KáVé
 Educatio kiállítás után nyílt nap

Educatio kiállítás után nyílt nap

Cikk dátuma 2022. január. 17.

Tizenkét alapszak, három mesterszak és három felsőoktatási szakképzés 

Meglehetősen nagy volt az érdeklődés az idei EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás iránt az elmúlt hét második felében. Nem volt izgalomra oka azoknak a fiataloknak sem, akik a koronavírus járvány miatt latolgatták az idei felsőoktatási kiállításon való részvételt, hiszen csak érvényes védettségi igazolvány, vagy a védettséget igazoló EESZT applikáció felmutatásával léphettek be a látogatók a Hungexpo területére, és kötelező volt a maszk használata is. Több mint 44 ezer látogató és 108 kiállító vett részt a 22. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon - ismertette Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke ma az M1 csatornán. A Kodolányi János Egyetem standjánál magam is megtapasztalhattam, hogy az érettségi előtt álló diákok alaposan körüljárják a továbbtanulási lehetőségeket, és mindent tudni szeretnének a választott egyetemről.

Tovább a teljes cikkhez »
Gattyán György előadása a Kodolányin

Gattyán György előadása a Kodolányin

Cikk dátuma 2021. december. 16.

Digitalizáció ’22  -  az észtek példája minta lehet


Digitalizáció ’22 címmel indított előadás-sorozatot a digitalizációban élenjáró Kodolányi János Egyetem és Gattyán György üzletember. Az első előadás meghívott vendége Toomas Hendrik Ilves volt észt köztársasági elnök, aki jelenleg rangos egyetemi oktató, és egyike azoknak, akiknek Észtország a digitalizációs átalakulást köszönheti. Észtország teljes lakossága használja aktívan az e-közigazgatást; az ország a digitalizáció tekintetében Európa mintaállamának tekinthető.

Délután négy órai kezdettel a Kodolányi János Egyetem budapesti campusán Gattyán Györggyel közösen tartottak előadást a digitalizáció témájában. A nagyelőadóban megtartott programon részt vettek az egyetemi hallgatók, oktatók és sokan mások, akik a digitalizáció iránt érdeklődnek.

Tovább a teljes cikkhez »
Doktori Iskola a Kodolányin

Doktori Iskola a Kodolányin

Cikk dátuma 2021. december. 01.

Startra készen a professzorok


Megtartotta alakuló ülését november 29-én a Kodolányi János Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolája, amelynek hét törzstagja: Prof. Dr. Tóth Tamás PhD., Prof. Dr. Csáki György PhD., Prof. Dr. Tózsa István PhD., Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán PhD., Dr. habil. Nagy Henrietta PhD., Dr. Rátz Tamara PhD. és Prof. Dr. Szirmai Viktória DSc. A törzstagok az ülésen egyhangú szavazással Prof. Dr. Tóth Tamást választották meg a Doktori Iskola vezetőjének.

Tovább a teljes cikkhez »
Nemzeti Kiválóság Díjat kapott a KJE

Nemzeti Kiválóság Díjat kapott a KJE

Cikk dátuma 2021. november. 23.

Kiválóság Díj kiváló egyetemnek

 

Mindazok, akik eddig úgy érezték, hogy a Kodolányi János Egyetemhez tartozás nem több, mint a jövőépítés egyik alapköve, azok talán e cikk után egy kicsit büszkébbek lesznek a tanulmányaik helyszínéül szolgáló intézményre, legyenek budapesti, székesfehérvári, vagy orosházi hallgatók. A jubileumi tanévben a Kodolányi János Egyetem nem csak fennállásának évfordulóját, hanem egy rangos kitüntetés átvételét is ünnepelheti. A Nemzeti Kiválóság Díjat közigazgatási, közszolgálati, oktatási, egészségügyi, vagy szociális szolgáltatást nyújtó szervezetek kategóriájában a Kodolányi egyetem érdemelte ki. Az elismerést Dr. Szabó Péter rektor vette át.

Tovább a teljes cikkhez »

Öt tanszék - egy konferencia

Cikk dátuma 2021. november. 04.

Tudomány napja - a második tudományos konferencia

A Kodolányi János Egyetem a Jól-léti Társadalom Intézet szervezésében tudományos konferenciával csatlakozik a Magyar Tudomány Napja programjaihoz. A november 5-ei konferencia egy tudományos eseménysorozat része, és  egy több tudományterületet érintő program. Az első előadásokat októberben megtartottuk, és tavasszal is folytatódik a program. A sorozat előadóinak minősített oktatókat kérünk fel öt tanszékünkről. A novemberi konferencia online kerül megrendezésre, amelyhez megadjuk a csatlakozási lehetőséget.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis művésztanár a Jazz Szövetség elnökségében

Kodolányis művésztanár a Jazz Szövetség elnökségében

Cikk dátuma 2021. november. 02.

Ha szeretnénk valamit létrehozni, akkor azt a szakma érdekében tegyük


Nagy János jazz-zongora előadóművész, a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszékének oktatója, az immár több mint harminc éves múltra visszatekintő Jazz Szövetség elnökségi tagja lett a közelmúltban. Ezáltal a szövetség által szervezett rendezvényeken a KJE hallgatói is jelen lehetnek, akár díjakban is részesülhetnek. Többek között ezekről is beszélgettem az Erkel Ferenc díjas művésztanárral. Először a zenéhez, ezen belül a jazz-hez való kötődéseiről kérdeztem.


 

Tovább a teljes cikkhez »
Megemlékezés Dr. Kossuth Borbáláról

Megemlékezés Dr. Kossuth Borbáláról

Cikk dátuma 2021. október. 26.


Oktatómunkája mellett részt vett az egyetem tehetséges hallgatóinak támogatásában 


Mély megrendüléssel olvastuk a hírt, október 15-én, hajnalban elhunyt Dr. Kossuth Borbála, negyvenkét éves volt. A szinte felfoghatatlan tartalmú levelet férje, Simon János professzor úr küldte.

Lehetetlen azonnal reagálni egy ilyen tragikus hírre, hiszen jól ismertük, szerettük, közel állt hozzánk Borika. Hogyan, miért, tesszük fel magunkban, vagy barátok, kollégák között a kérdést, de nincs válasz. A hozzá közelállók tudtuk, nagyon komoly a betegsége, de mindig bizakodtuk, ahogyan Ő is. Fantasztikus erővel, élni akarással, sokszor humorral próbálta legyőzni a legyőzhetetlent.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányisok kérdéseire válaszolt Merkely professzor

Kodolányisok kérdéseire válaszolt Merkely professzor

Cikk dátuma 2021. október. 13.

PANDÉMIA- INFOMÉDIA

Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora „Pandémia- Infomédia” címmel tartott előadást a Kodolányi János Egyetemen.

A rendhagyó tanóra - amelynek középpontjában a koronavírus járvány és az ahhoz kapcsolódó dezinformációk álltak - az egyetem minden tanulója számára nyitott volt.  A beszélgetést Dr. Szabó Péter, a KJE rektora és Dr. Szatmári Péter tudományos és fejlesztési rektorhelyettes moderálta.

Tovább a teljes cikkhez »
Együttműködés a KJE és a Pannon Egyetem között

Együttműködés a KJE és a Pannon Egyetem között

Cikk dátuma 2021. szeptember. 30.

Stratégiai megállapodást írt alá a Kodolányi János Egyetem és a Pannon Egyetem

Az oktatásra, a tudományos munkára, valamint a közös nemzetközi érdekérvényesítésre kiterjedő stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a közép-dunántúli régió két meghatározó felsőoktatási intézménye, a Pannon Egyetem, és az idén 30 éves jubileumát ünneplő Kodolányi János Egyetem

Tovább a teljes cikkhez »
Történelem szakos kodolányisok az Országházi Könyvtárban

Történelem szakos kodolányisok az Országházi Könyvtárban

Cikk dátuma 2021. szeptember. 29.

Patinás környezet, különleges gyűjtemény, tartalmas előadás

 

A Parlament épületének szívében, központi helyen található könyvtár helyben használható dokumentumokkal szolgálja a nyilvánosságot. A XXV. kapuhoz, azaz a bejárathoz vezető, oszlopokkal övezett kültéri folyosón haladva már lenyűgözi az embert a látvány, és olvasói minőségében a sokadik látogatás után is megilletődik. A belépés természetesen engedéllyel történik, nem is lehetne ez másként. Ugyanakkor mindenkinek lehetősége van arra, hogy beiratkozott olvasóként vagy látogatócsoport tagjaként engedélyt kapjon a belépésre. Prof. Dr. Simándi Irén, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetője szeptember utolsó szombatján látogatott el első évfolyamos könyvtár- és harmadéves történelem szakos tanítványaival az Országgyűlési Könyvtárba.

Tovább a teljes cikkhez »
„Turizmus volt, van és lesz”

„Turizmus volt, van és lesz”

Cikk dátuma 2021. szeptember. 21.

„…mintha megsejtettük volna, hogy az együttműködésre nagyobb szükség lesz, mint valaha”


Az idén harmincadik évfordulóját ünneplő Kodolányi János Egyetem jubileumi eseménysorozatának része volt a Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium, amit nyolcadik alkalommal rendeztek meg. „A TURIZMUS VÁLSÁGJELENSÉGEI” című  tudományos programot a KJE, a Magyar Földrajzi Társaság, a CSFK Földrajztudományi Intézet, valamint az MTA X. Földtudományok Osztálya Társadalomföldrajzi Bizottság Turizmusföldrajzi Albizottsága közös szervezésében tartották meg szeptember 17-én Budapesten.

Tovább a teljes cikkhez »
VIII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium a KJE-n

VIII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium a KJE-n

Cikk dátuma 2021. szeptember. 14.

Tanácskozás a turizmus válságjelenségeiről


A VIII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpóziumnak ad otthont a Kodolányi János Egyetem (KJE) szeptember 17-én a KJE, a Magyar Földrajzi Társaság, a CSFK Földrajztudományi Intézet, valamint az MTA X. Földtudományok Osztálya Társadalomföldrajzi Bizottság Turizmusföldrajzi Albizottsága együttműködésében.

 „A TURIZMUS VÁLSÁGJELENSÉGEI” című tudományos program Szatmári Péternek, a KJE tudományos és fejlesztési rektorhelyettesének, valamint Kocsis Károlynak, CSFK Földrajztudományi Intézet igazgatójának és Jeney Lászlónak, Magyar Földrajzi Társaság, főtitkárának a köszöntőjével veszi kezdetét a KJE budapesti campusának 401-es nagyelőadójában szeptember 17-én délelőtt háromnegyed tízkor. Ezt követően plenáris előadásokra kerül sor; elsőként Lakatos Tibor rendőr dandártábornok (Belügyminisztérium) tart előadást „Járványkezelés és turizmus” címmel, majd Gonda Tibor egyetemi adjunktus (Pécsi Tudományegyetem) „Turizmus és reziliencia − egy fogalom metamorfózisa” című előadását hallgathatják meg a résztvevők. A plenáris ülés keretében még Sívó Roland létesítményigazgató (Aquaworld Resort) tart előadást „A Covid-19 járvány hatása a magyarországi szállodaiparra” címmel.

Tovább a teljes cikkhez »
Holnap: gólyatábor

Holnap: gólyatábor

Cikk dátuma 2021. augusztus. 30.

Kétszáznál is több kodolányist várnak az ORIGO-hétre

 

A Kodolányi János Egyetem budapesti campusán javában zajlanak az előkészületek az augusztus 31-én induló gólyatáborral kapcsolatban. Huszonöt fős stáb - tanárok, hallgatói önkormányzat és az egyetem megannyi további munkatársa - dolgozik együttes erővel azon, hogy maradandó élményt szerezzen a leendő hallgatóknak.

Tovább a teljes cikkhez »
Állami díjat kapott a KJE rektora

Állami díjat kapott a KJE rektora

Cikk dátuma 2021. augusztus. 27.

Harminc év, harmincezer diploma, három helyszín

Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki Dr. Szabó Pétert, a Kodolányi János Egyetem alapító rektorát három évtized tudományos és felsőoktatási szervező tevékenysége, különösen az intézményi szintű egységes koncepciójú magyar felsőoktatás-pedagógiai modell kidolgozása érdekében végzett munkája elismeréseként. Hazánk egyik első magán főiskoláját 1991-ben két fiatal tanár álmodta meg, majd szűk egy esztendő elteltével megalapították a KJE főiskolai elődjét. A hazai felsőoktatásban úttörő jellegűnek számító intézményben száznegyvenheten kezdtek, majd az idő múlásával megsokszorozódott a hallgatói létszám. Ma már három helyszínen – Budapesten Orosházán és Fehérváron- működik a Docler Holding részeként a Kodolányi. Tizenkét alapszak, három mesterszak és számos egyéb képzési lehetőség jelzi, hogy jó az irány.

Dr. Szabó Péterrel az egyetemről, a munkájáról, az életéről beszélgettem.

Tovább a teljes cikkhez »
Legyen a Kodolányi az új cél

Legyen a Kodolányi az új cél

Cikk dátuma 2021. augusztus. 05.

Finisben a pótfelvételi

 

Sokan vannak, akik lekésték a februári egyetemi jelentkezést, vagy a pontszámuk bizonyult kevésnek az általános felvételi eljárásban. Számukra a pótfelvételi az újabb lehetőség. Akiket első körben nem vettek fel a felsőoktatásba, a Kodolányi János Egyetemen is találnak még betöltetlen helyeket. A jelentkezési határidő augusztus 8-a, éjfél.


Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres kodolányisok: Gattyán György

Sikeres kodolányisok: Gattyán György

Cikk dátuma 2021. július. 27.

 „…az egyetem egy ékkő a Docler Holdingnál”

A Docler Holding cégcsoport nevével 2016-ban találkoztam először, amikor az alumni találkozó egyik programpontjaként sikeres kodolányisokat hívtam meg nyilvános beszélgetésre az akkor még Kodolányi főiskolára. A cég kommunikációs igazgatója is köztük volt, s általa rövidesen megismerhettem a holding alapítóját, Gattyán Györgyöt. Eleinte tartottam tőle, hiszen mégiscsak hazánk egyik legsikeresebb és leggazdagabb üzletembere, aztán megkedveltem. Nem volt nehéz, mert a beszélgetések során jobban megismertem. 2020 áprilisa óta az általa alapított Docler Holding tagja a Kodolányi János Egyetem. Örülök, hogy így történt, és annak is, hogy Gattyán György nem kérte előre ennek az interjúnak a kérdéseit.

Először a sikerről kérdeztem.

Tovább a teljes cikkhez »
Sokan bejutottak a Kodolányira

Sokan bejutottak a Kodolányira

Cikk dátuma 2021. július. 23.

Üdv a gólyáknak, hajrá a pótfelvételizőknek


Nyilvánosságra hozták tegnap este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, így eldőlt, hogy a mintegy százkétezer jelentkező közül hányan kerültek be egyetemre, főiskolára.

A pandémia miatt egy év kihagyás után újra megtartották a hivatalos ponthatárváró eseményt Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi campusán Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára szimbolikus gombnyomással hirdette ki a ponthatárokat.

Tovább a teljes cikkhez »
Ponthúzás ma este, nyolckor már tudható az eredmény

Ponthúzás ma este, nyolckor már tudható az eredmény

Cikk dátuma 2021. július. 22.

Várják a KJE-n is a leendő gólyákat

A felsőoktatási intézményekben fontos időszaknak számít július vége, illetve augusztus eleje, egyrészt ekkor derül ki a felvételi eredménye, másrészt elindul a pótfelvételi időszak. Fontos tudnivaló, hogy az idén várhatóan július 29 – augusztus 8. között jelentkezhetnek mindazok a pótfelvételi eljárás keretében, akiket nem vettek fel, illetve be sem adták a jelentkezésüket tavasszal. Ma este nyolc órakor hozzák nyilvánosságra az idei felvételi ponthatárokat, amelyek hagyományosan elsőként a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők – írja az MTI. A diákoknak Budapesten és az ország több városában ponthatárváró rendezvényeket tartanak.

Tovább a teljes cikkhez »
A Fehérvár Médiacentrumnak fontos az utánpótlás kérdése

A Fehérvár Médiacentrumnak fontos az utánpótlás kérdése

Cikk dátuma 2021. július. 12.

Hagymásy András: a helyi média a legjobb ugródeszka


Első körben közgazdász diplomát szerzett marketing szakon a Corvinus Egyetemen, ezt követően pedig elvégezte az újságírói képzést a Kodolányin. Hagymásy András a sajtószakma túloldalán, a UPC kommunikációs igazgatójaként kezdte a pályát, ma a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója Székesfehérváron. Véleménye szerint problémák vannak a médiában az utánpótlással, valamint a szakmai igényességgel. Többek között erről is beszélgettünk, valamint a pandémia hatásairól és a cseh kultúrához való kötődéséről. A tanulmányokkal kezdtünk.

Tovább a teljes cikkhez »
Képalkotás, dróntechnológia és a fotográfus

Képalkotás, dróntechnológia és a fotográfus

Cikk dátuma 2021. június. 22.

Kommunikáció képekben

A Kodolányi János Egyetem Orosházi Oktatási Központja folyamatosan dolgozik azon, hogy a szakképzési centrumokkal, egyházi és állami intézményekkel közösen Békés és Csongrád megyében felzárkóztassa, segítse a hátránnyal élőket, és támogassa a tehetségeseket a képességeik kibontakoztatásában. Dr. Malatyinszki Szilárd központigazgató a KV-nak elmondta, az elmúlt években olyan Békés megyei szakemberekkel építettek ki együttműködést, akik szívesen tartanak tanfolyamokat, műhelyfoglalkozásokat a digitális forradalom vívmányai témakörben.

Ez az értékes kapcsolatrendszer jól jött a „Digitális technológiák használata a közösség szolgálatában” című, „NTP-FKT-20-0002” azonosító számú szakmai program megvalósításában is. A KJE ugyanis hárommillió forintos támogatást nyert a NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM „A hazai és a határon túli felsőoktatási intézmények tehetséggondozó programjainak támogatása" címmel kiírt pályázata keretében.

Tovább a teljes cikkhez »
Tehetséggondozás a Kodolányin

Tehetséggondozás a Kodolányin

Cikk dátuma 2021. június. 03.

 

Digitális technológiákkal ismerkedtek a fiatalok

Hárommillió forintos támogatást nyert a Kodolányi János Egyetem a NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM „A hazai és a határon túli felsőoktatási intézmények tehetséggondozó programjainak támogatása" címmel kiírt nyílt pályázata keretében.  Az egyetem „Digitális technológiák használata a közösség szolgálatában” című, „NTP-FKT-20-0002” azonosító számú szakmai programjának célja a digitális technológiák tudatos felhasználása. A KJE-n olyan területeket választottak ki, amelyeket a jövőbeli hallgatók érintőlegesen használnak a képzések során, ám a tehetséggondozó foglalkozások segítségével mélyebb ismeretet kaphatnak. A programelemek hangsúlyozottan kapcsolódnak a műszaki tudományokhoz.

Tovább a teljes cikkhez »
Az online oktatás és a zenészlét nagy kérdései

Az online oktatás és a zenészlét nagy kérdései

Cikk dátuma 2021. május. 27.

Mits Gergely: "… egykori kodolányisok írják a magyar könnyűzene történelmét"

 

Az online oktatás számtalan nehézséget gördít az egyetemisták és tanáraik elé. Különösen egy művészeti szak esetében, ahol a személyes jelenlét elengedhetetlennek tűnik. Tavaly márciusban csaknem egyidőben ürültek ki az egyetemi kampuszok, kollégiumok a járvány világméretű elterjedésével. Ősszel mintegy két hónapra ugyan visszatért a „normális” egyetemi élet, ám novembertől ez a tanév is bekényszerült a virtuális világ keretei közé.

Mits Gergely, a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszékének tanszékvezetője kendőzetlen őszinteséggel beszélt az elmúlt időszak kihívásairól és a diploma utáni érvényesülésről a KV-nak. Először a közelmúltban történt névváltoztatásról kérdeztem.

Tovább a teljes cikkhez »
Imprint party "személyesen"

Imprint party "személyesen"

Cikk dátuma 2021. május. 07.

Kéznyomok a falon és gasztronómia

 

 

A világjárvány átírta a mindennapjainkat, az oktatásban is megszűnt a személyes találkozás lehetősége az elmúlt időszakban. Mindez a KJE-n tanuló külföldi diákoknak is különös helyzetet eredményezett, itt éltek Budapesten, de nem járhattak be a felsőoktatási intézménybe, hanem online tanórák keretében tanultak a rövidesen lezáruló szemeszterben. Számukra szervezett az KJE Nemzetközi Intézete kétnapos programot a szigorú szabályok feloldását követően. Hagyománynak számít az Egyetemen az úgynevezett „Imprint party”, amelynek keretében a fehér falakon elhelyezett színes kézlenyomataikkal teszik maradandóvá itt tartózkodásukat a külföldi diákok. Természetesen gazdag kulturális és gasztronómiai programok is várták a Kodolányin tanuló külföldieket.

Tovább a teljes cikkhez »
Rangos OTDK-helyezett HÖK-elnök

Rangos OTDK-helyezett HÖK-elnök

Cikk dátuma 2021. május. 03.

"... szívesen elmennék már szórakozóhelyre is"

Idén harmincötödik alkalommal rendezték meg április első felében az Országos Tudományos Diákköri Konferenciát /OTDK/. A tanulmányi esemény célja, hogy ösztönözze a hallgatói tudományos és művészeti diákköri tevékenységet, támogassa a tehetséges diákokat és mestereiket. Felhívja az egyetemi és főiskolai diákságot, hogy színvonalas pályamunkáikkal, alkotásaikkal nevezzenek. - olvasható az OTDK központi felhívásában. Lusták Dániel a Kodolányi János Egyetem HÖK elnöke, turizmus szakos hallgatója pályamunkájával elérte a harmadik helyezettnek járó dobogósok fokát. Az elért sikerről, a soron következő célkitűzésekről is beszélgettem a hallgatói önkormányzat elnökével. 

Tovább a teljes cikkhez »
IT ismeretek a virtuális térben

IT ismeretek a virtuális térben

Cikk dátuma 2021. május. 02.

Online projekt hét a kodolányisoknak


Minden tanévben tartanak előadásokkal teli tematikus hetet a Kodolányi János Egyetemen. A különböző programok során a hallgatók megismerkedhetnek a tanszékek által meghívott szaktekintélyekkel, akik nem csak előadásokat tartanak, hanem kötetlen beszélgetésekre is vállalkoznak. A pandémia miatt idén a virtuális tér szolgál színhelyként május 3-7. között a hagyományosnak számító eseménysorozatnak. A programok jelentős része informatikai vonatkozású, de vannak tanszéki programok is. Május 6-án, csütörtökön  olyan előadások lesznek, amelyekre az egyetem bármely szakos hallgatóját várják a szervezők.

Tovább a teljes cikkhez »
Jelentősen megnövekedett a Kodolányira jelentkezők száma

Jelentősen megnövekedett a Kodolányira jelentkezők száma

Cikk dátuma 2021. április. 28.

Harminc év, magas színvonalú képzések, tulajdonosi kötődés

 

A tavalyi évhez képest, idén 22%-kal több fiatal jelentkezett első helyen a Docler Holdinghoz tartozó Kodolányi János Egyetemre. A legnépszerűbb az anglisztika szakos képzés, emellett rendkívül nagy az érdeklődés a kommunikáció- és médiatudomány, a gazdálkodás és menedzsment, illetve a korábbi évekhez hasonlóan - a magánegyetemeken egyedülállóan – a szociális munka szak iránt.

Tovább a teljes cikkhez »
Online oktatásról és másról Dr. Rátz Tamarával

Online oktatásról és másról Dr. Rátz Tamarával

Cikk dátuma 2021. április. 25.

„A festést a tavaszi karanténnak köszönhetem”


Az immár harmadik féléve tartó online oktatás nemcsak az egyetemi hallgatókra, hanem az oktatókra is hatással van. Mindenki igyekszik a tőle telhető legtöbbet nyújtani, és a pandémia okozta helyzetben is helytállni. Nem történt ez másképp Dr. Rátz Tamarával sem. A Kodolányi János Egyetem Turizmus Tanszékének tanszékvezetője bár hiányolja a személyes jelenlétet, tapasztalatai szerint az online oktatás a kezdetektől fogva jól működik az intézményben. A világjárvány oktatásban okozott következményeiről, a megváltozott életünkről beszélgettem a tanárnővel.

Tovább a teljes cikkhez »
Jubileumi Nemzetközi Hét online

Jubileumi Nemzetközi Hét online

Cikk dátuma 2021. április. 23.

Elégedettségi kérdőívet tölthetnek ki az egyetemisták


Tizedik alkalommal rendezték meg a Kodolányi János Egyetemen a Nemzetközi Hét programsorozatot. A jubileumi rendezvény ezúttal a virtuális térbe költözött, ám így is negyven előadás várta az egyetemi hallgatókat, s mindazokat az érdeklődőket, akik bekapcsolódtak a nyitott programokba. A rendezvény hagyományairól és az idei tapasztalatokról Horváti Évát, a nemzetközi kapcsolatok iroda igazgatóját kérdeztem.

Tovább a teljes cikkhez »
Jubileumi Nemzetközi Hét a Kodolányin

Jubileumi Nemzetközi Hét a Kodolányin

Cikk dátuma 2021. április. 12.

Globális jelentőségű témák, kiemelt előadások


Tizedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Hetet a Kodolányi János Egyetemen, április 12-16 között.  A  nagyszabású virtuális programra a világ minden részéről "érkeznek" előadók; a környező országok szaktekintélyei mellett többek között Portugália, Japán, Oroszország előadóit is meghallgathatjuk. Öt napon keresztül tizenkét ország elismert oktatói negyven előadással várják az egyetem hallgatóit, hat kiemelt előadásra pedig külsős érdeklődők is bejelentkezhetnek. A zömmel angol nyelvű előadások mellett német és magyar nyelvű programok is lesznek, globális jelentőségű témákban. A csatlakozás lehetőségét az egyetem honlapján találják meg az érdeklődők:  https://www.kodolanyi.hu/aktualis/hirek/1576

Tovább a teljes cikkhez »
Ügyvéd és zenész is a kodolányis docens

Ügyvéd és zenész is a kodolányis docens

Cikk dátuma 2021. március. 16.

A jogi munka és a tanítás hétköznapokra, a zene hétvégére esik


Dr. Bérces Viktor székesfehérvári ügyvéd jogtudománnyal kapcsolatos tantárgyakat tanít a Kodolányi János Egyetemen. Az ELTE-ÁJK-n 2007-ben kapta meg jogi diplomáját, 2012-ben jogi szakvizsgát tett, majd  PhD fokozatot szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.  2009 óta tanít a KJE-n. Mindemellett professzionális zenész, az egyik legjobb zeneszerző-billentyűsként tartják számon az országban.

A jogtudomány és a zene világának kérdései mellett természetesen a pandémia miatti online oktatásról is beszélgettem vele.

Tovább a teljes cikkhez »
Nemzeti ünnep és a virtuális tér

Nemzeti ünnep és a virtuális tér

Cikk dátuma 2021. március. 15.

Ha ünnep van, akkor legyenek ott az ünnep virágai


Kokárdák, bomló rügyek, színes tulipánok, nemzeti érzelmek, megemlékezések, konszenzuson alapuló történelmi nosztalgia. Ezért szeretem március tizenötödikét. Az emberemlékezetet könyörtelenül daráló idő egyelőre nem tudta végérvényesen letekerni a dicsőséges napokat, még a fiatal generációk is tudják, miről is szólt negyvennyolc. A világ kereke ugyan nagyot fordult az azóta eltelt közel két évszázad alatt, a spanyolnátha is mintegy hét évtizeddel a negyvennyolcas forradalom után szedte az áldozatait. Most Covid19 van, emiatt nem ünnepelünk, emiatt vagyunk karaténban, emiatt szenvedünk a bezártságtól.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis diplomával Hollandiában

Kodolányis diplomával Hollandiában

Cikk dátuma 2021. március. 05.

Szivek Laura- kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam

Az anyanyelv és az angol mellé minimum egy plusz nyelv is kell

 

Dombai Linda 2008-ban végzett a Kodolányi János Egyetem - akkor még főiskola - nemzetközi tanulmányok alapszakon. Diplomája megszerzése után nem sokkal Hollandiába költözött. 2014-ben kapott állást a Hypertherm nevű cégnél nemzetközi értékesítőként. Azt mondja, ennyi év távlatából sem választana más felsőoktatási intézményt, és semmit sem csinálna másképpen. Szerinte a Kodolányi különleges szellemiséget képvisel.

A diákéveiről, tapasztalatairól, pályájáról és persze a pandémia hatásairól beszélgettem vele.


Tovább a teljes cikkhez »
Jelentkezési határidő: február 15.

Jelentkezési határidő: február 15.

Cikk dátuma 2021. február. 12.

A felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél kiválthatja az emelt szintű érettségit


A pandémia átírta az oktatás területén is a megszokott menetrendet. Az online órákat már elfogadták a tanárok, diákok, megtanulták hogyan lehet vizsgázni, érettségizni a virtuális térben. Az idei felvételi időszakban újdonságnak számít a megváltozott helyzet, hiszen tavaly ilyenkor sorra látogathatták a középiskolások az egyetemi nyílt napokat, a helyszínen tájékozódhattak a lehetőségeikről, idén pedig kizárólag online nyílt napon vehettek részt. Mindemellett a felvételi eljárásban is vannak változások.

Tovább a teljes cikkhez »
Cél a doktori iskola, a prémiumkategória és a nemzetközi tér

Cél a doktori iskola, a prémiumkategória és a nemzetközi tér

Cikk dátuma 2021. január. 20.

"Alapvetően tanár vagyok"


Dr. Szatmári Péter egyetemi docens a Kodolányi János Egyetem tudományos és fejlesztési rektorhelyettese.  A Kodolányi János Egyetem fiatal intézmény, ugyanakkor erős a kutatások területén. Ezt a területet erősíti tovább az új rektorhelyettes 2020 augusztusa óta. Az egyetem rádióstúdiójában készült az alábbi interjú, elmondhatom, jó hangulatban beszélgettünk. A jó humorú rektorhelyettes egészen kiváló beszélgetőpartner, akit az élvezetes diskurzus során a pályájáról, a terveiről és a hátországáról faggattam.

Tovább a teljes cikkhez »
Prof. Dr. Simándi Irén és a Polymatheia

Prof. Dr. Simándi Irén és a Polymatheia

Cikk dátuma 2021. január. 04.

"...történelmet csak úgy lehet tanítani, ha a hallgatók érzik az oktató szakmai elkötelezettségét, a kutatás iránti alázatát"

 

"A történelem halhatatlansága szükségszerűen nem a múlttól, hanem a jövő emlékezetétől függ, mert a múlt csak akkor létezik, ha a jövő nemzedékek emlékeznek még rá. Tehát történelem csak akkor van, ha azt a következő nemzedék megismeri." /Janne Teller/


Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban az elmúlt év novemberében adták át az egyetemi és főiskolai tanári kinevezéseket. A Vigadóban megtartott rendezvényen közel százan vették át az okiratot, köztük Dr. Simándi Irén, a Kodolányi János Egyetem egyetemi tanára.

Az ezredfordulót követő években érkezett a Kodolányira, ám időnként az az érzésem, hogy mindig is ismertem. Az első pillanattól tiszteltem tudását és örömmel fogadtam a meghívásokat a közgyűjteményekben megtartott „kihelyezett óráira”. Az intézménylátogatások, az intézményekben megtartott tanórák fontos szerepet kapnak a munkájában, azt vallja, a könyvtári, múzeumi, levéltári látogatások kiegészítik az elméleti ismereteket, és lehetőséget nyújtanak arra, hogy az egyetemi hallgatók megismerkedhessenek a közgyűjtemények működésével és felépítésével. 

Tovább a teljes cikkhez »
SPJ szakmai-beszélgetős könyvet írt

SPJ szakmai-beszélgetős könyvet írt

Cikk dátuma 2020. december. 11.

 "A 21. század diktálta újszerű formátum társul a naprakész tartalommal"

 

Dr. Sós Péter Jánost nagyra becsülik és kedvelik a hallgatók a Kodolányi János Egyetemen, és nincs ez másként a kollégái körében sem. Az ok-okozati összefüggés nagyon egyszerű, hiszen a PR oktatás és gyakorlat területén kimagasló színvonalat képvisel, hatalmas tudásanyaggal rendelkezik. Azt mondják róla a tanítványai, ha valakit érdekel a PR,  az előadásain olyan elméleti és gyakorlati tudást szerezhet, amit a valós életben azonnal kamatoztathat. Emiatt aztán nagy öröm, hogy megjelent online formában az új könyve az Akadémiai Kiadónál. Ez a könyv az első ilyen a magyar piacon: szakmai „beszélgetős” könyv. A szerző a PR aktuális kérdéseit vitatja meg a szakma legnevesebb képviselőivel.

Tovább a teljes cikkhez »
Könyvbemutató a virtuális térben

Könyvbemutató a virtuális térben

Cikk dátuma 2020. december. 11.

Kötetben máig ható történelmi traumáink és feldolgozásuk módjai

Virtuális térbe költöztek a tudományos, kulturális, művészeti programok a pandémia miatt, és valljuk be, nagy öröm a bezártságban, amikor meghívó érkezik egy-egy online eseményre. Különösen érdekesnek ígérkezett Dr. Bordás Sándor „A magyar kultúra történelmi traumái” című könyvének online bemutatója, hiszen számos interjút készítettem korábban a szerzővel a témában. A kötet a Ráció Kiadó gondozásában látott napvilágot.

A rendhagyó, avagy hovatovább megszokott internetes programon a szerzőn kívül részt vett Dr. Szabó Péter rektor, Dr. Kovács László és Dr. Vizi László Tamás rektorhelyettesek, valamint Dr. Ujváry Gábor főiskolai tanár, Dr. Csurgai Horváth József, a székesfehérvári Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója és Dr. Illik Péter, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa.

A könyvbemutatóhoz kapcsolódó csaknem másfél órás beszélgetést Dr. Szatmári Péter rektorhelyettes vezette.

Tovább a teljes cikkhez »
Magyarságismeret specializáció minden hallgatónak

Magyarságismeret specializáció minden hallgatónak

Cikk dátuma 2020. december. 02.

Történettudományi, művészettörténeti, néprajzi ismeretek az EMMI és az ITM támogatásával


A Kodolányi János Egyetemen fontos szempontnak számít, hogy a munkaerőpiac igényei alapján bővítsék a válaszható specializációk körét a különböző szakokon. Mivel a turizmus a nemzetgazdaság egyik kiemelt ágazatának számít, mind társadalmi, mind gazdasági-versenyképességi potenciáljai és hatásai révén, a képzés területén is szükséges a folyamatos fejlesztés. Ennek szellemében a KJE  Turizmus-vendéglátás szakán két új specializáció is indult az EMMI és az ITM támogatásával. A 2020/21-es tanév első félévében Magyarságismeret és a Zarándokturizmus elnevezéssel két szaktól független, kétféléves képzést indítottak az egyetemen.

Tovább a teljes cikkhez »
Negyedszer is nyert a Táncol"KODO"

Negyedszer is nyert a Táncol"KODO"

Cikk dátuma 2020. november. 24.

Virtuális néptáncfesztiválokra neveznek be mostanában


Negyedszer is a nyertes pályázók között van a Kodolányi János Egyetem Táncol”KODO” néptáncegyüttese a Csoóri Sándor programban. A Kárpát-medencére kiterjedő program elsődleges célja, hogy az aktívan működő, népi kultúrával foglalkozó együtteseknek olyan jellegű támogatást nyújtsanak, amelyet például a produkcióikhoz szükséges ruhák beszerzésére, fellépések költségeinek, fedezésére, fesztiválok szervezésére fordíthatnak. A Táncol"KODO" csapata most harmadszor részesült 2,6 millió forintos pályázati díjban, a legelső pályázáskor pedig 2,8 milliót nyertek.

Tovább a teljes cikkhez »
Zarándokturizmus specializáció a KJE-n

Zarándokturizmus specializáció a KJE-n

Cikk dátuma 2020. november. 17.

Új specializációk az EMMI és az ITM támogatásával 

A Kodolányi János Egyetemen évtizedek óta jelen van az a szemlélet, hogy a munkaerőpiac igényei alapján bővítsék a válaszható specializációk körét a különböző szakokon. Vannak alapszakhoz kötött és szaktól független specializációk; a 2020/21-es tanév első félévében például két szaktól független, kétféléves képzést indítottak az egyetemen. KJE Turizmus-vendéglátás szak új specializációi az EMMI és az ITM támogatásával valósultak meg, és mind a Magyarságismeret, mind pedig a Zarándokturizmus specializáció népszerűnek tűnik a hallgatók körében.

Tovább a teljes cikkhez »

COVID 19 - védelmi intézkedések

Cikk dátuma 2020. november. 12.

Koronavírus - online oktatás - szabályok a mindennapokban

A felsőoktatási intézmények online üzemmódra váltanak, így a Kodolányi egyetemen is távoktatás formájában fejeződik be az őszi félév, a vizsgák is online történnek majd. Mindez annak a következménye, hogy a koronavírus járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában, így Magyarországon is. A fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma folyamatosan emelkedik. A kormány ezért november 4-től visszaállította a rendkívüli jogrendet, újra kihirdette a veszélyhelyzetet, amit az Országgyűlés kilencven napra meghosszabbított. A kormány november 11-én a veszélyhelyzettel együtt újabb védelmi intézkedéseket is kihirdetett és az állampolgárok együttműködését kéri ezek végrehajtásában.  A harminc napra érvénybe lépett új védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet elérhető a Magyar Közlöny 2020. évi 242. számában484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről

Tovább a teljes cikkhez »
A História klubtól a tisztikeresztig

A História klubtól a tisztikeresztig

Cikk dátuma 2020. november. 09.

Vizi László Tamás: A feladat mindig megtalált, s mindig voltak, vannak kiváló kollégák, akikkel közösen lehetett,  lehet építkezni


A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült Dr. Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese, a Történeti Kutatóközpont vezetője, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese, történész-jogász.  

Különleges feladat jutott osztályrészül a történészeknek, nemzedékről nemzedékre örökítik múltunk darabkáit, megbízható forrásokat teremtenek számunkra a gyökereinkről. Hiteles képeket kapunk tőlük, miközben alig gondolunk arra, hogy ami ma történik, az holnap már történelem.

Dr. Vizi László Tamással a munkájáról, a pályája alakulásáról, az életéről beszélgettem.

Tovább a teljes cikkhez »

Erasmusdays - fókuszban a nemzetközi kapcsolatok

Cikk dátuma 2020. november. 04.

Kilenc nemzetközi hét, oktatói és hallgatói mobilitás, konferenciák

Hallgatóbarát, interaktív kultúra megteremtése – A belső nemzetközi környezet építésének jó gyakorlata a Kodolányi János Egyetemen címmel tartott előadást Horváti Éva, A Kodolányi János Egyetem nemzetközi igazgatója az Erasmus+ Disszeminációs Konferencia Erasmusdays rendezvénye keretében. A koronavírus járvány miatt online formában megtartott előadáson Horváti Éva részleteiben bemutatta az egyetemen évtizedek óta folyó kiváló gyakorlatot, amelyet az Erasmus+ program tesz lehetővé.

Tovább a teljes cikkhez »

November 15. a jelentkezési határidő keresztfélévre

Cikk dátuma 2020. október. 22.

Még három hétig lehet jelentkezni keresztféléves képzésekre 

 

Tanévenként háromszor van lehetőségük a továbbtanulni vágyóknak arra, hogy főiskolára, egyetemre jelentkezzenek. A szeptemberi kezdéshez februárban és a nyári pótfelvételi időszakban, a keresztféléves februári kezdéshez pedig november 15-ig lehet jelentkezni. Jó lehetőség ez azok számára, akik lemaradtak az általános felvételi eljárásról és a pótfelvételiről, de azok számára is, akik a januári államvizsga-időszakban szereznek diplomát és folyatni szeretnék felsőfokú tanulmányaikat.

Tovább a teljes cikkhez »
Munkaerőpiaci igényekhez igazodva bővül a specializációs kínálat

Munkaerőpiaci igényekhez igazodva bővül a specializációs kínálat

Cikk dátuma 2020. október. 13.

Magyarságismeret és zarándokturizmus képzés a Kodolányin az EMMI és az ITM támogatásával

 

Fontos kérdésnek számít a felsőoktatásban, hogy a munkaerőpiacnak milyen mennyiségi és minőségi elvárásai vannak a diplomás munkaerővel szemben, mire kell hangsúlyt fektetni, amennyiben ezeknek az igényeknek meg szeretne felelni. A Kodolányi János Egyetemen évtizedek óta jelen van ez a szemlélet: a munkaerőpiac igényei alapján folyamatosan bővül a válaszható specializációk köre a különböző szakokon.

Ezek a specializációk egy-egy szak szűkebb területéből adnak speciális szakképzettséget a hallgatóknak. Vannak alapszakhoz kötött és szaktól független specializációk, a 2020/21-es tanév első félévében például két szaktól független, kétféléves képzést indítottak az egyetemen Magyarságismeret és a Zarándokturizmus elnevezéssel. KJE Turizmus-vendéglátás szak két új specializációja kapcsán kérdeztem Dr. Kovács Lászlót, az egyetem oktatási rektorhelyettesét.

Tovább a teljes cikkhez »
Újrafordított klasszikusok és műfordítóik

Újrafordított klasszikusok és műfordítóik

Cikk dátuma 2020. október. 02.


 Shakespeare drámái és  A nagy Gatsby avagy Zabhegyező és Rozsban a fogó


A Kodolányi János Egyetem Angol Nyelv és Irodalom tanszéke Első Franklin Est címmel indítja útnak azt a különleges sorozatát, amely bepillantást enged a műfordítók világába. A tervezett beszélgetések a klasszikusok újrafordítását helyezik fókuszba, így megismerhetjük kortárs íróink, műfordítóink motivációit, véleményét arról, hogy miért érdemes Dante, Shakespeare, Fritzgerald és Salinger műveit újra lefordítani a 21. században.

Az sorozat nyitóprogramjának, amelyet Szele Bálint, a KJE docense vezet október 7-én este hat órai kezdettel a KJE Budapesti Oktatási Központjában, Nádasdy Ádám, Barna Imre és Wertheimer Gábor lesznek a vendégek. Szele Bálintot először arról kérdeztem, honnan a sorozat megszervezésének ötlete.

Tovább a teljes cikkhez »
Mindig sikerült megtalálni az egyensúlyt

Mindig sikerült megtalálni az egyensúlyt

Cikk dátuma 2020. szeptember. 24.

Beszélgetés tudományról, egyetemről, Horvátországról és unokákról

 

A szellem szabadsága nem kényelem, hanem nagyság, melyet akar, és kimerítő küzdelem árán el is ér az ember.”

/Albert Camus/


Lőrinczné Dr. habil Bencze Edit főiskolai tanár, a Kodolányi János Egyetem Jól-léti Társadalmi Intézetének korábbi igazgatója, a szociális munka tanszék tanszékvezetője. Közel húsz éve járul hozzá a felsőoktatási intézmény sikereihez, oktatóként, kutatóként egyaránt jegyzik a munkásságát.

Régóta ismerem őt, szeretem nyitottságát, tisztelem tudását. Számos interjút készítettem vele az egykori Vörösmarty Rádiónak, és a Kossuth adó hullámhosszán is találkozhattak velünk a rádióhallgatók. Világos okfejtései, tájékozottsága kellemes hanghordozása mindig is garantálta az interjúk sikerességét.

A Jól-léti Társadalmi Intézet elnevezés akár szokatlannak is tekinthető a hazai felsőoktatásban. Először erről kérdeztem.

Tovább a teljes cikkhez »
Prémium kategóriás szint a cél

Prémium kategóriás szint a cél

Cikk dátuma 2020. szeptember. 23.

"...büszkék vagyunk legsikeresebb tanítványunkra"


Az új tanévvel együtt új fejezet is kezdődött a Kodolányi János Egyetem életében, hiszen a székesfehérvári alapítású felsőoktatási intézmény fenntartója ez év április 27-től kezdve hivatalosan is a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa, Gattyán György. Az új tulajdonos maga is a Kodolányi hallgatója volt, kommunikáció- és médiatudomány szakon szerzett diplomát.

A különleges és előremutató együttműködésről Gattyán Györgyöt és Dr. Szabó Péter rektort is megkérdeztük.

„Nagy öröm számomra, hogy mostantól részt vehetek annak az intézménynek a működtetésében, ahol magam is tanultam” - mondta el az üzletember az egyetemi lapnak. Elsőként őt kérdeztük.

Tovább a teljes cikkhez »
Turizmus és értékteremtés a palettán

Turizmus és értékteremtés a palettán

Cikk dátuma 2020. szeptember. 17.

Jubileumi Nemzetközi Tudományos Konferencia a Mátrában

A Mátra vidéke adott otthont ismét a Jubileumi 5. Mátrai Nemzetközi Tudományos Konferenciának szeptember 11-én, amelyre a világ számos szegletéből kapcsolódtak be elismert hazai és külföldi kutatók, szakemberek. MatraLab Nonprofit Kft., a Kodolányi János Egyetem, a Magyar Földrajzi Társaság Gyöngyös-Mátravidéki Osztálya és a Gyöngyös-Mátra TDM által közösen szervezett konferencia témája olyan kihívásokkal teli területeket érintett, mint az öregedés, a jól-lét, az akadálymentesség, a turizmus és az értékteremtés. A konferencia korábbi gyöngyösi és parádsasvári helyszínei mellett idén a Mátrai Állami Gyógyintézet is felsorakozott a helyszínt biztosító vendéglátói körbe, ám a jelenlegi járványhelyzet miatt a konferencia résztvevői a virtuális térben találkozhattak egymással.

Tovább a teljes cikkhez »
„Figyelem, hogyan változik a világ…”

„Figyelem, hogyan változik a világ…”

Cikk dátuma 2020. szeptember. 15.

Beszélgetés akkreditációról, oktatásról, kutatásról és a három kívánságról Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvérrel

 

/Az interjú az Enigma 2001. Kiadó és Médiaszolgáltató Kft. kiadásában idén megjelent " Hervainé Szabó Gyöngyvér köszöntésére" című kötetben olvasható. A Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese 1998 óta főállású oktatója az intézménynek, tudományszervezői, tudományos és kutatói tevékenysége nemzetközi szinten elismert. A közéleti tevékenységtől történő búcsúzása kapcsán pályatársai, kollégái a kötettel tisztelegtek a tudós, az oktató, a nagyszerű ember előtt./

 

„A tudós feladata a keresés, szüntelen kutatás. És ha talált valamit, ha felért egy csúcsra, akkor látja csak, milyen nagy terület nyúlik előtte, amely még teljesen ismeretlen, feltárásra, kutatásra vár. Szóval, ha a keresés sikerrel jár, akkor egyre több és több keresnivalót talál. Nem tudom, végére ér-e ennek valaha az emberi tudomány, más szóval, lesz-e valaha idő, amikor mindent tudni fogunk, amit tudni érdemes.” /Pheidiasz/

Tovább a teljes cikkhez »
Új tanév, régi és új szabályok

Új tanév, régi és új szabályok

Cikk dátuma 2020. szeptember. 08.

Ünnepi szenátusi ülés, járványügyi biztonsági intézkedések, oktatás maszkban

Megkezdődött az oktatás a Kodolányi János Egyetemen, az őszi szemeszter különböző képzéseire 1172 első éves hallgató iratkozott be. A levelező tagozatosoknak szombaton volt az első tanítási nap, a nappali tagozatos hallgatóknak pedig hétfőn reggel kezdődött a 2020/21-es tanév.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis film a 27. Országos Diákfilmszemlén

Kodolányis film a 27. Országos Diákfilmszemlén

Cikk dátuma 2020. augusztus. 27.

Králl Kevin filmjét szombaton vetítik

„Első, papírkivágásos technikával készült animációs rövidfilmem szerepel az Országos Diákfilmszemle programjában augusztus 26 és 30 között, további 130 alkotással versenyezve, fiatal filmes kategóriában. A filmről röviden: animációs kisfilm a dohányzás ártalmairól egy cigarettaszál életén keresztül, egészen odáig, amíg környezetével együtt el nem pusztítja saját magát” –olvasom a másodéves, kodolányis Králl Kevin közösségi oldalán. Így aztán a szokásosnál is jobban érdekel a majd’ három évtizedes filmes program.

Tovább a teljes cikkhez »
Pótfelvételi a Kodolányin augusztus 9-ig

Pótfelvételi a Kodolányin augusztus 9-ig

Cikk dátuma 2020. július. 31.

Elstartolt a pótfelvételi

Nappali és levelező képzéseken is hirdet pótfelvételit a Kodolányi János Egyetem. Az általános felsőoktatási felvételi eljárás eredményeképpen mintegy négyszázan kezdhetik meg a tanévet szeptemberben, ám akik eddig nem jutottak be, azok számára most újabb esély nyílik. A pótfelvételi ugyancsak elektronikusan történik az általános eljáráshoz hasonlóan. A jelentkezések beadási határideje: augusztus 9., éjfél. A pótfelvételi döntés pedig augusztus 20-a után várható. 

 

Tovább a teljes cikkhez »
Kommédiások jelentkeztek legtöbben a KJE-re

Kommédiások jelentkeztek legtöbben a KJE-re

Cikk dátuma 2020. július. 24.

Közel hetvenezer gólya kezdi meg felsőoktatási tanulmányait szeptemberben

Az idei felsőoktatási felvételi ponthatárok csütörtök este kerültek a nyilvánosság elé. A jelentkezők háromnegyedét felvették valamilyen képzésre - ismertette Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a ponthatárok kihirdetése után. 

Tovább a teljes cikkhez »
Rektori útravaló a friss diplomásoknak

Rektori útravaló a friss diplomásoknak

Cikk dátuma 2020. július. 06.

A tavaszi szemeszter egyetemi életét elűzte a korona vírus, a búcsúzás is virtuális


Hatszáznyolcvanhat végzős hallgató kap diplomát idén júliusban a Kodolányi János Egyetemen. Igaz, most nem volt ünnepélyes diploma átadó sem Budapesten, sem Székesfehérváron, sem pedig Orosházán. Ahogyan a tavaszi szemeszter egyetemi életét elűzte a korona vírus, most a búcsúzás az alma matertől is virtuálisan történik.  A távoktatásos félévet követően július hetedikétől vehetik át oklevelüket a friss diplomások azokon az oktatási helyszíneken, ahol tanulmányaikat folytatták.

Dr. Szabó Péter rektor ünnepi gondolatait közöljük az alábbiakban, amelyekkel útjukra bocsátja a végzős kodolányisokat.

Tovább a teljes cikkhez »
Jól vizsgázott a KJE

Jól vizsgázott a KJE

Cikk dátuma 2020. július. 04.

Tanévzáró értekezlet a Kodolányi János Egyetemen

Megtartotta a tanévzáró értekezletét a Kodolányi János Egyetem, a koronavírus helyzetre való tekintettel ezúttal online keretek között. Az értekezleten értékelték a tanévet, többek között azt a felmérést, amelyet a járvány miatti online oktatás miatt készítettek el. Az egyetemen várható fejlesztések, a jövőbeli tervek is terítékre kerültek, tekintve, hogy új tulajdonosa van idén tavasztól az intézménynek.

Tovább a teljes cikkhez »

Régi hallgatók friss diplomával

Cikk dátuma 2020. június. 08.

Sokan élnek a nyelvvizsgamentes diplomaszerzés lehetőségével

Hazánkban mintegy hetvenötezer felsőoktatási oklevél nem került kiadásra a nyelvvizsga hiánya miatt, azonban a kormány gazdaságvédelmi akcióterve keretében nyelvvizsgamentesség kaptak a korábban már záróvizsgát tett hallgatók.

Tovább a teljes cikkhez »
Elhunyt Pethő Bertalan

Elhunyt Pethő Bertalan

Cikk dátuma 2020. május. 28.

Pethő Bertalan, a KJE Posztmodernológia Kutatóközpontja kutatóprofesszorának emlékezetére

(1935-2020)

Pethő Bertalan a Kodolányi János Egyetem kutatóprofesszora és egyetemi tanára, a Posztmodernológia Kutatóközpont megalapító igazgatója volt, amely 2001-2010 között működött a Kodolányi János Főiskolán.  Pethő Bertalan ezalatt több, mint 100 publikációt jelentetett meg. Pethő Bertalan és Kiss Endre professzorok szerepe meghatározó volt a Kodolányi János Egyetem nemzetközi kutatási kapcsolatainak fejlesztésében és a kutató műhelyek kialakításában.

Pethő Bertalan orvos, pszichiáter, filozófus és fotóművész igazi reneszánsz ember volt. A magyar tudományosság kiemelkedő szakembere, akire a Magyar Tudományos Művek Tárában 422 közleménye, 759 hivatkozása mutat.  24 könyv szerzője és szerkesztője volt. 52 cikke jelent meg külföldi és 174 hazai tudományos szakfolyóiratokban.

 


Tovább a teljes cikkhez »
Vizsgák, záróvizsgák online

Vizsgák, záróvizsgák online

Cikk dátuma 2020. május. 18.

Fenntartják a home office típusú munkavégzés lehetőségét is, de kinyitják az épületeket 

A közelmúltban megváltozott a koronavírussal kapcsolatos kormányzati álláspont, az oktatási intézmények igazodnak ehhez. A Kodolányi János Egyetemen vezetői értekezleten tárgyalták meg ma a koronavírus járvánnyal kapcsolatos további intézkedéseket. Dr. Szabó Péter rektor ezt követően foglmazta meg az intézményi állásfoglalást a vészhelyzet enyhítéséről.


Tovább a teljes cikkhez »
Új fejezet kezdődik a KJE-en

Új fejezet kezdődik a KJE-en

Cikk dátuma 2020. május. 06.

Cél, hogy a legrangosabb hazai magánegyetem legyen a KJE

Új fejezet kezdődik a Kodolányi János Egyetem életében, a székesfehérvári alapítású felsőoktatási intézmény fenntartója április 27-től kezdve hivatalosan is a Gattyán György tulajdonában álló Docler cégcsoport.  Az új tulajdonos maga is a Kodolányi hallgatója volt, kommunikáció és médiatudomány szakon szerzett diplomát. „Nagy öröm számomra, hogy mostantól rész vehetek annak az intézménynek a működtetésében, ahol magam is tanultam” -mondta el az üzletember a KV-nak.

Tovább a teljes cikkhez »
Diploma nyelvvizsgamentességgel

Diploma nyelvvizsgamentességgel

Cikk dátuma 2020. április. 24.

Ötezer kodolányis hallgatót érint az új rendelkezés 

Megrohamozták a felsőoktatási intézményeket azok a régi hallgatók, akik nyelvvizsga hiányában nem kaphatták meg a diplomájukat korábban. Hazánkban mintegy hetvenötezer oklevél nem került átadásra, tehát óriási változást jelent az új kormányrendelet.
„Aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül előírt nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól.”

A fentiek alapján tehát, aki korábban bármikor, de legkésőbb 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz, a nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól mentesül, és oklevelét ki kell állítani. A Kormány 101/2020. (IV. 10.) Korm. rendelete lehetővé teszi ezt.

A Kodolányi János Egyetemen közel ötezer oklevélről van szó. Dr. Bartha Adrienn tanulmányi igazgatót erről kérdeztem.

Tovább a teljes cikkhez »
Elment a Tanár úr

Elment a Tanár úr

Cikk dátuma 2020. április. 23.

Dr. Győrffy Miklós emlékére


Életének hetvenhetedik évében meghalt Dr. Győrffy Miklós, Táncsics Mihály-díjas újságíró, tanszékvezető, egyetemi oktató.

Dr. Győrffy Miklós hazánk első kommunikáció tanszékét hozta létre 1993-ban a Kodolányi János Egyetemen. A kommunikáció-és médiatudomány szak alapítója, immáron örökös tanszékvezetője Segesden született 1943. december 21-én. Erdős Erzsébettel 1968-ban házasodtak össze, két gyermekük született, Szabolcs és Orsolya. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar-filozófia szakon diplomát 1963-1968 között, majd elvégezte a szociológia szakot is 1968-1971 között. 2010-ben doktori fokozatot szerzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájában. A Magyar Rádió és a Magyar Televízió meghatározó egyénisége maradandót alkotott, amire egykori tanítványai, pályatársai örökké emlékeznek. Dr. Győrffy Miklóst a Kodolányi János Egyetem saját halottjának tekinti.

Tovább a teljes cikkhez »
Karantén a pszichológus szemével

Karantén a pszichológus szemével

Cikk dátuma 2020. április. 15.

 "...az ember a bajban ismeri meg a másikat"

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Kínában decemberben kitört koronavírus-fertőzést világjárvánnyá nyilvánította március 12-én.
Zárva vannak az óvodák és az iskolák, takaréklángon működik a kereskedelem, nagy próbatétel előtt áll az egészségügy, nyögvenyelősen erőlködik az ipari termelés, a földeken késnek a tavaszi munkák; a kormányzat kérése pedig, hogy mindenki maradjon otthon. A szükségelzártság nem kis tehertételt ró a pszichénkre. Dr. Bordás Sándor egyetemi docenssel beszélgettem erről.

Tovább a teljes cikkhez »
Az online lét nagyobb hányadát fordítják célzott ismeretszerzésre a diákok

Az online lét nagyobb hányadát fordítják célzott ismeretszerzésre a diákok

Cikk dátuma 2020. április. 08.

Zökkenőmentes a tudásátadás és a számonkérés a gazdálkodási és menedzsment tanszéken

Fennakadások nélkül folyik a távoktatás immár negyedik hete a KJE Gazdálkodási és Menedzsment Tanszéken is. Minden oktató tanított és vizsgáztatott is már távoktatásban online módon vagy digitális platformon, mivel a különféle oktatási formák szerinti és a több városban és telephelyen történő óratartás már korábban is a párhuzamosságok felszámolását követelte meg a költséghatékonyság jegyében. Dr. Molnár Balázs tanszékvezető elégedett az oktatók és hallgatók hozzáállásával. A részleteket illetően a következőket tudtam meg a tanszékvezetőtől: 

Tovább a teljes cikkhez »
Távoktatásos levél Londolból

Távoktatásos levél Londolból

Cikk dátuma 2020. április. 03.

A történelem szakos hallgatók társaik hiánya miatt panaszkodnak


Dr. Simándi Irén, a történelem tanszék tanszékvezetője a járvány miatt megváltozott körülményekben nagyon fontosnak tartja a hallgatókkal való kiemelt kapcsolattartást is a megfelelő színvonalú távoktatás mellett. A tanárnő azt is elmondta, természetesen elmaradnak a szokásos levéltári, múzeumi kihelyezett órák is. A figyelem a távoktatásra színvonalára, valamint a folyamatos telefonos és netes kapcsolattartásra koncentrálódik. Ezekről a témákról beszélgettünk.

Tovább a teljes cikkhez »
A nemzetközi tanulmányok szakosok is távtanulnak"

A nemzetközi tanulmányok szakosok is távtanulnak"

Cikk dátuma 2020. március. 31.

A szakdolgozatok leadási határideje április 30-ra változott


"A nemzetközi tanulmányok szakon az eddigiekben is közvetítettük az előadásokat skype-on, hiszen sok külföldön élő hallgatónk van. Többek között Ausztriában, Svájcban, Svédországban, Németországban és Angliában  vannak távoktatásos hallgatóink. Ők a hétvégi levelezős előadásokba csatlakoznak be évek óta" -mondja Dr. Koudela Pál, a nemzetközi tanulmányok tanszék tanszékvezetője. A másodévesek négyhetes szakmai gyakorlata ügyében is megoldás, illetve döntés született. Erről is beszélgettem a tanszékvezetővel. 

                                                       ****************************

Tovább a teljes cikkhez »
Távoktatás a kommunikáció- és médiatudomány szakon is

Távoktatás a kommunikáció- és médiatudomány szakon is

Cikk dátuma 2020. március. 24.

 "...törekszünk arra, hogy a hallgatók "benne maradjanak" a félévben"

A Kodolányi János Egyetem kommunnikáció- és médiatudomány szakán - hasonlóan a többi képzéshez - nem jelentett nagyobb nehézséget a távoktatás bevezetése, hiszen korábban is gyakorlat volt ez a módszer. A kommunikáció- és médiatudomány alapszak és a televíziós műsorkészítő felsőoktatási szakképzés tartozik a tanszékhez. A koronavírus okozta rendkívüli helyzet következtében ezeken képzési területeken lépett életbe tegnap a távoktatás.

Erről kérdeztem Dr. N.Kovács Tímea tanszékvezetőt.

Tovább a teljes cikkhez »
Elindult a távoktatás a turizmus szakon is

Elindult a távoktatás a turizmus szakon is

Cikk dátuma 2020. március. 23.

Az oktatók eddig is tanítottak távoktatásban, tudják használni a skype for business rendszert

"Sikeresen elindult a teljesen online oktatás. Bár reméljük, hogy hamarosan nem csak a virtuális térben találkozunk, egészen biztosan sok hasznos tapasztalatot fogunk szerezni diákként és tanárként egyaránt." - olvasom a tanszék facebook oldalán. A turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés, a turizmus-vendéglátás alapszak, a turizmus-menedzsment mesterszak,  a borturisztikai szakember, a sommelier szakirányú továbbképzés, a kelet- és dél-kelet-európai turizmus szakirányú továbbképzés, a közel-keleti turizmus szakirányú továbbképzés, a távol-keleti turizmus szakirányú továbbképzés és a turisztikai vállalkozás menedzsment szakirányú továbbképzés tartozik a tanszékhez. A koronavírus okozta rendkívüli helyzet következtében valamennyi képzési területen életbe lépett ma a távoktatás. 

Erről kérdeztem Dr. Rátz Tamara tanszékvezetőt.

Tovább a teljes cikkhez »
Most tavaszi szünet, majd távoktatás minden szakon és tagozaton

Most tavaszi szünet, majd távoktatás minden szakon és tagozaton

Cikk dátuma 2020. március. 16.

Minden üzemel, csak online

A KSH  legfrissebb adatai szerint hazánk felsőoktatási intézményeinek nappali képzésein 203,6 ezer hallgató tanul ebben a tanévben. A koronavírus járvány terjedésének lassítása érdekében jelentős változások léptek életbe az egyetemeken, így a Kodolányi János Egyetemen is. Ezen a héten tavaszi szünet van, a következő héttől pedig mindenütt elrendelték a távoktatást. Minden tanórát távolléti oktatásban tartanak meg, erről a hallgatókat Neptun üzenetben tájékoztatták.

Tovább a teljes cikkhez »
Diplomaátadó 2020. február

Diplomaátadó 2020. február

Cikk dátuma 2020. február. 23.

Háromszázharmincan kaptak kodolányis diplomát szombaton

Háromszázharmincan tettek sikeres államvizsgát idén januárban a Kodolányi János Egyetemen, kétszáznegyven hallgató a Budapesti Oktatási Központban, harmincan Orosházán, hatvanan pedig Székesfehérváron. A friss diplomások számára a hétvégén rendeztek ünnepélyes diplomaátadót Budapesten. A végzősök kiváló teljesítményét az egyetem vezetése rangos díjakkal ismerte el, amelyeket az ünnepségeken vehettek át a friss diplomások.

Tovább a teljes cikkhez »

Rádióztak, tévéztek a külföldi hallgatók

Cikk dátuma 2020. február. 07.

Vannak, akik egy újabb szemeszterre jöttek vissza a KJE-re

Félévről-félévre érkeznek a Kodolányi János Egyetemre külföldi hallgatók a világ különböző részéről. A tavaszi szemeszterben tizenöt országból hatvan diák tanul majd a budapesti nemzetközi campuson. Az egyetemre érkező külföldi hallgatóknak egy különleges programsorozattal kezdődött a szemeszter, három napon keresztül vehettek részt ismerkedő, közösségépítő rendezvényeken. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nyílt nap a KJE-n

Nyílt nap a KJE-n

Cikk dátuma 2019. december. 16.

Piacképes diploma, az elméleti és gyakorlati képzés egyensúlya

 

Nehéz kérdés az érettségi előtt álló középiskolások körében, hogy milyen felsőoktatási intézményt és milyen szakot válasszanak a felvételi időszakban. Kétségkívül nem egyszerű a döntés, mint ahogyan maga a pályaválasztás sem. Tizennyolc évesen, az érettségi évében már nem lehet tovább latolgatni, el kell határozni, hogyan tovább.  Minden fiatal igyekszik adottságainak, irányultságának megfelelően választani, ám ebben segítségre van szükségük

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis órák a Selye János Egyetem

Kodolányis órák a Selye János Egyetem

Cikk dátuma 2019. december. 12.

Mits Péter és  Mits Márton Révkomáromban tanítottak

Mits Péter és Mits Márton, a Kodolányi János Egyetem tanárai vendégoktatókként tartottak rendhagyó zenei órákat a Selye János Egyetem Tanárképző Karán a közelmúltban. A művésztanárok élő gitár-, szintetizátor- és szaxofonjátékkal kísérve, közös énekléssel ismertették meg a hallgatókat a magyar beat-rockzene és a jazz kialakulásával, azok különböző stílusirányzataival és a zenei improvizáció technikáival. 

Tovább a teljes cikkhez »
"Magyar Világ 1938-1940" -  kiállítás a Nemzeti Múzeumban

"Magyar Világ 1938-1940" - kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Cikk dátuma 2019. december. 07.

A KJE és a Magyarságkutató Intézet közösen rendezett hiánypótló kiállítást

 

A Kodolányi János Egyetem idei őszi szemeszterének kiemelkedő eseménye a Magyarország második világháború előtti utolsó békeéveinek társadalmát, eseményeit, gondolkodását bemutató "Magyar Világ 1938-1940" című kiállítás ünnepélyes megnyitója. Az egyetem és a Magyarságkutató Intézet által közösen rendezett kiállítást Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter nyitotta meg Magyar Nemzeti Múzeumban, december 6-án.

Tovább a teljes cikkhez »
Sikerhegyek a Turizmus Tanszéken

Sikerhegyek a Turizmus Tanszéken

Cikk dátuma 2019. november. 28.

A nagyvállalati együttműködések növelik a diploma értékét

Újabb nemzetközi nagyvállalati együttműködést sikerült összehozni a turizmus tanszéknek a  Bostoni Egyetemmel megvalósult tavalyi, szakmai kooperáció után. Dr. Rátz Tamara tanszékvezető, Dr. Zsarnóczky Martin az együttműködési projekt felelőse és Varga Csilla a Marriott International Budapest személyzeti vezetője egyhangúan kiváló színvonalúnak jellemezték az egyetem és a szállodalánc együttműködését, valamint a hallgatói munkát egyaránt. A résztvevők közül Hefkó Franciskát, Gombkötő Mercédeszt és Syed Nabeelt külön is díjazta a szálloda vezetése.

Tovább a teljes cikkhez »
Kihelyezett óra a Nemzeti Levéltárban

Kihelyezett óra a Nemzeti Levéltárban

Cikk dátuma 2019. november. 14.

Simándi Irén fontosnak tartja a közgyűjtemények ismeretét

A Magyar Nemzeti Levéltárban tartott „kihelyezett” tanórát Dr. Simándi Irén, amelynek keretében az elsőéves történelem és nemzetközi tanulmányok szakos hallgatók ismerkedhettek meg az intézmény tevékenységével, illetve az ottani kutatómunka lehetőségével. A kodolányis hallgatók előadást hallgattak meg, majd bepillanthattak az őket érdeklő aktákba is. 
Kinyitották számukra a „titkos” raktárakat, a látogatók elől elzárt szobákat is.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis gyakorlóterep a Mariott Szállodalánc

Kodolányis gyakorlóterep a Mariott Szállodalánc

Cikk dátuma 2019. október. 28.

Szakmai kooperációban a Marriott Szállodalánccal

Alapos  szakmai előkészítést követően indította el az együttműködését a KJE turizmus tanszéke és az amerikai tulajdonú Marriott Szállodalánc. A közös munka keretében a hallgatóknak lehetőségük nyílik betekinteni a legújabb szállodai trendekbe, a turisztikai tevékenység élvonalába és új elemként a szállodai élet szakmai világába. A partnerek tervei szerint az  együttműködés a közeljövőben tovább  szélesedik, a szállodalánc ugyanis az állandó szakmai gyakorlat keretében személyre szabott gyakornoki programokat tervez. A részletekről Varga Csillával, a szállodalánc HR vezetőhelyettesével és Dr. Zsarnóczky Martinnal, az egyetem oktatójával beszélgettem.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis oktató és tanítványai a RETÖRKI-ben

Kodolányis oktató és tanítványai a RETÖRKI-ben

Cikk dátuma 2019. október. 03.

Simándi Irén témája a Szabad Európa Rádió magyar osztályának működése volt

Dr. habil. Simándi Irén PhD., a Kodolányi János Egyetem főiskolai tanára előadóként vett részt a Borbándi Gyula Emlékkonferencián, amelynek a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) adott otthont. A tanárnő meghívta a tudományos tanácskozásra kodolányis tanítványait is. Az első éves nemzetközi tanulmányok, illetve történelem szakos hallgatók szerezhettek ismereteket és tapasztalatokat a tudományos programon.   
A szeptember 24-én megtartott konferenciát a Barangoló Kiadó, a Népfőiskola Alapítvány és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum közösen szervezte meg Borbándi Gyula, a Münchenben 1950 és 1989 között megjelent Látóhatár - Új Látóhatár című folyóirat főszerkesztőjének, a Szabad Európa Rádió magyar adása szerkesztőjének születése 100. évfordulója alkalmából.

Tovább a teljes cikkhez »
Társadalmi felelősségvállalás Dél-Békésben

Társadalmi felelősségvállalás Dél-Békésben

Cikk dátuma 2019. szeptember. 30.

Kerteket építenek az orosházi hallgatók

A Kodolányi János Egyetem jelentős társadalmi szerepvállalással bír Dél-Békésben. Az elmúlt években több mint száz pedagógus, szociális és közművelődési területen dolgozó számára biztosított ingyenes továbbképzéseket, Dr. Szabó Péter rektor és Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér rektorhelyettes kiemelten támogatja az orosházi intézet műhelymunkáit a térségben.

Tovább a teljes cikkhez »
Sportnap a KJE-n

Sportnap a KJE-n

Cikk dátuma 2019. szeptember. 18.

Biró Barnabás - kommunikáció és médiatrudomány szak, III. évfolyam

Amikor megmozdul egy egyetem

Ismét megrendezték a sportnapot a Kodolányi János Egyetemen. Az idei program igen színesre sikerült, a különböző sorversenyektől kezdve, a buborékfocin át, egészen az e-sport előadásig, számos program közül válogathattak a hallgatók. A szerdai sportnap a szervezők szerint messze felülmúlta a várakozásaikat, létszámban és a hallgatók lelkesedésében egyaránt.

Tovább a teljes cikkhez »
Közművelődési konferencia a Kodolányin

Közművelődési konferencia a Kodolányin

Cikk dátuma 2019. szeptember. 13.

Fókuszban a szakember utánpótlás

Történelmi pillanat részesei lehetünk itt, Székesfehérváron, hiszen a mostani konferenciával elindul az első közművelődési kutatóprogram. A közművelődési szakemberek óriási örömmel fogadták, hogy a közművelődés tudományos utánpótlásának erősítése érdekében az idén első alkalommal pályázati programot hirdetett a Nemzeti Művelődési Intézet– mondta el Dr. Juhász Erika, a Debreceni Egyetem tanszékvezetője,  a Művelődéstudományi és Andragógiai Szakbizottság  elnöke a Kodolányi János Egyetemen megtartott konferencián. A kétnapos rendezvény főszervezője azt is elmondta, hogy sokéves jó együttműködés alapozta meg a kapcsolatát a Kodolányi János Egyetemmel, emiatt választotta  a ma befejeződő konferencia helyszíneként Székesfehérvárt. A rendezvényre felsőoktatási intézményekből és közművelődéssel foglalkozó inntézményekből érkeztek a résztvevők.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis oktató kiváló eredménye Londonban

Kodolányis oktató kiváló eredménye Londonban

Cikk dátuma 2019. szeptember. 10.

Magyar turisztikai projekt a TOP10-ben

Dr. Zsarnóczky Martint, a turizmus tanszék oktatóját számos egyetemi projektje kapcsán jól ismerik a kodolányis hallgatók. Azt viszont kevesebben tudják, hogy az egyetemi oktatáshoz kapcsolódó projekteken kívül valós piaci szereplők és szakemberek között is szereti megmérettetni tudását. Azt mondja, elkötelezett a nagyvállalati kapcsolatok és a nemzetközi projektek irányába, hiszen ezek hozzásegítik a legújabb trendek és folyamatok megismeréséhez. Azt azonban mindig szem előtt tartja, hogy a diákok a jövő szakemberei, így ezekhez a  projektjeihez is szívesen hívja meg a hallgatókat. A nyáron sikerre vitte azt a szenior üdülőfejlesztési projektet, amelynek kidolgozásába bekapcsolódhattak a kodolányis diákok is. Ennek kapcsán beszélgettem vele.

Tovább a teljes cikkhez »
Orientációs héttel indult az őszi szemeszter

Orientációs héttel indult az őszi szemeszter

Cikk dátuma 2019. szeptember. 06.

Hajrá gólyák

Huszonhetedik alkalommal indult el a tanév a Kodolányi János Egyetemen. A hétfőn elindított orientációs hét első napján Dr. Kovács László oktatási rektorhelyettes köszöntötte a gólyákat, akik részletes tájékoztatást kaptak a KJE Budapesti Oktatási Központjában a félévkezdéssel kapcsolatos tudnivalókról. 

Tovább a teljes cikkhez »
Tanévkezdés a KJE-n

Tanévkezdés a KJE-n

Cikk dátuma 2019. augusztus. 28.

Képzési Tanács Orosházán, összdolgozói értekezlet Budapesten,gólyatábor Velencén

Második tanévét kezdi egyetemként a Kodolányi; tavaly augusztus elsejétől kapott egyetemi rangot a felsőoktatási intézmény. Az idei tanévkezdés idején ez az esemény már csak a közelgő akkreditációs eljárás kapcsán számít témának, hiszen az előrelépéssel kapcsolatos követelmények beépültek az intézmény életébe. Augusztus 28-án összdolgozói értekezlettel indult el a 2019-20-as tanév Budapesten, de ezt megelőzte két nappal a Képzési Tanács orosházi ülése. 

Tovább a teljes cikkhez »
Tudományos programokkal ünnepelték a jubileumot

Tudományos programokkal ünnepelték a jubileumot

Cikk dátuma 2019. augusztus. 12.

Másfél évtizedes a KJE és a japán Kanazawa Seiryo Egyetem együttműködés

A Kodolányi János Egyetem és a japán Kanazawa Seiryo Egyetem idén ünnepelhette a két intézmény közötti együttműködés másfél évtizedes évfordulóját. Ez alkalomból a japán egyetemen közös programok szervezésével erősítették meg a további közös munkát, amelyeken a KJE részéről részt vett Dr. Szabó Péter rektor, valamint Dr. Hoffmann Orsolya és Dr. Kovács László rektorhelyettesek.

Tovább a teljes cikkhez »
Együttműködés a Magyarságkutató Intézettel

Együttműködés a Magyarságkutató Intézettel

Cikk dátuma 2019. augusztus. 06.

Első közös projekt az ősszel nyíló Magyar világ 1938-1940. című kiállítás 

Együttműködési megállapodást kötött a Kodolányi János Egyetem és a Magyarságkutató Intézet augusztus 2-án. Mint ismeretes, az Intézet fő célja, hogy a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség. A Kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által irányított Intézet 2019. január 1-jén kezdte meg működését.

Tovább a teljes cikkhez »
Pótfelvételi a Kodolányin augusztus 7-ig

Pótfelvételi a Kodolányin augusztus 7-ig

Cikk dátuma 2019. július. 25.

Indul a mérnök informatikus alapszak szak emelt szintű érettségi nélkül - 12 alapszak, 3 felsőoktatási- és 3 mesterképzés választható

Izgalmas az augusztus 7-ig tartó pótfelvételi időszak azoknak a fiataloknak és akár idősebbeknek is, akiknek első körben nem sikerült bejutniuk a választott felsőoktatási intézménybe. A pótfelvételin azok vehetnek részt, akik az általános felvételi eljárásban nem kerültek be vagy pedig nem is felvételiztek, de mostanra meggondolták magukat. Ez amiatt is hangsúlyt kapott az idén, mivel most még nyelvvizsga nélkül is benyújthatóak a jelentkezések. 

A KJE újdonsággal is várja a pótfelvételizőket: mérnök informatikus alapszakra is lehet már jelentkezni, s ami fontos, ehhez nem szükséges az emelt szintű érettségi. A szak nappali és levelező tagozaton indul szeptemberben Budapesten és Orosházán.  Az újdonság mellett természetesen nyitva állnak a további kedvelt kodolányis képzések is a pótfelvételizők előtt: 12 alapszak, 3 felsőoktatási- és 3 mesterképzés választható augusztus 7-ig a KJE-n.

 

 

Tovább a teljes cikkhez »
Könyveket írt a nyelvvizsgaközpontos "nagy" csapat

Könyveket írt a nyelvvizsgaközpontos "nagy" csapat

Cikk dátuma 2019. július. 22.

Társalkodó kiadványok a Lexika Kiadónál

A Kodolányi János Egyetem Nyelvvizsgaközpontjának munkatársai olyan angol és német nyelvű kiadványt készítettek, amelyekből a Társalkodó nyelvvizsgára, főleg annak a legnépszerűbb B2 (középfok) szintjére lehet felkészülni. A Lexika Kiadó "Nagy Nyelvvizsgakönyvek" sorozatában megjelent kiadványokat augusztus második felétől lehet megvásárolni a könyvesboltokban, illetve lehet megrendelni a kiadótól.

A Nyelvvizsgaközpont eddigi sikeres tevékenységét jelzi, hogy több tízezren tettek sikeres nyelvvizsgát az elmúlt tizenhat évben náluk. A székesfehérvári és budapesti vizsgahelyeken kívül számos további aktív vizsgahellyel rendelkeznek, hazánk számos nagy- és kisebb városában lehet vizsgázni, mára országos lefedettségű központtá váltak.  2003-ban még kizárólag általános nyelvvizsga lehetőséggel álltak rendelkezésükre az angol és német nyelven vizsgázni szándékozóknak, 2007 májusától azonban szerveznek szaknyelvi vizsgákat is angol és német nyelvből, minden szinten.

Az idegen nyelvű kiadványokról Horváth Judittal, a Nyelvvizsgaközpont egyik munkatársával, egyben egyik szerzővel beszélgettem.

Tovább a teljes cikkhez »
Értékes a kodolányis diploma

Értékes a kodolányis diploma

Cikk dátuma 2019. július. 08.

Friss diplomások ünnepe Székesfehérváron és Budapesten

Az elmúlt tanévben közel hétszázan fejezték be tanulmányaikat a Kodolányi János Egyetemen, számukra a hétvégén rendeztek diplomaátadó ünnepséget Székesfehérváron és Budapesten. Székesfehérváron százharmincegyen vehették át diplomájukat a Városháza Dísztermében tartott ünnepségen, amelyen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Berta Ákos rektorhelyettes köszöntötte a végzősöket. A KJE Budapesti Oktatási Központjában ötszázötvenen kapták meg diplomájukat, az itteni két ünnepségen Dr. Szabó Péter rektor mondott köszöntő beszédet.

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres félévet zárt a Nemzetközi Vendéglátás Menedzsment Akadémia

Sikeres félévet zárt a Nemzetközi Vendéglátás Menedzsment Akadémia

Cikk dátuma 2019. július. 03.

"... szeretnénk bevonni az országos Marriott Hotel lánc tagjait egyetemi tanfolyamainkba"

 

A Kodolányi János Egyetem és a Boston Egyetem közötti együttműködés eredményeként létrehozott Nemzetközi Vendéglátás Menedzsment Akadémia kurzus nagyszerű eredményekkel zárult a turisztikai osztály szempontjából. A közös előkészületek közel egy évig tartottak, és bejelentést követően tizenhét diákot választottak a speciális tanfolyamra. A kezdeményezés céljai voltak a nemzetközi projektekben való részvétel, a gyakorlati szemléletmód kialakítása és a karrier szempontjából fontos kapcsolatépítési lehetőségek kialakítása. Dr. Zsarnóczky Martin a következőkben foglalta össze az eddigi eredményeket:

                      

Tovább a teljes cikkhez »
Ukrán diákok cikke a Kodolányiról

Ukrán diákok cikke a Kodolányiról

Cikk dátuma 2019. június. 27.

"...az Erasmus + nemcsak a tanulás, hanem sokkal több: új ismeretek, lehetőségek, utazás és találkozások.

 

Az alábbi cikket a Kodolányi János Egyetemen Erasmus+ program keretében tanuló ukrán hallgatók írták. Az írást eredetijét az Ivan Franko Drohobych Állami Pedagógiai Egyetem honlapján tették közzé.

„Az Idegen nyelvek Intézetének minden tanulójának álma az, hogy az  Erasmus + Mobilitási Program keretében külföldön tanulhasson. Nekünk most teljesült az álmunk. Az összes szükséges dokumentumot összegyűjtöttük, tudásunkat felfrissítettük, és valami újra és ismeretlenre felkészülve útnak indultunk.

Tovább a teljes cikkhez »
Utazás a digitalizációtól a pedagógiába Orosházán

Utazás a digitalizációtól a pedagógiába Orosházán

Cikk dátuma 2019. június. 24.

A Kodolányi János Egyetem és a Magyar Pedagógiai Társaság Staféta tábora


UTAZÁS A DIGITALIZÁCIÓTÓL A PEDAGÓGIÁBA címmel Orosházán rendezte meg idén a Magyar Pedagógiai Társaság / MPT/ és a Kodolányi János Egyetem a 17. Staféta tábor  programsorozatot. A pedagógus-nemzedékek hagyományos szakmai találkozója minden nyáron az ország más-más pontján várja a szakembereket, tavaly a Sármelléki Erdei Iskola adott otthont a hagyományosan júniusi rendezvénynek.

Az idei, orosházi, közös szervezésű nyári táborban június 20- 23. között szakmai előadások, workshopok, szabadidős programok várták a Magyar Pedagógiai Társaság tagjait, akik az egész ország területéről érkeztek Dél-Békésbe.

Tovább a teljes cikkhez »
Tanévbúcsúztató 2019

Tanévbúcsúztató 2019

Cikk dátuma 2019. június. 13.

Újjáélesztett hagyomány Fehérváron

Még főiskola volt a Kodolányi a tavaly júniusi összdolgozói partin. Akkor és most is Székesfehérváron találkoztak egy délutánra a kodolányisok. Minden ugyanúgy, mint előző évben: baráti légkör, „van miről beszélgetnünk egymással” attitűd, finom étkek, viszont elértük, megértük az egyetemi rangot. Régen óhajtott vágy teljesült tavaly augusztus elsején, sokat dolgozott ezért a csapat, megérdemelt a siker.

Tovább a teljes cikkhez »
Konferenciát szerveztek a kodolányis turizmus szakos hallgatók

Konferenciát szerveztek a kodolányis turizmus szakos hallgatók

Cikk dátuma 2019. június. 11.

Turisztikai díjat kapott Dr. Zsarnóczky Martin, a KJE docense

 

A IV. Nemzetközi Mátrai Tudományos Konferencia Parádsasvár Község Önkormányzata, a MatraLab Nonprofit Kft, a Kodolányi János Egyetem Székesfehérvári Campuszának Turizmus szakos hallgatói, a Magyar Földrajzi Társaság Gyöngyös-Mátra-vidéki Osztálya, a Doktoranduszok Országos Szövetsége részvételével és a Mátra Resort támogatásával került megrendezésre május 15-16-án. A két napos konferencián hét külföldi és tizenegy hazai előadót hallgathattak meg a résztvevők, valamint  egy nemzetközi kooperációban szervezett workshop keretében szerezhettek szakmai tapasztalatokat. A konferencia alkalmat nyújtott elismerések, díjak átadására is.  A “Mátra Fejlesztéséért” díszoklevelet Báryné Gál Edit a Mátra Múzeum Igazgatója és Palik Tibor mátrai nagyvállalkozó kapta az idei évben. A hazai akadálymentes turizmusban való példaértékű munkájukért “a legjobb akadálymentes turizmus gyakorlata” díjban részesült Holló Henrik Parádsasvár Község polgármestere és Dr. Zsarnóczky Martin, a KJE docense a mátrai akadálymentes turisztikai program készítéséért.

Tovább a teljes cikkhez »
Miről szól a KAG következő kiállítása

Miről szól a KAG következő kiállítása

Cikk dátuma 2019. június. 01.

Banksy után szabadon

 

A Kodolányi János Egyetemen egyedülállóan működő hallgatói galéria, a Kodolányi Art Galery (KAG), ismét feldobta a labdát. Alig, hogy megnyitották a Vörösmarty Rádió kiállítást, máris a következő tárlaton dolgoznak a csapat tagjai. A jövő félévben megrendezendő kiállításról és az ezt reklámozó plakátról beszélgettem egy egykori és egy jelenlegi kodolányis hallgatóval. Bolfert Richárd az egyetem hallgatójaként három évig volt a galéria tagja, jelenleg pedig a marketing osztály munkatársaként segít be a KAG életébe. Seyed Dávid pedig elsőéves hallgatóként, egyszerre három szakot végezve vesz részt lelkesen a galéria munkájában. Az egyetem rádióstúdiójában felvett interjúban elmondták, a jövő félévben is várják a magukban kedvet érző hallgatókat a galéria kurzusán.

Tovább a teljes cikkhez »
25 éves a Táncol"KODO"

25 éves a Táncol"KODO"

Cikk dátuma 2019. május. 20.

Polgármesteri elismerő emlékérem Hahn-Kakas Istvánnak

Megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából jubileumi gálaműsort adott a Táncol”KODO” a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A telt házas előadáson színpadra léptek jelenlegi és egykori táncosok, valamint az Ikarus táncegyüttes senior csoportja a Galiba és a Tilinkó zenekar kísértében.

Tovább a teljes cikkhez »
Erasmus+ programmal a foglalkoztatásért

Erasmus+ programmal a foglalkoztatásért

Cikk dátuma 2019. május. 15.

Kodolányis tanárok a „Back to learning – Developing Key Competence of Adults for High Quality Learning Opportunities” programban 


Napjainkban viszonylag könnyű munkát találni a munkaerő-hiányos piacon, ugyanakkor a hátrányból induló csoportok elhelyezkedési esélyei alig javultak. Ilyen például a végzettség nélküli, hosszabb ideje az álláskeresők táborában várakozó, leszakadt rétegek csoportja.  Az álláskeresőket a munkaerőpiacra visszasegítő szolgáltatások hiába állnak rendelkezésre, jelentős a számuk azoknak, akik ezeket önhibájukon kívül nem képesek igénybe venni. Az okok között szerepel például, hogy nem igazán tudják értelmezni a súlyra sem kevés ügyirathalmazt, rossz a szövegértésük, nem tudnak eljárni saját ügyeik intézésében. A  szenvedélybetegség és a hajléktalanság, illetve a kettő együttjárása olyan speciális helyzet, ami szinte lehetetlenné teszi a visszakapaszkodást.

Tovább a teljes cikkhez »
Dr. Szabó Péter: A KJE nemzetközi brand

Dr. Szabó Péter: A KJE nemzetközi brand

Cikk dátuma 2019. május. 09.

„Ez tényleg küldetés…”

Régen beszélgettünk, bár akkoriban sok mindenről, különféle stúdiókban, különféle lapok hasábjain. Szóval: bár a mostani beszélgetés is izgalmasnak ígérkezett, igazából azt hittem, dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora engem már nemigen tud meglepni egy interjúban semmivel. Ami azt illeti, elég nagyot tévedtem. Tudták például, hogy… De nem árulom el előre. Az interjúból kiderül…

Tovább a teljes cikkhez »
KJE és még két Fejér megyei egyetem Ercsiben

KJE és még két Fejér megyei egyetem Ercsiben

Cikk dátuma 2019. április. 30.

Fejérben van lehetőség tanulni és dolgozni

A Kodolányi János Egyetem standja is ott volt az Esély otthon – jövőforrás Ercsiben című projekt keretében Ercsiben megtartott szakmai napon április 25-én. Az Eötvös József Művelődési Házban rendezett programra általános iskolák hetedik osztályosait és középiskolásokat hívtak meg a szervezők, hogy képet kapjanak a Fejér megyében található továbbtanulási és munkaerő-piaci lehetőségekről. A bemutatón a helyi munkavállalók mellett oktatási intézmények vettek részt, és bemutatták a megye szakképzési és felsőoktatási térképét. A cél mindenekelőtt az volt, hogy a fiatalok megtalálják helyüket szűkebb pátriájukban mind tanulás, mind munka szempontjából. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányisok képviselték a sajtót a Parlamentben

Kodolányisok képviselték a sajtót a Parlamentben

Cikk dátuma 2019. április. 29.

Mint-a-Parlament - példa arra, hogy így is lehet

Az Országházban folyó munka valamennyiünket foglalkoztat, hiszen ott hozzák meg az állampolgárokat érintő törvényeket. Elsőre az ember nem is gondolná, hogy egy-egy törvény az elfogadásig, milyen összetett, hosszú folyamaton megy keresztül. Nagyon izgalmas volt április 26-án a sajtó képviseletében végignézni, és testközelből megélni egy törvényhozási folyamat lépéseit. 

Tovább a teljes cikkhez »
„Legjobban útközben szeretek lenni”

„Legjobban útközben szeretek lenni”

Cikk dátuma 2019. április. 23.

Olyasmi lehet majd a cím: “Megmaradni magyarnak”

 

Gyuricza Péter újságíró, a Kodolányi János Egyetem Kommunikáció és Médiatudomány tanszékének docense a közelmúltban ünnepelte 60. születésnapját. Ennek apropóján emlékeztünk vissza karrierje emlékezetes pillanataira.Tanár úr mesélt a rádióknál, televíziónál töltött időszakáról, és természetesen a tanítás, könyvírás szeretete is szóba került a vele készített interjúm során.

Tovább a teljes cikkhez »
„Nagyon fontos dolog, hogy képesek legyünk mindig megújulni..."

„Nagyon fontos dolog, hogy képesek legyünk mindig megújulni..."

Cikk dátuma 2019. április. 23.

PhD értekezését egy multidiszciplináris doktori iskolában írta 

Lőrinczné Dr. Bencze Edit a Kodolányi Egyetem Humánfejlesztési Tanulmányok Tanszékének tanszékvezetője, a Jól-léti Társadalom Intézet igazgatója. Ez már önmagában is egy izgalmas beszélgetés témája lehetne. De…

…ha az interjúra készülve az is kiderül, hogy PhD értekezését egy multidiszciplináris doktori iskolában írta „Az európai uniós bővítések elmélete és gyakorlata a horvát csatlakozás tükrében” címmel, mindenféle korábbi horvátországi kötődés nélkül, akkor a dolog szinte már a titokzatosság határára kerül. Amikor pedig azt is megtudom, hogy a tanárnő eredeti diplomáinak egyike orosz szakos, akkor már az első kérdésen sem kell gondolkoznom…

Tovább a teljes cikkhez »
Tematikus hét Orosházán

Tematikus hét Orosházán

Cikk dátuma 2019. április. 16.

Tananyagokhoz kapcsolódó előadások, borkóstoló, csocsóbajnokság

A Kodolányi János Egyetem orosházi campusán megrendezett tematikus hét programjaira meghívott vendégek az oktatótevékenységéhez kapcsolódó témákban adtak elő, így a hallgatók az életből merített példákkal és tapasztalatokkal egészíthették ki ismereteiket. Az orosháziak a budapesti campus nemzetközi hetének konferenciaprogramjához is csatlakoztak szerdán.

Tovább a teljes cikkhez »
„Global Trends: New Challenges to Political, Economic, and Cultural Development”

„Global Trends: New Challenges to Political, Economic, and Cultural Development”

Cikk dátuma 2019. április. 11.

KJE Nemzetközi Hét: szaktekintélyek külföldről és itthonról, színvonalas előadások, érdeklődő egyetemisták

A KJE Nemzetközi Hetének csúcspontjaként ismert szaktekintélyek érkeztek az egyetemre. Többek között Christopher Coker, a London School of Economics professzora, aki előadásában arra vállalkozott, hogy az ún. civilizációs államok által jelentett kortárs problémákat tematizálja. Utalva a Polity Press gondozásában megjelent The Rise of the Civilizational State című új könyvére - amelyben az előadásában tett állítások és összefüggések részletesen és összefüggően lettek kibontva -, a liberális világrend visszaszorulásáról és a vele szemben kialakuló alternatív, de ugyanúgy expanzív és univerzális igénnyel fellépő hatalmi központokról beszélt.

Tovább a teljes cikkhez »
Nemzetközi hét kilencedszer

Nemzetközi hét kilencedszer

Cikk dátuma 2019. április. 08.

A tudományos programsorozat nemzetközi kapcsolatépítési fórum is

Kilencedik alkalommal rendezi meg a Kodolányi János Egyetem a Nemzetközi Hét programsorozatot Budapesten április 8-12. között, amelyre tizenhat ország huszonkilenc partnerintézményéből érkeztek vendégoktatók. Az eddigieknél is nagyobb volt az érdeklődés az immár hagyományosnak számító program iránt: idén kétszer annyi partnerintézmény jelezte részvételi szándékát, ahonnan félszáznál is több vendégelőadó érkezett. Többek között Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Kazahsztánból, Luxemburgból, Hollandiából, Lengyelországból, Portugáliából, Romániából,  Törökországból, Belgiumból, Oroszországból, Szlovákiából, Spanyolországból és Ukrajnából érkezett vendégeket köszönthettek ezúttal a KJE Budapesti Oktatási Központjában.

Tovább a teljes cikkhez »
Dübörög a KJE és a Bostoni Egyetem turizmus projektje

Dübörög a KJE és a Bostoni Egyetem turizmus projektje

Cikk dátuma 2019. április. 01.

Egyaránt jól teljesítenek a kodolányisok és a bostoniak

Az idén februárban elkezdett közös turizmus és szállodai projektet hosszú előkészítés és nagy várakozás előzte meg a Kodolányi János Egyetemen és a Bostoni Egyetemen egyaránt. A kezdeményezés céljai voltak a nemzetközi projektekben való részvétel, a gyakorlati szemlélet mód kialakítása és a karrier szempontjából fontos kapcsolatépítési lehetőségek kialakítása. A projektben résztvevő hallgatók és oktatójuk Dr. Zsarnóczky Martin az indulásról, valamint az eddigi eredményeikről számoltak be a KáVé-nak.

Tovább a teljes cikkhez »
SPJ hetvenkedik

SPJ hetvenkedik

Cikk dátuma 2019. március. 26.

A troli-idős tanár

Dr. Sós Péter János, a Kodolányi János Egyetem kommunikáció és médiatudomány tanszékének mesteroktatója a közelmúltban hetven éves lett. Ennek apropóján készítettem interjút vele. Azt már eddig is tudtam róla, hogy jó humorú tanár, aki nagyon szereti a diákjait, de most már azt is tudom, hogy az első könyve egy szakácskönyv volt, nem tartja magát szexinek, és bátran megvicceli az embereket egy angol-magyar szótár kiadásban. Az egyetem rádióstúdiójában készített beszélgetést ezzel a kijelentéssel kezdte: „Büszkén mondhatom, troli lettem!”

Tovább a teljes cikkhez »
Konferencia a szociális szolgáltatásokról

Konferencia a szociális szolgáltatásokról

Cikk dátuma 2019. március. 21.

Az iskolai szociális munkáról tanácsozott kétszáz szakember

Az iskolai szociális munka volt a témája annak a konferenciának, amelyet a  Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület (Iskolaszövetség), a Kodolányi János Egyetem, valamint az MTA Szociológiai Tudományos Bizottság Szociális Munka Albizottsága közösen szervezett március 20-án. A résztvevők az iskolai szociális munka általános bevezetését és az ezzel kapcsolatos képzési feladatokat és dilemmákat járták körbe a nagyszabású rendezvény keretében.

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres kodolányis az ATV híradósa

Sikeres kodolányis az ATV híradósa

Cikk dátuma 2019. március. 19.

Rakovács Regina - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam

„A Kodolányi nekem mindig a második otthonom volt…”

Egyetemi rádiónk Sikeres Kodolányisok című műsorába hívtam meg vendégnek Nemes Annát.
Annát három éve láthatjuk a televízió képernyőjén. A közelmúltban sajtódíjjal jutalmazták munkáját. A híradózás mellett ír, hamarosan elkészül az első regénye is. Szabadidejében önkéntes a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice Házban. Az interjú írott változatát olvashatjátok itt a KV-n. 

Tovább a teljes cikkhez »
Vegyük elő Kodolányi János műveit

Vegyük elő Kodolányi János műveit

Cikk dátuma 2019. március. 13.

Kodolányi János emléke előtt tisztelegtek a Farkasréti temetőben

Kodolányi János születésének 120., halálának 50. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott a Nemzeti Örökség Intézete és a Magyar Írószövetség március 13-án a Farkasréti temetőben. A megemlékezésen a Kodolányi János Egyetem oktatási rektorhelyettese, Dr. Kovács László képviselte az íróról elnevezett felsőoktatási intézményt.

Tovább a teljes cikkhez »
Tanárként kezdte, de elcsábította a média

Tanárként kezdte, de elcsábította a média

Cikk dátuma 2019. március. 07.

Vendrey Márta - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam

Kodolányi a Ridikül után

Új mesteroktató és stúdióvezető érkezett a kommunikáció és médiatudomány tanszékre: P. Kovács Gyula a Duna Tv Ridikül című műsorából jött egyetemünkre. Úgy tartja, minden ember pályaívének méltó lezárása lehet, ha átadhatja megszerzett szakmai tudását. 

Tovább a teljes cikkhez »
Diplomaátadó 2019 február

Diplomaátadó 2019 február

Cikk dátuma 2019. február. 25.

Első alkalommal adtak át egyetemként diplomát

Százharmincan tettek sikeres államvizsgát idén januárban a Kodolányi János Egyetemen, számukra a hétvégén rendeztek ünnepélyes diplomaátadót Budapesten. A végzősök kiváló teljesítményét az egyetem vezetése rangos díjakkal ismerte el, amelyeket ugyancsak az ünnepségeken vehettek át a friss diplomások.

 

Tovább a teljes cikkhez »
Fehérvári nyílt nap

Fehérvári nyílt nap

Cikk dátuma 2019. február. 11.

Előadó-művészettől a turizmusig

Több népszerű szakot mutatott be szombati nyílt napján a Kodolányi János Egyetem Székesfehérváron. A nappali tagozatos hallgatók számának növekedése fontos cél nemcsak a Kodolányin, hanem valamennyi fehérvári felsőoktatási intézményben.

Tovább a teljes cikkhez »
Szurkoljunk együtt szombaton Orsovai Reninek

Szurkoljunk együtt szombaton Orsovai Reninek

Cikk dátuma 2019. február. 05.

Rakovács Regina - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam

 

Egyetemünk büszkesége másodjára is a Dal színpadán

 

A Kodolányi János Egyetem előadóművészet jazz-ének szak végzős hallgatója Deniz mellett énekel A Dal 2019-ben. Nem először láthatjuk a televízió képernyőjén. 2014-ben a Rising Star tehetségkutatóban ismerte meg az ország. De a Dal színpada sem ismeretlen terep számára, hiszen tavaly a Dal 2018-ban is fellépett, akkor Nene nevű zenekarával indult. Az MTVA székházában beszélgettem Orsovai Renivel.

Tovább a teljes cikkhez »
Konferencia Orosházán

Konferencia Orosházán

Cikk dátuma 2019. február. 03.

Digitális jövő – A változás elkezdődött 

Az innovatív informatikai fejlesztések kerültek fókuszba a II. Békés Megyei Informatikai Konferencia és Kiállítás előadásain, amit február első napján rendeztek meg a Kodolányi János Egyetem Orosházi Oktatási központjában. A nagyszabású rendezvényen közismert informatikai cégek is bemutatkoztak.

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres nyílt nap a Kodolányin

Sikeres nyílt nap a Kodolányin

Cikk dátuma 2019. január. 20.

Duális képzés, kétszakos diploma, gyakorlatorientált, kooperatív tudás

Február 15-éig nyújthatják be felvételi kérelmüket a jelentkezni vágyó fiatalok az egyetemekre, főiskolákra. A felsőoktatási intézményekben sorra szervezik a nyílt napokat ezekben a hetekben, hogy a továbbtanulás iránt érdeklődők a helyszínen tájékozódhassanak a választott szakokról.

Az egyetemek, főiskolák által szervezett programokon nem csak az intézménnyel és az ott folyó oktatással ismerkedhetnek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok, hanem lehetőségük nyílik tájékozódni mindarról, amiről nem olvashatnak a felvételi tájékoztatóban.

Több száz diák érkezett a Kodolányi János Egyetemen szombaton megtartott nyílt napra; a budapesti oktatási központban a válaszható szakokról, külföldön eltölthető tanulmányi időről, ösztöndíjakról, diákéletről, diákhitelről tájékozódhattak a középiskolások, és megismerkedhettek az egyes szakokon tanító tanárokkal is. Dr. Szabó Péter rektor  indította a programot a egyetem képzési palettájának részletes bemutatásával.

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres együttműködés a Nexonnal

Sikeres együttműködés a Nexonnal

Cikk dátuma 2019. január. 18.

Díszoklevél Ocskay Szilárdnak, a NEXON külső tanszék tanszékvezetőjének és Dr. Henczi Lajos oktatónak  

Az új év első szenátusi ülését a Budapesti Oktatási Központjában tartotta meg a Kodolányi János Egyetem Szenátusa. A napirendi pontok között ezúttal ünnepélyes programpontként szerepelt, hogy a Nexon Kft-vel való többéves, kiváló együttműködést díszoklevelek átadásával is elismerje és a nyilvánosság elé tárja a felsőoktatási intézmény. 

Tovább a teljes cikkhez »
Call for applications at Kodolányi’s tourism department to the Boston University project

Call for applications at Kodolányi’s tourism department to the Boston University project

Cikk dátuma 2019. január. 16.

Development of international relations and connected realistic projects to begin next semester

 

The tourism department of KJU is involving students in more and more business and entrepreneurial projects, the purpose of which being to help students internalize the curriculum. The activity of tourism is nowadays best served by a global mindset. Furthermore, in parallel with the advancement of international tourism, the local industry will also develop significantly. In line with the student focused education at Kodolányiand in order for students to acquire a know ledge competitive with market demands, head of department Dr. Tamara Rátz and project manager Dr. Martin Zsarnóczky are planning to open a major international tourism project.

Tovább a teljes cikkhez »
Educatio 2019

Educatio 2019

Cikk dátuma 2019. január. 11.

Tizenegy alapszak, három mesterképzés és három  felsőoktatási szakképzés a Kodolányin

Tizenkilencedik alkalommal nyitotta meg a kapuit az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás a Hungexpo “A” csarnokában. A január 10-12. között látogatható kiállításon megújult standdal vesz rész a Kodolányi János Egyetem stábja. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis turizmus szakosok jelentkezését várják a Bostoni Egyetem projektjébe

Kodolányis turizmus szakosok jelentkezését várják a Bostoni Egyetem projektjébe

Cikk dátuma 2019. január. 07.

Nemzetközi kapcsolatok fejlődése és ezzel párosuló életszerű projektek indulnak a következő szemesztertől

A KJE Turizmus Tanszéke egyre több vállalati és vállalkozási projektbe vonja be a hallgatókat, a tananyagok minél jobb elsajátításának érdekében. A turizmus tevékenyégét ma már globális gondolkodásmóddal lehet a legcélszerűbben elősegíteni. Ezen túlmenően a nemzetközi turizmus ipar fejlődésével párhuzamosan a belföldi lehetőségek is jelentősen fejlődni fognak.  A kodolányis hallgató központú oktatás és a versenypiaci igényekkel összefüggő tudás minél jobb elsajátításhoz Dr. Rátz Tamara tanszékvezető és Dr. Zsarnóczky Martin projektfelelős innovatív nyitást tervez a jövő szemeszterben induló nemzetközi turisztikai projekt kapcsán.

Tovább a teljes cikkhez »

Jótékonykodás karácsony előtt

Cikk dátuma 2018. december. 21.

Cipősdoboz és süteményvásár

Kodolányi János Egyetem a harmadik éve rendezi meg a Kodolányis Sütivásárt, amelyre a hallgatók és oktatók saját készítésű süteményeket hoznak be árusítani, és a bevételt minden évben jótékonysági célra adományozzuk. Három a magyar igazság, hát ez idén be is jött, ugyanis az eddigi legmagasabb bevételünket, közel hatvanezer forintot sikerült összegyűjtenünk a december 12-én megtartott jótékonysági akció során.

Tovább a teljes cikkhez »
Artisjus-díjat kaptak a kodolányis zenetanárok

Artisjus-díjat kaptak a kodolányis zenetanárok

Cikk dátuma 2018. december. 19.

Mits Gergely és Nagy János könnyűzenei kategóriában hazánk legjobbjai

Az Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület újonnan alapított díjjal ismeri el és köszöni meg a hazai zenetanárok munkáját, ami nélkül nem születhetnének és szólalhatnának meg új magyar zeneművek. Az Artisjus székházában könnyű- és komolyzenei kategóriákban osztották ki a rangos elismeréseket december 17-én. A pénzjutalommal járó szakmai elismerések odaítéléséről a jogvédő szakembereiből álló vezetőség döntött.

Tovább a teljes cikkhez »

Együttműködés a Hírlap és a Kodolányi között

Cikk dátuma 2018. december. 13.

Gyakorolhatják az újságírást a médiaszakosok

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Dr.Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora és Nagy Zoltán Péter, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője. A megállapodás lehetőséget teremt az egyetem hallgatóinak a kommunikáció és médiatudomány terén történő duális képzésre. 

Tovább a teljes cikkhez »
Hét kodolányis vesz részt az OTDK-n 2019-ben

Hét kodolányis vesz részt az OTDK-n 2019-ben

Cikk dátuma 2018. december. 12.

Jól teljesítettek a diákkörösök 

Intézményi TDK konferenciát rendeztek a Kodolányi János Egyetemen december 7-én A zsűri, Dr.Zsarnóczky Martin, Dr.Csurgai-Horváth József és Dr. Szele Bálin az írásbeli és a szóbeli eredmények alapján hét hallgató továbbjutását támogatta a 2019 tavaszán megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencia szekcióiba.

Tovább a teljes cikkhez »
Felsőoktatási kvízverseny Fehérváron

Felsőoktatási kvízverseny Fehérváron

Cikk dátuma 2018. december. 03.

Kodolányisoké a két első helyezés

A Kodolányi János Egyetem tizenkét hallgatóval képviseltette magát azon a székesfehérvári Felsőoktatási Kvízversenyen, amelyen a KJE, az Óbudai Egyetem és a Corvinus Egyetem Fehérváron tanuló diákjai  mérték össze felkészültségüket. A Petőfi Kultúrtanszék adott otthont az egyetemi rendezvénynek, amelyen matematika, irodalom és alapműveltségi témakörökben fogalmazódtak meg a feladatok.


Tovább a teljes cikkhez »
Békés megyéről Kazahsztánban

Békés megyéről Kazahsztánban

Cikk dátuma 2018. december. 02.

 "...lehetőség arra, hogy hallgatóinknak is megmutassuk a közép-ázsiai térséget"

Az Erasmus+ Staff Mobility for Teaching (STA) segítségével vett részt egy kazahsztáni tanulmányúton Dr. Malatyinszki Szilárd, a KJE Orosházi Oktatási Központjának székhelyi igazgatója a közelmúltban. Ez a program egyébként Európán belül és kívül is támogatja az oktatókat tapasztalatszerzésre oktatásban és kutatásban. Az igazgatót a tanulmányút részleteiről kérdeztem.

Tovább a teljes cikkhez »
Prima Díjat kapott Mits Gergely

Prima Díjat kapott Mits Gergely

Cikk dátuma 2018. november. 22.

"...a díj valójában nem rólam szól, hanem az ügyről, amely másoknak is fontos"

Tizenharmadik alkalommal adták át a Fejét megyei Prima díjat. A Prima Primissima díj alapítását követően két év múlva, 2005-ben indult útjára a Fejér Megyei Prima Díj. A rangos elismerés legfontosabb célja a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének erősítése. A Magyar Zeneművészet kategória fődíját idén Mits Gergely művésztanár, a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszékének tanszékvezetője vehette át.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányi Professor Receives Award in Brussels

Kodolányi Professor Receives Award in Brussels

Cikk dátuma 2018. november. 18.

“…one of my goals is to develop a close collaboration with Boston University in the form of group projects”

 

I have read somewhere that since the beginning of times, men’s success lies in keeping the promises they make for themselves and creating the world that they want to live in. Helping them in achieving this goal are rock-hard persistence, diligence and talent. These thoughts have come to mind with regards to Dr. Martin Zsarnóczky, whose application work hasbeen selected at the 6th TOP 30 MasterClass 2018 program, and who has been awarded after the committee has judged over almost ten thousand other applications. The work of thirty, bright researchers will have an important role in the next planning stage of the cohesion goals of the European Union. We have touched upon work and other topics as well with the professor of Kodolányi János University.

Tovább a teljes cikkhez »
Szentpétervári egyetemisták a KJE-n

Szentpétervári egyetemisták a KJE-n

Cikk dátuma 2018. november. 15.

Előadásokon vettek részt, bort kóstoltak és főztek a leendő orosz turisztikai szakemberek

A KJE-vel Erasmus+ ICM programban együttműködő Szentpétervári Állami Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatói és oktatói a Nemzetközi Tematikus Hét keretében részt vettek a Local and International Trends in Hospitality and Gastronomy című nemzetközi szimpóziumon. A részükre szervezett szakmai programok során elsajátították a magyar konyha alapvető fogásait, megismerkedtek a budapesti vendéglátás és szállodaipar meghatározó szolgáltatóival, valamint a balatoni szőlőtermesztés és borkultúra hagyományaival.

Tovább a teljes cikkhez »
Brüsszelben kapott díjat a kodolányis oktató

Brüsszelben kapott díjat a kodolányis oktató

Cikk dátuma 2018. november. 13.

„…terveim között szerepel a Bostoni Egyetemmel való szoros kodolányis csoportmunka”

Olvastam valahol, hogy, a férfiak sikere abban rejlik amióta világ a világ, hogy megtartják az adott szót, amit önmaguknak ígérnek, és megteremtik a világot, amelyben élni akarnak. Kőkemény kitartás, szorgalom és a  születéskor kapott talentumok segítik ebben őket. Mindezek Dr. Zsarnóczky Martin kapcsán jutottak eszembe, aki a hatodik alkalommal megrendezett TOP 30 MasterClass 2018-as programba nem csak bekerült a pályázatával, hanem díjat is kapott a közel tízezer pályamű elbírálását követően. A harminc, jövő reménységének számító kutató munkája az Európai Unió kohéziós céljaiban kiemelt jelentőséggel bír majd a következő tervezési szakaszban. A Kodolányi János Egyetem tanárával nem csak a munkáról beszélgettem.


Tovább a teljes cikkhez »
Új HÖK-elnök a KJE-n

Új HÖK-elnök a KJE-n

Cikk dátuma 2018. november. 05.

„Szeretném megmutatni, hogy lehet ezt jól is csinálni”


Egy egyetem nem csak hallgatókból, tanárokból, rektorból és tanulmányi osztályokból áll. A Hallgatói Önkormányzat (HÖK)  ugyanúgy fontos alkotóeleme egy egyetemnek, mint a felsoroltak bármelyike. A Kodolányi János Egyetemen új elnöke van a HÖK-nek Bajusz Annamária harmadéves turizmus-vendéglátás szakos hallgató személyében. Az előtte álló feladatokról beszélgettem vele.

Tovább a teljes cikkhez »
A hátrányos helyzetűeket is segítik Orosházán

A hátrányos helyzetűeket is segítik Orosházán

Cikk dátuma 2018. október. 26.

Infó-kommunikáció a békés(i) jövőért!

Tizennyolc hónap alatt valósította meg a Kodolányi János Egyetem /KJE/ az EFOP-4.2.1-16-2017-00004 azonosító számú „Infó-kommunikáció a békés(i) jövőért!” elnevezésű projektet. A nagyszabású projekt zárókonferenciáját Orosházán rendezték meg október 26-án, amelyen Dr. Szabó Péter rektor, Berta Ákos gazdasági rektorhelyettes és Tóth Gábor, a projekt szakmai vezetője ismertették az elvégzett feladatokat, illetve összegezték a munkát.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányisok az Európai Parlamentben

Kodolányisok az Európai Parlamentben

Cikk dátuma 2018. október. 25.

Rakovács Regina - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam

Szeminárium Brüsszelben

Húsz felsőoktatásban tanuló médiaszakos hallgató vett részt a brüsszeli szemináriumon Magyarország három kiválasztott egyeteméről. A Szegedi Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Egyetem diákjai mellett a Kodolányi János Egyetem hallgatói; Bajusz Annamária, Bolfert Richárd, Gáll Noémi, Vendrey Márta és Rakovács Regina utazott Brüsszelbe. 

Tovább a teljes cikkhez »
Gyakorlat, duális képzés, Orosháza

Gyakorlat, duális képzés, Orosháza

Cikk dátuma 2018. október. 19.

Együttműködés a Budapest Bankkal

A Kodolányi János Egyetem mindhárom képzési központjában kiemelt feladatnak tekintik, hogy minél több  olyan intézménnyel, céggel vegyék fel a kapcsolatot, ahol színvonalas gyakorlati terepük lehet a kodolányis hallgatóknak. Orosházán is egyre bővül az egyetemmel együttműködő partnerek  száma, mondta el a KV-nak Dr. Malatyinszki Szilárd székhelyi központ igazgató. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nagyváradi vendégek Orosházán

Nagyváradi vendégek Orosházán

Cikk dátuma 2018. október. 18.

A kodolányis hallgatók novemberben mennek Erdélybe

Dr. Albert-Lőrincz Csanád tanszékvezető, a szociológia doktora és kollégái, Dr. Szilágyi Györgyi és Dr. Györbíró András, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem részéről az Erasmus program keretében tettek vendéglátogatást  a Kodolányi János Egyetem orosházi székhelyén.

A Partiumi Keresztény Egyetem Erdély első akkreditált magyar nyelvű egyeteme Nagyváradon, az 1990-ben létrehozott Sulyok István Református Főiskola utóda.

Tovább a teljes cikkhez »
Marokkó mágiája a Kodolányin

Marokkó mágiája a Kodolányin

Cikk dátuma 2018. október. 09.

Pálfi Viktória - Györffy Anikó 

„A világörökségekre hegyeztem ki ez alkalommal is az utazásomat”

Mágikus Marokkó címmel tartott előadást Dr. Rátz Tamara a turizmus tanszék tanszékvezetője a tematikus héten. A közismert turisztikai szakember a közelmúltban tett látogatást az Afrika északi részén található mediterrán országba, amelynek hangulata teljesen magával ragadta. Természetesen nem volt véletlen a választás, hiszen Marokkó az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, turisztikai célpont.

Tovább a teljes cikkhez »

Szabadegyetem: A „prágai tavasz” a magyar éterben

Cikk dátuma 2018. szeptember. 28.

Ötven éve ért véget Dubcek álma

 

Elstartolt az új szemeszter és ezzel együtt a szabadegyetemi programsorozat is a Kodolányi János Egyetemen. A székesfehérvári előadásokat a Városi Levéltár és Kutatóintézettel közösen szervezte az egyetem, és külön érdekessége a programsorozatnak, hogy a szabadegyetem rendezvényei a Harmadik Kor Egyeteme közönségének is szólnak.    

Nyitásként „A prágai tavasz a magyar éterben” címmel tartott kitűnő előadást Dr. Simándi Irén történész a székesfehérvári Szent István Művelődési Ház Szent László termében. A kiváló előadó történészt jól ismerik Székesfehérváron, s mint már annyiszor, most is zsúfolásig megtelt terem fogadta. 

Tovább a teljes cikkhez »
Közösségépítő kodolányisok

Közösségépítő kodolányisok

Cikk dátuma 2018. szeptember. 20.

Együtt örültek a sikernek

Még mindig a tanévkezdés körülményei kötik le a szerkesztő figyelmét, annál is inkább, mert Dr. Szabó Péter rektor kötetlen beszélgetésre hívta meg az idei gólyatábor szervezői csapatát. Valljuk be, különlegesen jól kezdődött az őszi szemeszter a Kodolányi János Egyetemen; augusztus elsejétől tervezhettük a logováltoztatást, hiszen negyedszázados főiskolai lét után immár egyetemként müködik tovább a felsőoktatási intézmény. Huszonöt év, huszonötezer diploma, van mire büszkének lenni.

Tovább a teljes cikkhez »

Kommédiások tanévkezdése

Cikk dátuma 2018. szeptember. 10.

Egyetlen feladat: "érezzék jól magukat"

Alig kezdődött el az új tanév, az első tanítási napot még átlengték a múlt heti gólyatábor emlékei, ám a kommunikáció és médiatudomány szakosok máris újabb közösségi programon ismerkedtek oktatóikkal és társaikkal. Újszerű, hiánypótló programot szervezett a kommunikáció és médiatudomány tanszék az első tanítási nap délutánján a KJE Budapesti Oktatási Központjában. Tanárok és diákok szórakoztak és tudtak meg fontos dolgokat egymásról és az egyetemről. Ez alkalommal nem volt hetekig tartó készülődés, illetve ami volt, arról csak a programpontokat összeállító Gáspár Judit és Dr. N. Kovács Tímea tudott. A vendégként meghívott oktatók és hallgatók egyetlen dolga az volt, hogy „érezzék jól” magukat.

Tovább a teljes cikkhez »
Orientációs héttel indult az őszi szemeszter

Orientációs héttel indult az őszi szemeszter

Cikk dátuma 2018. szeptember. 04.

A felsőbbévesek útmutatásaira érdemes odafigyelni

Huszonhatodik alkalommal indult el a tanév a Kodolányi János Egyetemen, huszonöt évig főiskolaként tartottak tanévnyitót, idén pedig egyetemen kezdhetik meg tanulmányaikat a hallgatók. A hétfőn elindított orientációs hét első napján Dr. Szabó Péter rektor köszöntötte a gólyákat, akik részletes tájékoztatást is kaptak a KJE Budapesti Oktatási Központjában többek között Dr. Bartha Adrienn tanulmányi igazgatótól. A program kedden, Velencén az Ifjúsági Táborban folytatódott. Az elsőéves hallgatók a háromnapos rendezvény első két napját nem tarthatták eseménytelennek, hiszen reggeltől estig várták őket a különféle elfoglaltságok. A velencei program Dr. Kovács László oktatási rektorhelyettes előadásával indult, aki egyebek mellett a  PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modell sajátosságait ismertette. 

Tovább a teljes cikkhez »

Új tanév, régi-új egyetem

Cikk dátuma 2018. augusztus. 27.

Összdolgozói értekezleten az egyetemmé válásról

Egyetemként kezdheti meg a a 2018/19-es tanévet a Kodolányi; augusztus elsejétől kapott egyetemi rangot a felsőoktatási intézmény. Augusztus 27-én ennek jegyében indult el az új tanév, ezúttal még csak az oktatóknak, illetve valamennyi alkalmazottnak egy összdolgozói értekezlettel. A Budapesten megtartott programot a székesfehérvári és orosházi képzési központok munkatársai online közvetítés segítségével követhették. 

Tovább a teljes cikkhez »
Lánczos-Szekfű Ösztöndíj kodolányisoknak

Lánczos-Szekfű Ösztöndíj kodolányisoknak

Cikk dátuma 2018. augusztus. 21.

Györök Márk és Mits Péter megzenésített versekkel nyertek pályázatot

A Szent István ünnepkör hetében a Bory-várban ünnepélyes keretek között nyújtották át a Deák Dénes Díjat és Ösztöndíjat, valamint a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíjakat. Idén a Kodolányi János Egyetem tanár-diák zenész párosa  - Mits Péter és Györök Márk - is a díjazottak között van. A Lánczos-Szekfű Ösztöndíjakat az alapítvány kuratóriuma minden évben azoknak ítéli meg, akik a tudomány, a művészet, illetve a társadalompolitika területén folytatnak színvonalas alkotómunkát.

Tovább a teljes cikkhez »
Nyílt nap is lesz a Kodolányi János Egyetemen

Nyílt nap is lesz a Kodolányi János Egyetemen

Cikk dátuma 2018. július. 27.

Pótfelvételi augusztus 6-ig

 

A felsőoktatási intézményekben fontos időszaknak számít július vége, illetve augusztus eleje, egyrészt ekkor derül ki a felvételi eredménye, majd a ponthúzás napjától elindul a pótfelvételi időszak. Fontos tudnivaló, hogy az idén augusztus 6-ig jelentkezhetnek mindazok a pótfelvételi eljárásban, akiket nem vettek fel, illetve be sem adták a jelentkezésüket tavasszal.

A 2018 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre 107 695-en nyújtottak be érvényes jelentkezést. Legtöbben – 72 955-en – alapképzést jelöltek meg első helyen, osztatlan képzésre 11 674-en, felsőoktatási szakképzésre 4 846-an, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül mesterképzésekre 18220-an jelentkeztek első helyen.

Tovább a teljes cikkhez »
Egyetemi rangot kapott a Kodolányi János Főiskola

Egyetemi rangot kapott a Kodolányi János Főiskola

Cikk dátuma 2018. július. 18.

Orosházán jelentették be az előrelépést

Egyetemmé lép elő a Kodolányi János Főiskola 2018. augusztus elsejétől. Az elsők között megalapított hazai, magán felsőoktatási intézmény az elmúlt évben ünnepelte működésének negyedszázados évfordulóját, s a jubileumi időszakban helyezte át székhelyét 2017. február elsején Orosházára. Az egyetemmé válást Dr. Szabó Péter rektor jelentette be a dél-békési városban megrendezett sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Dávid Zoltán polgármester és Simonka György országgyűlési képviselő. Huszonöt tanév, közel huszonötezer végzett hallgató, rangos hazai és külföldi minőségdíjak után az elismertségét jelzi az elnyert egyetemi cím, mondta egyebek mellett a rektor.  

Tovább a teljes cikkhez »
Diplomaátadó 2018 július

Diplomaátadó 2018 július

Cikk dátuma 2018. július. 08.

Diplomaátadó Fehérváron és Budapesten

Több mint nyolcszázan tettek sikeres államvizsgát júniusban a Kodolányi János Főiskolán, számukra a hétvégén rendeztek ünnepélyes diplomaátadót Budapesten és Székesfehérváron. 

Tovább a teljes cikkhez »

Záróvizsgák 2018

Cikk dátuma 2018. június. 29.

Több mint nyolcszáz újabb kodolányis diploma

Nyolcszázhat végzős hallgató államvizsgázik június 14-30. között a Kodolányi János Főiskolán. Több mint nyolcszáz vizsgázó, huszonhét vizsgabizottság, izgalom, veríték, vizsgadrukk és öröm a sikeres teljesítést követően. A legtöbb hallgató turizmus-vendéglátás alapszakon, kommunikáció és médiatudomány alapszakon, valamint közoktatás és pedagógus szakvizsga szakirányú továbbképzési szakokon végzett. 

Tovább a teljes cikkhez »

Kodolányisok a Leghosszabb Nap zenei fesztiválon

Cikk dátuma 2018. június. 20.

Leghosszabb Nap

Világszerte hagyományosan a Szent Iván-naphoz legközelebb eső hétvégén rendezik meg a nyári napfordulót ünneplő Leghosszabb Nap fesztiválokat. A nyári napforduló francia javaslatra 1982 óta a zene ünnepe is. Európai méretűvé 1985-ben vált az ünnep, Magyarország is ekkor csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek az az alapgondolata, hogy a sokszínű európai zenei kultúrát minél több ember ismerhesse meg, ingyenes koncertek keretében. Székesfehérváron 2002–2012 között a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza minden évben megrendezte ezt a művészeti-zenei fesztivált, de támogatás hiányában az elmúlt években már nem tudta megvalósítani. 

Tovább a teljes cikkhez »
Magyarország öt érzékkel Japánban

Magyarország öt érzékkel Japánban

Cikk dátuma 2018. június. 14.

Kanazawa-Japán, az egyik legrégebbi főiskolai kapcsolatunk

A kanazawai Seiryo egyetemmel főiskolánk tizenöt éve, 2003 óta tart fenn kapcsolatot, így ez az egyik legrégebb óta működő kétoldalú partneri kapcsolatunk. Az évek során már többször fordult meg KJF-es csoport Kanazawában, japán delegáció Budapesten és Székesfehérváron. Amióta az Erasmus + kredit mobilitási program pedig lehetővé teszi, hogy az EU-n kívüli országokból is fogadhassunk oktatókat és hallgatókat, szinte mindegyik félévben érkezett hozzánk hallgató és oktató a japán egyetemről. 

Tovább a teljes cikkhez »
Régi-új hagyomány a fehérvári campuson

Régi-új hagyomány a fehérvári campuson

Cikk dátuma 2018. június. 08.

Hajrá kodolányisok! 

A negyedszázados jubileumon is túl van  már a Kodolányi János Főiskola; hol vannak azok az esztendők, amikor az útkeresés jegyében elindultak a hazai felsőoktatásban a magánintézmények. Alig hihető, hogy a KJF-en annak idején száznegyvenhét hallgatóval kezdődött meg a képzés, és ők valamennyien nyelvszakos tanári szakra jelentkeztek. Aztán következett szépen egymás után a turizmus, a kommunikáció és a többi piacképes szak, és egyre több fiatal akart Székesfehérváron tanulni a gyorsan fejlődő Kodolányin. Huszonötezer diploma fémjelzi az eddig megtett utat, s eközben hagyományok is teremtődtek - sorra -  a főiskola életében.

Tovább a teljes cikkhez »
Teqball a Kodolányin is

Teqball a Kodolányin is

Cikk dátuma 2018. június. 04.

Kodolányis diák ajándéka a főiskolának

Tovább bővült a Kodolányi János Főiskola hallgatói és munkatársai által igénybe vehető sportolási lehetőségek köre.  A tavaszi szemeszter végére megérkezett az intézmény egykori diákjának, Gattyán Györgynek az ajándékaként egy szabadtéri teqball asztal, amelyet az intézmény udvarában állítottak fel. 

Tovább a teljes cikkhez »
HuCER konferencia a KJF-en

HuCER konferencia a KJF-en

Cikk dátuma 2018. május. 27.

Az ország vezető oktatáskutatói tanácskoztak Székesfehérváron

A nevelés és oktatás területén jelentkező kihívásokról és azok megoldásáról tanácskoztak hazai és nemzetközi szakemberek Székesfehérváron a két napos HuCER konferencia keretében. Az eseményen bemutatták az oktatást és tanulást érintő legfrissebb kutatások eredményeit is. A konferenciának a Kodolányi János Főiskola adott otthont május 24-25. között.

Tovább a teljes cikkhez »
TAVASZI TEMATIKUS HÉT A KJF-EN

TAVASZI TEMATIKUS HÉT A KJF-EN

Cikk dátuma 2018. május. 15.

Színes kínálat, igényes programok

Hagyománnyá vált a Kodolányi János Főiskolán, hogy szemeszterenként tematikus hetet rendeznek, amelynek keretein belül hallgatók nem a hagyományos tanórákon sajátíthatnak el számos új ismeretet, hanem érdeklődésüknek megfelelően választhatnak az különböző előadások, workshopok, sport és kulturális lehetőségek közül. A hét keretében került megrendezésre a KONA, azaz a Kodolányisok Napja is.

Tovább a teljes cikkhez »
szakdolgozati workshop huszonegyedszer

szakdolgozati workshop huszonegyedszer

Cikk dátuma 2018. május. 08.

Ez már készülődés az államvizsgára

Szakdolgozati workshopot tartottak a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók számára május 8-án a KJF Budapesti Oktatási Központjában. Az immár huszonegyedik alkalommal megszervezett programon az írásbeli fordulót követően szóban hallgatta meg a zsűri és a résztvevő közönség a tudományos igényű előadásokat, majd Dr. Kundi Viktória és Dr. Régi Tamás értékelte a szakdolgozók felkészültségét.

Tovább a teljes cikkhez »
Kapu a XXI. századra Dél-Békésnek

Kapu a XXI. századra Dél-Békésnek

Cikk dátuma 2018. április. 24.

Interjú a KJF Orosházi Oktatási Központjának igazgatójával

Dr. Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Főiskola orosházi székhelyigazgatója fontos dolgot mondott ki a Kodolányi Főiskola dél-békési jelenlétéről. Azt tartja, a Kodolányi János Főiskola Orosházán több, mint székhely, a főiskolai központ voltaképpen egy misszió, kapu a XXI. századra Dél-Békésnek. A fiatal szakember nem csak tanít, hanem tanult is korábban a KJF-en. Célja, hogy tovább növeljék az orosházi hallgatói létszámot, és a képzési paletta bővítésével helyben tartsák a továbbtanulni vágyó fiatalokat.

Tovább a teljes cikkhez »
Szakmai nap Orosházán

Szakmai nap Orosházán

Cikk dátuma 2018. április. 13.

Ez nem a jövő, hanem a jelen

Robotok, okos eszközök, technikai fejlesztések és megannyi előadás várta az érdeklődőket a Kodolányi János Főiskola szakmai napján, április 12-én. A megjelentek olyan vezető informatikai cégekkel találkozhattak, mint az ACER vagy a HP, az előadásokon pedig megismerkedhettek magával a jövővel.


Tovább a teljes cikkhez »
Magyarország büszke az értékeire

Magyarország büszke az értékeire

Cikk dátuma 2018. április. 10.

Barátság-híd a külföldi partnerintézmények és a Kodolányi főiskola között

 

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Kodolányi János Főiskolán a Nemzetközi Hét elnevezésű, nagyszabású programsorozatot, amely egyrészt az oktatók és hallgatók interkulturális kompetenciáit hivatott elmélyíteni, másrészt egyfajta hidat épít a KJF és a külföldi partnerintézményei között. A KJF Nemzetközi Fejlesztési és Képzési Központja által szervezett programokra félszáznál több külföldi oktató érkezett, akik előadásokat tartanak és konferencián vesznek részt. Hazai felsőoktatási szakembereket is vendégül lát a főiskola; az ő, illetve a KJF oktatóinak előadásai ugyancsak szerepelnek a programban. A rendezvények közül már előre választhattak a kodolányis hallgatók; a workshopokon, előadásokon előzetes jelentkezések alapján vesznek részt. 

 

Tovább a teljes cikkhez »
Jubileum előtt, vernisszázs után a KAG

Jubileum előtt, vernisszázs után a KAG

Cikk dátuma 2018. április. 08.

Metafizikai absztrakció

Egyedülálló felsőoktatási galériaként rendez kiállításokat a Kodolányi Art Gallery immár fél évtizede. Április 5-én tartotta soron következő kiállításának ünnepélyes megnyitóját a művészeti műhely; ezúttal Halmi Zsolt festőművész alkotásai kerültek a közönség elé Metafizikai absztrakció címmel. A vernisszázson Geszterédi Ágnes, a jelenlegi kiállítás szervezője köszöntötte a résztvevőket,majd felkérte Dr. Tarbay Gabriellát, a galéria alapító vezetőjét, hogy beszéljen a KAG tevékenységéről. Ezt követően Dávid Attila Norbert ötvös iparművész méltatta az alkotásokat és Petőcz András József Attila díjas író-költő szavalta el Az éjszaka csodái című versét. 

Tovább a teljes cikkhez »
A KJF is emlékezett

A KJF is emlékezett

Cikk dátuma 2018. március. 15.

„A hálás nemzet őrzi dicső mártírjainak emlékezetét”

A Kodolányi János Főiskola és a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium közösen ünnepelt március 14-én Székesfehérváron. A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Dr. Szabó Péter, a KJF rektora, az ünnepi műsorban pedig a Kodolányi János Főiskola TáncolKODÓ Táncegyüttese és a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium tanulói léptek színpadra.

A székesfehérvári emlékhelyeken hagyományosan a város diáksága adott ünnepi műsort, március 15-i nemzeti ünnepünkre készülve szerdán. Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata, a politikai pártok és a civil szervezetek helyi képviselői a Jubál Károly-emléktáblánál, a Halesz parkban a ’48-as emlékműnél, a Bem József tábornok mellszobránál, a Petőfi-emléktáblánál, a Rónay Jácint-emléktáblánál, a Fekete Sas Szálló előtt, a Petőfi-szobornál, a Pelikán udvarban és a Kodolányi János Főiskola előtt is fejet hajtottak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei emléke előtt.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányisok a nemzeti ünnepről

Kodolányisok a nemzeti ünnepről

Cikk dátuma 2018. március. 13.

Kóródi Brigitta - kommunikáció és médiatudomány szak, III.évfolyam

Szabadság, egyenlőség, testvériség!

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik legmeghatározóbb eseménye, arról nem is beszélve, hogy a nemzeti identitásunk egyik alapköve. Szerves része volt az 1848-as Európában zajló forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig. Gyakorlatilag az 1848–49-es szabadságharc egyben a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is.

Tovább a teljes cikkhez »
Együttműködési megállapodás a KJF és a Kormányhivatal között

Együttműködési megállapodás a KJF és a Kormányhivatal között

Cikk dátuma 2018. március. 01.

 

Az orosházi székhelyű Kodolányi János Főiskola és a Békés Megyei Kormányhivatal képviselői együttműködési megállapodást írtak alá március 1-jén. A megállapodás aláírásával újabb lehetőség nyílik az orosházi felsőoktatásban.

Tovább a teljes cikkhez »
Friss diplomásokat köszöntöttek a KJF-en

Friss diplomásokat köszöntöttek a KJF-en

Cikk dátuma 2018. február. 25.

Diplomaátadó a jubiláló főiskolán

Közel háromszázan tettek sikeres államvizsgát idén januárban a huszonöt éves  Kodolányi János Főiskolán, számukra a hétvégén rendeztek ünnepélyes diplomaátadót. A végzősök kiváló teljesítményét a főiskola vezetése rangos díjakkal ismerte el, amelyeket ugyancsak az ünnepségeken vehettek át a friss diplomások Dr. Szabó Péter rektortól. Két ünnepséget is tartottak Budapesten, mindkettőn Zabos Regina, a Fehérvár Hangja 2015 zenei tehetségkutató győztese, a Kodolányi János Főiskola jazzének szakos hallgatója lépett a közönség elé színvonalas előadással.  

Tovább a teljes cikkhez »
Wacha Tanár Úr elment

Wacha Tanár Úr elment

Cikk dátuma 2018. február. 15.

…fel sem merült bennem, hogy egyszer majd elmegy örökre”

Wacha tanár úr... így emlegettük egymás között is, nem csak a megszólítás során. Szerettük, tiszteltük, meghajoltunk tudása előtt és megtiszteltetésnek vettük a barátságát. Szerettünk összefutni vele a Kodolányi főiskola folyosóin, a tanáriban, a menzán, a kodolányis Kazinczy-verseny után, ahonnan tehetséges fiatalokat küldött az országos megmérettetésre. 

Tovább a teljes cikkhez »
Partnerség az Antenna Hungáriával

Partnerség az Antenna Hungáriával

Cikk dátuma 2018. február. 09.

Közös képzési, gyakornoki programok, fejlesztési lehetőségek 

Együttműködési megállapodást írt alá Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora és Dr. Mándi Gábor az Antenna Hungária Zrt. vállalatirányítási igazgatója a felsőfokú intézmény budapesti oktatási központjában. A közös képzési és gyakornoki programok mellett ösztöndíj lehetőségekről, és műszaki fejlesztési tervekről is határoztak a partnerek. Ez utóbbi terület esetében a 21. századi elvárásoknak megfelelő, korszerű technika eszközök kerülnek a főiskola stúdióiba.

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres kodolányisok

Sikeres kodolányisok

Cikk dátuma 2018. február. 08.

Bármely szakterület lehetőséget kínál az előmenetelhez

Sikeres kodolányisok legalább húszezren vannak ma már, hiszen ennyien szereztek diplomát az elmúlt huszonöt évben a Kodolányi János Főiskolán. Két kötetben is lehet olvasni a sikereikhez vezető útról. Ezek az interjúk elsősorban azokról a fiatalokról szólnak, akik a diplomaszerzés utáni tétova lépéseket követően fénysebességre kapcsolva robbantak be a választott szakma világába. Másodsorban arról a főiskoláról, amely megágyazta a későbbi karriereket, ahol a diákok tudást, önbizalmat, pénzre váltható gyakorlati ismereteket szedtek magukra.

„A siker kulcsa minden zárhoz hozzáigazítható, a tehetség, a tudás és a szorgalom együttesen csiszolgatja. Bármely szakterület lehetőséget kínál az előmenetelhez, bárki lehet sikeres a saját szakmájában. A szociális munkás szakon végzett hallgató éppúgy maradandót alkothat, mint a nyelvtanár, a gazdász, a turizmus vagy a kommunikáció szakos.” olvasható Virágh Ildikó Sikeres Kodolányisok című kötetében. Az alábbi interjúrészleteket a kötetekből válogattuk.

Tovább a teljes cikkhez »
Felvételi 2018

Felvételi 2018

Cikk dátuma 2018. február. 06.

Ösztöndíj, diákhitel, pontszámítás

A felsőoktatásba igyekvőknek tudniuk kell, hogy összesen tizenkét állami ösztöndíjas félévük van, ezeket felsőoktatási szakképzésen, alap- és osztatlan képzésen, valamint mesterképzésen használhatják fel. Rögtön az elején tisztázni érdemes azonban, hogy az állami ösztöndíjas helyeken tanuló diákok hallgatói szerződést írnak alá, míg az önköltséges képzésben résztvevőknek nincs ilyen kötelezettségük.

Tovább a teljes cikkhez »
Orientációs hét a külföldi hallgatóknak

Orientációs hét a külföldi hallgatóknak

Cikk dátuma 2018. február. 01.

Nem csak workshopokon vettek részt, hanem magyar ételekkel, népművészettel is ismerkedtek

Immár harmadik alkalommal szervezett ebben a tanévben nagyszabású programot a KJF a külföldről érkező hallgatók számára. Míg korábban az EU tagországaiból érkeztek Erasmus ösztöndíjjal külföldi hallgatók a Kodolányi János Főiskolára, szeptembertől jelentős számban tanulnak más országokból származó fiatalok is a budapesti intézetben, mondta el a KV-nak Dr. Hoffmann Orsolya nemzetközi rektorhelyettes. Januárban újabb hallgatói csoport érkezett, így tovább növekedett a Bangladesből, Indiából, Kongóból, Nepálból és Pakisztánból érkezett fiatalok száma az intézményben.

Tovább a teljes cikkhez »
Felvételi 2018

Felvételi 2018

Cikk dátuma 2018. január. 20.

Jogvesztő a jelentkezési határidő be nem tartása

Sok feladata lesz a felsőoktatásba igyekvőknek a következő néhány héten. Nyilvánvaló, hogy a pályaválasztás szempontjából legfontosabb a szakválasztás, ugyanakkor hasonló fontos döntés az intézmény kiválasztása is. További nyitott kérdésekre is kell választ kapniuk, például arra, hogy milyen tanulmányi eredménnyel lehet állami ösztöndíjas helyre bekerülni, mennyi a féléves tandíj az önköltséges képzések esetében, milyen intézményi ösztöndíjakra lehet pályázni és milyen szakirányok vannak a választott szakon. 

Tovább a teljes cikkhez »
Szakdolgozati workshop gazdálkodási és menedzsment  szakosoknak

Szakdolgozati workshop gazdálkodási és menedzsment szakosoknak

Cikk dátuma 2018. január. 19.

Próbatétel államvizsga előtt

Hagyományosnak számító szakmai program a Kodolányi János Főiskolán, hogy a  gazdálkodási és menedzsment tanszék szakdolgozati workshopot rendez a végzős hallgatók számára. A tradicionálisnak számító versengésre ezúttal január 17-én került sor a KJF Budapesti Oktatási Központjában. Az elhangzott előadásokat a gazdálkodási és menedzsment tanszék  oktatóiból álló szakmai zsűri értékelte, amelynek elnöke Alitisz Ágnes volt. Az előadásokat értékelő bizottság tagjai voltak: Dr. Dancsó Tünde és Szabó Ilona, továbbá részt vett a programon Dr. Vizi László tanszékvezető is.

Tovább a teljes cikkhez »
Karácsony 2017

Karácsony 2017

Cikk dátuma 2017. december. 25.

Brunszvik Teréz karácsonyfája volt az első

Már az ókori népek hitvilágában is központi helyet foglalt el az örökzöld növények tisztelete, fenyőfát először Németország területén díszítettek a 16. században. Pesten az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz grófnő állította 1824-ben.

Tovább a teljes cikkhez »
Állásbörze és turizmus szak angolul

Állásbörze és turizmus szak angolul

Cikk dátuma 2017. december. 07.

Megnövekedett az Eu-n kívüli országokból érkező diákok száma

Különleges állásbörzét rendeztek a Kodolányi Klubban december hatodikán, amelyet ezúttal speciális igényekhez igazították a szervezők: a külföldi hallgatóknak kívántak segíteni munkalehetőségek ajánlásával. Nem véletlenül, hiszen az idén jelentősen megnőtt az Európai Unión kívüli országokból érkezett külföldi hallgatók létszáma a Kodolányi főiskolán. Az intézmény évek óta jó kapcsolatot ápol különböző diákszövetkezetekkel, most a budapesti  Atlasz Iskolaszövetkezetet és a székesfehérvári Melange Iskolaszövetkezetet hívták meg a programra. A munkát kereső főiskolai hallgatók először Horváti Évától, a nemzetközi központ igazgatójától kaptak részletekbe menő tanácsokat a munkavállalás kapcsán, majd az iskolaszövetkezetek munkatársai vázolták a lehetőségeket. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nyílt nap Budapesten

Nyílt nap Budapesten

Cikk dátuma 2017. december. 01.

Benéztek hozzánk egy napra

A 2018-as felvételi kampány második nagyszabású rendezvényét a Kodolányi János Főiskola Budapesti Oktatási Központjában tartották meg november 29-én. Az orosházi sikeres programot követően ezúttal az ország minden részéről érkeztek pályaválasztás előtt álló középiskolások a „Nézz be hozzánk egy napra elnevezésű nyílt napra.  A pályaválasztás előtt állók belekóstolhattak a főiskolai életbe, beülhettek a tanórákra, beszélgethetnek a KJF-en tanuló diákokkal, a főiskola oktatóival, megismerhették a családias, barátságos intézményt.

Tovább a teljes cikkhez »

Pályaorientáció, szakismertetők, tréningek – nyílt nap Orosházán

Cikk dátuma 2017. november. 20.

Segítség a középiskolásoknak

Középiskolások hada érkezett a Kodolányi János Főiskola Orosházi Oktatási Központjában rendezett nyílt napra; Békés megye tíz középiskolájából több mint kétszáz tizenegyedik és tizenkettedik osztályos diák volt kíváncsi a főiskola kínálta lehetőségekre. Köztudottan nehéz kérdés az érettségi előtt álló középiskolások körében, hogy milyen pályát, milyen felsőoktatási intézményt válasszanak a közeledő felvételi időszakban.  A fiatalok igyekeznek az adottságaiknak, irányultságuknak megfelelően választani, ám ebben segítségre van szükségük

 

Tovább a teljes cikkhez »
Fókuszban az ír költészet

Fókuszban az ír költészet

Cikk dátuma 2017. november. 08.

Az anglisztika szakosok vendége volt  Gearóid Mac Lochlainn

A tematikus hét kedd esti programja az ír költészet köré épült. Az esemény három prezentációval kezdődött, amelyet anglisztika szakos hallgatók adtak elő. Az első kiselőadás Írország szimbólumairól és a kelta hagyományról szólt. Elhangzottak a legfőbb ír szimbólumok, mint az ír zászló, a lóhere és a hárfa. A kiselőadás második felében pedig egy érdekes kelta társadalomról volt szó, amely az írek zeneszeretetének hatására alakult ki. Ezek a kelták vándor énekesek, költők és történetmondók is voltak egy személyben, akik a nagy kelta hősök tetteit versformába öntötték és aztán ének formájában előadták. Nagy hatással voltak az emberek hitvilágára is.

Tovább a teljes cikkhez »
Nemzetközi hét ősszel

Nemzetközi hét ősszel

Cikk dátuma 2017. november. 07.

Barátság-híd a külföldi és hazai diákok között

A Kodolányi János Főiskola 2011-ben indította el a Nemzetközi Hét elnevezésű, nagyszabású rendezvényét, amely egyrészt a hallgatók interkulturális kompetenciáit kívánja elmélyíteni, másrészt egyfajta hidat épít a hazai és külföldi kodolányis hallgatók között. A KJF Nemzetközi Fejlesztési és Képzési Központja által szervezett programsorozat különböző előadásai az oktatók számára is vonzóak, hiszen nemcsak nyelvi készségeiket fejleszthetik, hanem tapasztalatcserére is lehetőségük van.

Tovább a teljes cikkhez »

Reklámfilmekkel kezdett a Hollywoodban ismertté vált, magyar származású rendező

Cikk dátuma 2017. október. 20.

Fél év Budapesten, fél év Torontóban

A tematikus hét második napján, az 1956-57-es kanadai migráció címűesemény alkalmából vendégeskedett főiskolánkon Bob Schulz magyar származású, Hollywoodban dolgozó rendező. Életrajzi művéből tudhatunk meg legtöbbet róla és a vele történtekről, ám a kdodolányisokkal szívesen osztotta meg, hogyan is történt a kivándorlása. 

Tovább a teljes cikkhez »

Tíz kiállító, kétszáz látogató

Cikk dátuma 2017. október. 10.

Népszerű az állásbörze

A tavaszihoz hasonlóan, az őszi félév kiemelt programjaként szerveztük meg az állásbörzét, október 9-én délelőtt a KJF Budapesti Oktatási Központjában, a főiskolai klubban. A rendezvény ezúttal még nagyobb népszerűségre tett szert, több mint kétszáz érdeklődőt vonzott. A képzési helyszíntől függetlenül most is vártunk minden érdeklődőt rendezvényünkre, a program azok számára is informatív lehetett, akik jelenleg nem a szakmájukban dolgoznak, vagy állásváltoztatáson gondolkodnak. 

Tovább a teljes cikkhez »
Szent Kristóf és a turizmus

Szent Kristóf és a turizmus

Cikk dátuma 2017. október. 06.

Alternatív túraútvonalak: minizarándoklatok Olaszországban

A Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztálya és a Kodolányi János Főiskola közös programsorozatában Dr. Irimiás Anna „Alternatív túraútvonalak: minizarándoklatok Olaszországban” című előadását hallgathatta meg a közönség október 3-án.    

Tovább a teljes cikkhez »
Népszerű fürdő a Kodolányi szomszédságában

Népszerű fürdő a Kodolányi szomszédságában

Cikk dátuma 2017. szeptember. 26.

Sikeres szezont zárt gyopárosfürdő

Várakozáson felüli nyári főszezont tudhat maga mögött Gyopárosfürdő. A vendéglétszám jelentősen nőtt a fürdőben, köszönhetően az időjárásnak és a népszerűsítést célzó marketingmunkának.

Tovább a teljes cikkhez »
Sportnap, campus próba, egészséges életmód

Sportnap, campus próba, egészséges életmód

Cikk dátuma 2017. szeptember. 20.

Interjú Kass Lászlóval

A Kodolányi János Főiskola /KJF/ hallgatói harmadik alkalommal is részt vettek az UNESCO által Nemzetközi Sportnappá nyilvánított rendezvénysorozaton, szeptember 20-án. Nemcsak a magyarországi egyetemeken és főiskolákon, hanem külföldön is a sportnak szentelik ezt a napot.
Ennek kapcsán beszélgettem Kass Lászlóval, a KJF Sportiroda vezetőjével.

Tovább a teljes cikkhez »

„Pályaorientáció és felkészülés az intelligens szakosodás szakmáira”

Cikk dátuma 2017. szeptember. 18.

Felzárkóztatás, ösztöndíj-lehetőség, igazodás a munkaerőpiachoz

Projektindító ünnepséget tartottak a Kodolányi János Főiskola Orosházi Oktatási Központjában, amelyen  a „Pályaorientáció és felkészülés az intelligens szakosodás szakmáira” elnevezésű program elemeit, célkitűzéseit mutatták be. Mint ismeretes, az idén huszonöt éves főiskola tavaly Orosházára helyezte át székhelyét, ezért küldetésének tekinti, hogy Orosházán és a kapcsolódó térségekben a társadalomtudomány, a bölcsészettudomány, a művé­szetek és pedagógusképzés területein oktasson, kutasson, innovációs szolgáltatásokat nyújtson. Ezt a célt kívánja szolgálni a most induló pályázat is, emelte ki Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér rektorhelyettes. A főiskola orosházi jelenléte Orosháza egyetemi középvárossá fejlesztését szolgálja, tette hozzá a rektorhelyettes.

Tovább a teljes cikkhez »
Projektindító Orosházán

Projektindító Orosházán

Cikk dátuma 2017. szeptember. 15.

Infó-kommunikáció a békés(i) jövőért!

A Kodolányi János Főiskola Orosházi Oktatási Központjában ünnepélyes keretek között indították el az „Infó-kommunikáció a békés(i) jövőért!” elnevezésű, másféléves időtartamra tervezett projektet, amelynek során komplex oktatási innovációt eredményező fejlesztések várhatóak az intézményben. A programon résztvettek a Békés megyei középiskolák vezetői is, akikkel együttműködik a főiskola az elkövetkezendő években. Berta Ákos rektorhelyettes a projekt céljáról elmondta, hogy a tervezett komplex fejlesztések eredményeként mind a hallgatók, mind a főiskola oktatói képesek lesznek megfelelni a folyamatosan változó munkaerő-piaci kihívásoknak, a vállalati igények képzésben való megjelenítésére. 

Tovább a teljes cikkhez »
A Kodolányin forog a Holnap tali!

A Kodolányin forog a Holnap tali!

Cikk dátuma 2017. szeptember. 08.

A producer is kodolányis volt

Dr. Kirády Attila a Holnap tali! producere, egykori kodolányis diák Virágh Ildikó kommunikációs vezető meghívására jött előadást tartani a kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatóknak. Az Origó-hét harmadik napján tartott Műhelytitkok című előadáson hallhattunk forgatási kulisszatitkokról, szabadon kérdezhettünk a producertől, sőt megtudhattuk azt is, hogyan szerepelhetnénk a sorozatban. 

Tovább a teljes cikkhez »
Zabos Regina első díjat nyert

Zabos Regina első díjat nyert

Cikk dátuma 2017. szeptember. 06.

Meghívást kapott a Golden Voice Hungary nemzetközi versenyére is

Első helyezést ért el Zabos Regina, a Kodolányi János Főiskola jazzének szakos hallgatója a Golden Voice Hungary énekversenyen.  A hagyományteremtő szándékkal elindított nemes versengést a Gyerekek a Gyerekekért Alapítvány  szervezte Szegeden, és az induló versenyzők a nevezési díjjal az alapítványt is támogatták. A verseny helyezettjei –így Zabos Regina is - meghívást kapott a Golden Voice Hungary nemzetközi versenyére is, ami október 20-22. között lesz majd.

Tovább a teljes cikkhez »
Origó-héttel indul a tanév a KJF-en

Origó-héttel indul a tanév a KJF-en

Cikk dátuma 2017. szeptember. 05.

Jubileumi tanév kezdődik

Huszonötödik alkalommal indult el a tanév a Kodolányi János Főiskolán, az évforduló a budapesti tanévnyitón is hangsúlyt kapott. A nagyelőadóban megtartott ünnepséget azok is követhették, akik személyesen nem vehettek részt: a közösségi média segítségével élő közvetítésben jelent meg a kodolányis program a világhálón.

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres kodolányisok

Sikeres kodolányisok

Cikk dátuma 2017. augusztus. 23.

„…ki tudja kevesebb mondatban elmondani ugyanazt a hírt”

Nem szerette cipelni a régimódi riportermagnót, de a rádiózás annyira lenyűgözte, hogy legyűrte az ellenérzését. Germán Marci ízig-vérig rádióssá vált főiskolai évei alatt, ami nem csoda, hiszen minden szabad percét nálunk töltötte. A Kodolányi főiskola fenntartásában működő Vörösmarty Rádió voltaképpen amiatt létesült 1995-ben, hogy gyakorlati terepként szolgálja a kommunikáció szakos főiskolásokat. Tizenhét évig tette ezt. Egyébként a Vörösmarty Rádióban a gyakornokok valóban a kilónyi kazettás magnóval és a hozzátartozó mikrofonnal dolgoztak, apránként cseréltük le tenyérnyi modern eszközökre a régieket.

Germán Márton ma a Lakihegyi Rádió hírszerkesztőségének vezetője és a Sláger Rádió hírszerkesztője is. Kedvenc tanítványaim közé tartozott annak idején.

Tovább a teljes cikkhez »
Szeptembertől  sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvény szakembere diplomás képzés indul

Szeptembertől sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvény szakembere diplomás képzés indul

Cikk dátuma 2017. augusztus. 07.

Az egykori kodolányis Sz. Hossó Nikoletta koordinálta a vizes világbajnokság protokollját

A vizes világbajnokságon a protokoll előírja, hogy az eredményhirdetések során érmeket csak Fina-képviselő, virágcsokrokat és kabalákat viszont magas rangú magyar állami és közéleti képviselő is átadhat. A mostani világverseny előkészítését Sz. Hossó Nikoletta protokoll- és nemzetközi kapcsolatok szakértő koordinálta, aki eddig hat könyvet írt az etikettről, protokollról.

Tovább a teljes cikkhez »
Pótfelvételi nyílt nap a Kodolányin

Pótfelvételi nyílt nap a Kodolányin

Cikk dátuma 2017. július. 31.

Alapszakok, mesterszakok, szakirányú továbbképzések

Hazánk egyetlen, Magyar Termék Nagydíjjal és Európai Minőség-Innováció díjjal is elismert felsőoktatási intézménye a hagyományokhoz híven most is nyílt napra várja a pótfelvételizőket, hogy a 2017 szeptemberében induló képzéseket  az oktatási helyszíneken is megismerhessék a jelentkezők. Budapesten és Székesfehérváron egyaránt lesz nyílt nap augusztus 1-jén, 10.00 órától. 

Tovább a teljes cikkhez »
Státuszunk: „végzett”

Státuszunk: „végzett”

Cikk dátuma 2017. július. 19.

Mára természetessé vált, hogy a fiatalok többsége több diplomát tervez, az élethosszig tartó tanulás igénye hazánkban is kezd „meggyökeresedni”. Az alapszak befejezését követően jön a mesterszak, majd számos, egyéb szakirányú képzés, hogy a gyorsan változó munkaerőpiaci elvárások ne okozzanak meglepetéseket. A fiatalok elszántak, lelkesek, szorgalmasak, legalábbis én ezt tapasztaltam a Kodolányi János Főiskola júliusi diplomaátadóján. Erről tanúskodnak a friss diplomás Bolfert Richárd ünnepi gondolatai, amivel a diplomaátadón búcsúzott az alma matertől.

Bolfert Richárd

„Az ember ott kezdődik, hogy teremt valamit”

Tovább a teljes cikkhez »
Pont Ott Parti 2017

Pont Ott Parti 2017

Cikk dátuma 2017. július. 18.

Buda Marci is kodolányis volt

A 2017-es felvételi ponthatárait július 26-án, este nyolckor hozzák nyilvánosságra. Ahogy az elmúlt években, úgy az idén is lesz Pont Ott Parti az ország több városában, írja az Eduline. A fővárosi ponthatárváró buli helyszíne a Rio Budapest (1117 Budapest, Hengermalom út 133.), a programok délután háromkor kezdődnek, a házigazda az egykori kodolányis Buda Marci lesz.

Tovább a teljes cikkhez »
Huszonháromezer diploma negyedszázad alatt

Huszonháromezer diploma negyedszázad alatt

Cikk dátuma 2017. július. 09.

Diplomaátadó Fehérváron és Budapesten

Ötszáznyolcvankilencen tettek sikeres államvizsgát idén júliusban a Kodolányi János Főiskolán, egy részüknek szombaton rendeztek ünnepélyes diplomaátadót Budapesten és Székesfehérváron. A százegy orosházi friss diplomás jövő hétvégén kapja meg oklevelét. A most megtartott ünnepségeken megemlékeztek arról is, hogy idén ünnepeli a főiskola fennállásának huszonötödik évfordulóját. Az eltelt negyedszázad alatt mintegy huszonháromezer diplomát adtak át a végzősöknek.

Tovább a teljes cikkhez »
Szeptemberben indul a Mágnes program

Szeptemberben indul a Mágnes program

Cikk dátuma 2017. július. 07.

Békés megyei középiskolák az együttműködő partnerek

Békés megye középiskoláival közösen dolgozta ki a Kodolányi János Főiskola azt a programot, amelynek a legfőbb célja a diákok pályaválasztásának segítése, szakmára felkészítése, tudásfejlesztése. A „Pályaorientáció és felkészülés az intelligens szakosodás szakmáira” projektről június elején együttműködési keretszerződést írtak alá a partnerek Orosházán. A középiskolás felzárkóztató programfejlesztésre  hetvenmillió forintos pályázati forrás áll rendelkezésre.

Tovább a teljes cikkhez »
Fotópályázatot nyer és habilitációra készül

Fotópályázatot nyer és habilitációra készül

Cikk dátuma 2017. június. 28.

"...minden érdekel, ami turizmus"

Számos nagyszerű előadását hallhattam Dr. Rátz Tamarának a Kodolányi főiskolán az elmúlt másfél évtizedben, tudom, hogy kiváló tanár, ám arról keveset tudtam mindeddig, hogy nem csak szeret, hanem tud is fotózni. Örültem a hírnek, hogy megnyerte a „Négy keréken, szép helyeken” címmel meghirdetett fotópályázatot, amelyet a Turizmus.com a Hertz-cel együttműködve hirdetett meg májusban.

A KJF Turizmus Tanszékének tanszékvezetője Új-Mexikóban készítette a  nyertes fotót, s természetesen nem ez az egyetlen jól sikerült felvétele, amelyet szakmai útjain készített az elmúlt évtizedekben.

Tovább a teljes cikkhez »
Államvizsga 2017

Államvizsga 2017

Cikk dátuma 2017. június. 23.

A tételhúzásig tart az izgulás

Hétszáz végzős hallgató államvizsgázik június 19-30. között a Kodolányi főiskolán. Hétszáz vizsgázó, közel ötven vizsgabizottság, izgalom, veríték, vizsgadrukk és öröm a sikeres teljesítést követően. Olvastam valahol, hogy vannak olyan módszerek, amelyek a tanulást kellemes, örömet okozó tevékenységgé változtathatják. Úgy fest azonban, hogy minden igyekezet hiábavaló, amikor életünk nagy vizsgáira kerül sor, hiszen nemhogy örülni nem tudunk a felkészülés fázisainak, szinte belebetegszünk az izgalomba.   

Tovább a teljes cikkhez »
Protokoll képzés a KJF-en

Protokoll képzés a KJF-en

Cikk dátuma 2017. június. 20.

"Mi nem konzerv ismereteket mantrázunk"

A Kodolányi János Főiskola az Európai Protokoll- és Asszisztens Képző Központ  (EPAKK) együttműködésével Protokoll és nemzetközi kapcsolatok szakembere, valamint Sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvények szakembere  szakirányú továbbképzéseket indít 2017 szeptemberében. Az EPAKK egyik alapítójával, az egykori kodolányis Sz. Hossó Nikolettát a szakirányú továbbképzésekről kérdeztem.  

Tovább a teljes cikkhez »
Szakdolgozati workshop a turizmus szakosoknak

Szakdolgozati workshop a turizmus szakosoknak

Cikk dátuma 2017. június. 15.

Hatan a döntőben

Tizenkilencedik alkalommal rendezett szakdolgozati workshopot a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók számára  a KJF  Turizmus Tanszéke június  13-án. Az írásbeli fordulót követő szóbeli döntőben elhangzott előadásokat két meghívott turisztikai szakember értékelte: Kálmán Zoltán közgazdász, a Jardinette étterem tulajdonosa és Szatmáry Judit idegenvezető, a Szinergia Üzleti Szakképző Iskola és az Európai Üzleti Polytechnikum vendégoktatója.

Tovább a teljes cikkhez »
Szakdolgozati workshop a gazdálkodási és menedzsment  szakosoknak

Szakdolgozati workshop a gazdálkodási és menedzsment szakosoknak

Cikk dátuma 2017. június. 14.

Utolsó nagy próbatétel államvizsga előtt

Hagyományosnak számító szakmai program a Kodolányi János Főiskolán, hogy a  gazdálkodási és menedzsment tanszék szakdolgozati workshopot rendez a végzős hallgatók számára. A tradicionálisnak számító versengésre ezúttal június 13-án került sor a KJF Budapesti Oktatási Központjában, ahol a záróvizsga előtt álló hallgatók immár a negyedik workshopjukon vehettek részt.

Az elhangzott előadásokat a gazdálkodási és menedzsment tanszék  oktatóiból álló szakmai zsűri értékelte Alitisz Ágnes, Sebestény Tibor és Dr. Bajor Tibor személyében.

Tovább a teljes cikkhez »
A Nagyszínpad döntőjében a Mörk

A Nagyszínpad döntőjében a Mörk

Cikk dátuma 2017. június. 06.

Szabó Dániel Ferenc 

„…nem is verseny volt, hanem egy koncertsorozat”

Az angolszász zenei hagyományokat sajátos egyediséggel ötvöző Mörk is bejutott a Nagyszínpad Tehetségmutatóba.
A nyolc zenekar, akiket kiválasztottak a 2017-es versenybe: The Qualitons, Petruska, Sena, Dope Calypso, Konyha, Lóci Játszik, Jónás Vera Experiment és a Mörk.

Tovább a teljes cikkhez »
INDUL A SOCIAL LIBRARY PROGRAM

INDUL A SOCIAL LIBRARY PROGRAM

Cikk dátuma 2017. május. 31.

Az adatvezérelt igazság nyomában a Kodolányi János Főiskola

Hosszú távú partneri együttműködést kötött a Kodolányi János Főiskola és a SentiOne webes szöveganalitikával foglalkozó nemzetközi cégcsoport. Az együttműködés célja annak az online tudásbázisnak a megnyitása a hallgatók, a tanárok és a kutatók előtt, amely a weben közzétett tartalmak elemzésével értékhordozó üzenetekké alakítja az adatokat, és így egyedülálló, interaktív módon biztosít páratlan forrásanyagot bármilyen kutatási témához. A KJF hallgatói így közvetlen gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek.

Tovább a teljes cikkhez »

Kodolányi nap ismétlésre ítélve

Cikk dátuma 2017. május. 11.

Vetélkedők, előadások és jazz két étkezés között

Fél tíz, a Kodolányi főiskola tanszéki reggelijein vígan isszák a kakaót tanárok és diákok, fogy a foszlós kalács és a kifli, no és javában folyik a társalgás. Valójában ez a fő cél, oktatók és hallgatók oldottabb formában is töltsenek együtt időt, bátran megfogalmazódjanak az elvárások, igények, megismerjék egymást a különböző évfolyamon tanulók. A kezdeményezés telitalálat, a tanszéki früstökölés nagyszerű hangulatban telik, valamennyi „reggeliző” teremben tapasztalom, hogy igény van az efféle együttlevésekre. Dr. Torgyik Judit tanárnőtől megtudom azt is, hogy Finnországban rendszeresen szerveznek hasonlót a felsőoktatási intézményekben a közösségépítés szándékával. 

Tovább a teljes cikkhez »
A hallgató kérdez, a tanár válaszol

A hallgató kérdez, a tanár válaszol

Cikk dátuma 2017. május. 05.

Kihelyezett óra Dr. Simándi Irénnel

Olvastam valahol, hogy a történelemtanítás során emberközelivé kell tenni az eseményeket. Például 1848 vagy 1956 esetében mindenhol vannak helyi vonatkozások, ezekre érdemes összpontosítani. Egy huszárkapitány vagy egy 56-os felkelő története sokkal érdekesebb, mint a nagy eszmefuttatások a polgári átalakulásról vagy a kommunista világrendszerről. Arról is hallhatunk eleget, hogy élményszerűvé kell tenni a történelemtanítást, s ezek után csak félve jegyzem meg, hogy mindezek mellett a történelmi tények megismertetése sem sikkadhat el. 

Tovább a teljes cikkhez »
Tíz kiállító, kétszáz érdeklődő

Tíz kiállító, kétszáz érdeklődő

Cikk dátuma 2017. május. 03.

Sikeres állásbörze

A tavaszi félév kiemelt programjaként szerveztük meg az állásbörzét április 26-án, 11.00-14.00 óra között a KJF Budapesti Oktatási Központjában, a főiskolai klubban. A rendezvény közel kétszáz érdeklődőt vonzott, az aktív hallgatók mellett öregdiákok is eljöttek.

Tovább a teljes cikkhez »
Sportról a Pinceklubban

Sportról a Pinceklubban

Cikk dátuma 2017. május. 03.

Öttusáról, versenyekről, utánpótlásról

A felsőoktatási tanulmányok évei elsősorban a tudás megszerzéséről szólnak, ugyanakkor a hallgatók számára fontos a tantermen és a könyvtáron kívül töltött idő is. Emiatt is különös öröm, hogy a Kodolányi János Főiskola Székesfehérvári Oktatási Központjában megnyílt a Kodolányi Pinceklub. 

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres életpályák

Sikeres életpályák

Cikk dátuma 2017. április. 22.

"A kodolányis diplomám nyitotta meg a kaput a lehetőségekhez"

Varga Klaudia a kodolányis „öregdiákok” huszonkétezres táborának tagja. 2001-ben kezdte meg tanulmányait kommunikáció-angol nyelvtanár szakon; majd 2006-ban, keresztfélévben szerezte meg mind két szakterületen a diplomáját. Azt mondja, mind a főiskola hatékonysága, mind pedig a diákélet kapcsán szép emlékeket vitt magával, és szerencsésnek mondhatja magát, hogy kiváló szaktekintélyek csiszolták tudását az oktatás során. A nagyszerű angoltanárral, nyelvkönyvek szerzőjével a kodolányis éveiről és az azóta eltelt tartalmas időszakról beszélgettem.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis siker az Országos Tudományos Diákköri Konferencián

Kodolányis siker az Országos Tudományos Diákköri Konferencián

Cikk dátuma 2017. április. 19.

A kecskeméti járműipari fejlesztés jó témának bizonyult

Boros Kitti, a Kodolányi János Főiskola turizmus menedzsment mesterszakos hallgatója II. helyezést ért el a XXXIII. OTDK 2017. április 6-8. között Győrben megrendezett Közgazdaságtudományi Szekciójának Turizmusgazdaságtan tagozatában. "A Daimler AG cégcsoporthoz tartozó Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. hatásvizsgálata" című dolgozatának elkészítését Dr. Hinek Mátyás segítette konzulensként. Az alábbiakban a pályamunka rezüméjét közöljük.

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres volt a 7. Nemzetközi Hét

Sikeres volt a 7. Nemzetközi Hét

Cikk dátuma 2017. április. 11.

Vendégek tizenkét ország tizenkilenc partnerintézményéből 

Immáron hetedik alkalommal rendezte meg a Kodolányi János Főiskola a Nemzetközi Hét programsorozatot Budapesten április 3-7. között, amelyre tizenkét ország tizenkilenc partnerintézményéből érkeztek vendégek. A rendezvény keretén belül a külföldi vendégoktatók április 4-én, 5-én és 6-án összesen negyvenöt előadást tartottak a kommunikáció, marketing, gazdálkodás és menedzsment, logisztika, oktatás és felnőttképzés, turizmus, pedagógia, szociológia, szociális politika és kultúrtörténet témakörében.

Tovább a teljes cikkhez »
Imprint-partyn barátkoztak a KJF külföldi hallgatói

Imprint-partyn barátkoztak a KJF külföldi hallgatói

Cikk dátuma 2017. március. 28.

A kézlenyomatok és a diákok emlékei megmaradnak

A kodolányis hallgatóknak természetes, ám akik akárcsak egyszer is jártak a Kodolányi János Főiskola Budapesti Oktatási Központjában, bizonyára felfigyeltek a földszinti folyosó falán látható színes kézlenyomatokra. A KJF Nemzetközi Központjának egyik legnépszerűbb, immár hagyományosnak számító programja az „Imprint-party”, amelynek keretein belül az Erasmus ösztöndíjas cserediákok kézlenyomatukat hagyják az intézmény falán; évente szaporodnak a „színes tenyerek” az itt töltött szemeszterek emlékeként. Idén a Belfast Metropolitan College (BMC) Kodolányin vendégeskedő tanár-diák csapata is csatlakozott a nemzetközi est programjaihoz.

Tovább a teljes cikkhez »
Belfast Metropolitan College + KJF

Belfast Metropolitan College + KJF

Cikk dátuma 2017. március. 22.

Rádióznak, tévéznek és Budapesttel ismerkednek a belfasti diákok

Észak-Írország egyik ismert egyeteméről érkeztek vendégek a Kodolányi János Főiskolára két hétre egy évek óta tartó együttműködés keretében. Lynda Bryans és Dr. John Coulter a Belfast Metropolitan College (BMC) tanárai nem először járnak a KJF-en, hiszen főiskola és a BMC között 2009-ben született meg az intézmények közötti együttműködési megállapodás

Tovább a teljes cikkhez »
Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki Petőcz Andrást

Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki Petőcz Andrást

Cikk dátuma 2017. március. 20.

Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki Petőcz András József Attila-díjas írót, költőt, a Kodolányi János Főiskola főiskolai tanárát. Ebből az alkalomból közöljük az ismert alkotóval korábban készült interjúnkat, amely a KV Szépírók rovatában jelent meg 2014. május. 21-én.


„…az írást és az irodalmi világot életformának gondolom...”

Ötévesen eldöntötte, hogy író lesz, és ehhez tartotta magát az elkövetkezendő esztendőkben. A nagy tervet, álmot aztán a nyolcvanas évek elején váltotta valóra Petőcz András, amikor egyetemistaként az írói-költői pályára lépett. Lázadó ifjúként csatlakozott az avantgárd párizsi köréhez, ekkoriban a vizuális költészet, a képversek világa érdekelte legjobban. 

Hogy később még mi minden, nyomon követhetjük abban a közel harminc kötetben, amellyel a kultúra, a szépirodalom világát gazdagította. Szlabey Zoltán grafikusművész azt mondta róla, hogy „Petőcz egy igazi művész, akinek biztos iránytűje a saját, vitathatatlan tehetsége.” Ezzel valamennyien egyetérthetünk.

                                                   

                                                                            ***


Tovább a teljes cikkhez »
A Kodolányin vendégeskedett a kazah nagykövet

A Kodolányin vendégeskedett a kazah nagykövet

Cikk dátuma 2017. március. 16.

Az asztanai expo a megújuló energiák témája köré szerveződik

Magasrangú vendége volt a Kodolányi János Főiskolának: Nurbakh Rustemov, a Kazah Köztársaság magyarországi nagykövete látogatott a Budapesti Oktatási Központba. Több, mint egy évtizedes múltra tekint vissza a főiskola kazah oktatási kapcsolata, az intézmény  2003-ban vette fel a kapcsolatot az első kazah partnerintézménnyel, az Al-Farabi Egyetemmel; az együttműködés folyamatosan bővül,  Nurbakh Rustemov is immár negyedik alkalommal látogatott el a KJF-re.

Tovább a teljes cikkhez »
Mi szólt a rádiókból az ötvenes években - Simándi Irén a Kossuth Klubban

Mi szólt a rádiókból az ötvenes években - Simándi Irén a Kossuth Klubban

Cikk dátuma 2017. március. 13.

Hazai rádiótörténet három kötetben, előzményként a SZER

„Mi szólt a rádiókból az ötvenes években? A Magyar Rádió és a Szabad Európa Rádió műsorai” címmel tartott kitűnő előadást Dr. Simándi Irén történész a Kossuth Klubban. Az időkorlátokat tekintve bravúros tömörítés eredményeként átfogó és kristálytiszta történeti kép rajzolódott ki a korabeli rádiózásról, tartalomszolgáltatásról, politikai összefüggésekről, mindemellett párhuzamosan követhettük a két rádió funkcionális szerepét.

Tovább a teljes cikkhez »
Friss diplomásokat köszöntöttek a KJF-en

Friss diplomásokat köszöntöttek a KJF-en

Cikk dátuma 2017. február. 28.

Diplomaátadó Fehérváron és Budapesten

Közel négyszázan tettek sikeres államvizsgát idén januárban a Kodolányi János Főiskolán, számukra a hétvégén rendeztek ünnepélyes diplomaátadót Budapesten és Székesfehérváron. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kanada is közelebb kerülhet

Kanada is közelebb kerülhet

Cikk dátuma 2017. február. 19.

A Magyar Kanadai Interkulturális Egyesülettel kötött együttműködési megállapodást a KJF

Együttműködési megállapodás jött létre a Kodolányi János Főiskola és a Magyar Kanadai Interkulturális Egyesület között a közelmúltban. Dr. Kodó Krisztinával, a Kodolányi János Főiskola Angol Tanszékének tanszékvezetőjével és Dr. Richter Kálmánnal, a Magyar Kanadai Interkulturális Egyesület elnökével az együttműködési megállapodás részleteiről beszélgettem. 

Tovább a teljes cikkhez »
Albániából és Bosznia-Hercegovinából először érkeztek vendéghallgatók

Albániából és Bosznia-Hercegovinából először érkeztek vendéghallgatók

Cikk dátuma 2017. február. 16.

Tizenhárom ország diákjai tanulnak a KJF-en az Erasmus+ program keretében

 

Hetven vendéghallgató kezdte meg tanulmányait a Kodolányin az Erasmus+ programnak köszönhetően. Az orientációs napi tájékoztató és a kötelező adminisztráció után a fiataloknak már Budapest felfedezésére is jutott idejük.

Tovább a teljes cikkhez »
Magyarország öt érzékkel

Magyarország öt érzékkel

Cikk dátuma 2017. február. 12.

Japán nyelvtanfolyam is indul a Kodolányin

Az Erasmus+ kreditmobilitás program keretében elnyert támogatást felhasználva nyílt lehetősége két kollégának, Horváti Évának és Dr. Hoffmann Orsolyának a KJF-ről, hogy személyesen is felkeresse a Kanazawában a Seiryo Egyetemet. A japán felsőoktatási intézménnyel az utóbbi időben újra felélénkült főiskolánk kapcsolata, az újonnan kinevezett japán rektornak, valamint az elnyert Erasmus+ támogatásnak köszönhetően. A 2016/17-es tanévben főiskolánkon két hallgatót és három oktatót is fogadhattunk a kanazawai intézményből. 

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres kodolányisok

Sikeres kodolányisok

Cikk dátuma 2017. február. 07.

2016 rádiós diákújságírója

 

Ivanovics Dalma, a Kodolányi János Főiskola kommunikáció és médiatudomány szakának végzős hallgatója,  a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete által 2016-ban meghirdetett  verseny rádiós kategóriájának első helyezettje. Ő az év rádiós diákújságírója. Még annyit róla, hogy szerintem minden tanár ilyen diákkal szeretne együtt dolgozni. Méltán sorakozott fel a „Sikeres kodolányisok” táborába. 

Tovább a teljes cikkhez »
Orosházi székhellyel a piacképes tudásért

Orosházi székhellyel a piacképes tudásért

Cikk dátuma 2017. február. 02.

Cél a főiskola egyetemmé, Orosháza egyetemi várossá válása

Február 1-jétől hivatalosan Orosháza a Kodolányi János Főiskola székhelye. A több mint huszonöt éves múlttal rendelkező és számos új képzésben gondolkodó felsőoktatási intézmény székhelyváltását történelmi jelentőségű lépésként értékelték a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Több éve kezdődtek meg azok az előkészítő tárgyalások, melyek eredményeképpen 2017. február elsejétől Székesfehérvárról Orosházára helyezte át székhelyét a három városban (Székesfehérvár, Budapest, Orosháza) mintegy 2500 hallgatóval rendelkező Kodolányi János Főiskola – hangzott el a február 2-án, a Gyopárosi úti új székhelyen, az orosházi intézetben tartott sajtótájékoztatón.

Tovább a teljes cikkhez »
Közösségszervezés szak a KJF-en is

Közösségszervezés szak a KJF-en is

Cikk dátuma 2017. február. 01.

Hét felsőoktatási intézményben indul az új szak

Kultúrházak Éjjel-Nappal  elnevezéssel évenként megrendezett programsorozat budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be Hoppál  Péter,  az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, hogy szeptembertől ismét elérhető lesz hét hazai felsőoktatási intézményben – köztük a Kodolányi János Főiskolán is - a közösségszervezés alapszak, és ezen belül több szakirány. 

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres nyílt nap Budapesten és Székesfehérváron

Sikeres nyílt nap Budapesten és Székesfehérváron

Cikk dátuma 2017. január. 30.

Duális képzés, kétszakos diploma, gyakorlatorientált kooperatív tudás

A felsőoktatási intézményekben sorra szervezik a tájékoztató programokat a továbbtanuló középiskolások számára ezekben a hetekben. 

Az egyetemek, főiskolák által szervezett programokon nem csak az intézménnyel és az ott folyó oktatással ismerkedhetnek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok, hanem lehetőségük nyílik tájékozódni mindarról, amiről nem olvashatnak a felvételi tájékoztatóban.

Több mint kétszáz diák érkezett a KJF-en szombaton megtartott nyílt napra; a budapesti és a székesfehérvári oktatási helyszíneken egyaránt tájékozódhattak a válaszható szakokról, külföldön eltölthető tanulmányi időről, ösztöndíjakról, diákéletről és megismerkedhettek az egyes szakokon tanító tanárokkal. Székesfehérváron Mits Péter, a KJF kulturális tanulmányok tanszékének adjunktusa, Budapesten pedig Dr. Vizi László Tamás rektorhelyettes  indította a programot a főiskola képzési palettájának részletes bemutatásával.

Tovább a teljes cikkhez »
A Vasváriban zenéltek a művészeti szakosok

A Vasváriban zenéltek a művészeti szakosok

Cikk dátuma 2017. január. 18.

Jazz és igényes populáris zene a repertoáron

A székesfehérvári Vasvári Pál Gimnáziumban vendégeskedtek a közelmúltban a KJF művészeti tanszékének hallgatói. A különleges zenei élményt nyújtó programot Mits Péter, a főiskola oktatója szervezte; három fiatal művésszel és a háziasszonyi szerepet vállaló Kovácsai Gabriellával érkezett a középiskolába. A másodéves jazzgitár szakos Boda Evelin, a harmadéves ugyancsak jazzgitár szakos Rodek Balázs és a másodéves jazzének szakos Zabos Regina előadását a vasváris tanárok és diákok egyaránt lelkesen fogadták. A fiatal művészek igényes populáris zenével, illetve jazz számokkal szórakoztatták a hallgatóságot.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis lehet az év embere Orosházán

Kodolányis lehet az év embere Orosházán

Cikk dátuma 2017. január. 17.

Dr. Janowszky Sándor a legjobbak csapatában

Orosházán hagyománynak számít, hogy megválasztják az Év Emberét. Ezt megelőzi, hogy az Orosházi Élet című hetilap hetente közöl interjút egy-egy helybéli prominenciával. Olyan embereket mutatnak be az Orosházi Élet hasábjain, illetve az OrosCafé című internetes hírportálon, akik a városban, a városért, az ott élőkért tevékenykednek, vagy Orosháza szülötteként alkottak kiemelkedőt a sport, a kultúra, a gazdaság vagy a közélet területén.

Az OrosCafé Facebook oldala nyújtja a lehetőséget a voksolásra, itt tették közzé azoknak a versenyben álló embereknek a fotóját és rövid méltatását, akiket 2016-ban a Hét emberének választott a két szerkesztőség. A szavazatokat január 25-én 12.00 óráig várják, ezt követően hirdetik ki az eredményt.

Tovább a teljes cikkhez »
Közösségszervező szak Orosházán

Közösségszervező szak Orosházán

Cikk dátuma 2017. január. 09.

Andragógia helyett a közösségszervezés

A Dél-Alföldön szeptembertől egyedül a Kodolányi János Főiskolán lehet majd tanulni a közösségszervező szakon, ami kiváltja a korábbi andragógiát. Jövő év február 15-ig lehet jelentkezni az Orosházán is induló, diplomát adó képzésre nappali vagy levelező tagozaton.

Tovább a teljes cikkhez »

Nyílt nap a KJF-en

Cikk dátuma 2016. december. 19.

Piacképes diploma, az elméleti és gyakorlati képzés egyensúlya

Köztudottan nehéz kérdés az érettségi előtt álló középiskolások körében, hogy milyen felsőoktatási intézményt válasszanak a felvételi időszakban. A döntés nem egyszerű, mint ahogyan maga a pályaválasztás sem. Életünk egyharmadát munkával töltjük, nem mindegy, hogy jól érezzük-e magunkat választott pályánkon. Minden fiatal igyekszik az adottságainak, irányultságának megfelelően választani, ám ebben segítségre van szükségük

Tovább a teljes cikkhez »
Felvételi nyílt napok a Kodolányin

Felvételi nyílt napok a Kodolányin

Cikk dátuma 2016. december. 12.

HVG Diploma 2017 rangsor: a KJF a legjobb magán felsőoktatási intézmény

A HVG Diploma 2017 rangsorában idén a Kodolányi János Főiskola a legjobb magán felsőoktatási intézményként szerepel. Hazánk egyetlen, Magyar Termék Nagydíjjal és Európai Minőség-Innováció díjjal is elismert felsőoktatási intézménye a hagyományokhoz híven most is nyílt napra várja a továbbtanulni vágyókat, hogy a 2017 szeptemberében induló képzéseket  az oktatási helyszíneken is megismerhessék a jelentkezők. Budapesten és Székesfehérváron egyaránt lesz nyílt nap december 16-án, pénteken 10.00 órától. A 2017-ben a továbbtanuló diákok már négy népszerű alapszakon, duális képzési formában is megszerezhetik diplomájukat a Kodolányin.

 

 

Tovább a teljes cikkhez »

Kiállításmegnyitó és jótékonyság: Christmas Magic Week Kodolányi

Cikk dátuma 2016. december. 11.

Sikeres akciók, elkeltek a "turizmus-sütik is"

Nagy sikerrel zárult a Christmas Magic Week Kodolányi jótékonysági programsorozat, aminek eredményeként egy autónyi ajándékot és pénzadományt is eljuttatott a Kodolányi János Főiskola a nehéz körülmények között élő Békés megyei gyermekeknek. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Simándi Irén könyvbemutatója a Magyar Rádió Márványtermében

Simándi Irén könyvbemutatója a Magyar Rádió Márványtermében

Cikk dátuma 2016. december. 07.

Kordokumentum ’56-ról, rádióról, politikáról

Simándi Irén a Magyar Rádió történetének harmadik kötetét „Politika, társadalom, gazdaság a Magyar Rádióban 1953-1956” címmel írta meg, és hasonlóan az előző két kötethez, a Gondolat Kiadó gondozásában látott napvilágot. A könyv bemutatóját december 1-jén, a Magyar Rádiózás Napján ünnepélyes keretek között tartották a Magyar Rádió Márványtermében, ahol Pásztor Zoltán, vezető szerkesztő, a Kossuth Rádió intendánsa, Koltay András, a Nemzeti Média – és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja, Szász Zoltán történész és Bácskai István kiadóigazgató ajánlotta az olvasók figyelmébe a könyvtrilógia harmadik kötetét.

Tovább a teljes cikkhez »
Színvonalas TDK-dolgozatok, szigorú zsűri

Színvonalas TDK-dolgozatok, szigorú zsűri

Cikk dátuma 2016. december. 05.

Részt vehetnek az OTDK-án, de van még finomítani való

Öt kodolányis hallgató mutathatta be Tudományos Diákköri Konferencia keretében az alkalomra készített tudományos igényű dolgozatát. A KJF Budapesti Oktatási Központjában a közelmúltban szervezett program végén ünnepélyes eredményhirdetés keretében értékelte a zsűri a dolgozatokat, amelyeket érdemesnek tart arra, hogy részt vegyenek az Országos Tudományos Diákköri Konferencián tavasszal. 

Tovább a teljes cikkhez »
Mits Péter és Mits Márton a Sapientia Egyetemen tanítottak

Mits Péter és Mits Márton a Sapientia Egyetemen tanítottak

Cikk dátuma 2016. december. 01.

A beat és jazz vonzásában

Mits Péter és Mits Márton, a Kodolányi János Főiskola tanárai vendégoktatókként tartottak rendhagyó zenei órákat Csíkszeredán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen a közelmúltban „Ilyenek voltak a 60-70-es évek: a beat zene” címmel. A művésztanárok élő gitár-, szintetizátor- és szaxofonjátékkal kísérve, közös énekléssel ismertették meg a hallgatókat a magyar beat-rockzene és a jazz kialakulásával, azok különböző stílusirányzataival és a zenei improvizáció technikáival. A rendhagyó zenei órákon részt vettek az Ezüst Akadémia hallgatói is. Ez utóbbi a csíkszeredai és környékbeli településeken élő, ötven év fölöttieket kívánja megszólítani, hasonlóan a KJF Kodolányi Szabadegyetem és Harmadik Kor Egyeteme  programsorozatához.

 

 

Tovább a teljes cikkhez »
Christmas Magic Week Kodolányi

Christmas Magic Week Kodolányi

Cikk dátuma 2016. november. 28.

Könyvek, játékok, "turizmus-sütik" a rászorulóknak

A Kodolányi főiskolán évtizedes hagyománya van az adománygyűjtésnek, karácsony előtt minden évben megszervezik. Korábban karácsony előtt országos segélyszervezet gyűjtéséhez csatlakozott a főiskola, ám idén ez másként történt. A Christmas Magic Week Kodolányi programmal úgy szeretnének szebb karácsonyt teremteni a nehéz körülmények között élő Békés megyei gyermekeknek, hogy játékokat, mesekönyveket, társasjátékokat, édességeket gyűjtenek a főiskola budapesti, székesfehérvári és orosházi oktatási központjaiban.

Tovább a teljes cikkhez »

Szociális munkára felvértezve

Cikk dátuma 2016. november. 25.

Tudományos konferencia -  tér a szociális szakmáról való tudományos igényű gondolkodásnak

Országos tudományos konferenciát rendezett az Iskolaszövetség és a Kodolányi János Főiskola, „Szociális munkára felvértezve – Kompetenciák a gyakorlatban”. A rendezvény célja a szociális munka legújabb elméleteinek és gyakorlati tapasztalatainak megismertetése volt.

Tovább a teljes cikkhez »
Rendhagyó médiaóra 56' jegyében

Rendhagyó médiaóra 56' jegyében

Cikk dátuma 2016. november. 21.

Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, II. évfolyam

Emlékezés-történelem-média

Rendhagyó médiaórát tartottak az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából a Kodolányi János Főiskola Kommunikáció-és Médiatudományi Tanszékén. A filmvetítéssel egybekötött órán a tanszék oktatói és a film rendezője beszélgettek a hallgatók bevonásával többek között arról, hogyan dolgozik az újságíró, a történész, illetve a dokumentumfilmes, amikor a múltat ábrázolják.


Tovább a teljes cikkhez »
Sport, parasport, újságírás

Sport, parasport, újságírás

Cikk dátuma 2016. november. 15.

Közös gyakornoki programok, publikálási lehetőségek médiaszakosoknak

Együttműködési megállapodást írt alá Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora és Vajda László Tibor az UniWeb Plusz Kft. ügyvezető igazgatója. Az együttműködés célja, hogy a KJF kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatói számára tovább bővüljön azon szerkesztőségek száma, ahol „élesben” gyakorolhassák a szakmát. 

Tovább a teljes cikkhez »
Echo Tanszéki Csoport a KJF-en

Echo Tanszéki Csoport a KJF-en

Cikk dátuma 2016. november. 10.

Az Echo Network számára is fontos a felsőoktatással való együttműködés

Többéves stratégiai partnerség és oktatási együttműködés után megalakult a Kodolányi János Főiskola Humánfejlesztési Tanulmányok Tanszék Echo Tanszéki Csoportja. Az együttműködés keretében a 2016/17-es tanévtől kezdődően az Echo Nonprofit Network a Kodolányi János Főiskola duális partnereként részt vállal a magyar felsőoktatás új innovációs képzési programjának, a duális képzésnek a megvalósításában.

Tovább a teljes cikkhez »
Nemzetközi konferencia a KJF-en

Nemzetközi konferencia a KJF-en

Cikk dátuma 2016. november. 06.

Oktatói együttműködés a kutatásban, oktatásban

November első hetében rendezték meg immár második alkalommal azt a nemzetközi konferenciát a KJF Budapesti Oktatási Központjában, amelyre a főiskola külföldi partnerintézményeiből érkeztek az oktatók.

Évente két nagyszabású nemzetközi eseményt rendez, illetve szervez a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Képzési és Szolgáltató Központja; tavasszal a nemzetközi hét programsorozatot -2017-ben már a hetedikre kerül sor -, ősszel pedig a nemzetközi konferenciát.

 

 

Tovább a teljes cikkhez »
„1956: A szabadság narratívái”

„1956: A szabadság narratívái”

Cikk dátuma 2016. október. 27.

 

Tudományos emlékkonferencia Székesfehérváron

„1956: A szabadság narratívái” címmel rendezett tudományos emlékkonferenciát a Városháza Dísztermében a Kodolányi János Főiskola és az Alba Polisz Tudományos Park Egyesület, az 1956-os Emlékbizottság, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, illetve Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, együttműködve az MTA VEAB Történettudományi Szakbizottságával, valamint a székesfehérvári Városi Levéltár és Kutatóintézettel és a Magyar Történelmi Társulat Kelet-dunántúli Csoportjával.

Tovább a teljes cikkhez »
Fehérváron báloztak a kodolányis gólyak

Fehérváron báloztak a kodolányis gólyak

Cikk dátuma 2016. október. 19.

KÖZEL HÁROMSZÁZAN VETTEK RÉSZT AZ ELSŐ SZÉKESFEHÉRVÁRI FELSŐOKTATÁSI GÓLYABÁLON

Hagyományteremtő szándékkal, első ízben rendezték meg a Székesfehérvári Felsőoktatási Gólyabált. Az est alkalmat biztosított arra, hogy a városban működő felsőoktatási intézmények hallgatói találkozzanak egymással és a báli hagyományoknak megfelelő módon szórakozzanak. A Hotel Magyar Királyban szervezett eseményen a a Kodolányi János Főiskolának, a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának hallgatói töltötték együtt az estét.

Tovább a teljes cikkhez »
Tudományos konferenciával tisztelegnek a hősök előtt

Tudományos konferenciával tisztelegnek a hősök előtt

Cikk dátuma 2016. október. 17.

1956: A szabadság narratívái

Az idei országos megemlékezés-sorozatba illesztve kerül sor a székesfehérvári Városháza dísztermében arra a tudományos tanácskozásra, amely az 1956-os hősöknek kíván méltó emléket állítani. A Kodolányi János Főiskola az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére számos közreműködő partnerével országos jelentőségű konferenciát szervez október 27-énSzékesfehérváron.

Az idei országos megemlékezés-sorozatba illesztve kerül sor a székesfehérvári Városháza dísztermében arra a tudományos tanácskozásra, amely az 1956-os hősöknek kíván méltó emléket állítani. 

Tovább a teljes cikkhez »
Japán oktató a Kodolányin

Japán oktató a Kodolányin

Cikk dátuma 2016. október. 05.

Tanár- és diákcsere az együttműködési megállapodás keretében

A Kodolányi János Főiskola vendége volt a közelmúltban Fujimi Tanaka, a Kanazawa Seiryo Egyetem oktatója, aki többek között a japán kultúráról tartott előadást a turizmus szakos hallgatóknak. A japán oktató a két felsőoktatási intézmény közötti együttműködés keretében járt a Kodolányi főiskolán.

Tovább a teljes cikkhez »
Dél-Békésnek fontos a Kodolányi főiskola

Dél-Békésnek fontos a Kodolányi főiskola

Cikk dátuma 2016. szeptember. 29.

„Történelmi jelentőségű a főiskola életében az orosházi szenátusi ülés”

Orosházán tartotta meg a Kodolányi János Főiskola Szenátusa az idei tanév első ülését. Az ünnepélyes keretek között megrendezett eseményen részt vett Dávid Zoltán, orosháza polgármestere és Simonka György országgyűlési képviselő, a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség elnöke is.

Napirend előtt Dr. Szabó Péter elmondta, történelmi jelentőségű a főiskola életében az orosházi szenátusi ülés; egyrészt az immár orosházi székhelyű intézmény életében az első ilyen alkalom, másrészt a rövidesen huszonöt éves főiskola legelső szenátusi ülésének hangulatára emlékeztet. A résztvevők akkor és ez alkalommal is név szerint bemutatkoztak, röviden szóltak munkaterületükről. 

Tovább a teljes cikkhez »
Folytatódik Aradon az együttműködés

Folytatódik Aradon az együttműködés

Cikk dátuma 2016. szeptember. 28.

Újabb megállapodást írt alá az UVVG és a Kodolányi János Főiskola

A Kodolányi János Főiskola tanári delegációja szeptember 28-án Aradra látogatott, hogy újabb megállapodásról egyezzenek meg a Vasile Goldiş Nyugati Egyetem /UVVG/ vezetőségével. A találkozáson jelen volt Dr. Coralia Adina Cotoraci, az UVVG rektora, valamint Dr. Hoffmann Orsolya, a Kodolányi János Főiskola Kulturális Tanulmányok Intézeti Tanszékének tanára, a főiskola nemzetközi és felnőttképzési rektorhelyettese.

Tovább a teljes cikkhez »
Calendula terv, oktatás, innováció

Calendula terv, oktatás, innováció

Cikk dátuma 2016. szeptember. 25.

Informatikai képzések első lépésként, konzorcium a fejlődés érdekében

Ünnepélyes keretek között írták alá a Dél-Békés Calendula IT Konzorcium szerződését pénteken a Kodolányi János Főiskola Orosházi Oktatási Központjában. A Dél-Békés térség digitális munkahelyeinek fejlesztése érdekében megalakult konzorciumban az együttműködő partnerek – a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), a PC Trade Kft., Orosháza Önkormányzata és a Kodolányi János Főiskola – hosszú távra elkötelezték magukat a térség fejlesztése érdekében, amelynek fontos elemei az oktatás és az innováció.


Tovább a teljes cikkhez »
Eltávozott egy régi útitárs, egy nagyszerű diplomata, egy sikeres pedagógus

Eltávozott egy régi útitárs, egy nagyszerű diplomata, egy sikeres pedagógus

Cikk dátuma 2016. szeptember. 23.

In memoriam Dr. Gresznáryk Pál

Ismét eltávozott körünkből egy régi útitárs, egy nagyszerű diplomata, egy sikeres pedagógus. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy tanszékünk egykori oktatója, Dr. Gresznáry Pál nagykövet úr visszaadta lelkét teremtőjének. A mindig segítőkész, a hallgatók iránt elkötelezett, a diplomácia, az etikett és protokoll kérdéseiben mindig naprakész, a nemzetközi viszonyokat személyes tapasztalatai alapján is jól ismerő egykori diplomata meghatározó egyénisége volt a Kodolányi János Főiskolán 2000-ben elindított Nemzetközi Kapcsolatok szaknak.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis sportnap, tömeges részvétel

Kodolányis sportnap, tömeges részvétel

Cikk dátuma 2016. szeptember. 21.

Együtt sportolás, közösségépítés, sikerek

Több mint kétszáz hallgató vett részt  a Kodolányi János Főiskola Sportirodája által szervezett Nemzetközi Sportnapon a Budapesti Oktatási Központban. Sportszerű magatartás és kiváló hangulat jellemezte a nagyszabású sporteseményt, összegezte a programot Butor Klára testnevelő tanár. Kass László a záróprogramon mondta el a hallgatóknak, a tömeges részvétel jelzi a fiatalok sport iránti igényét, a közösségben való sportolás népszerűségét.

Tovább a teljes cikkhez »
Közös tanévnyitó Székesfehérváron

Közös tanévnyitó Székesfehérváron

Cikk dátuma 2016. szeptember. 08.

Egyetemi klub nyílik a Fürdő utcában

Közös Felsőoktatási Tanévnyitó Ünnepséget tartottak a székesfehérvári képzési hellyel rendelkező egyetemek és főiskolák Székesfehérváron. A Városháza Dísztermében megrendezett Felsőoktatási Tanévnyitó Ünnepség a Himnusz hangjaival kezdődött az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és Zsigmond Lala, a KJF művészeti tanszéke hallgatójának közreműködésével, majd a Budapesti Corvinus Egyetem, a Kodolányi János Főiskola és az Óbudai Egyetem rektorai a város polgármesterével közösen vonultak be a terembe Székesfehérvár zászlaja mögött. Az eseményen elsőként Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a hallgatókat.

Tovább a teljes cikkhez »
Pótfelvételi 2016

Pótfelvételi 2016

Cikk dátuma 2016. augusztus. 04.

„... az jelenti az eredményes munkát, hogy sikeresek a diákjaink"

 

A felsőoktatási intézményekben fontos időszaknak számít július vége, illetve augusztus eleje, egyrészt ekkor derül ki a felvételi eredménye, majd elindul a pótfelvételi időszak. Nyári vakáció ide, nyaralás oda, nem áll meg az élet, a Kodolányi főiskolán is nyílt napra várták az érdeklődőket augusztus 2-án. A programon nem csak az intézménnyel és az ott folyó oktatással ismerkedhettek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok, hanem lehetőségük nyílt tájékozódni mindarról, amiről nem olvashatnak a felvételi tájékoztatóban.

Szép számú érdeklődő érkezett a KJF keddi nyílt napjára; a budapesti és a székesfehérvári oktatási helyszíneken egyaránt tájékozódhattak a válaszható szakokról, külföldön eltölthető tanulmányi időről, ösztöndíjakról, diákéletről és megismerkedhettek az egyes szakokon tanító tanárokkal. Székesfehérváron Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes, Budapesten pedig Dr. Szabó Péter rektor  indította a programot a főiskola képzési palettájának részletes bemutatásával.

Tovább a teljes cikkhez »
Jogosítvány a média, a kommunikáció világába

Jogosítvány a média, a kommunikáció világába

Cikk dátuma 2016. augusztus. 01.

Faragó Fanny  /Summa cum laude kommunikátori diploma/

Szerettem a Kodolányira járni

Summa cum laude kommunikátori diplomámat  rektori dicsérettel kaptam meg, azt hiszem ez fontos mérföldkő az életemben.  Higgyétek el, nem is volt olyan nehéz ezt elérni , minden percét élveztem.  Budapesten a Humán Facultas Gimnáziumban érettségiztem 2013-ban. A továbbtanulás vonatkozásában egyetlen percig nem voltak kétségeim, biztosan tudtam, hogy kommunikációval, médiával kapcsolatos területen szeretném folytatni a tanulmányaimat.  

Tovább a teljes cikkhez »
Pótfelvételi: augusztus 7-ig

Pótfelvételi: augusztus 7-ig

Cikk dátuma 2016. július. 31.

Pótfelvételi a Kodolányin - nyílt nap augusztus 2-án

Izgalmas az augusztus 7-ig tartó pótfelvételi időszak azoknak a fiataloknak, akiknek első körben nem sikerült bejutniuk a választott felsőoktatási intézménybe. A KJF-en kedden, augusztus 2-án nyílt napot is tartanak, hogy a most jelentkező fiatalok még egyszer tájékozódhassanak a lehetőségekről. A pótfelvételin kizárólag azok vehetnek részt, akik az általános felvételi eljárásban nem kerültek be vagy nem is felvételiztek, a jelentkezéseket pedig kizárólag az e-felvételi rendszerében, elektronikusan lehet benyújtani.

Tovább a teljes cikkhez »
Andragógus diplomával a munkaerőpiacon

Andragógus diplomával a munkaerőpiacon

Cikk dátuma 2016. július. 27.

Lovasi Enikő Henrietta, andragógus

Kodolányi János Főiskola – PIQ & Lead™ - piacképes tudás

Nagyon nehéz volt a kezdet, elhagyni a gimnáziumot, ami tizenhárom éven át volt az otthonom, nehéz volt továbblépni egy felsőoktatási intézménybe. A pesthidegkúti Klebelsberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium volt középiskolai éveim színhelye, itt döntöttem el, hogy a Kodolányi főiskolát választom majd a felvételinél első helyen, s az is hamar kirajzolódott, hogy második és harmadik helyen sem szerepel más intézmény. A nyílt napon nagyon pozitív benyomást keltett bennem Mits Péter tanár úr előadása, illetve az Educatio kiállításon hallottak is megerősítettek a döntésem helyességében.

Tovább a teljes cikkhez »
Búcsúzás az alma matertől

Búcsúzás az alma matertől

Cikk dátuma 2016. július. 19.

Lovasi Enikő Henrietta /andragógia szak/

…a mi útunkat igazán remek oktatók egyengették


/Elhangzott a KJF július 10-ei diploma átadó ünnepségén/


Én kaptam a megtisztelő feladatot, hogy a végzős andragógusok nevében elbúcsúzzam. Ahogyan most körbenézek, látom ugyanazokat az érzéseket kiülni az arcotokra, amelyek bennem is kavarognak. Még fel sem fogtuk igazán, hogy egy korszak végéhez értünk, és máris aggódunk, máris a folytatáson, a jövőn gondolkodunk. Most eszembe jut, amikor néhány héttel ezelőtt az államvizsgára vártunk egyik tanteremben, s a várakozás is azzal telt, hogy a lehetőségeinkről beszélgettünk, a jövőt latolgattuk. De most arra kérlek titeket, engedjétek el az aggodalmaitokat pár percre. 

Tovább a teljes cikkhez »
Búcsúzás az alma matertől

Búcsúzás az alma matertől

Cikk dátuma 2016. július. 14.

Faragó Fanny /kommunikáció és médiatudomány szak/

Megvan, megcsináltuk

/Elhangzott a KJF 2016. július 10-ei diploma átadó ünnepségén, Budapesten/

Itt vagyunk hát, együtt, ünnepelve. Azét gyűltünk ma össze, mert különleges nap ez a mai. Mások számára persze ez csak egy átlagos vasárnap, a jelenlévők számára azonban egy megkülönböztetett jelentőségű, régóta várt esemény.

Megállunk kicsit, visszanézünk. Oly sok mindenért hálát adva. Diplomások lettünk, de még nem végeztünk. Még csak most kezdődik az a bizonyos nagybetűs élet.

Tovább a teljes cikkhez »
Diplomaátadó 2016

Diplomaátadó 2016

Cikk dátuma 2016. július. 12.

Friss diplomások ünnepe Székesfehérváron és Budapesten

 

Az elmúlt tanévben több mint hétszázan fejezték be főiskolai tanulmányaikat a Kodolányi János Főiskolán, számukra a hétvégén rendeztek diplomaátadó ünnepséget Székesfehérváron és Budapesten. A Fehérváron végzettek szombaton délelőtt vehették át okleveleiket a Városháza Dísztermében, a fővárosban végzettek pedig vasárnap kapták meg okleveleiket a KJF Budapesti Oktatási Központjában. 

Tovább a teljes cikkhez »

Költözik a kodolányis szerver

Cikk dátuma 2016. július. 08.

Kedves KV-Olvasók,

A Kodolányi János Főiskola szerverének költözése miatt július 11-17. között,  azaz jövő hétfőtől egészen vasárnapig a főiskola semmilyen elektronikus rendszere nem lesz elérhető. 

Tovább a teljes cikkhez »
Ausztriai tanulmányúton a kodolányisok

Ausztriai tanulmányúton a kodolányisok

Cikk dátuma 2016. július. 04.

Kooperatív egyetemi modell a szociális intézmények tükrében

A Kodolányi János Főiskola szociális munka szakos diákjai a kooperatív egyetemi modell jegyében ausztriai szociális intézményeket látogattak meg a közelmúltban. A hallgatók között voltak felsőfokú szakképzésben, alapképzésben, távoktatásban és levelező képzésben részt vevő kodolányisok is. 

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres kutatói pályázatok  a RETÖRKI-ben

Sikeres kutatói pályázatok a RETÖRKI-ben

Cikk dátuma 2016. június. 23.

Ösztöndíjjal támogatják a tehetséges fiatalokat

Dr. Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgatója ünnepélyes keretek között adott át ösztöndíj-szerződéseket június 23-án azoknak a nemzetközi tanulmányok, történelem és gazdász szakos kodolányis hallgatóknak, akiket  kiemelkedő szakmai teljesítményük alapján tanáraik erre  javasoltak. 

Ez alkalommal is négyen kaptak féléves ösztöndíjat a Kodolányi János Főiskola és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum között 2014. február 18-án született megállapodás keretében. 

Tovább a teljes cikkhez »
Újabb stratégiai megállapodás

Újabb stratégiai megállapodás

Cikk dátuma 2016. június. 22.

Partnerség az egyházzal – erősödik a gyakorlati képzés a Kodolányin

 

Partnerségi megállapodást kötött a Kodolányi János Főiskola és a Magyar Pünkösdi Egyház. Az aláíráskor mindkét fél elmondta, olyan tartós együttműködésre számítanak, amelynek köszönhetően, elsősorban a szociális munka terén gyakorlati szempontból is jól képzett szakemberek léphetnek majd ki az intézményből.

Tovább a teljes cikkhez »

Neveléstudományi konferencia a KJF-en

Cikk dátuma 2016. június. 17.

Színvonal, sokszínűség, igény a fejlődésre

„Befogadó nevelés, korszerű pedagógia” címmel rendeztek neveléstudományi konferenciát a Kodolányi János Főiskola Budapesti Oktatási Központjában június 14-én. Lőrinczné Dr. Bencze Edit, a KJF Társadalom- és Bölcsészettudományi Intézet igazgatójának köszöntőjét követően Dr. Torgyik Judit, a Neveléstudományi Tanszék intézeti tanszékvezetője, a konferencia szervezője nyitotta meg a tudományos programot, ahol kilenc előadásra került sor.

Tovább a teljes cikkhez »
Pálma és protokoll

Pálma és protokoll

Cikk dátuma 2016. június. 14.

Interjú Sz. Hossó Nikolettával

Ahogyan a szépség, az egyediség, a különlegesség, a keménység emeli drágakővé földünk egyes ásványait, a tehetség, a szorgalom, a kitartás röpíti a választott szakma csúcsára az embert. A Kodolányi János Főiskolán lépten-nyomon találkozom olyan tehetséges fiatalokkal, akikről biztosan tudom, hogy a diploma megszerzését követően berobbannak szakmájuk világába, s csak idő kérdése esetükben a siker. A sikeressé válásig azonban keményen tanulnak, dolgoznak valamennyien, pontosan látva a célt maguk előtt.

Azt mondják, a sokoldalú nő olyan, mint a drágakő, minden oldalról más-más fényét villantja fel. Sz. Hossó Nikoletta esetében valami hasonlót tapasztaltam. A Nemzetgazdasági Minisztériumban találkoztunk, ahol először az aznapi munkájáról kérdeztem.

Tovább a teljes cikkhez »

Könyvhét 2016

Cikk dátuma 2016. június. 10.

KODOLÁNYIS OKTATÓK ÜNNEPI KÖNYVHETI KIADVÁNYAI

Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg A Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszéke oktatóinak két kötete is. Dr. Simándi Irén és Dr. Koudela Pál kiadványaikat dedikálják is június 10-11-én Budapesten, a Vörösmarty téren.

Tovább a teljes cikkhez »
Nemzetközi kapcsolatok bővítése Grúziával és Oroszországgal

Nemzetközi kapcsolatok bővítése Grúziával és Oroszországgal

Cikk dátuma 2016. május. 31.

Hallgató és oktatócsere, közös projektek, konferenciák, kutatások

Az Európán kívüli mobilitást támogató Erasmus + kreditmobilitási pályázatnak köszönhetően, lehetőségünk nyílt a már régóta működő partneri kapcsolatok mellett újakkal bővíteni a palettát Oroszországban és Grúziában.

Tovább a teljes cikkhez »
Tavaszi vizsga a Mozsárban

Tavaszi vizsga a Mozsárban

Cikk dátuma 2016. május. 30.

Tévéztek, rádióztak, írásaikat mutatták be a kommédiás kodolányisok

Hagyománnyá  vált a Kodolányi János Főiskolán, hogy az elsőéves kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatók az őszi és a tavaszi szemeszter végén nyilvános vizsgán mutatják be tanulmányaik eredményét. A „Most mutasd meg” című tévés vetélkedőt idézi számomra a kommédiások gyakorlati vizsgája, tanáraik és társaik figyelik, értékelik szakmai teljesítményeket. A PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modell jegyében rendezett vizsgabemutatón ezúttal brillíroztak a fiatalok; kiváló tévés, rádiós és írott sajtós anyagok munkafázisait és végeredményeit tárták elénk.

Tovább a teljes cikkhez »

Vizitben a leendő kodolányisok

Cikk dátuma 2016. május. 25.

Előadások, tőzsdeszimuláció, nyelvi kurzus, koncert

Kodolányi.zip  elnevezéssel rendezték meg a KJF Budapesti Oktatási Központjában kedden délután azt a programot, amelyre azokat a középiskolásokat hívták meg, akik beadták jelentkezésüket idén a főiskola valamelyik képzésére.  A rendezvény célja az volt, hogy a leendő elsőévesekhez még közelebb hozzuk intézményünket ismeretterjesztő előadások és egyéb programok segítségével – mondta el Szondy Réka, KJF PR és Marketing Csoportjának vezetője.

Tovább a teljes cikkhez »
Könyvbemutató a Kossuth Klubban

Könyvbemutató a Kossuth Klubban

Cikk dátuma 2016. május. 15.

Bíró Norbert írása - nemzetközi tanulmányok MA szak I. évfolyam

Vizi László Tamás újabb történelmi témájú kötettel jelentkezett

A Kossuth Klub földszinti terme zsúfolásig megtelt május 10-én délután: Vizi László Tamás „A sérelmi politizálástól a nemzeti összetartozásig” című frissen megjelent monográfiájának bemutatóján láthatóan nagy volt az érdeklődés az esemény, a szerkesztő és a könyv iránt. Dr. Zachar Péter Krisztián, a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszék vezetője a program moderátoraként köszöntötte a vendégeket, akik között ismert történészeket és egyetemi, főiskolai hallgatókat egyaránt láthattunk.

Tovább a teljes cikkhez »
Együttműködés a VIKEK-kel

Együttműködés a VIKEK-kel

Cikk dátuma 2016. május. 11.

Közös kutatási, képzési, gyakornoki programok, publikálási lehetőségek

Együttműködési megállapodást írt alá szerdán Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora és Dr. Gulyás László, a Virtuális Intézet Közép-Európa  Kutatására (VIKEK) elnevezésű kutatóintézet igazgatója. Az együttműködés célja, hogy a KJF Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Intézeti tanszéke és a VIKEK gyakornoki programot dolgozzon ki, közös kutatási és képzési programokat rendezvényeket tervezzen és valósítson meg, továbbá konzorciális partneri együttműködésben közös pályázatokban vegyen részt. 

Tovább a teljes cikkhez »

Horvátország negyedszázada

Cikk dátuma 2016. május. 05.

Lőrinczné Bencze Edit: Horvátország a függetlenség kikiáltásától az uniós csatlakozásig /Aposztróf Kiadó, Budapest, 2015. 412. p./

A modern Horvát Köztársaság 1991. június 25-én kiáltotta ki függetlenségét. Az első időszakban véres polgárháború által sújtott állam mára ismét Magyarország egyik legfontosabb és legstabilabb partnerévé vált. Történelmünk során számtalan közös kapcsolódási pont jött létre, megelőzve a Szent László uralkodására visszanyúló perszonális uniót. A két nemzet közötti tudományos, kulturális és gazdasági kapcsolatok mindkét ország számára komoly eredményeket és egészen a 19. századi nacionalizmus felébredéséig stabil, baráti viszonyt biztosítottak. Kiemelkedik e téren Zrínyi Miklós személyisége: a hazáért életét adó hős halálának 450. évfordulóján idén közösen állít emléket a horvát és a magyar nemzet. A szigetvári hős, a költő és hadvezér ugyanis nem csak a magyar történeti tudat számára jelentős vonatkoztatási pont, de a horvát hagyomány és nemzetépítés szempontjából is megkerülhetetlen nagyság, aki Nikola Šubić Zrinski néven vált a horvát kánon alappillérévé. Mellette még számos közös uralkodó és történelmi esemény kapcsolja össze a két nemzetet, míg a legújabb kor kapcsán a modern horvát állam nemzetközi elismertetésében és a polgárháború alatti (bár hivatalosan soha meg nem erősített) támogatásában is kiemelkedő szerepet vállalt Magyarország.

Tovább a teljes cikkhez »
Szabadegyetemen az ötvenes évekről

Szabadegyetemen az ötvenes évekről

Cikk dátuma 2016. május. 04.

Merényi Péter írása – történelem szak, III. évfolyam

Kommunista filozófia szerint a magántulajdon lopás eredményeként jön létre

Mi a kommunizmus? A munkásosztály önuralma! – tartotta az ötvenes évek pesti humora. Az ironikus vicc mögött – nem is megbújva – meghúzódó, az ötvenes évekre jellemző, valóságos társadalmi változásokról Valuch Tibor történész, az egri Eszterházy Károly Főiskola tanára tartott előadást Székesfehérváron április 27-én a Kodolányi Szabadegyetem aktuális félévének utolsó előadásán „A magyar társadalom az ötvenes években” címmel.

Tovább a teljes cikkhez »
Alumni találkozó 2016

Alumni találkozó 2016

Cikk dátuma 2016. április. 30.

Jövőre veletek ugyanitt

Különleges péntek délután volt a mostani a Kodolányi János Főiskola Frangepán utcai oktatási központjában: a régebbi esztendők iránti nosztalgia és a jövőbetekintős jelen összeölelkezve teremtett önfeledt ünnepet. A többtízezres létszámú kodolányis öregdiákok  kaptak meghívást és közülük sokan el is jöttek erre az április végi találkozóra. Ezzel meg is alakult a Kodolányi János Főiskola Alumni Szervezete, amelynek konkrétan megfogalmazott célja, hogy az intézmény egykori hallgatói az alma materhez való kötődés jegyében kapcsolatban maradjanak egymással, egykori iskolájukkal, részt vegyenek a főiskola tudományos, művészeti, üzleti és közösségi programjaiban.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányis együttműködés a Dunaújvárosi Egyetemmel

Kodolányis együttműködés a Dunaújvárosi Egyetemmel

Cikk dátuma 2016. április. 28.

Partnerségben a Kodolányi: felsőfokú műszaki képzések Orosházán

Együttműködést kötött a Kodolányi János Főiskola és a Dunaújvárosi Egyetem, így jó esetben már ősztől megkezdődhetnek a közös műszaki képzések. A Kodolányi főiskola orosházi intézetében kötötte meg a partnerségi megállapodást a két rektor április 28-án. Mindketten hangsúlyozták, régi a kapcsolat az intézetek között, sok közös projektben voltak már együttműködők, de ez a mostani közös munka új távlatokat nyit majd.

Tovább a teljes cikkhez »
NEMZETKÖZI HÉT HATODSZOR

NEMZETKÖZI HÉT HATODSZOR

Cikk dátuma 2016. április. 16.

Hatodik alkalommal rendezte meg a Kodolányi János Főiskola a Nemzetközi Hét programsorozatot Budapesten április 11-15. között, amelyre tizenkét ország huszonnyolc partnerintézményéből érkeztek vendégoktatók. Az eddigieknél is nagyobb volt az érdeklődés az immár hagyományosnak számító program iránt: idén kétszerannyi partnerintézmény jelezte részvételi szándékát, ahonnan félszáznál is több vendégelőadó érkezett, többek között Portugáliából, Törökországból, Belgiumból és Hollandiából.

Tovább a teljes cikkhez »
Fotókiállítás a Kodolányin

Fotókiállítás a Kodolányin

Cikk dátuma 2016. április. 14.

Tehetséges kodolányisok és a  Kodolányi Art Gallery

A magyarországi vidék sokszínűségét bemutató fotókiállítás nyílt szerda este a Kodolányi Art Gallery (KAG) szervezésében, amelyet a KJF földszinti klubjában látogathatnak az érdeklődők. A kiállítók ezúttal Bolfert Richárd és Váradi Richárd másodéves kommunikáció- és média szakos hallgatók, akik évek óta foglalkoznak fotózással.

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányisok Lodzban

Kodolányisok Lodzban

Cikk dátuma 2016. március. 31.

Terítéken az informális tanulás – konferencia és workshop Lodzban

Tizenöt tagú kodolányis oktatói-hallgatói csoport vehetett részt Lodzban a PAL projekt (www.palcpd.eu) keretében szervezett disszeminációs rendezvényen márciusban.  A résztvevők előadásokat hallhattak és workshopokon vettek részt az informális tanulás elismerésének lehetőségeiről, tudtam meg Dr. Kovács Lászlótól, aki maga is az előadók között volt.

A magyar csoport  többsége a KJF levelező tagozatos, gyakorló tanár hallgatóiból állt, akik a viszik tovább a saját iskolájukba a megszerzett tudást és élményeket. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nemzetközi Szalon: Diplomácia és ami mögötte van

Nemzetközi Szalon: Diplomácia és ami mögötte van

Cikk dátuma 2016. március. 23.

Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam

„Mindig tanulhatunk valami újat, ha egy másik országba látogatunk.”

Nem mindennapi vendéget láthatott vendégül a Kodolányi János Főiskola kedden este a nemzetközi tanulmányok és történelem tanszék szervezésében. A Nemzetközi Szalon aktuális eseményén Julio César Cancio Ferrer, a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete tartott előadást, majd invitált beszélgetésre Diplomacy and Beyond címmel.

Az eseményt Dr. Zachar Péter Krisztián főiskolai tanár nyitotta meg. A program fő témái között szerepelt a diplomáciai karrier, a kulturális diplomácia fontossága, a kubai-magyar bilaterális kapcsolatok, valamint egyéb, friss nemzetközi kérdések. A beszélgetést Beatriz Isaac vezényelte spanyol nyelvről angolra való fordítással.

Tovább a teljes cikkhez »
21. századi népvándorlásról a szabadegyetemen

21. századi népvándorlásról a szabadegyetemen

Cikk dátuma 2016. március. 08.

Nemzetközi vándorlás, migráció

„A nemzetközi vándorlás társadalmi beágyazottsága” című előadással vette kezdetét a 2015/2016 II. félévének szabadegyetemi programsorozata. Dr. Koudela Pál szociológus, a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Intézeti Tanszékének főiskolai tanára egy napjainkban megkerülhetetlen témát járt körbe, amelyet az elmúlt évben Magyarországon is volt lehetőségünk testközelből megtapasztalni. Ez a témakör kicsit olyan, mint a foci vagy a politika: mindenki bennfentesnek, hozzáértőnek érzi magát, mondta bevezetésként az előadó, hozzátéve, 2001. szeptember 11-ei események óta a világ jelentős részén biztonságpolitikai kérdésnek számít a kérdéskör. 

Tovább a teljes cikkhez »
Könyvbemutató Székesfehérváron

Könyvbemutató Székesfehérváron

Cikk dátuma 2016. március. 07.

Tizenhétből tíz kodolányis szerző, köztük végzett hallgató is

Tíz kodolányis oktatót találhatunk annak a kötetnek a szerzői között, amelyet Székesfehérváron a Városháza Dísztermében mutatták be csütörtökön. A „Székesfehérvár, Magyarország és a Nagy Háború” című könyvet, amely az „…egy ezred év viharaiban meg nem rendült törhetetlen hűség” alcímet kapta,  Szakály Sándor tanszékvezető egyetemi tanár, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója szerkesztésében adta ki a L’Harmattan Kiadó. 

Tovább a teljes cikkhez »
KJF-RETÖRKI  hallgatói konferencia

KJF-RETÖRKI hallgatói konferencia

Cikk dátuma 2016. február. 24.

Sikeresen teljesítettek a fiatal kutatók

A Kodolányi János Főiskola és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum között 2014. február 18-án született az a megállapodás, amelynek keretében immár második alkalommal kaptak kutatói ösztöndíjat kodolányis hallgatók. A féléves ösztöndíj nagyívű tudományos munkák elkészültét teszi lehetővé évente négy-öt fiatal számára, akik a kiszabott határidő lejártakor nem csak leadják dolgozataikat, hanem konferencián számolnak be kutatási eredményeikről.

Tovább a teljes cikkhez »
Értékelt a Magyar Akkreditációs Bizottság

Értékelt a Magyar Akkreditációs Bizottság

Cikk dátuma 2016. február. 23.

 Gyakorlatorientáltak a KJF gazdasági képzései

A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) jóra értékelte akkreditációs jelentésében a Kodolányi János Főiskola gazdaságtudomány területén elérhető alapszakjait, a gazdálkodási és menedzsment, valamint turizmus-vendéglátás képzéseket.  A 2021. január 31-ig érvényes akkreditációs minősítés szerint a képzések gyakorlatorientáltsága és a hallgatók elhelyezkedési lehetőségei kiemelkedőek.

„Azok az oktatás-módszertani fejlesztések, amelyeknek a hatása a gazdaságtudományi területen is érződik, okkal említhetők haladó gyakorlatként akár az egész hazai felsőoktatás számára is”, mondta el Dr. Szabó Péter rektor a MAB jelentés egyik legfontosabb üzenetét a kedden tartott székesfehérvári sajtótájékoztatón.

Tovább a teljes cikkhez »
Diplomaátadó ünnepségek a Kodolányin

Diplomaátadó ünnepségek a Kodolányin

Cikk dátuma 2016. február. 21.

Oklevelek, eredmények és jazz

Négyszáztizennyolcan tettek sikeres államvizsgát idén januárban a Kodolányi János Főiskolán, számukra a hétvégén rendeztek ünnepélyes diplomaátadót Székesfehérváron és Budapesten. A végzősök kiváló teljesítményét a főiskola vezetése rangos díjakkal ismerte el, amelyeket ugyancsak az ünnepségeken vehettek át a friss diplomások. A diploma átadókat mindkét helyszínen Szabacsi Nándor és Rodek Balázs jazz tanszakos hallgatók műsora színesítette, akiknek előadásában a The Girl from Ipanema feldolgozását hallgathatta meg a közönség. Az 1962-ben született dal egyébként a világ egyik legtöbbször feldolgozott és előadott jazz-sztenderdjévé vált.

 

Tovább a teljes cikkhez »
Indul a nappali főiskolai képzés Orosházán

Indul a nappali főiskolai képzés Orosházán

Cikk dátuma 2016. február. 15.

Új lehetőségek a dél-békési fiatalok számára

Szeptembertől egy szakon indul nappali képzés a Kodolányi János Főiskola orosházi intézetében, már szervezik a stratégiai megállapodásokat a környék középiskoláival.

Hatalmas lökést kap Orosháza oktatási rendszere, hiszen a nyáron ide teszi át központját a Kodolányi János Főiskola. Az eddig székesfehérvári központtal működő intézmény rektori tanácsa szeptembertől Orosházáról irányítja majd a helyi, a budapesti és a fehérvári főiskolai karokat.

Tovább a teljes cikkhez »
Kávék és macskák

Kávék és macskák

Cikk dátuma 2016. február. 07.

Újabb gyakorlati hely, ezúttal állatbarátoknak

Együttműködési megállapodás született a Kodolányi János Főiskola és a KultúrZoo Kft. között a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók gyakorlati lehetőségeinek bővítésére. Az erről szóló dokumentumot február 4-én írta alá Dr. Rátz Tamara, a Kodolányi János Főiskola Turisztikai és Gazdaságtudományi Intézetének igazgatója, valamint Szépvölgyi Zoltán és Tóth Ádám, a Kultúrzoo Kft. által üzemeltetett Cat Café tulajdonosai.

Tovább a teljes cikkhez »
Sikeres nyílt nap Budapesten és Székesfehérváron

Sikeres nyílt nap Budapesten és Székesfehérváron

Cikk dátuma 2016. január. 31.

...az jelenti az eredményes munkát, hogy sikeresek a nálunk tanuló diákok"

A felsőoktatási intézményekben sorra szervezik a tájékoztató programokat a továbbtanuló középiskolások számára ezekben a hetekben. 

Az egyetemek, főiskolák által szervezett programokon nem csak az intézménnyel és az ott folyó oktatással ismerkedhetnek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok, hanem lehetőségük nyílik tájékozódni mindarról, amiről nem olvashatnak a felvételi tájékoztatóban.

Csaknem kétszáz diák érkezett a KJF-en szombaton megtartott nyílt napra; a budapesti és a székesfehérvári oktatási helyszíneken egyaránt tájékozódhattak a válaszható szakokról, külföldön eltölthető tanulmányi időről, ösztöndíjakról, diákéletről és megismerkedhettek az egyes szakokon tanító tanárokkal. Székesfehérváron Berta Ákos általános rektorhelyettes, Budapesten pedig Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes  indította a programot a főiskola képzési palettájának részletes bemutatásával.

Tovább a teljes cikkhez »
Borismeret felsőfokon

Borismeret felsőfokon

Cikk dátuma 2016. január. 25.

„A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem…”

A Kodolányi János Főiskolán már hagyománynak tekinthető, hogy Káli Ildikó sommelier, borszakíró vezetésével különböző szintű sommelier kurzusok indulnak. Korábban is írtam már erről különleges képzésről, így ismerős a közeg a januári évköszöntő összejövetelen. Sokakat ismerek azok közül, akik az alapozó tanfolyam után haladóra, extrára iratkoztak be és/vagy egyéb speciális kurzuson vettek részt. Szép számmal vannak, akik évek óta minden szemeszterben bővítik, csiszolják a bortudásukat, miközben észrevétlen szövődnek a barátságok is.

Tovább a teljes cikkhez »
KJF, Educatio, piacképes diploma

KJF, Educatio, piacképes diploma

Cikk dátuma 2016. január. 22.

Tizenegy alap-, három mesterszak, öt felsőoktatási szakképzés, idén először: emberi erőforrások képzés

Az idén először induló emberi erőforrások képzés mellett a Kodolányi János Főiskola tizenegy alap-, három mesterszakáról és öt felsőoktatási szakképzéséről gyűjthetnek be információkat a leendő főiskolások a fővárosi SYMA rendezvényközpontban szombatig tartó 16. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. Mintegy harmincezer látogatóra számítanak a háromnapos eseményen, ahol idén több mint negyven magyar és csaknem negyven külföldi felsőoktatási intézmény mutatkozik be.

Tovább a teljes cikkhez »
Szakdolgozati workshop a KJF-en

Szakdolgozati workshop a KJF-en

Cikk dátuma 2016. január. 18.

Utolsó nagy próbatétel államvizsga előtt

Hagyományosnak számító szakmai program a Kodolányi János Főiskolán, hogy szakdolgozati workshopot rendeznek a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók számára. Ehhez a tradícióhoz csatlakoztak idén a gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatók, akik számára most első alkalommal nyílt lehetőség a bemutatkozásra, illetve nemes versengésre. A szakdolgozati workshopra ezúttal január 14-én került sor a KJF Bupapesti Oktatási Központjában Budapesten, ahol a turizmus szakosok immáron 16. workshopjukon vehettek részt.

 

Tovább a teljes cikkhez »
Februárban indul a KJF és a BÁV közös, hiánypótló képzése

Februárban indul a KJF és a BÁV közös, hiánypótló képzése

Cikk dátuma 2016. január. 13.

Magyarországon először: műkereskedelmi-művészeti menedzser diploma

Műkereskedelmi-művészeti menedzser felsőfokú szakképzést indít keresztféléves rendszerben, februári kezdéssel a Kodolányi János Főiskola, ezzel Magyarországon először indul felsőfokú végzettséget adó képzés a műkincskereskedelem területén. 

Tovább a teljes cikkhez »
Nyilvános vizsga a Mozsárban

Nyilvános vizsga a Mozsárban

Cikk dátuma 2015. december. 21.

Megcsillogtatták tehetségüket a kommédiás kodolányisok

Sokak kedvence volt régen a „Most mutasd meg” című tévés vetélkedő, ezt a címet adnám az elsőéves kommédiások gyakorlati vizsgájának. Lassanként hagyománnyá válik a Kodolányi János Főiskolán ez a félévi program, hiszen már a harmadik szemeszter, amikor a PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modell jegyében nyilvános vizsga keretében mutatják meg a hallgatók, miként tévéznek, rádióznak, írnak félévnyi gyakorlást követően.

Tovább a teljes cikkhez »
Címzetes főiskolai címekben részesültek a Nexon szakemberei

Címzetes főiskolai címekben részesültek a Nexon szakemberei

Cikk dátuma 2015. december. 16.


Címzetes főiskolai címeket adott át Dr. Szabó Péter a Kodolányi János Főiskola egyik legfontosabb stratégiai partnerének, a NEXON vezető munkatársainak a Főiskola december 16-i szenátusi ülésén, Székesfehérváron. Címzetes főiskolai tanár címmel ismerték el Dr. Henczi Lajos PhD. oktatói munkásságát, míg címzetes főiskolai docens címet kapott Ocskay Szilárd, Szücsy Márton és Ménesi Gizella.

Tovább a teljes cikkhez »
Duális képzés, piacképes diploma - nyílt nap a KJF-en

Duális képzés, piacképes diploma - nyílt nap a KJF-en

Cikk dátuma 2015. december. 12.

Köztudottan a legnehezebb kérdés az érettségi előtt álló középiskolások körében, hogy milyen felsőoktatási intézményt válasszanak a felvételi időszakban. A döntés nem egyszerű, mint ahogyan maga a pályaválasztás sem. Életünk egyharmadát munkával töltjük, nem mindegy, hogy jól érezzük-e magunkat választott pályánkon. Minden fiatal igyekszik az adottságainak, irányultságának megfelelően választani, ám ebben segítségre van szükségük. 

Tovább a teljes cikkhez »
Duális képzés a KJF-en is

Duális képzés a KJF-en is

Cikk dátuma 2015. december. 09.

Szociális munka, turizmus-vendéglátás és gazdálkodási menedzsment alapszakon indul az új rendszer

A duális képzés a tanév felépítésében és a gyakorlatmennyiségében különbözik a hagyományos alapképzéstől. A képzési idő ugyanúgy három vagy három és fél év, de egy-egy tanév hossza 48 hét, ami csaknem kétszerese a "hagyományos” képzési időnek. Elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatoknál pedig 22 hetet tölt a hallgató. A cégek évente négy hét fizetett szabadságot biztosítanak.

A Kodolányi János Főiskola szociális munka, turizmus-vendéglátás és gazdálkodási menedzsment alapszakon kínál  duális képzési lehetőséget a jelentkezők számára. Erről számoltak be szerdán a főiskola vezetői, illetve a duális képzésben résztvevő cégek képviselői a Székesfehérváron megtartott sajtótájékoztatón.

Tovább a teljes cikkhez »
Európa-érem: Simon János

Európa-érem: Simon János

Cikk dátuma 2015. december. 08.

Tizenhetedik alkalommal nyújtották át a magyar alapítású nemzetközi újságíródíjat, az Európa-érmet. A medált ez alkalommal Simon János közíró, politológus, a Kodolányi János Főiskola tanára vehette át.

A Szabadelvű Médiaműhely – korábban Magyar Média Műhely – tizenhét éve rendezi meg szokásos évzáró nemzetközi médiakonferenciáját. Ez alkalommal nyújtják át a kitüntetettnek az Európa-érmet, Ligeti Erika alkotását.

Idén prof. Simon János szociológus vehette át a rangos elismerést, amelyet december 3-án  M. Szabó János újságíró a Kossuth Klubban nyújtott át a 2015-ös év kitüntetettjének.   Molnár Pál alapító újságíró, az est házigazdája bevezetőjében felsorolta, hogy többek között Balázs Géza, Oplatka András, Kondor Katalin, Jonathan Sunley, Fricz Tamás, Gregorz Gorny is tulajdonosai ennek az elismerésnek.

Molnár Pál hangsúlyozta, hogy az európai szellemiségű, demokratikus elkötelezettségű politológus tanulmányaiból, könyveiből, televíziós nyilatkozataiból sokat tanultak a magyar média munkatársai az utóbbi másfél évtizedben.

Tovább a teljes cikkhez »
PROJEKTZÁRÓ  OROSHÁZÁN

PROJEKTZÁRÓ OROSHÁZÁN

Cikk dátuma 2015. december. 01.

Lezárult a „KEIRDI Kutatási Szolgáltatás Design: RIQ & Lead modell. Interdiszciplináris kutatói teamek felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás és a célzott alapkutatás területén” című nagyszabású uniós projekt Orosházán.

A 2015.03.16. és 2015.11.30. között megvalósult TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0005 kódszámú és KEIRDI Kutatási Szolgáltatás Design: RIQ & Lead modell. Interdiszciplináris kutatói teamek felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás és a célzott alapkutatás területén elnevezésű kutatás-fejlesztési projekt keretében számos olyan szakmai program, rendezvény, tanácsadás, kompetenciafejlesztés, tananyag, illetve informatikai háttérfejlesztés valósult meg a Kodolányi János Főiskola, és ezzel együtt Békés megyében, melyek növelték a főiskola és a megye hírnevét és értékeit.

Tovább a teljes cikkhez »
Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés a Történeti Műhelyben

Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés a Történeti Műhelyben

Cikk dátuma 2015. november. 24.

Újdonságok a Teleki-kutatásban, avagy mit rejthet még néhány vidéki kúria padlása

A Kodolányi János Főiskola Történeti Műhelyének novemberi programja valódi "kettő az egyben" élményt kínált a résztvevők számára. Egyfelől egy kerekasztal-beszélgetés keretében terítékre kerültek a két világháború közötti Magyarország legégetőbb és leginkább vitatott témakörei. Másfelől pedig egy ehhez kapcsolt könyvbemutató révén az érdeklődők megismerkedhettek Teleki Pál miniszterelnök életútjával, személyiségével, a politikatörténetben játszott szerepével.

Tovább a teljes cikkhez »
Képzési klaszter, duális képzés

Képzési klaszter, duális képzés

Cikk dátuma 2015. november. 10.

A Békés Megyei Képzési Klaszter megalapításáról döntöttek október 29-én, a Kodolányi János Főiskola orosházi intézetében. A képzési klaszter hatékonyan segíti elő a jövőben a meglévő oktatási kapacitások hatékonyabb működtetését, a régió munkaerő minőségének javítását és a foglalkoztatottság növelését.

Simonka György, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy komplex  programra van szükség a térség felzárkóztatásához, s a klaszter erre törekszik. A szakemberek pontos felméréseket készítenek arról, hogy mennyi és milyen képesítésű munkavállaló van, és ezzel párhuzamosan azt is vizsgálják, a munkaadóknál milyen szakmákra van szükség. A duális képzés erősítését emelte ki a képviselő. Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere elmondta, hogy testületi ülésen döntöttek  a klaszterhez történő csatlakozásról.

Tovább a teljes cikkhez »
KAG és ByArt közös kiállítása mindenkinek

KAG és ByArt közös kiállítása mindenkinek

Cikk dátuma 2015. november. 07.

Ultraviola Baráth Bálinttal és Halmi-Horváth Istvánnal

Nagyszerű este kerekedett egy kiállítás megnyitója apropóján; a Kodolányi János Főiskola klubjában baráti hangulatú beszélgetésen került terítékre a vizuális kultúra helye, szerepe és hiánya. Ezúttal a Kodolányi Art Gallery és a ByArt Galéria közös szervezésének köszönhetően Baráth Bálint és Halmi-Horváth István "Ultraviola" című kiállításának nyitóünnepségére jöttünk össze, tanárok, főiskolai hallgatók és mindenki más, akit érdekel a kortárs művészet. 

Tovább a teljes cikkhez »
Történelemszak távoktatásban elsőként a Kodolányin

Történelemszak távoktatásban elsőként a Kodolányin

Cikk dátuma 2015. november. 06.

Korszerű módszerek a történelem vitatott és mára  tisztázott kérdéseinek megismerésére

Hazánkban elsőként indítja el a történelem alapszakos képzést távoktatási formában a Kodolányi János Főiskola. Ez bizonyára sokak érdeklődését felkelti, hiszen a távoktatásos képzés előnyei napjainkban egyre jobban felértékelődnek. Ez a tanulási forma lehetővé teszi, hogy munka – és akár család – mellett is szerezhessünk új ismereteket.

Tovább a teljes cikkhez »
Orosz nyelven folyt a munka

Orosz nyelven folyt a munka

Cikk dátuma 2015. november. 02.

Leendő ukrán újságírók gyakoroltak, tanultak a Kodolányin 

Diákok és tanáraik számára is munkával teli őszi szüneten vagyunk túl, már ami az ukrán diákok kodolányis  szakmai gyakorlatát, illetve itteni tanulmányait illeti. A rivnei Nemzetközi Köz­gazdasági-Humán Egyetemről érkeztek azok a másodéves kommunikáció szakos hallgatók, akik Dr. Győrffy Miklós, Dr. Gyuricza Péter és Dr. Petőcz András óráin mélyítették el elméleti tudásukat, majd a szakmai gyakorlat keretében a Kodolányi főiskola rádió és televízió stúdiójában töltöttek egy napot. Az orosz nyelven beszélő és tanuló ukrajnai hallgatók magyarországi munkáját Molnár Jenő külügyi tanácsadó segítette.

Tovább a teljes cikkhez »

Abszolutórium/záróvizsga határidők

Cikk dátuma 2015. október. 26.

Határidők az abszolválásra, azaz a végbizonyítvány megszerzésére és a záróvizsga letételére

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. tv. nyári módosítása határidőket állapít meg az abszolválásra (végbizonyítvány megszerzésére) és a záróvizsga letételére.

Ezeket a határidőket a tanulmányok megkezdésének ideje alapján három csoportra lehet osztani (a felsőoktatásra vonatkozó törvények hatályossága szerint: 1993. évi LXXX tv., 2005. évi CXXXIX tv.., 2011. évi CCIV tv.):

Tovább a teljes cikkhez »
Abszolutóriummal diploma nélkül

Abszolutóriummal diploma nélkül

Cikk dátuma 2015. október. 14.

Utolsó lehetőség  a 2006 előtt tanult, de nem államvizsgázott hallgatóknak

A 2006 előtt felsőoktatásban tanuló, ám diplomáig el nem jutott egykori hallgatók számára fontos információ, hogy kapnak még egy utolsó esélyt a sikeres államvizsgára. A lehetőség időkorláthoz kötött, és a záróvizsgára jelentkezés a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény nyári módosításának megfelelően történik minden hazai felsőoktatási intézményben. Dr. Bartha Adrienn, a Kodolányi János Főiskola tanulmányi igazgatója a következőkben tájékoztatta a KV-t, illetve az érintett egykori kodolányisokat:

Tovább a teljes cikkhez »
Turizmustudományi seregszemle a Kodolányin

Turizmustudományi seregszemle a Kodolányin

Cikk dátuma 2015. október. 12.

Fórum a Kárpát-medencében élő turizmuskutatók számára

A hazai turizmustudomány egyik legrangosabb seregszemléjének, az V. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpóziumnak adott otthont a Kodolányi János Főiskola (KJF) Budapesten október 9-én.

A „Turizmus és transzformáció" című tudományos tanácskozást a Kodolányi János Főiskola, az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet és a Magyar Földrajzi Társaság rendezte meg az MTA X. Osztály Társadalom-földrajzi Tudományos Bizottsága Turizmusföldrajzi Albizottságával együttműködésben. 

Tovább a teljes cikkhez »
Együttműködés a KJF és a hódmezővásárhelyi Emlékpont között

Együttműködés a KJF és a hódmezővásárhelyi Emlékpont között

Cikk dátuma 2015. október. 09.

A Kodolányi János Főiskola beépíti oktatási programjába az Emlékpont nyújtotta lehetőségeket

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban a német újraegyesítés 25. évfordulójához kapcsolódóan konferenciát rendezett az Emlékpont és a Kodolányi János Főiskola (KJF).

Az előadók sorában foglalt helyet Dr. Vizi László Tamás, a KJF rektor-helyettese, Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, Kiszelly Zoltán politológus, a KJF docense, Dr. Marjanucz László, a Szegedi Tudományegyetem docense, Prof. Dr. Gulyás László egyetemi tanár, Dr. Zachar Péter Krisztián, a KJF tanszékvezetője, Lőrinczné Dr. Bencze Edit, a KJF intézetvezető főiskolai tanára.

A konferenciához kapcsolva írta alá Dr. Vizi László Tamás oktatási rektorhelyettes és Dr. Miklós Péter intézményvezető azt az intézmények közötti megállapodást, amely hosszú távú oktatási, képzési együttműködést foglal magában.

Tovább a teljes cikkhez »
Tajvani képviseletvezető a Nemzetközi Szalonban

Tajvani képviseletvezető a Nemzetközi Szalonban

Cikk dátuma 2015. október. 08.

A kínai tea-ceremóniától a táblagépekig

A Kínai Köztársaság, ismertebb nevén Tajvan a Csendes-óceáni Tajvan szigetén és pár kisebb szigeten fekszik, a kontinentális Kína partjaitól mintegy kétszáz kilométerre délkeletre. Napjainkban Tajvan a világ egyik leggyorsabban fejlődő és legdinamikusabb gazdasága. Lakossága alig hatvan esztendő alatt nyolcmillióról huszonhárommillióra nőtt, noha a Kínai Köztársaság területe alig fele Magyarországénak. Mindezidő alatt a gazdaság éves szinten 9,7 százalékos növekedést produkált. Ma a szigetország világelső a számítógép-gyártás, az LCD monitorok, számítógépes alaplapok, táblagépek és okostelefonok gyártása területén. Ugyanakkor viszont egy többezer éves kultúra őrzője és az egyik legősibb civilizáció hordozója. E kérdésekről és az Európával való együttműködésről számolt be a Nemzetközi Szalon október 6-i előadásán Wen Lung Tao tajvani képviseletvezető.

Tovább a teljes cikkhez »
Fókuszban a Horizont 2020

Fókuszban a Horizont 2020

Cikk dátuma 2015. október. 05.

Tanulnak a kodolányis munkatársak

A Kodolányi János Főiskola az elmúlt évekhez hasonlóan idén is pályázati forrásból szervezi meg munkatársai továbbképzését. A harmincórás továbbképzés célja a kutatási képességek és kapacitás fejlesztése.

A hangsúly ezúttal a Horizont 2020-ra, az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikájára, illetve az ehhez kapcsolódó pályázati lehetőségekre helyeződik. Mint ismeretes, a nagyívű program minden eddiginél nagyobb, közel hetvenkilenc milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. 

Tovább a teljes cikkhez »
 Projektnyitó a Kutatók Éjszakáján

Projektnyitó a Kutatók Éjszakáján

Cikk dátuma 2015. szeptember. 28.

Tudomány minden mennyiségben, zárásként tudós zenélés

A Kutatók Éjszakája program kora délután elkezdődött pénteken a Kodolányi János Főiskola budapesti intézetében, ahol egy nagyszabású TÁMOP projekt nyitórendezvényével indították az esti rendezvényt. A március közepétől november végéig megvalósuló projekt a RIQ&Lead modell alapján professzionális kutatásfejlesztési szervezet, szolgáltatások és kutatási irányok kialakítását valósítja meg. 

Tovább a teljes cikkhez »
Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400 Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat