Kitekintő

Megoldásfókuszú szemlélet a mediációban

2024. május. 09. Kitekintő

Megoldásfókuszú szemlélet a mediációban Soproni Katalin - kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam:  A mediáció napjainkban többé-kevésbé ismert fogalom Van némi ismeretünk arról, hogy a mediátor nem dönt, nem ítélkezik, hanem támogatja a hozzá fordulókat a nekik legmegfelelőbb döntés meghozatalában. Ugyanakkor nehéz megválaszolni pontosan, hogy mi is az a mediáció, szükséges-e konfliktus egy mediációhoz, egyáltalán miért hasznos a megoldásfókuszú szemléletmód a hétköznapokban is. A napjainkban már fontos szakterületnek számító mediáció oktatására hozták létre a  Megoldásfókuszú Mediátorképző Központot, amelynek egyik alapítójával,  a Kamaszmentő kézikönyv szerzőjével, Gyarmati Katalinnal beszélgettem.

Anyák napja

2024. május. 05. Kitekintő

Anyák napja Ujvári Luca – kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam   Mindenki életében fontos szerepet tölt be az édesanyja, ez számomra is így van. Anyukám az, akinek bármit elmondhatok, minden helyzetben mellettem áll, feltétel nélkül szeret. Idén május 5-ére esik az anyák napja, ekkor ünnepeljük őket. „Az anyai szeretet feltétlen... az anyai szeretet üdvösség, béke, nem kell megszerezni, nem kell kiérdemelni”, írta Erich Fromm. Legyen ezen az ünnepi napon igaz mindez a gyermeki szeretetre is.

Slihoczki Ádám és a kenu

2024. április. 03. Kitekintő

Gárdos Péter, kommunikáció- és médiatudomány szak, III. évfolyam Hazánk köztudottan rendkívül sikeres a vizes sportágakban. Vizilabda, úszás, kajak-kenu. A Dunamenti városokban nagy hagyománya van a legutóbbinak, amiben számos bajnokunk van, például Kammerer Zoltán, Vajda Attila, Dombi Rudolf, Csipes Tamara, Kozák Danuta. Napjaink egyik olimpiai reménységével, a Fejér vármegyei kenus, Slihoczki Ádámmal beszélgettem, akitől először azt kérdeztem, edzésről érkezett-e.

Élsport és tanulás a "Kiskodóban"

2023. november. 09. Kitekintő

Élsport és tanulás a "Kiskodóban" A jövőben közösen dolgoznak a sportolók és a sportág sikerérét a partnerek  Sokéves előkészítő munka után három éve Sukorón kezdte meg működését az ország első, államilag támogatott kajak-kenu akadémia, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia. A háromszoros olimpiai bajnok, Kovács Katalin egy olyan egyedülálló akadémiát álmodott meg, ami hosszútávon is kiemelkedő utánpótlásműhelye lehet a kajak-kenunak. E cél elérése érdekében kezdődött meg a munka Sukorón, ahol a tervek szerint egy olyan sportkomplexumot és módszertani központot építenek fel, amely igazi bölcsője lehet a sportágnak. Az utánpótlás-nevelés egyik fontos része azonban, hogy a fiatal tehetségek ne csak a vízen, de az iskolapadban is teljesítsenek. Ennek érdekében írt alá kedden délután együttműködési megállapodást a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia, a Kodolányi János Gimnázium és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar. A megállapodásnak köszönhetően a tanulók többek között egyéni tanulmányi rend kialakítására kapnak lehetőséget, valamint az edzőtáborokra és versenyekre is rugalmasan utazhatnak.

Konferencia a kiberbűnözésről Fehérváron

2023. október. 10. Kitekintő

Konferencia a kiberbűnözésről Fehérváron Hatszáz fehérvári fiatalt kérdezett meg a Városi Diáktanács A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az iskolai erőszak és a kibertérben elkövetett bűncselekmények megelőzésének témakörében szervezett konferenciát az Alba Bástya Családsegítő és Gyermekjóléti Központban. A Székesfehérvári Diáktanács itt hozta nyilvánosságra annak a hatszáz fehérvári fiatal megkérdezésével készült felmérésnek az eredményét, amit az iskolai szóbeli, lelki bántalmazásról készítettek.

Királyi Napok, Székesfehérvár

2023. augusztus. 09. Kitekintő

Királyi Napok, Székesfehérvár A Székesfehérvári Királyi Napok (Székesfehérvár Royal Days) a királyi város nemzetközi hírű összművészeti fesztiválja, amelynek fő helyszíne a történelmi belváros. A Szent István király ünnepe köré szervezett rendezvénysorozatot 1996 óta tartják meg minden év augusztusában, de előzményei évtizedekkel korábbra nyúlnak vissza. Az összművészeti fesztivál a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely minden esztendőben igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat. A programsorozat idén augusztus 13-án kezdődik és augusztus 20-án zárul.

Medimédia és a nemzetiségi tartalmak

2023. augusztus. 01. Kitekintő

 Medimédia és a nemzetiségi tartalmak A regionális értékek, a nemzetiségeink helyzete érdekes, egyedi téma a médiában. A Magyarországon élő nemzetiségek közül a roma, a német, román, szlovák, horvát és szerb kisebbség a legjelentősebb. Annak jártam utána, szolgáltatunk-e média tartalmat ezeknek a közösségeknek, kik és milyen formában teszik mindezt. Borbély Zsuzsával, a MEDIMÉDIA Kft. társtulajdonosával és producerével beszélgettem a témáról szegedi stúdiójukban.

Rechnitzer János varázsköpenye

2023. június. 26. Kitekintő

Rechnitzer János varázsköpenye Amikor meghallottam a szomorú hírt, azon kezdtem gondolkodni, kit is vesztettem el, vesztettünk el személyében korai távozásával. Először is egy kedves, nagyra becsült barátot, akivel a barátság  a VEAB 1994-es komáromi konferenciáin indult, azon töprengve hogy van-e esélye a vidéknek, a megyéknek, a vidéki régióknak a felemelkedésre, vagy Magyarország is kettészakad, és az elmaradott megyék egyre csak távolódnak Európától, mint Dél-Olaszország, a spanyol vagy görög, portugál elmaradott térségek. 1994 volt, messze még az uniós csatlakozás, ám azt láttuk, hogy ahol jól csinálták, azok a térségek Európa fejlett régióivá váltak. Az, hogy mi a regionális politika, arról hallottunk, az hogy ennek tudományossága is van, abban csak hinni tudtunk. A rendszerváltás és az önkormányzatiság kialakulása mély optimizmussal töltött el bennünket. Rechnitzer János Fejér megyében a kilencvenes években, mint fejlesztő és tanácsadó szakértő volt jelen, és erőteljesen bekapcsolódott a megyei fejlesztési stratégiák alakításába. Akkoriban bontakozott ki az új regionalizmus, a térségfejlesztés tudománya, a regionalizmus, amelynek formálói és alakítói nemcsak közgazdászok és földrajzosok lettek, hanem a megyék, városok, régiók gyakorló politikusai és fejlesztői, az egyetemek, főiskolák tanárai is.

Melocco Miklós, Róma és a Kálvin tér

2023. június. 14. Kitekintő

Melocco Miklós szobrászművész 1935-ben Rómában született. Család később Berlinbe költözött, majd ezt követően Magyarországon telepedtek le, hiszen az anyai nagyanyja magyar származású volt.  Édesapját, aki újságíró volt, 1950-ben koncepciós perben halálra ítélték. Melocco Miklós Magyar Corvin-lánccal és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára. Életéről és művészetéről beszélgettem a művésszel.

"A céllal való beszéd a médiában is fontos"

2023. április. 13. Kitekintő

"A céllal való beszéd a médiában is fontos" „Ez a pálya sem kíméli az embert…” -  Molnár Piroska a Nemzet Színésze, érdemes és kiváló művész, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Színpadi beszédet tanított a Színművészeti Egyetemen, nemrég pedig Jaj, nagyi címmel mutattak be egy darabot, amelyet Molnár Piroska jutalomjátékaként hirdetnek. A Jaj, nagyiról, a fiatalokról és a színpadi beszédről beszélgettem a költészet napján Molnár Piroskával.

Pásztor Erzsit receptre kéne felírni

2023. április. 11. Kitekintő

Pásztor Erzsit receptre kéne felírni Pásztor Erzsi: „A fiatalok jobban tennék, ha örülnének, amikor felfigyelnek rájuk.”  -   Pásztor Erzsi Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő, a Turay Ida Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Tudása és jókedve minden fiatal számára példaértékű lehetne, de szerinte sokan már nem kíváncsiak a régi történetekre. A fiatalság mentalitásáról beszélgettem a Turay Ida Színházban Pásztor Erzsivel.

A Bölcs Náthán bemutatójára készül a Vörösmarty Színház

2023. március. 17. Kitekintő

 A Bölcs Náthán bemutatójára készül a Vörösmarty Színház A német felvilágosodás fenegyereke, Gotthold Ephraim Lessing drámáját vette elő tavaszra a Vörösmarty Színház és annak igazgatója, Szikora János. Az olvasópróbával megkezdődött a munka, amelynek eredményét április 21-én nézheti meg a közönség a Kozák András Stúdióban többek között Tóth Ildikó, Varga Gabriella, Sághy Tamás, Trokán Péter, Sarádi Zsolt és Imre Krisztián közreműködésében.

Tizenkét dühös ember

2023. március. 03. Kitekintő

Tizenkét dühös ember A Vörösmarty Színház a Városháza Dísztermében mutatta be a Tizenkét dühös embert. Álló tapssal köszönte meg a közönség szombaton (február 25-én) a székesfehérvári Városháza Dísztermében a Tizenkét dühös ember döntését. Ők tizenketten egy fiatalember sorsáról, életről és halálról, előítéletekről, megalkuvásról és bátorságról mondtak ítéletet.

Gyermekvédelmi szakemberek tanácskoztak Székesfehérváron

2023. február. 21. Kitekintő

Gyermekvédelmi szakemberek tanácskoztak Székesfehérváron A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat szakemberei az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban tanácskoztak.  Elhangzott, hogy a 2022-es év rendkívüli kihívásokat hozott, a szakemberek erőn felül, a változó körülményekhez alkalmazkodva teljesítették feladataikat. Idén a szükségletekre való reagálás és a fiatalok mentális egészségének gondozása áll a középpontban. A tanácskozást Mészáros Attila alpolgármester nyitotta meg Székesfehérvár Önkormányzatának képviseletében.  

Kilencven éves a Corvin

2023. január. 31. Kitekintő

Kilencven éves a Corvin A Corvin Mátyás Gimnázium 2022-ben ünnepelte fennállásának kilencvenedik évfordulóját, ennek apropóján gálaestet tartottak a közelmúltban az Erzsébetligeti Színházban. Az ünnepségen szép számban részt vettek a jelenlegi és korábbi tanárok, diákok. Én magam is a Corvin iskolapadjait koptattam 2013-2019 között, ezért a jubileum kapcsán felkerestem az intézmény igazgatóját, Boros Tamást, akit a kilencvenéves jubileumról, az elmúlt évek munkájáról és az iskolával kapcsolatos terveiről kérdeztem.

Karácsony János James a Kodolányin

2022. december. 13. Kitekintő

Karácsony János James a Kodolányin A Generál és LGT zenekarok legendás gitárosa, Karácsony János James a Kodolányi János Egyetem tévéstúdiójában vendégeskedett. A zenész óévbúcsúztató és turnézáró koncertre készül Presser Gáborral és a Csík Zenekarral, ami december 28-án a Budapest Kongresszusi Központban lesz. A közös munkáról, az új anyagokról és a terveiről Lenti Barnabás kérdezte Karácsony Jánost.

Törékeny demokrácia – a Julius Caesar Székesfehérváron

2022. november. 14. Kitekintő

Törékeny demokrácia – a Julius Caesar Székesfehérváron A székesfehérvári Vörösmarty Színház mostani előadása tulajdonképpen bemutatónak tekinthető - A Julius Caesar t nagyon régen, 1895. január 3-án láthatta utoljára helyben fehérvári közönség (Deréki Antal rendezésében), persze akkor még régi fordításban, régi stílusban – bizonyos, hogy élő szemtanút már nem találnánk. A darab ráadásul nem is tartozik Shakespeare népszerű művei közé – bár a „nagy” görög/római témájú drámák ( Julius Caesar , Coriolanus , Antonius és Cleopatra , Athéni Timon ) egyike, és egyes mondatait lépten-nyomon idézik, hazánkban sem a rendezők, sem a közönség nem tartották nagyra, még úgy sem, hogy Vörösmarty Mihály 1839-40-es fordítása az egyik első komoly, filológiai igényességgel, eredeti angol szövegből elkészített magyar Shakespeare-fordítás volt. A népszerűség hiányának indokaira később kitérünk még, a bevezetőben erről beszélni korai lenne; itt érdekesebb az, hogy a mai magyar és nemzetközi valóságban, a ma politikai és társadalmi változásai közepette ismét érdekessé, aktuálissá vált a dráma mondanivalója. Bátor vállalkozás volt Bagó Bertalan rendezőtől, hogy színpadra állította a művet.

A FORRADALOM NAPJAIRA

2022. október. 17. Kitekintő

A FORRADALOM NAPJAIRA Prof. Dr. Simándi Irén :  "Felkelés Magyarországon" -  A Szabad Európa Rádió Magyar Osztálya munkatársainak visszaemlékezései az 1956-os forradalom napjaira. A témáról a Kossuth Rádióban beszélt ma délután Simándi Irén, a KJE egyetemi tanára: https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2022-10-23_16-30-00+0200&enddate=2022-10-23_17-00-00+0200&ch=mr1 Összefoglaló: A tanulmány célja az oral history (az elbeszélt történelem) segítségével felidézni az 1956-os forradalom indulását és a szabadságharc napjainak fontosabb eseményeit. A munka elkészítéséhez felhasznált visszaemlékezések bepillantást engednek a Szabad Európa Rádió Magyar Osztályán dolgozó egykori munkatársak mindennapjaiba, hol voltak a forradalom kezdetén, milyen feladatokat láttak el a szabadságharc napjaiban. Az interjúkból megtudhatjuk, volt-e megfelelő, hiteles hírforrás a magyarországi események megismerésére és azok kommentálására. A rádió legfontosabb részlege a Magyar Monitoring Osztály (lehallgató) volt. Az osztály munkatársai rögzítették és írták le a Magyar Rádióban elhangzott adások szövegeit a Magyar Osztály szerkesztői és a Központi Hírosztály [Central News] munkatársai számára, akik ezeknek a felhasználásával írták a híreket a forradalom napjaiban is. Az interjúk különösen értékes részei azok az emlékek, amelyekben a rádiósok személyes véleményüket fogalmazták meg egy-egy eseményről vagy politikusról, pl. Nagy Imre miniszterelnök tevékenységéről. A tanulmányt a műfaji sajátosságok (forráskritika) figyelembevételével készítettük el, bőséges információt tartalmazó jegyzetapparátus felsorakoztatásával, amely segítséget nyújt az ismeretanyag mélyebb megértéséhez.    

70 éves a Vörösmarty Mihály Könyvtár

2022. október. 04. Kitekintő

70 éves a Vörösmarty Mihály Könyvtár Székesfehérvári jubileum:  Az Országos Könyvtári Napok székesfehérvári programjainak nyitó eseményeként szerveztek ünnepséget tegnap a hetven éves fennállását ünneplő Vörösmarty Mihály Könyvtárban. Találkozóra hívták a régi és a jelenlegi dolgozókat, és egy különleges kiállítást is megnyitottak, amely átfogó képet ad az elmúlt évtizedekről. Székesfehérvár Önkormányzata nevében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a résztvevőket.

A tanügyi dokumentumok kezelése

2022. szeptember. 28. Kitekintő

dr. Ágoston Flóra Anna,  Kodolányi János Egyetem  Orosházi Oktatási Központ, oktató:  Számos olyan hivatás létezik, melynek gyakorlása során elengedhetetlen a jogszabályok ismerete. Az egyik ilyen a tanügyi jog. Véleményem szerint sokszor nehézséget okoz a jogszabályok gyakorlati alkalmazása azoknak, akik nem jogász végzettségűek, ezért tanulmányom során egy kis segítséget kívánok nyújtani a pedagógusoknak, akik úgy érzik, hogy elvesztek a jogszabályok útvesztőjében.

Minden második ember II. Erzsébet temetését nézte

2022. szeptember. 20. Kitekintő

Minden második ember II. Erzsébet temetését nézte A királynő búcsúztatása nemcsak Nagy-Britannia fájdalmát és a királyi család gyászát jelenti, hanem az év, sőt az évtized, sőt, könnyen lehet, hogy minden idők legnagyobb tévés eseményét. II. Erzsébet jelentőségét jól mutatja, hogy a becslések szerint szeptember 19-én minden második ember a Földön a királynő temetését nézte. Az, hogy erre van lehetőség már természetes, ám majdnem hetven éve – épp a királynő koronázási ceremóniája előtt – még szentségtörésnek és cirkuszi trükknek gondolták a királyi események tévés közvetítését. Rettenetes – véleményezte Sir Winston Churchill még 1953-ban, II. Erzsébet koronázása előtt Fülöp herceg ötletét, miszerint élőben közvetítsék a ceremóniát. Edinburgh hercege végül felesége, a királynő segítségével végigvitte a tervet, és amit akkor még blaszfémiának és a hagyományok kicsúfolásának gondolt szinte a teljes brit elit, az ma már alapvető igénye nemcsak a briteknek, de a világnak is.

Élet a korona fényében és árnyékában

2022. szeptember. 14. Kitekintő

Élet a korona fényében és árnyékában Szivek Laura, kommunikáció- és médiatudomány alapszak III. évfolyam:  Szeptember 8-án az egész világot megrendítette a hír, hogy elhunyt az Egyesült Királyság királynője, az anglikán egyház feje, II. Erzsébet. A britek nemzeti gyászba borultak, az online térben pedig azonnal megjelentek a méltató memoárok, bejegyzések, részvétnyilvánítások. Alapvetően érezni lehet, hogy az egész királyi család óriási köztiszteletnek, szeretetnek örvend, II. Erzsébetre azonban ez fokozottan igaz. Népszerűsége nem csak túlszárnyalta elődjeiét, de mondhatni halhatatlanná tette. A Kodolányi János Egyetem rádióstúdiójában Lázár Luca kommunikáció- és médiatudomány alapszakos, végzős hallgatóval jártuk körül, mi lehet az életének kilencvenhetedik, uralkodásának hetvenegyedik évében elhunyt uralkodónő népszerűségének titka. Elsőként arról kérdeztem, véleménye szerint minek köszönhette II. Erzsébet, hogy saját hazáján túl is ilyen sokan rajongtak érte, mi a titka annak, hogy a XX-XIX. századi közélet rangos szereplője lehetett.

Reklámügynökség, élelmiszerbank és egy jó vezető

2022. augusztus. 03. Kitekintő

Reklámügynökség, élelmiszerbank és egy jó vezető   „..sok olyan hozzáértő, okos, értelmes ember van körülöttem, akikkel közösen tudunk jó dolgokat létrehozni” - El Salvador tiszteletbeli konzulja, a WELL Reklámügynökség vezetője, a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetségének non – media alelnöke, a Magyar Élelmiszerbank egyik alapítója. Bronz és Ezüst Penge, valamint RMB AWARD elismeréssel díjazott médiaszakember. Autókedvelő, a különleges, olasz veterán járművek pártfogója. Bölcs Ádámmal beszélgettem.

Színház és valóság, közeledő határok

2022. június. 21. Kitekintő

Színház és valóság, közeledő határok Őrült Nők Ketrece az Átriumban  --  Lehet, igaz a mondás, miszerint "semmi nem az, aminek látszik”, de akkor hozzá kell tennünk azt a megkerülhetetlen tényt, hogy ez azért lehetséges, mert nem hagyják. Helyesebben szólva azért, mert nem hagyjuk. Nem szólalunk fel, nem állunk ki azon értékek mellett, amik a kényszeres szegregáció helyett az elfogadást és azt a – tagadhatja bárki, ahogy akarja – igazságot mondja ki, hogy mind emberek vagyunk. Szeretni és boldognak lenni pedig nem bűn, akkor sem, ha maga a mondat, ami ezt hirdeti, klisés. Erről is szól az Őrült Nők Ketrece az Átriumban.

Mágnás Miska és Beatles Székesfehérváron

2022. június. 14. Kitekintő

Mágnás Miska és Beatles Székesfehérváron Kihirdette a következő évad műsorát a Vörösmarty Színház  -   A székesfehérvári társulat az ősszel induló új évadban is számos érdekes és izgalmasnak ígérkező darabbal várja a közönséget. Műsorra tűzik a  legendás    Mágnás Miskát és Shakespeare Julius Caesar-ját is, de a  Beatles muzsikájával  egy zenés darabot is bemutatnak majd. Továbbra is műsoron maradnak a fehérvári  színház legnépszerűbb előadásai:  A cégvezető, A Vágy nevű villamos, az Antigone, az Odaadó hívetek, Surik, a Mikve, Az öreg hölgy látogatása, a Szentivánéji álom, a Boeing, Boeing, a FAME, A padlás, a Diótörőcske, a Trianon és Az ember tragédiája 2.0.

Szentivánéji álom a Vörösmarty Színházban

2022. május. 16. Kitekintő

Szentivánéji álom a Vörösmarty Színházban „Holmi káprázattal csald elő” -  A Szentivánéji álom Shakespeare egyik korai, mégis klasszikusnak számító vígjátéka, amely főként Arany János zseniális – és az elsők között, 1864-ben elkészült – fordítása miatt lett olyan népszerű a magyar színpadokon. A darab címe mintegy felmenti az írót a megokolások szigorúságának, az események logikájának hatalma alól; az egyik főtéma maga a szerelem rációellenessége. A szerelem mint az álmok és az őrület rokonterülete jelenik meg, az álom pedig meglazítja az erkölcsi érzéket is: álmában sok mindent megtesz az ember, amitől ébren az erkölcsi vagy gyakorlati megfontolások visszatartanák.

A beregszászi társulat Székesfehérváron

2022. április. 19. Kitekintő

A beregszászi társulat Székesfehérváron  A Tóték most talán aktuálisabb, mint valaha:  Székesfehérvárra érkezik április 27-én a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Tóték című előadása. A társulat éppen az ukrajnai háború kirobbanásakor jött Magyarországra vendégszerepelni, azóta, bár hazahúz a szívük, mégsem mehetnek. A magyar színházak egy példanélküli, láthatatlan összefogással igyekeznek segíteni beregszászi kollégáikon, hogy minél több helyen színpadra állíthassák Örkény fájóan aktuális művét.

Teátrum

2022. április. 06. Kitekintő

Teátrum Jótékonyság a Padlással: A székesfehérvári Vörösmarty Színház jótékonysági előadással igyekszik segíteni az orosz-ukrán konfliktus miatt bajbajutottakon. Április 9-én és 10-én, bérletszünetben a Padlás című előadás teljes bevételét Székesfehérvár adományszámlára utalják, így a közönség is segíthet a rászorulókon.

Választás után kormányülés

2022. április. 04. Kitekintő

Választás után kormányülés Meg is volt az első kormányülés a parlamenti választás után: a vasárnapi parlamenti választáson  minden előzetes várakozást meghaladó győzelmet arattak a kormánypártok. A listán bőven ötven százalék feletti szavazatot kapott a Fidesz-KDNP, az egyesült ellenzéket a szavazók harmada támogatta. Az egyéni körzetben a Fidesz óriásit tarolt vidéken, és Budapesten is a vártnál jobban szerepelt, főleg a szavazatarányokat tekintve. Ezzel gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a kormánypártoknak kétharmados többsége lesz a következő parlamentben, ahová a Mi Hazánk is bejutott. Az úgynevezett gyermekvédelmi népszavazás érvénytelen lett.

Teátrum

2022. március. 22. Kitekintő

Teátrum Az öreg hölgy látogatása a Vígszínházban: Várakozásokkal és reménnyel telve érkeztem meg a színházba, hiszen az előadást egy ismert történet és a színház társulatának szinte minden tagja fémjelezte. Méltán feltételezhetné tehát bárki, hogy Az öreg hölgy látogatása olyan kiemelkedő előadásélményt nyújt majd, amiről még hetek múltán is csak kitörő lelkesedéssel lehet beszélni. A kisebb szerepekben is olyan színészek léptek színpadra, akiket a Víg ismerői szeretnek és tisztelnek. Szántó Balázs, Kovács Olivér, Antóci Dorottya és még hosszan sorolhatnám azokat a neveket, akik számomra is egyfajta színházi garanciával váltak egyenlővé az elmúlt évek során.

Fehérvári Gasztro- és Zeneünnep kodolányis kötődéssel

2022. március. 11. Kitekintő

Háromnapos programsorozat:   Elkezdődött a Gasztro- és Zeneünnep Székesfehérváron. Az idén először megrendezésre kerülő háromnapos rendezvénysorozat vérpezsdítő tavaszi programokkal, ingyenes koncertekkel és kézműves vásárral is várja az érdeklődőket. A program három napja három különböző helyszínen zajlik. A fesztivál mindhárom napján régi és jelenlegi kodolányis hallgatók is aktívan részt vesznek.

Halász Judit és az egyetemista

2022. február. 15. Kitekintő

Halász Judit és az egyetemista A műfajteremtő színésznő Halász Judit a magyar színészvilág és a könnyűzene meghatározó alakja. A Vígszínházban olyan nagy színészekkel szerepelt együtt, mint Darvas Iván, Ruttkai Éva vagy Latinovits Zoltán, dalain pedig több generáció nevelkedett. Pályája a sport terén kezdődött, de a színészet fontosabb volt számára. Sokszínű karrierjéről, új lemezéről és terveiről kérdeztem a Kossuth-díjas Halász Juditot. Másodéves egyetemistaként  megtisztelőnek érzem, hogy interjút készíthettem a hazai színházművészet kiemelkedő személyiségével.

A 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Székesfehérváron is

2022. január. 24. Kitekintő

 A 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Székesfehérváron is Bátor filmek –  Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál nyolcadszor A 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért dokumentumfilmjeit nézhetik meg a műfaj kedvelői január 30-ig .  A fesztivál zsűrijében nemzetközi és hazai szaktekintélyek és alkotók döntenek majd a helyezésekről, köztük Alföldi Róbert, Csákányi Eszter, Vranik Roland. Országszerte tíz nagyvárosban, így Székesfehérváron a Cinema City Alba Pláza műsorán is lesznek vetítések a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretében január 28-30. között. A királyi városban egy hat filmből álló válogatást vetítenek a hétvégén.      

Fehérváron rendezik a jégkorong Magyar Kupa négyes döntőjét

2022. január. 05. Kitekintő

Szombaton elődöntő, vasárnap bronzmérkőzés, döntő 2019 után ismét az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok ad otthont a jégkorong Magyar Kupa négyes döntőjének januárban. A Hydro Fehérvár AV19 ellenfele az Erste Liga jelenleg harmadik helyén tanyázó FTC-Telekom lesz.

Hetven éves a SZER

2021. december. 01. Kitekintő

Hetven éves a SZER Prof. Dr. Simándi Irén Események, sorsok, hetven évvel ezelőtt   „A civilizált világ nem élhet félig szabadságban, félig szolgaságban!” (Frederic R. Dolbeare, a „Free Europe” alelnöke) A tanulmány célja az oral history (az elbeszélt történelem) segítségével feleleveníteni a Szabad Európa Rádió hetven évvel ezelőtti indulásánál történt fontosabb eseményeket. A tanulmány elkészítéséhez felhasznált visszaemlékezések bepillantást engednek a magyar emigráció 1945 utáni életébe. Megismerhetünk olyan emberi sorsokat, amelyeket a levéltári dokumentumok nem vagy csak felszínesen tárnak a kutató elé. A rádió egykori munkatársai közül a teljesség igénye nélkül olyan életutak bemutatását vállaltuk, akik a „vállalat” alapításától dolgoztak Münchenben. Közülük sokan írtak rövidebb-hosszabb terjedelmű munkákat a rádiónál töltött évekről. A képen és hangban rögzített visszaemlékezések azonban mélyebb, személyesebb, sok esetben megrázó eseményeket is tartalmaznak. A kutató felelősége óriási a személyes visszaemlékezések tudományos munkákban történő felhasználása esetén, a feldolgozás során nagy körültekintést és különösen komoly forráskritikát igényelnek. Az események ilyen különleges módon történő felelevenítésén túl emlékezni szeretnénk a rádió munkatársaira, mert akik nemrég még meséltek nekünk, sajnos már nincsenek közöttünk.    

Fehérvári Advent 2021

2021. november. 28. Kitekintő

Fehérvári Advent 2021 Első gyertyagyújtás és ünnepi fények Székesfehérvár adventi koszorúján is megnyújtották az első gyertyát vasárnap este a Városház téri színpadon. Dr. Cser-Palkovics András polgármester két, nevelőszülőknél nevelkedő kisgyermekkel együtt kapcsolta fel a Belváros varázslatos díszkivilágítását, ezekkel az ünnepi pillanatokkal nyitották meg a város által szervezett nagyszabású ünnepváró programokat. A rendezvénysorozat egészen december 24-ig várja vendégeit.

József Attila Színház, Kulissza TV és premier

2021. november. 10. Kitekintő

József Attila Színház, Kulissza TV és premier „Most vált igazán biztossá a tény, hogy az internet világa nem pótolja az emberi kapcsolatokat” – interjú Nemcsák Károllyal   Nemcsák Károly méltán büszke az előremutató változásokra, hiszen immár egy évtizede látja el az igazgatói feladatokat a 13. kerületi teátrum élén.  A koronavírus járvány okozta nehézségek próbára tették a színház életét, a normális keretek közötti működést, ugyanakkor tanulságokkal is szolgált ez az időszak. Nemcsák Károllyal a pandémia hatásairól, a színház szociális tevékenységeiről beszélgettem, és persze a jövőbeli tervekről is szót ejtettünk.

Vizuális élményözön az Operettben

2021. október. 20. Kitekintő

Vizuális élményözön az Operettben Az antihősök archetípusának újabb képviselője – Nine az Operett Színház színpadán   A történet röviden ennyi: Baal bevonulása a hatvanas évekbe, ahol Brecht antihősének nyers rombolása és önpusztítása Guidoban, a társadalom befogadóképességéhez igazodva, tündérléptekké szelídülve táncol végig a színpadon. Az előadás világosan érthető és elkülöníthető cselekményszálakkal operál. Nem kívánja a nézőtől, hogy válasszon, melyik karakterrel akar haladni, hiszen az előadásnak nyilvánvalóan egy főszereplője van, ez az ő története. A Guidot kísérő női karakterekből persze mindenki kedvére válogathat a közönség hölgy tagjai közül, hogy kisebb vagy nagyobb áldozat-szereppel érez erősebb azonosságot. A konklúziót sem kell kifejezetten keresgélni a színpadon megelevenedő sorok között, már ha egyáltalán van azon túl, hogy egy szép, színes, látomásszerű mese tárul a közönség elé, ami magával tudja vinni annyira, hogy a szemek előtt zajló gyors átállások, nyílt színi láthatatlanságba burkolódzva kiérdemeljék a „varázslat” nevet.

Fame-bemutatóval kezd a Vörösmarty Színház

2021. szeptember. 09. Kitekintő

Fame-bemutatóval kezd a Vörösmarty Színház Szeptember végén ősbemutató: Az ember tragédiája 2.0 A pandémia a színházi életet is behatárolta, odalett a személyes élmény, hosszasan nem találkozhattak a művészek a közönséggel. Így volt ez Székesfehérváron is, most viszont örvendetes hír, hogy szeptember 11-én a nagyközönség előtt is bemutatja a Vörösmarty Színház társulata a Fame című musicalt. Óriási várakozás övezi a világhírű musical bemutatóját, hiszen Hargitai Iván csapata elementáris erejű előadást alkotott, a rendező újfajta megközelítéssel állt a világhírű musicalhez: „Ha ehhez a Broadway-típusú szórakoztató iparhoz csatlakozik gondolat is, akkor sokkal gazdagabbá teszi az énekszámokat is, a koreográfiát, a jeleneteket, a figurákat. Bátran állítom, hogy ezt sokkal jobban szeretik a nézők is.”

A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja Székesfehérváron

2021. július. 16. Kitekintő

A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja Székesfehérváron „…az emlékezés az, mi minket ide hív…” A Magyar Királyi 17-es honvéd gyalogezred emlékének tiszteletére szerveztek megemlékezést ma délelőtt Székesfehérváron, a Zichy ligetben. A katonai tiszteletadással zajló eseményen Nagy Lajos, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezetének elnöke mondott beszédet, majd a megemlékezés koszorúzással zárult.

Régészet napja a Gorsiumban

2021. június. 15. Kitekintő

Régészet napja a Gorsiumban Időutazás az ókorba Fegyverzajos összecsapás, tavernakvíz, napfordulós rituálé és játékos régészeti foglalkozás várja a Gorsium Régészeti Parkba érkezőket június 19-én, szombaton. A régészet napján 10:00 órától indulnak a programok, amelyek napnyugta után tábortűzzel zárulnak majd. 

Föld napja 2021

2021. április. 22. Kitekintő

Föld napja 2021 Muckstadt Szabina - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” 1990 óta minden év április 22-én hazánkban is ünnepeljük a Föld Napját. Idén a pandémia miatt elmaradnak ugyan az ünnepi, jelenlétet igénylő programok, de a virtuális tér megmaradt számunkra, és talán a mindennapi életünkben is nagyobb jelentőséget kap a világnap fontossága. A világjárvány által megtépázott emberiség életében átértékelődtek a mindennapok, az örömök, megváltoztak a sorrendek. Feltehetően az életterünk védelme is nagyobb figyelmet kap, mint eddig.  

Pély Barna útja a Temesvàri Pelbárt Ferences Gimnáziumtól a színpadig

2021. március. 31. Kitekintő

Pély Barna útja a Temesvàri Pelbárt Ferences Gimnáziumtól a színpadig Arany Érdemkeresztet kapott Pély Barna Már gyerekkorában is énekes szeretett volna lenni Pély Barna. Karrierje során több formációban is játszott, az utóbbi időben egyszemélyes zenekarként lép fel. 2010-2017 között a KJE művészeti tanszékének jazzének tanszakán tanított, emellett jelentős szerepet vállalt a fiatal tehetségek felfedezésében és támogatással. Sikeres előadó-művészete, valamint a fiatal zenei tehetségek támogatása érdekében végzett munkája elismeréseként Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki. Ennek kapcsán kérdeztem a művészt.

Komárom-Esztergom megyében ezt olvassák

2021. március. 22. Kitekintő

Komárom-Esztergom megyében ezt olvassák   Berki Doren - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Takács Zoltán: a világjárvány drasztikus változásokat hozott a lapkészítésben A 24 Óra Komárom-Esztergom megye napilapja, elsősorban friss helyi híreket, információkat tartalmaz, emellett beszámol az időszerű országos közéleti, gazdasági eseményekről is. A helybeliek számára a napilap fontos információforrásnak számít; nekik, róluk szól. Generációk óta hozzátartozik az életükhöz. Az enyémhez is, hiszen tatabányai vagyok. Takács Zoltánnal, a tatabányai 24 Óra főszerkesztőjével a napilapról, a szerkesztőségi életről beszélgettünk, és arról, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie az újságíróknak a pandémia időszakában.

Interjú Petőcz Andrással az irodalmi tehetséggondozásról

2021. március. 19. Kitekintő

Interjú Petőcz Andrással az irodalmi tehetséggondozásról Tehetséggondozással hetedik éve foglalkozom „hivatalosan” Babérkoszorú-díj, József Attila-díj, Márai- és UNESCO-díj,  a Kodolányi János Egyetem tanára, a Kodolányi Szépíró Műhely alapítója. Ezekkel a szavakkal lehet bemutatni Dr. Petőcz Andrást, aki mintegy négy évtizede van jelen az irodalmi életben. Több mint negyven önálló kötet írója, költője. A Tiszatáj Online Műhelyinterjú sorozatában a közelmúltban jelent meg egy beszélgetés a KJE író-költő tanárával, amelyet Pánczél András készített. Ezt adjuk most közre.

Emocionális orosz rulett

2021. február. 23. Kitekintő

Emocionális orosz rulett Szivek Laura - kommunikáció- és médiatudomány szak - I. évfolyam Kiberbiztonság a társkeresésben, terjed a catfishing A Tinder - napjaink legnagyobb népszerűségnek örvendő, okostelefonokra kifejlesztett társkereső alkalmazása - alapjaiban változtatta meg a párkeresést a XXI. században. Ez azonban korántsem veszélytelen, erre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet közelmúltban publikált videója is, amely tényszerű képet fest az internetes ismerkedés árnyoldalairól.

Marad az online oktatás

2021. január. 27. Kitekintő

Marad az online oktatás Néhány kivétel minisztériumi engedéllyel  Marad az otthonról tanulás a 2020/21-es tanév második féléveben is a felsőoktatási intézményekben. A Covid19 alaposan átírta a jól megszokott rendet az egyetemisták életében, hiszen az online oktatás folytatódik a tavaszi szemeszterben is. Ugyanakkor van példa arra is, hogy indokolt esetekben minisztériumi engedéllyel jelenléti oktatásra is sor kerülhet. Eddig harminchárom esetben engedélyezték az egyetemeknek a személyes oktatást erre a félévre ott, ahol ezt az intézmény vezetése kérte.

A Gattyán Alapítvány 2020-as ajándékai

2020. december. 29. Kitekintő

A Gattyán Alapítvány 2020-as ajándékai Egymilliárd forintnyi támogatás kórházaknak, gyermekotthonoknak Gattyán Györgytől   A koronavírus okozta világjárvány meghatározta az idei évünket, az életünk minden területét beárnyékolta. A fertőzés miatti félelem észrevétlen bekúszott az életünkbe, és nem csak egészségügyi, hanem gazdasági következményekkel is számolnunk kell. A segítség minden területen jól jön, ám az egészségügy és a gyermekvédelem különösen rászorul a támogatásra. Gattyán György,  a Docler alapító-tulajdonosa a pandémia megjelenésétől kezdve igyekszik támogatást nyújtani, szem előtt tartva, azt is, hogy kétszer segít, aki gyorsan segít. A tavaszi adományozások után most a karácsonyt szerette volna könnyebbé tenni kórházaknak, gyermekotthonoknak.

Visszaszámlálás

2020. december. 18. Kitekintő

Visszaszámlálás Kalács, szeretet, béke, karácsony Már igencsak ráhangolódtunk a közelgő ünnepre, advent utolsó hete van. Egyre többször jut eszünkbe, hogy a karácsony az egyik legősibb ünnepünk. Kialakulása Krisztus előttre visszavezethető, hiszen hasonló szellemben már abban az időben is volt ünnepség, ami a pogány eredetű Szatrunália ünnepe. Ez pedig egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza. Az őszi vetés befejezésével tartottak nagy ünnepléseket, amikor versenyeket, felvonulásokat tartottak, megajándékozták egymást az emberek és feldíszítették a házakat.

A negyvenöt perces tanórákat még Comenius határozta meg

2020. november. 13. Kitekintő

A negyvenöt perces tanórákat még Comenius határozta meg Dr. Bordás Sándor, főiskolai tanár     Értékek elvesztése Sok szempontból érthetetlen világba kerültünk a 21. század elejére. Minden megváltozott. Ami eddig érték volt, és a társadalmakat fejlődésnek indította, az most egyes csoportok, politikai áramlatok kezében értéktelenné vált. Ez a változás vonatkozhat politikai ideológiákra, tudományok területére, erkölcsi értékekre, hitre, a munkához való hozzáállásra, a pénzre, a hatalom megszerzésére, és még sorolhatnám. Beindultak olyan mozgalmak, mondhatjuk azt is, hogy anarchista irányzatok, amelyek szétzúzzák a korábbi fejlettség értékeit, szimbólumait. Gondoljunk csak a szobrok ledöntésére, megrongálására, a történelem tagadására, amelyek az elmúlt hónapokban történtek világszerte.

A diktatúra máig elérő sötét árnyai

2020. október. 27. Kitekintő

A diktatúra máig elérő sötét árnyai Bordás Sándor a történelmi traumákról Dr. Bordás Sándor klinikai szakpszichológus szerint a magyarság számára a kommunista diktatúra létrejötte egy második Tria­nont jelentett. A Docler Cégcsoport fenntartásában működő Kodolányi János Egyetem tanára úgy vélekedik, hogy a történelmi trauma miatt az emberek gyakran még ma is bizalmatlanok egymással, és bár harminc év telt el a rendszerváltás óta, mégis nehéz elfelejteni a diktatúra sötét árnyait.

Enyhítések óvatosan

2020. május. 18. Kitekintő

Enyhítések óvatosan Mától Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, vidéken folytatódnak az enyhítések Mától Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, de egyes védelmi óvintézkedések továbbra is megmaradnak. Vidéken már a vendéglátóhelyek belső tereit is megnyithatják a szolgáltatók, és a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket.

Május 4-én indulnak az érettségi vizsgák

2020. április. 16. Kitekintő

Május 4-én indulnak az érettségi vizsgák Elmaradnak az előrehozott vizsgák Száztizenháromezren jelentkeztek idén érettségire, de ebben benne vannak azok is, akik előrehozott érettségin vennének részt - mondta a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Előrehozott érettségire nem lesz lehetőség, csak az tehet érettségit, akinek idén a felvételihez szüksége van rá. Így mintegy nyolcvanháromezer fiatal érettségizhet idén.

Az Oscar és a globalizáció

2020. február. 18. Kitekintő

Az Oscar és a globalizáció Králl Kevin – televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam Az est fődíját  az  Élősködők vitte haz a A 92. Oscar gálán a jól bevált papírforma uralta a terepet, ahogyan azt már megszokhattuk a korábbi gálákon. Azonban az “Év legjobb filmje” kihirdetésénél váratlan fordulat következett be a Filmakadémia történetében. Az Oscar, amely már lassan száz éve az egekig emeli az amerikai film dicsőségét, 2020-ra globalizációba kezdett.

Fontos a médiaszakosok strasbourgi, brüsszeli tapasztalatszerzése

2020. február. 06. Kitekintő

Fontos a médiaszakosok strasbourgi, brüsszeli tapasztalatszerzése Cseh Adél – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam   Interjú az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetőjével Strasbourgban rendezték meg azt az európai parlamenti szemináriumot, amelyen én is részt vehettem a Kodolányi János Egyetem képviseletében.  Az esemény keretén belül Lővei Andreával , az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetőjével készítettem interjút a szeminárium jelentőségéről, illetve a további tervekről.

Perelj uram!

2019. szeptember. 18. Kitekintő

Sobor Antal regényének színpadi változatát mutatja be a Vörösmarty Színház A Vörösmarty Színház az évad elején ismét műsorra tűzi a közelmúlt legnagyobb sikereit. Közéjük tartozik a Sobor Antal kisregényéből Román Károly által színpadra alkalmazott Perelj, Uram! is, amelyet szeptember 21-én láthat a közönség.

Táncra magyar!

2019. augusztus. 21. Kitekintő

Táncra magyar! AZ ALBA REGIA TÁNCEGYÜTTES BÚCSÚZTATTA A SZÉKESFEHÉRVÁRI KIRÁLYI NAPOKAT Az idei Székesfehérvári Királyi Napok utolsó napján a hagyományoknak megfelelően az Alba Regia Táncegyüttes zárta a Zichy-színpad műsorfolyamát jubileumi műsorával. A „Táncra, magyar!” programon az idén 70. születésnapját ünneplő táncegyüttes produkciójában háromszáz táncos lépett fel együtt. Az államalapítás és Szent István király ünnepén az Alba Regia Táncegyüttes példaként szolgált arra, hogyan lehet a magyar kultúrát megőrizni, és az egyik legkifejezőbb kulturális örökségünket generációról generációra továbbadni. 

Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron

2019. augusztus. 02. Kitekintő

Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron A második honalapító a "hetedik felvonásban" A hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító Koronázási Szertartásjáték című előadás-sorozat: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla és II. András után idén a „második honalapító”, IV. Béla király koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező Székesfehérváron.

A Vaszilij szék és a Bauhaus

2019. július. 05. Kitekintő

 A Vaszilij szék és a Bauhaus Tarbay Gabriella Breuer és a 15 év, amely megváltoztatta a lakókörnyezet esztétikáját   „A gépipar megöli a szépséget”- vallotta Ruskin, a viktoriánus Anglia vezető művészeti kritikusa még a 19. század közepén. A most éppen egy évszázada, 1919-ben megalakult Bauhaus azonban fennállásának mindössze tizenöt éve alatt rácáfolt erre a lakonikus tömörséggel kifejezett elvi álláspontra: a sorozatgyártásra alkalmas, új anyagokra tervezett bútoraival megteremtette a lakókörnyezet új, mindennapi tárgyaink sokaságára máig ható modern esztétikáját. Breuer Marcell a csőbútor „feltalálásával” kiemelkedő szerepet töltött be ebben a folyamatban: Vaszilij széke a Bauhaus és egy korszak jelképévé vált. Az évforduló kapcsán Breuer munkásságának kevéssé ismert, vagy nem hangsúlyozott, olyan momentumait gyűjtöttük össze, amelyek tervezői sokoldalúságát és kreativitását hangsúlyozzák.

Kodolányis kommédiás és a Soltvadkert TV

2019. június. 06. Kitekintő

Kodolányis kommédiás és a Soltvadkert TV Juhász Réka - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Iskolai felvételekkel kezdődött, tévé lett belőle – interjú Mátyus Lajos főszerkesztővel   Gimnáziumi médiatanárommal máig jó a kapcsolatom, így kézenfekvő, hogy gyakorlati időmet az általa vezetett Soltvadkert TV-nél töltöttem. Az infrastruktúrát és a szakmaiságot tekintve egyaránt kiváló televízió nemcsak jó lehetőség, hanem igazi kihívás a gyakornoknak, hiszen a televíziózás számos területén kipróbálhattam magam, megtanulhattam a gyakorlatban számos szakmai alapvetőséget. Mátyus Lajossal, a televízió vezetőjével arról beszélgettem, hogyan alapította meg a Soltvadkert TV-t, milyen nehézségekkel nézett szembe abban az időben, és hova jutottak el mára.

Székesfehérvár lesz a magyar katonák fővárosa

2019. február. 07. Kitekintő

 Székesfehérvár lesz a magyar katonák fővárosa Miniszteri tájékoztató a honvédség átalakításáról A Magyar Honvédség szervezeti átalakításáról és Székesfehérvárra gyakorolt hatásáról adott tájékoztatást dr. Benkő Tibor Székesfehérváron. A Városházán tartott rendkívüli közgyűlésen a honvédelmi miniszter a képviselőtestület, a külső szakmai bizottságok tagjai, a fegyveres testületek, valamint a történelmi egyházak képviselői előtt részletesen beszámolt a Magyar Honvédség szervezeti, szakmai átalakításáról, a Székesfehérvárt érintő stratégiai fejlesztésekről.

2019

2018. december. 31. Kitekintő

2019 Újév. A fogadalmak időpontja, amikor hisszük, hogy reggel valami jobb és boldogabb kezdődik. Elég, ha hagyjuk, hogy hasson ránk a fizikusok és csillagászok által megállapított kezdet mágiája, lenullázzuk a számlálót, összeállítjuk a fogadalmak és eskük listáját, amelyet úgysem tartunk be. Már az újévi ebéd után rágyújtunk az első cigarettára, január közepén már nem hiszünk abban, hogy az év végére folyékonyan beszélünk angolul, a fogyókúrát elhalasztjuk "jobb időkre", a nyári szabadságra. Addig úgyis mindenki elfelejti.  /Janusz L. Wisniewski/

Projekthét - Petőcz Műhely

2018. december. 10. Kitekintő

Projekthét - Petőcz Műhely Schin Arnold Szerencse Egy újabb nap, egy újabb összeesettpára. A metró dugig volt, de mégis volt hely egy összecsuklóerőtlen test számára. ’Szerencsétlen’, ’Minek iszik annyit?’ kérdésektől zengett a hármas metró utolsó kocsija. Pánik, jajveszékelés és kárörvendés, ami átjárta a levegőt. Az elernyedt testet szinte elnyelte a téli barna latyak. A piros mosoly meg sehol. Még messze volt a következő állomás. Csak bírd ki még egy kicsit pajtás. Ez Budapest? Ez Budapest, ahogy ez New York, Berlin, London vagy Tokió. 

Könyvbemutató a Petőfi Irodalmi Múzeumban

2018. december. 07. Kitekintő

Könyvbemutató a Petőfi Irodalmi Múzeumban Visszidensek II. Gyuricza Péter a Kodolányi János Egyetem tanára az elmúlt évben sem ült a babérjain. Pontosan egy évvel ezelőtt mutatta be a Visszidensek első részét, és már olvasható a második interjúkötet is.

Projekthét - Petőcz Műhely

2018. november. 30. Kitekintő

Projekthét - Petőcz Műhely Virág Réka Nagyvárosi dzsungel Léda egy hosszú esős munkanap után végre kilépett a munkahelyéről. Egy irodaházban volt az egyik nagy fejes titkárnője, aki szerette elhúzni a munkát késő estig. Aznap este Léda plusz három óra túlóra után, meggyötörten és fáradtan szabadult ki a magas üvegépületből. Fájdalmas arckifejezéssel konstatálta, hogy az eső továbbra sem állt el, és fent hagyta az esernyőjét az asztala mellet, viszont esze ágában sem volt, hogy visszamenjen a tizedik emeletre. Ott volt az a bizarr biztonsági őr, akinek mindig akadt valami mondandója, miközben kiguvadt szemei Léda tekintete és mellkasa között jártak, és ezt egy percig sem próbálta leplezni. Undorott tőle, és a kéjes vigyorától egyenesen a hideg rázta.

Projekthét - Petőcz Műhely

2018. november. 28. Kitekintő

Projekthét - Petőcz Műhely Rothman Lilla A város az én naplóm Ma este is egyedül indultam haza, nem kell társaság a metrón. Vagy a metrópótlón. Vagy az utcán, mert most gyalog mentem, egy darabig legalábbis. Olyan lábnyomokat követtem, amikről csak én tudtam, hogy ott vannak. Ott voltak valamikor, csak már elmosta őket az eső az évek alatt. Elkoptak.

Eileen Gray-Le Corbusier epizód az újra felfedezés okán

2018. november. 03. Kitekintő

Eileen Gray-Le Corbusier epizód az újra felfedezés okán Tarbay Gabriella A vágy titokzatos tárgya: Eileen Gray és Le Corbusier A Párizsban alkotó angol-ír arisztokrata származású Eileen Gray (1878-1976) a két világháború közötti időszak kiemelkedő bútortervezője, belsőépítésze, az 1910-es években formálódó Párizs központú art deco meghatározó alakja volt.1938 után ugyan visszavonultan, a rivaldafénytől távol alkotott, ezzel szemben az1960-as évektől fokozatos újrafelfedezését viharos aukciós sikerek, avatott cikkek és könyvek sora kísérte. Alig ült el azonban a rekord leütési árak keltette kiemelt figyelem, Gray ismét az érdeklődés homlokterébe került. A kutatókat, a sajtót és a filmvilágot leginkább izgató kérdés az utóbbi években az, hogy Gray jóváhagyása, sőt tudta nélkül, miért időzött 1937-38-ban többször is Le Corbusier a Gray által 1926-29 között tervezett és felépített villában, és miért borította a fehér falakat részben szexuális utalásokat tartalmazó falfestményekkel.

Koronázási Szertartásjáték 2018

2018. augusztus. 15. Kitekintő

Koronázási Szertartásjáték 2018 II. András kora elevenedik meg Fehérváron Különleges időutazásban lehet része annak, aki Székesfehérvárra látogat augusztus közepén: a Koronázási Ünnepi Játékok az egykori koronázó város hangulatába repítik vissza. A rendezvény kiemelt elemei a szertartásjáték, a középkori vásári forgatag, az óriásbábok felvonulása és a Fény utca. Az augusztus 18-án és 19-én látható Koronázási Szertartásjátékban az Árpád-ház egyik legismertebb, leghosszabb ideig uralkodó királya, az Aranybullát megfogalmazó II. András koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező.  A Koronázási Szertartásjáték a Nemzeti Emlékhelyen felépített monumentális szabadtéri színpadon, grandiózus díszletek között, modern fény- és látványtechnikával kápráztatja majd el a közönséget. 

Ötven éve ért véget Alexander Dubcek álma

2018. augusztus. 10. Kitekintő

Simándi Irén A „prágai tavasz” a magyar éterben Ötven évvel ezelőtt, 1968 januárjában köszöntött be a „prágai tavasz”, az „emberarcú szocializmus” kísérlete Csehszlovákiában. A prágai tavasz politikatörténete alaposan feltárt a nemzetközi és a hazai irodalomban. Eseményeiről részletes, forrásokon alapuló számos publikáció látott napvilágot. Ilyen Huszár Tibor monográfiája, [1]  fontos dokumentumokat közöl Földes György kötete, [2]  a nemzetközi összefüggésekről tartalmaz érdekes adalékokat Borhi Lászlóé. [3]  Elemzésünkben mindenekelőtt Békés Csaba köztörténeti és párttörténeti vonatkozásokat kitűnően áttekintő tanulmányára támaszkodtunk. [4]  Jelen tanulmány e publikációk kiegészítésére vállalkozik azzal, hogy a rádió hírműsorait követve ismerteti és elemzi, miként tárta a politika a csehszlovákiai eseményeket az ország nyilvánossága elé. Az elhangzott adásokat eddig fel nem tárt forrásokkal: a „Műsorborítékok” és a „Hírek” feldolgozásával idézzük fel.

Székesfehérvári Királyi Napok

2018. augusztus. 01. Kitekintő

 Székesfehérvári Királyi Napok Augusztus 11-én kezdődik a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál Augusztus 10-20. között rendezik meg a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozatot, amelynek keretein belül idén 23. alkalommal látogat Székesfehérvárra a világ: nyolc országból érkeznek táncosok, zenészek a koronázó városba, hogy megismertessék kultúrájukkal a közönséget a Nemzetközi Néptáncfesztivál ideje alatt. A vendégcsoportok mellett a szervező Alba Regia Táncegyüttes és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai is színpadra lépnek az augusztus 11-15-ig tartó néptáncfesztivál ideje alatt.

Holnap kezdődik a XXI. FEZEN

2018. július. 24. Kitekintő

Holnap kezdődik a XXI. FEZEN Boban Markovic és a Csík zenekar is fellép Fehérváron A holnapi kapunyitás előtt Kovács Antal főszervező és Mészáros Attila alpolgármester tartott sajtótájékoztatót a XXI. Fezen Fesztiválról. A négynapos rendezvényre már elfogytak a kempingjegyek, a diákjegyek és a felnőtt bérletek, de napijegyek még kaphatók. A tegnap tett bejelentés kapcsán – miszerint a Pitbull Produkció lemondta a fellépését – a szervezők a szombati napijegyesek kompenzációjáról is beszéltek.

123. Atlétikai Országos Bajnokság Fehérváron

2018. június. 25. Kitekintő

123. Atlétikai Országos Bajnokság Fehérváron Három aranyat és öt ezüstérmet szereztek az ARAK atlétái az országos bajnokságon Véget ért a 123. Atlétikai Országos Bajnokság, amelyet a Bregyó-közi sportcentrumban rendeztek. Az ARAK ismét kiváló rendezőnek bizonyult, ráadásul versenyzői is remekeltek hazai pályán. Az országos bajnokság első napján megvédte bajnoki címét  Szabó Dániel . Az Alba Regia Atlétikai Klub (ARAK) sprintere 100 méteres síkfutásban szerezte a fehérvári klub első aranyérmét, pedig, mint azt elmondta, nem volt tökéletes a futása. Vele ellentétben a felnőttek között még nem számít rutinosnak  Takács Boglárka , de hogy szép eredményekre hivatott a későbbiekben, azt első felnőtt érmével bizonyította, szintén 100 méteren. Az ARAK női 4x100 méteres váltója  Takács Boglárka, Mátó Sára, Zsiga Mónika, Endrész Klaudia  összeállításban második lett, vagyis a székesfehérváriak tekintetében remekül indult a magyar bajnokság pénteken.

Nyolcvan éves a 13. kerület

2018. június. 01. Kitekintő

Nyolcvan éves a 13. kerület Díszpolgáravatás a születésnapon 80. születésnapját ünnepelte a XIII. kerület június 1-én. Az esemény alkalmából a polgármesteri hivatal Barna termében dr. Tóth József polgármester a délelőtt folyamán dicséretben és jutalomban részesítette a hivatal, az önkormányzati intézmények, a kerületi katasztrófavédelem és a civil szervezetek arra érdemessé vált munkatársait, majd az ünnepi események sora a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermében, a XIII. Kerületért szakmai díjak, és a díszpolgári címek átadásával folytatódott.

Jó katonának lenni Székesfehérváron

2018. május. 17. Kitekintő

Jó katonának lenni Székesfehérváron Katonákat ünnepeltek Fehérváron A fehérvári helyőrség alakulatainak katonái és az MH Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjei mutatkoztak be csütörtökön délután a Fehérvár Katonái rendezvényen, majd Fehérvár köszönti katonáit címmel gálaműsort rendeztek a Vörösmarty Színházban – a  Magyar Honvédelem Napja alkalmából, az Önálló Magyar Honvédelem 170. évfordulóján.  Az ünnepi rendezvényen a posztumusz Sipos Gyula-díjat Jobbágy Antalné dr. Cser-Palkovics András polgármestertől,  a Gyuricza-Emlékgyűrűt, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök elismerését Bernát István Jánosné és Husonyicza Gábor Szelekovszky Ernőtől, az Országos Szövetség elnökétől és dr. Görög István alelnöktől vették át. 

Időskor, mint demográfiai tényező

2018. május. 03. Kitekintő

Időskor, mint demográfiai tényező   Wittmann Edina,  PhD hallgató Az időskori áldozattá válás esélyének csökkentését befolyásoló tényezők Németországban   Elemzésem során bemutatom azokat a Németországban alkalmazott modelleket, amelyek az időskorú emberek szubjektív biztonságérzetének növelésén keresztül hozzájárulhatnak a bűnözés csökkenéséhez. A releváns német szakirodalom mellett a Szövetségi Statisztikai Hivatal (StatistischesBundesamt) adatai illetve a 2017. márciusi németországi látogatásom során 12 német nyugdíjassal elvégzett fókuszcsoportos interjúm szolgál az elemzés forrásanyagául. Időskor, mint demográfiai tényező   Németországban az 1970-es évek második felétől kezdődően a születések száma folyamatosan csökkent, 1980-ban volt először megfigyelhető az a máig is tartó trend, hogy a halálozások száma magasabb volt a születések számánál. [1]  Ezen tendencia okaira jelen tanulmány nem tér ki, csupán tényszerűen ismerteti ennek következményeit. Az idősödő német lakosság az egész társadalmat komoly kihívások elé állítja. A szociális ellátórendszer a szakértők szerint jelenlegi formájában nem fenntartható, mivel a trendelőreláthatólag tovább fokozódik. Mindezt az elmúlt évtizedek 1,4 körüli (1990-2015 között az érték 1,24-1,5 között mozog) termékenységi rátája is alátámasztja. [2] Az idősödő társadalom mára Németország munkaerőpiacát is jelentősen átformálta. Az idősgondozásban, és a betegápolásban jelentkező munkaerőhiányt Németország már több évtizede csak külföldi munkavállalókkal tudja pótolni. Az ágazat a külföldi, főként európai uniós tagállamokból érkező munkavállalók szerepvállalása mellett is jelentős hiánnyal küzd. [3] A német jóléti társadalom életszínvonal növekedése a várható élettartam növekedését eredményezte, amely 1950 és 2010 között átlagosan 14 évvel hosszabbodott meg, és ez a tendencia a prognózisok szerint tovább erősödik. [4] A kérdés, hogy kit tekintünk idősnek koránt sem magától értetődő. Míg az 1980-as évekig az időskor alsó határa a 60 év volt, addig napjainkra ez a szám kitolódott. Mivel az öregségi nyugdíjkorhatár 60 év fölött van, így nem lenne helytálló egy aktív munkaképes embert idősnek nevezni. Ezen túlmenően a várható élettartam kitolódásával szintén időszerűvé vált az időskor meghatározásának a felülbírálása. Ma a legelterjedtebb a WHO definíciója, amely szerint a 60–74 év közöttiek az idősödők,a 75–89 évesek az idősek, és a 90 év fölötti személyek a nagyon idősek. [5]

Művészeti Egyetemek Találkozója Székesfehérváron

2018. április. 16. Kitekintő

Művészeti Egyetemek Találkozója Székesfehérváron Összművészeti bemutatóval zárult a MET Díjátadóval és a művészeti egyetemek hallgatói által összeállított és rendezett műsorral ért véget a MET, a Művészeti Egyetemek Találkozója vasárnap a Vörösmarty Színházban. A Székesfehérvár Önkormányzata által erre az alkalomra alapított, a fiatal tehetségeket támogató Pelikán-díjat dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át.

Kontinensviadal a királyi városban

2018. április. 03. Kitekintő

Kontinensviadal a királyi városban Ismét öttusa Európa-bajnokságot rendeznek Székesfehérváron Székesfehérváron rendezik meg a  Nu Skin Felnőtt Öttusa Európa-bajnokságot július 17-23. között. Tavaly a fehérvári junior világbajnokságot az év legjobban rendezett versenyének választotta a nemzetközi szövetség – ez, valamint a több évtizedes hagyomány is azt ígéri, ismét sikeres esemény lesz a kontinensviadal.   Az Európa-bajnokság sajtótájékoztatóján a magyar szövetség, a válogatottak vezetői és versenyzői mellett Székesfehérvár polgármestere is beszélt az újabb nagy versenyről.  Dr.   Cser-Palkovics András  elmondta, minden világverseny ünnep, az öttusának kitüntetett helye van a városunkban. „Nagyon nagy tapasztalattal rendelkezünk ilyen volumenű események megrendezésében. A város számára kiemelkedően fontos esemény, szeretettel várjuk Európa legjobb öttusázóit, és bízunk benne, hogy jó időjárási körülmények között izgalmas, jó versenyt láthatunk majd. Mindig elmondjuk, a gyermekek egy-egy ilyen élmény hatására is kezdenek el sportolni, akár öttusázni.” - emelte ki a polgármester, egyben kifejezte reményét, hogy a tájékoztatónak helyet adó tanácsteremben az Európa-bajnokság után sikeres fehérvári öttusázókat fogadhatnak majd. 

Nemzeti Ünnep 2018.

2018. március. 15. Kitekintő

Nemzeti Ünnep 2018. Mit ünneplünk március 15-én? 1848 március 15. megünneplése mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt legújabb kori történelmünk során. A magyar szívekben immár százhetven esztendeje magában hordoz egy sajátos szimbolikus jelentéstartalmat; a szabadság, a fejlődés és a nemzeti tudat érzését. De mi is történt pontosan ezen a jeles napon? 

A gyermektartásdíj szerepe a bűnmegelőzésben

2018. január. 31. Kitekintő

Wittmann Edina: A gyermektartási díj, mint a bűnmegelőzés egy facilitátora Németországban Bevezetés Elemzésemben a német gyermektartás fizetés szabályzást, mint bűnmegelőzést segítő eszközt vizsgálom. A témaválasztásomat a téma aktualitása is indokolja, ugyanis az elemzés írásakor még nem hatályos az a jogszabály, amely a gyermektartásdíj fizetésben beállt változásokat tartalmazza. Mindez, bár közvetve, de erősen kapcsolódik a bűnmegelőzéshez, mivel az új jogszabály agyermek részére garantált tartásdíj folyósításán keresztül a szociálisan hátrányos gyermekek és családjuk anyagi kiszolgáltatottságát csökkenti. A kiszolgáltatott anyagi helyzet hiánya, illetve a kiszolgáltatottság enyhítése érdekében bevezetett intézkedések pedig a bűnözővé válás esélyét csökkentik. 

Közös produkcióra készül a Miskolci Nemzeti Színház és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

2018. január. 11. Kitekintő

Közös produkcióra készül a Miskolci Nemzeti Színház és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad Cirkuszhercegnő - A legyőzhetetlen szerelem meséje A nagyoperett műfaja Kálmán Imre örökzöldjével, a Cirkuszhercegnő új bemutatójával tér vissza a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra a Budapesti Nyári Fesztivál keretében július 20-án és 21-én. A látványos, szívhez szóló és cirkusszal fűszerezett grandiózus operett a Miskolci Nemzeti Színházzal együttműködésben jön létre, rendezője pedig a műfajban otthonos Szabó Máté, a miskolci teátrum művészeti vezetője.

Arany asszonyok a Duna Palotában

2018. január. 09. Kitekintő

Arany asszonyok a Duna Palotában Interjú Hűvösvölgyi Ildikóval Megtalálta őt, a sors hozta elé, mondja Hűvösvölgyi Ildikó az Arany asszonyokról, amelyet január 16-án, kedden 19 órai kezdettel a Duna Palotában láthat a közönség. Az esten Arany János versei, balladái és az erre készült melodrámái hangzanak el a Kossuth-díjas színművész és Elek Szilvia zongoraművész előadásában.

Hat novella Örkény egypercese nyomán

2017. október. 17. Kitekintő

Tematikus hét, Petőcz-műhely "A tematikus hét keretében, az órámon, írtak a nappalisok, első és második évfolyam,  nagyon jó novellákat Örkény egyik Egypercese nyomán." - írta Petőcz András a KV-nak. Aztán azt is elmondta, hogy a tematikus héten lehetőség nyílt arra, hogy a kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatók a szépírással foglalkozhassanak. Sikere volt a kezdeményezésnek, ezt bizonyítják a kurzus keretében született novellák.

Újabb kötet a Petőcz-műhelyből

2017. szeptember. 01. Kitekintő

Újabb kötet a Petőcz-műhelyből Suttogva a galériában A Suttogva című antológia szerzői mutatkoztak be és olvastak fel részleteket megjelent írásaikból augusztus 28-án a K.A.S. Galériában. A könyvben a Kodolányi János Főiskola Szépírói kurzusának 2016/2017-es tanévéből hallhattuk a legjobb alkotásokat. Cím: Suttogva – A KJF Szépíró kurzusának irodalmi antológiája 2016/17-es tanév Felelős szerkesztő: Petőcz András Szerkesztők: Germán Ágnes, Nagy Lea Kiadó: Kodolányi János Főiskola

Véget ért a Szigetfesztivál

2017. augusztus. 16. Kitekintő

Véget ért a Szigetfesztivál Kevesebben voltak, mint tavaly Az idei, 25. Sziget Fesztiválon is nagyon sokan, csaknem 450 ezren szórakoztak. Gerendai Károly fő szervező és Kádár Tamás cégvezető a keddi záróestén az MTI-nek azt mondta, a visszaesés a múlt évhez képest általános európai tendencia, ugyanakkor a Sziget idei zenei felhozatalának összeállítása nem a legszerencsésebben alakult. A Sziget ezúttal is látványos end show-val, Dimitri Vegas és Like Mike tűzijátékkal körített DJ-koncertjével ért véget.

Eszenyi Enikő a 13. kerület díszpolgára

2017. június. 27. Kitekintő

Eszenyi Enikő a 13. kerület díszpolgára Budapest legszebb épületében, a Vígszínházban lakom Több mint harmincöt éve van jelen a XIII. kerület életében. Fõiskolásként a Vígszínházban volt gyakorlaton, majd 1983- ban a teátrum társulatához szerzõdött. A Vígszínház Kossuth-díjas igazgatónõje társulatával számtalan lokális projektben is részt vett már a kerületi kulturális események során. A fõváros legnagyobb nézõterû színpadán pedig estérõl estére telt házak elõtt megy fel a függöny. Eszenyi Enikõ, a XIII. kerület új díszpolgára minderrõl, de az élet egyéb dolgairól is szívesen szót vált bármely kerületi polgárral, ha összefutnak vele útban a színház felé. Éppen úgy, mint akkoriban, amikor a hivatását kezdte a körúti teátrumban. 

Petőcz András műhelyében alkotássá sűrűsödnek a történetek

2017. május. 23. Kitekintő

Petőcz András műhelyében alkotássá sűrűsödnek a történetek A lélek meséi (egy szépíró a szépírókról) Érintett és megkapó pillanatok ritkán adatnak meg értő közönségnek olyan koncentrátumban, mint ahogyan az a Kodolányi János Főiskola égisze alatt működő Szépíró Kurzus prózaíróinak záróestjén történt. Ritkán van, hogy novellák egymástól függetlenül is ilyen szép ívet alkossanak, ilyen koherens egységet képezzenek, mint ahogyan az megvalósult Petőcz András mostani tanítványainál. 

Indonézia és a múlt árnyai

2017. május. 12. Kitekintő

Indonézia és a múlt árnyai Tarbay Gabriella Tények, kérdések és válaszkísérletek az 1965-67-es indonéziai katonai hatalomátvétel kapcsán A hidegháború fontos, részleteiben öt évtized elmúltával sem tisztázott fejezetét alkotja a volt holland gyarmatból Délkelet-Ázsia legnagyobb, legnépesebb, stratégiai olajtartalékokkal rendelkező államává vált Indonéziában az 1965-67-ben bekövetkezett jobboldali katonai hatalomátvétel és az azt követő brutális terrorhullám. Sukarno elnök, a két világháború közötti függetlenségi mozgalom karizmatikus vezérének az Indonézia Kommunista Pártjára (a továbbiakban IKP) támaszkodó kormányát ekkor a Suharto tábornok vezette liberális gazdaságpolitikát folytató katonai diktatúra, az „Új Rend” váltotta fel. 

Fókuszban a kulturális sokszínűség

2017. április. 21. Kitekintő

Fókuszban a kulturális sokszínűség  Lőwi Ildikó Kultúrák találkozása a magyar Befogadó Állomások környezetében (1. rész) Meeting of cultures in the environment of Hungarian Refugee Shelters(1 st part) Absztrakt A migrációs folyamatok következtében kialakuló, a menekülőket fogadó intézmények (menekülttáborok) környezetükre gyakorolt hatásának tanulmányozása nem csak a vándorló tömegek, hanem a befogadó populáció szempontjából is fontos lehet, mivel az idegen kultúrájú tömegek jelenléte nagymértékben hat az őshonos társadalom alrendszereire, gazdasági életére, demográfiai összetételére, vagy akár a biztonságára is. Dolgozatom első részében a kultúra kutatásának irányzatait és a kultúra definícióinak változását mutatom be. A második részben a magyar Befogadó Állomások környezetében kialakuló szubkultúrát és annak szociológiai aspektusait vizsgálom a kulturális sokszínűség tükrén keresztül. Kulcsszavak: kulturális sokszínűség, Befogadó Állomások szubkultúrája, kultúrsokk, akkultúráció, kulturális adaptáció Abstract The research of the effects of institutions on environment elaborated due to the migration procedures (Refugee Shelters) is not only important due to the migrating mass, but for the hosting population, as the foreign culture of the migrating mass considerably effects the subsystems, economic circumstances, demographic structure of the native society, as well as its security. In the first part of my paper, I am displaying the changes of the definitions related to culture and the directions of culture research. In the second part, I am examining the subcultures formed in the Hungarian Refugee Shelters and their sociological aspects though cultural diversity. Key vocabulary: cultural diversity, subculture of Refugee Shelters, culture shock, cultural adaptation  

Élethosszig tartó tanulás a 21- században

2017. február. 23. Kitekintő

Novotni Beáta /KJF, Nemzetközi Tanulmányok MA Oktatás a fenntartható fejlődésért A fenntartható fejlődésnek, mint fogalomnak, alapvető feladata az Európai Unióban meghatározott és elérendő célként megfogalmazott ismérvek felvázolása és felhívás a fenntartható fejlődés fontosságára. Az Európai Unió speciális helyet foglal el a nemzetközi szervezetek között, mert a világ legintegráltabb nemzetközi gazdasági közössége, azért mert nem csak kormányközi megállapodás a tagállamok között, hanem sokkal több, hiszen a tagállamok átruházták szuverenitásuk egy részét az Európai Unióra úgy, hogy egyetlen tagállammá alakultak volna. Az EU fenntartható fejlődési stratégiájaként a 21. századi oktatási trendeknek igazodniuk kell a fenntartható fejlődés biztosítására kidolgozott nevelési és oktatási programokhoz. A 21. század feladatai közé kell sorolni az oktatásnak a fenntartható fejlődés érdekében történő átszervezését és kialakítani egy teljesen új oktatási szemléletet. A fenntartható fejlődés eléréséhez a leghatékonyabb módszer, hogy valóság közelivé váljon, a meglévő programok irányultságának és színvonalának javítása is elengedhetetlen. A fenntarthatóság tudománya arra törekszik, hogy a tudományt a szükségletek kielégítésére fejlessze ki. A fenntartható fejlődést szolgáló oktatás elsődleges feladata az életre vonatkozó ismeretink fejlesztése. A fenntarthatóság a valódi cél, amelyhez szükség van a közösség minden tagjának az elhivatottságára, amely viszont csak az oktatáson keresztül valósulhat meg.

Másság a 21. században

2017. február. 20. Kitekintő

Másság a 21. században Lőwi Ildikó A Kelet – Nyugat dichotómia és a címkézés elmélet hatásai a többségi társadalom dimenzióiban The East-West dichotomy and the labelling effects of a theory in the majority society's dimensions Absztrakt     A biztonság dimenzióinak modern értelmezése tekintetében nem hagyhatjuk figyelmen kívül a társadalom szektoriális biztonságán belüli humán biztonság kérdését. Kérdezhetnénk, vajon milyen fokozott kockázatot jelent a biztonságra, ha a többségi társdalomban megjelenik az előítéletességgel összefüggő Kelet-Nyugat dichotómia, vagy a másik ember címkével való ellátása? A szerző a tanulmányban e kérdést vizsgálja a különböző társadalomtudományi értelmezésekben. Kulcsszavak: jelenkori migráció, idegenellenesség, kulturális pluralizmus, multikulturalizmus,címkézés-elmélet, Kelet-Nyugat dichotomia Abstract The question of human security can not be passed by regard to the modern explanation of the areas of security.  We can ask what kind of difficulties could arise concerning the behaviour towards foreigners or East-West duality and labelling study? The author studys this issue, the reasons of this occurrence, and the possible perspectives for prevention according to different social science interpretations. Key words : recent migration, xenophobia, cultural pluralism, multiculturalism, labelling study, East-West duality.

Az emberkereskedelem kiskorú áldozatait érintő kizsákmányolás sajátosságai

2017. január. 24. Kitekintő

Az emberkereskedelem kiskorú áldozatait érintő kizsákmányolás sajátosságai   KÁLLAI Krisztina THE FEATURES OF HUMAN TRAFFICKING CONCERNING MINOR VICTIMS Az elmúlt évek migrációs hullámát korunk egyik legnagyobb kihívásaként értelmezhetjük, mely globális jellegéből adódóan kellően összehangolt megoldásokat igényel. A jelenleg zajló intenzív migráció jelenségének tárgyalása során fontos megemlíteni az emberkereskedelem jelentőségét.  Az emberkereskedelem szerteágazó, egész világot, nemcsak egyes országokat érintő szervezett bűnözésként a migráció szerves részét képezi. Ugyanakkor az áldozatok kizsákmányolása a migrációtól független, önmagában is létező jelenség, amely során az emberkereskedők a legkülönfélébb trükköket alkalmazva szinte láthatatlanná válnak a hatóságok előtt. Az emberkereskedelem, mint ahogyan a migráció más formái is jelentős közegészségügyi, gazdasági és jogi terhet jelent az érintett országok számára A megfelelő prevencióhoz vezető út a jogharmonizáció, a pontos adatgyűjtés, az információáramlás, a tapasztalatok ismertetése, a legkiemelkedőbb gyakorlatok egymás közötti megosztása, valamint az áldozatok segítése. Kulcsszavak: szexuális kizsákmányolás, migráció, gyermekprostitúció The wave of migration in recent years can be interpreted as one of the biggest challange of our time and so by its global  nature it requires sufficient concerted solutions. It is essential to emphasize the significance of human trafficking during the discussing of process of current migration. As being a wide-ranging organized crime which concerns the whole world not just some countries, human trafficking is an integral part of migration. However, the exploitation of victims is independent from the process of migration, it also exists in itself. By adopting some useful tricks, traffickers are almost invisible for the authorities. Human trafficking- like any other features of migration- means significant burden for the affected countries on the area of  public health, economy and justice. The features of the path to the proper prevention are: legislative harmonisation, exact collection of data, the flow of information, exposition of experiences, sharing of foremost practises and help the victims. Key words: sexual exploitation, migration, childprostitution 

Simándi Irén: Politika, társadalom, gazdaság a Magyar Rádióban 1953–1956

2017. január. 03. Kitekintő

Simándi Irén: Politika, társadalom, gazdaság a Magyar Rádióban 1953–1956 Ilyen, amikor a politika rátenyerel a sajtóra A Rákosi-korszakban volt olyan riportere a Magyar Rádiónak, aki külön kérte, ne küldjék őt többet Sztálinvárosba a bukott ötéves tervet éltető riportokat készíteni. Küldjék inkább pártiskolára, mert úgy érzi, nem tud még annyit, hogy a dolgozó népnek el tudná magyarázni ezeket a nagyszerű dolgokat. Nem engedték, azt mondták, arra nagyon is alkalmas, hogy sztálinvárosi riportokat készítsen. Simándi Irén számtalan ilyen esetet tudna mesélni arról, miként próbáltak szabadulni a rádió munkatársai a pártpropaganda-munka alól. Többnyire eredménytelenül.

Lírában is kiváló a Petőcz-műhely

2016. december. 29. Kitekintő

Lírában is kiváló a Petőcz-műhely Versesttel búcsúzott a líra csoport A Kodolányi Szépíró Kurzus líra csoportjának decemberi felolvasóestjén hét tehetséges költő mutatkozott be a Kodolányi János Főiskola földszinti klubjában.   Értékeléssel és ünnepi beszéddel búcsúztatta a félévet a kurzust vezetője, Petőcz András. A kurzus 2013 őszén indult dráma, líra és próza csoportokkal. A szemeszter során az írótanulók elsajítítják a szépírás megtanulható mesterségbeli alapjait, emellett nagy hangsúlyt kap a gyakorlat, azaz folyamatosan születnek az alkotások. Az elmélet és a gyakorlat jól kipróbált egységén alapuló kurzusok sorra hozzák a sikereket, felolvasóestek, antológiák jelzik a tehetségek fejlődését. Az is hagyománnyá vált, hogy nyilvános felolvasóesttel zárulnak a félévek.

Karácsony 2016

2016. december. 24. Kitekintő

Karácsony 2016 Karácsonyi emlék és zsinórmérték Ismét itt van karácsony, az egyetlen ünnep, amelyet a harmadik évezred kíméletlen világában is a megbékélésnek szentelünk. Advent heteiben a várakozás különleges hangulata lengte be mindennnapjainkat, apránként öltözött ünneplőbe a lelkünk.

Kodolányi Szépíróműhely az Írószövetségben

2016. december. 22. Kitekintő

Petőcz-tanítványok felolvasóestje a  Magyar Írószövetség Könyvtárában  A Kodolányi Szépíróműhely felolvasóestjére ezúttal az EX LIBRIS Könyvtári Alapítvány invitálta a hallgatóságot a Magyar Írószövetség Könyvtárába.  Örömmel mentem Petőcz András tanítványainak bemutatkozására, hiszen évek óta követem a műhely tevékenységét. Bevallom, különleges irodalmi élményeim közé tartoznak ezek az irodalmi programok, hiszen ott voltam a legelső, már akkor sokat ígérő esten is a Kodolányi klubban, majd fokról-fokra követtem felfelé ívelő útjukat, ami az első, majd második antológiájuk megjelenéséhez vezetett. 

Megmarad Fehérváron A Szabadművelődés Háza és intézményhálózata

2016. szeptember. 16. Kitekintő

 Megmarad Fehérváron A Szabadművelődés Háza és intézményhálózata A középiskolai campus új feladatokat és lehetőségeket is hoz A Székesfehérváron tervezett középiskolai campus kialakítása számos kérdést felvet, ezek megbeszélésére tartottak ma állománygyűlést A Szabadművelődés Háza dolgozóinak. Dr. Cser-Palkovics András adott tájékoztatást az elkövetkező években megvalósuló fejlesztésekről, majd a fizikai megújuláshoz kapcsolódó szakmai kihívásokról, a közművelődési terület előtt álló lehetőségekről beszélgettek a résztvevők. 

Agárdon "hangoltak" a hokisok

2016. augusztus. 10. Kitekintő

Agárdon "hangoltak" a hokisok Csapatépítő tréningen a Fehérvár AV19  a VVSI-nél Az utánpótlás és élsportolókat egyaránt impozáns, minden igényt kielégítő környezet fogadja Agárdon. A 2015 decemberére elkészült új VVSI Sport Hotelhez kapcsolódóan jól felszerelt konditerem és fedett sportpálya is a rendelkezésre áll, emellett úszásra, focizásra, csocsózásra, asztaliteniszezésre és strandröplabdázásra is lehetőség van. Szerdán a Fehérvár AV19 felnőtt jégkorongcsapata látogatott el Agárdra .

Kölcsey Ferenc, a költő-politikus

2016. augusztus. 08. Kitekintő

Tarján M. Tamás A magyar reformkor egyik legjelentősebb költője és politikusa, nemzeti Himnuszunk megalkotója, Kölcsey Ferenc  1790. augusztus 8-án született Sződemeteren. A földbirtokos családból származó Kölcsey már hatéves korában elvesztette édesapját, az özvegy anya, Bölöni Ágnes pedig még ebben az esztendőben a Debreceni Református Kollégiumba küldte fiát. Öt évvel később aztán az édesanya is elhunyt, ezért az árvaságra jutott költő taníttatásáról később – a törvény által mellé rendelt – Gulácsy Antal birtokos, valamint a kollégium főgondnoka, Péchy Imre gondoskodott. Kölcsey Ferenc gyenge alkatú, sokat betegeskedő gyermek volt, aki a himlő következtében fél szeme világát is elvesztette – minden bizonnyal ezek a testi hibák is hozzájárultak ahhoz, hogy iskolaéveit a költő nagyrészt magányosan, a könyvek között töltötte.

Korszerű pályaudvar Fehérváron

2016. július. 30. Kitekintő

Korszerű pályaudvar Fehérváron Uniós forrás a székesfehérvári vasúti pálya és állomás felújításához Megnyílt a székesfehérvári vasútállomás teljesen felújított utascsarnoka, a jegypénztárak is visszaköltöztek az épületbe.  A csarnok megnyitásával az új nyolc méter széles aluljáró teljes szélességében használható, az első vágány melletti peronról egy, az utascsarnokból három lépcső vezet az aluljáróba. A szigetperonokhoz két-két lépcső vezet fel az aluljáróból. A liftek is működnek, a nyugati lépcsőkarokon kerékpárfeltoló vályúkat építettek ki. Az utascsarnok emeletén még dolgozik a kivitelező, így a majdani Kormányablakhoz vezető csarnoklift még nem üzemel.

Nincs "uborkaszezon" a 13. kerületben

2016. július. 28. Kitekintő

A 13. kerületet messze elkerüli a máshol megszokott nyári „uborkaszezon”: ezekben a hetekben is folytatódnak a képviselő-testület által elfogadott fejlesztések, amelyek anyagi hátterét a költségvetésben biztosította a testület. A beruházások egy része megvalósult, de a továbbiak esetében is biztosnak látszik, hogy az engedélyek megadása után a tervezett fejlesztések még ebben az évben megvalósulnak. A fejlesztéseknek egyaránt részesei az óvodák, a sport és kulturális, az egészségügyi és a szociális intézmények. Épül bérlakás, szolgáltatóház, valamennyi a legkorszerűbb technológiával.

Calendula Terv

2016. július. 01. Kitekintő

Összefogással a térség jövőjéért   A Dél-Békés Jövőjéért Szövetség egyik alapítója volt Orosháza városa. A szövetség eddigi eredményeiről és a tervekről Dávid Zoltán polgármester nyilatkozott. A dél-békési térség megtartó erejének és önfenntartó képességének erősítése céljából május 5-én megalakult a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség Simonka György Dél-Békés országgyűlési képviselőjének kezdeményezése alapján. A szövetség tizenhat munkacsoportottal dolgozik, amelyek különböző témák köré épülnek, de összességében komplex fejlesztési programot adnak az egyébként hátrányos helyzetű térség számára. Orosháza Város Önkormányzata a szövetség harmincegy alapítótagjának egyike. Dávid Zoltán polgármester úgy véli, példaértékű összefogásról van szó, és a térség jövőjét kedvező irányban mozdítja elő.

Székesfehérvári Királyi Napok 2016

2016. június. 21. Kitekintő

Székesfehérvári Királyi Napok 2016 ISMÉT ÉLETRE KEL A TÖRTÉNELEM A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat. Koronázási Ünnepi Játékok, középkori vásári hangulat, izgalmas, korhű játékok, fényfestészeti alkotások a belváros épületek falain, fölénk magasodó óriásbábok, Vak Béla királlyá koronázásának ceremóniája, komoly-, könnyű- és katonazenei koncertek és a nemzetközi néptáncfesztivál színes forgataga – páratlan eseménysorozat minden korosztálynak. Immár negyedik alkalommal rendezi meg Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata augusztus 12–21. között a Székesfehérvári Királyi Napokat.

Az Alföld vonzásában Székesfehérváron

2016. június. 20. Kitekintő

 Az Alföld vonzásában Székesfehérváron Kiállítás a Csók István Képtárban az alföldi festészet alkotásaiból Az alföldi festészet specifikumait mutatja be az a tárlat, amit a Csók István Képtárban dr. Nátyi Róbert művészettörténész nyitott meg. A sajátosan egyedi, valamint drámai megközelítéseket fókuszba helyező kiállítás szeptember 18-ig tekinthető meg. A 19. században a tagadhatatlan allegorikus tartalmak ellenére is egyfajta leíró, lajstromozó, ábrázoló festészet bontakozott ki, így az Alföldre reflektáló festők inkább a romantikus külsőségeket, az egzotikumot, a nemzeti karaktert igyekeztek megragadni képeiken. A 20. század elejétől viszont teljesen önálló, egyéni életművek alakultak ki a „Nagy Sömmi” és a festők kapcsolatából.

Könyvhét 2016

2016. június. 14. Kitekintő

Könyvhét 2016 Könyvheti kerekasztal a Vörösmarty téren - vendég a KV főszerkesztője is A 87. Ünnepi Könyvhét negyedik napján, vasárnap délután került sor a Vörösmarty-szobor melletti színpadon a Könyv Guru által szervezett kerekasztal-beszélgetésre a memoárokról – Közkinccsé tett magántörténelem címmel. A beszélgetés meghívott vendégei voltak: Kovács Ilona  műfordító, irodalomtörténész, egyetemi tanár, Casanova visszaemlékezéseinek magyarra fordítója, a szövegek válogatója, szerkesztője; Virágh Ildikó  újságíró, a Kardokkal ékesített – Afganisztánban tűzharcot átélt magyar katonák visszaemlékezései című kötet szerzője; Nádasi Krisz  író, szerkesztő, az Íróakadémia mentora, aki rovatában maga is rendszeresen ad tanácsokat e témában portálunkon; Zeke Gyula  író, történész –  Vázsonyi Vilmosné Szalkai Margit: Egyszer volt… Emlékirat 1947-ből című kötetének szerkesztője; Soós Gábor  társadalomtudós, az Ad Librum kiadó vezetője, amely kiadó kiemelten foglalkozik memoárkiadással. A beszélgetést  Illényi Balázs , a könyv.guru főszerkesztője moderálta.

78 éves a XIII. kerület

2016. június. 08. Kitekintő

78 éves a XIII. kerület Koncz Zsuzsa is a kerület díszpolgára lett A városrész 1938. június 1-jén vált önálló közigazgatási egységgé, amit minden évben megünnepelnek. Dr.Tóth József polgármester, aki 1994 óta irányítja a kerületet az ünnepségen az idei sikerek közül kiemelte, hogy megkapták a Holnap Városáért díjat, a befogadó város címet, a Nemzetközi Ingatlanszövetség Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatán pedig a nemzetközi zsűri ezüst fokozatú díjjal ismerte el a százlakásos passzívházat, amiben bérlakások vannak.  Az elismerések sorában három kiemelkedő személyiséget, Koncz Zsuzsa előadóművészt, Pataki Ferenc fejszámolóművészt és Szloboda József református lelkészt avatta a XIII. kerület új díszpolgáraivá dr. Tóth József polgármester. Az elismerő címet június elsején a Radnóti Miklós Művelődési Központban (RaM) megtartott ünnepségen vehették át az életútjuk során kimagasló munkásságú, a XIII. kerülethez jelentősen kötődő kitüntetettek. A díszpolgáravatás a XIII. kerület 78. születésnapja tiszteletére rendezett programsorozat legrangosabb eseménye. Ugyancsak a RaM-beli ünnepségen vehette át kitüntetését az a hat ember, aki XIII. Kerületért díjban részesült, ezt megelőzően pedig tizenöt személynek Polgármesteri Dicséretet nyújtottak át a polgármesteri hivatalban.

Székesfehérvár büszke katonai hagyományaira

2016. május. 21. Kitekintő

 Székesfehérvár büszke katonai hagyományaira „Fehérvár katonái” ismét bemutatkoztak Székesfehérvár polgármestere és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsokság megbízott törzsfőnöke nyitotta meg az a királyi városban a  „Fehérvár katonái”  rendezvényt. A köszöntők után elismerő oklevelet adtak át - megköszönve a rendőrség együttműködését a honvédséggel – a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének, valamint kihirdették a  „Hazámat szolgálom”  katonai ifjúsági csapatverseny eredményeit, majd különböző katonaibemutatók követték egymást.            

Ave Caesar! – császári látogatás a Floralián

2016. május. 08. Kitekintő

Ave Caesar! – császári látogatás a Floralián Tavaszköszöntő ünnep Gorsiumban Színes, családi programokkal várták a látogatókat az idei Floralián. A megújult Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás első rendezvényén a Szabad Színház jóvoltából Septimius Severus császár látogatásába nyerhettek bepillantást az érdeklődők. A közönség részese lehetett gladiátorjátékoknak, római divatbemutatónak, valamint megismerkedhettek a különböző római harceszközökkel is.

Turistabuszok helyett BKV

2016. május. 06. Kitekintő

Turistabuszok helyett BKV Szükséges a szakma erőteljesebb egymás közti kommunikációja  A Kodolányi János Főiskola adott helyet annak  a turisztikai egyeztető tanácskozásnak, amely Dr. Kundi Viktória, Farkas Mariann, Stumpf Éda és  Pancsik Károly kezdeményezésére jött létre. Az esemény központi témája a turistabuszok május 15-ével bevezetni kívánt Várnegyedből történő kitiltása volt, ami a beutazó turizmusnak komoly károkat, a szakmában dolgozóknak pedig komoly szakmai nehézségeket, továbbá jelentős bevételkiesést és többletköltséget okozna.

Önkéntes jóság ünnepe

2016. április. 27. Kitekintő

Önkéntes jóság ünnepe 25 éves a Szegényeket Támogató Alapítvány A Szegényeket Támogató Alapítvány fennállásának 25. évfordulója alkalmából ünnepséget tartottak Székesfehérváron. A vendégeket  dr. Cser-Palkovics András polgármester,  Vargha Tamás , Székesfehérvár országgyűlési képviselője és  Zugor Zsuzsanna , a Szegényeket Támogató Alapítvány kurátora köszöntötte. Nem maradt ajándék nélkül a születésnap, az összegyűlt támogatásból sikerült megvásárolni a szervezet kisteherautóját, amely az adományok célba juttatásában nyújt nagy segítséget a SZETA-nak.

Ősbemutató a Vörösmarty Színházban

2016. április. 12. Kitekintő

Ősbemutató a Vörösmarty Színházban  Jön: A rajongók Magyarországi ősbemutatója lesz Székesfehérváron Robert Musil  A rajongók című drámájának. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ igazgatója, dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, az előadás rendezője és Zoób Kati designer, az előadás jelmeztervezője tartottak tájékoztatót az előadásról. A bonyolult történetvezetésű, szenvedélyes színmű különös szellemi gazdagságot ígér a nézőknek, a látványvilágban az art déco stílusában megjelenő komplikált és ravasz minimalizmus jegyében. A székesfehérvári bemutatóra április 23-án kerül sor. Az ősbemutató a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös produkció lesz a Vörösmarty Színházban.  

Költészet napja - színház és költészet

2016. április. 11. Kitekintő

Költészet napja - színház és költészet Versek és dalok az elmúlt 120 év magyar költészetéből, a Vígszínház születésnapja alkalmából Költészet és színház, édestestvérek a művészetekben. Bennük a "látomás és indulat" - Füst Milánt megidézve - a közös nyelv, az anyanyelv segítségével válik teremtő gondolattá, emberi szépséggé. Nem véletlen, hogy az elmúlt 120 év alatt, drámaköltőinknek köszönhetően, éppen a Vígszínházban jutott érvényre a "diadalmas pesti magyar nyelv", s vált a színház a szó igaz értelmében népszínházzá, ahol a színpadon a szereplők, s a nézőtéren a nézők egy nyelven gondolkoznak és beszélnek. 

Fejér Megyei Diáknapok 2016

2016. április. 10. Kitekintő

Fejér Megyei Diáknapok 2016 Fesztiváldíjas a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola A Fejér Megyei Diáknapok gáláján, amelyen a háromnapos kulturális fesztivál legjobb előadásai szerepeltek, vasárnap tartották Dunaújvárosban.  A színvonalas záró programon adták át a különdíjakat, a kategória-győztesek elismeréseit, valamint a nagydíjakat és a fesztiváldíjat – amit 2016-ban a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola kapott. A rendezvényen részt vett Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Mészáros Attila, Székesfehérvár és Gombos István, Dunaújváros alpolgármestere.  

Tizenegy kategóriában versenyeznek a középiskolások

2016. március. 29. Kitekintő

Tizenegy kategóriában versenyeznek a középiskolások Fejér Megyei Diáknapok –április 8-10. Három nap, harminchárom középiskola, hatszáz produkció és alkotás, több mint ezer résztvevő – április 8–10. között, a Fejér Megyei Diáknapokon a megye középiskolásai tizenegy művészeti kategóriában mérik össze tudásukat Dunaújvárosban. Fejér megye 51 középfokú oktatási intézményéből 33 kapcsolódott be az idei rendezvénybe, 1077 résztvevővel. A legnépesebb csapattal, 119 fővel a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola nevezett, őket 114 fővel a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium, 111 fővel a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és 107 fővel a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola követi. Székesfehérvárt 16, Dunaújvárost 9 intézmény képviseli, a kisebb települések közül Mór tűnik ki a maga 46 fő indulójával.

A katyńi áldozatokra emlékeztek Fehérváron

2016. március. 22. Kitekintő

 A katyńi áldozatokra emlékeztek Fehérváron Hagyományosan a Katyń keresztnél tartottak megemlékezést Lengyelország legfájóbb nemzeti tragédiája, a katyńi mészárlás évfordulóján. A Jávor Ottó téren az 1940 tavaszán, a Katyń környéki erdőkben kivégzett és jeltelen tömegsírokba temetett csaknem 22 ezer lengyel értelmiséginek, tisztnek és tisztségviselőnek az emléke előtt tisztelegtek kedden délelőtt.  A néma koszorúzáson részt vett dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, az Opole vajdaságból érkezett delegáció tagjai, Spányi Antal megyés püspök, valamint a Fejér Megyei Kormányhivatal, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, Székesfehérvár Önkormányzatának, valamint a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség képviselői. A koszorúzást az Opolei Fryderyk Chopin Állami Zeneiskola Fúvós Együttese kísérte.

Oroszországi németek vagy németországi oroszok

2016. március. 12. Kitekintő

Oroszországi németek vagy németországi oroszok Wittmann Edina írása -  nemzetközi tanulmányok MA Harc az oroszországi németekért A 18. században Németországból Oroszországba kivándorolt emberek történetét kívánom bemutatni, különös tekintettel a Szovjetunió felbomlását követően egyre nagyobb ütemben történő visszatelepülésükre Németországba. A visszatelepülés lehetőségének jogi hátterét és a visszatelepültek régi-új hazájukban megélt nehézségeit is elemezni fogom, továbbá az orosz kormány jelenlegi az oroszországi németek további elvándorlását gátló és a már kivándoroltak visszatelepülését támogató politikájára is kitérek.

A velencei kalmár újra Fehérváron

2016. március. 01. Kitekintő

A velencei kalmár újra Fehérváron Szele Bálint Az egyéniség elveszik a tömegben 1988 után most másodszor láthatja a székesfehérvári közönség Shakespeare A velencei kalmár ját. Mivel az idei Shakespeare-év, a költő halálának 400. évfordulója, szükség is van arra, hogy lássuk: amit Shakespeare annakidején elképzelt és színpadra vitt, ma is érvényes mondanivalót közvetít: négyszáz év megannyi technikai fejlődése sem leplezheti el, hogy az emberi természet semmit sem változott. 

Öt éves a Székesfehérvári Diáktanács

2016. február. 25. Kitekintő

Öt éves a Székesfehérvári Diáktanács  Jubileumi közgyűlését tartotta csütörtökön este a Városházán a Székesfehérvári Diáktanács, amely idén ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját. Az eseményre meghívást kaptak a testület korábbi és jelenlegi tagjai, valamint az őket segítő pedagógusok és intézményvezetők. Az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester, valamint Korompai István és Bódig Péter, a Diáktanács első, illetve mostani elnöke köszöntötték a résztvevőket.  

Trónon maradtak a királyiak

2016. február. 14. Kitekintő

Trónon maradtak a királyiak A Real Madrid harmadszor nyerte meg a Szent István Kupát Véget értek Európa egyik legrangosabb kosárlabda utánpótlástornájának, a IV. Szent István Kupa küzdelmei. A viadalon a vasárnapi helyosztókon is pazar egyéni és csapat teljesítményeket láthatott az Alba Regia Sportcsarnokba ellátogató közönség. A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia együttese hetedik helyezett lett, a bronzérmet pedig az U16-os magyar kosárlabda válogatott szerezte meg. A torna fináléjában a címvédő Real Madrid és az olasz Stellazzura Rome csapott össze az aranyért. A találkozót a madridiak nyerték 80-71-re, így megvédték címüket.

Tom Lantos sétány a 13. kerületben

2016. február. 10. Kitekintő

Tom Lantos sétány a 13. kerületben Dr. Tóth József: "...olyan személyről nevezünk el közterületet, akinek élete fontos szakasza kapcsolódott a XIII. kerülethez.” Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Tom Lantos magyar származású amerikai képviselőház tagjának tiszteletére, születésének 88. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen sétányt avatott, amelyet dr. Tóth József a kerület polgármestere adott át. A névadónak felbecsülhetetlen érdemei voltak az Amerikai Egyesült Államok és a demokratikus Magyarország kapcsolatainak fejlődésében. Az eseményt levélüzenetben köszöntötte Joseph R. Biden az USA alelnöke is. Az ünnepi eseményen részt vett Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra akkreditált nagykövete is.

Kárpátaljai gyerekeket támogat a Megyei Jogú Városok Szövetsége

2016. február. 09. Kitekintő

Kárpátaljai gyerekeket támogat a Megyei Jogú Városok Szövetsége Székesfehérvár Önkormányzata 10 millió forinttal segített Az Országház Delegációs termében ma ünnepélyes keretek között, jelképesen is átadták azt a 115 millió forintot, amit kárpátaljai gyerekeknek gyűjtött össze a Megyei Jogú Városok Szövetsége. A befolyt összegből 70 millió forintot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, 45 millió forintot a Kárpátalja Hitéletéért Alapítvány vett át annak érdekében, hogy azt a kárpátaljai gyermekek egészségének javítására, valamint sorsának jobbá fordítására használja fel. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata az adománygyűjtéshez 5 millió forinttal járult hozzá, korábban pedig már két, többségében magyarok lakta települést is támogatott a város, szintén 5 millió forinttal.

CSOK – jó lehetőség, felelős döntéssel

2016. február. 03. Kitekintő

CSOK – jó lehetőség, felelős döntéssel   A banki hitelek rendezésével kapcsolatos legfrissebb tudnivalókról és a Családi Otthonteremtési Kedvezményről tartottak sajtótájékoztatót kedden a Devizaszerződés Kezelő Iroda szervezésében. Elhangzott, hogy rengeteg peres eljárás van folyamatban, melyek rendezése másfél – két évet is igénybe vehet, de a folyamat összességében jó irányba halad. A folyamatosan bővülő CSOK rendszere jó lehetőségeket kínál, melyekről azonban felelősen, az anyagi teherbíró képesség figyelembevételével érdemes dönteniük az érintetteknek. A tájékoztatót Róth Péter alpolgármester, Törteli Zoltán, a MOST Cselekvők Egyesületének elnöke és Németh Zoltán, a Lakáskulcs Ingatlanfejlesztő Kft. székesfehérvári irodájának vezetője tartotta a Fehérári Civil Központban. 

A holnap kerülete

2016. január. 28. Kitekintő

A holnap kerülete Újabb magasrangú elismerést kapott a 13. kerület, ezúttal a "Holnap Városáért 2015" díjat vehette át  az önkormányzat nevében Holopné Schramek Kornélia alpolgármester  január 21-én.  Az elismerést a City Hungary program adományozta, és a helyi közösségek, helyi emberek követendő példáira hívja fel a figyelmet. Az eseményt dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, az ország korábbi nemzeti erőforrás minisztere nyitotta meg.

Felsőoktatási Expo Székesfehérváron

2016. január. 26. Kitekintő

Felsőoktatási Expo Székesfehérváron Már a megnyitóra megtelt érdeklődő középiskolásokkal és pedagógusokkal a Vodafone Sportcentrum, ahol első ízben, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az Alba Regia Felsőoktatási Expo-t Székesfehérvár Önkormányzatának kezdeményezésére. Az oktatási seregszemlén külön standokon mutatták be képzési kínálatukat, illetve profiljukat a város felsőoktatási intézményei és a duális képzéshez csatlakozott cégek, gazdasági szervezetek. 

A kultúrával építkezünk

2016. január. 22. Kitekintő

A kultúrával építkezünk A hagyományokhoz hűen  a Vörösmarty Színházban megrendezett gálaműsorral ünnepelte Székesfehérvár városa a Magyar Kultúra Napját. A Szózat megalkotásának 180. évfordulója tiszteletére idén nemzeti költeményünkkel kezdődött a gála Lábodi Ádám színművész tolmácsolásában, majd Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, a Székesfehérvári Szenátus tagja köszöntötte az ünneplőket. Idén dr. Arató Antal könyvtáros, a korábbi Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár címzetes igazgatója vette át a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat dr. Cser-Palkovics András polgármestertől. Az est az Alba Regia Táncegyüttes „Mozdulatlan legendák” című produkciójával folytatódott a teátrumban.

Magyar kultúra napja 2016

2016. január. 21. Kitekintő

Magyar kultúra napja 2016 Az állami szereplőknek az a dolgunk, hogy mindenki számára biztosítsák a hozzáférést a kultúrához - hangsúlyozta Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, aki a magyar kultúra napja alkalmából csütörtökön Budapesten átadta a Balassa Péter-, a Csokonai Vitéz Mihály-, a Közművelődési Minőség és Könyvtári Minőségi Díjakat, valamint a Minősített Közművelődési Intézmény és Minősített Könyvtár címeket.

Lehetőségek a KJF orosházi intézetében

2016. január. 20. Kitekintő

Startol a keresztféléves képzés  A január 20-ai időpont sokak életében sorsfordító lehetett, hiszen ekkor hirdették ki a 2016 februárjában induló felsőoktatási képzések ponthatárait. Orosházán most nem indult képzés. Alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre lehetett jelentkezni.  A felvi.hu által közzétett statisztikák szerint  az összesen 5450 jelentkező 53 %-a férfi, és több mint 75 százalékuk 20 és 26 év közötti.  

Európa két fajsúlyos politikusa miről is beszélt

2016. január. 15. Kitekintő

Európa két fajsúlyos politikusa miről is beszélt Simon János A „Zöld juhok” hallgatnak míg Orbán és Kaczynski megegyeznek Orbán Viktor január 12-én villámlátogatást tett Lengyelországban, ahol többórás négyszemközti megbeszélést folytatott Jarosław Kaczyńskival, a lengyel kormánypárt (PiS) vezetőjével egy vidéki város „Zöld Juh” nevű panziójában. Mivel a zöld juhok hallgattak, sajtótájékoztató nem volt, azóta mindenki csak találgatja, hogy Európa két fajsúlyos politikusa miről is beszélt, miről egyezhettek meg, és miért éppen most? 

Koszorúzás a Gidófalvy utcában

2016. január. 12. Kitekintő

Koszorúzás a Gidófalvy utcában Kürtjel kerületünk idei, első ünnepén Koszorúzási ünnepséget tartott a Gidófalvy Emlékbizottság az antifasiszta katonatisztről elnevezett utcában január 9-én, születésének száztizenötödik, halálának hetvenegyedik évfordulóján. Gidófalvy Lajos jelentős ellenállási csoportot vezetett a II. világháború idején. Főhadnagyi rangban vezette a KISKA alakulatot, amely a kisegítő karhatalmi feladatok szervezését végezte. 

Női kvóta az Unió gazdaságában: szükség vagy beavatkozás?

2016. január. 06. Kitekintő

Női  kvóta az Unió gazdaságában: szükség vagy beavatkozás? Folmeg Márta / a szerző a Kodolányi János Főiskola tudományos munkatársa, az ELTE-BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola abszolvált hallgatója /   Nők a pályán Bevezetés A nők szubjektív jól-lét érzetét közvetlenül befolyásolja társadalomban betöltött szerepük, munkaerő-pici helyzetük. Valamint a rendszerváltás után kialakult új társadalmi berendezkedés és a napjainkban megfigyelhető társadalmi szerepváltozások is nagy hatással vannak az egyéni jól-lét érzet kialakulásához, az önmegvalósítás sikeres véghezviteléhez.

2016.

2015. december. 31. Kitekintő

2016. Újévi gondolatok mindenkorra   Újév. A fogadalmak időpontja, amikor hisszük, hogy reggel valami jobb és boldogabb kezdődik. Elég, ha hagyjuk, hogy hasson ránk a fizikusok és csillagászok által megállapított kezdet mágiája, lenullázzuk a számlálót, összeállítjuk a fogadalmak és eskük listáját, amelyet úgysem tartunk be. Már az újévi ebéd után rágyújtunk az első cigarettára, január közepén már nem hiszünk abban, hogy az év végére folyékonyan beszélünk angolul, a fogyókúrát elhalasztjuk "jobb időkre", a nyári szabadságra. Addig úgyis mindenki elfelejti. De ezen a kivételes újévi éjszakán még mindig úgy érezzük, hogy nemcsak új év kezdődik, hanem most kezdődik minden. /Janusz L. Wisniewski/  

Karácsony 2015

2015. december. 24. Kitekintő

Karácsony 2015 Örök ajándék Már a küszöbön áll a karácsony, az egész esztendőben várt mesterkéletlenül őszinte ünnep, amit a harmadik évezred kíméletlen világában is a szeretetnek, a megbékélésnek szentelünk. Advent heteiben a várakozás különleges érzése apránként költözött a lelkünkbe, napról-napra erősebbé vált az érzés, hogy szeretném megölelni az egész világot. 

Bemutatkoztak a Kodolányi Szépíróműhely prózásai

2015. december. 10. Kitekintő

 Bemutatkoztak a Kodolányi Szépíróműhely prózásai „Versírási hajlamait prózában éli ki” Rendhagyó év van a Kodolányi Szépíróműhely mögött, hiszen az elmúlt félévek gyakorlatától eltérően már nem összevonva tartanak felolvasást a fiatal írók, hanem külön est jár a próza, a líra és a dráma csoportnak is. Petőcz András, az írókurzus vezetője azt mondta, a megnövekedett hallgatói létszám miatt úgy igazságos, ha mindenki külön kap bemutatkozási lehetőséget. A felolvasások sorát a prózások nyitották december 7-én a Kodolányi János Főiskola aulájában.

Filmen Shakespeare legpergőbb, legizgalmasabb, egyben legköltőibb drámája

2015. november. 30. Kitekintő

Filmen Shakespeare legpergőbb, legizgalmasabb, egyben legköltőibb drámája Szele Bálint „Szaván fogom a sorsot” A Macbeth című filmről (2015) Mindig fél kicsit a filmfeldolgozásoktól az, aki a drámák olvasásához, színpadi bemutatásához szokott hozzá. Vannak megszállottak, akik eredetiben olvassák Shakespeare műveit, a lábjegyzeteket is, maguknak építik fel és képzelik el a látványvilágot, a szereplőket, a hangokat, s minden kis nyelvi bravúrt egyenként ízlelgetnek. Különösen izgalmas ebből a szempontból a Macbeth , Shakespeare legpergőbb, legizgalmasabb, egyben legköltőibb drámája, amelynek ráadásul nemrég készült el az új magyar fordítása Kállay Géza jóvoltából. 

Böjte Csaba: a szórvány jó híd

2015. november. 29. Kitekintő

Böjte Csaba: a szórvány jó híd Bíró István - kommunikáció és közkapcsolatok szak, III. évf. /a szerző a Sapientia Egyetem Csíkszeredai Karának hallgatója, a KJF-en erasmus ösztöndíjjal tanul/ Isten ott is pont olyan közel van, mint bárhol máshol Az Országgyűlés novemberi eleji döntése értelmében a Magyar Szórvány Napja lett november 15-e. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születése és egyben halála évfordulóján  a magyar közszolgálati média tematikus műsorfolyamot sugárzott, amelynek egyik házigazdája Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója volt. Böjte Csabával a szórványban élő közösségek helyzetéről készítettem interjút.

Tarbay Gabriella: Moreszk szecesszió

2015. november. 27. Kitekintő

Tarbay Gabriella: Moreszk szecesszió   Egy Bugatti bútoregyüttes nyomában Vannak még csodák… Erre gondolok, amikor a régiség bolt tulajdonosát szelíden félretolva – hogy a szemem elé táruló látványnak ne álljon útjában – meghökkenve kérdezem: magának Bugattijai vannak? Ugyanis egy-egy eddig ismeretlen Carlo Bugatti (1856 –1940) bútor felbukkanása is világszenzáció, de az, hogy itt Pesten, a Falk Miksa utcában, aszimmetrikus összeállításában formabontónak nevezhető teljes fogadószoba együttese csillan fel a fáradtan lebukó nap sugaraiban, már kész csoda. 

Diploma nyelvvizsga nélkül?

2015. november. 24. Kitekintő

Diploma nyelvvizsga nélkül? Gajdó Petra Kilencven százalékban a diploma megszerzése céljából tanulják a lovárit Nyelvvizsga nélkül nincs diploma – ezt jól tudják azok a Kodolányin végzett hallgatók is, akik megszerezték az abszolutóriumot, mégsem kapták kézhez az oklevelüket. Mindezt rendeletben szabályozza a felsőoktatási törvény, megkerülni tehát aligha lehetséges, megszerezni a szükséges papírt viszont nem lehetetlen akkor sem, ha az idő szűke miatt esetleg úgy tűnne. Utánajártunk, mi a legbiztosabb és leggyorsabb módja a nyelvvizsga-probléma megoldásának. 

'56 dicsőséges napjai

2015. október. 23. Kitekintő

Prof. Dr. Zachar József (1943-2009) Nagyhatalmi játék – magyar véráldozat (Megjelent a Jel folyóirat 2009. októberi számában)   

25 éves Székesfehérvár Önkormányzata

2015. október. 21. Kitekintő

 25 éves Székesfehérvár Önkormányzata Díszközgyűléssel ünnepelték a jubileumot Székesfehérvár Önkormányzata megalakulásának negyedszázados jubileumát ünnepelte kedden este a Vörösmarty Színházban. A Díszközgyűlés vendégei között ott voltak a helyi közélet egykori és jelenlegi szereplői: polgármesterek, alpolgármesterek, jegyzők, önkormányzati képviselők, valamint a város főbb intézményeinek, szervezeteinek vezetői. Az ünneplők között volt dr. Simon László kormánymegbízott, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Spányi Antal megyés püspök, Oláh József ezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának megbízott törzsfőnök-helyettese, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Kovács Zoltán, Fejér megye jegyzője, a város egykori polgármesterei, Balsay István és Warvasovszky Tihamér, valamint dr. Bóka Viktor, Székesfehérvár Megyei Jogú Város jegyzője. Az est házigazdája dr. Cser-Palkovics András polgármester volt.  Az ünnepi közgyűlés a jelenlévők néma főhajtásával kezdődött, ezzel emlékeztek mindazokra, akik az elmúlt negyedszázadban Fehérvárért dolgoztak, de ma már nincsenek közöttünk.

PROJEKTNYITÓ OROSHÁZÁN

2015. október. 13. Kitekintő

PROJEKTNYITÓ OROSHÁZÁN Nagyszabású uniós projekt kezdődik el „KEIRDI Kutatási Szolgáltatás Design: RIQ & Lead modell. Interdiszciplináris kutatói teamek felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás és a célzott alapkutatás területén” címmel Orosházán. Az Európai Uniós támogatással megvalósuló, TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0005 azonosítószámú projekt küldetése a Kodolányi Európai Integrációs Kutató és Fejlesztő Intézetének (KEIRDI) eredményes hozzájárulása a Közép-dunántúli és a Dél-alföldi régiókban a K+F+I célok vonatkozásában a 2020 programokban kitűzött célok távolságának csökkentése.

Kiállítás az olvasás népszerűsítéséért

2015. október. 07. Kitekintő

Kiállítás az olvasás népszerűsítéséért Olvass és írj Anne Frankkal! Székesfehérváron a Gárdonyi Géza Művelődési Házban várja az érdeklődőket a Hollandiából érkezett „Olvass és írj Anne Frankkal!” című interaktív kiállítás, amelyet Brájer Éva alpolgármester nyitott meg. Az október végéig látogatható ismeretterjesztő tárlat anyagát Kulcsár Dorottya, az Amszterdami Anne Frank Ház Magyarországi Nagykövete ismertette.

Villámcsődület a Zene Világnapján

2015. október. 02. Kitekintő

Villámcsődület a Zene Világnapján Nemcsak énekórákon énekelnek A Zene Világnapjának az alapötlete Yehudi Menuhin hegedűművésztől származik, aki a spontán zenei megnyilvánulások, köztéri koncertek mellett szólva kezdeményezte a megemlékezést, hogy a zene és az élmény öröme minél több emberhez elérjen. A fehérvári ünneplés délelőtt kezdődött: két iskola örvendeztette meg műsorral a járókelőket a Belvárosban. Székesfehérváron a Nemzeti Emlékhelynél  flashmobbal ünnepelt a Zene Világnapján   a Munkácsy Mihály Általános Iskola: a diákok tréfás népdalokkal örvendeztették meg az arra járókat. A Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI növendékei a Városház téren adtak koncertet, amelyben egyaránt helyet kapott a klasszikus és a népzene is. Igazi villámcsődület alakult ki a kezdeményezésre: a zeneiskolásoknak köszönhetően több száz gyerek hallgatott zenét, az óvodások spontán, vidám táncra kerekedtek.

Kilencven százalék munka, tíz százalék tehetség szükséges

2015. október. 01. Kitekintő

Kilencven százalék munka, tíz százalék tehetség szükséges Holcz Csaba – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Interjú Petőcz András író-tanárral Mindenkinek van egy története, amit megosztana az egész világgal. Akár egész könyvek születnek sokunk fejében, amik egy nap remélhetőleg papírra is kerülnek, de nagy kérdés, hogy milyen út vezet a sikeres írói pálya felé. A kérdésre Petőcz András, József Attila-, Márai- és UNESCO-díjas író válaszolt főiskolai rádióműsorom, a Hangoskönyv első adásában. Ennek írott változata az alábbi interjú.

Levéltárban a Magyar Rádió történelmi dokumentumai

2015. szeptember. 24. Kitekintő

 Levéltárban a Magyar Rádió történelmi dokumentumai Interjú Simándi Irén történésszel Levéltárba kerülnek a Magyar Rádió történelmi értékű dokumentumai, ezek első csomagját csütörtökön adták át a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának. Az átadásról, valamint a kutatás részleteiről Simándi Irén történésszel beszélgettünk.

Ősszel is nyitva a Balaton

2015. szeptember. 17. Kitekintő

Ősszel is nyitva a Balaton A bor és gasztronómia az őszi turisztikai kínálat középpontjában   Már második évben maradnak nyitva az ajtók és kapuk a Balatonnál - szeptember 25 - október 5. között számos vonzó programmal várja a régió az őszi Balaton, a kiváló borok és a balatoni ízvilág szerelmeseit. A programok között az elmúlt évhez hasonlóan idén is találunk vezetett túrákat, pincetúrákat, őszi balatoni menüt kínáló éttermeket és boros programokat, sőt vízre is szállhatunk. 

Interjú Brian Doyle amerikai íróval

2015. szeptember. 14. Kitekintő

 Interjú Brian Doyle amerikai íróval Kelemen Anna "Megjelent egy könyvem, de egy szót sem értek belőle" Brian Doyle neve itthon eddig szinte ismeretlen volt, noha olyan komoly irodalmi díjat is bezsebelt már, amit korábban többek között Kurt Vonnegutnak ítéltek oda. Nagyon úgy tűnik, hogy az amerikai író most végre előléphet a homályból: legutóbbi regénye, a Ne hagyd el a hajót! (The Plover) idén megjelent magyar fordításban is. A vele készített villáminterjúban Doyle azt írta, szabályosan szórakoztatja, hogy a magyar kiadásnak köszönhetően van egy könyve, amiből egy szót sem ért. Órákig sorolhatnánk, hány díjat kapott, hány lap szerzője, hány könyvet adott ki és ezeket hány nyelvre fordították le, ha viszont azt kérdezném, van-e magyar nyelvű kötete, rövid lenne a válasz: idén jelent meg az első. Fontos önnek, hogy a Ne hagyd el a hajót! főhőse, Declan O Donnel nem csak a Csendes-óceánon hajókázik, hanem eljutott egy nagyon távoli, európai országba is?

Kairó, a "világ anyja"

2015. szeptember. 07. Kitekintő

Kairó, a "világ anyja" Halász Levente /a szerző az MTA Szociológiai Intézetének tudományos segédmunkatársa, a KJF Nemzetközi Képzési és Szolgáltató Központjának nemzetközi projektmenedzsere, az Európai Város- és Regionális Tudományi Intézeti Tanszék tudományos munkatársa/ Három piramis sziluettje uralja a Közel-Kelet fővárosát  „A világ anyja”, „a világmindenség metropolisza”, „az ezer minaret városa”, „az emberi faj hangyabolya”. Ezen megtisztelő és sokatmondó nevekkel aposztrofálják a Közel-Kelet hihetetlenül sokszínű, megállíthatatlanul fejlődő és állandóan változó fővárosát, a 969-ben alapított Kairót. A közel százmilliós Egyiptom fővárosa Földünk leghosszabb jövevényfolyója, a Nílus termékeny deltatorkolatának gyújtópontjában, a Szahara északi előterében helyezkedik el, a Földközi-tengertől százhatvanöt, a világ tektonikailag egyik legaktívabb hasadékvölgy-rendszere mentén kialakult Vörös-tengertől százhúsz kilométer távolságra.

Tűzijáték, közlekedésváltozások

2015. augusztus. 19. Kitekintő

Tűzijáték, közlekedésváltozások Fokozottan felügyeli az augusztus 20-ai ünnepi rendezvényeket a katasztrófavédelem Száz tűzoltó biztosítja a tűzijátékot Budapesten, és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon készenlétben lévők létszámát is megemelik - közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának kommunikációs szolgálata.

Helyőrségi zenekarok találkozója

2015. augusztus. 18. Kitekintő

Helyőrségi zenekarok találkozója Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál harmadszor Négy zenekar közreműködésével, harmadszor rendezték meg kedden délután a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivált. A Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat keretében szervezett kulturális esemény a helyőrségi zenekarok térzenéjével kezdődött, majd szakalaki bemutatót tartottak és összevont koncertet is adtak a muzsikusok a Zichy színpad előtt. A megjelenteket Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte.

Elkezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok programjai

2015. augusztus. 14. Kitekintő

Elkezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok programjai „Király és városa” – tudományos konferencia a Városházán   A „Király és városa” című konferenciával elkezdődött a 2015. évi Székesfehérvári Királyi Napok tíznapos rendezvénysorozata Székesfehérváron. Az Árpád-ház Programhoz kapcsolódó tudományos ülésen a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának neves szakemberei számoltak be a város főként középkori történetéről a legújabb kutatási eredményekre alapozva. A résztvevőket dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Pósán László, az Országgyűlés Kulturális bizottságának alelnöke köszöntötte a Városháza Dísztermében. 

XXI. Magyar Öregcserkész Találkozó

2015. augusztus. 13. Kitekintő

XXI. Magyar Öregcserkész Találkozó   Erdélyből, a Felvidékről és Délvidékről, illetve hazánk számos pontjáról érkeztek vendégek a XXI. Magyar Öregcserkész Találkozóra, amelynek ezúttal Székesfehérvár ad otthon. A háromnapos programsorozat kapcsolódik az idei Kaszap István Emlékévhez. A résztvevőket Spányi Antal megyés püspök és Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a József Attila Középiskolai Kollégiumban rendezett megnyitón.

Hiánypótló alkotás Szent István király életéről

2015. augusztus. 12. Kitekintő

Hiánypótló alkotás Szent István király életéről Mindennapi használatra készítették a nagyszabású művet Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Ház Szent István termében ma mutatták be az „Énekek Szent István király tiszteletére” című könyvet. A kötetet Kovács Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tudományos munkatársa, az Egyházzenei Kutatócsoport vezetője, valamint Medgyesy S. Norbert történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója szerkesztette, a CD-lemez összeállításában pedig művészeti vezetőként Vakler Anna, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanára működött közre. A Székesfehérvári Királyi Napok 2015 ünnepi programjainak keretében szervezett eseményen Spányi Antal megyés püspök, valamint dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is méltatta a Szent István királyról szóló kiadványt.

Átigazol a fehérvári jégkorong klasszis

2015. augusztus. 10. Kitekintő

Átigazol a fehérvári jégkorong klasszis Megköszönte a polgármester a csapatkapitány munkáját Nyolc Székesfehérváron töltött szezon után a Magyar Atlétikai Club együttesénél folytatja pályafutását Tokaji Viktor. A Fehérvár AV19 hátvédje hat éven keresztül töltötte be a csapatkapitányi tisztséget klubnál. A leköszönő csapatkapitányt hétfőn délután Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András fogadta a Városházán, aki Polgármesteri Elismerő Emlékéremmel tüntette ki Tokajit az elmúlt évek eredményes szerepléséért. 

Atlétikai Magyar Bajnokság Fehérváron

2015. augusztus. 08. Kitekintő

Atlétikai Magyar Bajnokság Fehérváron   Olimpikonok a magyar atlétika legfontosabb hazai versenyén Elkezdődött a 120. Atlétikai Magyar Bajnokság a székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban. A küzdelmek a férfi és női selejtezőkkel indultak, amelyet az ünnepélyes megnyitó követett. Ezután a százméteres síkfutás mindkét nemében hirdettek győztest. Az egész hétvégén ingyenesen látogatható Atlétikai Magyar Bajnokság vasárnap estig tart majd, amelyen a hazai atlétika legnagyobb klasszisai mérettetik meg magukat. A bajnokságon kettőszáznyolcvanhárom férfi egyéni, valamint kettőszáznegyvennyolc női versenyző vesz részt, amely összesen tizenhét férfi és tizenhárom női váltót jelent. Ezen a hétvégén a sportok királynőjének olyan hazai nagyágyúi szerepelnek a székesfehérvári viadalon, mint az olimpiai bajnok Pars Krisztián, az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán, a fedett pályás Európa-bajnok Márton Anita, a múlt héten riói szintet elérő Baji Balázs, vagy az U23-as atlétikai Eb-n aranyérmet szerző hétpróbázó, Krizsán Xénia.

Székesfehérvári Királyi Napok 2015.

2015. augusztus. 03. Kitekintő

Székesfehérvári Királyi Napok 2015. Elkezdődtek a Koronázási Szertartásjáték próbái Páratlan összművészeti programsorozatot kínál idén a Székesfehérvári Királyi Napok: középkori vásári hangulat a Városház téren, korhű játékok, fényfestészeti műalkotások a Belváros házfalain, óriásbábok és Könyves Kálmán királlyá koronázásának ceremóniája, koncertek, szakrális ünnepek, konferencia és nemzetközi néptáncfesztivál várja augusztus 14-től az érdeklődőket.

50 éve épült Fehérváron az első panelház

2015. július. 28. Kitekintő

50 éve épült Fehérváron az első panelház Kiállítást és konferenciát is rendeznek Emléktáblát avattak Székesfehérváron a Deák Ferenc utcában az ötven évvel ezelőtt elsőként felépült panelház homlokzatán. Az ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester, Molnár Tamás, a városrész önkormányzati képviselője, Kiss Lajos, az ARÉV Baráti Kör Egyesület elnöke, valamint a ház egykori építői, volt és jelenlegi lakói vettek részt. Az évforduló alkalmából programsorozatot indít az ARÉV Baráti Kör Egyesület és a Szent István Király Múzeum, amely  Székesfehérvár Önkormányzata fővédnökségével valósul meg.

Ötvenezer forintból élnek havonta

2015. július. 24. Kitekintő

Ötvenezer forintból élnek havonta Vizsgálódott az Aktív Fiatalok Kutatócsoport A Magyar Nemzet a közelmúltban az Aktív Fiatalok Kutatócsoport felmérésére hivatkozva közölt adatokat a magyar diákok külföldi munkavállalását illetően. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar egyetemisták és főiskolások átlagosan ötvenezer forintból élnek havonta. A külföldi munkavállalást érintő válaszok szerint a diákok hatvanhárom százaléka rövidebb ideig, ötvenkét százalékuk hosszabb távon is vállalna munkát külhonban. 

Fehérvári küldöttség a WHO konferenciáján

2015. július. 15. Kitekintő

Fehérvári küldöttség a WHO konferenciáján Az Egészségügyi Világszervezet konferenciájára idén nemcsak saját tagvárosaik, hanem a WHO-tól függetlenül működő Európai Egészséges Városok Szövetségének tagjai is meghívást kaptak. Székesfehérvárt egy háromfős küldöttség képviselte Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok vezetésével. A szakmai tanácskozás középpontjában a térség egészségügyi kihívásai és lehetőségei, valamint az egészséges életmód fejlesztéséhez szükséges környezeti és szervezeti kérdések álltak. 

Székesfehérvári Művésztelep harmadszor

2015. július. 14. Kitekintő

Székesfehérvári Művésztelep harmadszor Videómunkákat készítenek a művészek Megnyílt a 3. Székesfehérvári Művésztelep A Szabadművelődés Házában hétfőn délután. A megnyitón Homoky Viktor fotográfus, a Gorsium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola igazgatóhelyettese, zeneelm mondott beszédet, majd a művésztelep résztvevői korábbi munkáikból vetítettek, a fotózás és a videóművészet aktuális problémáira, kérdéseire rámutatva. Idén először videómunkákat, -installációkat készítenek a kéthetes művésztelepen.  

József Attila kicsit elszállt – interjú Petőcz Andrással

2015. július. 13. Kitekintő

József Attila kicsit elszállt – interjú Petőcz Andrással Kelemen Anna Mit csinálnak az írók nyáron (A szerző a Kodolányi János Főiskola egykori hallgatója) Mivel a lehető legkevésbé ésszerű (nehezen tudom elképzelni, hogy valaha is rááll a kezem az észszerűre, csak az nyugtat, hogy a Word még velem van, félelmet nem ismerve pirosoz) útvonalon közelítem meg Petőcz András otthonát, a tűző napon legalább húsz percen keresztül kaptatok fölfelé a vízivárosi macskaköveken és olvadozó járdákon, míg oda nem érek az író főhadiszállására. Több mint húsz éve él itt - a vicc kedvéért, hogy a túrám hajrája se legyen egyszerű menet -, egy lift nélküli ház legfelső emeletén.

Előny lehet a főváros és Balaton közelsége

2015. július. 09. Kitekintő

Előny lehet a főváros és Balaton közelsége Business Excellence közönségdíjat nyert Székesfehérvár Újabb jelentős elismeréssel gazdagodott Székesfehérvár. A királyok városa a vidéki business city kategóriában elnyerte a közönségdíjat a Business Traveller Hungary magazin által indított szavazáson. A júniusban, Budapesten átvett elismerésről és a folyamatosan megújuló városi értékekről sajtótájékoztatón számolt be F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Kft. ügyvezetője és Brájer Éva alpolgármester.  

Nyári kultúrélmények Székesfehérváron

2015. július. 07. Kitekintő

Nyári kultúrélmények Székesfehérváron Augusztus 20-án díjtalanul látogatható a Szent István Király Múzeum Rekordot döntött 420 ezer látogatóval a Múzeumok Éjszakája Székesfehérváron. A Szent István Király Múzeum országos szinten a dobogó harmadik helyét szerezte meg a vidéki városok között: több mint 8300-an voltak kíváncsiak a kiállításokra, tárlatokra, programokra. Fehérváron a nyár további lehetőségeket kínál azoknak, akik szeretik a minőségi kulturális élményeket: időszaki kiállításokkal, koncertekkel, kirándulásokkal várják az érdeklődőket.

Zöld nagykövet a Nobel-békedíjas kutató

2015. június. 19. Kitekintő

Zöld nagykövet a Nobel-békedíjas kutató Ötből négy magyar aggódik a Föld jövőjéért Egyre nagyobb figyelmet és több energiát kell fordítanunk környezetünk védelmére. Hogyan gondolkodunk a környezetvédelemről és földünk jövőjéről, mennyire vagyunk „zöldek”- ezekre a kérdésekre kereste a választ egy friss reprezentatív kutatás. A NaturAqua PlantBottle™„Föld jövője” kutatás eredményei szerint a magyarok négyötöde aggódik a Föld jövőjéért. Az ország lakosságának környezettudatosságát egy százfokú skálán negyvenkettesre értékelték a válaszadók, saját környezettudatosságukat pedig hetvenötösre.

Hetvenhét éves a XIII. kerület

2015. június. 18. Kitekintő

 Hetvenhét éves a XIII. kerület Díszpolgárokat avattak a RaM-ban Hetvenhetedik születésnapját ünnepelte a XIII. kerület, önálló közigazgatási egységgé válását 1938. június 1-jén hirdette ki az akkori főpolgármester. Az ünnepi programsorozat keretében a Radnóti Miklós Művelődési Központban (RaM) dr. Tóth József, a kerület polgármestere díszpolgárrá avatta az életútjuk során kimagasló munkásságú, kerülethez jelentősen kötődő kiemelkedő személyeket: Kéri László politológust és Réz Pál irodalomtörténészt. A XIII. kerületi önkormányzat huszadik esztendeje adományoz díszpolgári címeket. Idén Kéri Lászlónak és Réz Pálnak ítélték oda a díszpolgárságot az ott élők javaslatai alapján. Az ünnepségen, amelyre meghívták az eddigi díszpolgárokat is, Réz Pál személyesen nem tudott megjelenni, a fia képviselte őt. Hatan „Budapest Főváros XIII. Kerületért” díjban részesültek. 

Százhúsz versenyzőpáros adta le nevezését

2015. június. 10. Kitekintő

Százhúsz versenyzőpáros adta le nevezését Hétvégén ismét Székesfehérvár Rallye Ismét felbőgnek a motorok Székesfehérváron, illetve környékén, a nyolcadik Székesfehérvár Rallye-t rendezik meg a hétvégén. A szervezők dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel közös sajtótájékoztatón ismertették a programot. A magyar bajnokság idei negyedik futama ezúttal is – csakúgy, mint egy esztendővel ezelőtt, amikor az év versenyének is megválasztották a fehérvári bajnokit – vegyes talajon zajlik majd, vagyis szombaton murván, míg vasárnap aszfalton száguld majd a mezőny. 

Történelmi traumák a kutatásban és oktatásban

2015. június. 09. Kitekintő

Történelmi traumák a kutatásban és oktatásban Dr. Szabó Péter Vélemény és javaslat a „Társadalmi konfliktusok – társadalmi jól-lét és biztonság – versenyképesség és társadalmi fejlődés projekt 4. számú alprojektjének eredményeihez a közoktatásban dolgozó történelemtanárok részvételével megtartott vitafórumon elhangzottak alapján.

Zöld nap és zöldebb élet

2015. június. 05. Kitekintő

Zöld nap és zöldebb élet Környezetvédelmi Világnap - június 5. Ürge-Vorsatz Diána Nobel-békedíjas klímakutató gondolatai a Környezetvédelmi Világnap alkalmából   Június 5-ét az ENSZ 1972-ben nyilvánította az év legzöldebb napjává, a Környezetvédelmi Világnappá, azzal a céllal, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés fontosságára.

Kilencvenöt év után a békeszerződésről

2015. június. 04. Kitekintő

Kilencvenöt év után a békeszerződésről Zachar Péter Krisztián Trianonra emlékezve „Mert ha csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi jutalmatok van? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik.” (Lukács 6:32) A magyar nemzettudatban a balsors által okozott legsúlyosabb traumaként rögzült az idén 95. évfordulójához érkező június 4-i eseménysor. Noha a megrázkódtatást kísérő fájdalom, értetlenség és sokkhatás szükségessé tette volna az események átgondolt és rendszerezett közös feldolgozását, a politikai körülmények hatására valójában csak elhárítási, majd elfojtási és szublimálási mechanizmusok léptek életbe a traumatikus élmény nyomán. Az események ugyanis nem tették lehetővé az igazságtalannak ítélt, nélkülünk, ámde rólunk meghozott döntés felülvizsgálatát. Így a történelmi eseménysorok mindmáig nem kerülhettek nyugvópontra…

Szabadtéri tárlat nyílt Székesfehérváron

2015. május. 29. Kitekintő

Szabadtéri tárlat nyílt Székesfehérváron Kiállítás az első világháborús hősök tiszteletére  Székesfehérvár első világháborús szerepvállalását mutatja be az a köztéri tablókiállítás, amelyet pénteken nyitottak meg a Városház téren. A Városi Levéltár és Kutatóintézet, valamint Székesfehérvár Önkormányzata a tárlattal tiszteleg a hősök előtt a Nagy Háború századik évfordulója alkalmából. Az augusztus végig látogatható kiállítás megnyitóján  Csurgai Horváth József , a Levéltár igazgatója és  dr. Cser-Palkovics András  polgármester az emlékezés kötelességére hívták fel a figyelmet.

Dokumentumfilm a Vidiről

2015. május. 23. Kitekintő

A film ötletgazdája: Azurák Csaba Dokumentumfilm készült a Videoton UEFA-kupa menetelésének harmincadik évfordulójára. „Az utolsó kupadöntő” díszbemutatóját pénteken este tartották a Cinema Cityben. A vetítésen jelen voltak a Vidi UEFA-kupa döntős bravúrjában részt vett játékosok, szakvezetők, a film készítői, valamint a Videoton FC és Székesfehérvár Önkormányzatának  vezetői. Közösen elevenítették fel a csapat legendás sikersorozatát, amely azóta is a hazai klublabdarúgás történetének legnagyobb sikere. 

Felolvasó est a szemeszter végén

2015. május. 18. Kitekintő

Felolvasó est a szemeszter végén Újabb évfolyam végzett Petőcz András szépíró műhelyében Sokadszor lehetett abban a különleges élményben részem, hogy meghallgathattam a Petőcz András vezette Kodolányi Szépíró Műhely alkotóinak felolvasásait. Ezúttal a Kodolányi főiskola földszinti klubjában tartották szemeszterzáró felolvasó estjüket a szárnyaikat bontogató szépírók. Petőcz András, József Attila-, Márai- és UNESCO-díjas író, a Kodolányi János Főiskola docense 2013 őszén indította el szépírói kurzusát azoknak a hallgatóknak, akik közelebbről akarnak megismerkedni a próza-, a dráma- vagy éppen a versírás szabályaival, titkaival. 

Kortárs Művészeti Fesztivál Fehérváron

2015. május. 13. Kitekintő

Kortárs Művészeti Fesztivál Fehérváron Több mint félszáz produkció húsz helyszínen Gazdag zenei programok, képzőművészeti kiállítások, performansz és slam poetry est is szerepel a 16. Kortárs Művészeti Fesztiválon. A tíznapos eseménysorozat húsz helyszínen, harmincféle programmal, összesen ötvenkét produkcióval közel kétszáz művész és alkotó közreműködésével várja az érdeklődőket. Minderről sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva alpolgármester, Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény igazgatója és a szervezők.

Hamlet a Vörösmarty Színházban

2015. május. 11. Kitekintő

Hamlet a Vörösmarty Színházban Szele Bálint: Lebegés lét és nemlét között A székesfehérvári közönség eddig négy évadban láthatta a Hamletet a Vörösmarty Színházban: 1964 áprilisában a Szegedi Nemzeti Színház, 1970 októberében a veszprémi Petőfi Színház, majd 1984 januárjában a kaposvári Csiky Gergely Színház előadását láthatta a közönség. A legutolsó előadás 1995-ben a Petőfi Színház rossz emlékű bemutatója volt. Minden tekintetben fontos esemény, hogy a székesfehérvári közönség húsz év után a Hamletet saját társulattal, igényes rendezésben és szereposztással láthatta.

Ösztöndíjasok, gyakornokok a Városházán

2015. április. 22. Kitekintő

Ösztöndíjasok, gyakornokok a Városházán „Parlamenti gyakorlat az Országgyűlés Hivatalában”    A parlamenti ösztöndíj-, illetve gyakornok programba felvételt nyert egyetemi hallgatók látogattak Székesfehérvárra.  Dr. Cser-Palkovics András  polgármester a Városházán köszöntötte a fiatalokat, akik többek között az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal feladatairól, illetve a városfejlesztésről kaptak tájékoztatást. Délután a Kormányhivatal, a Járási Hivatal működésével, Székesfehérvár turizmusával és gazdaságával ismerkednek az ösztöndíjasok, illetve városnézés is szerepel a programjukban. 

Húszéves a fehérvári Táncház

2015. április. 16. Kitekintő

 Húszéves a fehérvári Táncház Egy hét a közös ünneplés jegyében „Ez a ház a mi házunk” címmel egy héten át gazdag programokkal ünnepli a Táncház húszéves fennállását az Alba Regia Táncegyesület. Az április 20-26. közötti színes rendezvénysorozatról sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere, Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetője és Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyesület művészeti menedzsere. 

25 éves a Mátyás király-emlékmű

2015. április. 08. Kitekintő

25 éves a Mátyás király-emlékmű Reneszánsz sziget Székesfehérváron A Mátyás király-emlékmű átadásának 25. évfordulója alkalmából ünnepséget rendeztek Székesfehérváron, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester és Melocco Miklós, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, az emlékmű alkotója mondott beszédet.

Beszélgetés a József Attila-díjas Bakonyi Istvánnal

2015. április. 03. Kitekintő

Beszélgetés a József Attila-díjas Bakonyi Istvánnal „…nem lehet mást csinálni, mint elhinteni a magokat.” József Attila-díjat vehetett át Dr. Bakonyi Kovács István irodalomtörténész, kritikus, író, a Kodolányi János Főiskola tanára Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából március 13-án, Budapesten. A József Attila-díjat 1950-ben alapították, kiemelkedő irodalmi tevékenységért adományozható, a Baumgarten Alapítvány megszüntetése után a Baumgarten-díj helyét vette át. 2013-tól évente legfeljebb heten kaphatják meg a díjat. 

Mi Európánk - vetélkedő Székesfehérváron

2015. március. 31. Kitekintő

Mi Európánk -  vetélkedő Székesfehérváron Uniós ismeretek, identitás, értékek – nyelvi és kulturális sokszínűség Immáron hetedik alkalommal került megrendezésre Székesfehérváron „A mi Európánk” (AmiEu) vetélkedő március 28-án. Idén hatvannyolc középiskolás csapat jelentkezett a versenyre, s az interneten bonyolított első két fordulót követően a döntőbe tizenkét csapat jutott be. A hazai csapatok mellett Erdélyből, a Délvidékről, a Felvidékről, illetve Kárpátaljáról érkeztek tizenéves diákok. 

Német-francia kapcsolatok a 20. században

2015. március. 27. Kitekintő

Német-francia kapcsolatok a 20. században Dr. Zachar Péter Krisztián Az „ősellenség” képétől a történelmi megbékélésig A „francia–német tandem” — évszázadnyi szembenállást követően — immár évtizedek óta az európai integráció legfontosabb hajtóerejének tekinthető. A kezdeti „ősellenségekből” a 20. század során fokozatosan vált egy olyan együttműködő páros, mely nagymértékben meghatározta az 1945 után kialakuló európai rendszer működését. Az elmúlt fél évszázad során a körülmények és az együttműködési indítékok is sokat változtak, de a két fél megegyezése minden esetben hozzájárult az Európai Unió továbbfejlődéséhez.

A rádiótörténetet kutató történész nemzeti ünnepe

2015. március. 14. Kitekintő

A rádiótörténetet kutató történész nemzeti ünnepe Dr. Simándi  Irén Nevezetes adás volt 1942. március 15-én 1848. március 15-ike a magyar ifjúság, a magyar nép ünnepe. Emlékét az évtizedek sem homályosították el. A hozzáfűzött tartalom, az ünneplés módja azonban változott. Új lehetőséget adott a Magyar Rádió, ami kilencven évvel ezelőtt 1925. december 1-jén kezdte meg adását. A történetével immár hat éve foglalkozó történész számára kézenfekvő, hogy e rendhagyó ünnepi köszöntő alkalmával a gondolatokat e gazdag forrásból merítse. 

Székesfehérvári elnök a szervezet élén

2015. március. 12. Kitekintő

Székesfehérvári elnök a szervezet élén Mészáros Attilát választották a Magyar CIVINET elnökévé A CIVITAS egy olyan szakmai szervezet, amely a városi közlekedés problémáinak megoldásában segíti az európai uniós tagországok nagyvárosait. Ennek része a Magyar Civinet hálózat is, amelynek egyik alapító tagja Székesfehérvár Önkormányzata. A várost Mészáros Attila alpolgármester képviseli az elnökségben, akit a mai kaposvári találkozón a szervezet elnökévé választottak.

Radnóti-emlékszoba a 13. kerületben

2015. március. 11. Kitekintő

Radnóti-emlékszoba a 13. kerületben A kerületi önkormányzat restauráltatta a bútorokat   Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni bútoraival, személyes tárgyaival berendezett emlékszobát adtak át ma a 13. kerületi RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központban.

Székesfehérvár-Pozsony-újjáéledő kapcsolatok

2015. március. 07. Kitekintő

Székesfehérvár-Pozsony-újjáéledő kapcsolatok Civil kezdeményezés nyomán találkozott ismét a két koronázóváros A Krajczáros Alapítvány szervezésében nyílt I. világháborús kiállítás Pozsonyban, a Zichy palotában. A megnyitóra Székesfehérvárról is többen kiutaztak a szlovák fővárosba, köztük dr. Cser-Palkovics András polgármester. A pozsonyi program alkalmat adott arra is, hogy a két város hivatalosan ismét felvegye a kapcsolatot. 

Képesítési keretrendszer és felsőoktatás

2015. március. 03. Kitekintő

Képesítési keretrendszer és felsőoktatás Brüsszelben rábólintottak a Magyar Képesítési Keretrendszerre Dr. Derényi András, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa a Magyar Képesítési Keretrendszerről /MKKR/, az egymásra épülő képzési szintek összehangolásáról tartott előadást a közelmúltban a Kodolányi János Főiskolán.  Az év második felétől már a Brüsszelben is elfogadott keretrendszernek megfelelően adják ki hazánkban is a végzettséget igazoló dokumentumokat. A felsőoktatási szakemberrel a képesítési keretrendszer céljairól, szükségszerűségéről, gyakorlati hasznáról beszélgettem.

Szűts Zoltán és a számítógépes text-matériák

2015. február. 27. Kitekintő

Szűts Zoltán és a számítógépes text-matériák Szellem a gépben: a komputer-generációk olvasási esélyei / A cikk a Könyvkonnektor e-book kalauz portálon 2015. február 25-én jelent meg/ Szűts Zoltán könyve nem csak tartalom, egyben kultikus tárgy is. De mi legyen az e-bookkal, ahol nincs fizikális megfoghatóság? Hogyan kezeljük az olyan új műfajokat, mint a gépvers, a net-regény, a blog, a hipertext-sztori, az SMS-novella? Kap-e az olvasó segítséget a digitális irodalom menedzseléséhez? Van-e használati útmutató a képernyőn, kijelzőn cikázó szöveg elsajátítási technikáihoz? Az elektronikus művek nem úgy hatnak, mint a nyomtatott elődök – de akkor hogyan? 

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

2015. február. 25. Kitekintő

A kommunizmus áldozataira emlékeztek „Bűn volt feledtetni és bűn lenne feledni…” Közös megemlékezést tartott Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából. Az ’56-osok terén megrendezett eseményen Bobory Zoltán, Fejér megye díszpolgára, a Vörösmarty Társaság elnöke mondott beszédet. A Ciszterci Szent István Gimnázium diákjainak ünnepi műsorát követően koszorúztak a város és a megye, az ’56-os szervezetek, a pártok, az egyházak, és a rendvédelmi szervek képviselői.

Fehérváron fontos a sport és az ifjúság

2015. február. 18. Kitekintő

Fehérváron fontos a sport és az ifjúság Kiemelt beruházások, szilárd alapokon nyugvó költségvetés Székesfehérvár 2015-ös költségvetésének kiemelt beruházásait, a sportot és az ifjúságot érintő programokat ismertette Mészáros Attila. A területekért felelős alpolgármester kiemelte, az idei költségvetés nemcsak a város és intézményei stabil működését biztosítja, hanem lehetőséget nyújt számos előremutató fejlesztés megvalósításához is.

Többoldalú partnerség a színvonalért

2015. február. 10. Kitekintő

Többoldalú partnerség a színvonalért Gödöllői középiskolával is együttműködik a KJF Dr. Torgyik Judit, a Kodolányi János Főiskola tanszékvezetője is részt vett azon a gödöllői középiskolai programon, amelyet a Madách Imre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban tartottak meg január végén. 

Petőcz András és a szamizdat

2015. február. 05. Kitekintő

Petőcz András és a szamizdat Kelemen Anna (A szerző a KodolányiJános Főiskola egykori hallgatója) „…amennyire fullasztó volt a diktatúra, annyira volt izgalmas és pezsgő az ellenzéki körök élete.” Besúgók, szuperlektorok és szamizdat-butik – a kommunizmus idejének Magyarországán járunk. Ez a három szó néhány kulcsfogalom az irodalmi élet ellehetetlenítésére tett kísérletek és a túlélésért küzdő ellenzéki irodalmárok történetében. A József Attila Kör Kádár-korszak kulturális életét feldolgozó beszélgetéssorozatának e heti vendége a Jelenlét folyóirat újraindítója, valamint a Médium Art nevű szamizdat kiadvány létrehozója, Petőcz András volt.

Bevándorlók és befogadók

2015. február. 04. Kitekintő

Bevándorlók és befogadók Koudela Pál A gazdasági beágyazottság és a társadalmi tőke a bevándorlás hátterében Polányi Károly óta a gazdaságszociológia egyik meghatározó kérdésköre a társadalmi beágyazottság.  Hogy újra körüljárjuk a klasszikus utilitarista felfogással való vitáját kiindulópontként Alejandro Portes és Julia Sensebrenner 1993-ban írt tanulmányát választottam (Portes-Sensenbrenner 1993), melyben ők James Coleman társadalmi tőke fogalmát fejlesztik tovább, mélyítik el. 

Fehérvár lesz az Utazás 2015 díszvendége

2015. február. 03. Kitekintő

Fehérvár lesz az Utazás 2015 díszvendége Magyarország-térkép egymillió Lego kockából  Sikeres évzárás és évkezdés, ez jellemzi Székesfehérvár turisztikai életét – hangzott el a Hiemer-házban tartott keddi sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Székesfehérvár polgármestere és a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. F. Szegő Krisztina beszámolt arról, hogy a 2014-es év kiemelkedő szakmai teljesítményéért a fehérvári kft. a Magyar Turizmus Zrt. által alapított „Év Tourinform iroda fenntartója” díjban részesült. Dr. Cser-Palkovics András polgármester pedig bejelentette: Székesfehérvár lesz az Utazás 2015 díszvendége.

Valentin napon a III. Székesfehérvári Szeretetfutást

2015. január. 30. Kitekintő

Kettő és hét kilométeres távot teljesíthetnek a résztvevők a Halesz ligetben A tavalyi esztendő sikereire alapozva harmadik alkalommal is megrendezik a Székesfehérvári Szeretetfutást. Pothárn Fanni Sára BSI futónagykövet és csapata február 14-én, szombaton a Halesz ligetbe vár minden mozogni, kikapcsolódni vágyó gyermeket és felnőttet, akik ezúttal is két táv teljesítése közül választhatnak. A jótékony célú örömfutásról Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok és Pothárn Fanni főszervező tartottak beharangozó sajtótájékoztatót. 

Harmincötezren nézték meg a Seuso-kiállítást

2015. január. 29. Kitekintő

Harmincötezren nézték meg a Seuso-kiállítást Elmennek a Seuso-kincsek Fehérvárról Vasárnap véget ér a legsikeresebb fehérvári kiállítás, a „Seuso-kincs Székesfehérváron”, amelyet közel 35 ezer látogató keresett fel október óta. Hétvégén záróünnepséggel és ingyenes látogatási lehetőséggel készülnek – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere Nádorfi Gabriellával közösen idézte fel az elmúlt hónapok legszebb élményeit, hiszen a bemutatásra került különleges műtárgyak sokak érdeklődését felkeltetették, sok hozzájuk kapcsolódó érdekességet ismerhettek meg a kísérőprogramokra ellátogatók. 

Mi is az a Pegida

2015. január. 26. Kitekintő

Mi is az a Pegida   Wittmann Edina írása -  nemzetközi tanulmányok MA A PEGIDA jelentősége Németországban A PEGIDA elnevezésű egyesület több mint három hónapja alakult, és közel egy hónapja a legtöbb híradásnak témája Németországban. A szervezet neve egy mozaikszó, amelynek jelentése a “Hazafi európaiak a nyugat iszlamizációja ellen” (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes). A szervezet a német parlament azon ülése után alakult, amelyen a Németországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt részére történő fegyverszállítás megszavazásra került. [1] Németországban a PEGIDA október 20-a óta Drezdában szervez békés felvonulásokat, a mozgalom élén az egyesület alapítója, a negyvenegy éves drezdai Lutz Bachmann áll, aki a megmozdulások fő szónoka is.

Meghatározó a hazai sportéletben Fehérvár

2015. január. 12. Kitekintő

Meghatározó a hazai sportéletben Fehérvár Az „Év sportolói” a Városházán A sportvilágban évtizedek óta az esztendő ünnepélyes lezárásának számít az Év sportolóinak megválasztása. Minden szakágban megmérettetnek a versenyzők és nagy öröm, hogy idén öt székesfehérvári sportoló is az élen végzett. Ez alkalomból Kovács Sarolta öttusázót, Huszti Katalin rögbi játékost, Juhász Roland labdarúgót, Hetényi Zoltán jégkorongkapust és Szakolczi Hunor sumo birkózót dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte hétfő délután a Városházán.

Elismerés a Fejér megyei rendőröknek

2015. január. 09. Kitekintő

Elismerés a Fejér megyei rendőröknek Felavatták a Véradóbarát Munkahely táblát a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon A Magyar Vöröskereszt országos vezetősége által 2009-ben alapított Véradóbarát Munkahely díjat minden évben megyénként és a fővárosból egy-egy vállalat, szervezet nyerheti el. A Magyar Vöröskereszt megtisztelő díját Fejér megyében a Rendőrség kapta, a fővárosi elismerést pedig a BKV-nak adományozták.

A britek és az Unió

2015. január. 07. Kitekintő

A britek és az Unió Koudela Pál - Hossó Nikoletta Az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolata néhány fontosabb kérdésben Az utóbbi fél évben felerősödtek az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti viták, feszültségek, melyek számtalan területre kiterjedtek, így ellentmondásba került a két jogi személyiség a növekvő teljesítmény nyomán megemelt befizetési arány, a szabad munkavállalás és a növekvő bevándorlás közötti ellentmondás vagy akár emberi jogi kérdések miatt.

Ösztöndíjprogram fogyatékos hallgatóknak

2015. január. 06. Kitekintő

E hét péntekig lehet pályázni a fogyatékos hallgatók ösztöndíjprogramjára, közölte a Miniszterelnökség a kormány honlapján. A fogyatékos felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramjának célja, hogy szakirányú munkatapasztalat-szerzést biztosítson azoknak a fogyatékos felsőoktatási hallgatóknak, akik szakmailag elhivatottak, munkatapasztalattal még nem rendelkeznek és elkötelezettek a nemzeti közigazgatás iránt.

Jótékonysági Estély Fehérváron

2015. január. 05. Kitekintő

Jótékonysági Estély Fehérváron Jól indul az év az Arany János iskolában Varázslatos dallamok, finom ételek és italok, igazi báli hangulat – és mindez egy közös, jótékonysági célért. Röviden így írható le a 2015-ös Székesfehérvári Jótékonysági Estély, amelyet immár negyedik alkalommal rendezett meg Székesfehérvár Önkormányzata az új esztendő első szombatján a Hotel Magyar Királyban. Az estélyre jegyet váltó száztíz vendég és a rendezvény támogatói idén az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI diákjait segítik.

Ösztöndíj fehérvári diákoknak

2014. december. 12. Kitekintő

Ösztöndíj fehérvári diákoknak "Magyarországot gyarapító, becsületes, magasan képzett szakemberekké váljanak" A Tóth István és Tóth Terézia Tanulmányi Ösztöndíj Közalapítvány 2015. évre is meghirdette tanulmányi ösztöndíj-pályázatát. A következő évben hetvennyolc székesfehérvári általános- és középiskolai tanuló, valamint egyetemi, főiskolai hallgató kap anyagi támogatást tanulmányaik folytatásához. Az ösztöndíjakat ünnepélyes keretek között adták át a Városháza Dísztermében. 

Országos Diákparlament Fehérváron

2014. november. 24. Kitekintő

Országos Diákparlament Fehérváron Bővül az együttműködés a diákok és az oktatási tárca között Plenáris üléssel zárult tegnap az Országos Diákparlament Székesfehérváron. A Vörösmarty Színházban megtartott fórumon részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkár, és átvette a diákok által megfogalmazott ajánlásokat. A hétvége során összeállított és elfogadott javaslatsor negyvenkét pontban foglalja össze a fiatalok által legfontosabbnak tartott kérdéseket. A lista dr. Cser-Palkovics András polgármester javaslatára egy negyvenharmadik ponttal is kiegészült, a még hatékonyabb érdekképviselet jegyében.

Akadálymentesen a fehérvári színházban

2014. november. 20. Kitekintő

Akadálymentesen a fehérvári színházban „Senki nem olyan vak, mint az, aki nem akar látni" Akadálymentesített színházi előadást szervez a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány és a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház a társadalmi érzékenyítés és szemléletformálás jegyében Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban a Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapján, december 3-án. Leonard Gershe “A pillangók szabadok” című vígjátéka kerül színre, amelyet korábban a Thália Színházban, az elmúlt évadban pedig az egri Gárdonyi Géza Színházban tűztek műsorra nagy sikerrel. 

"...mondja a költő a magáét"

2014. november. 14. Kitekintő

"...mondja a költő a magáét" Bakonyi István Bertók László: Ott mi van? Bertók László eddigi életműve a sokszínűség egyik mintapéldája. Az ifjúkortól, az ötvenes évek börtönétől napjainkig tartó költői útja bizonyítja ezt. Legújabb verseskötete, az Ott mi van? is ezt az összetettséget mutatja föl. Tudatosan felépített, mintaszerűen megszerkesztett könyv. 

Holokauszt emlékmű Fehérváron

2014. november. 13. Kitekintő

Holokauszt emlékmű Fehérváron "...a békesség útján járva utasítsuk el a gyűlöletkeltést..." Felavatták ma délelőtt a Holokauszt áldozatainak emlékművét az Óvoda utcai Izraeli temető előtti téren, ezzel megkezdődött a Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség által közösen szervezett programsorozata. A város polgármestere az emlékezés és az emlékeztetés kötelességéről, a gyűlöletkeltés elutasításáról, a fiatalok megszólításáról és a mindenkit egyenjogúnak tartó közösség építéséről beszélt az eseményen. Köszöntőt mondott Kunos Péter, a MAZSIHISZ elnöke is, aki a zsidóüldözés mérhetetlen erkölcstelenségét, a Holokauszt millió fájdalmát és bűnét hangsúlyozta köszöntőjében. Kiállítás megnyitóval és emlékesttel zárult az programsorozat a Vörösmarty Színházban.

Hároméves a Fehérvári Diáktanács

2014. november. 04. Kitekintő

Hároméves a Fehérvári Diáktanács Húszezer diák véleményét képviselik Tisztújító ülést tartott a Székesfehérvári Diáktanács ma délután a Városháza Dísztermében, ahol megválasztották a háromfős elnökséget - egy elnököt és két alelnököt. Az elnök Varga-Márfy Milán lett, az alelnöki posztokat Kozári Kristóf és Dominik Boglárka töltik be. Az ülésen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a diákokat. Az eseményen jelen volt Róth Péter alpolgármester és Molnár Tamás civil és ifjúsági tanácsnok is.

Kodolányis szépírók a PIM-ben

2014. november. 03. Kitekintő

Kodolányis szépírók a PIM-ben A mester „elhozta” a kötetet és tanítványait Különleges irodalmi élményeim közé tartoznak a Kodolányi Szépíró Műhely felolvasóestjei. Ott voltam a legelső, kicsit megilletődött, kicsit iskolai hangulatú, ám már akkor sokat ígérő esten is a Kodolányi klubban, majd lépcsőről-lépcsőre követtem felfelé ívelő útjukat, ami az első antológia megjelenéséhez vezetett. 

Régen várt könyv

2014. október. 28. Kitekintő

Régen várt könyv Bakonyi István Román Károly irodalmi tallózásai A néprajzban a „tallózás” a tarlón maradt kalászok összeszedegetését jelenti. S miként tudjuk, a kalásznak nagy az értéke. Ezt a szót tette a Székesfehérváron élő kiváló tanár és irodalmár, Román Károly nagy várakozással megelőzött esszé- és tanulmánykötete címébe is: Tallózás az irodalomban. S rögtön jegyezzük meg: igen jó érzékkel és hozzáértéssel válogatta ki jelentős életművéből ezt, a több mint kétszáz oldalnyi anyagot, amely kivétel nélkül értékes „kalászokat” tár elénk. (Játszhatunk is a szóval, hiszen többek között éppen Kalász Mártonról szól a szerző érvényesen…)

KJF + Magyar Földrajzi Társaság

2014. október. 27. Kitekintő

KJF + Magyar Földrajzi Társaság Halász Levente Tradíció és modernizáció békés együttélése a Dél-Balkánon – Albánia Moldova után Európa legkevésbé ismert, egyben egyik legszegényebb országa Albánia, a Balkán-félsziget nyugati részén elhelyezkedő 29.000 km² kiterjedésű mediterrán állam. A domborzatilag Alacsony- és Magas-Albániára osztható terület földrészünk második legnagyobb átlagmagasságú országa. 

Mert egy nép azt mondta: „Elég volt.”

2014. október. 23. Kitekintő

Mert egy nép azt mondta: „Elég volt.” Rajkort Miklós Diáktüntetéstől a szabadságharcig „Mert egy nép azt mondta: »Elég volt.« „ - írta a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, Márai Sándor a Mennyből az angyal című versében 1956-ban. De miből volt elég? „Mi áradt itt meg, mint a tenger?” - 1956. október 23-án? Mi vezetett oda, hogy egy diáktüntetésből néhány óra leforgása alatt fegyveres forradalom, majd két hétig tartó véres és dicső szabadságharc robbant ki, amely nemcsak Magyarország életét rázta meg, hanem felrázta az egész világot, megrengette a Szovjetuniót, amelynek először és utoljára adott – habár csak néhány rövid, de annál dicsőségesebb napig – sakkot az egyik csatlós állama. 

Europe after crisis

2014. október. 22. Kitekintő

Europe after crisis Hamvasi Mercédesz írása – nemzetközi tanulmányok szak, MA Európa a válság után – ahogyan a leköszönő uniós biztos látja   Az Európa Klub , amely a 2002 Alapítvány és az UniCredit Bank együttműködéséből született, havi rendszerességgel szervez érdekesnél érdekesebb előadásokat. Az október 13-i alkalom igen különlegesnek bizonyult, hiszen vendége Dr. Andor László leköszönő uniós biztos volt, aki a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért volt felelős az idén lezárult uniós ciklusban . 

Önkormányzati választás 2014

2014. október. 13. Kitekintő

Önkormányzati választás 2014 Öt évre választottunk A 2014-es helyhatósági választáson tegnap 10351 önkormányzati és 3189 nemzetiségi szavazókörben adhatták le szavazatukat a választópolgárok. Az új alaptörvény elfogadásával megváltozott az önkormányzati választások rendje: az eddigi négy év helyett ötre választhattunk polgármestert, képviselő-testületet. A KV-ban azokat az adatokat tesszük közzé, amelyek a KJF oktatási helyszíneihez kapcsolódnak. Budapesten a 13. kerületben, illetve Székesfehérváron az alábbi választási eredmények születtek.

Igó Éva a nyelvtudását is felhasználta

2014. október. 12. Kitekintő

Igó Éva a nyelvtudását is felhasználta Fátyol nélkül és más darabok a Vígszínházban Érdemes a Vígszínház produkcióira figyelni az idei –egyébként a társulat életében 119. – évadban. Az évad eleji premierek igazi csemegéket jelentettek, jelentenek a színházkedvelőknek, szeptemberre és októberre hat bemutatót terveztek az „ápoljuk hagyományainkat és keressük az újat” jegyében. Emellett megjelenik az első világháborús tematika is, a Ha majd egyszer mindenki visszajön… és az 1914 című, a Cseh Nemzeti Színház, a Szlovák Nemzeti Színház és a Vígszínház közös produkcióban.

"Ma gondoljunk reájuk" - a vértanúkra

2014. október. 06. Kitekintő

"Ma gondoljunk reájuk" - a vértanúkra Dr. Zachar Péter Krisztián Gondolatok az 1848/49-es forradalom és szabadságharc „drámaiságáról” az aradi vértanúk emléknapján   Minden bizonnyal a kollektív magyar nemzettudat egyik legmeghatározóbb időszakának tekinthetjük az immár 166 éve lezajlott forradalmi történéseket. 

Székesfehérváron a Seuso kincsek

2014. október. 03. Kitekintő

 Székesfehérváron a Seuso kincsek A Seuso kincsek hazatértek! Történelmi jelentőségű tárlat nyílt meg ma a Szent István Király Múzeumban. Az 1970-es évek közepén Székesfehérvár térségében került elő a kalandos sorsú kincslelet, amelynek hat darabja 2015. január 15-ig látható Székesfehérváron. A megnyitón köszöntőt mondott dr. Cser-Palkovics András polgármester és Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. A kiállítást Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy a mai magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a múlt században elveszített kultúrtörténeti értékek visszakerüljenek Magyarországra.

Levéltári konferencia a Nagy Háborúról

2014. szeptember. 17. Kitekintő

Levéltári konferencia a Nagy Háborúról A KJF történelem és nemzetközi tanulmányok szakosai is ott voltak Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulójára emlékezve nagyszabású tudományos konferenciát tartottak Budapest Főváros Levéltárában /BFL/ „Budapesti hétköznapok 1914 – a Nagy Háború hátországának életképei” címmel szeptember 17-én. Dr. Kenyeres István főigazgató köszöntőjében emlékeztetett, hogy a tudományos program előzményének tekinthető az a korábbi konferencia, amelyet „Budapest 1913: pillanatképek a főváros I. világháború előtti mindennapjaiból” címmel rendeztek meg.

Nyílt nap a Nemzeti Színházban

2014. szeptember. 12. Kitekintő

A NEMZETI SZÍNHÁZ NYÍLT NAPJA A MAGYAR DRÁMA NAPJÁN A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünneplik a Magyar Dráma Napját annak emlékére, hogy 1883-ban ezen napon volt Madách Imre  Az ember tragédiája  című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban. A művet Paulay Ede állította színpadra. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek jobb megismertetésére, valamint, hogy ösztönözze az írókat újabb alkotások létrehozására. A Nemzeti Színházban nyílt napot tartanak a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én, amelynek keretében délután két órától este tízig várják az érdeklődőket.  

Atléták a polgármesternél

2014. szeptember. 03. Kitekintő

Atléták a polgármesternél Kötetlen, baráti hangulatú találkozó keretében fogadta a Városházán  dr. Cser-Palkovics András  polgármester és  Mészáros Attila  tanácsnok az Alba Regia Atlétikai Klub atlétáit, akik érmet szereztek az augusztusban, a Bregyó Sportcentrumban megrendezett 119. Atlétikai Magyar Bajnokságon. Székesfehérvár vezetője a város nevében köszönetet mondott és gratulált a versenyzőknek, edzőiknek és az ARAK vezetőinek, majd szó esett a közeljövő versenyeiről és feladatairól is. 

Szépírók az Origo-héten

2014. szeptember. 02. Kitekintő

Szépírók az Origo-héten Petőcz András a Szépíró Műhely sikereseivel beszélgetett Nagyszabású rendezvénysorozat kezdődött el hétfőn a Kodolányi János Főiskola Székesfehérvári Oktatási Központjában, ahova meghívtak minden kodolányis gólyát az Origo-hét programjaira. Az idei tanévben új képzési modellt vezetnek be a főiskolán, ehhez illeszkedik a szeptember 1-5. között megrendezésre kerülő Origo-hét, amelynek keretében a KJF-re felvett elsőéves hallgatók megismerkedhetnek a főiskolával, az ott zajló élettel, a tanárokkal, a hagyományokkal. Sport, kulturális és egyéb más programok mellett esténként, nyolc órától talk-show jellegű beszélgetős műsorra számíthatnak a gólyák. 

Székesfehérváron a Seuso-kincsek

2014. augusztus. 20. Kitekintő

Székesfehérváron a Seuso-kincsek Nem vándorkiállítást szerveznek, a tárlatot nem mutatják be más városokban Először Székesfehérváron mutatják be a márciusban hazaszállított Seuso-kincseket  – hangzott el dr. Cser-Palkovics András polgármester és L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közös, fehérvári sajtótájékoztatóján. A páratlan kincseket októbertől januárig a Szent István Király Múzeumban lehet majd megtekinteni. Már folyamatban vannak a 40 millió forint összértékű felújítási munkálatok, amelyekkel biztonságtechnikai és műszaki szempontból is alkalmassá teszik a múzeumot az ezüst gyűjtemény bemutatására. 

Összefogás a fehérvári Bazilikáért

2014. augusztus. 16. Kitekintő

Összefogás a fehérvári Bazilikáért   380 milliós rendkívüli kormányzati támogatás a Bazilika felújítására A kormány, a város, az egyházmegye és a hívek támogatásából kerülhet sor a Szent István Bazilika felújítására Székesfehérváron. A szükséges munkálatokról és az ehhez nyújtott támogatásról Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere tartott sajtótájékoztatót pénteken késő délután. 

Fehérvár az Árpád-korban

2014. augusztus. 14. Kitekintő

Fehérvár az Árpád-korban Megkezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok A „Fehérvár az Árpád-korban” című, történelmi emléküléssel megkezdődtek ma délelőtt a 2014-es Székesfehérvári Királyi Napok önkormányzati rendezvényei. A Városháza Dísztermében lezajlott tanácskozáson többek között dr. Cseri Miklós kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a résztvevőket, és ismertette a kormány szándékát a Nemzeti Emlékhely méltó rendezéséről, a látogatóközpont kialakításáról és a kutatások megindításáról az Árpád-ház Program keretében. Ezután a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet kutatói, tudományos munkatársai tartottak előadásokat az Árpád-kori városról, az akkori gazdasági élet jogi vonatkozásairól és a királykoronázásokról. 

Néptáncfesztivál Fehérváron

2014. augusztus. 13. Kitekintő

Néptáncfesztivál Fehérváron Hét meghívott külföldi csoport és számos hazai fellépő közreműködésével rendezik meg idén a XIX. Nemzetközi Néptáncfesztivált a Székesfehérvári Királyi Napok keretében. A rendkívüli népszerűségnek örvendő, hagyományos rendezvényre ezúttal Baszkföldről, Észak-Ciprusról, Olaszországból, Moldovából, Montenegróból és Szerbiából jönnek vendégek, valamint érkezik egy Budapesten élő szenegáli csoport is. Augusztus 20-24-e között szabadtéri előadásokkal, zenekari bemutatókkal, utcazenével, nemzetközi folkestekkel, gasztronómiai bemutatókkal és gyermekprogramokkal várják a székesfehérváriakat és minden kedves érdeklődőt a Táncházban, a Fő utcán, illetve a Városház téri színpadon. A műsorban helyet kapott többek között a „Fölszállott a páva” tehetségkutató versenyhez kapcsolódó gálaműsor is. - hangzott el a részleteket ismertető sajtótájékoztatón, a Táncházban. 

Sziget Fesztivál 2014

2014. augusztus. 08. Kitekintő

Sziget Fesztivál 2014 Rekord látogatószám várható az idei Szigeten Akár 400 ezer látogatót is vonzhat a hétfőtől vasárnapig tartó 22. Sziget fesztivál, amelynek nagyszínpadán hosszú évek után először négy magyar zenekar is fellép. Szép Fruzsina programigazgató – akiről a Kodolányisok Világa olvasóinak érdemes tudni, hogy maga is a KJF-en végzett annak idején – kérdésemre elmondta, hogy olyan történt a fesztivál történetében, ami eddig sosem: elfogytak az elővételes hetijegyek. Az előrelátó fesztiválozók 44 ezer bérletet vásároltak meg, ám a  szervezők ezer hetibérletet félretettek, amit a kapuknál vásárolhatnak majd meg azok, akik valamilyen oknál fogva lemaradtak az elővételi lehetőségről. 

Székesfehérvár - FEZEN - Europe

2014. július. 27. Kitekintő

Székesfehérvár - FEZEN - Europe Zene minden mennyiségben és néhány praktikus információ A becslések szerint idén is harmincezer zenerajongót várnak a szervezők a FEZEN-re, amelynek helyszínén,  a MÁV Előre pályán, szerdán délben nyitják ki a kapukat. A Mártírok úja teljes körű felújítása miatt változik a gyalogos és autós-buszos közlekedés jól megszokott rendje, illetve a parkolás is. Ismét lesz fesztiváljárat és FEZEN Turné, a környékbeli utcák lakói pedig kedvezményes napijeggyel és bérlettel mehetnek fesztiválozni – hangzott el ma egy székesfehérvári sajtótájékoztatón. 

Nagyhatalmak, kisállamok

2014. július. 25. Kitekintő

Nagyhatalmak, kisállamok Lőrinczné dr. Bencze Edit A horvátországi magyarok helyzete Trianontól napjainkig* Esettanulmány   1.Bevezetés A 19. században, valamint a 20. század elején a Kárpát-medence egyik alapvető kérdésének számított, hogy a régióban a modernizáció soknemzetiségű birodalmak keretei között avagy kisebb, kevesebb nemzetiséggel rendelkező egységeken belül valósul-e meg. [1] Az első világháború végén ez a kérdés eldőlni látszott, s a birodalmi koncepciónak, az Osztrák-Magyar Monarchia fennmaradásának csak csekély esélye volt. [2] Ez is megbukott egyrészt az ellentétes nagyhatalmi érdekeken, másrészt a térségben felerősödő nacionalizmusnak köszönhetően. Ennek függvényében a létrejövő új államhatárok meghúzásában két tényező játszott kiemelkedő szerepet. [3] Egyik oldalon a nagyhatalmak, míg a másikon a háború következtében felerősödő, kialakulóban lévő régi-új kisállamok érdekei húzódtak meg, mely folyamatot kiválóan szemlélteti a hazánktól délre létrejövő délszláv állam és határainak kijelölése. A nagyhatalmi versengés mindig is jelen volt a térségben, de a 19. század végén felerősödve, éppen ez volt az, ami kiélezte a Balkánon végigsöprő nacionalizálódási hullámot, kijátszva annak gyakran egymással ellentétes megnyilvánulásait. A nagyhatalmak a Balkánon sem a 19. század végén, sem az első világháborút lezáró békekötések során nem a természetes etnikai határok figyelembe vételével húzták meg az országhatárokat, sokkal inkább pillanatnyi szövetségeseikkel kötött alkuik és saját érdekeik alapján. [1] A régióban a nemzetállamok megteremtésével együtt a tudatos politika színterére emelkedett az etnikai terek hozzáigazítása az általuk követelt területekhez, [2] s az etnikai tisztogatás a nemzetépítés alapelemévé vált, mely napjainkban, Jugoszlávia felbomlása kapcsán újra erőre kapott. [3]

A nemzetiségek sorsának alakulása

2014. július. 23. Kitekintő

A nemzetiségek sorsának alakulása Csurgai Horváth József Betelepítés, asszimiláció, kitelepítés Fejér megyében* A törökellenes felszabadító hadjáratok Fejér vármegye népességét, falvainak egy részét elpusztították. A kisebb települések elhagyása, elnéptelenedése már a XVI. században megfigyelhető folyamat volt. A katonai sanyargatások, a kettős adóztatás elől a népesség a védettebb, nagyobb lélekszámú településekre menekült. Fejér megyében már ekkor megfigyelhetjük, hogy az elhagyott falvakat, pusztákat , telepítésekkel mentették meg a pusztulástól. 

A honvéd gyalogezred emléknapja

2014. július. 18. Kitekintő

A 17-es honvéd gyalogezredre emlékeztek Székesfehérváron Július 18-a a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred Emléknapja. A hagyományoknak megfelelően nagyszabású megemlékezést tartottak délután az I. világháború hősi halottainak tiszteletére a Zichy ligetben.  A katonai tiszteletadással lezajlott eseményt Székesfehérvár Önkormányzata szervezte a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, valamint a „KRAJCZÁROS” Alapítvány közreműködésével. 

Megjelent a Titkos Helyek képregény

2014. július. 18. Kitekintő

Megjelent a Titkos Helyek képregény „Szent Imre serege” Székesfehérváron Rejtvények, titkok, ismert helyek és emberek, a koronázó város történelme. Mindez megtalálható a Titkos Helyek füzetek első részében. A „Szent Imre serege” képregényt sajtótájékoztató keretében mutatták be az alkotók Török Péter vezető szerkesztő és dr. Kovács Krisztián kreatív producer. Az eseményen jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester is, aki elmondta, hogy a város oktatási intézményeiben tanuló mintegy 11 ezer, 13-18 éves diák a tanév elején kapja kézhez a képregényt.

Kontinensviadal Székesfehérváron

2014. július. 09. Kitekintő

 Kontinensviadal Székesfehérváron Kezdődik a Bericap Felnőtt Női Férfi Öttusa Európa-bajnokság Ismét rangos nemzetközi esemény házigazdája Székesfehérvár, hiszen ma este az ünnepélyes megnyitóval elrajtolt a 2014-es Bericap Felnőtt Női Férfi Öttusa Európa-bajnokság. A Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központban és a Csitáry G. Emil Uszodában zajlanak majd a versenyszámok. Mint a nyitó köszöntőkben elhangzott, az eddigi legnépesebb mezőnyt felvonultató Eb-t rendezik a városban, hiszen huszonhárom nemzet százhúsz sportolója méri össze tudását július 15-éig. A belépés ingyenes, a versenyre érkezők számára a Bregyó-köz mögötti területen alakítottak ki parkolókat. 

Zene, nyár, Fehérvár

2014. július. 09. Kitekintő

Zene, nyár, Fehérvár KultúrKorzó a Belvárosban Komolyzenei, akusztikus jazz és világzenei koncertekkel, valamint látványos fényfestéssel, DJ programokkal várják pénteken és szombaton esténként a Belvárosban sétálókat Székesfehérváron. A júliusi és augusztusi eseményekről sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Új elnök a rektori konferencia élén

2014. július. 01. Kitekintő

Új elnök a rektori konferencia élén Bódis: társszerzők akarunk lenni a felsőoktatást érintő döntésekben A Magyar Rektori Konferencia (MRK) egységének megőrzését, a felsőoktatást érintő döntések meghozatalában való nagyobb szerepvállalást és a hazai egyetemek idegen nyelvű képzéseinek erősítését tatja legfontosabb feladatainak Bódis József, a szervezet új elnöke, aki július 1-jétől tölti be tisztségét. A Pécsi Tudományegyetem rektoraként, valamint szülész nőgyógyászként is dolgozó orvosprofesszor az MTI érdeklődésére hangsúlyozta: nem készült arra, hogy a 2011/2012-es időszak után újra betöltse az MRK elnöki pozícióját. "Többen szerettük volna, ha Mezey Barna marad az elnök, de ő jelezte, hogy nem vállalja az újabb jelölést, a választási eljárásban végül én élveztem a legnagyobb bizalmat" - jegyezte meg Bódis József.

Székesfehérvári Királyi Napok 2014.

2014. június. 30. Kitekintő

Székesfehérvári Királyi Napok 2014. Koronázási szertartásjáték, tudományos konferencia, fogadalmi mise, katonazene, néptáncfesztivál Tudományos konferencia, szertartásjáték, néptánc fesztivál, fogadalmi mise és katonazenekari fesztivál is lesz augusztus 14-24. között a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat keretében. A programokról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Ünnep az egykori karmelita kolostorban

2014. június. 26. Kitekintő

Ünnep az egykori karmelita kolostorban Jubileumi program a 60. évforduló tiszteletére Jubileumi ünnepséget szerveztek az Országos Papi Otthon fennállásának 60. évfordulóján, Székesfehérváron. Az egykori szeminárium, korábban karmelita kolostor épületében rendezett csütörtöki eseményen köszöntőt mondott Bató András, a Katolikus Egyház Szeretetszolgálatának főigazgatója, Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester is.

Koncertsorozat Fehérvár templomaiban

2014. június. 17. Kitekintő

Koncertsorozat Fehérvár templomaiban Miklósa Erika a Nemzeti Emlékhelyen énekel Hamarosan ismét gyönyörű muzsika csendül fel csütörtökönként Székesfehérvár templomaiban, hiszen júliusban kezdődik a Harmonia Albensis.  A hangversenysorozat zárókoncertje rendhagyó helyszínen, a Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhelyen lesz Miklósa Erika operaénekesnővel. A 2014-es Harmonia Albensis programját sajtótájékoztatón ismertette Brájer Éva alpolgármester, dr. Szikora János színházigazgató, Miklósa Erika operaénekesnő és Drahos Béla karmester.

A múzeumlátogatás olyan, mint a zene

2014. június. 13. Kitekintő

A múzeumlátogatás olyan, mint a zene Interjú Dr. Csorba Lászlóval, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójával Sokféle válasz adható arra a kérdésre, hogy miért is menjünk múzeumba, miért vigyük oda el a gyermekeinket. Vannak, akik tanulni mennek, szélesíteni műveltségüket, ismereteiket. Mások tartalmas kikapcsolódásra, szórakozásra vágynak, de akadnak olyanok is, akik valamiféle kimondatlan elvárásnak szeretnének megfelelni. Bátran leszögezhetjük, hogy a tudásvágy, a kíváncsiság, a szórakozás egyaránt szerepelhet a motivációink között, és ez mindegy is a végeredmény szempontjából. Belépünk, élményekben van részünk, visszavágyunk. 

Könyvhét 2014 - Vörösmarty tér

2014. június. 12. Kitekintő

Könyvhét 2014 - Vörösmarty tér "A szépirodalom az egyetlen megbízható emlékezetünk" Megnyílt a 85. Ünnepi Könyvhét és a 13. Gyermekkönyvnapok budapesti eseménysorozata ma a Vörösmarty téren. A rendezvényt megnyitó Spiró György Kossuth-díjas író azt hangsúlyozta: a jelen korban a szépirodalom az egyetlen megbízható emlékezetünk. Zentai Péter László, a programsorozatot szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója beszédében a magyar irodalom és a minőségi könyvkiadás ünnepének nevezte a könyvhetet. Felidézte, hogy a könyves rendezvényt alapítása, 1929 óta minden évben megtartották, csak egy alkalommal, 1957-ben nem, amikor a bebörtönzött írók iránti szolidaritásból elmaradt az Ünnepi Könyvhét. 

Ünnepi Könyvhét Székesfehérváron

2014. június. 11. Kitekintő

Gazdag programokat kínál a 85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapok székesfehérvári rendezvénysorozata, a megnyitót június 12-én, csütörtökön 17.30 órakor tartják a Városház téren. Dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg a könyvünnepet, ahol Závada Pál József Attila– és Kossuth–díjas író, valamint Sohonyai Edit Fejér Megyei Príma-díjas író lesznek a díszvendégek. A Városház téren huszonöt pavilonban hagyományosan az országos kiadók, a helyi könyvesboltok, a társintézmények és a Vörösmarty Társaság mutatkoznak be – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Brájer Éva alpolgármester, a Vörösmarty Mihály Könyvtár vezetői és a Vörösmarty Társaság elnöke tartottak a Hiemer-házban.

Honvédelmi Minisztérium Fehérváron

2014. június. 07. Kitekintő

 Honvédelmi Minisztérium Fehérváron Európában több példa van arra, hogy nem a fővárosban működik az összes minisztérium Az új kabinet első ülésén kérte fel Orbán Viktor Hende Csaba honvédelmi minisztert, tekintse át annak lehetőségét, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözzön legkésőbb 2016. március 15-ig. A pénteki miniszterelnöki bejelentést rendkívüli sajtótájékoztatón üdvözölte Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András polgármester. 

Kilencvennégy évvel Trianon után

2014. június. 05. Kitekintő

Kilencvennégy évvel Trianon után Vizi László Tamás A népszavazás, mint a trianoni trauma kezelésének elvetett, majd mégis megvalósult lehetősége  /Az írás megjelent:  Fejér Megyei Hírlap „Vendégünk” rovat, 2014. május 31./

Indul az Árpád-ház program

2014. június. 03. Kitekintő

Indul az Árpád-ház program Székesfehérváron ülésezett az Árpád-ház Program Operatív Testülete Székesfehérváron tartott ülést ma az Árpád-ház Program megvalósítását koordináló Operatív Testület. Dr. Fodor Pál vezetésével a nap kezdetén virágot helyeztek el a résztvevők Szent István szarkofágjánál. Az Irányító Testület döntéseit előkészítő, szakemberekből álló grémium ezt követően a Városháza Dísztermében ismerte meg a fehérvári terveket. Egy közös séta keretében azokat a helyszíneket is megtekintették, ahol Székesfehérvár Önkormányzatának szándéka szerint a Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódó látogatóközpont, valamint az egykori Bazilika megmaradt köveinek bemutatótere és az Árpád-kort  kutató központ elhelyezésre kerülne. Ezekről a kérdésekről már néhány héten belül elkészül a javaslat az Irányító Testület felé, hogy a tudományos kutatási és fejlesztési alprogramok részeként mielőbb megkezdődhessen a megvalósítás. 

Jelentős sportdiplomáciai eredmény

2014. június. 02. Kitekintő

Az öttusa és a cheer is ott lesz az egyetemi világbajnokságok programjában A nemzetközi egyetemi sportprogramok közé számos új sportág szeretett volna bekerülni, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Végrehajtó Bizottságának döntése nyomán azonban végül az öttusa és a cheer sportág került ki győztesként. „Ez volt az a két sportág, amelyeket a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség is jó ideje, nagy mellszélességgel támogatott, ezért nagy örömmel értesültünk a hírről” – fogalmazott Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, aki beszélt arról is: „jelentős sportdiplomáciai siker, hogy a magyar tradíciókat és eredményességet tekintve kiemelkedő sportágunk az öttusa 2018-tól már szerepel az egyetemi világbajnokságok programtervében is”. 

Maradandó érték az Emlékév kapcsán

2014. május. 30. Kitekintő

Maradandó érték az Emlékév kapcsán Az Alcoa támogatásával újult meg a Halesz liget Az Alcoa Alapítvány támogatásával újult meg az elmúlt hónapokban Székesfehérvár egyik legnagyobb és legkedveltebb zöld területe, a Halesz liget. A nagyszabású beruházásnak – többek között a vízelvezetésnek, a tereprendezésnek, az új sporteszközök és növények telepítésének – köszönhetően a park méltó módon szolgálja a jövőben a tömeg- és szabadidősportot. A felújítást egy emléktábla jelzi, amelyet ünnepség keretében adtak át május 29-én dr. Forgó Béla, az Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Bozai István, a Városgondnoksága Kft. ügyvezetője jelenlétében.

A szimbólumok tovább élnek

2014. május. 29. Kitekintő

A szimbólumok tovább élnek Bakonyi István :  Személyes hangon Babits Mihály Húsvét előtt c. verséről /Elhangzott Székesfehérváron 2014. május 27-én, a Vörösmarty Társaság nagytermében rendezett Babits-emlékülésen./    Ezeket a sorokat éppen húsvét előtt írom. A csönd szombatján. Esik az eső, a frissen nyírt füvet öntözi. A feltámadásra emlékezés előtti órák. A passióval mögöttünk. Az imént hallgattam egy műsort arról, hogy Kádár pribékjei meg 1957 karácsonya előtt vertek halálra egy 26 éves katolikus papot. Brenner János annyi volt, mint Petőfi 1849-ben. Hiszen a történelem folyton ismétli önmagát.    

Koronázási Ünnepi Játékok 2014

2014. május. 27. Kitekintő

Koronázási Ünnepi Játékok 2014 Szent László koronázási szertartása elevenedik meg augusztusban Székesfehérváron Budapesten, a Nemzeti Galériában tartott sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők a székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékok idei programjairól.  A Vörösmarty Színház és Székesfehérvár Önkormányzata 2013-ban hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az első Koronázási Ünnepi Játékokat. A történelmi Belváros egészében akkor István király kora elevenedett meg, idén pedig Szent László alakja áll majd az augusztusi fesztivál középpontjában. A Nemzeti Emlékhely területén, az ország legnagyobb épített szabadtéri színpadán Szent László koronázásának történetét láthatja a közönség, miközben a Belváros középkori piactérré alakul és újabb óriásbábok is készülnek. 

Történelmi traumák hatásai a jelenben

2014. május. 26. Kitekintő

Történelmi traumák hatásai a jelenben Dr. Bordás Sándor A magyar kultúra történelmi traumáinak lélektani megközelítései Ellentmondásosak az értékeken alapuló információk, amelyek a magyarországi lakosokat napjainkban érik, sőt rosszak a mentálhigiénés állapotok. Kopp Mária kutatásai (2006) az anómiás állapot előretöréséről szólnak. A társadalmi normák, a közös erkölcsi elvek meggyengülése, a közös jövőkép, a társadalmi szolidaritás hiánya vált jellemzővé. Ez a lelkiállapot állandó bizonytalanságot, „tanult tehetetlenséget”, krónikus stressz állapotot eredményez. A hosszú távú tervezés lehetősége, az egységes világkép alapvető emberi igény. 

Bemutatkoztak Fehérvár katonái

2014. május. 22. Kitekintő

Bemutatkoztak Fehérvár katonái Magyar Honvédelem Napja A Magyar Honvédelem Napja alkalmából a katonai élet mindennapjait ismerhették meg a fehérváriak a „Fehérvár katonái” rendezvényen, ahol sor került a „Hazámat szolgálom” honvédelmi vetélkedő eredményhirdetésére is. A versenyben résztvevő diákoknak Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Fucsku Sándor vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka adta át a díjakat.

Közművelődésért Díj Fehérvárnak

2014. május. 22. Kitekintő

 Közművelődésért Díj Fehérvárnak Elismerés a kultúra támogatásáért és a Szent István Emlékévért A megyei jogú városok kategóriájában Székesfehérvár kapta az „Önkormányzatok a Közművelődésért” díjat a Magyar Népművelők Egyesületének XXXI. vándorgyűlésén. A Nagykanizsán rendezett eseményen Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármester vette át a rangos elismerést. A szervezet elnöke, Simon József és Brájer Éva közös ma sajtótájékoztatón számoltak be az elismerés jelentőségéről.

Interjú Petőcz Andrással

2014. május. 21. Kitekintő

Interjú Petőcz Andrással „…az írást és az irodalmi világot életformának gondolom...” Ötévesen eldöntötte, hogy író lesz, és ehhez tartotta magát az elkövetkezendő esztendőkben. A nagy tervet, álmot aztán a nyolcvanas évek elején váltotta valóra Petőcz András, amikor egyetemistaként az írói-költői pályára lépett. Lázadó ifjúként csatlakozott az avantgárd párizsi köréhez, ekkoriban a vizuális költészet, a képversek világa érdekelte legjobban. 

Kereszt került újra a félhold helyére

2014. május. 19. Kitekintő

Kereszt került újra a félhold helyére A török uralom alóli felszabadulásának 326. évfordulóját ünnepelte Székesfehérvár Megemlékező ünnepséget és koszorúzást tartottak ma Székesfehérváron a török uralom alóli felszabadulás 326. évfordulója alkalmából a Nemzeti Emlékhelyen. Az ünnepi megemlékezésen Dr. Vizi László Tamás történész, a Kodolányi János Főiskola oktatási rektorhelyettese mondott köszöntőt. Ezt követően a Hermann László Zeneiskola diákjai adtak zenés-verses műsort, majd  Vargha Tamás  honvédelmi államtitkár,  dr. Cser-Palkovics András  polgármester,  Dr. Vizi László Tamás  történész, valamint  Fekete Ferenc,  zeneiskolai igazgató koszorút helyezett el a Középkori Romkert külső falán található emléktáblánál.

Fehérvár atlétikai főváros 2014-ben

2014. május. 14. Kitekintő

Fehérvár atlétikai főváros 2014-ben Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj a királyok városában Székesfehérváron, a Regionális Atlétikai Központban rendezik meg az idén a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat. A július 8-ai verseny részleteit a MOM Kulturális Központban szervezett sajtótájékoztatón ismertették, amelyen Gyulai Márton versenyigazgató mellett dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spiriev Attila sportigazgató vett részt.  Azt is bejelentették, hogy az augusztusi országos bajnokságnak, valamint szeptemberben a csapatbajnokság országos döntőjének is Székesfehérvár ad majd otthont.

Felolvasás-színház-szépíró műhely

2014. május. 11. Kitekintő

Felolvasás-színház-szépíró műhely Csutak Adrienn írása – kommunikáció és médiatudomány szak, III. évf.   Novellák, versek, drámák – tarol a Petőcz-műhely Egyre szélesebb körben válik ismertté és népszerűvé a Petőcz András író-tanár által alapított Szépíró Műhely, amely a Kodolányi János Főiskolán teremt alkotói kibontakozást, tanulási lehetőséget a szépirodalom iránt érdeklődő fiataloknak.  Sorra szerveződnek a műhely irodalmi programjai, a fiatal írójelöltek rendszeresen bemutatkoznak a nagyközönségnek is. 

Regionális sportcentrum Fehérváron

2014. május. 02. Kitekintő

Regionális sportcentrum Fehérváron Sportmajális, sportcentrumavatás Székesfehérváron Közel másfélezer sportoló felvonulásával indult, majd a Regionális Atlétikai Központ átadásával nyílt meg az idei Fehérvári Sportmajális. A külső futópályákat sportolók és amatőrök közös futással avatták fel, amelyen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester és Miklósa Erika operaénekes is. Sokan voltak kíváncsiak atlétikai központ fedett csarnokára, szakmai vezetéssel folyamatosan indultak a csoportok.    

„Liberális konzervatív keresztyén”

2014. május. 01. Kitekintő

 „Liberális konzervatív keresztyén” Bakonyi István:            Igehirdetések, tanulmányok, cikkek, vallomások, blogok (Köntös László: Részletek) Hadd kezdjem fehérvári és Fejér megyei kötődésekkel! Mint közismert, Köntös László református püspök-helyettes, valamint egyházkerületi főjegyező és a Dunántúli Református Tudományos Gyűjtemény igazgatója magyaralmási és fehérvárcsurgói kötődésű ember, akinek édesapja ezekben a falvakban volt lelkipásztor. Ám a részletek c. könyvnek van egy fehérvári aktualitása is: az egyik írás, egy nyílt levél ahhoz a Cserhalmi Györgyhöz szól, aki immáron a Vörösmarty Színház művésze. 

Irodalomóra Petőcz Andrással

2014. április. 25. Kitekintő

Irodalomóra Petőcz Andrással Zárójelversek, szonettek és Ronaldo Azt hiszem, szeretik a kodolányis hallgatók Bakonyi István rendhagyó irodalomóráit, amelyeken kortárs írókat, költőket lát vendégül egy kiadós és tartalmas beszélgetésre. Ezeken a különleges programokon kiváló alkotók és nagyszerű, a világra nyitott fiatalok találkoznak, találkozhatnak egymással. 

Felsőoktatási tervek Fehérváron

2014. április. 23. Kitekintő

Felsőoktatási tervek Fehérváron A Kodolányi János Főiskola is segítséget kap fehérvári képzéseihez Székesfehérváron a Városházán találkoztak az Óbudai Egyetem, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának vezetői, hogy a tervezett műszaki képzésekről egyeztessenek nemcsak egymással, hanem együttműködő partnereikkel is. Székesfehérvár polgármestere, valamint több fehérvári cég képviselője mellett a megbeszélésre Kecskemétről is érkeztek résztvevők, akik saját helyi tapasztalataikról számoltak be. 

A húsvét üzenete

2014. április. 19. Kitekintő

A húsvét üzenete A fiatalok és az egyházi ünnepek A húsvét a keresztények egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. A húsvét, mint a feltámadás ünnepe, egyházi és családi ünnep is, amelyhez számos népszokás és hagyomány kötődik világszerte. 

Könyv a törökkori Székesfehérvárról

2014. április. 11. Kitekintő

Könyv a törökkori Székesfehérvárról Siklósi Gyula könyvét az Összhaderőnemi Parancsnokság Tudományos Tanácsa adta ki Székesfehérvár középkori történetének kutatója és legjobb ismerője Siklósi Gyula. A régészprofesszor évtizedek óta azon dolgozik, hogy minél teljesebb képet adjon Székesfehérvár - ahogyan a törökkorban nevezték Isztolni Belgrád - épületeiről és az itt élt emberek életkörülményeiről. 

Értékszemlélet és piaci igények

2014. április. 09. Kitekintő

Értékszemlélet és piaci igények   Dr. Szabó Péter   Szervezetfejlesztés és költséghatékonyság Magyar felsőoktatás - túlélési forgatókönyvek

Választás 2014

2014. április. 06. Kitekintő

Választás 2014 Választás 2014 - Mintegy 61 százalékos volt a részvétel A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a választópolgárok 61,2 százaléka jelent meg április 6-án, este 7 óráig az országgyűlési választáson. A valasztas.hu oldalán olvasható tájékoztatás szerint a választók névjegyzékében - a belföldön, külképviseleten és levélben szavazó polgárokkal együtt - 7 millió 748 ezer választópolgár szerepelt. A szavazatok több mint 96 százalékos feldolgozottsága alapján a belföldi szavazókörökben a jogosultak 38,8 százaléka nem élt szavazati jogával.  A KV-ban azokat az adatokat tesszük közzé, amelyek a KJF oktatási helyszíneihez kapcsolódnak. Budapesten a 13. kerületben, illetve Székesfehérváron az alábbi választási eredmények születtek.

A Lear király Székesfehérváron

2014. április. 04. Kitekintő

A Lear király Székesfehérváron Szele Bálint Isten veled király! Szürke emberek keresik helyüket a szürke színpadon. Ijedten szaladgálnak, láthatóan nem érdekli őket a külvilág. Nyomasztó a csend, érezhető a feszültség: itt valami fontos dolog fog történni. Így kezdődik a Lear király legújabb székesfehérvári előadása, láthatóvá téve azt, amire a drámaszöveg csak verbális eszközökkel utalhat: Lear országa, az az erőskezű politikai rendszer, melyet egy egykoron hatalmas király épített fel, a végéhez közeledik. 

Több száz új munkahely Fehérváron

2014. március. 27. Kitekintő

Több száz új munkahely Fehérváron Harmincmilliárdos fejlesztést hajt végre a Denso Székesfehérváron Orbán Viktor miniszterelnök és Jiro Ebihara, a Denso elnöke közösen jelentette be a Parlamentben kedden délután azt a közel harmincmilliárdos kapacitásbővítést a fehérvári gyárban, amelyhez a kormány kettőmilliárd forintos támogatást ad. A fejlesztés több száz fős létszámbővítést is jelent majd Székesfehérváron.  

Már nincs adóssága Fehérvárnak

2014. március. 26. Kitekintő

Már nincs adóssága Fehérvárnak Székesfehérvár megkapta adósságmentesség levelét Vargha Tamás államtitkár adta át dr. Cser-Palkovics András polgármesternek a Székesfehérvár adósságmentességét igazoló okmányt. A 18 milliárdos adósságszolgálat helyett a kormány által nyújtott segítségnek, az adósságkonszolidációnak és a felelősségteljes gazdálkodásnak köszönhetően új fejlesztési lehetőségek nyíltak meg a város előtt.

Virtuális séta Székesfehérváron

2014. március. 21. Kitekintő

Virtuális séta Székesfehérváron Különleges felvételek a weben a látványosságokról Székesfehérvár belvárosának utcáit és történelmi nevezetességeit mostantól újfajta módon is megtekinthetik meg mindazok, akik szívesen barangolnak a virtuális térben.

Kodó-pódium

2014. március. 16. Kitekintő

 Kodó-pódium Szépírói Műhely „bevetésen” A Kodolányi János Főiskolán működő, a főiskola docense, Petőcz András által vezetett Szépírói Műhely tagjai, akik „Mandragóra Írói Kör” néven is ismertek, március 12-én este a budapesti „Kelet” kávéház pódiumán olvastak fel. 

Pilvax Kávéház Fehérváron

2014. március. 15. Kitekintő

Pilvax Kávéház Fehérváron Idén is életre keltek a forradalmi események a királyi városban Egy napra ismét Székesfehérvárra költözött a Pilvax Kávéház, az Orvostudományi Egyetem, sőt még a Helytartó Tanács épülete is megnyílt a forradalmi ifjak előtt. Az 1848. március 15-i események fiatal színjátszók és fehérvári középiskolások tolmácsolásában elevenedtek meg. 

Ukrajna a tét

2014. március. 06. Kitekintő

Ukrajna a tét Lőwi Ildikó - nemzetközi tanulmányok  MA, II.évfolyam A piros sarokban Moszkva, a kék sarokban Brüsszel Egyes szakértők nehézsúlyú boksz mérkőzésként tekintenek az ukrán helyzetre. Az összecsapás győztese megszerzi a befolyást Ukrajna felett. Ugyanakkor bokszkesztyű helyett pénzzel vívnak.  

Interjú Kalász Mártonnal

2014. március. 04. Kitekintő

Interjú Kalász Mártonnal Most nagy csend van Kalász Márton költő, író rendhagyó irodalomóra vendége volt Bakonyi István meghívására a Kodolányi főiskolán. A Ki olvas éjszaka verset címmel rendezett szépirodalmi esemény minden perce különleges volt, a Kossuth-díjas alkotó beszélt származásáról, két anyanyelvéről, gyermekkorában elkezdett költészetéről. 

FEZEN 2014

2014. március. 01. Kitekintő

FEZEN 2014 Még többféle stílus a fehérvári zenei fesztiválon A 18. FEZEN-re készülnek a szervezők és Székesfehérvár városa. A közel két évtizedes múltra visszatekintő fesztivál megrendezését a fehérvári önkormányzat az idén is támogatja. „Ha röviden kellene megfogalmaznom, hogy milyen is lesz a 2014-es FEZEN, akkor azt mondom, hogy továbbra is egy elérhető és nagyon szerethető fesztivál ez a hazai fesztiváltérképen, amely elérhető áron törekszik a minőségre. 

Bakonyi István óráján Kalász Márton

2014. február. 26. Kitekintő

Bakonyi István óráján Kalász Márton Rendhagyó irodalomóra a Kodolányi főiskolán   Kalász Márton Kossuth-díjas, kétszeres József Attila-díjas költő, író lesz a vendég azon a rendhagyó irodalomórán, amelyet csütörtökön délután tartanak a KJF Budapesti Oktatási Központjában. 

Mi lesz veled Ukrajna

2014. február. 13. Kitekintő

Mi lesz veled Ukrajna Lőwi Ildikó nemzetközi tanulmányok  MA, II.évfolyam: Polgárháborús veszély Ukrajnában?                                       Ami mostanság Ukrajnában – főleg fővárosában, Kijevben – történik, az lassan a polgárháborús állapotok egyre több ismérvét kimeríti. 

Hetvenöt esztendő, harminchat poéta

2014. február. 10. Kitekintő

Hetvenöt esztendő, harminchat poéta Bakonyi István  Antológia, 1938-2013 Antológia van sokféle. Hirtelen az jutott eszembe, hogy néhai Borbély tanár úr a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban, a hatvanas években egy-egy helyettesítő órán így szólt: „Vegyék elő az antológiát!” Ő akkor az irodalmi szöveggyűjteményt tisztelte meg ily módon. 

Kötődések a királyi városhoz

2014. február. 10. Kitekintő

Kötődések a királyi városhoz Csurgai Horváth József Szekfű és Székesfehérvár /Megjelent: A Negyedik nemzedék és ami utána következik. Szekfű Gyula és a magyar történetírása 20. század első felében. Szerk. Ujváry Gábor Budapest, Ráció Kiadó, 2011. 9-13./

Tanulás Diákhitellel

2014. február. 06. Kitekintő

Tanulás Diákhitellel Interjú Imre Zitával,  a Diákhitel Központ Zrt. marketing és kommunikációs igazgatójával A Diákhitel nagy segítséget jelenthet abban, hogy a továbbtanulási döntésnél ne kelljen anyagi okokból engedményeket tenni. Segítségével olyan intézményt választhatnak a fiatalok, amit szeretnének, nem kell feladniuk eredeti elképzeléseiket, álmaikat. 

Absztrakt

2014. február. 03. Kitekintő

Absztrakt Dr. Kundi Viktória Fesztiválok városokra gyakorolt gazdasági és társadalmi-kulturális hatásainak elemzése - A győri Magyar Táncfesztivál és a Miskolci Operafesztivál példáján keresztül kutatási projekt elméleti eredményeinek rövid bemutatása

Új atlétikai központ Fehérváron

2014. január. 31. Kitekintő

 Új atlétikai központ Fehérváron A sportkomplexum a szabadidő-, az utánpótlás- és az élsportot is szolgálja Ünnepélyes keretek között avatták fel pénteken a Regionális Atlétikai Központot Székesfehérváron.  A 750 millió forintos állami támogatással megépült létesítményt Kiss Norbert, sportért és ifjúságért felelős helyettes államtitkár, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára és Hirt Károly, az ARAK elnöke adta át.

Elismerések az Emlékév után

2014. január. 31. Kitekintő

Elismerések az Emlékév után Ünnepi gálaműsor a Vodafone Sportcentrumban  Nagyszabású ünnepi rendezvényen fejezte ki köszönetét Székesfehérvár Önkormányzata mindazoknak, akik közreműködtek a 2013-as Szent István Emlékév megvalósításában. 

Jól sikerült a királyi város Emlékéve

2014. január. 27. Kitekintő

Jól sikerült a királyi város Emlékéve Erősebb közösséggé vált Székesfehérvár  Sikeres volt a 2013-as Szent István Emlékév, hiszen megvalósult a fő célkitűzése; Székesfehérvár erősebb közösséggé vált az ünnepi esztendőben – hangzott el a mai sajtótájékoztatón, amelynek keretében az Emlékévet értékelte  dr. Cser-Palkovics András  polgármester és  Dr. Csurgai Horváth József , a 2013-as Emlékbizottság elnöke. 

Magyar Kultúra Napja Fehérváron

2014. január. 23. Kitekintő

Magyar Kultúra Napja Fehérváron A Szabad Színház társulata kapta a "Pro Cultura Albae Regiae" díjat "Nagyvárad, a kétlelkű város, avagy Ady Endre elveszett illúziói" címmel szerveztek beszélgetést a Vörösmarty Színházban, amelyet este gálaműsor követett a Magyar Kultúra Napja alkalmából Székesfehérváron. 

Kultúra és szocializáció

2014. január. 22. Kitekintő

Kultúra és szocializáció Dr. Bordás Sándor PhD. Szocializációs folyamatok, nyelvi kódok, nemzeti gondolkodás Niklas Luhmann /1Karácsony, 2000/ gondolkodásában a társadalom legkisebb egysége a kommunikáció, és véleménye szerint minden kultúra a kommunikációján keresztül leírható.  A kommunikáción keresztül épülnek be a személyiségbe a kultúra értékei, szabályai, attól függetlenül, hogy ezek az értékek, szabályok mennyire sértenek más kultúrákat.     

Schengen, migráció, kihívások

2014. január. 17. Kitekintő

Schengen, migráció, kihívások Lőwi Ildikó nemzetközi tanulmányok  MA, II.évfolyam:  A migráció kockázatai és kihívásai Magyarország, mint tranzit ország vonatkozásában                                            „Jelentős lépés csatlakozásunk, mivel a „szabadság, biztonság, jog térségének megteremtése” horderejét tekintve a belső piachoz és a közös pénzhez hasonlítható."1 1Tájok Péter: Az illegális migráció kezelésében rejlő lehetőségek hazánk schengeni csatlakozását követően, mint a komplex biztonság kiemelt szegmensei. Határrendészeti Tanulmányok, 2007. 3. szám, 5. o.

Emléktűz-gyújtás Pákozdon

2014. január. 11. Kitekintő

Emléktűz-gyújtás Pákozdon A Don-kanyarban elesett magyar katonákra emlékeznek Kegyeleti emléktűz-gyújtást tartanak Pákozdon január 12-én, vasárnap este hat órakor Don-kanyar Emlékkápolnánál, ezzel tisztelegve a második világháború magyar hősei előtt az urivi áttörés 71. évfordulója alkalmából.

Cikkek, jelentések januártól októberig

2014. január. 06. Kitekintő

Cikkek, jelentések januártól októberig Glavanovics Andrea: A forradalom előtti ’56 brit szemmel (1956. január 2. -1956. október 23.) /Megjelent:  Történelmi emékezet és identitás. Szerk. Strausz Péter-Zachar Péter Krisztián. Heraldika Kiadó 2012. 55-70./ I. Tanulmányomban a brit külpolitika Magyarországra gyakorolt hatását, a szakirodalom eddigi eredményeit kívánom árnyalni abban a tudatban, hogy a kutatás jövőbeni kiszélesítése tovább finomíthatja az eddigi eredményeket. 

Babakötvény a fehérvári újszülöttnek

2014. január. 03. Kitekintő

Babakötvény a fehérvári újszülöttnek 2014 első újszülöttjei Székesfehérváron, Budapesten és Siófokon 2014 első babája 0:15 órakor született a siófoki kórházban, őt egy fővárosi újszülött követte 0:16 perckor.  A Klarissza Cintia nevű kislány 2610 grammal és 49 centiméterrel természetes úton született.  A baba és édesanyja jól vannak.

Vírusreklám és kreativitás

2014. január. 03. Kitekintő

Vírusreklám és kreativitás Interjú Sas Istvánnal  Sas István a magyar reklám egyik meghatározó alakja, a magyar reklámfilmezés legismertebb rendezője. A reklámok világában beszélnek "Sas István előtti és Sas István utáni" korszakokról, felfogásokról. A Balázs Béla-díj, a Magyar Köztársasági Érdemérem Lovagkeresztje mellett számos hazai szakmai díj és külföldi fesztiváldíj fémjelzi munkásságát.

Kincses Képeskönyv Fehérváron

2013. december. 20. Kitekintő

Kincses Képeskönyv Fehérváron Karácsonyi ajándék a könyv az iskolásoknak Ünnepélyes keretek között mutatták be a  „Kincses Képeskönyv Székesfehérvár”  című, főként gyerekeknek szóló történelmi kiadványt a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskolában szerdán. A könyvet karácsonyi ajándékként vették át az intézmény alsó tagozatosai az eseményen, ahol jelen voltak a szerzők:  Laczkó Gábor  és  Zágoni Balázs , valamint  dr. Cser-Palkovics András polgármester. 

Írók születnek a Petőcz-műhelyben

2013. december. 17. Kitekintő

Írók születnek a Petőcz-műhelyben Petőcz András bemutatta a Kodolányi Szépíró Műhelyt Különleges élményben volt részük mindazoknak, akik eljöttek a Kodolányi Szépíró Műhely és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Szépírói Tagozata által rendezett irodalmi estre december 11-én.

Kodolányis „öregdiák” akciója

2013. december. 16. Kitekintő

Kodolányis „öregdiák” akciója Hogy másoknak is szép legyen a karácsony A karácsonyt megelőző várakozás különös érzéseket ébreszt az emberekben. Ebben néhány hétben, advent idején az együttérzés és a szeretet sokakat ösztönöz arra, hogy megpróbálják szebbé tenni mások ünnepét is. 

Művészet a tanulás?

2013. december. 12. Kitekintő

Művészet a tanulás? Dr.Réthy Endréné Felkészülés a tanítási órák differenciált kiscsoportos foglalkozásaira Amennyiben a tanulás művészet, úgy az arra való felkészülés tudomány (Orlich, 1980). A tervezés és a megvalósítás egyaránt alkotó folyamat (Kotschy, 2003). 

Az érem két oldala menekültügyben

2013. december. 04. Kitekintő

Az érem két oldala menekültügyben Lőwi Ildikó nemzetközi tanulmányok  MA, II.évfolyam: Menekülteket Befogadó Állomás Bicskén   „Több mint húsz éve volt mindez, de higgyétek el, nekem olyan, mintha tegnap történt volna.  Sokat megtanultam akkoriban. A feleségem és én most már jól fel vagyunk készülve, felfegyverkeztünk, tartalékoltunk, tanultunk. 

"Az egészséges felsőoktatásért"

2013. november. 19. Kitekintő

"Az egészséges felsőoktatásért" Dr. Bordás Sándor Székesfehérvár és régiója ma a Kodolányi János Főiskola hallgatóinak nyújtott terápiás segítség tükrében   A Kodolányi Főiskolán Mentálhigiénés Szolgálat keretében 2004 szeptemberétől történik terápiás segítségnyújtás a főiskola hallgatói számára. 

Kelemen Anna: Neked

2013. november. 14. Kitekintő

Kelemen Anna: Neked   Kelemen Anna 2012-ben végzett a Kodolányi János Főiskola kommunikáció- és médiatudomány alapszakán, jelenleg mesterképzésen tanul. Középiskolás kora óta ír, elmondása szerint azonban első komoly publikációját egyik kodolányis tanárának, mentorának, Petőcz Andrásnak köszönheti. A fiatal írónő novelláit többek között a Forrás, a Tiszatáj, a kolozsvári Helikon, a Napút, az Irodalomismeret, a Spanyolnátha és a Vár folyóiratok is közölték. Első novelláskötetén dolgozik.   Megjelent: Forrás folyóirat, 45. évfolyam, 2013. 7-8. szám 

Klebelsberg-szobor Fehérváron

2013. november. 14. Kitekintő

Klebelsberg-szobor Fehérváron A 20. század kiemelkedő kultúrpolitikusa emlékének tisztelegtek a királyi városban Gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter egész alakos, bronzból készült alkotását, amely a székesfehérvári  Ciszterci Szent István Gimnázium lépcsőjén kapott helyet, együtt leplezte le tegnap dr. Cser-Palkovics András polgármester, a Ciszterci Gimnázium egykori diákja,  L. Simon László , az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, valamint  Orosz Ágoston,  a Ciszterci Gimnázium igazgatója.

Szépírói Műhely - írásgyakorlatok

2013. november. 11. Kitekintő

Szépírói Műhely - írásgyakorlatok Újabb „látogatás” Petőcz András szépírói kurzusán     A szépírói kurzus résztvevői immár harmadik hónapja tanulják a szépírás fortélyait mesterüktől, Petőcz Andrástól.  A legjobb írásokat a közismert író-tanár rendszeresen közzéteszi blogján, innen jut hozzá a KV is a „zsengékhez”.  ( http://petoczandrasblog.blogspot.hu/ ) Petőcz András a KV-nak elmondta, hogy a lelkes "írópalánták" jól veszik az akadályokat, hétről-hétre egyre jobb írásokkal jelentkeznek. A kurzusvezető megjelenési lehetőséggel is segíti tanítványait, a legjobban sikerült alkotások olyan irodalmi lapokban is megjelennek, mint a Magyar Irodalomtörténeti Társaság folyóirata, az Irodalomismeret, valamint a népszerű Spanyolnátha. A hétfő esti műhelyfoglalkozásokon egyébként a kodolányis hallgatók mellett más felsőoktatási intézményekben tanulók is résztvesznek, de az ennél a korosztálynál idősebbek is képviseltetik magukat. http://www.kodolanyi.hu/tovabbkepzes/felnottkepzes/egyeb/szepiro

Internet alapú életmód és oktatás

2013. november. 11. Kitekintő

Internet alapú életmód és oktatás Dr.Hoffmann Orsolya Tananyag vagy  oktató központú e-learning? E-learning programok a minőségi fenntarthatóság szemszögéből Kovács Ilma: Új út az oktatásban? A távoktatás (1996) c. tanulmánykötetének valamint az EU-s fejlesztési források megnyílásának ideje szinte mérföldkőként jelzi annak az időszaknak a kezdetét hazánkban, amikortól a politikai döntéshozók és a szakma képviselőinek érdeklődése egyre inkább az e-learning alapú távoktatási programok fejlesztésének irányába fordult. 

Múzeumpedagógia határok nélkül

2013. november. 07. Kitekintő

Múzeumpedagógia határok nélkül Ungváron hasznosulnak a magyarországi tapasztalatok Dr. Torgyik Juditot, a KJF Neveléstudományi Intézeti Tanszékének tanárát kérte fel ösztöndíjas magyarországi tartózkodásához kapcsolódóan témavezetőnek Dr. Reho Anna, az ungvári Kelet-Európai Szláv Egyetem oktatója. 

"I Have a Dream"

2013. november. 01. Kitekintő

"I Have a  Dream" Lőwi Ildikó nemzetközi tanulmányok  MA, II.évfolyam: A nagy menetelés I Have a  Dream...,  kezdte híres beszédét az amerikai polgárjogi harcos , Martin Luther King. A  "Van egy álmom"  kezdetű beszéd, amely 1963. augusztus 28-án a Washingtoni Menetelés során hangzott el, óriási nyilvánosságot eredményezett a polgárjogi mozgalomnak. 

Magyarok a határon kívül

2013. október. 23. Kitekintő

Magyarok a határon kívül Dr. Bordás Sándorral a szlovákiai Szabad Újság 17. számában közöltek interjút, amelyben a nemzeti azonosságtudat jelent meg központi témaként. Az ismert klinikai pszichológussal, a Kodolányi János Főiskola tanszékvezető főiskolai tanárával Molnár Judit beszélgetett.

Szépírást tanulnak Petőcz Andrástól

2013. október. 21. Kitekintő

Szépírást tanulnak Petőcz Andrástól   Szépírói kurzus indult a KJF-en Petőcz András, József Attila-, Márai- és UNESCO-díjas író, a Kodolányi János Főiskola docense szépírói kurzust indított azoknak a hallgatóknak, akik közelebbről akarnak megismerkedni a próza-, a dráma-, vagy éppen a versírás szabályaival, titkaival. 

Nemzetközi kapcsolat mint címszó

2013. október. 18. Kitekintő

Nemzetközi kapcsolat mint címszó Dr. Darai Lajos Mihály  Hiányos, eltorzult társadalomtudományi fogalmak rendbetétele a nemzetkapcsolatban. Egynyelvű fogalomszótár szükségessége és jogossága [1] [1] A nemzetközi kapcsolatok és a társadalomtudomány kérdései a 21. század elején címmel a Kodolányi János Főiskola Társadalomtudományi Tanszék műhelykonferenciáján 2013. október 3-ikán Budapesten tartott előadás írott változata. 

"Szentistvános" diákok Fehérváron

2013. október. 11. Kitekintő

"Szentistvános" diákok Fehérváron Szent István középiskolák találkozója Székesfehérváron Székesfehérváron rendezték meg találkozójukat a Szent István nevét viselő magyarországi középiskolák október 11-én. A Ciszterci Szent István Gimnázium által szervezett eseményre Budapestről, Kalocsáról és Székesfehérvárról érkeztek vendégek, akiket dr. Cser-Palkovics András polgármester is fogadott a Városházán. 

Élethosszig tanulás

2013. október. 10. Kitekintő

Élethosszig tanulás Dr. Mócz Dóra A felnőttkori tanulás új stratégiái és módszerei /Neveléstudományi és Szakmódszertani Konferencia (2013., Komárno)/ A felnőttkori tanulás új stratégiáinak jelentőségére már az ezredforduló tájékán felhívták az életen át tartó tanulás kérdéseivel foglalkozó alapdokumentumok. 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat