Wacha Tanár Úr elment

2018. február. 15. KáVé
Wacha Tanár Úr elment

…fel sem merült bennem, hogy egyszer majd elmegy örökre”

Wacha tanár úr... így emlegettük egymás között is, nem csak a megszólítás során. Szerettük, tiszteltük, meghajoltunk tudása előtt és megtiszteltetésnek vettük a barátságát. Szerettünk összefutni vele a Kodolányi főiskola folyosóin, a tanáriban, a menzán, a kodolányis Kazinczy-verseny után, ahonnan tehetséges fiatalokat küldött az országos megmérettetésre. 

A Kodolányi főiskola kommunikáció és médiatudomány szakának különlegesen szeretett tanáránál rang volt tanulni, büszkék voltak mindazok, akik tőle sajátíthatták el a szép magyar beszéd fortélyait.  A főiskola Vörösmarty rádiójának egykori munkatársai örökké hálásak lesznek a beszédórákért, amelyek elsősorban a szakmáról szóltak, ám  emberségre is tanítottak. Tanár úrról valahogyan mindig azt éreztem, hogy nélküle nem létezhet a világ. Valójában fel sem merült bennem, hogy egyszer majd elmegy örökre.

Most pedig jött a hír, hogy életének 87. évében, kedden este elhunyt Wacha Imre nyelvész, a közmédiában dolgozó rádiós és televíziós bemondók beszédtanára. 

Wacha Imre 1931-ben született Győrben. Az Eötvös Loránd végzett, nyelvészként a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének munkatársa volt, ahol számos szótár, kézikönyv szerkesztésében vett részt. Nevét azonban nem csupán a tudományos munka tette ismertté, hanem az előadói tanári munka, amellyel rádiós és televíziós bemondók és műsorvezetők tucatjait, egyetemi vagy főiskolai hallgatók százait, iskolások vagy tévénézők tömegeit vezette be az értelmes és szép kiejtésű magyar beszéd rejtelmeibe. Az elmúlt évtizedekben a közmédia szinte minden bemondója megfordult beszédtechnikai óráin, emellett mintegy húsz önálló és társszerzőként írt könyve, valamint közel háromszáz cikke, tanulmánya jelent meg.

2014-ben életműdíjat kapott az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól. 2015-ben a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült, 2017-ben Arany Kazinczy-díjat vehetett át az Anyanyelvápolók Szövetségétől.

Isten Veled Tanár Úr.

 

Virágh Ildikó

/fotó:Anyanyelvápolók Szövetsége/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat