XXI. Magyar Öregcserkész Találkozó

2015. augusztus. 13. Kitekintő
XXI. Magyar Öregcserkész Találkozó

 

Erdélyből, a Felvidékről és Délvidékről, illetve hazánk számos pontjáról érkeztek vendégek a XXI. Magyar Öregcserkész Találkozóra, amelynek ezúttal Székesfehérvár ad otthon. A háromnapos programsorozat kapcsolódik az idei Kaszap István Emlékévhez. A résztvevőket Spányi Antal megyés püspök és Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a József Attila Középiskolai Kollégiumban rendezett megnyitón.

A Magyar Cserkészszövetség minden évben más-más helyszínen rendezi meg a Magyar Öregcserkész Találkozót. Évente körülbelül negyven-ötven magyarországi és határon túli vendég részvételével zajlik a programsorozat, melyet idén Székesfehérváron tartanak. A MÖT alkalmat ad arra, hogy a szépkorú cserkészek találkozzanak egymással, felelevenítsék emlékeiket, és átadják tapasztalataikat a fiatalabbaknak.

A megnyitó ünnepségen a megyés püspök hangsúlyozta, fontos, hogy Székesfehérvár és a város ifjúsága Kaszap István példáját szem előtt tartva élje meg az emlékév eseményeit, és kövesse a tőle származó, az egész életét végigkísérő alapgondolatot, amely így hangzik: „Van célom”. Kaszap István rövid, de céltudatos életét meghatározta a cserkészet. A ma cserkészei bebizonyítják, hogy az az eszmény, amely mellett évtizedek óta kitartanak, erőt, igaz tudatot és hitet ad, illetve képes az embert minden nehézségen átsegíteni.
Székesfehérvár Önkormányzata nevében Mészáros Attila alpolgármester üdvözölte a cserkészeket. Mint mondta, nagy megtiszteltetés, hogy a nemzet történelmi fővárosa adhat otthont a háromnapos találkozónak. A város és a Székesfehérvári Egyházmegye közösen törekszik arra, hogy valódi példaképként mutassa be a mai fiataloknak Kaszap Istvánt az emlékév során, ebben erkölcsi és anyagi összefogás is szerepel. Éppen ezért külön öröm, hogy a MÖT a királyi városban, és szimbolikusan az év legnagyobb ünnepe, a Székesfehérvári Királyi Napok kezdetével egyidőben kerül megrendezésre.

A MÖT keretében augusztus 14-én, pénteken előadás lesz Prohászka Ottokár püspökről a róla elnevezett templomban, ahol megtekinthető a „100 éves a magyar cserkészet” című bélyegkiállítás is. A résztvevők megkoszorúzzák Kaszap István sírját, megtekintik a Szent István Király Múzeumot, majd dr. Cser-Palkovics András polgármester fogadja őket a Városházán. A cserkészek augusztus 15-i, szombati programjában szerepel Kaszap emlékmise a Prohászka templomban, látogatás a pákozdi Katonai Emlékparkban és később a székesfehérvári Püspöki Palotában is.

Forrás:ÖKK (fotó: Bácskai Gergely)

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat