Vizsgaidőszak

Cikk dátuma 2017. december. 19. | Mozaik
Vizsgaidőszak

Vitaminok, kreativitás, siker

Igaz, már az év végi ünnepekre készülődünk, ám az egyetemisták, főiskolások életébe "belerondít" mindebbe az éppen elkezdődött vizsgaidőszak. Mindenki esküszik valamilyen hatékony módszerre, a jótanácsok csak úgy záporoznak a vizsgákra készülő hallgatókra. A KV is szeretne csatlakozni ezekhez néhány javaslattal. Első tanács, hogy ne álljunk neki a tanulásnak stresszes állapotban, éhesen, szomjasan,  mert ez jelentősen ronthatja a tanulási teljesítményt. Ez azonban csak töredéke azoknak a kitételeknek, amelyeket érdemes figyelembe venni a vizsgaidőszak alatt, ha valaki gyorsan és hatékonyan akar felkészülni a megméretésre.

Az aktuális, téli vizsgaidőszakban különösen figyelni kell a megfelelő vitaminbevitelre, a magnézium, a B-, D-, C-vitaminok, és a szőlőcukor segíthetik agyunk optimális működését, továbbá a stresszt is csökkentik.

Nem mindegy az sem, hogy milyen a tanulási módszer. A tananyagban való elmélyülést megelőzve érdemes megkeresni a témakör nagyobb összefüggéseit, amelyben az előszó és a tartalomjegyzék elolvasása segíthet. Ilyenkor fontos asszociációk indulnak el az agyban, amelyek könnyebbé teszik a megértést. Csak abban az esetben érdemes a kapott tételek sorrendjében tanulni, ha azok követik a jegyzet struktúráját, ellenkező esetben belezavarodhatunk, és elveszíthetjük az összefüggéseket, amellyel gátoljuk a megértést.

Az anyag logikai felosztása után ajánlatos minden részhez vázlatot készíteni, a leglényegesebb fogalmak köré építve az információkat. Így nagyszerűen rendszerezhetők az ismeretek, és ezzel idő is nyerhető. Segíthet a rögzítésben a feldolgozott rész lényegének hangos elmondása, s ezzel ellenőrizhető, hogy valóban megértettük-e, miről van szó. Az egyénfüggő, hogy melyik napszakban a leghatásosabb a tanulás, ám érdemes figyelembe venni, hogy a szakértők a délelőtt kilenctől délig, majd egy nagyobb szünet után a három órától nyolcig tartó időszakot javasolják.

Elterjedt szokás, hogy a vizsgázók az utolsó órákra hagyják a tanulást. Vannak, akik a vizsga előtti éjszaka reggelig tanulnak, ez azonban a lehető legkevésbé produktív módszer. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy minél többször olvasnak el egy szöveget, annál inkább megmarad a fejükben. Néhány diák az aláhúzást, kiemelést választja, de ez önmagában még nem elegendő az anyag elsajátításához.

Nagyon hatékony tanulási módszer, ha az egyetemista beleviszi a kreativitását az anyag feldolgozásába, például rajzokkal saját képet alkot a tananyagról. Így könnyebben tud visszaemlékezni, hiszen saját képekhez köthetőek a szövegek. Ennek azonban hazánkban nincs kultúrája. A tanulás körülményeiről pedig jó tudni, hogy nem ajánlatos nehéz étkezések után, tele gyomorral nekiállni, törekedjünk inkább a gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak fogyasztására.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat