Zöld nap és zöldebb élet

2015. június. 05. Kitekintő
Zöld nap és zöldebb élet

Környezetvédelmi Világnap - június 5.


Ürge-Vorsatz Diána Nobel-békedíjas klímakutató gondolatai a Környezetvédelmi Világnap alkalmából

 

Június 5-ét az ENSZ 1972-ben nyilvánította az év legzöldebb napjává, a Környezetvédelmi Világnappá, azzal a céllal, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés fontosságára.

Mindannyiunk közös felelőssége és kötelessége, hogy vigyázzuk és óvjuk a világot, amiben élünk. A Környezetvédelmi Világnap alkalmából gondoljuk át, hogy mindennapi életünk során mennyire is ártunk a környezetnek, és mi az, amin tudunk változtatni annak érdekében, hogy zöldebb életvitelt folytassunk a fenntarthatóbb világért, valamint hogy mi magunk milyen kisebb-nagyobb változtatásokat tudunk tenni szűkebb és tágabb környezetünk védelmének érdekében.

Nem csupán ezen a napon, de az év minden napján fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten tegyünk valamit környezetünk védelmében. Néhány apró lépés is elég ahhoz, hogy elinduljunk a zöldebb jövő felé vezető úton, például a következők szem előtt tartásával:

Otthonunkban törekedjünk arra, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot használjunk: alufólia helyett használjunk fedős dobozokat, illetve tisztítható, mosható csomagolást. Helyettesítsük a háztartásunkban használt vegyszereket, tisztítószereket természetes anyagokkal. Például a szódabikarbóna és az ecet kiválóan helyettesít számos takarításhoz használt vegyszert. Főzéskor mindig fedjük le az edényeket, illetve forrás után vegyük kisebbre a lángot/hőfokot, így akár a felhasznált energia ¾-ét is megspórolhatjuk.

Mielőtt kidobunk valamit (ruha, bútor), gondoljuk át, hogy nem tudjuk-e felújítani, elajándékozni vagy bármilyen kreatív módon új funkciót találni neki (upcycling), ezzel csökkentve a szemétképződést. Ha valami tönkremegy vagy elromlik, próbáljuk megjavítani vagy más módon felhasználni, hogy ne kerüljön a szemétbe. Amennyiben pedig mindenképpen szükségünk van valami új dologra, járjunk utána, hogy be tudjuk-e szerezni használtan, pótolni valamilyen már rendelkezésünkre álló dologgal, vagy bérelni és ezáltal szintén hozzájárulni a szemétképződés csökkentéséhez. Ha mégis új dolgot vásárolunk, törekedjünk arra, hogy természetes vagy megújuló energiaforrásból származó alapanyagból készüljön.

Vásárlásaink során is tartsuk szem előtt környezetünk védelmét: próbáljunk olyan termékeket választani, amiknek nincs csomagolása, vagy ha ez nem lehetséges, akkor döntsünk azok mellett, amelyek csomagolása környezetbarát vagy fenntartható forrásból származó anyagból készül. Például ha ásványvizet vásárolunk, válasszunk olyat, amely újrahasznosítható, részben növényi alapanyagokból készült palackban kapható. Mindig hordjunk magunknál egy vászontáskát vagy kosarat, hogy a boltban ne kelljen műanyag zacskót vásárolnunk.

Otthonunkon kívül is tudunk tenni környezetünkért: autó helyett járjunk biciklivel vagy gyalog, ami nem csupán a környezetünkre, de egészségünkre is jó hatással van. Ha nem tudjuk ezeket választani, használjunk tömegközlekedést. Lift helyett használjuk a lépcsőt, ezzel szintén jót teszünk környezetünknek és egészségünknek egyaránt. Konditerem helyett menjünk ki a természetbe futni vagy sétálni.

Legyen június 5. egy igazán zöld nap és egy zöldebb élet kezdete.

Fotó: zoldjovo.hu

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat