rendezvényközpontban.

 

Tovább a teljes cikkhez »
Maradhatna a korona másolata

Maradhatna a korona másolata

Cikk dátuma 2013. szeptember. 13.

A Szent István Emlékév legnagyobb ünnepségeinek idejére, augusztusban Székesfehérvárra érkezett a Szent Korona hiteles másolata, amely a Városházán kapott méltó elhelyezést. Itt tekinthetik meg az érdeklődők november 15-éig. Véglegesen is maradhatna a hiteles másolat, ám abban az esetben, azt meg kell vásárolni.

Tovább a teljes cikkhez »
Tanulás „élethosszig”

Tanulás „élethosszig”

Cikk dátuma 2013. szeptember. 03.

Szabóné Erőss Anna a monori Szterényi József  Szakközépiskola és Szakiskolában tanít, és jelenleg a KJF multikulturális nevelés tanára mesterszakon tanul. Azt mondja, szereti a foglakozását, az iskoláját és a tanár létet. Az Arany Katedra-díjas pedagógus több mint három évtizeddel ezelőtt szerezte meg első diplomáját népművelő-történelem szakon, ám azóta is szinte folyamatosan képezi magát. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Ünnepi kormányülés Fehérváron

Ünnepi kormányülés Fehérváron

Cikk dátuma 2013. augusztus. 18.

Magyarország Kormánya Székesfehérváron tart kihelyezett ülést augusztus 19-én, ahol egész napos programmal ünnepelik a Szent István Emlékévet.  

Tovább a teljes cikkhez »
Augusztális mindenhol, mindenkinek

Augusztális mindenhol, mindenkinek

Cikk dátuma 2013. augusztus. 18.

"Együtt az ország" szlogennel rendezik meg idén az augusztus 20-ai ünnepségeket. Az idei rendezvények különlegessége, hogy a Nagyon Balaton eseménysorozat keretében számos tóparti városban is színes családi programokkal, koncertekkel és tűzijátékkal emlékeznek a magyar állam alapításának évfordulójára.

 

 

Tovább a teljes cikkhez »
Színes programok Öreghegyen

Színes programok Öreghegyen

Cikk dátuma 2013. augusztus. 15.

Idén 22. alkalommal várják a székesfehérváriakat és másokat is augusztus 19-én az Öreghegyi Mulatságokra, augusztus 22-25. között pedig a 14. Aranybulla Művészeti Napokra. Az idei öreghegyi programok tartalmukban és megjelenésükben illeszkednek a 2013-as Szent István Emlékévhez.

Tovább a teljes cikkhez »
Katonazene fesztivál Fehérváron

Katonazene fesztivál Fehérváron

Cikk dátuma 2013. augusztus. 12.

Nagyszabású katonazene fesztivál lesz Székesfehérváron augusztus 16-án. Domján László, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka kapcsolódván a Szent István Emlékév programsorozatához, a várossal közösen, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivált.

Tovább a teljes cikkhez »
Szabadtéri kiállítás Fehérváron

Szabadtéri kiállítás Fehérváron

Cikk dátuma 2013. augusztus. 11.

Érdemes Székesfehérvárra látogatni, hiszen a 2013-as Szent István Emlékév jegyében számtalan különleges program várja az érdeklődőket. Most egy szabadtéri tárlat nyílt meg „Emlékmentés 2.0 - Székesfehérvár fejlődése az 1930-as években”címmel a Városi Képtár rendezésében. 

Tovább a teljes cikkhez »
Velencei Tóúszás új időpontban

Velencei Tóúszás új időpontban

Cikk dátuma 2013. augusztus. 09.

A hétvégére várható zivataros időjárás és erős széllökések miatt a szervezők elhalasztják a 4. Velencei Tóúszást. Az esemény tervezett új időpontja: augusztus 17.

Tovább a teljes cikkhez »
A polgármester nyílt levele

A polgármester nyílt levele

Cikk dátuma 2013. augusztus. 05.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere nyílt levelet adott ki, mellyel szeretné lezárni a Nemzeti Emlékhely területén augusztusban megrendezésre kerülő programok kapcsán az elmúlt napokban kialakult vitás helyzetet. 
Tovább a teljes cikkhez »
Quimby, Dunaújváros, Sziget

Quimby, Dunaújváros, Sziget

Cikk dátuma 2013. augusztus. 05.

 

Lassanként feledésbe merül, pedig érdekes momentum a Quimby történetében, hogy Dunaújvárosból indult útnak. Az Október nevű rockzenekar-előd ezer szállal kötődött a Münnich Ferenc Gimnáziumhoz, amely ma Széchenyi István nevét viseli,hiszen ott koptatták az iskolapadot az alapítók.

Tovább a teljes cikkhez »
Ha szombat, akkor Deep Purple

Ha szombat, akkor Deep Purple

Cikk dátuma 2013. augusztus. 02.

A FEZEN, azaz a Fehérvári Zenei Napok immár tizenhetedik alkalommal várja a fesztiválozókat Székesfehérváron. A rendezvény utolsó napján, augusztus 3-án színpadra lép többek között a Deep Purple, a Bin Jip, a HS7 és a PASO – érdemes tehát kilátogatni a MÁV pályára szombaton is.

Tovább a teljes cikkhez »

Ma nyílt nap van a Kodolányin

Cikk dátuma 2013. augusztus. 02.

A nyílt napokról jól tudjuk, hogy segítenek a döntés meghozatalában. A Kodolányin ma 10.00 órától Budapesten, a Frangepán utcában és Székesfehérváron az Irányi Dániel utcai épületben tartanak nyílt napot. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Pótfelvételi 2013.

Pótfelvételi 2013.

Cikk dátuma 2013. július. 28.

A pótfelvételi időszak beköszöntével itt van egy újabb lehetőség a felsőoktatásba igyekvők számára. A pótfelvételin már csak egy felsőoktatási intézmény egy képzését lehet megjelölni, méghozzá augusztus 12-ig. A ponthatárokat pedig ebben az esetben augusztus 29-én húzzák meg.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400 Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat