Vizsga előtti kaland tanulással

Cikk dátuma 2014. június. 06. | Mozaik
Vizsga előtti kaland tanulással

Kísérleti államvizsga felkészítő tábor Balatonakarattyán

Megújulás, kapcsolatépítés, jól sikerült kezdeményezések jellemezték az idei tanévben a műkereskedelem specializációt, emellett a hallgatók tudásuk gyarapítása mellett különleges, majdhogynem családias légkörben tanulhattak.

Dr. Tarbay Gabriella vezetésével az andragógia szakos hallgatók számára évekkel ezelőtt létrejött a Kodolányi János Főiskolán a műkereskedelem specializáció, amely gyorsan népszerűvé vált a diákok körében. 

Az idei csapat összekovácsolódását egyébként megalapozta a tanév elejére szervezett szakmai gyakorlat, ami igazi mélyvíznek számított valamennyiünknek. A székesfehérvári Szent István Király Múzeumban teljesített gyakorlat ideje alatt egy kiállítás rendezésében vettünk részt, s az ott szerzett tapasztalatokat utána rövidesen kamatoztattuk a főiskolán.  Hagyományteremtő szándékkal megalapítottuk a Kodolányi Art Gallery-t, amelynek keretében a tanév folyamán két kiállítást szerveztünk meg. A novemberi tárlatunkon a képzőművészet iránt érdeklődő kodolányis hallgatók mellett  a Magyar Rézkarcoló és Litográfus Művészek Egyesületének néhány tagja is bemutatkozott.

A következő kiállítás szervezését  januárban kezdtük el, akkor a nő és férfi kapcsolatának bemutatását vártuk a pályaművekben. Ezúttal nem csak képzőművészeti alkotásokkal jelentkezhettek a kiállítók, hanem versekkel is.

Most a tanév végén, zárásként pedig Dr. Tarbay Gabriella kezdeményezésére államvizsgára felkészítő tábort szerveztünk, ahol a tanulás és a jó hangulat meghatározó volt. A tábor három napig tartott június első hetében. A programon hat műkereskedő specializációs hallgató vett részt. Egyedi és formabontó ötletnek tűnt mindez a szervezés időszakában, azonban a közös felkészülés beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A hallgatók kifejezetten hasznosnak tartották a programot, mert a tanulás során felmerülő kérdéseiket tanáraikkal is megbeszélhették.

Dr. Tarbay Gabriella végig velünk volt, a második napon pedig csatlakozott egy rövid időre Dr. Mócz Dóra is a programhoz. A hallgatók mindkettejüktől kérhettek segítséget és tanácsot a tételek kidolgozásában. A felkészítő program egyébként Balatonakarattyán volt a Kodolányi Főiskola üdülőházában. A tanulás mellett természetesen a szalonnasütés és a bográcsozás sem maradt ki. A jó hangulatú felkészítő tábor az utolsó közös kalandnak számított az államvizsga előtt.

Úgy tűnik az egyediségre és a különlegességre épülő specializáció a tanuláson, a tudás megszerzésén túl egyéb útravalóval is szolgál. A hallgatók nem csak a műkereskedelem világát ismerik meg, hanem a közös munka, az együtt töltött idő és a közösséggé válás örömét is. A balatonakarattyai felkészítő program során még közelebb kerültünk egymáshoz, tanárainkhoz. A tételek tanulása kapcsán valamennyien bátrabban, fesztelenebbül mertek kérdezni, mint a főiskolán. Igazolást nyert az az elképzelésünk, hogy a környezet és a program különlegessége növeli a tanulás hatékonyságát. A következő tavévben természetesen folytatjuk a specializáció megújítását és a most elkezdett változtatásokat fejleszteni fogjuk.

Kép és szöveg: Sipos Attila

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat