Zuckerberg az egyik leggazdagabb amerikai

Cikk dátuma 2015. szeptember. 30. | Mozaik
Zuckerberg az egyik leggazdagabb amerikai

Hetedik helyen a Facebook alapítója 

Zuckerbergnek tizenegy esztendő kellett ahhoz, hogy bekerüljön az Amerikai Egyesült Államok tíz leggazdagabb embere közé - derül ki a Forbes magazin 400-as listájából, amelynek első helyét huszonkettedszerre is Bill Gates szerezte meg.

Az Egyesült Államok négyszáz leggazdagabb üzletemberét rangsoroló 2015-ös lista élbolyába szintén először került be Jeff Bezos, az Amazon.com internetes áruház alapító-vezérigazgatója, akinek vagyona 16,5 milliárddal nőtt egy év alatt.

A magazin harmincnégy éve állítja össze a rangsort, amelyre soha nem volt olyan magas a bekerülési küszöb, mint az idén: 1,7 milliárd dollár, szemben a tavalyi 1,55 milliárddal. Ez amerikai mértékkel mérve is nagy emelkedésnek számít. Száznegyvenöten estek ki a tavalyi lista szereplői közül, az élbolyból kikerült például a Walton-örökösök nagy része is.

Huszonöt új szereplő van a listán, köztük a legfiatalabb Evan Spiegel, a fiatalok körében egyik legnépszerűbb alkalmazás, a Snapchat alig huszonöt éves társalapítója, a világ valószínűleg legfiatalabb milliárdosa. Az ifjú trónkövetelők között van az európai piacokon szárnyaló Airbnb alapító hármasa is: Nathan Blecharczyk, Brian Chesky és Joe Gebbia is. Hetvenhatmilliárd dollárra becsült nettó vagyonával Bill Gates huszonkettedik éve vezeti a leggazdagabb amerikaiak Forbes-féle listáját. Gates vagyonának ma már kevesebb, mint 13 százalékát teszi ki az általa negyven éve alapított Microsoftban meglévő részesedése - ismertette a magazin honlapja és a Forbes Magyarországon blogja.
Gates után  Warren Buffett, a Berkshire Hathaway befektetési cég vezetője áll 62 milliárd dollárral. A harmadik leggazdagabb amerikai Larry Ellison, az Oracle társalapítója, 47,5 milliárd dollárral.
A 47 milliárd dolláros nettó vagyonával a negyedik helyen álló Jeff Bezost Charles és David Koch, a Koch Industries tulajdonosai követik az ötödik-hatodik helyen, fejenként 41 milliárd dollárral. A Facebookot 2004-ben megalapító Mark Zuckerberg a hetedik helyen debütált 40,3 milliárd dolláros nettó vagyonával.
A tíz leggazdagabb amerikai közé került még Michael Bloomberg, 38,6 milliárd dollárt elérő vagyonával. Rögtön utána, kilencedikként szerepel a rangsorban a Walmart áruházlánc révén ismert Walton család egyik tagja, Jim Walton 33,7 milliárd dollárral. Az élboly sereghajtójaként a Google-os Larry Page futott be 33,3 milliárd dolláros nettó vagyonával.
Az üzleti magazin szerint a listán szereplő négyszáz személy összesített vagyona 2,34 billió dollár, 50 milliárddal több az előző évhez képest.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat