Hangoskodó

Mozijegy

2023. december. 14. Hangoskodó

Mozijegy Papp-Laib Marcell, kommunikáció- és médiatudomány szak, III. évfolyam Egy nem is olyan régi produkciót, a Kincsemet hoztam el a mai mozijegyi kalandozás első állomására. Ez a 2017-es kétórás film egy történelmi, romantikus dráma. A két főszereplő Nagy Ervin és Petrik Andrea, de rajtuk kívül olyan kiváló magyar színészek is játszanak a filmben, mint például Kovács Lehel, Gáspár Tibor vagy Balsai Mónika. 

Mozijegy

2023. október. 19. Hangoskodó

Mozijegy Papp-Laib Marcell  - kommunikáció- és médiatudomány szak,  III. évfolyam    Magyar filmek újranézve  Elsőnek egy magyar-osztrák-német filmdrámát hoztam 1981-ből, ebből talán már sejthetik is, hogy melyik filmről lesz szó. Ez nem más, mint a Mephisto. A filmről sokat elárul, hogy 1982-ben elnyerte az Oscar-díjat a legjobb idegennyelvű film kategóriában, ezek mellett olyan rangos film fesztiválokon is nyert díjat, mint a Cannes-i, ott a legjobb forgatókönyv miatt hozta el a címet.  

A Nobel-díjról egyetemistaként

2023. október. 09. Hangoskodó

A KJE harmadéves kommunikáció- és médiaszakos hallgatói, Marks Lili, Czipó Vivien és Horváth Attila Bence a magyar tudományos sikerekről, oltásellenességről, az mRNS alapú vakcinákról beszélgettek Karikó Katalin Nobel-díja kapcsán az egyetem rádióstúdiójában. Karikó Katalin biokémikus első magyar nőként kapta meg a rangos elismerést fiziológiai és orvostudományi kategóriában. 

Origo nap és a gólyák

2023. szeptember. 08. Hangoskodó

Origo nap és a gólyák Gyetvai Jázmin kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam - A Kodolányi János Egyetem hallgatói az Origo nap elnevezésű programon vehettek részt  szeptember 7-én. Elsőévesként izgatottan vártam ezt a napot, és reménykedtem abban, hogy a gólyatáborban megismert embereken kívül is tudok majd új kapcsolatokat nyitni, valamint, hogy a tanárokat is jobban megismerhetem.

Egy új nyelv mindig ajtó egy új kultúrához

2023. május. 30. Hangoskodó

"Két nyelven nőttem fel, az apukám osztrák, az anyukám pedig magyar"  - A nyelvismeret és a nyelvvizsga volt a témája annak az interjúnak, amelyet a Kodolányi János Egyetem rádióstúdiójában egy gyakorlati óra keretében készített  Némedi Kincső Seisenbacher Sophie-val. Mindketten másodéves kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatók. Különösen érdekes ez a beszélgetés, mivel Sophie két nyelvet beszél anyanyelvi szinten.

Húsvét a tanstúdióban

2023. április. 07. Hangoskodó

Húsvét a tanstúdióban A KJE rádióstúdiójában rendszeresen készülnek stúdióbeszélgetések, amelyek keretében a kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatók gyakorolják az interjúkészítést. Legutóbb a húsvét volt a téma, az ünnep kapcsán készült a következő "adás". Egy jól sikerült hanganyagok írott változatát olvashatjátok itt, a KV-n. Ezúttal Czipó Vivien kérdezte Marks Lilit.  

Szeretnék hazamenni húsvétkor Kárpátaljára

2023. március. 21. Hangoskodó

Szeretnék hazamenni húsvétkor Kárpátaljára A KJE rádióstúdiójában rendszeresen készülnek stúdióbeszélgetések, amelyek keretében a kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatók gyakorolják az interjúkészítést. Egy jól sikerült hanganyagok írott változatát olvashatjátok itt, a KV-n. Ezúttal Oláh Dorottya kérdezte Laki Beatrix, másodéves kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatót.

A 21. század nemzeti ünnepe

2023. március. 14. Hangoskodó

A 21. század nemzeti ünnepe 1848 március 15. eseményei mindannyiunk iskolai emlékeiben szerepelnek, tudjuk, hogy a jeles napon Pesten forradalom zajlott. Tudjuk azt is, hogy Petőfi Sándor és társai – a márciusi ifjak - a Pilvax kávéházból indulva a Landerer nyomdához vonultak, kinyomtatták tizenkét pontba foglalt követeléseiket, és kiszabadították Táncsics Mihályt. Amikor szóba kerül, hogy mi is történt 1848 március 15-én, minden magyar emlékszik a Pilvax kávéházban történtekre, és arra a ma már legendának számító eseményre, hogy Petőfi Sándor a Nemzeti Múzeum lépcsőjén elszavalta a Nemzeti dalt. A KJE rádióstúdiójában másodévesek kérdezték egymást nemzeti ünnepünkről.  Kelemen Kornél Papp-Laib Marcell-lel beszélgetett, ennek az interjúnak az írott változata olvasható itt, a KV-n.

Egy háborúnak soha nincs igazi győztese

2023. március. 02. Hangoskodó

Egy háborúnak soha nincs igazi győztese A nagypapám harcolt 1956-ban, és gyakran  mesélt  arról , hogy akkoriban milyen körülmények között éltek. Soha nem gondoltam, hogy egyszer majd a saját bőrömön tapasztalom meg - akár csak közvetve is -, amiről beszélt. Bele sem merek gondolni, mit éreznek az elhunytak családtagjai, teljesen mindegy, hogy melyik oldalon harcolnak . Egy éve tart az orosz – ukrán konfliktus, amelyet mára nyugodtan nevezhetünk háborúnak. A második világháború óta nem látott méretű pusztítás százezrek halálát okozta és városok tucatjait tette a földdel egyenlővé.

Pályakezdésre készülve

2023. február. 01. Hangoskodó

A végzős egyetemi hallgatók az utolsó szemeszterekben igyekeznek tájékozódni, kapcsolatokat, lehetőségeket keresni a pályakezdésre készülve. A média világába induló kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatók esetében sincs ez másként, a Kodolányi rádióstúdiójában készülő gyakorló interjúk is ezt mutatják. Gengeliczky Lili harmadéves hallgató az ugyancsak harmadéves Fülöp Virággal beszélgetett, akinek egyetemistaként sikerült elhelyezkednie.

Egyetemistaként visszalátogattam isaszegi középiskolámba

2023. január. 10. Hangoskodó

Egyetemistaként visszalátogattam isaszegi középiskolámba Az isaszegi Gábor Dénes Gimnázium viszonylag fiatal intézmény, hiszen a rendszerváltoztatást követően alapították. 1995-ben Keresztúri Jusztina, Keresztúri Sándor, valamint Budaházi Józsefné tanítónő és ismerősei, kollégái közül néhányan létrehozták az Isaszegi "Gábor Dénes" Számítástechnikai és Informatikai Szakközépiskoláért Alapítványt. Sok akadályt és ellenállást leküzdve Keresztúri Jusztina igazgató vezetésével az új középiskolában harminc tanuló kezdte meg tanulmányait, akik főleg Isaszeg általános iskoláiból, Dányból, Gödöllőről, Valkóról kerültek ki. Mindez azt jelenti, hogy az 1997/98-as tanévben elkezdődhetett az oktatás az új intézményben. Egyetemistaként visszalátogattam a középiskolámba és Kis Ágnes igazgatónőt kértem meg, hogy mutassa be a KV olvasóinak az isaszegi Gábor Dénes Gimnáziumot. Először az alapítás céljairól kérdeztem az igazgatónőt.

Felolvasó estet tartott a Jelenlét Szépíró Kör

2022. december. 21. Hangoskodó

Petőcz András József Attila díjas, Márai Sándor díjas, Magyarország Babérkoszorúja díjas és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett magyar író, költő és szerkesztő 2013 óta minden félévben szépíró kurzust indít a Kodolányi János Egyetemen. Ide bárki jelentkezhet - nem csak az egyetem tanulói -, aki szeretne megismerkedni a líra, a próza és a próza-dráma alapjaival, illetve aki a gyakorlatban, folyamatos feladatok és lehetőségek között szeretné megírni első vagy akár következő szépirodalmi művét, műveit. Az íróműhely minden félévben nyilvános felolvasó esttel zárja a szemesztert, ahol bemutatják a nagyközönségnek eddigi alkotásaikat. Ez idén sem történt másképp, ugyanis a Jelenlét Szépíró Körből Petőcz András vezetésével huszonnégyen olvasták fel műveiket december huszadikán a budapesti, Nyitott Műhely nevű kulturális központban.  Az eseményt Petőcz András nyitotta meg beszédével, melyben szót ejtett többek között az órákról, a közös munkáról, a felolvasóest hagyományáról és a helyszínről. Ez utóbbival kapcsolatban a Nyitott Műhely tulajdonosa, Finta László is mondott egy rövid beszédet.  Ezután sorra következtek a szereplők, akikről tanáruk minden alkalommal mesélt pár mondatot vagy feltett nekik kérdéseket, hogy a közönség is jobban megismerhesse őket. Ezután pedig meghallgathattuk műveiket is.    

Sikeres nyílt nap karácsony előtt

2022. december. 16. Hangoskodó

A Kodolányi János Egyetemen jelenléti formában tartottak nyílt napot ma az intézmény mindhárom oktatási helyszínén: Budapesten, Székesfehérváron és Orosházán. Lapunk képviseletében Naár Barbara, elsőéves kommunikáció - és médiatudomány szakos hallgató járt a budapesti campuson, ahova idén is szép számmal érkeztek középiskolás diákok az ország minden részéből.

A labda ahhoz pattan, aki a legjobban szereti

2022. december. 08. Hangoskodó

A labda ahhoz pattan, aki a legjobban szereti Év vége felé közeledve a sportvilág idei, nagy veszteségeit is számba vesszük. Ha csak a közelmúltra tekintünk vissza, fájó emlékek sorakoznak. Még fel sem foghattuk Mészöly Kálmán elvesztését, amikor újabb tragédia rázta meg a magyar sportvilágot: november 27-én elhunyt Csapó „Dudi” Gábor, olimpiai bajnok vízilabdázónk. A sportlegenda hetvenkét évet élt. Életútja példaként áll valamennyiünk előtt, hiszen egyetemistaként sportolt felsőfokon.

Tematikus hét: Foszlányok - premier előtti vetítés

2022. november. 18. Hangoskodó

Tematikus hét: Foszlányok - premier előtti vetítés “Több kérdőjel, mint tanulság” - beszélgetés a Foszlányok alkotóival - A Kodolányi János Egyetemen az idei őszi félévben is megrendezték a tematikus hetet, amelynek keretében színes és érdekes programok várták a hallgatókat. Az egyik ilyen a Foszlányok című játékfilm zártkörű, premier előtti vetítése volt. A vetítést követően lehetőség nyílt az alkotókkal, Pogány Alex ( továbbiakban: P.A.) forgatókönyvíróval és Szente Krisztián (továbbiakban: Sz.K.) rendező-operatőrrel beszélgetni, ezt az alkalmat lapunk is megragadta. 

Sportvilág: Győzelemmel búcsúzott Piqué

2022. november. 07. Hangoskodó

Sportvilág: Győzelemmel búcsúzott Piqué "Egyszer még visszatérek" -  Gerard Piqué , az FC Barcelona legendás alakja váratlanul jelentette be, hogy csapata szombati, Almeria elleni bajnoki mérkőzése lesz az utolsó pályafutása során. A Barca végül egy sima, 2-0-ás győzelemmel búcsúztatta a korábbi spanyol válogatott védőt, aki ezután könnyeivel küszködve köszönt el a Camp Nou Stadion közönségétől. Nem mellékes információ, hogy a középhátvéd szerződése 2024-ig szól, ám a spanyol La Vanguardia napilap értesülései szerint Piqué lemond fizetésének hátralévő részéről, ami sokat segíthet a pénzügyi problémákkal küzdő Barcelonának.

Orientációk, lehetőségek, hangulatok a Lánczosban

2022. október. 12. Hangoskodó

Orientációk, lehetőségek, hangulatok a Lánczosban A Lánczos Kornél Gimnázium Székesfehérvár első alapítványi gimnáziuma:  Az 1996-ban alapított középiskola tavaly ünnepelte működésének negyedszázados jubileumát. Népszerűsége és eredményes tevékenysége a kis létszámú osztályokban, a tantestület kiváló oktató és sikerorientált nevelő munkájában rejlik, különlegessége pedig az, hogy itt soha nem tegezik a diákokat. Ezt én magam is megtapasztalhattam, hiszen itt érettségiztem az elmúlt tanévben. Az alapításról, a tudományterületekről és az intézmény jelenéről Kovács Gergelyt, a Lánczos Kornél Gimnázium igazgatóját kérdeztem.

Fotózkodtak a diáknagykövetek

2022. szeptember. 29. Hangoskodó

Fotózkodtak a diáknagykövetek A Kodolányi János Egyetemen hagyomány, hogy minden évben diáknagyköveteket választanak:  Egyetemünkön tizenkét szakon tanulhatnak a hallgatók, így szép számmal gyűltek össze a különböző szakos diáknagyköveteink az első emeleti oktatói étkezőben szeptember 23-án. Mindannyian - Séra Nóra (nemzetközi tanulmányok BA), Majoros Andrea (turizmus- vendéglátás angol nyelven BA),  Béládi Boglárka (végzett televíziós műsorkészítő, kommunikáció- és méditatudomány BA + közösségszervezés BA),  Naár Barbara (kommunikáció-és médiatudomány BA), Kerekes Simon  (televíziós műsorkészítő), Szemők Ádám (gazdálkodási- és menedzsment BA), Kanizsai István  (nemzetközi tanulmányok BA), Markó László (kommunikáció- és médiatudomány BA 2.évf.) és Vas Miklós Máté (előadóművészet BA 2.évf.) - nagy izgalommal várták az első diáknagyköveti eseményt, a fotózást. A legtöbben bőrönddel érkeztek, ugyanis több szett ruhára is szükség volt, köztük ünnepire és a saját stílusukat tükrözőre. A nap egy reggeli kávézással indult, amely közben a lányok - majd később a fiúk is - felváltva ülhettek be a sminkszékbe, ahol Farkas Viktória  profi sminkes  vette kezelésbe őket. Ezután elkezdődött a  munka, Bolfert Richárd sorra készítette a felvételeket.

Jó helyen vagyok

2022. szeptember. 13. Hangoskodó

Jó helyen vagyok Sziráki Evelin televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam:  Megkezdtem a tanulmányaimat a Kodolányi egyetem televíziós műsorkészítő szakán. Írni régóta szeretek, tizenkét éves korom körül kezdtem blogokat készíteni és vezetni blogspoton. Vezettem egy horrortörténetekkel foglalkozó blogot is, ahová cikkeket írtam, történetekről írtam véleményt; válogatásokat készítettem, információdarabkákból raktam össze posztokat. Az iskolai feladatként feladott megírandó esszéim, írásaim jónak bizonyultak mások véleményei alapján, és a blogos tevékenységeimet is dicsérték. Tulajdonképpen túl sokat nem foglalkoztam ezzel, környezetvédelmet kezdtem el tanulni, de aztán rájöttem, ezen a területen nem tudom elképzelni magam. Visszaemlékeztem arra az időre, amikor írtam, és hogy mások tehetségesnek találnak benne; illetve, hogy szerettem a médián belül több mindennel is foglalkozni: csoportok bemutatkozó oldalát szerkesztettem, illetve fejléceket, az oldalaim html-kódját a kinézetük érdekében, így eljutottam odáig, hogy médiával kapcsolatosan tanuljak tovább.

Az 1517-ben kiadott Tripartitum és egy New York-i árverés

2022. április. 24. Hangoskodó

Az 1517-ben kiadott Tripartitum és egy New York-i árverés Jokó Lilla arról írt az egyetemi lapnak, hogy a másodéves nemzetközi tanulmányok és történelem szakos hallgatók Prof. Dr. Simándi Irén tanárnővel az Országgyűlési Könyvtárba látogattak: A biztonsági protokoll után beléphettünk a gyönyörű könyvtárba. Egy szűk, strapabíró, évtizedek óta, tökéletes állapotát megőrző, tölgyből készült lépcsőn vezettek fel minket egy kis előadóterembe, ahol régen könyvek százai foglaltak helyet. Először Szomor Ildikótól, a könytár Eu-szakreferensétől hallgattunk meg egy rendkívül összeszedett és érdekes előadást a könyvtár történetéről, gyűjtőköréről, az állomány kutathatóságáról. A könyvtár történetének utóbbi legérdekesebb eseménye, a 150. évforduló volt.

Kodolányisok a Neked énekelek című műsorban

2022. április. 19. Hangoskodó

"Jótékonysági gálaest forgatásán vettünk részt a hallgatótársaimmal a m ű sor gyártásának helyszínén"- írja Gáspár Tina: Dr. Kirády Attila, a Kodolányi János Egyetem film-és televíziós művészet tanszékének tanszékvezetője ,aki egyben a TV2 kreatív producere, az egyik tanóránkon különleges lehetőséget ajánlott fel a hallgatóknak. A TV2 Neked énekelek című műsorának egész napos forgatására látogathattunk el, ahol egy különleges világba csöppenhettünk, megannyi kulisszatitkot leshettünk el. A Neked énekelek magyar jótékonysági gálaműsor idén az Ukrajnából menekülőknek gyűjtött pénzadományokat.

Kávé és KJE-büfé

2022. március. 27. Hangoskodó

  Egy jó egyetemi büfé közösségépítő is:  Az egyetemi büfében lehet inni egy jó kávét, lehet reggelit, ebédet venni és lehet egy jót beszélgetni a diáktársakkal. Egy egyetemi büfének különleges hangulata van, közösségi tér is, ahol nem csak a tanórákon elhangzottakról, a közeledő vizsgaidőszakról és a szendvicsekről lehet diskurálni. Tisztában vannak ezzel a Kodolányi János Egyetem büféjének üzemeltetői - Deixler Mónika és Pető Barbara - is, akik kedvelik az egyetemi légkört, és igyekeznek a választékban is igazodni az itteni igényekhez. Deixler Mónikával a büfé és az egyetem kapcsolatáról beszélgettem.

Nőnap az orosz-ukrán konfliktus árnyékában

2022. március. 08. Hangoskodó

Nőnap az orosz-ukrán konfliktus árnyékában „…a nők a legnagyobb hősei a körülöttünk zajló eseményeknek” A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta – Magyarországon 1948-től – minden évben március 8-án ünnepelnek. Locsmándi Lucával és Lenti Barnabással, a Kodolányi János Egyetem másodéves kommunikáció- és médiatudományok alapszakos hallgatóival beszélgettem a világnapot 2022-ben érintő eseményekről. Még egy ilyen napsütéses tavaszi napon sem lehet elmenni a világ aktuálpolitikai helyzete mellett. Nem szoríthatjuk a látómezőnk szélére a tényt, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt nagymamák, édesanyák és gyermekek menekülnek a háború borzalmai és pusztítása elől, a család férfi tagjait hátrahagyva. (Az interjúban a megszólalókat a nevük kezdőbetűjével jelölöm.)

Imprint party és gasztronómiai bemutató

2022. március. 04. Hangoskodó

Imprint party és gasztronómiai bemutató A külföldi hallgatók szeretik Magyarországot Sokéves hagyománynak számít a Kodolányi János Egyetemen a szemeszterenként megrendezett „Imprint party”, amelynek keretében a fehér falakon elhelyezett színes kézlenyomataikkal teszik maradandóvá itt tartózkodásukat a külföldi diákok. Idén pénteki napra esett a szervezők választása, ma délelőtt kezdődött a délutánig tartó az esemény a budapesti campuson, ahol kulturális és gasztronómiai programok is várták a Kodolányin tanuló külföldieket. Az esemény főszervezője, Dr. Hoffmann Orsolya nemzetközi rektorhelyettes a KV-nak elmondta, hogy ebben a félévben hatvan külföldi hallgató, mintegy tíz országból, például Indiából, Németországból, Törökországból, Mexikóból, Egyiptomból érkeztek a Kodolányira tanulni.

Magyarország biztonságos hely, stabil szövetségi rendszerben

2022. március. 03. Hangoskodó

Markó László - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Mi biztonságban vagyunk Háború idején a tudatos és helyes megoldás az emberek megnyugtatása és a bajbajutottak segítése, mondta Dr. h.c. Szabó Péter PhD rektor, történész a Kodolányi János Egyetem budapesti campusán az orosz-ukrán háborúról és annak a magyar vonatkozásairól tartott előadásán. A program elsősorban az oktatóknak, az intézmény dolgozóinak szólt, de az egyetem hallgatói is részt vehettek a tájékoztatón.

Kodolányisok a kameránál

2022. február. 20. Hangoskodó

Kodolányisok a kameránál Marton Olivér – televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam Életem első forgatása Nehéz előre elképzelni, hogy milyen vizsga feladatot kaphat egy televíziós műsorkészítő szakos hallgató az első szemeszter végén. A vizsgaidőszak közeledtével megkaptuk az első nagyobb feladatot: csoportokba szerveződve készítsünk riportot.

Valentin napi beszélgetés a Kodó FM-en

2022. február. 14. Hangoskodó

Valentin napi beszélgetés a Kodó FM-en Együtt a középiskolásokkal a rádióstúdióban A Valentin nap mindenkinek jelent valamit. A kapcsolatban élőknek a szerelem ünnepe, az egyedülállóknak kiváló alkalom az ismerkedésre, másoknak pedig csak egy felkapott, eltúlzott, rózsaszín ünnep. A különböző korosztályok is más-más módon viszonyulnak ehhez a megosztó naphoz, amelynek lehetőségeibe a koronavírus járvány is beleszólt. Szivek Laura és Lenti Barnabás másodéves, médiaszakos kodolányis hallgatók, valamint Naár Barbara, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium tizenkettedikese erről beszélgettek a Kodolányi János Egyetem rádióstúdiójában.

Jövőre talán vége lehet a pandémiának

2022. február. 11. Hangoskodó

Jövőre talán vége lehet a pandémiának Lenti Barnabás - kommunikáció-és médiatudomány szak, II. évfolyam Covid pozitív - negatív Jövőre talán vége lehet a pandémiának. Már tavaly is ezt mondták, de nem úgy lett. Újabbnál újabb hullámok követték egymást, annyi, amennyin már szörfözni lehetne és még tengeribetegek is lehetnénk. Korlátozások jöttek-mentek, a maszk is hol volt, hol nem volt, aztán egyszer csak jöttek a vakcinák, de a járvány nem mozdult.

A nyílt nap segíti a döntést

2022. január. 27. Hangoskodó

A nyílt nap segíti a döntést Weisz Vivien - XXII. kerületi Budai Nagy Antal Gimnázium  Közösségszervezés vagy kommunikáció- és médiatudomány   Az érettségihez közeledve naponta eszembe jut a továbbtanulás, és ha nagyvonalakban megvan is a csapásirány, számos eldöntendő kérdés vár válaszra. Ilyen többek között az, hogy melyik intézményt válasszam, hiszen a közösségszervezés vagy a kommunikáció- és médiatudomány szakot több egyetemen is választhatom. Ezért is döntöttem úgy, hogy elmegyek a Kodolányi János Egyetem nyílt napjára, ahol személyesen megtapasztalhatom, hogy milyen is az általam választott felsőoktatási intézmény.  

Találkozunk szeptemberben - nyílt nap a Kodolányin

2022. január. 22. Hangoskodó

Találkozunk szeptemberben - nyílt nap a Kodolányin Naár Barbara –  Lánczos Kornél Gimnázium, Székesfehérvár „Én itt szeretnék egyetemista lenni”   Nekem őszintén nem volt másik egyetem, amit megnéztem vagy ami iránt érdeklődtem volna. A Kodolányiról egy ismerőstől hallottam. Előtte nem tudtam mit szeretnék kezdeni az életemmel gimnázium után, és azt sem, hogy hova tovább. Fokozatosan elkezdett érdekelni a „hely”, és egy idő után tudtam, hogy én itt szeretnék majd egyetemista lenni. Egyszerűen éreztem távolból is, hogy ez a nekem való, itt tudok majd kiteljesedni és levetkőzni a gátlásaimat. Nagyon vártam, hogy jöjjön a nyílt nap, hogy megtudjam, jók- e a megérzéseim.

Az ókori Egyiptom és a kodolányisok

2021. december. 05. Hangoskodó

Az ókori Egyiptom és a kodolányisok Szabó Andrea – történelem szak, III. évfolyam   Történelem szakosok a Szépművészeti Múzeumban   II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának felfedezését mutatja be az az időszakos tárlat a Szépművészeti Múzeumban, amely szeptember 17-én nyílt meg. A kiállítás középpontjában a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll, tehát nagy örömmel fogadtuk Dr. Sólyom Márk egyetemi docens november végére tervezett „kihelyezett óráját” a Szépművészeti Múzeumba. Kodolányi János Egyetem Történelem Tanszéke által szervezett múzeumlátogatásra az első-, másod- és harmadéves történelem szakos hallgatók részvételével került sor.

Munka és tanulás

2021. november. 30. Hangoskodó

Munka és tanulás Czipó Vivien - kommunikáció- és médiatudomány alapszak,  I. évfolyam Eszter, az írott sajtó és a kisfilmek A lifelong learning, azaz az egész életen át tartó tanulás fogalma nemcsak elterjedt, hanem divatossá is vált az utóbbi évtizedekben. A trend nem csak az egyén, hanem a társadalom számára is fontos, hiszen napjainkban szinte elengedhetetlen, hogy a munkavállalók minél szélesebb ismeretanyaggal, tapasztalattal rendelkezzenek, szükség esetén pedig képesek legyenek akár egy új szakma elsajátítására is. Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy nem egyszerű újra belevágni a tanulásba. Fehér Eszter, a Kodolányi János Egyetem elsőéves kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatója mégis úgy döntött, hogy három év kihagyás után visszaül az iskolapadba. A motivációról, a szakválasztásról és a terveiről beszélgettem vele.

Filmkészítés Magyarországon és Hollywoodban

2021. november. 18. Hangoskodó

Filmkészítés Magyarországon és Hollywoodban Marton Olivér - kommunikáció-és médiatudomány szak, I. évfolyam „Mit csinál a producer” Lajos Tamás, Balázs Béla-díjas magyar operatőr, producer, az Nemzeti Kulturális Alap /NKA/ Filmművészeti Kollégiumának vezetője vendégeskedett a Kodolányi János Egyetemen a közelmúltban. Az ismert szakember elsőként jogi diplomát szerzett, majd 1988-1991 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola videó-operatőr szakos hallgatója volt. Dolgozott a Magyar Televíziónál,  a MAFILM-nél, tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, később produkciós céget alapított. 2016-tól a Nemzeti Kulturális Alap Filmművészeti Kollégiumának vezetője, 2020-tól pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának tagja.

Fotókiállítás a KAG-ban

2021. november. 14. Hangoskodó

Fotókiállítás a KAG-ban Locsmándi Luca - kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam Tükröződések tükrében   Árnyékok és fényhatások játéka tölti meg a Kodolányi Art Gallery /KAG/ kiállítótermét képek formájában, amiket az egyetem hallgatói készítettek. Lelkes diákok egy csoportja csatlakozott a tavaly - a koronavírus járvány miatt - elmaradt kiállítás szervező csapatához, hogy végre a közönség is megtekinthesse a hallgatók alkotásait.

Levéltári kihelyezett óra a Bécsi kapunál

2021. október. 17. Hangoskodó

Levéltári kihelyezett óra a Bécsi kapunál Kézzelfogható történelem A nyárias ősz utolsó napján, október 5-én kihelyezett óra keretében látogattunk el a Magyar Országos Levéltár Nemzeti Levéltárába, a Bécsi kapu téri épületbe. Prof. Dr. Simándi Irén egyetemi tanár szervezésében ezúttal az első éves történelem és nemzetközi tanulmányok  szakos hallgatók vettek részt a különleges programon.

Tanulságok a tanításmentes héten

2021. október. 07. Hangoskodó

Tanulságok a tanításmentes héten Tematikus hét – nem online Ismét megrendezésre került a Kodolányi János Egyetem immár hagyománnyá vált tematikus hete. A minden szemeszterben megtartott programsorozat rendjét megzavarta a járvány az elmúlt tanévben, viszont most újra személyes jelenléttel vehettek részt a kodolányisok a rendezvényeken. A központi, kötelező programok mellett voltak minden hallgató számára nyitott előadások, illetve tanszéki programok is.

Tematikus hét: Mátyássy Áron

2021. október. 04. Hangoskodó

Tematikus hét: Mátyássy Áron “Mindig az adott feladat a legnagyobb kihívás…”   Mátyássy Áron Balázs Béla-díjas film- és televíziós rendező, forgatókönyvíró, a Kodolányi János Egyetem  új docense is előadást tartott a tematikus hét keretein belül. Bepillantást nyerhettünk az “Aranyélet” című televíziós sorozat kulisszatitkaiba, az előadást követően pedig interjút kértünk tőle, hogy jobban megismerjük a sorozatkészítés világát. 

Velencén táboroztak a kodolányis gólyák

2021. szeptember. 04. Hangoskodó

Velencén táboroztak a kodolányis gólyák Szivek Laura és Lenti Barnabás - Kommunikáció- és médiatudomány szak II. évfolyam PCR-teszt és ajándék póló A lezárult ORIGO-hét a  tanév első hivatalos, kodolányis rendezvénye. Több ember, hetek óta tartó feszített munkájának eredménye az, hogy ez létrejöhetett. A másodéves, kommunikáció – és médiatudomány szakos Lenti Barnabással utánajártunk, hogy miképpen zajlottak az előkészületek. Az idei tapasztalatatokról a gólyatábor két főszervezőjét, Butor Klára Jól-léti kabinetvezetőt és Lusták Dániel HÖK-elnököt kérdeztük.

Extra látványosság kicsiknek, nagyoknak

2021. június. 08. Hangoskodó

Extra látványosság kicsiknek, nagyoknak Fekete István - kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam Játszótér a buszban A közösségi médiának köszönhetem azt az információt, amelyből megtudtam, hogy a BKV rajzpályázata idén is sikeresen zárult, és arról is értesültem, hogy berendeztek egy játszóbuszt a gyermekeknek. Középiskolai informatikatanárom osztotta meg az egyik közösségi oldalon kisfiának rajzát, így bukkantam rá a BKV Gördülő Játszóház rajzpályázatára, amelynek eredményeként a cég gyerekrajzokkal „öltöztethette fel” a játszóházzá alakított autóbuszát. Dr. Székelyné Pásztor Erzsébetet, a BKV társasági kapcsolatok irodavezetőjét kérdeztem meg az érdekes programról.   

Forgatókönyvet írtak, filmet forgattak

2021. május. 31. Hangoskodó

Forgatókönyvet írtak, filmet forgattak  Vecskó Vanessza - televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam Így készült „A padon” Tanulmányaink elején jártunk, amikor vállalkoztunk egy különleges projektre. A Kodolányi János Egyetemen hagyomány, hogy minden szemeszterben megszervezik a tanszékek az úgynevezett projekthetet. A programsorozat ideje alatt nincs oktatás, viszont a hallgatók előadásokon vehetnek részt és válogathatnak a tanszékek által kínált projektek között. Az első projekthetünkön csatlakoztunk Szekeres Csaba „A PADON” című filmprojektjéhez. Ebben az egyetemi produkcióban többen feladatot vállaltunk a televíziós műsorkészítő szakról, volt, aki forgatókönyvet írt, volt, aki rendezőként, hangmérnökként vagy éppen színészként állt helyt. Kósa Norbert csoporttársam operatőrként tevékenykedett; vele beszélgettem az elmúlt hetek munkájáról.

Két szakos kodolányisként az online oktatásban

2021. május. 25. Hangoskodó

Két szakos kodolányisként az online oktatásban Rostásné Szabó Hajnalka - kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évf., emberi erőforrás szak I. évf. "...a hibrid oktatásé a jövő" A járványhelyzet mindenki életét gyökeresen megváltoztatta, az egészségügyi dolgozókét különösen. Magyarországon jelenleg több, mint hetvenötezren tanulnak levelező képzésben, munka mellett, köztük nem kevés egészségügyi dolgozó is. Munka mellett nem könnyű időt szakítani a tanulásra még „békeidőben” sem, a pandémia pedig igazán nem annak számít. Magam is az egészségügy területén dolgozom, emellett tanulok a Kodolányi János Egyetemen kommunikáció- és médiatudomány, valamint emberi erőforrás szakokon.

Tanárok és diákok a virtuális térben

2021. március. 25. Hangoskodó

Tanárok és diákok a virtuális térben Zámbó Brigitta - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Vírusgenerációk egymás között   Amikor 2020-ban elkezdődött a rémálom, eleinte azt hittük, hogy néhány hónap, és már arra sem fogunk emlékezni, hogy mi az a koronavírus. Apránként kezdett tudatosulni bennünk, hogy a világjárvány, amibe - mit sem sejtve - belecsöppentünk, olyan jelentős esemény az emberiség életében, amely a történelemkönyvekben is szerepel majd egyszer. Igen, mi most mondhatni történelmi jelentőségű időszak részesei vagyunk, ennek minden vonzatával, tragikus következményeivel. Megtapasztalhatjuk a járvány közösségformáló hatását is. A világ végérvényesen megváltozott, az életünk fenekestől felfordult, semmi nem olyan ma már, ahogyan azt megszoktuk, de az biztos, hogy jobban figyelünk egymásra.

Írott sajtó és olvasók a főszerkesztő szemével

2021. március. 12. Hangoskodó

Írott sajtó és olvasók a főszerkesztő szemével Baráth Eszter - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam A papír alapú újság időben nem tud versenyezni az internettel Nagy Zoltán Péter energetikus és üzemmérnök pályája elején a Fejér Megyei Nyomdaipari Vállalatnál kezdett dolgozni. A következő állomás a Fehérvár TV egyik vezető pozíciója, nyolc évvel később pedig a Vörösmarty Rádió alapítói között találjuk. Később négy éven át dolgozott a székesfehérvári önkormányzat civil kapcsolatainak referenseként, ezután a Fejér Megyei Közgyűlés sajtóreferenseként tevékenykedett. 2009-ben megalapította a FehérVár című hetilapot, amelynek főszerkesztője volt. 2017-ben a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztő-helyettesévé nevezték ki, egy évvel később pedig főszerkesztőként folytatta munkáját.      A főszerkesztővel a nyomtatott sajtó jelenlegi helyzetéről beszélgettünk.

Szeretetpillanat február 14-én

2021. február. 13. Hangoskodó

Szeretetpillanat február 14-én Muckstadt Szabina - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam A Valentin-nap az 1990-es évektől vált Magyarországon népszerűvé Ha február 14, akkor Valentin-nap, az év egyik legromantikusabb napja. Rózsából készült macik, szivecskés lufik, romantikus, gyertyafényes vacsorák (a pandémia miatt most szigorúan otthon), eljegyzések, boldog párok az utcán, instagramon, facebookon és az összes létező social media platformon. Nagyjából erről szól az össznépi ünneplés, amit számontartanak mindazok, akiknek ez fontos, míg sokan vannak, akik nem vesznek róla tudomást. Nézzük meg, honnan is ered a Valentin-napi ünnep, mi is a kiindulópont.  

Kodolányisok a pályán

2020. november. 30. Hangoskodó

Kodolányisok a pályán Balogh Zsanna - kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam A Vörösmarty Rádiótól a Forrás Rádió mikrofonjáig A kommunikáció- és médiatudomány képzés meglehetős népszerűségnek örvend a Kodolányi János Egyetemen. Évről-évre sokan választják a Kodolányi médiaképzését, és a fiatalok többsége nem is tudja, hogy 1993-ban az akkor még főiskola az elsők között indította el ezt a szakot. Több ezren végeztek azóta a kommunikáció- és médiatudomány szakon, köztük Nemes Kitty, a Forrás Rádió hírszerkesztő-hírolvasója. A tatabányai rádióssal a szakmáján kívül főiskolai éveiről, valamint egykori kedvenc oktatójáról, Dr. Győrffy Miklósról beszélgettünk.

Online karriernap a KJE-n

2020. november. 20. Hangoskodó

Online karriernap a KJE-n Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam  „Kiborít, hogy véges az élettartam!”   Az elmaradt tematikus hét helyett online karriernapot tartott a Kodolányi János Egyetem. A nap egyik legizgalmasabb előadását a k étszeres  Guinness  világrekorder óceáni evezős , Rakonczay Gábor tartotta. Beszélt a hallgatóknak expedícióiról, a felkészülésről, motivációiról és tanácsokat is adott céljaink megvalósításához.  Néhány fontos történés az életéből: 2018-ban huszonnyolc nap alatt kelet-nyugati irányban átszelte Grönlandot. 2018 novemberében az Antarktiszról indulva arra vállalkozott, hogy első magyarként elérje a Déli-sarkot. 2019. január 7-én negyvennégy nap és négy óra elteltével teljesítette a távot, ami összesen kilencszáztizennégy kilométer volt.

Képzelt interjú a vuhani koronavírussal

2020. november. 16. Hangoskodó

Képzelt interjú a vuhani koronavírussal Locsmándi Luca – kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam "...nem áll szándékomban eltűnni" A világon csaknem ötvenhárom millió ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma közel egymillió-háromszázezer, a gyógyultaké pedig kevéssel több, mint harmincnégymillió a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki adatai szerint. A mai legfrissebb hazai adatok szerint 6495 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 147 456 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A tavaszi járványidőszakhoz hasonlóan most, a második hullám idején is „bezár” a világ. Így elérkezettnek láttam az időt, hogy napjaink leghírhedtebb ellenségével, a Koronavírus néven ismert Covid-19-cel készítsek interjút. Szóba kerültek az őt övező mítoszok és városi legendák, valamint mélyebb betekintést nyerhettem a vírusok hitvallásába és Korona további terveibe.

Második album és adrenalinsokk

2020. november. 05. Hangoskodó

Második album és adrenalinsokk Berki Doren - kommunikáció- és médiatudomány szak I. évfolyam Interjú a Carson Coma énekes-gitárosával A Carson Coma fiúbanda 2018-ban robbant be a köztudatba a ,,Kikeltető” tehetségkutató felfedezettjeként. Azóta Magyar Klipszemle és Fonogram díjat is nyertek, mindemellett számos hazai fesztiválon és budapesti klubokban is hallhattuk már őket. Az életvidám és fiatalságot hirdető csapat második albumát, a ,,Lesz ami lesz” -t, október 24-én és 25-én mutatták be a nagyközönségnek. A lemez egyik dalából klip is készült. Többek között erről is  beszéltünk a Carson Coma énekes-gitárosával, Fekete Giorgio-val.

Mozgókép

2020. november. 02. Hangoskodó

Mozgókép Polczer Dominik - kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam Borat visszatért  Alig egy hónapja érkezett a váratlan hír, hogy tizennégy év után Sacha Baron Cohen visszatér ikonikus karakteréhez, Borathoz. Sőt, nem csak bejelentették, de mint kiderült, Cohen titokban már le is forgatta a kazah riporter második, nem kevésbé polgárpukkasztó és tabudöntögető amerikai kalandját, amit október 23-tól végre láthatunk is az Amazon kínálatában. A Borat Subsequent Moviefilm olyan alkotás, amelynek a megnézését követően arra a következtetésre jutunk, hogy  nagy szükségünk volt rá. Pedig belegondolva, kevés jobb táptalaj volt egy újabb Cohen-féle agymenésnek, mint Donald Trump Amerikája a koronavírus idején.

Még két hétig: ARC a Bikás parkban

2020. október. 14. Hangoskodó

Még két hétig: ARC a Bikás parkban Szivek Laura - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Előadásokat hallgattunk, kiállításra mentünk, megerősítéseket kaptunk   Az idei tanév első szemeszterében is megszervezték a hagyományos tematikus hetet a Docler cégcsoport fenntartásában működő Kodolányi János Egyetemen a közelmúltban. A félévenként visszatérő eseménysorozat egy hete alatt az órarend szerinti tanítás helyett különböző előadásokat tartanak, valamennyi tanszék a szakterületének megfelelően rangos előadókat hív, akiket nem csak meghallgathatnak a diákok, hanem lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésekre is velük. A kommunikáció- és médiatudomány szakosok esetében a média legkülönbözőbb területeiről ismert szakemberek jöttek el most is az egyetemre; íróktól kezdve, rádiós és televíziós személyiségeken át, egészen PR- marketing szakemberekig.

Hírműhely, Pulitzer és híradó

2020. október. 12. Hangoskodó

Hírműhely, Pulitzer és híradó Berki Doren - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Népszerűnek bizonyult a csütörtöki "szakmai menü"  A tanításmentes héten különleges programokat szerveztek a tanszékek a hallgatók számára. A mindhárom évfolyam hallgatóinak szánt programok nem csak érdekesek voltak, hanem tanulságosak is mindazoknak, akik az egyetemi diploma megszerzését követően médiamunkásnak készülnek. Írásomban a csütörtöki „ szakmai menüt” vettem górcső alá.

Jó startnak tartom a Kodolányit

2020. szeptember. 28. Hangoskodó

Jó startnak tartom a Kodolányit Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Második nekifutás A Kodolányi János Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos képzését minden szempontból jó startnak tartom ahhoz, hogy rádiós műsorvezető vagy akár újságíró legyek. Azért jelentkeztem ide, mert mindig is inspirálónak találtam a rádióban, sajtóban való jelenlétet és tevékenykedést. A médiában lehetőség van véleményünk kifejtésére az aktuális gazdasági, politikai vagy egyéb helyzetek kapcsán. Megfelelő tehetséggel és ismeretekkel a média szakról számos irányba lehet elmozdulni. Nem feltétlenül a rádió, tévé vagy az újságírás felé, hiszen minden cégnél vannak ma már kommunikációs szakemberek, szóvivő, sajtóreferens és vannak marketing szakemberek. Számos területen találhatunk munkát az egyetemen szerzett tudással.

Elsőévesként a Kodolányin

2020. szeptember. 20. Hangoskodó

Elsőévesként a Kodolányin Szivek Laura - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam A Szinyei Times-tól a KV-hoz Hogy miért is lettem média/kommunikáció szakos hallgató, ez az a  kérdés, amelyet középiskolai tanáraim, barátaim, ismerőseim számtalanszor feltettek már nekem az utóbbi hónapokban. Legegyszerűbb válaszom: elértem a képzés ponthatárát és felvettek. Természetesen ennél kicsit összetettebb a dolog. Azért jelentkeztem média szakra, mert általános iskolás korom óta sorozatosan olyan lehetőségekhez segített hozzá az élet, amelyek által egyre biztosabban éreztem, hogy ez az út, szakma, hivatás rendeltetett számomra.

Minimum ezer karakter

2020. szeptember. 14. Hangoskodó

Minimum ezer karakter Zetovics Márió –kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Azért jelentkeztem kommunikáció és média szakra mert… Számomra mindig is nagyon fontos volt az önkifejezés, de nekem nem a tánc vagy a sport ennek az eszköze, hanem az írás, fényképezés, emberekkel való beszélgetés. Az érettségi előtt sorra járják a diákok az egyetemek nyílt napjait, remélve, ez segít a döntésben. Esetemben is így történt; a kodolányis nyílt nap után valósággal beleszerettem a médiaszakba. Amikor megtudtam, hogy lehetőségem nyílik ezt tanulni és érdemben csinálni, mintha egy új kapu nyílt volna meg az életemben.

Szerelem a korona idején

2020. május. 14. Hangoskodó

Szerelem a korona idején Deák Norbert - televíziós műsorkészítő szak, II. évfolyam "...a járvány kitörése előtt költöztünk össze" A koronavírus járvány az elmúlt két hónapban alaposan felforgatta a mindennapjainkat. Az egyetemeken és a közoktatásban bevezették a távoktatást, az emberek egy része home office-ban dolgozik, nem találkozhatunk hozzátartozóinkkal, barátainkkal.  A pandémia kihat az életünk minden területére, így a párkapcsolatokra is.  Tárnyik Lili, a Kodolányi János Egyetem másodéves televíziós műsorkészítő hallgatója és az egykor ugyancsak kodolányis párja, Kralovics Antal a járvány kitörését megelőzően kezdték el tervezni közös életüket. Erről és az elmúlt két hónap viszontagságairól faggattam Lilit.

Nem kárpótol mindenért az internet

2020. május. 13. Hangoskodó

Nem kárpótol mindenért az internet Heincz Gréta – televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam Karanténba zárva Olvasom a neten, hogy a világon már közel 4,35 millió koronavírusos beteget azonosítottak, közel háromszázezren meghaltak és másfél millióan épültek fel a betegségből. Itthon közel három és fél ezerre nőtt a fertőzöttek száma, négyszázharminchatan meghaltak és majdnem ezerkétszázan gyógyultan távoztak a kórházból. És ez utóbbi a lényeg, sokan meggyógyultak, és az utóbbi napokban dereng a fény az alagút végén.

Mozaikszavaink 2020 tavaszán

2020. április. 29. Hangoskodó

Mozaikszavaink 2020 tavaszán Heincz Gréta – televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam Kapcsolataink és a vírus Emberi kapcsolataink sokfélék és sokrétűek. Baráti, rokoni, kollegiális, futó, egyszerű, bonyolult, rövid, hosszú… egyszóval megszámlálhatatlan formája és fajtája van az emberi kapcsolatoknak. Minden egyes kapcsolat különböző, nincs két egyforma. Nem ugyanaz a kapcsolat az édesanyámmal, mint a legjobb barátnőmmel vagy a csoporttársammal. Ami mégis közös bennük az a kommunikáció. 

Semmi nem lesz soha többé olyan, mint azelőtt

2020. április. 06. Hangoskodó

Semmi nem lesz soha többé olyan, mint azelőtt Tóth Fanni – televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam "Feladatinterjú anyával" A covid-19 vírus okozta járvány megváltoztatta az életünket. Tanácstalanok, időnként elkeseredettek vagyunk, hiszen bezártak az iskolák és a legtöbb munkahely is home office-ba küldi a dolgozóit. A Kodolányi János Egyetem - hasonlóan a többi felsőoktatási intézményhez – átállt a távoktatási módszerre. Tanulunk most is, de nem találkozhatunk egymással, az egyetemista lét ezzel végképp átalakult.  Ez az interjú is a médiafeladatok része, úgy választhattunk beszélgetőtársat a járvány témájában, hogy lehetőleg ne kelljen elmennünk otthonról. Én édesanyámnak tettem fel a kérdéseimet.  Édesanyám, Wynnik Erika szerint a járványt követően soha, semmi sem lesz többé olyan, mint azelőtt.

Digitális költségeink és a lakásrezsi

2020. március. 04. Hangoskodó

Digitális költségeink és a lakásrezsi Lóránt Gergő – kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Gyorsan összejön a többezres számla Megnéztem a neten mit jelent a rezsiköltség kifejezés, íme: rendszeres költség, amelyet egy család vagy egyedül élő személy kiad a havonta ismétlődő számláira, költségeire. Nézzük, mit jelent a digitális rezsi, amely mára ugyancsak beépült az életünkbe, észrevétlen vált hétköznapivá. Olyan költségről van szó, amely néhány évtizeddel ezelőtt nem is létezett. Az internet már nem csak otthon és a munkahelyeken nélkülözhetetlen szolgáltatás, hanem velünk van a nap huszonnégy órájában. Használjuk az utcán, a metrón, a villamoson, valójában mindenhol. Nem vagyunk kötve se tévékészülékhez, se rádióhoz, se asztali számítógéphez. Ehhez pedig a korszellemnek megfelelően egy vadonatúj ipar szolgál minket.

Kocsma kvíz Székesfehérváron

2020. február. 28. Hangoskodó

Kocsma kvíz Székesfehérváron Lantos Eszter - televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam Vetélkedtek, buliztak és felültek az óriáskerékre   Idén is megrendezték Székesfehérváron a Kocsma kvízt, amit a Hallgatói Tanács rendezett meg. Ehhez a városi szervezethez három fehérvári felsőoktatási intézmény tartozik: a Kodolányi János Egyetem, a Corvinus Egyetem fehérvári campusa és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. Az idei eseményen részt vett néhány hallgató a veszprémi Pannon Egyetemről is.

In memoriam Csukás István

2020. február. 24. Hangoskodó

In memoriam Csukás István Tóth Fanni – televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam Te is ismered, mesélt nekünk Hogy kicsoda Csukás István? Biztos ismered, ő hol ilyen, hol olyan… a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, író, a legnagyobb magyar mesélő és gyermekkorunk egyik legmeghatározóbb alakja. Belefacsarodik a szívem, amikor belegondolok, hogy a mai napon nem csak ő távozott el, hanem vele együtt gyermekkorom egy darabkája is. 

Fókuszban

2020. február. 13. Hangoskodó

Fókuszban Sóty Réka - televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam Fontos a befogadó, családias közösség Hazaértem. Ez az egy szó az, amivel a leginkább, a legőszintébben el tudom mondani, hogy itt, a Fókuszban olyan dolgozni, mintha egy hosszú utazásból hazaértem volna. Már öt-hat éves korom óta ez a célom, a szenvedélyem, és azóta mindennap küzdök a jövőbeli karrieremért. Hatalmas előrelépés és lehetőség volt, hogy alig tizenkilenc évesen elkezdhettem az RTL Klubnál dolgozni. 

Finisben az egyetemi felvételi időszak

2020. február. 10. Hangoskodó

Finisben az egyetemi felvételi időszak Schuller Vivien - Vasvári Pál Gimnázium, Székesfehérvár "...úgy éreztem, hogy hazatértem" Kissé kétségbeesetten érkeztem a Kodolányi nyílt napjára február 8-án. A felvételi időszak utolsó hetében még nem döntöttem el, hova jelentkezzek, s mivel a Kodolányi János Egyetemet sokan ajánlották, úgy határoztam, megnézem, mit ajánlanak a jelentkezőknek. Izgatottan léptem az épületbe, ahol a földszinten felsőbb éves hallgatók fogadtak és kedvesen eligazítottak. 

Nyílt nap előtt és után

2020. január. 28. Hangoskodó

Nyílt nap előtt és után Gáti Anna Bianka -   SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium, közművelődési és közönségkapcsolati szak Lelkes kodolányisok bátorítják a leendő gólyákat Az Educatio Kiállítás nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy elmentem a Kodolányi János Egyetem /KJE/ januári nyílt napjára. Nem ez az első alkalom, hogy igyekszem tájékozódni, voltaképpen rutinos továbbtanulóként érkeztem a Frangepán utcába. A  XVIII. kerületi Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnáziumban érettségiztem, jelenleg Budára járok OKJ-s képzésre a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnáziumba, ahol közművelődési és közönségkapcsolati szakon tanulok. Most fogok végezni májusban. 

Klímavédelem és közösségi média

2020. január. 21. Hangoskodó

Klímavédelem és közösségi média  Sóty Réka - televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam Elég beszélni róla? Érdekel a klímavédelem kérdése, meggyőződésem, hogy napjainkban ez az emberiség egyik legégetőbb feladata. Sokat olvasok a témakörben, legutóbb pedig végeztem egy felmérést is. Készítettem egy kérdőívet, arra voltam kíváncsi, hogy mit gondolnak az emberek átlagosan a mostani klímahelyzetről. Az eredmény nem volt meglepő, de felmerülnek kérdések is. Például az, ha mindenki nagyjából azonos véleményen van, akkor miért tartunk ott, ahol most.

Ilyen volt a kodolányis nyílt nap

2020. január. 20. Hangoskodó

Ilyen volt a kodolányis nyílt nap Zetovics Márió - 12. osztály,    Bárdos László Gimnázium, Tatabánya „…volt bennük egyfajta „játékosság”     Milyen is volt a Kodolányis nyílt nap, merülhet fel bennünk a kérdés, annál is inkább, mert cikket is írhatunk minderről az egyetemi online újságba. Már aki szeretne élni a főszerkesztő által kínált lehetőséggel. Én igen, így született meg ez az írás.

Tizenkét alapszak a Kodolányin; mérnök-informatikus szak először

2020. január. 10. Hangoskodó

Tizenkét alapszak a Kodolányin; mérnök-informatikus szak először Lantos Eszter - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Educatio-KJE: piacképes szakok, minőségi oktatás, lehetőségek három helyszínen Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás két évtizede segíti a felsőoktatásba igyekvő fiatalokat a továbbtanulással és egyéb képzési lehetőségekkel kapcsolatos kérdésekben. A leendő egyetemisták számára január 9-11. között rendezték meg az idei, XX. Educatio-t a Hungexpo A csarnokában, ahol húszezer négyzetméteren mintegy kétszáz kiállító várta az érdeklődőket. A Kodolányi János Egyetem  BF07-es standján az intézmény oktatói és hallgatói csapata három napon keresztül tájékoztatta az ország minden részéből érkezett látogatókat, köztük a Kodolányi gimnázium szervezetten érkező, mintegy százhúsz végzős, illetve tizedikes diákját. Ők egyébként előtte az egyetemet látogatták meg.

„nincs olyan kommentátor, akit mindenki szeret”

2020. január. 08. Hangoskodó

Fekete István Ernő – kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Mérföldkövek és átlagos munkanapok Ujvári Máté neve a Forma 1-es közvetítések kapcsán vált ismertté, de mivel tíz évig focizott, először a futball állt hozzá a legközelebb. Az M4Sport profi futballistából lett kommentátora a szakmájáról, annak szépségeiről és nehézségeiről beszélt  a KV-nak. Először a kezdetekről kérdeztem.

Kodolányisok az Európai Parlamentben

2019. december. 09. Hangoskodó

Kodolányisok az Európai Parlamentben Cseh Adél – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Strasbourg életreszóló szakmai élmény A Kodolányi János Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatói is részt vettek Strasbourgban azon az Európai Parlament munkáját bemutató sajtószemináriumon, amelyet az  Európai Parlament  Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szervezett. A Lővei Andrea irányításával tevékenykedő Iroda ezúttal  tíz magyar média szakos egyetemista számára biztosította a szeminárium lehetőségét. Három hazai felsőoktatási intézmény küldhetett diákokat a többnapos programra, amelynek célja, hogy a fiatalok közvetlenül megismerhessék az Európai Parlament működését, a képviselők tevékenységét, illetve a plenáris ülések menetét. A KJE részéről Bíró Barnabás, Futó Boglárka és jómagam utazhattunk a Kodolányisok Világa /KV/ főszerkesztőjének, Virágh Ildikónak ajánlása alapján.

Rektori vélemény a projekthétről és a PIQ&Lead modellről

2019. december. 04. Hangoskodó

Rektori vélemény a projekthétről és a PIQ&Lead modellről Kustra Ádám – televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam "A gyakorlati tudás megszerzését célozzák meg a projektek" A Kodolányi János Egyetemen november közepén tartották meg az őszi szemeszter projekthetét. A tanórák nélküli héten a diákok különböző projektmunkákban vehettek részt, kiszakadva a tantermekből, önállóan és csoportokban kreatívkodhattak, alkothattak. A már hagyományosnak számító programsorozat szerves része annak a felsőoktatási modellnek, amelyet öt évvel ezelőtt vezettek be a felsőoktatási intézményben. Az Európai Innovációs Díjjal és Magyar Termék Nagydíjjal elismert PIQ&Lead modellről kérdeztem  Dr. Szabó Pétert, a KJE rektorát .

Fiatal filmrendező álmai itthon és külföldön

2019. november. 29. Hangoskodó

Fiatal filmrendező álmai itthon és külföldön   Králl Kevin – televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam "Egy film megcsinálása 652 stroke és 897 szívroham együttese” Ha indokolnom kellene, miért Markovics Z. Kristófot választottam interjúm alanyaként, a következőt mondanám: volt egyszer egy magyar fiatalember, aki mert nagyot álmodni.  Mivel szenvedéllyel űzi a fotózást és az operatőri munkákat is, azt gondolta, külföldön kezdi el karrierjét építeni. Kristóf jó példája annak az új filmes generációnak, akik az eddigi igencsak hosszú filmtörténelemből töltekezve mernek határozottan kiállni azért, hogy új álmokat szőjenek a filmvászonra.  

A "kommédiások" megörökítik az egyetemi eseményeket

2019. november. 25. Hangoskodó

A "kommédiások" megörökítik az egyetemi eseményeket Pelikán András - televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam   A harmadévesek időnként „főnökök” a projektekben A Kodolányi János Egyetemen hagyománnyá vált a tematikus hetek, projekthetek szervezése. A tanórák nélküli héten a hallgatók kipróbálhatják magukat számos projektben. A tanszékek különböző, érdekes programmal készülnek, s ezek dokumentálásra is kerülnek a kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatók közreműködésével.  Az ő egyik projektjük az, hogy megörökítsék az egyetemi eseményeket. Egy diák-médiabizottság alakult az idei projekthétre is, amelynek a harmadéves Gombás Ádám a vezetője. Őt kérdeztem a tapasztalatairól, feladatairól.

Térelemző, coach, közgazdász a projekthéten

2019. november. 24. Hangoskodó

Térelemző, coach, közgazdász a projekthéten Tóth Fanni – televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam Álomtabló és karrier Számos érdekes programon vehettek részt a kodolányis hallgatók a projekthét keretében. Juhász Ildikó Kíra is a meghívott előadók között volt; a coach-közgazdász „Karriertervezés” címmel tartott előadást A háromórás program félidejében az egyetem rádióstúdiójában készítettem interjút vele.

Mozgókép

2019. november. 19. Hangoskodó

Mozgókép Polczer Dominik - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Ragyog vagy csak halványan pislákol Stephen Kinget adaptálni eleve nem hálás feladat, hátha még annak a Ragyogásnak a folytatásáról beszélünk, amelynek Stanley Kubrick féle filmváltozatát a szerző utálja. Bár jogos kritika, hogy a cselekményben rengeteg változást eszközölt a legendás rendező, ezek azonban mind hozzájárultak ahhoz, hogy a horror- és általában a filmrajongók körében kultfilmmé váljon. Elég az olyan ikonikus elemeket említeni, mint az „Itt van Johnny!” jelenet, a sövény-labirintusos finálé, a vérrel teli lift és a Grady ikrek. Ezek egytől-egyig, Kubrick, nem pedig King fejéből pattantak ki. Ellenben hiába készült el King saját, könyvhű verziója minisorozatként, azt a közönség hamar elfelejtette. Kétségkívüli tény, hogy a kis költségvetésű, független horrorjairól ismert Mike Flanagantől egy korrekt, középszerű alkotás is bravúros teljesítményként könyvelhető el.

A gyakorlaté a főszerep

2019. november. 18. Hangoskodó

A gyakorlaté a főszerep Lóránt Gergő – kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Hagyomány a projekthét A Kodolányi János Egyetemen hagyománnyá vált, hogy minden szemeszterben projekthetet szerveznek. A jól előkészített programsorozat ideje alatt nincs oktatás, ugyanakkor a hallgatók számos előadáson vehetnek részt, és válogathatnak a tanszékek által kínált projektek közül. Butor Klára, az egyetem jól-léti kabinetvezetője főszervezőként évek óta tevékenyen részt vesz a különleges eseménysorozat lebonyolításában. Először arról kérdeztem, hogy mi is az a Jól-léti Kabinet.

Projekthét a Kodolányin

2019. november. 13. Hangoskodó

 Projekthét a Kodolányin Králl Kevin - televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam RÓKEREK LESZÜNK Igencsak mozgalmas „jövőhétre” készülhetünk, ugyanis a hétfőn kezdődő projekthéten programhegyek várják a kodolányisokat. Minden tanszék a maga szakmai területének megfelelően kínálja a lehetőségeket, a hallgatóknak pedig nincs más feladatuk, mint választani a legkülönbözőbb projektek közül és megvalósítani azokat.

Sportvilág

2019. november. 08. Hangoskodó

Sportvilág Biró Barnabás - kommunikáció és médiatrudomány szak, III. évfolyam Rangadók hétvégéje Mi a közös Münchenben, Manchesterben és Torinóban? A válasz egyszerű, mindhárom helyen labdarúgó rangadót rendeznek a hétvégén. Van, amelyik a bajnoki versengést is nagyban befolyásolhatja, valahol pedig egy edző sorsa is eldőlhet. Az biztosra vehető hogy egyik meccsen sem fogunk unatkozni.

Mozgókép

2019. október. 25. Hangoskodó

Mozgókép Polczer Dominik - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam Második helyen „A második lövés” A 2009-es első Zombieland bemutatása idején az akkor divatos „10 Year Challenge”  jelenséget felhasználva jelentették be a folytatást. Egy évtizednyi várakozás után ez a szándék beteljesült; megszületett a második rész. „A második lövés” biztosra próbált menni, ám az már bizonyos, hogy minden szempontból csak második marad. „A Zombieland: A második lövés” (Zombieland: Double Tap) október 17-től látható a hazai mozik műsorán.

Média és tematikus hét

2019. október. 22. Hangoskodó

Média és tematikus hét Kustra Ádám – televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam Hírek és sikerfilmek Fókuszban   Minden tanévben tartanak előadásokkal teli tematikus hetet a Kodolányi János Egyetemen. A különböző kötelező és szabadon választható programok során a hallgatók megismerkedhetnek a tanszékek által meghívott szaktekintélyekkel, akik nem csak előadásokat tartanak, hanem kötetlen beszélgetésekre is vállalkoznak.

A névadóra emlékeztek az egyetemen

2019. október. 17. Hangoskodó

A névadóra emlékeztek az egyetemen Bassi Dóra Edina - történelem szak, I. évfolyam Jaksa Daniéla - nemzetközi tanulmányok szak, I. évfolyam   Kodolányi János emlékkiállítás és konferencia Kodolányi János születésének 120. és halálának 50. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást és konferenciát a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kodolányi János 2019 Emlékbizottság és a Kodolányi János Egyetem.   Az ünnepélyes megnyitót az egyetem földszinti aulájában tartották meg, ahol Dr. Kovács László oktatási rektorhelyettes és Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató helyettese mondott köszöntőt. Ezt követően Praznovszky Mihály irodalomtörténész megnyitotta a „Visszapillantó tükör” című kiállítást. Az egész napos konferenciára Dr. Simándi Irén ezúttal is magával vitte történelem és nemzetközi tanulmányok szakos tanítványait.

Mozgókép

2019. október. 08. Hangoskodó

Mozgókép Polczer Dominik - kommunikáció és médiatudomány szak,  I. évfolyam Kidurrant Pennywise piros lufija A 2017-es AZ folytatását joggal előzte meg nagy várakozás: az első rész nem csak minden idők legnagyobb bevételt termelő horrorfilmje lett, de sokak szerint az egyik legjobb Stephen King adaptáció. A filmnek remek hangulata van, és ha horrorként nem is, drámaként és részben vígjátékként élvezhető. Folytatásként mindezt megspékelték egy bíztató szereplőgárdával A-listás sztárokból, ezért a castingosoknak óriási dicséret. Ezek után vegyük az első filmet, dobjunk ki mindent, amiért szeretni lehetett, tegyünk bele mindent, amiért pedig nem, és duzzasszuk fel a játékidejét csaknem három órásra, és már meg is kaptuk az AZ-2. fejezetet.

1975 óta: zene világnapja

2019. október. 01. Hangoskodó

1975 óta: zene világnapja Kustra Ádám – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam A nyelv, amit mindenki ért A zene univerzális nyelv. 1975 óta ünnepelik minden október elsején a zene világnapját Yehudi Menuhin hegedűművész ötlete alapján, akinek a célja a zene népszerűsítése és határokon átívelővé tétele volt. A világnap nem merült feledésbe az ötletgazda halálával; az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Iskolákban, óvodákban énekelnek a gyerekek, a közművelődési házakban koncerteket, hangszerbemutatókat szerveznek és az utcazene is fontos szerepet kap ezen a napon. 

Sportvilág

2019. szeptember. 27. Hangoskodó

Sportvilág Biró Barnabás - kommunikáció és médiatrudomány szak, III. évfolyam Izgalmas meccsek ebédhez, vacsorához Itt az ősz, rosszabbra fordul az időjárás, kevesebb a szabadtéri program. Szomorkodásra azonban nincs ok, ugyanis ezzel párhuzamosan elkezdődtek a sportbajnokságok,  amelyek izgalmas hétvégét kínálnak a sportrajongók számára ezúttal is . Jó ebédhez jó focit, vacsorához kézilabda is jöhet. Íme  szombat-vasárnapi menü.

Nem leányálom tanulni és dolgozni együtt

2019. május. 14. Hangoskodó

Nem leányálom tanulni és dolgozni együtt Kovács Annamária – kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam Tanulás ebédszünetben Milyen az egyetemi élet dolgozó emberként, hogyan egyeztethető össze a munka és a tanulás; ezekre a kérdésekre keresem a választ egy ideje. Az elmúlt három évben ugyanis a Kodolányi János Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakos, levelezős hallgatója voltam, és még vagyok néhány hétig. Huszonkét évesen döntöttem úgy, hogy szeretnék felsőoktatásban tanulni. Munkaadómmal sikerült megegyeznünk, és a kollégáim is támogattak, ami fontos, hiszen gyakran kellett helyettesíteniük. Voltaképpen nagy mázlim volt. Ám annyira úgy éreztem, hogy média szakon van a helyem, hogy ha mindez nem jön így össze, akkor munkahelyet váltok.

"Nem minden szabályozás cenzúra és nem minden cenzúra szabályozás”

2019. május. 03. Hangoskodó

"Nem minden szabályozás cenzúra és nem minden cenzúra szabályozás” Bagladi Barnabás - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Rendhagyó országházi látogatás, válságkommunikációs és média jogi workshopok A tanév második projekthete a május elsejei ünnep miatt most csak két napos volt, de a tanszék kihozta belőle a maximumot, és nem maradtunk programok nélkül.

Vonattal utaznak forgatni

2019. március. 11. Hangoskodó

Vonattal utaznak forgatni Kollár Vivien – Televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam PartyShakers a youtube-on Szabó Ádám a Kodolányi János Egyetem elsőéves, televíziós műsorkészítő szakos hallgatója, aki az egyetem mellett a szórakozóhelyeket is gyakran látogatja, ám nem csak szórakozás céljából. Elindított egy saját műsort a youtube-on, amelynek PartyShakers a címe. Ádámmal arról beszélgettem, miről szól a műsora, hogyan készül és mi a célja vele.

Producer a tanárnőnk

2019. március. 04. Hangoskodó

Producer a tanárnőnk Raffael Veronika - kommunikáció és médiatudomány szak III. évfolyam Máté Krisztina az üzleti X Faktorról Ebben a félévben FM308 néven indult egyetemi rádiónk "Dumáljuk meg!" című műsorában Máté Krisztina tanárnőt kérdeztem az RTL Klub új műsoráról, a "Cápák között"-ről, amelynek ő a producere. A rádióinterjú írott változata olvasható most a KV-n.

"Megtaláltam a szakot, ahol tanulni szeretnék"

2019. február. 15. Hangoskodó

"Megtaláltam a szakot, ahol tanulni szeretnék" Klicasz Petrosz, Zrínyi Miklós Gimnázium, 12.b Egy izgalmas látogatás   Akadnak, akik a felvételi időszak utolsó napjaira hagyják a jelentkezés benyújtását, és még ilyenkor is felmerülhetnek kétségek  a szakok, felsőoktatási intézmények sorrendjét illetően. Sokat segítenek a döntés meghozatalában az egyetemi nyílt napok, amelyek során betekintést nyerhetünk az egyetemi életbe, megismerhetjük az egyes szakok követelményeit, találkozhatunk a tanárokkal. Én a Kodolányi János Egyetem Budapesti Oktatási Központjának nyílt napját látogattam meg, hogy tájékozódjak, milyen szakok vannak és úgy általában, milyen az élet ezen az egyetemen.

Nyílt nap egy kaposvári középiskolás szemével

2019. február. 10. Hangoskodó

Nyílt nap egy kaposvári középiskolás szemével Hirt Dorina, 12.osztály - Kaposvár A Kodolányi János Egyetem családias légköre vonzó a leendő hallgatók számára   Nyílt napot tartottak a KJE Budapesti Oktatási Központjában szombaton, ahol tízórás kezdéssel először Dr. Kovács László rektorhelyettes, majd Bajusz Annamária HÖK-elnök mutatta be a felsőoktatási  intézmény lehetőségeit a negyedik emeleti nagyelőadóban. Tizenegy órától a szakbemutatókra került sor, ekkor a diákok érdeklődési körük szerint mehettek a kijelölt tantermekbe. Itt részletes betekintést nyerhettek a szakokon történő oktatásról, érdekességekről és nehézségekről, nem mellesleg pedig megismerkedhettek leendő tanáraikkal.

Rendező, forgatókönyvíró, operatőr és kodolányis tanár: Szekeres Csaba

2019. január. 28. Hangoskodó

Rendező, forgatókönyvíró, operatőr és kodolányis tanár: Szekeres Csaba Györffy Anikó - televíziós műsorkészítő, II. évfolyam Kodolányis hallgatókat is vár legújabb projektjéhez „Egy igazi filmesnél nem az a kérdés, hogy van-e pénz vagy nincs, hanem mik az eszközeid, és azokat használd ki úgy, ahogy tudod. A többi nem számít.”    Szekeres Csaba rendező, forgatókönyvíró és operatőr az elmúlt félévben tanított minket a Kodolányi János Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán. Mozgókép, illetve Dramaturgia és rendezés órákat tartott a másodéves televíziós- műsorkészítő szakosoknak, illetve feleségével, Gáspár Judittal a tematikus héten a némafilmes projektet vezették. Beszélgetésünk során filmjeiről, tapasztalatairól, illetve jelenlegi izgalmas munkáiról kérdeztem.

Harmadévesként a nyílt napon

2019. január. 24. Hangoskodó

Harmadévesként a nyílt napon Rakovács Regina - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam Ismerős arcok az Educatio kiállításról Az Educatio kiállításon megismert középiskolások közül is sokan látogattak el a január 19-én tartott nyílt napunkra. A nagyelőadóban Dr. Szabó Péter rektor köszöntötte a több száz érdeklődőt, majd előadásában részletesen bemutatta egyetemünket. Ezt követően a szakonkénti bemutatókon vehettek részt a középiskolások, amelyek során megismerkedhettek leendő tanáraikkal is.

Színház kodolányis szemmel

2018. december. 14. Hangoskodó

Színház kodolányis szemmel Cseh Adél - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Premierajándék   Sajátos megközelítésben állította színpadra Csányi Sándor a Thália Színházban a Premierajándék című darabot. Az előadás Oscar Wilde világhírű vígjátékát, a Lady Windermere legyezőjét dolgozza fel. A színdarab a próbafolyamatot vezeti le, többek között azt, miként zajlottak a próbák, hogyan ütemezték a felkészülést. 

Hallgatók a projekt hétről

2018. december. 05. Hangoskodó

Ferenczi Máté - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Némafilm, werkfilm, rádióműsor és szépírás A Kodolányi János Egyetem november utolsó hetében tartotta meg a hallgatók szerint "félve várt" projekt hetet. A tematikus héttel ellentétben a projekt héten a diákok különböző projektmunkákon vehettek részt, kiszakadva a tantermekből, önállóan és csoportokban kreatívkodhattak, alkothattak. A kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatók újságírás, rádió, werkfilm és némafilm projektekben mérhették össze felkészültségüket. Szaktársaimat kérdeztem a projekthéten szerzett élményeikről. 

Sportvilág

2018. november. 08. Hangoskodó

Sportvilág Horváth Ádám - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam   Hatalmas lehetőség előtt a MOL Vidi FC    Rég nem látott magyar siker született a 2018/19-es Európa Ligában. Csütörtök este a székesfehérvári focicsapat a görög PAOK csapatát fogadta  hazai pályán, a Groupama Arénában.  A mérkőzés első félideje kaput eltaláló lövés nélkül ért véget. A második félidőben a fehérváriak megrázták magukat, és az ötvenedik percben Milanov fejesével megszerezte a Vidi a vezetést. A PAOK próbálkozott, de minden támadást megakadályozott a magyar focicsapat.  A fehérváriak 1:0-ra nyerték a PAOK elleni El-visszavágót, így másodszorra is sikerült legyőzniük görög ellenfelüket.  Ezzel a győzelemmel hatalmas lehetőség kapuja előtt állnak a piros-kékek.

Beszélgetések ötvenhatról

2018. október. 23. Hangoskodó

Beszélgetések ötvenhatról Plézer Regina - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam „Ezt még az unokáink unokáinak is tudnia kell" Budapesten az egyetemisták egy része tüntetést szervezett október 23-án a Corvinuson való tandíj bevezetése ellen. 1956-ban a szovjet megszállás és a sztálinista terror megszüntetése ellen tiltakoztak a diákok.  Hatvankét évvel ezelőtt egy békés tüntetéssel kezdődött minden, ám akkor forradalomba és szabadságharcba torkollott az események sorozata.  Kezdetben úgy tűnt eredményes lehet a felkelés, de a szovjetek hadüzenet nélküli támadása mindent megváltoztatott. 1956. november 4-én, vasárnap, hajnali 4 óra 15 perckor a szovjet hadsereg általános támadást indított Budapest, a nagyobb magyar városok és a fontosabb katonai létesítmények ellen.  November 4-e, amikor az '56-os események áldozataira emlékezünk, 2013 óta hivatalosan is nemzeti gyásznap.  Kodolányis hallgatókkal beszélgettem az ’56-os eseményekről.

Orosházán is fontos a duális képzés

2018. október. 16. Hangoskodó

Madarász Adrienn - emberi erőforrások szak Gyárlátogatás a tematikus héten A Kodolányi János Egyetem Orosházi Oktatási Központjában is nagy hangsúlyt kap a gazdasági élet szereplőivel való együttműködés, ami elengedhetetlen a hallgatók gyakorlati képzése területén. Az orosházi Doherty Hungary Kft. és az Egyetem 2017-ben kötötte meg a duális képzéshez kapcsolódó együttműködési szerződést, s azóta egyre szorosabb kapcsolat. Az új tanév első  tematikus hete az egyetemisták számára számos új élményt és információt tartogatott, többek között az október 10-én megrendezésre kerülő gyárlátogatást.

Art Market Budapest a Millenárison

2018. október. 07. Hangoskodó

Art Market Budapest a Millenárison Bagladi Barnabás, Gombás Ádám - kommunikáció és médiatudomány szak II. évfolyam Kiderülhet, hogy megjósolható-e a siker Nyolcadik alkalommal rendezik meg az Art Market Budapestet a Millenárison. Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb kortárs képzőművészeti vásárán október 11-14. között huszonöt ország több mint ötszáz művésze mutatkozik be.

Parlamenti vizit

2018. október. 05. Hangoskodó

Márton József - Caplar Stefan Kezdetben zárt volt a parlamenti könyvtár az átlagolvasók számára A Parlamentbe látogattak el a kodolányis hallgatók Dr. Simándi Irén tanárnő vezetésével a közelmúltban. Dr. Simándi Irén fontosnak tartja, hogy tanítványaival megismertesse hazánk nemzeti és kulturális intézményeit, tanévről-tanévre megszervezi a látogatásokat, így például rendszeresen elmegy a hallgatókkal az Országos Széchenyi Könyvtárba és az Országos Levéltárba.

Huszonegyedik századi múzeumok és muzeológusok

2018. május. 21. Hangoskodó

Huszonegyedik századi múzeumok és muzeológusok Mákos Makszim - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Interaktív irány a múzeumokban A múzeumlátogatás az ismeretterjesztés, a rekreáció, s egyfajta felüdülés része az emberek számára, mondta  Nagy-Laczkó Balázs, muzeológus, a Békéscsabai Munkácsy Múzeum legfiatalabb munkatársa. Mivel közeleg a Múzeumok éjszakája, a múzeum látogatási szokásakról, múzeumok fontosságáról készítettem vele interjút.

Te is lehetsz festőművész csütörtökön

2018. május. 07. Hangoskodó

Te is lehetsz festőművész csütörtökön Nagy Cintia – I. évfolyam, kommunikáció és médiatudomány szak   Kodolányi nap kis kreatívKODOsággal   Az idei tavaszi szemeszterben is megrendezik főiskolánkon a Kodolányi napot május 10-én, amelyen számos érdekes programmal és előadással várják hallgatókat. Dr. Tarbay Gabriella tanárnő vezetésével a Kodolányi Art Gallery /KAG/ idén egy merőben más és izgalmas programot talált ki, amely kiváló alkalom lesz arra, hogy a főiskola hallgatói, de akár oktatói is kiélhetik művészi hajlamaikat és az elveszettnek hitt kreatív alkotói énjüket. Igen, festészetről lesz szó, ám ezúttal nem a kiállított művek szemlélésére, hanem aktív részvételre hívja a KAG az érdeklődőket.

Interkulturális értékek a tolerancia jegyében

2018. április. 27. Hangoskodó

Interkulturális értékek a tolerancia jegyében Kóródi Brigitta Csilla - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam Kultúrsokk nélkül a 21. században Az interkulturális kommunikáció volt a témája annak az angol nyelvű előadásnak, amelyet a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi hetének keretein belül rendeztek meg.   Elena Makarova:  Cultural Diversity and Interdisciplinarity of Education című előadását sokad magammal hallgattuk meg, utólag elmondhatom: kár lett volna kihagyni. Az előadó számos idegen országban járt már, ahol mindig is oktatóként tevékenykedett. Így az óra témája nemcsak, hogy jó választás volt, de hitelesre is sikeredett. 

Húsvéti ajándék

2018. március. 31. Hangoskodó

Húsvéti ajándék Sárossy  Petra - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam  „...hogy el ne hervadjanak” A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. A biblia szerint Jézus a pénteki keresztre feszítése után a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Egyházi és családi ünnep egyaránt, amely számos népszokást, hagyományt hordoz magával. Ide tartozik a böjt, a húsvéti tojásfestés, tojáskeresés, locsolkodás és a templomba menet. A húsvét hasonlóan a karácsonyhoz, a nagy, családi összejövetelek ideje, amikor is az ünnepi asztalra olyan jellegzetes ételek kerülnek, mint például a sonka, bárány, kalács, tojás vagy a torma.

Érkezik a Kodolányi Art Gallery következő kiállítása

2018. március. 26. Hangoskodó

Érkezik a Kodolányi Art Gallery következő kiállítása Vendrey Márta - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Metafizikai absztrakció Újabb kiállítással jelentkezik a Kodolányi Art Gallery/KAG/csapata: a megnyitó április 5-én ünnepélyes keretek között lesz a főiskola földszinti klubjában. A Dr. Tarbay Gabriella tanárnő által vezetett galériai csapat 2013. novembere óta minden szemeszterben különleges művészeti alkotásokkal gyönyörködteti a főiskola hallgatóit, tanárait és mindazokat, akik kíváncsiak a KAG-ra. A kiállítás anyagát ezúttal Halmi Zsolt debreceni művész festményei adják, az ünnepélyes megnyitón pedig többek között Dávid Attila Norbert ötvös iparművész és Petőcz András író, a Kodolányi főiskola egyik kedvelt tanára szerepel majd. 

Tavaszvárás és Szent Bálint

2018. február. 14. Hangoskodó

Tavaszvárás és Szent Bálint Kóródi Brigitta - kommunikáció és médiatudomány szak, III.évfolyam Valentin nap és amit tudni érdemes róla A Valentin napot ugye nem kell már senkinek sem bemutatnom. De talán akadhatnak olyanok is, akiknek újat tudok mondani. Egy biztos, ezen a napon sokan néznek meg egy-egy romantikus filmet, a szerelmesek igyekeznek együtt tölteni a szabad idejüket, és akármerre nézünk, mindenhol a piros szín dominál, többnyire szívecske formában. 

Felvételi előtt, nyílt nap után

2018. február. 11. Hangoskodó

Felvételi előtt, nyílt nap után Kovács Nóra: Kulcs a jövőhöz Az első pillantásom az iskolára tekintve félelemmel és egyben kíváncsisággal töltött el, hiszen bár még van időm a felvételiig, de egy új iskola láttán és a nyílt nap ismeretlen mozzanatai hatására sokakunknak rándul görcsbe a gyomra. Előtörnek a közelgő érettségihez, pontszámokhoz, várható költségekhez kapcsolódó aggodalmaskodások, negatív gondolatok. Belépve a főiskola Frangepán utcai épületbe azonban megnyugodtam. Éreztem, hogy jó helyen vagyok. 

Könyv a viszkisről

2017. december. 14. Hangoskodó

Battai Blanka – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam   „Ambrus Attilát mindig is bankrablónak tartottam” Ambrus Attila, bankrabló, akinek egy egész ország szurkolt a kilencvenes években. A „viszkis” ragadványnevet onnan kapta, hogy a rablások előtt a helyszínekhez közeli kocsmákban whiskyt ivott. 1993 és 1999 között harmincegy alkalommal indult akcióba, s máig is nagy kérdés, hogy miként válhatott népi hőssé. Gyuricza Péter újságíró és szerzőtársa, Kardos Ernő már 2000-ben könyvet írtak a különös történetről, majd az idén újabb kötetet adtak ki, ami számos új fejleményt mutat be a bankrabló történetéről. „A viszkis” címmel napvilágot látott kötetről Gyuricza Péterrel beszélgettem.

"…valamilyen kreatív képzést keresek a felsőoktatásban”

2017. december. 11. Hangoskodó

"…valamilyen kreatív képzést keresek a felsőoktatásban” Tárnyik Lili „...b oldog lennék, ha szeptemberben a Kodolányin folytathatnám"   Hogyan lehetséges, hogy némi ismerkedés, hosszabb-rövidebb tájékoztatások után önfeledten kamera előtt fejtettem ki a véleményem és egy igazi rádió stúdióban készítettem interjút úgy, hogy soha életemben nem csináltam még hasonlót? Nagyon egyszerű a válasz: részt vettem a Kodolányi János Főiskola nyílt napján. 

Tizenhat évesen már tévézett

2017. november. 14. Hangoskodó

Tizenhat évesen már tévézett Perényi Fruzsina - kommunikáció és médiatudomány szak,  I. évfolyam „Akit el lehet küldeni, az jobb is, ha elmegy” Máté Krisztina: egy név, amelyet egy ország ismer, egy arc, amit mindenki legalább egyszer életében látott. Mindenki ismeri, vagy azt hiszi, hogy ismeri. A tévézés mellett a tanítás a másik szenvedélye, lassan húsz éve annak, hogy a katedra is része az életének. Tanít a a Kodolányi János Főiskolán és a Színház-és Filmművészeti Egyetemen is. 

Fotókon a Kodolányi János Főiskola huszonöt éve

2017. október. 09. Hangoskodó

Fotókon a Kodolányi János Főiskola huszonöt éve Rothman Lilla –kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Huszonöt év, huszonöt tabló Huszonötödik alkalommal indult el az új tanév i dén szeptemberben  a Kodolányi János Főiskolán. Ez alkalomból nyílt meg a Budapesti Oktatási Központban ma a Kodolányi Art Gallery /KAG/kiállítása, amely ezt a negyedszázadot mutatja be fotók segítségével. A nagyszabású tárlatról a megnyitó előtt beszélgettem Dr. Tarbai Gabriellával, a KAG alapító vezetőjével és Kovátsai Gabriellával, a főiskola rendezvényszervezőjével. A főiskolai klub falain huszonöt tabló huszonöt év eseményeivel; érdekes időutazás. Először Kovácsai Gabriellát kérdeztem.

Turizmus, kultúrtörténet, történelem egy előadásban

2017. október. 03. Hangoskodó

Turizmus, kultúrtörténet, történelem egy előadásban Nagy Cintia - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam “Ágostok”,  akikről egy egész korszakot neveztek el “Ágostinak” A Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi szakosztálya, a Kodolányi János Főiskola /KJF/ és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézete közös rendezvény-sorozatának köszönhetően hétről hétre egészen november 7-ig részt vehetünk egy-egy érdekes előadáson a főiskola nagyelőadójában. Dr. Kundi Viktória a KJF docense szeptember 26-án tartott előadást “ Az Ágostok hatása napjaink turizmusára a Szász-Svájc térségében” címmel.

"... a Kodolányi jóval több, mint egy főiskola"

2017. augusztus. 02. Hangoskodó

"... a Kodolányi jóval több, mint egy főiskola" Perényi Fruzsina Három hét izgalom a pótfelvételi végéig A pótfelvételi forgatagában Kodolányi János Főiskola nyílt napot szervezett a leendő hallgatók számára. A fiatalok először Dr. Szabó Péter rektor előadásában ismerkedhettek meg az iskola alapításával, múltjával, tanítási elvével, partner kapcsolataival és az itt végzett hallgatók sikertörténeteivel. Mindezzel bemutatva, mennyire sikeresen tudják hasznosítani a tudást a hallgatók, hiszen az elméleti oktatás mellett kiemelt hangsúlyt helyeznek a gyakorlati képzésre, valamennyi szak esetében.

A fotós és az újságíró

2017. június. 01. Hangoskodó

A fotós és az újságíró Simon Viktória - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam „A jól sikerült fotó titka az, ha ránézünk a képre, magunk előtt látjuk a pillanatot ” Simon Péter fotográfus Budapesten él és alkot, hétről-hétre portfóliókat készít, emellett gyakran készít felvételeket különböző rendezvényeken is.  Mindemellett brand coondinatorként dolgozik egy ásványvízzel foglalkozó magyar cégnél, hiszen számára a fotózás amolyan melléktevékenység. Vagy talán nem is az, erről és sok másról beszélgettem vele.

Cél: az irodalmat összehozni a marketinggel

2017. május. 25. Hangoskodó

Cél: az irodalmat összehozni a marketinggel Vendrey Márta  – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Neoliro - irodalom és online marketing egy helyen Holcz Csaba kommunikáció és médiatudomány szakon tanul a Kodolányi főiskolán, most harmadéves. Jól tudja az íratlanszabályt, időben – másodévesként – elment gyakornoknak egy online-magazinhoz, hogy a diplomához megszerezze a gyakorlatot is. Talán ez segítette hozzá ahhoz, hogy létrehozza blogját, a Neolirot, amely szakmaiságával kiemelkedik a blogok rengetegéből. Erről és a főiskolán töltött éveiről kérdeztem.

Babérkoszorú-díj, József Attila-díj, Kodolányi Szépíró Műhely - Petőcz András

2017. május. 22. Hangoskodó

Babérkoszorú-díj, József Attila-díj, Kodolányi Szépíró Műhely - Petőcz András Rakovács Regina – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam „…ami a létezésemmel együtt jár, azt megírom…” Babérkoszorú-díj, József Attila-díj, Kodolányi, szépírói kurzus. Ezekkel a szavakkal lehet bemutatni Dr. Petőcz Andrást, aki közel negyven éve van jelen az irodalmi életben.Többmint negyven önálló kötet írója, költője. A Kodolányi János Főiskola tanára és a szépírói kurzus vezetője. Mozgalmas évnek ígérkezik számára az idei év is. Áprilisban mutatta be legújabb kötetét, Óbudai mágusképző címmel, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretein belül. Húsz évvel a József Attila-díj után 2017-ben Magyarország Babérkoszorúja-díjjal is kitüntették. 

Huszonöt éves lesz a Kodolányi

2017. május. 16. Hangoskodó

Huszonöt éves lesz a Kodolányi Hajdu Ráfis Luca – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Húszezer diploma, sikeres öregdiákok, egyetemi tervek Huszonöt éves lesz az idén szeptemberben a Kodolányi János Főiskola, hazánk egyik első magán felsőoktatási intézménye. Az alapítás körülményeiről, a sikertörténet főbb állomásairól Dr. Szabó Péter rektorral, az intézmény egyik alapítójával beszélgettem a Budapesti Oktatási Központ rádióstúdiójában. Először a legelső tanévről kérdeztem. 

Közösségi festés és a Kodolányi Art Gallery

2017. április. 25. Hangoskodó

Közösségi festés és a Kodolányi Art Gallery Vendrey Márta írása – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam KREATÍV VONAL, FESTETT GONDOLATOK A Kodolányi János Főiskola /KJF/ hetedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Hét programsorozatának nyitóeseményeként nyílt meg a Kodolányi Art Gallery /KAG/  legújabb kiállítása, a Festett gondolatok/Painted Ideas.  Dr. Tarbay Gabriellát, a KJF docensét, a KAG alapítótanárát kérdeztem a kezdetekről, a galéria fejlődéséről és az újonnan nyílt kiállításukról .

Az újságíró legyen tájékozott és kiváncsi

2017. április. 20. Hangoskodó

Rakovács Regina írása – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam A Vs.hu is az együttműködési partnerek között Újabb médiapartnerrel bővült a Kodolányi János Főiskola gyakorlati helyeinek száma, januártól a Vs.hu hírportállal kötött együttműködési megállapodást az intézmény.  Mindez lehetőséget teremt a kodolányis hallgatóknak, hogy valódi szerkesztőségben, éles körülmények között gyakorolhassák az újságírást. Ennek részleteiről kérdeztem többek között Makai Józsefet, a Vs.hu főszerkesztőjét, aki egyben a Kodolányi János főiskola tanára is.

Nyelvtanulás, kapcsolatépítés, tapasztalatgyűjtés

2017. április. 10. Hangoskodó

Nyelvtanulás, kapcsolatépítés, tapasztalatgyűjtés Hajdu-Ráfis Luca és Nick Bettina írása – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Az Erasmus növeli a diploma értékét Az Erasmus program az elmúlt harminc évben több mint két és fél millió egyetemi hallgató mobilitását segítette elő Európában. Egy külföldön töltött szemeszter nem csak a nyelvtanulás, valamint a kapcsolatépítés szempontjából értékes, hanem növeli a diploma értékét is. Minderről Major Ágnessel, a Kodolányi János Főiskola nemzetközi programkoordinátorával beszélgettünk.

"A műfordítógép maga az ember"

2017. április. 05. Hangoskodó

"A műfordítógép maga az ember" Faragó Bence írása - történelem szak, II.évfolyam A Petőfi Irodalmi Múzeumban jártunk A Petőfi Irodalmi Múzeumba /PIM/ látogattak el a KJF másodéves nemzetközi tanulmányok és történelem, valamint harmadéves történelem szakos hallgatói Dr. Simándi Irén, történész, egyetemi tanár vezetésével. A május végéig látogatható A MŰFORDÍTÓGÉP időszaki kiállítás bemutatja a műfordítót, mint művészt, mint alkotó embert, mint mestert. A műfordítógép maga az ember a mű mögött. A kiállítás segítségével megismerhetjük azokat a körülményeket, eszközöket, módszereket, amelyek a fordítások létrejöttét szolgálják.

Nemzetközi Hét a Kodolányin

2017. április. 04. Hangoskodó

Nemzetközi Hét a Kodolányin Rakovács Regina és Kovács Nikolett írása – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Erasmus, oktatói mobilitás, előadások angolul Mára már hagyománynak számít a Kodolányi János Főiskolán a Nemzetközi Hét megszervezése. Idén április 3-án a Kodolányi Art Gallery kiállítás megnyitójával kezdődtek el a programok, majd az elkövetkezendő napokon a KJF partnerintézményeiből érkezett tanárok előadásait hallgathatják meg az érdeklődők, köztük a kodolányis hallgatók. Major Ágnest, a KJF Nemzetközi Központjának  programkoordinátorát az idei rendezvényről faggattuk.

Programok, rendezvényszervezési feladatok a KJF-en

2017. március. 28. Hangoskodó

Programok, rendezvényszervezési feladatok a KJF-en Vincze Flóra Ágnes írása - kommunikáció és médiatudomány szak, I.évfolyam „…fesztivál jellegű napot szeretnénk tartani a tanév végén” Sok időt kell áldozni különböző rendezvények szervezésére és lebonyolítására. A háttérben sokan dolgoznak azon, hogy egy-egy program jól sikerüljön, sokak számára vonzó legyen. A külső szemlélők, a programok résztvevői  csak a munkafolyamat végét látják, számukra természetesnek kell lennie annak, hogy  tartalmas, jól megszervezett eseményeken vehetnek részt.   Butor Klára a Kodolányi János Főiskola tanárát arról kérdeztem,  hogyan is néznek ki a szervezési folyamatok a főiskola falain belül.

Zabos Regina saját szerzeményeket is énekel

2017. március. 08. Hangoskodó

Zabos Regina saját szerzeményeket is énekel Vincze Flóra Ágnes írása - kommunikáció és médiatudomány szak, I.évfolyam „…érdekelt a jazz világa, ezért is jelentkeztem a Kodolányira”   Zabos Regina neve jól cseng a hazai zenei világban, hiszen a vajdasági Csantavérről származó, huszonegy éves énekesnő fellépései egyre gyakoribbak. Még húsz éves sem volt, amikor 2015-ben egy országosan meghirdetett tehetségkutató versenyen elnyerte a Fehérvár Hangja rangos címet.  A Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének jazzének szakos hallgatójával legutóbb a Dal 2017 című televíziós műsorban találkozhattunk, a kodolányisok nagy örömére pedig a főiskolai rendezvények rendszeres szereplője is. Hogyan indult el az előadóművészi pályán, hogyan érzi magát a színpadon, többek között erre kerestem a választ az alábbi interjúban.  

Jó a gyakorlati képzés is

2017. február. 15. Hangoskodó

Jó a gyakorlati képzés is Rakovács Regina írása - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam „ Kilencedikes koromban beleszerelmesedtem a kommunikációs szakba”   A pályaválasztás és a továbbtanulás gyakran állítja nehéz döntés elé a fiatalokat. Nem egyszerű összeegyeztetni az álmokat a tanulmányi eredményekkel, az anyagi lehetőségekkel. Kovács Nikolettnek, a Kodolányi János Főiskola elsőéves, kommunikáció és médiatudomány hallgatójának sikerült ez, megtalálta a számára legvonzóbb pályát, főiskolai szakot. A vele készíthett interjúban Niki többek között a főiskolai életről is beszél.    Kovács Nikolett megtalálta álmai pályáját

Képek hiteles forrásból

2017. január. 04. Hangoskodó

Képek hiteles forrásból Balogh-Vadász Barnabás - Kodolányi János Középiskola és Kollégium, 9.évf. Példaképek lehetnek a hős, pesti srácok „1956: A szabadság narratívái” című tudományos emlékkonferencián vettem részt az ősz folyamán. A mi korosztályunknak, akiknek még a szülei sem éltek 1956-ban, nagyon fontos, hogy hiteles és neves történészek által tartott előadásokból is képet kaphassunk az akkori eseményekről, akik saját tapasztalataikat is megoszthatják a hallgatósággal. 

KJF+Magyar Földrajzi Társaság+Halász Levente

2016. december. 13. Hangoskodó

 KJF+Magyar Földrajzi Társaság+Halász Levente Erdős Áron – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évf. „Szeretek elutazni két-három hétre, de szeretek hazaérkezni is utána” A Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszékének és a Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztályának egyik őszi előadásán Halász Levente utaztatta el gondolatban a hallgatóságot egy különleges  világba „Az üzbég kereskedővárosoktól az Aral-tó katasztrófájáig” című előadása keretében. Ennek kapcsán beszélgettem vele.

Elnökválasztásról a KJF és az ICRP szervezésében

2016. december. 09. Hangoskodó

Elnökválasztásról a KJF és az ICRP szervezésében Kóródi Brigitta - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Hillary több szavazatot kapott, Trump nyerte a választást Mára eldőlt, hogy Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok soron következő elnöke, ám az ezt megelőző időszakot a latolgatás jellemezte világszerte. A Kodolányi János Főiskola is csatlakozott a latolgatók népes táborához, ennek jegyében szervezett kerekasztal beszélgetést a KJF Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszéke és az Institute for Cultural Relations Policy az amerikai elnökválasztás estéjén Káncz Csaba, a Privátbankár külpolitikai szakértője és Kiszelly Zoltán politológus, főiskolai docens részvételével. A program különlegessége volt, hogy a beszélgetést Kovács Debóra harmadéves nemzetközi tanulmányok, illetve másodéves kommunikáció és médiatudomány szakos hallgató vezette.

„Hajnalodik”, avagy mi is történt 1956-ban

2016. november. 29. Hangoskodó

„Hajnalodik”, avagy mi is történt 1956-ban Faragó Bence írása - történelem szak, II.évfolyam Tények, érzelmek, személyes sorsok, életutak emléktöredékei „Az idő lopakodik bennünk, mi meg zavartan gyanakszunk, vajon nem az emlékeink között lappang-e a jövő, s nem a jövő derít-e fényt az emlékeinkre.” /Mészöly Miklós/ A Balassi Intézetbe látogattak el a KJF másodéves nemzetközi tanulmányok és történelem szakos hallgatói Dr. Simándi Irén, történész, egyetemi tanár vezetésével a közelmúltban. A tanárnő által tervezett „Hajnalodik” című kiállítást tekintettük meg, ami  az 56-os forradalom 60. évfordulójának állít emléket.

Élsport és tanulás

2016. november. 20. Hangoskodó

Élsport és tanulás Halász Adrienn - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Argyelán Csilla napi nyolc óra edzés mellett tanul Argyelán Csilla a Kodolányi János Főiskola elsőéves, nemzetközi tanulmányok szakos hallgatója volt a vendége annak a beszélgetésnek, amelyet az őszi főiskolai sportnap keretében rendeztek meg. A többszörös magyar bajnok teniszezőt Virágh Ildikó, a KV főszerkesztője és Joó Eszter másodéves kommunikációs és médiatudomány szakos hallgató faggatta az élsport és a tanulás összeegyeztetésének nehézségeiről. 

MFT Turizmusföldrajzi Szakosztály, 5. előadás

2016. november. 17. Hangoskodó

MFT Turizmusföldrajzi Szakosztály, 5. előadás Boros Kitti írása - turizmus menedzsment MA szak, II. évfolyam Dr. Rátz Tamara: Vulkánok és óriásteknősök nyomában – Ecuador és a Galápagos-szigetek Vulkánok és óriásteknősök nyomában – Ecuador és a Galápagos-szigetek címmel tartott előadást Dr. Rátz Tamara tanszékvezető főiskolai tanár a KJF Budapesti Oktatási Központjában november 15-én. A Magyar Földrajzi Társaság (MFT) Turizmusföldrajzi Szakosztályának idei befejező programja izgalmas utazásra invitálta a hallgatóságot, amelynek során Földünk egyik legérdekesebbés legkülönlegesebb helyszíneivel ismerkedtünk meg. Az előadást a gyönyörű környezetben élő, ritka állatfajokról (madarakról, óriásteknősökről, fókákról) készült egyedi fotók tették még varázslatosabbá.

Nemzetközi Szalonban: Selda Cimen

2016. november. 14. Hangoskodó

Nemzetközi Szalonban: Selda Cimen Mayer Petra írása - nemzetközi tanulmányok III. évf., kommunikáció és médiatudomány szak, II. évf. Előadás Észak-Ciprusról  Különleges vendéget látogatott a Kodolányi János Főiskolára a nemzetközi tanulmányok és történelem tanszék szervezésében a közelmúltban. A Nemzetközi Szalon programsorozatának eseményén Selda Cimen, az Észak-ciprusi Török Köztársaság budapesti irodájának vezetője tartott előadást az Institute for Cultural Relations Policy /ICRP/ társrendezésében, az angol nyelvű „Diplomacy and Beyond” címmel.

Parlamenti könyvtárlátogatás

2016. november. 03. Hangoskodó

Parlamenti könyvtárlátogatás Faragó Bence írása - történelem szak, II.évfolyam Kezdetben zárt volt az átlagolvasók számára A Parlamenti Könyvtárba látogattak el a KJF első- és másodéves NETA és másodéves történelem szakos hallgatói Simándi Irén, a Kodolányi főiskola történelem szakos tanárának vezetésével október 24-én. Megérkezve a Parlamentbe először a Deák-terembe mentünk, ahol Kardos Helga, a könyvtár egyik szakreferense tartott rövid előadást. A könyvtár keltezését és a könyvtár gyűjteményét ismerhettük meg.

Berlin, a kultúrmetropolisz

2016. október. 26. Hangoskodó

Berlin, a kultúrmetropolisz Erdős Áron – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évf. "... olyan várost kell elképzelni, ami állandóan pulzál"  „Berlin, a kultúrmetropolisz” címmel tartott előadást Dr. Kundi Viktória a KJF Budapesti Oktatási Központjában. A Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztályának programján Berlin történelmi múltjába, értékeibe nyerhettünk betekintést. Dr. Kundi Viktóriával - aki 2005-ben turizmus szakon szerzett diplomát a KJF-en, majd 2009-ben tanárként tért vissza - a munkájáról beszélgettem.   

Veszélyes nyilvánosság

2016. október. 24. Hangoskodó

Veszélyes nyilvánosság Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Fotóalbum a világhálon  Egyre több országban kénytelenek a hatóságok felhívni a szülők figyelmét a felelősségteljes közösségi média használatára, mivel a gyermekek panaszai szerint szüleik túl sok olyan képet tesznek közzé, amelyek számukra kínosak és zavarba ejtőek lehetnek barátaik előtt. Egy osztrák családban annyira elfajultak a dolgok, hogy a szülőket beperelte tizennyolc éves lányuk. A kínos családi fotókkal való visszaélés nem csak a gyerek későbbi életét keserítheti meg, de számos komoly veszély forrása is lehet.

Élsport és tanulás

2016. október. 18. Hangoskodó

Élsport és tanulás Kóródi Brigitta - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Sportnapi interjú Nagy Artúrral Nagy Artúr a Kodolányi János Főiskola másodéves, nemzetközi tanulmányok MA szakos hallgatója volt a vendége annak a beszélgetésnek, amelyet a főiskolai sportnap keretében rendeztek meg. A thaibox magyar bajnokát Virágh Ildikó, a KV főszerkesztője és Joó Eszter másodéves kommunikációs és médiatudomány szakos hallgató faggatta az élsport és a tanulás összeegyeztetésérnek nehézségeiről. 

Gasztronómiai kalandozások Bécsben

2016. október. 10. Hangoskodó

Gasztronómiai kalandozások Bécsben Kóródi Brigitta - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Tányérhús és Sacher torta A „Gasztronómiai kalandozások Bécsben” című előadással indult a Kodolányi János Főiskola és a Magyar Földrajzi Társaság immár hagyományosnak számító közös előadássorozata a felsőoktatási intézmény budapesti oktatási központjában. Az előadó, Dr. Füreder Balázs, a főiskola docense számos gasztronómiával foglalkozó könyvet írt már, emellett saját gasztronómia blogot is vezet. Bécs - A császárváros sokszínű gasztronómiája című könyve idén jelent meg a Holnap kiadó gondozásában.

Hátizsákkal és félelmekkel Berlinben

2016. október. 06. Hangoskodó

Hátizsákkal és félelmekkel Berlinben Tőrös Teodóra – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam "Nem megúszni szeretnék egy utazást" Már az odaút sem volt zökkenőmentes, hiszen nem könnyű egy tizenhat éven alulival repülni, pláne nem szülők nélkül. Szülői meghatalmazások sora szükséges és egy nagy adag magabiztosság, hogy igen, gondját tudom viselni az öcsémnek. 

Sportvilág

2016. szeptember. 30. Hangoskodó

Sportvilág Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, II. évfolyam Labdarúgás - külföldön  Az európai labdarúgó ligák és a tengerentúli amerikai futball bajnokság rég látott izgalmakkal telik hétről hétre. Az évek óta középmezőnyben tanyázó klubok és az újonc meglepetéscsapatok felemelkedése lehetővé tette a legtöbb ligában, hogy minden hétre jusson akár több rangadó is, melyet kiemelhetnek az elemzők.

Népszerű volt a sportnap

2016. szeptember. 25. Hangoskodó

Népszerű volt a sportnap Kóródi Brigitta - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Vándorkupát kaptak az elsőévesek A szeptember 20-ai kodolányis Egyetemi Nemzetközi Sportnapon a vártnál több hallgató vett részt a szervezők szerint. Ez azt is jelenti, hogy a hallgatók részéről van igény az efféle eseményekre. Butor Klára testnevelés tanárnő sikeresnek tartja a rendezvényt.

Sportvilág

2016. szeptember. 23. Hangoskodó

Sportvilág   Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, II. évfolyam   Labdarúgás - külföldön és itthon   Németország (Bundesliga) A német Bundesliga ötödik fordulójának pénteki játéknapján a Freiburg látogat a Borussia Dortmund otthonába. A hazaiak mindkét eddigi mérkőzésüket ellentmondás nélkül, magabiztosan nyerték meg. Ennek köszönhetően kecsegtető plusz tízes gólátlagot tudnak felmutatni. ám ennek ellenére mégis csak a dobogó harmadik fokán állnak. Dortmundban most igazán fájó lehet az a két héttel ezelőtti blama az újonc Lipcse ellen. A vendégek nem túl nagy meglepetésre ott folytatták a bajnoki rajtot, ahol befejezték a hajrát tavasszal: két győzelem és két vereség után a tabella középső szekciójában tanyáznak négy meccsen öt gólt szerezve. Papíron a dortmundiak számítanak esélyesebbnek, de ne feledjük: ha valahol történhetnek a csodák, az a Bundesliga.

Képzésekről, Kodolányiról kazah szemmel

2016. szeptember. 19. Hangoskodó

Integration of higher education systems: internship for KazNU master students Al-Farabi Kazakh National University is the leading institution of the system of higher education of the Republic of Kazakhstan, which was the first to pass the state certification and which has justified its right to realize academic activity on all specialties and at all levels. Al-FarabiKazNU is the leader of the General rating of the universities of Kazakhstan. The University has an enormous educational, scientific, spiritually educational, innovative and production potential which is aimed to the training of specialists of the highest qualification, further integration into the global educational space, development of fundamental and applied research, their implementation into production.

Nemzetközi Sportnap a Kodolányin

2016. szeptember. 15. Hangoskodó

Nemzetközi Sportnap a Kodolányin Kóródi Brigitta - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Mindenki megtalálhatja a számára megfelelő sportot Nagyszabású sportnap lesz szeptember 20-án a Kodolányi János Főiskolán. A sportrendezvényeknek nagy hagyománya van a felsőoktatási intézményben, ám a mostani különlegesebb az eddigieknél, mivel a Nemzetközi Sportnap keretében szerveződnek a programok. A tanításmentes  sportnapot egy nagyon aktív európai sporthét előzi meg, aminek lezárása lesz a keddi rendezvény. 

De para, Rio 2016

2016. szeptember. 13. Hangoskodó

De para, Rio 2016 Erdős Áron - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Már a paralimpia se a régi Mivel magam is fogyatékossággal élek, azt hiszem, az emberek többségénél mélyebben érint, ami a 2016-os paralimpián, és főleg ami a paralimpia körül történik. A fogyatékossággal élők olimpiai versengése 1948 óta teremt lehetőséget arra, hogy sérült emberek tömegei kitűzendő és elérő célokat találjanak maguknak a sportban. Az pedig, hogy 1992 óta az olimpiával azonos helyszínen, mindössze három hét különbséggel rendezik meg versenyeiket, erre a rövid időre rájuk irányítja  a világ figyelmét, ami segít feldolgozni az egyébként talán feldolgozhatatlant. 

Vasárnapi időutazás

2016. augusztus. 16. Hangoskodó

Vasárnapi időutazás Balogh-Vadász Barnabás - Kodolányi János Középiskola és Kollégium, 9.évf. Bolhapiac és Tolnai Világlexikona Székesfehérváron a vasárnapi bolhapiacon értékes régiségre, könyvritkaságokra bukkanhatunk, ha van bennünk kellő elszántság és kalandvágy.  Különleges időutazás egy-egy bolhapiaci délelőtt; régi házakból, hagyatékokból származó tárgyak, könyvek mesélnek a múltról, a piac legeldugottabb részein várva arra, hogy újra egy könyvespolcon lehessenek, emberek olvashassák őket és gyönyörködhessenek bennük.  Itt bukkantam rá a Tolnai Új Világlexikonára, amelyet antikváriumok és régiségkereskedők mellett ilyen helyeken lehet fellelni.

Helytörténeti pályaművel nyert díjat a kiskodós

2016. július. 25. Hangoskodó

Helytörténeti pályaművel nyert díjat a kiskodós Balogh-Vadász Barnabás - Kodolányi János Középiskola és Kollégium, 9.évf. Aba története /A dolgozat első helyezést ért el a Fejér Megyei Diáknapok honismeret kategóriájában/ Abáról kevés helytörténeti munkát olvastam, azok is inkább lexikális adatokat tartalmaztak. Ezért ennél a dolgozatnál az volt a célom, hogy a beszélgetések során összegyűjtött történetekkel, sokkal személyesebb, és érdekesebb olvasmányt készítsek. 

Könyvhét - Kodolányi

2016. június. 15. Hangoskodó

Könyvhét - Kodolányi Pázmándi Anikó -  nemzetközi tanulmányok szak Négy mikrotörténet Koudela Pál új könyvében Idén nyolcvanhetedik alkalommal került megrendezésre az ünnepi könyvhét a Vörösmarty téren, mely abból az apropóból is különös figyelmet kapott részemről, hogy az engem tanító tanárok többségének frissen debütált könyvei is elérhetővé váltak és –igény esetén, – dedikált példányokkal térhettem haza.  A könyvhét programjai között szerepelnek felolvasások, zenés műsor, folyamatos akciókat biztosítanak, zsákbamacska csomagokban vehetünk vásárfiát és alig pár száz forintért is kaphatunk könyvet. Tanáraink igen termékeny hónapokat tudnak maguk mögött, hat Kodolányis tanárunk is jelentetett meg könyvet az idei félévben. 

Újabb hagyomány teremtődött a KJF-en

2016. május. 10. Hangoskodó

Újabb hagyomány teremtődött a KJF-en Szabó Klaudia - andragógia szak, II. évfolyam Egy bennfentes beszámolója a KoD-ró l Az első Kodolányi Délután – KoD - május 10-én indult útjára, hogy újabb hagyomány teremtődjék a Kodolányi főiskolán. A következő szemesztertől rendszeresen szeretnénk ezt a programot - vagy legalábbis bizonyos elemeit – megszervezni. Ha most lemaradtatok róla, olvassátok el beszámolómat, ha pedig ott voltatok és  észrevételetek, véleményetek van ezzel kapcsolatban, megköszönjük, ha megírjátok nekünk.

Esélyegyenlőség a digitális világban

2016. április. 24. Hangoskodó

Esélyegyenlőség a digitális világban Kóródi Brigitta - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Lányok és az informatika Az informatika még így a harmadik évezred elején is jobbára az erősebbik nem világa, a statisztikai adatok azt mutatják, hogy sokkal nagyobb számban választják a férfiak ezt a tudományt, illetve munkaterületet. Erre alapozva alakult meg az az egyesület  Budapesten, amelynek munkatársai segítséget nyújtanak  a fiatal lányoknak abban, hogy később magabiztosan mozogjanak az informatika világában. A nonprofit szervezet tanfolyamain a lányok először megismerkednek az alapvetőségekkel, majd gyakorlatot szerezhetnek a számítástechnika számos területén. A Skool koncepciója, hogy a náluk tanuló fiatalok kedvet kapjanak a technológiai irányban való továbbtanulásra és munkavállalásra. 

Prágai képeslap kocsmákkal, romantikával

2016. március. 21. Hangoskodó

Prágai képeslap kocsmákkal, romantikával Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Alátét a poháron, sörözés befejezve A festői szépségű Prága mindössze néhány óra utazás alatt elérhető Budapestről. A cseh fővárost évek óta – főleg tavasszal - tömegesen látogatják meg magyar turisták, akik a két ország pénzneme közötti kedvező árfolyamkülönbség miatt is szívesen választják úti célnak. Autóval alig több, mint öt óra utazással kell számolni, vonattal körülbelül hét óra az út, de naponta több menetrend szerinti járat is közlekedik már Budapest és Prága között. Leggyorsabban repülővel érhetjük el a cseh fővárost, azonban közvetlen járat hiányában négyszer-ötször annyit kell fizetnünk a három óra utazásért és egy átszállásért.

Sportvilág

2016. március. 17. Hangoskodó

Sportvilág Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, I. évfolyam Labdarúgás - külföld és itthon Németország (Bundesliga I.) A német első osztályú bajnokság 27. fordulóját – csak úgy, mint az előzőt – a Schalke (5.) nyitja meg, ezúttal azonban otthon fogadja a Borussia Mönchengladbach (4.) együttesét péntek este. A hazaiak egy héttel ezelőtt meglepően simán szenvedtek kétgólos vereséget a Dárdai Pál által vezetett Hertha otthonában, így hátrányuk négy pontra duzzadt a berlini gárdával szemben, továbbá egy helyet vissza is csúsztak a tabellán. Az élet pedig úgy hozta, hogy pénteki ellenfelük éppen a beelőző Gladbach, s miután mindössze egyetlen pont a hátrányuk, tökéletes alkalomnak ígérkezik a bajnokok ligája selejtezőt érő negyedik pozíció visszaszerzésére. A két együttes mérkőzései azonban nem a gólok sokaságáról szóltak eddig, hanem sokkal inkább a stabil védekezésről, valamint a taktikus és megfontolt játékról. A bajnoki tabellán igen sűrű a mezőny, így akár alakulhatnak úgy is a dolgok, hogy egyikük már csak a hetedik helyen kezdi meg a következő fordulót, így mindkét csapatnak égető szüksége van a győzelemre, ami élvezetesebbé teheti a találkozót.

Sportvilág

2016. március. 11. Hangoskodó

Sportvilág Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, I. évfolyam Labdarúgás, jégkorong - külföld és itthon   Németország (Bundesliga I.) Németországban a bajnokság 26. fordulóját rendezik, melynek nyitómérkőzésén a Dárdai Pál vezette Hertha Berlin fogadja a Schalke csapatát. A berlini gárda – bár egy héttel ezelőtt Hamburgban pont nélkül maradt – továbbra is a tabella harmadik helyén áll, és a vereség ellenére is kirobbanó formát mutat. A Schalke a negyedik pozícióból vág neki a hétvégének és lemaradása ellenfele mögött csupán egyetlen pont, ami jó eséllyel megadja a mérkőzés pikantériáját. Bár a Hertha jobb gólkülönbséget mutat (+7), mégis a gelsenkircheni alakulat mellett szólhat az a tény, hogy a két klub utolsó öt találkozóját egyetlen döntetlent kivéve rendre három pontot szereztek. Ezzel szemben viszont az eddigi fordulók alatt csupán egyetlen csapat távozott Berlinből győzelemmel (Borussia Mönchengladbach). 

Szabadegyetem hallgatói szemmel

2016. március. 10. Hangoskodó

Thu Hang Nguyen – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Nagyhatalmi politika és Magyarország a II. világháború után A Kodolányi Szabadegyetem öt előadásból álló sorozata Romsics Ignác Széchenyi-díjas magyar történész a „Nagyhatalmi politika és Magyarország a II. világháború után” című előadásával kezdődött meg Székesfehérváron. Romsics Ignác előadásában arról beszélt, hogyan rendeződött át az első világháború végére az országok közötti határvonal, és az hogyan alapozta meg a második világháborút. A történész többek között azt is elmondta, hogy Magyarország 1941 tavaszán és kora nyarán senkivel sem állt hadban, senkinek nem küldött és senkitől nem kapott hadüzenetet, valójában csak két hónappal később, 1941. június 26-án, a Szovjetunió elleni német támadást követően lépett be a háborúba.

Rádiózott a nyílt napon

2016. február. 03. Hangoskodó

Rádiózott a nyílt napon Perge Kitti  „Remélem jövőre a Kodolányi János Főiskola hallgatója lehetek” A legjobb döntés  volt, hogy január 30-án én is részt vettem a Kodolányi János Főiskola nyílt napján. Több nyílt napra is elmentem már, bízva abban, hogy a begyűjtött információk segítenek a döntésben, azonban bevallom, nem fűztem sok reményt a kodolányis programhoz sem. Teljesen el voltam foglalva a régen szőtt  más irányú kis álmaimmal, nem igazán izgatott más iskola. Aztán beültem egy terembe és minden megváltozott. Belegondoltam, hogy talán okkal ülök abban a teremben, de ez persze csak egy kósza gondolat volt az előadás kezdetéig.

Svédország, a gluténmentes mennyország

2016. január. 11. Hangoskodó

Svédország, a gluténmentes mennyország Mislovics Vivien – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Liszt nélkül a harmadik évezredben A fejlett társadalmakban, így Magyarországon is, a lakosság egy-két százalékánál van jelen a lisztérzékenység, vagyis minden ötvenedik embert érint. Ennek ellenére hiába élünk a 21. században, időnként inkább a 19. században érezheti magát az az ember, aki valamilyen gluténmentes étel vagy élelmiszer után kutat. Kétségkívül akadnak már Magyarországon is kifejezetten ételallergiásoknak szánt boltok, egy-két terméket néhány multinál is megtalálhatunk, de ettől messze nem oldódik meg az érintettek problémája. Hogy miről álmodunk mi, lisztérzékenyek? Arról, hogy ne kelljen lejárnunk a lábunkat a speciális termékekért, és például egy gyorsétteremben, ha véletlenül mégis találunk megfelelő ételt, ne kelljen a normál ár sokszorosát kifizetnünk. 

Válságban az európai identitás?

2015. december. 22. Hangoskodó

Válságban az európai identitás? Nagy Artúr - nemzetközi tanulmányok MA, I. évfolyam A KJF mesterszakosai a Magyarság Házában rendezett konferencián vettek részt „Isten veled, liberalizmus? Az európai identitás válsága” címmel rendeztek konferenciát a Magyarság Házában november 27-én. A konferencián a Kodolányi János Főiskola elsőéves nemzetközi tanulmányok mesterszakos hallgatói is részt vettek Dr. Vizi László rektorhelyettes irányításával.

Némettanárból szinkronszínész

2015. december. 14. Hangoskodó

Némettanárból szinkronszínész Erdős Áron – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évf. Kapácsy Miklós: Mindig extrémebb színjátszásra vágytam Kapácsy Miklós eredeti végzettsége szerint magyar-német szakos tanár, de sosem dolgozott a szakmájában. Szinkronszínészként többek között a „kutyadoki” Cesar Millan magyar hangja, arcát pedig számos magyar filmből ismerhetjük. 

Identitáskeresés a digitális világban

2015. december. 13. Hangoskodó

Identitáskeresés a digitális világban Györök Márk – kommunikácisó és médiatudomány szak, I. évf.   Jankó Judit: a feladatok fokozatosan találtak meg     Jankó Judit a Pécsi Tanárképző Főiskola pedagógiai-orosz szakán szerezte az első diplomáját, majd néhány év tanítást követően inkább a szociális, családi és gyermekvédelmi területeken kezdett el tevékenykedni. Erről kérdeztem először a Kodolányi János Főiskola tanárát.

Dokumentumfilmesként hívták a Ridikülbe

2015. december. 08. Hangoskodó

Dokumentumfilmesként hívták a Ridikülbe Kóródi Brigitta Csilla – kommunikáció és média tudomány szak, I. évfolyam Gáspár Judit szereti a szakmáját, ezért filmeket is forgat a témában   Szekeresné Gáspár Juditról, a Kodolányi János Főiskola beszédtechnika tanáráról köztudott, hogy a szociális gyógypedagógia életének egyik meghatározó eleme. De nem csak tanítással foglalkozik, hanem dokumentumfilmek készítésével is. Azt mondja, mivel szereti a szakmáját, a hivatását, ezért szeret filmeket forgatni ebben a témában. Egy televíziós műsor forgatásáról érkezett az interjúra, erről is megkérdeztem a beszélgetés végén, de a szakmával kezdtünk.

Huszonöt pályamű az idei Tudományos Diákköri Konferencián

2015. december. 03. Hangoskodó

Huszonöt pályamű az idei Tudományos Diákköri Konferencián Kárpáti Lóránt Máté – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évf. TDK-dolgozat a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásáról Kommunikáció és médiatudomány; egy szak, ahol tényleg az a három komponens fontos, hogy az ember jól kommunikáljon, legyen véleménye mindenről és törekedjen a folyamatos fejlődésre. Nos, Györök Márk első éves hallgató pont ilyen. Ha éppenséggel a szemem be lenne valamiért takarva, ha csak a hangját hallanám, akkor is meg lennék győződve arról, hogy rendkívül szorgalmas, hiszen az órákon az egyik legaktívabb, végtelenül nyitott diákról beszélünk. Az igyekezet pedig már önmagában tiszteletre méltó. Azonban tudom, hogy Márk látássérült, így még inkább felerősödik ez az érzés bennem. Beszélgetésünk apropója a Tudományos Diákköri Konferencia pályázatán elért második helyezése volt.

Teljesítettük a küldetésünket

2015. november. 28. Hangoskodó

Teljesítettük a küldetésünket Mayer Petra – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évf. A találkozás pillanatait nem lehet megrendezni, megismételni   A világ számos országában sikeres tévéműsornak számít a „Keresem a családom” című dokumentum műsor, van, ahol Long lost family, máshol Find my family címen fut. Adták többek között Németországban, Oroszországban, Izraelben és Ausztráliában is, tehát a minta adott volt a „női hármasnak”, akik a nyáron kezdték el a magyar verzió munkálatait. Lilu műsorvezetőként, Hadas Kriszta főszerkesztőként vesz részt a munkában, Máté Kriszta pedig a produceri teendőket látja el. Vele beszélgettem a műsorról.

Volt egyszer egy magyar rádió

2015. november. 25. Hangoskodó

Volt egyszer egy magyar rádió Ilyés Márk – történelem szak                                                                                 Történetek a 90 éves Magyar rádió életéből:1893-1957-ig /Dr. Simándi Irén történész, egyetemi tanár előadása alapján/ A telefonhírmondó első adására 1893. február 15-én került sor. Ez a telefonhírmondó tekinthető a Magyar hírmondó és Rádió Rt. jogi elődjének. Ezek a korai média szervezetek az Magyar Távirati Iroda (MTI) érdekeltségi körébe tartoztak, akárcsak a Magyar Rádió hivatalos hetilapja, a Rádióélet is. A 20. század elején és az I. világháború (1914-1918) idején még nem volt rádiószórás Magyarországon. A tényleges rádiózásra csak Trianon után öt évvel került sor.

A horvát nagykövet tartott előadást a KJF-en

2015. november. 23. Hangoskodó

A horvát nagykövet tartott előadást a KJF-en Bíró Norbert – nemzetközi tanulmányok MA,  I. évfolyam „Diplomacy & Beyond” a Nemzetközi Szalonban A KJF Nemzetközi Szalon rendezvénysorozat idén az Institute for Cultural Relations Policy társrendezésében az angol nyelvű „Diplomacy and Beyond” előadássorozattal folytatódik. Első vendégként Gordan Grlić Radman Horvátország magyarországi nagykövete látogatott el a Kodolányi János Főiskolára november 10-én. Az érdekes és izgalmas beszélgetést a nagykövettel Asli Yurtsever vezette.

Propaganda az első világháborúban

2015. november. 22. Hangoskodó

Propaganda az első világháborúban Márton Viktória - Abd El Fattah Evelin – nemzetközi tanulmányok szak, I. évfolyam Egy kiállítás, ami részletes képet ad a 20. század háborús propagandagépezetéről Ezúton szeretnénk figyelmetekbe ajánlani az Országos Széchényi Könyvtár egyik legújabb, „Propaganda az első világháborúban” című kiállítását, amely nemcsak történelem szakos hallgatóknak lehet érdekes, hanem mindenki számára, aki egy kicsit is fogékony a történelemre. 

A tér sokfélesége

2015. november. 19. Hangoskodó

A tér sokfélesége Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Az Ultravioláról, képzőművészetről és Baráth Bálintról Halmi-Horváth Istvánnal A Kodolányi Art Gallery és a Byart Galéria közös szervezésében nyílt meg november 4-én és december közepéig látogatható az Ultraviola című kiállítás, amelynek keretében egy hónapon keresztül Halmi Horváth- István festőművész és Baráth Bálint grafikusművész geometrikus absztrakt művei tekinthetőek meg a Kodolányi János Főiskolán. A főiskolai tárlat apropóján beszélgettem Halmi-Horváth Istvánnal.

Nemzetközi konferencia a Parlamentben

2015. november. 18. Hangoskodó

Nemzetközi konferencia a Parlamentben Turzó Alexandra - nemzetközi tanulmányok szak, III. évfolyam 25 éve szabadon Közép-Európában 2015-ben a rendszerváltozás 25. évfordulójára emlékezünk, így ez alkalomból került megrendezésre a 25 éve szabadon Közép-Európában című rendezvénysorozat  november 13-14. között a Parlamentben és a Kossuth Klubban. A Kodolányi János Főiskola nemzetközi tanulmányok és történelem szakos hallgatói Simon János professzor közreműködésével vehettek részt az eseményen. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt, a felkért előadók között pedig számos olyan névvel találkozhattunk, akinek nagy szerepe volt az elmúlt 25 év alakulásában. 

Mentori órán a KV

2015. november. 17. Hangoskodó

Mentori órán a KV Kovács Lajos Zsolt – nemzetközi tanulmányok,  III. évfolyam Betekintés az újságírásba Székesfehérváron a Kodolányi János Középiskola és Kollégiumban kezdtem el középiskolai tanulmányaimat, itt fertőzött meg a „kodós” érzés, ami miatt úgy döntöttem, hogy a Kodolányi János Főiskolán folytatom a tanulmányaimat. A történelem, a nyelvek, a nemzetközi kapcsolatok és a politika világát mindig érdekesnek tartottam, ezért jött az ötlet, hogy a nemzetközi tanulmányok szakot választom. Aki ezt a képzést választja, nagy valószínűséggel a nemzetközi kapcsolatok világában találja meg a helyét a diploma kézhezvételét követően.

Andragógus-délután, sikerrel

2015. november. 16. Hangoskodó

Andragógus-délután, sikerrel Geszterédi Ágnes - andragógia szak, I. évfolyam Scherer Péter is eljött Először került megrendezésre a Kodolányi János Főiskolán az andragógus szakdélután november 10-én, voltaképpen behelyettesítve a korábban szakestként szervezett programokat. A délután két órakor kezdődő eseményre szép számban eljöttek a hallgatók, és különböző előadásokkal igyekeztek bemutatni a szakma szépségeit, valamint segíteni egymást ismereteikkel, tapasztalataikkal. A hallgatói előadásokat vendégelőadók követték, akik számos példával igazolták az adragógusok munkájának szépségeit. A megnyitót Dr. Mócz Dóra tanszékvezető tartotta. 

Máté Krisztina a producere az új műsornak

2015. november. 09. Hangoskodó

Máté Krisztina a producere az új műsornak Halász Adrienn  - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Keresem a családom kedd estétől A tizennyolcadik  születésnapját ünneplő RTL Klub újabb műsorral kedveskedik a tévénézőknek:  Lilu vezetésével kedden este indul útnak a Keresem a családom című dokumentarista jellegű műsor. Máté Krisztina producerrel, a Kodolányi János Főiskola tanárával erről beszélgettem.

A Kodolányi Art Gallery és a Byart Galéria közös kiállításra készül

2015. október. 22. Hangoskodó

A Kodolányi Art Gallery és a Byart Galéria közös kiállításra készül Kóródi Brigitta Csilla - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Ultraviola Mint három éve minden szemeszterben, most is új  kiállítást  szervez  a  Kodolányi  Art  Gallery. A  már  meglévő  művészeti közösséghez  új  tagok  is  csatlakoztak,  így  újult  erővel  láttak  hozzá  a  következő  kiállítás  megtervezéséhez. Ezúttal  Baráth  Bálint  grafikusművész és  Halmi­-Horváth István  festőművész alkotásaiból rendeznek bemutatót.   A Kodolányi Art Gallery kezdő csapata három évvel ezelőtt állt össze, amikor három fiatal andragógus a szakmai  gyakorlatot követően arra  gondolt,  hogy  érdemes  lenne  gyakorlatban alkalmazni azokat az ismereteket, amelyeket elsajátítottak főiskolai tanulmányaik, illetve  a szakmai gyakorlataik során.   Sipos  Attila, KJF-en végzett andragógus,   illetve  két  abban a félévben végzős  hallgató,  Simkó  Gergely  és  Szlabey  Máté  ötletét Dr. Tarbay Gabriella tanárnő karolta fel akkor. 

Kár kihagyni az Erasmust

2015. október. 20. Hangoskodó

Kár kihagyni az Erasmust Mislovics Vivien – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Légy merész és tölts egy félévet kedvenc külföldi országodban! Egyre többet találkozunk az Erasmus ösztöndíjprogram nevével, a kérdés csak az, miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Egy külföldön töltött szemeszter nem csak életre szóló élményeket és barátságokat adhat a diákoknak, a diplomájuk értékét is növeli. Minderről Major Ágnessel, a Kodolányi János Főiskola nemzetközi programkoordinátorával beszélgettem.

Elstartolt a Kodolányi Szabadegyetem

2015. szeptember. 24. Hangoskodó

Elstartolt a Kodolányi Szabadegyetem Trafikant András – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam A magyar-horvát kapcsolatokról szólt Budapesten a szabadegyetem Tizedik alkalommal rendezik meg a szabadegyetemi előadássorozatot a Kodolányi János Főiskolán, s az eddigi gyakorlatnak megfelelően ebben a tanévben is a budapesti és a székesfehérvári kampuszon egyaránt vannak programok. A két helyszínen különböző előadásokat szerveznek, majd a következő szemeszterben felcserélődik program. 

Újra indult a szépíró műhely

2015. szeptember. 08. Hangoskodó

Újra indult a szépíró műhely Holcz Csaba írása - kommunikáció és médiatudomány szak, II. évf. „Egy jó novellának nem lehet csak úgy nekiesni az első ihlet után” Érzések kiengedése, önbizalom növelése, agytorna, fogalmazási képességek fejlesztése, a fantázia feltámasztása: ez mind eleme a Kodolányi Szépírói Műhelynek már az első órától kezdve. Minden félévben elindul Petőcz András,  József Attila-, Márai- és UNESCO-díjas író, főiskolai docens író kurzusa a Kodolányi János Főiskolán, amelyre kodolányisok és külsősök egyaránt jelentkezhetnek.

Gólyahíradó Csillebércről

2015. szeptember. 02. Hangoskodó

Gólyahíradó Csillebércről J ól sikerült az Origo hét - az elsőéves kommédiások első jelentkezése A Frangepán utcában, a főiskola falain belül zárult az augusztus 31 - szeptember 2. közötti gólyatáborral egybeszervezett 2. Origo hét.  Színes programokkal vártak minket, belekóstolhattunk a főiskolai életbe, ismerkedtünk, beiratkoztunk, önkéntes munkát végeztünk, önismereti tréningen és csapatfejlesztő tevékenységeken vettünk részt, de nem maradtak el a bulik sem. Kezdeti félelmeinket a mentorok, a szervezők és a felsőbb évesek hamar eloszlatták. 

Gyakornok voltam a KV-nál

2015. augusztus. 06. Hangoskodó

Gyakornok voltam a KV-nál Kodolányi középiskola után Kodolányi főiskola  Újra kodolányis lettem legalábbis a nyári vakáció idejére. Ám  most nem a Kodolányi középiskola padjait koptatom, hiszen  már egy éve túl vagyok az érettségin. A Kodolányi főiskola  KV hírportáljához „szegődtem” gyakornoknak, tekintve, hogy  kiadványszerkesztőnek tanulok. 

Szakmai program a PIQ & Lead™ jegyében

2015. június. 15. Hangoskodó

Szakmai program a PIQ & Lead™  jegyében Nagy Alexandra - nemzetközi tanulmányok szak, II. évfolyam Látogatás a Magyar Vöröskeresztnél A Kodolányi János Főiskola tavaly szeptemberben bevezetett PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modelljében jelentős szerepet kapnak azok a szakmai programok, amelyek segítik a hallgatók minőségi gyakorlati képzését, hozzájárulnak a piacképes tudás, ismeretek megszerzéséhez. A Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett kodolányis képzési modell keretében hallgatótársaimmal a Magyar Vöröskereszt székházában tettünk szakmai látogatást a közelmúltban. Házigazdaként Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt Fővárosi Szervezetének civil szakmai igazgató-helyettese fogadott bennünket és részletekbe menően bemutatta a szervezet hazai és nemzetközi tevékenységét. 

Kodolányi Műveltségi Vetélkedő

2015. május. 26. Hangoskodó

Kodolányi Műveltségi Vetélkedő Fülöp Adrienn Anett, Balogh Ildikó - Kodolányi János Középiskola és Kollégium, 12.A Középpontban a víz és a környezettudatos személetmód    A megyei szintű, természettudományos témájú vetélkedő harmadik alkalommal került megrendezésre a Kodolányi János Középiskolában Gőczéné Molnár Anikó tanárnő és Csillag László tanár úr szervezésében. A verseny középpontjában minden évben egy-egy aktuális tudományos kérdéskör áll, és a csapatoknak az ehhez kapcsolódó fizikai, kémiai, földrajzi, biológiai jártasságukat kell bizonyítaniuk. Bár a verseny elsősorban átfogó, természettudományos jellegű, a feladatok között városunkhoz kapcsolódó tudományos, történelmi, irodalmi, helytörténeti és művészeti feladványokat is találunk. 

Szakmai kirándulás Rómában

2015. május. 05. Hangoskodó

Szakmai kirándulás Rómában „…a gasztronómia megismerése fontos kötelességünk…” Dr. Kundi Viktória tanárnő szervezésében tanulmányi kirándulásra indulhatott a turizmus szakos hallgatók egy csoportja. Mivel egyikünk sem járt korábban az „örök városban”, óriási várakozással készültünk az utazásra. Öntevékeny körként a szállás és az utazás lefoglalását mi hallgatók végeztük, így közös munkával és közös döntéssel választottuk ki a kempinget, ahol megszálltunk négy napra. 

Megkóstoltuk az americano espressot is

2015. május. 04. Hangoskodó

Megkóstoltuk az americano espressot is Lehr Isabella írása – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Arabica és/vagy robusta – kávéfogyasztásról a „nagymestertől” Az idei KONA programok között szerepelt egy alap barista tanfolyam is, amelynek keretében megismerkedhettünk a kávéfogyasztás kultúrájának alapvetőségeivel. Ha eddig egyszerűen csak kedveltük a kávét, a kávékülönlegességeket, most számos érdekességgel, ismerettel is gazdagabbak lettünk. A KJF  barista termében ezúttal kávékóstolással egybekötött előadást hallhattunk Zsámbéki Ákostól, a kávévilág „nagymesterétől”, aki egyébként harmincöt országban taníthatja a kávéfőzés fortélyait.  

Kodolányisok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában

2015. április. 30. Hangoskodó

Kodolányisok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában Merényi Péter írása – történelem szak, II. évfolyam „…a tapasztalatszerzés elősegíti a hallgatók kutatásokban való részvételét.” A Magyar művelődéstörténet óra keretében, Lőrinczné Dr. Bencze Edit szervezésében és Dr. Simándi Irén vezetésével az elsőéves andragógus és a másod- és harmadéves történészhallgatók az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába látogattak el. A látogatás célja az volt, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek a második világháború után terrorral és diktatórikus módszerekkel – szovjet „segítséggel” – kiépített kommunista és az 1956-os forradalom utáni „Kádári” szocialista állam államvédelmi szerveinek működésébe és ezen szervezetek által létrehozott iratanyagokba. Fontos szempont továbbá, hogy a közművelődési intézményekkel és azok működésével történő megismerkedés, tapasztalatszerzés elősegíti a történelem és andragógia szakos hallgatók kutatásokban való részvételét.

Nemzetközi Hét - ünnepélyes nyitóprogram

2015. április. 14. Hangoskodó

 Nemzetközi Hét - ünnepélyes nyitóprogram Zsarnovszki Zsanett írása – andragógia szak, III. évfolyam Öt év alatt huszonhat országból száznyolcvanhat vendégoktató   Ünnepélyes nyitórendezvénnyel kezdődött el az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Hét a Kodolányi János Főiskola Budapest Oktatási Központjában hétfő este. A külföldi vendégelőadók és a főiskola vezető oktatói fogadással egybekötött kulturális programon vettek részt, amelynek keretében ismerkedhettek, beszélgethettek egymással.

It' s not a postcard, it' s Budapest

2015. április. 13. Hangoskodó

It' s not a postcard, it' s Budapest Illés Anett írása – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évf. PhotoBlog, avagy több szem, többet lát Erasmusos hallgatóival három évig szerkesztett fotóblogot Győrffy Orsolya, a Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék tanársegédje. A Kodolányi Art Gallery idei kiállítása ezekből a képekből válogat, és mutatja be Budapestet külföldiek nézőpontjából. Győrffy Orsival erről beszélgettem.

KAG ötödször

2015. április. 10. Hangoskodó

KAG ötödször Kis Nándor írása – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Érkezik az új Kodolányi Art Gallery kiállítás Immáron ötödik alkalommal szervez kiállítást a Kodolányi Art Gallery (KAG) csapata, ezúttal az V. nemzetközi hét keretein belül nyitják meg az újabb fotóbemutatót. Az előző tanévben nagy sikerrel zárult a Kodolányisok Világa című tárlat, ahol Virágh Ildikónak, a Kodolányisok Világa hírportál főszerkesztőjének fotóit tekinthették meg az érdeklődők. Idén újult erővel látott munkához a csapat, hogy ismét igényes rendezésben és méltó környezetben jelenhessenek meg az alkotások.

Tilos Rádió - szabad rádiózni

2015. március. 30. Hangoskodó

Tilos Rádió - szabad rádiózni Holcz Csaba írása - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évf. Tilosban jártunk   A mentori óra is része a Kodolányi János Főiskolán tavaly szeptemberben elindított PIQ&Lead TM felsőoktatási modellnek, amelynek során például látogatásokat teszünk különböző médiumok szerkesztőségébe. Legutóbbi látogatásunk során, március 25-én a Tilos Rádiót ismertük meg. 

Megújul a KAG

2015. március. 25. Hangoskodó

Megújul a KAG Bolfert Richárd írása - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Nem hétköznapi kiállításra készülnek A Kodolányi Art Gallery (KAG) új, modernebb irányt vett, amelyben nagyobb hangsúlyt kap az online megjelenés és az online látogatók felkutatása. A Kodolányi János Főiskola művészeti csoportja ebben a félévben változtatott, ráhangolódott az internetes médiumokra, emellett a következő kiállítás sem lesz hétköznapi.

Petőfi tévés arc és hang

2015. március. 23. Hangoskodó

Mislovics Vivien  írása – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Én vagyok itt – Jakab Csaba Elstartolt az M2 esti sávjában március 15-én az Y generációt megnyerni kívánó Petőfi TV.  Az adást az Én vagyok itt című kulturális magazinműsorral nyitották, amit esténként kilenctől fél tizenegyig láthatunk. 

Sikeres kodolányisok

2015. március. 16. Hangoskodó

Sikeres kodolányisok Illés Anett írása - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évf. Újabb kiállítás az egykori kodós galériájában Saját galériát vezet édesapjával az andragógia szakon végzett Szlabey Máté. A Ráday utcai családi galériában ezúttal Jancsik Károly képzőművész alkotásai várják a gyűjtőket, látogatókat. A csütörtöki ünnepségen a ma már sikeresnek mondható kodolányis magabiztosan köszöntötte az érdeklődőket majd Fábián László író nyitotta meg a tárlatot.

KAG, ByArt Galéria, Szlabey Máté

2014. december. 20. Hangoskodó

KAG,  ByArt Galéria, Szlabey Máté Holcz Csaba írása - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évf. Friss diplomásként galériát nyitott a kodolányis hallgató Andragógia szakon kapott diplomát Szlabey Máté a Kodolányi János Főiskolán az elmúlt tanév végén. Azok közé a szerencsés pályakezdők közé tartozik, akiknek az életében az iskolapadot azonnal felváltotta a munkahely, így a főiskolán frissen megszerzett tudást sikeresen kamatoztathatta az első pillanattól kezdve.

Segíthet a döntésben a nyílt nap

2014. december. 13. Hangoskodó

Segíthet a döntésben a nyílt nap Ivanovics Dalma írása - kommunikáció és médiatudománya szak, I. évf. Ízelítő a rádiós gyakorlatból Nyílt hetet és nyílt napot is tartott a Kodolányi János Főiskola a leendő hallgatók számára november 10-15. között, valamint december 12-én. Az órákra és a nyílt napi programokra minden évben szép számmal érkeznek azok a középiskolások, akik biztosra akarnak menni az egyetem, főiskola kiválasztásában.  Konkoly Csenge a tatai Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola tanulója a rádiós gyakorlati óránkba csöppent bele, így el is kaptam egy interjúra.

Valódi munka, siker - KAG

2014. december. 10. Hangoskodó

Valódi munka, siker - KAG Bolfert Richárd írása - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évf. Álljunk meg és összegezzünk! Virágh Ildikónak, a Kodolányisok Világa hírportál főszerkesztőjének fotóiból látható kiállítás a Kodolányi János Főiskolán. A főiskola művészeti csoportja, a Kodolányi Art Gallery /KAG/ immár a negyedik kiállítását szervezte meg, miután tavaly ősszel Dr. Tarbay Gabriella, a Kodolányi Art Gallery programjának művészeti vezetője útjára indította a különleges kezdeményezést. 

Imprint Partyról angolul és oroszul

2014. december. 07. Hangoskodó

Imprint Partyról angolul és oroszul Uedraogo Aminata Aisha/ Уэдраого Амината Айша The International Imprint Party Every year  Kodolanyi Janos University of Applied Sciences organizes various entertainment, cultural and sporting activities for   international students, of which the main purpose is to unite students of different nationalities together and to acquaint them with the history, culture and traditions of Hungarian people. Ежегодно Университет Прикладных Наук имени Яноша Кодолани организовывает различные развлекательные, культурные, спортивные мероприятия для своих иностранных студентов, целью которых является объединить студентов разных национальностей воедино, ознакомить их с историей, культурой, традицией венгерского народа.

Kalandok Bakutól New Yorkig

2014. december. 05. Hangoskodó

Kalandok Bakutól New Yorkig Nagy Alexandra – nemzetközi tanulmányok BA szak, II. évfolyam Tolmácsi munkája felkészülést jelentett a nagykövet diplomáciai karrierjére A KJF „Nemzetközi Szalon” vendége volt Dr. Nanovfszky György nyugalmazott nagykövet december 2-án. A közelmúltban új kötettel („NANO - Egy soknyelvű diplomata kalandjai öt kontinensen”) jelentkező diplomata izgalmas országokba és a külügyi szolgálat rejtett titkaiba is elkalauzolta hallgatóságát előadásán.

Lehetőségek a Karrier Irodában

2014. december. 03. Hangoskodó

Lehetőségek a Karrier Irodában Holcz Csaba írása – Kommunikáció és médiatudomány szak, I.évf. Álláskeresési technikákat, önéletrajzírást is tanulhatnak a hallgatók A Kodolányi János Főiskola az idei tanévben vezette be a PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modellt, amelynek meghatározó elemei a korszerű felsőoktatási módszerekből és elméletekből következnek. A PIQ&Lead része a mentori óra is, amelyen belül mi, főiskolai hallgatók megismerhetjük lehetőségeinket. A mentori óra keretében hallgattuk meg a főiskola Karrier Irodájának működéséről szóló előadást, de kíváncsiságom és diktafonom többre vágyott az elhangzottaknál.Ma már nem könnyű munkát találni és minden segítség jól jöhet. Kérdés, hogy miben segít a Karrier Iroda.

Viharfelhők a Selyemút felett

2014. november. 27. Hangoskodó

Raguczky Regina írása – nemzetközi tanulmányok szak, III. évf. Vendégünk volt Venczel István nagykövet Dr. Venczel István nyugalmazott nagykövet tartott előadást a Kodolányi János Főiskolán november 26-án. Az eseményen részt vett Molnár Jenő, a főiskola rektori tanácsadója, nyugalmazott követ, aki az előadás utáni vitát vezette.

Kodolányisok a BFL-ben

2014. november. 26. Hangoskodó

Kodolányisok a BFL-ben Merényi Péter írása – történelem szak, II. évfolyam „Széttépett esztendők” (1938-1944) – a Holokauszt budapesti megéléstörténete ” A Holokauszt Emlékév keretében a Budapest Főváros Levéltárában /BFL/ megrendezett „A Holokauszt Budapest társadalomtörténetében” című konferencián vettek részt a Kodolányi János Főiskola másodéves történészhallgatói november 18-án . A konferencia a Holokauszt Emlékév levéltári programsorozatának része volt. 

Eredetelmélet a Történeti Műhelyben

2014. november. 25. Hangoskodó

Bíró Norbert írása - történelem BA szak 3. évfolyam Indul a magyar Attila földjére Horváth Béla történelem tanár látogatott el november 20-án a Kodolányi János Főiskolára, hogy a több éve sikeresen futó Történeti Műhely rendezvényének keretében megismerkedjünk a magyarok egyik eredet elméletével. Mint közismert, a témában számos álláspont létezik, talán legismertebb a kettős honfoglalás elképzelése. 

Szimpla kávé vagy barista tanfolyam

2014. november. 18. Hangoskodó

Szimpla kávé vagy barista tanfolyam Bolfert Richárd írása - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Feketén, fehéren, a tejgőzölésnek is vannak praktikái Én így állok a kávéval. Sok fajtáját kóstoltam már az „espresso-tól” a bécsi kávén keresztül a „latte-ig”, de valahogy az aranyközépút maradt: a „cappuccino”. Szakmai körökben a „cappucino-t” az „espresso” és a tejkrém tökéletes házasságának tartják. Ismerőseim kávéimádónak könyveltek el az elmúlt évek alatt, mivel a találkozóimat mindig kávéházba szerveztem. 

Nyílt napos interjú a gyakorló stúdióban

2014. november. 17. Hangoskodó

Nyílt napos interjú a gyakorló stúdióban Holcz Csaba írása - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam Nikit is a rádiózás érdekli Nyílt hetet szerveztek a Kodolányi főiskolán az elmúlt héten, hogy a keresztféléves képzésekre jelentkezőknek lehetőségük nyíljon jobban megismerni az intézményt. A pályaválasztás előtt álló diákok november 10-15. között különböző programokon vehettek részt és órákat is látogathattak a hét folyamán.

Fotókiállítás lesz a Kodolányin

2014. november. 05. Hangoskodó

Fotókiállítás lesz a Kodolányin Illés Anett írása – Kommunikáció és médiatudomány szak I. évf. Negyedik kiállítását tervezi a Kodolányi Art Gallery Hagyományt teremtett a főiskolán az az andragógia szakos hallgatókból álló csapat, akik éppen egy évvel ezelőtt szervezték meg első kiállításukat a Kodolányi főiskolán. A Kodolányi Art Gallery immár a negyedik tárlatra készül, ez alkalommal Virágh Ildikó fotóit mutatják be.

KJF + Magyar Földrajzi Társaság

2014. október. 08. Hangoskodó

KJF + Magyar Földrajzi Társaság Selmeci Enikő Anita írása -  Turizmus menedzsment MA szak Képzeletbeli kiruccanás Mexikóba Mexikó… sokunknak az ország neve hallatán eszébe jutnak a hatalmas sombrerok, a különféle kaktuszok és nem utolsó sorban a tequila. De, hogy igazából mi mindent tartogat az emberek számára ez az amerikai kontinensen elhelyezkedő ország, arra Dr. Rátz Tamara "A piramis és a katedrális - utazás Mexikóban" című  előadása világított rá, amelyet a Magyar Földrajzi Társaság keretein belül rendeztek meg a Kodolányi János Főiskola budapesti intézményében. 

A mi sztárunk, rádiónk, lapunk

2014. október. 07. Hangoskodó

A mi sztárunk, rádiónk, lapunk Bolfert Richárd írása – kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam A Piq & Lead esete az elsőéves kommunikáció szakos hallgatók szakmai gyakorlatával Új év, új képzési modell, új szakmai gyakorlat. A Kodolányi János Főiskolán szeptemberben bevezetett PIQ & Lead képzési modell az elsőéves kommunikáció és médiatudomány alapszak hallgatói számára már az első órákon sok meglepetést tartogatott.  A legnagyobb változás a szakmai gyakorlatok rendjében tapasztalható, izgalmas, különleges feladatokat kaptunk.

Ahogyan a történelem szakos látja

2014. szeptember. 22. Hangoskodó

Ahogyan a történelem szakos látja Molnár Zoltán írása - történelem szak, III. évfolyam Egy háborúzó ország hátországának mindenapjai „Budapesti hétköznapok 1914 - A Nagy Háború hátországának életképei” címmel Budapest Főváros Levéltárában /BFL/ került megrendezésre az I.világháború centenáriumához kapcsolódó konferencia.  Mindezt Budapest Főváros Levéltára, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete, és Múzeuma, valamint a Legenda Közművelődési Egyesület együttműködésének köszönhetően sikerült megvalósítani.  

Aktív közösségi élet a cél

2014. szeptember. 01. Hangoskodó

Aktív közösségi élet a cél Szabó Bálint írása – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Interjú Kovács Péterrel, a KJF új HÖK elnökével. Petivel először akkor találkoztam amikor még táncoltam az Alba Regia Táncegyesületben. Ennek már jó pár éve, de azóta is jó barátok maradtunk. Aztán a közelmúltban eljutott hozzám a  hír, hogy ő lett a KJF Hallgatói Önkormányzatának új elnöke. Ekkor már sejtettem, hogy közeleg a nap, amikor a főszerkesztő kiadja a feladatot: "Ideje elbeszélgetned az új elnökkel!". 

Ha jazz, akkor Székesfehérvár

2014. július. 22. Hangoskodó

Ha jazz, akkor Székesfehérvár Szabó Bálint írása – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam Mits Gergő és Vörös Tamás együtt szervezik az Alba Regia Feszt és Jazzversenyt Több éves szünet után ismét megrendezésre kerül az Alba Regia Feszt, aminek egyik fő részét a Jazzfesztivál tehetségkutató verseny teszi ki. A különleges zenei eseményre augusztus 5-7-e között kerül sor Székesfehérváron.  Erről kérdeztem az egyik főszervezőt, Mits Gergőt, aki a Kodolányi János Főiskola művészeti tanszékének vezetője, a United basszusgitárosa is egyben.

Kodolányisok a PR Akadémián

2014. július. 14. Hangoskodó

Kodolányisok a PR Akadémián Merényi Zsuzsa írása – kommunikáció és médiatudomány szak, II.évf. Dr. Sós Péter János őrzi a a PR Akadémia  „Tudás fáját” Kiemelkedően nagy érdeklődés övezte a Magyar PR Szövetség által szervezett nyári PR Akadémiát, amelyet július 7-9. között tartottak Pécsett. A háromnapos rendezvényen huszonegy előadó – vezető magyar pr-szakemberek, köztük kodolányis oktatók - ismertették és elemezték a Public Relations legújabb trendjeit, tapasztalatait és kutatási eredményeit. Az Akadémia alkalmat teremtett arra is, hogy egyetemi-főiskolai hallgatók találkozhassanak iránymutató gyakorlati és elméleti szakemberekkel, így több kodolányis hallgató is részt vett a rendezvényen. 

Utazzatok a Szabadság Expresszel

2014. június. 23. Hangoskodó

Utazzatok a Szabadság Expresszel Biltsik Barbara írása - nemzetközi tanulmányok szak, III. évfolyam Rendszerváltás 25 – Express Your Freedom „Vegyél részt nemzetközi pályázatunkon, s utazz velünk két héten keresztül olyan események helyszíneire, melyek megváltoztatták Európát!” olvasható a Freedom Express  elnevezésű nemzetközi társadalmi és oktatási program felhívásában. A freedom express 2014. augusztus 29-e és szeptember 14-e között nyolc, 1989 előtt a keleti blokkhoz tartozó, városon megy keresztül, hogy egy rendhagyó történelmi utazás keretében felidézzék a demokratikus átmenet időszakát. A résztvevők jelképesen ismét ledönthetik  a berlini falat, átvághatják a vasfüggönyt vagy tárgyalóasztalhoz ülhetnek Varsóban.   

1920. június 4. - Versailles

2014. június. 04. Hangoskodó

1920. június 4. - Versailles Rajkort Miklós írása – nemzetközi tanulmányok szak, III. évf. Trianonra emlékezve 1914. július 28-án kitört a Nagy Háború, az I. világháború, amely német és osztrák-magyar sikerekkel kezdődött, a háború viszont másképpen alakult: mind Németország, mind pedig az Osztrák- Magyar- Monarchia elvérzett.  1918. november 3-án a Monarchia Padovában, november 11-én Magyarország Belgrádban fegyverszünetet írt alá, amely egyet jelenthetett: Magyarország elveszítette a háborút, amelyért komoly árat kellett fizetnie.

Szociális munka és a vadvízi evezés

2014. május. 17. Hangoskodó

Szociális munka és a vadvízi evezés Somfai Júlia írása – szociális munka szak, III. évfolyam Szociális munka, avagy az én Mount Everestem A szociális munka megítélése országonként változó, helyenként pozitívan, máshol negatívabban állnak hozzá. Hazánkban jó az irány, de még sokat kell tenni annak érdekében, hogy a szociális munka, a szociális munkások megítélése helyére kerüljön. A lehetőségek, a szakmai kihívások, a jobb anyagi elismerés miatt sok szociális munkás főiskolai hallgató tervezi, hogy a diploma kézhezvétele után külföldön próbál szerencsét. 

Szovátai diákszerzőt köszönthetünk

2014. május. 05. Hangoskodó

Szovátai diákszerzőt köszönthetünk Techeres Johanna írása – Szováta, Domokos Kázmér középiskola, X.D osztály Mese a pillangóról   Legyél akárhány éves, biztosan próbáltál már pillangót fogni, és többé-kevésbé sikerrel is jártál. Igen, de ha jobban belegondolsz, nem is olyan egyszerű.

A jövő árnyéka többféle is lehet

2014. április. 22. Hangoskodó

A jövő árnyéka többféle is lehet Kukorelli Noémi írása – nemzetközi tanulmányok MA, I. évfolyam „ A tegnap jelszava a növekedés, a jövő jelszava a biztonság ”    A Kodolányi János Főiskola a „Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság - Versenyképesség és társadalmi fejlődés" című, több mint két éves projektjét a TÁMOP 4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0069 pályázaton nyert közel 280 millió forintos forrásból valósítja meg.   

Aki lemaradt, bánhatja

2014. április. 17. Hangoskodó

Aki lemaradt, bánhatja Rajkort Miklós írása – nemzetközi tanulmányok szak, III. évf. A Kodolányisok Világa KáVé rovatában nyomon követhető az a kétnapos nemzetközi konferencia, amelyen részt vehettek a Kodolányi János Főiskola hallgatói is április 15-16-án. A "Nemzeti és etnikai konfliktusok a Kárpát-medencében a 19-20. században" című tudományos rendezvényen a főiskola tanárain kívül számos vendégelőadó - határon innen és túl- tartott érdekfeszítő előadást a térség egyik kulcsfontosságú kérdéséről: az etnikai konfliktusokról, és azok kialakulásáról a történelem folyamán.

Kihelyezett tanóra a levéltárban

2014. április. 03. Hangoskodó

Kihelyezett tanóra a levéltárban Pálinkás Adrienn írása – andragógia szak, III. évf. Kinyitották a „titkos” raktárakat, a látogatók elől elzárt szobákat is A közgyűjteményi menedzsment specializáció során számtalan múzeumban és rendezvényen fordultak meg csoportosan és egyénileg is a harmadéves hallgatók, de múlt héten egy igazán különleges és izgalmas programra hívta tanítványait Dr. Simándi Irén. 

Kardos professzor a KJF-en

2014. március. 31. Hangoskodó

Kardos professzor a KJF-en Rajkort Miklós írása – nemzetközi tanulmányok szak, III. évf. A Szent Korona-eszme története Dr. Kardos József, az ELTE BTK professzora „A Szent Korona-eszme és története” címmel tartott nagysikerű előadást a Kodolányi János Főiskolán  március 19-én.

Előadás a Szent Koronáról

2014. március. 27. Hangoskodó

Rajkort Miklós írása - nemzetközi tanulmányok szak, III. évf. A Szent Korona-eszme története Dr. Kardos József, az ELTE BTK professzora „A Szent Korona-eszme és története” címmel tartott nagysikerű előadást a Kodolányi János Főiskolán  március 19-én. A KJF Budapesti Oktatási Központ nagyelőadójában megtartott programra sokan eljöttek, a hallgatók érdeklődése egyaránt szólt Kardos professzor személyének és az előadás témájának.

Kodolányisok a Budavári Palotában

2014. március. 25. Hangoskodó

Kodolányisok a Budavári Palotában Merényi Péter írása - történelem szak, I. évfolyam Országos Széchényi Könyvtár – Nemzeti téka Az Országos Széchényi Könyvtár /OSZK/ gyűjti, feltárja és megőrzi a magyar nemzeti kultúra írott,nyomtatott, audiovizuális és elektronikus formában létrejött értékeit. Magyarország nemzeti könyvtára, a magyar könyv múzeuma nem kölcsönöz az állományából, olvasótermi használatban áll az olvasók rendelkezésére.

KARC-os este a Kodolányin

2014. március. 18. Hangoskodó

KARC-os este a Kodolányin Printz Nóra írása – kommunikáció és médiatudomány szak, II.évf. Kodolányi Art Cinema – az első vetítés Meg tudja-e hódítani egy Avatar Audrey Hepburnt?  Woody Allen hű társra lel Audrey Tautouban? Megszületik Jávor Pál és Walt Disney Hamupipőkéjének közös gyermeke? Ezekre a kérdésekre már mindenki tudja a választ, aki részt vett a KARC első vetítésén, ahol  a Final Cut volt  műsoron.

Portóban voltak a kodolányisok

2014. március. 17. Hangoskodó

Portóban voltak a kodolányisok Merényi Zsuzsa írása – kommunikáció és médiatudomány szak, II.évf. Interjú Dr. Bódi Zoltánnal   Évről-évre egyre többen jutnak ki a Kodolányi főiskoláról Erasmus program keretében a külföldi partnerintézmények valamelyikébe. A hallgatók nem csak egy szemeszterre vonatkozó programokra pályázhatnak, hiszen a KJF intenzív Erasmus programokban is részt vesz, amelyek szintén elérhetők az ambiciózus diákok számára.

100 éve borult lángba először a világ

2014. március. 03. Hangoskodó

100 éve borult lángba először a világ Molnár Zoltán írása - történelem szak, II. évfolyam Magyarország az I. Világháborúban Az idén száz éve annak, hogy kitört az első világháború, amelynek vége elhozta a történelmi Magyarország szétesését. Írásomban a háború legfontosabb eseményeit mutatom be.

Kodolányisok Kisvejkén

2014. február. 20. Hangoskodó

Kodolányisok Kisvejkén Varga Krisztina írása – szociális munka szak, III. évfolyam Kodolányisok látogatása a Máj sukar juma Tanodában A kisvejkei „Máj sukar Juma” /Egy szebb világ/ Tanoda 2009. november 1-jén kezdte meg működését. Eredetileg harminc halmozottan hátrányos helyzetű általános és középiskolás diák képzettségi szintjének növelése volt a céljuk, de később úgy döntöttek, hogy az alsó tagozatosok közül a negyedik osztályos érdeklődők is járhatnak a tanodába. 

Kodolányis hallgató Belgiumban

2014. február. 07. Hangoskodó

Kodolányis hallgató Belgiumban Portik Zsófia írása – szociális munka szak, III. évf. Akadálymentesen Brüsszelben Tíz évvel ezelőtt egy iskolai versenyen egy európai városról kellett írnom. Belgium fővárosát választottam, és írtam az Atomiumról, a királyi palotáról, a NATO-ról, az EU szerveiről. Most főiskolásként mindezt volt alkalmam élőben látni Kósa Ádám EP képviselő meghívásának köszönhetően.

Megérkeztek az Erasmus diákok

2014. január. 31. Hangoskodó

Megérkeztek az Erasmus diákok Merényi Zsuzsa írása – kommunikáció és médiatudomány szak, II.évf. Diákmentorok segítik a külföldi hallgatókat Több turnusban érkeznek a KJF-re a 2013/14 tanév második félévére jelentkezett külföldi Erasmus diákok. Az ötvenkilenc hallgató nagy része ezekben a napokban érkezett, de olyan is akad, aki majd csak a jövő héten jön.

Educatio után nyílt nap január 24-én

2014. január. 23. Hangoskodó

 Educatio után nyílt nap január 24-én Merényi Zsuzsa írása – kommunikáció és médiatudomány szak, II.évf. Kodolányi itt, Kodolányi ott, Kodolányi mindenhol Fontos és a jövőt meghatározó időszak a mostani a pályaválasztás előtt állók számára. Mindazoknak, akik szeptembertől felsőoktatási intézményben szeretnék folytatni tanulmányaikat - alapszakon, mesterszakon vagy felsőfokú szakképzés keretein belül -, február 15-ig kell eldönteni és rangsorolni, hogy melyik intézményt választják. 

Kazah kapcsolatok hallgatói szemmel

2013. december. 23. Hangoskodó

Kazah kapcsolatok hallgatói szemmel Marengo Alessandro írása – nemzetközi tanulmányok, III.évf., tanszéki demonstrátor Hogyan hasznosulhatnak a nemzetközi diákkapcsolatok A volt Szovjetunió utódállamai mindig is kutatási területeim középpontjában álltak. Emiatt is szívesen vettem részt a közelmúltban azon a rendezvényen, amelynek során Nurbakh Rustemov, Kazahsztán magyarországi nagykövete felkereste a Kodolányi János Főiskolát és előadást is tartott.   

A hallgató legyen ambiciózus

2013. december. 22. Hangoskodó

 A hallgató legyen ambiciózus Debreceni Dávid írása – kommunikáció és médiatudomány szak, I.évf. Interjú Dr. Szűts Zoltánnal, a Kodolányi János Főiskola tanárával   Sokat gondolkodtam azon, hogy érdemes lenne interjút készítenem egy főiskolai tanárral, hogy lássam, milyen különbségek vannak a tanítás és a befogadás terén a korábbi tanulmányi intézményeimhez képest. 

Szakest Székesfehérváron

2013. december. 12. Hangoskodó

Szakest Székesfehérváron Horváth Anna írása – III.évf. andragógia szak Együtt buliztak az andragógiások, turizmusosok és szociális munkások  A Kodolányi Szakest programsorozat első fehérvári rendezvényének a Kodolányi középiskola adott otthont szerdán, így ezen a főiskolai hallgatókon kívül a középiskolások is részt vehettek. 

Szabadegyetem: fény-város-kultúra

2013. december. 01. Hangoskodó

Szabadegyetem: fény-város-kultúra Szemők Mariann írása – kommunikáció szak, II. évf. „Hol van az a csillag az égen”? Nézz a szemembe, ha hozzád beszélek - azt tartjuk, a szem a lélek tükre, és neheztelünk, amikor a legjobb történeteink mesélése közben a hallgatóink nemhogy nem néznek a szemünkbe, hanem egyáltalán nem figyelnek ránk. Nem így történt N. Kovács Tímea a fény-város-kultúra témakörében tartott, érdekes szabadegyetemi előadásán. 

Félpanziótól a street foodig

2013. december. 01. Hangoskodó

Félpanziótól a street foodig Kelemen Adrienn írása – turizmus szak, III. évf. Gasztronómiai utazások a nagyvilágban Izgalmas utazásra hívta a hallgatóságot a Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztálya november közepén a KJF Budapesti Oktatási Központjába. Az idei utolsó előadáson Paór Anikó, a szigetmonostori Rosinante Stílusos Vidéki Szálloda és Étterem értékesítési vezetője várta az érdeklődőket. 

Erasmus-szal szakmai gyakorlaton

2013. november. 30. Hangoskodó

Erasmus-szal szakmai gyakorlaton Dombi Zsuzsanna írása - szociális munka szak, II. évfolyam Tapasztalatgyűjtés, nyelvtanulás, kapcsolatépítés A főiskola aulájában szép számmal összegyűltünk november  27-én, hogy érdekes előadásokat hallgassunk meg kodolányis hallgatóktól, akik nemrég tértek haza külföldről, ahol Erasmus szakmai gyakorlatukat töltötték.

QR - kódok, zsetonok, interaktivitás

2013. november. 19. Hangoskodó

QR - kódok, zsetonok, interaktivitás Somodi Bettina írása – andragógia szak, III.évf. Kodolányi Art Gallery  A Kodolányi Art Gallery kiállítása a KJF Budapesti Oktatási Központjában jelenleg is megtekinthető. Ez az újító szellemű kezdeményezés lelkes jelenlegi és régebbi diákok, valamint Dr. Tarbay Gabriella tanárnő sikeres együttműködésének bizonyítéka. 

Még mindig beszédtéma a szakest

2013. november. 16. Hangoskodó

Még mindig beszédtéma a szakest Printz Nóra írása – kommunikáció és médiatudomány szak, II.évf. Aula Szakest - nekünk és rólunk szól A KJF Budapesti Oktatási Központjának aulája kedden este megtelt hallgatókkal, tanárokkal, zenével és jó hangulattal. Ezúttal nem a büfé kihagyhatatlan akciója vonzotta oda az érdeklődőket, hanem főiskolánkon megkezdődött az Aula Szakest programsorozat. 

"Megtaláltam a helyem, az otthonom"

2013. november. 14. Hangoskodó

"Megtaláltam a helyem, az otthonom" Lengyel Zsófia Éva írása – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évf.   A szakest vendége voltam A KV-kérdésére, hogyan is éltem meg életem első szakestjét, csak hosszasan tudok válaszolni. Őszintén szólva, ezt a számomra meglepő és örömteli estét nehezemre esik szavakba önteni.

Prof. Simon és tanítványai Lakitelken

2013. november. 05. Hangoskodó

Prof. Simon és tanítványai Lakitelken Jungvirt Erika írása - nemzetközi tanulmányok, II. évf.  Fiatal Politológusok Találkozója kilencedszer A Lakitelek Népfőiskolán október 25-27 között került megrendezésre a IX. Fiatal Politológusok Találkozója (FiPoliT), „A démonizálás színterei” címmel. A kétnapos programot Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg, aki Lakitelek történetéről beszélt a hallgatóságnak. 

Erasmus-szal Németországban

2013. november. 03. Hangoskodó

Erasmus-szal Németországban Dombi Zsuzsanna írása - szociális munka szak, II. évfolyam Az elfogadó értékrend náluk természetes A németországi Straubingban töltöttem a szakmai gyakorlatomat ez év júliusától októberig. Májusban tudtam meg, hogy három vagy hathónapos időtartamú külföldi szakmai gyakorlatra nyílik lehetőségem, és ezalatt ösztöndíjat is kapok. 

Konferenciakötet és szakmai viták

2013. október. 12. Hangoskodó

Konferenciakötet és szakmai viták Marengo Alessandro írása – nemzetközi tanulmányok, III.évf., tanszéki demonstrátor Terítéken a modern gazdaság- és társadalompolitika eszmei háttere   „Gazdaság, társadalom, hivatásrendiség a 20. századi Európában” címmel rendeztek konferenciát a Kodolányi János Főiskolán október 11-én. 

Hivatásrendiség, szociális tanítások

2013. október. 10. Hangoskodó

Biltsik Barbara írása - nemzetközi tanulmányok szak, III. évf., tanszéki demonstrátor Nemzetközi konferencia a gazdasági-társadalmi reformelképzelésekről  

Az emberiség univerzális öröksége

2013. október. 09. Hangoskodó

Az emberiség univerzális öröksége Kelemen Adrienn írása – turizmus tanszék, III. évf. Világörökség-turizmus négy kontinensen Az emberiség univerzális öröksége nyomában címmel tartott előadást Dr. Rátz Tamara október 8-án a KJF Budapesti Oktatási Központjában. 

Messziről jött ember

2013. október. 07. Hangoskodó

Lengyel Zsófia Éva írása – kommunikáció szak, II. évf. Messziről jött ember Hat kontinens, nyolcvan ország, egy hátizsák, temérdek utazás emléke, kalandja és nem mellesleg három diploma.

Sokat tettek az országért, önzetlenül

2013. október. 05. Hangoskodó

Jungvirt Erika írása - nemzetközi tanulmányok, II. évf.  Értelmiségi eszmecsere magas szinten Nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóként úgy gondolom, hogy a Szárszói Konferencia utolsó napja, amit a Parlamentben tartottak meg, fontos üzenetet hordozott a fiatalok számára.  

Eurovíziós dalfesztivál és tudomány

2013. október. 04. Hangoskodó

Eurovíziós dalfesztivál és tudomány Adjudani Pezsman írása - nemzetközi tanulmányok MA, I.évf. Műhelykonferenciát rendezett a társadalomtudományi tanszék A Kodolányi János Főiskola Társadalomtudományi Tanszéke ismét magas színvonalú műhelykonferenciát rendezett „A nemzetközi kapcsolatok és a társadalomtudomány kérdései a 21. században” címmel. A tanszék oktatói három szekcióban mutatták be kutatási területüket, ezzel is a hallgatók elé tárva a személyes érdeklődésük tárgyában álló témákat. 

Terítéken a globalizáció kihívásai is

2013. október. 02. Hangoskodó

Posta Nikolett írása - nemzetközi tanulmányok szak, III. évfolyam, tanszéki demonstrátor A nemzetközi kapcsolatok és a társadalomtudomány kérdései a 21. század elején Műhelykonferencia a Kodolányi főiskolán

Városok, vendégéjszakák, életek

2013. szeptember. 19. Hangoskodó

Városok, vendégéjszakák, életek Herczeg Henrietta írása – kommunikáció szak, III.évfolyam   Hévíz hallatán mindenkinek egyből a világon egyedülálló gyógytó jut eszébe, aztán beugrik a csodálatos tavirózsák látványa, a különös illatú, selymes víz simogatása és a gyógyulással egybekapcsolt üdülés lehetősége. 

Kodolányis gólyatábor 2013.

2013. szeptember. 06. Hangoskodó

Kodolányis gólyatábor 2013. Szabó Bálint írása - kommunikáció szak, I. évfolyam Idén Balatonlellén került megrendezésre az "újoncok" avatása. A négy napot három szóval tudnám a legjobban jellemezni: sör,sör,sör... Jó, azért akadtak renitensek, akik kezdetben üdítőt ittak, de később ők is rájöttek, mi adja a lendületet. 

Hipermédia, multimédia és intermédia

2013. szeptember. 05. Hangoskodó

Hipermédia, multimédia és intermédia Milák Bernadett Tünde írása - kommunikáció szak, III. évf. A digitalizált kultúra Az internet feltalálása és közkincsé tétele egy olyan útra terelte az emberiséget, amely gyökeresen változtatta meg ügyintézését, kapcsolattartását és fogyasztási szokásait. Az élet egyszerre lett egyszerűbb, gyorsabb, nyitottabb. 

Gazdagok klubja és kívánságok

2013. szeptember. 01. Hangoskodó

Dombi Zsuzsanna írása - szociális munka szak, II. évf.   Gyakori téma a szociális szférát illetően, hogy miként lehetne javítania hazai viszonyokon. Az a kérdés is felmerül időnként, hogy tőlünk nyugatabbra miért tudják jobban megoldani a feladatokat. Kétségkívül az anyagi eszközök hiánya okozza a legtöbb nehézséget, ám vannak dolgok, amelyek nem kerülnek pénzbe. Minderről Marco Willel, németországi szociális gondozóval beszélgettem.  

Macskaszem

2013. augusztus. 28. Hangoskodó

Macskaszem Szerémy Bátor verse – a Kodolányi János Középiskola és Kollégium 10. osztályos tanulója

Nem kétséges, hogy turizmus

2013. augusztus. 06. Hangoskodó

Erdélyi Emese írása - a székesfehérvári Kodolányi János Középiskolában érettségizett, szeptembertől Kodolányis hallgató  A középiskola utolsó évében nem csak az érettségi áll előttünk megoldandó feladatként, hanem a döntés is, hogy milyen területen tanuljunk tovább. 

Amatőrök, haladók, mesterek

2013. július. 28. Hangoskodó

Szerémy Bátor írása – a Kodolányi János Középiskola és Kollégium 10. osztályos tanulója A Fiatal Írók Szövetsége  július 24- 28. között rendezte meg nyári táborát. A tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is Visegrádon találkoztak a fiatal alkotók. 

Eyehategod a Dürer-kertben

2013. július. 25. Hangoskodó

Eyehategod a Dürer-kertben Szabó Bálint írása - a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában idén érettségizett, szeptembertől kodolányis hallgató Budapesten is fellépett július 22-én a világ egyik legkeményebb metálzenekara, az Eyehategod. A New Orleansban alapított Eyehategod sludge metal banda. Stílusukban ötvözik a doom, a hardcore punk, és a New Orleans-i blues elemeit, mindezt megfejelve egy hatalmas adag mizantróp hangulattal.   

Nem egyszerű a döntés

2013. július. 23. Hangoskodó

 Nem egyszerű a döntés Kovács Márk Jenő írása – a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában idén érettségizett, szeptembertől kodolányis hallgató A ponthatárok kihirdetése már lezajlott, most a végleges döntés utolsó fázisaként itt van a pótfelvételi lehetősége. 

Brüsszelben a kodolányisok

2013. július. 18. Hangoskodó

Milák Bernadett Tünde írása - kommunikáció szak, II. évf.   Az Európa Parlament budapesti Tájékoztatási Irodája évente több alkalommal szervez brüsszeli és strasbourgi sajtószemináriumokat.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat