Zana Anita kétszeres bajnok

Cikk dátuma 2014. január. 12. | Mozaik
Zana Anita kétszeres bajnok

„Én mindig is újságíró akartam lenni”

Az interjú időpontjának egyeztetésekor azt ajánlottam, hogy felkeresem munkahelyén a Hegedűs Gyula utcában, ám ő azonnal tiltakozott, mondván hazafelé beugrik a Kodolányira. „Inkább én jönnék hozzád munka után. A tizennégyes villamossal megyek haza, útba esik a főiskola” - mondta kedvesen. 

Fél öt tájban érkezik, és nem húzza elő a „hál istennek vége a napnak” kártyát, csupa mosoly, örül az ismerős közegnek.

„Tudod, én mindig is újságíró akartam lenni, és hogy ezt az álmomat mozgássérültként megvalósíthattam, erőt ad. Nagyon szerettem a Kodolányin tanulni, jól döntöttem, hogy ide jelentkeztem. Annak idején már a nyílt napon eldöntöttem, hogy idejövök, már akkor tetszett az itteni légkör. A főiskolai éveim alatt végig elfogadóak és segítőkészek voltak a tanáraim és a társaim egyaránt. Győrffy Orsi sokat segített abban, hogy elindíthassam a ParasportPress portált 2008-ban akkori főiskolás társaimmal. Három évvel később az alapítványt is létrehoztuk hozzá, amelynek munkáját kurátorként Szőke Viktória, az MTVA műsorvezetője, valamint Szalmás Péter a Népszava képszerkesztője, fotóriporter segíti. Orsi  pedig  nem csak a kezdeteknél támogatott, hanem azóta is. A ParasportPress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány egyik alapítója.  Az alapítvány tevékenysége kibővült, és a hírportál működtetésén túl, kiállításokat, közönségtalálkozókat, érzékenyítő tréningeket, sport és szabadidős programokat is szervezünk, mindezekkel is elősegítve a fogyatékossággal élő emberek tényleges integrációját.”

 

Zana Anita a Kodolányi János Főiskola kommunikáció és médiatudomány szakán szerzett diplomát, és most a Mozgássérültek Budapesti Egyesületénél (MBE) dolgozik. Kommunikációs feladatokat lát el, cikkeket ír, rendezvényeket szervez. Emellett az MBE Újpesti Szervezetének is vezetője. A 13. kerületi munkahelyre nagyjából egy órát utazik oda és vissza Káposztásmegyerről. Segítség nélkül meg tudja tenni ezt az utat, de nem nehézségek nélkül, hiszen a közlekedés nem egyszerű a mozgássérültsége miatt. A fizetésről csak annyit mond, hogy kevés, ám örülni kell, hogy egyáltalán van munka. Anita nem panaszkodik, örömmel beszél a feladatairól. Tavaly októberben megnyílt az Egyetemes Tervezés és Információs Kutatóközpont a Lurdy-házban, ahol újabb feladatokat is kapott. A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete azzal a céllal hozta létre az Egyetemes Tervezés és Információs Kutatóközpontot, hogy az egyetemes tervezés eszméjét terjessze. Az egyetemes tervezés az a tervezési mód, amely az emberi különbözőségekből indul ki, és az utólagos akadálymentesítés helyett az akadályok megelőzésére fekteti a hangsúlyt. Végre egy olyan koncepció, amely azt hivatott elősegíteni, hogy a fogyatékossággal élő emberek megtalálják helyüket a világban, biztonságban érezhessék magukat és tanulhassanak, dolgozhassanak ép társaikhoz hasonlóan. Anita azt mondja, jó lenne, ha minél több cég képviselői eljönnének ide és megnéznék, hogyan lehet a saját munkahelyükön lehetővé tenni az egyetemes tervezést, és ezáltal  akadálymentes körülményeket  biztosítani a  dolgozóknak. Egyébként sokaknak az első reakciója az, hogy sokkal költségesebb az egyetemes tervezés alapján kialakítani egy munkahelyet, mivel méregdrága speciális eszközökben gondolkodnak. A központ éppen azt mutatja be, hogy egyrészt mindez nem csak pénz kérdése, másrészt a hazai kereskedelmi forgalomban számtalan olyan eszköz kapható, amelyek alkalmasak az akadálymentesítés területén is. Egyik ilyen eszköz például az állítható magasságú asztal, amit a családban kisiskolás korától felnőttkoráig tud használni egy gyerek, a munkahelyen pedig a kerekes székes dolgozónak is kényelmesen használhatóra lehet beállítani.                      

 

A ParasportPress szerkesztéséhez duplán is hozzáértőnek tarthatja magát, hiszen nemcsak diplomás újságíró, hanem a sportról is elmondhatja, hogy az élete része. Tíz évig úszott versenyszerűen, az UTE úszóversenyzőjeként korábban számos hazai és világverseny győztese volt. Úgy ismerem a magyar parasportot, mint a tenyeremet, ebben a közegben nőttem fel, mondta valahol néhány évvel ezelőtt.

„A pekingi paralimpia után gondolkodtam el azon, hogy jó lenne egy olyan portál, ami a fogyatékkal élők sportjával foglalkozik. Ha mindent beleveszünk - a speciális olimpiát és a siketlimpiát is -, akkor mintegy tízezer embert érinthet, érdekelhet ez a terület. Ugyanakkor szinte kizárólag a paralimpia idején foglalkozik velük a média” – mondja.

A portál szerkesztése sok feladatot ad, de Anitában megvan hozzá az elhivatottság. Sporttémájú könyvet is írt már, a Kodolányi főiskolán végzett és ott tanuló élsportolókat mutatta be.

 Anita és a könyvében megszólaló élsportolók a Kodolányi főiskolán megtartott könyvbemutatón

 

Hogy nem hiábavaló az iparkodás, hogy van értelme küzdeni a célokért, ezt igazolják a fiatal mozgássérült újságírónő sikerei. Tarlós István főpolgármestertől Pest, Buda, Óbuda egyesítésének száznegyvenedik évfordulója alkalmából tavaly novemberben Zalabai Gábor Díjat, a Budapestiek Esélyegyenlőségéért díját vehette át.

            Tarlós István főpolgármester adta át a díjat az egykori kodolányis Zana Anitának

 

Társadalmi tevékenysége mellett a parasport hiteles bemutatásáért, népszerűsítéséért folytatott újságírói munkájáért részesült az elismerésben. A méltatásban többek között az olvasható, hogy Anita az elmúlt tíz évben sokat tett a fogyatékossággal élő emberekért, újságírói tevékenységével igyekszik népszerűsíteni a parasportot, és ezen keresztül elősegíteni a fogyatékkal élők elfogadását, beilleszkedését.

Ám, hogy mindezt megtehesse, nagy utat tett meg. Mindeközben pedig nemcsak a sportban lett bajnok, hanem az előítéletek legyőzésével a hétköznapokban is.

 

Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat