Zöld nagykövet a Nobel-békedíjas kutató

2015. június. 19. Kitekintő
Zöld nagykövet a Nobel-békedíjas kutató

Ötből négy magyar aggódik a Föld jövőjéért

Egyre nagyobb figyelmet és több energiát kell fordítanunk környezetünk védelmére. Hogyan gondolkodunk a környezetvédelemről és földünk jövőjéről, mennyire vagyunk „zöldek”- ezekre a kérdésekre kereste a választ egy friss reprezentatív kutatás.

A NaturAqua PlantBottle™„Föld jövője” kutatás eredményei szerint a magyarok négyötöde aggódik a Föld jövőjéért. Az ország lakosságának környezettudatosságát egy százfokú skálán negyvenkettesre értékelték a válaszadók, saját környezettudatosságukat pedig hetvenötösre.

Az emberek számára a környezetvédelmet a mindennapokban leginkább a szelektív hulladékgyűjtés jelenti, ez a háztartások több mint 90%-ában jelen van. A válaszadók háromnegyede hajlandó többet fizetni a környezetbarát módon előállított vagy ilyen csomagolóanyagban elérhető termékekért is.

A 18 és 50 éves korosztály körében készült friss kutatás eredményei összességében arra engednek következtetni, hogy fontosnak tartjuk környezetünk védelmét, tisztában vagyunk egyéni felelősségünkkel a környezetvédelemben és lehetőségeinkhez mérten próbáljuk szelektíven gyűjteni a hulladékot.

A megkérdezettek több mint kétharmada úgy gondolja, hogy fontos számára a környezet védelme és 15% számolt be arról, hogy sok mindent meg is tesz ezért.

Érdekesség, hogy a nők és a 36 évnél idősebbek magukat - és összességében a magyarokat is - környezettudatosabbnak látják.

Vásárlásaink során az ár, a minőség és a korábbi tapasztalat a legmeghatározóbb, a megkérdezettek egyharmada számára pedig a legfontosabb szempontok közé tartozik az is, hogy a vásárolt termék környezetbarát vagy környezetkímélő módon készült-e. A válaszadók háromnegyede többet is áldozna az ilyen termékért. A korábban is vásárolt termék esetében az új, környezetbarát csomagolást a válaszadók 95%-a választja, négyötödük ezért a termékért átlagosan 11%-kal többet is hajlandó fizetni.

Az emberek látják, hogy saját életvitelük befolyásolja a Föld jövőjét, de az emberiség egésze ennél nagyobb mértékben határozza meg bolygónk elkövetkezendő időszakát – vagyis saját felelősségük korlátozott.

Négyötödük aggódik a Földünkért és ennek mértékében nincs különbség kor- és társadalmi csoportok között. Legveszélyesebbnek a környezetszennyezést, az erdőirtást, tehát a közvetlen hatással bíró tevékenységeket tekintik, a közvetett hatások, mint a klímaváltozás és a ritkuló ózonréteg ezután következnek a sorban. A nők minden vizsgált tényező esetében fontosabbnak érzik ezeket a hatásokat, mint a férfiak.

Az állításokra adott válaszok alapján elmondható, hogy az egyéni felelősség, a jövő generációk iránti aggodalom és az életmódváltás szükségessége is megjelenik a magyarok gondolkodásában. Az, hogy az unokáink számára lakhatatlanná válik a Föld, a legnehezebben megítélhető kérdés volt a válaszolók számára, itt 13% nem is tudott választ adni a kérdésre.

A szelektív hulladékgyűjtés valamilyen formája a háztartások több mint 90%-ában jelen van, a válaszadók egyharmada szelektíven gyűjti háztartásában a hulladékot, további 58% pedig a lehetőségeihez mérten teszi ezt. A szelektív hulladékgyűjtés különösen az idősebb korosztályra jellemző, érdekesség, hogy a lakóhely típusa, elhelyezkedése nem befolyásolja ezt. Az összes megkérdezettnek mindössze 3%-a nem tartja fontosnak a háztartásban keletkező hulladékok szelektív gyűjtését.

A szelektív hulladékgyűjtés mellett a használt elemek gyűjtése, az energiatakarékos izzók használata, a vízzel való takarékoskodás és az energiatakarékos háztartási berendezések preferenciája is jellemzi a nagy többséget. A környezetbarát közlekedési eszközök használata és a vásárlás során felmerülő környezetkímélő szempontok figyelembe vétele kevésbé széleskörű, de a többség ezekben a kérdésekben is a környezet védelmét szolgáló megoldásokat keresi. 

A válaszok értelmezésénél fontos megjegyezni, hogy a válaszadók magasabb státuszúak az átlagnál, így jobban meg tudják fizetni a környezetbarát eszközöket, szolgáltatásokat.

Az ökológiai lábnyom kifejezést a válaszadók közel fele ismeri, minden ötödik válaszadó egészen pontos definícióval rendelkezik.Mindössze csak tízből egy válaszadó találkozott először az ökológiai lábnyom fogalmával.

A „Föld jövője” kutatás a jövő élelmiszercsomagolási technológiáját, a PlantBottle Technológia™-át alkalmazó NaturAqua felkérésére valósult meg. A környezetbarát innovációnak köszönhetően a természetes ásványvíz-márka a magyar üdítőital-piacon elsőként akár 25%-ban növényi alapanyagok felhasználásával készült, teljes egészében újrahasznosítható PET palackot használ.

A NaturAqua PlantBottle™ kampányhoz „zöld nagykövetként” csatlakozott Ürge-Vorsatz Diána Nobel-békedíjas klímakutató, D. Tóth Kriszta író, újságíró, UNICEF Nagykövet és Szilágyi Áron olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó.

„Mindannyiunk közös felelőssége és lehetősége, hogy óvjuk a környezetünket. Nem úgy kell ezt tekinteni, mint egy áldozatot – az okosan megválasztott környezetbarát életmód egészségesebb, aktívabb, olcsóbb és boldogabb. Mindenki minden nap sok olyan döntést hoz, amiket kicsit tudatosabban meghozva sokat léphet ez irányba. Biciklizzünk, gyalogoljunk autózás helyett, kiránduljunk többet – ezek után a többi magától fog jönni!  Környezettudatosabb gondolkodással és néhány apró változtatással is nagy zöld lépést tehetünk, és kell is tennünk a fenntarthatóbb jövőért” – mondta el Ürge-Vorsatz Diána klímakutató.

D. Tóth Kriszta is fontosnak tartja, hogy példát mutasson a most felnövekvő generációnak: „Az lehet, hogy az ősi indián közmondás szerint a Földet kölcsön kaptuk az unokáinktól, gyerekeinktől, de én sajnos inkább Dr. Jane Goodall világhírű etológus-környezetvédővel értek egyet, aki szerint elloptuk tőlük. Éppen ezért óriási a felelősségünk abban, hogy a mindennapjaink döntéseivel, példamutatásával megtanítsuk nekik, hogy ők hogyan hozhatják helyre a mi hibáinkat. Ne pazaroljunk, gyűjtsünk szelektíven, menjünk tömegközlekedéssel, használjuk újra, amit csak lehet, csak annyi élelmiszert vigyünk haza, amennyit megeszünk, stb. Én is abban bízom, hogy ha a lányom ezt ma megtanulja, neki felnőttként ez lesz a természetes.”

„Sportolóként igazán fontosnak tartom, hogy a környezettudatos szemléletet képviseljem és ezáltal mások figyelmét is felhívjam arra, hogy fordítsunk kellő figyelmet a környezetünk védelmére” – mondta el Szilágyi Áron olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó a NaturAqua PlantBottle™ „Föld jövője” kutatás sajtóeseményén.

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat