Villámcsődület a Zene Világnapján

2015. október. 02. Kitekintő
Villámcsődület a Zene Világnapján

Nemcsak énekórákon énekelnek

A Zene Világnapjának az alapötlete Yehudi Menuhin hegedűművésztől származik, aki a spontán zenei megnyilvánulások, köztéri koncertek mellett szólva kezdeményezte a megemlékezést, hogy a zene és az élmény öröme minél több emberhez elérjen. A fehérvári ünneplés délelőtt kezdődött: két iskola örvendeztette meg műsorral a járókelőket a Belvárosban.

Székesfehérváron a Nemzeti Emlékhelynél flashmobbal ünnepelt a Zene Világnapján  a Munkácsy Mihály Általános Iskola: a diákok tréfás népdalokkal örvendeztették meg az arra járókat. A Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI növendékei a Városház téren adtak koncertet, amelyben egyaránt helyet kapott a klasszikus és a népzene is. Igazi villámcsődület alakult ki a kezdeményezésre: a zeneiskolásoknak köszönhetően több száz gyerek hallgatott zenét, az óvodások spontán, vidám táncra kerekedtek.

A Nemzeti Emlékhely mellett a Munkácsy Mihály Általános Iskola alsó tagozatos tanulói énekeltek, vidám népdalcsokorral csaltak mosolyt a járókelők arcára. Tíz osztály adott műsort. „A dalokban a vidámságot, a humort kerestük. Az a tapasztalatunk, hogy a gyerekek nagyon szeretnek énekelni. Erre nálunk nemcsak énekórákon kerül sor, hiszen hetente van egy néptánc óra minden osztályban, és a kettő nagyon jól működik együtt.” – mondta el Kneifelné Vass Éva a kezdeményezés kapcsán. Az iskola a zenei nevelésben a Kodály-módszert alkalmazza, a művészeti nevelésben a kreativitás, az önkifejező képesség és az érzelmi nyitottság kialakítását hangsúlyozzák. A gyerekeket Bókáné Zemancsek Edit, Polesznyák Lászlóné, Kneifelné Vass Éva, Fux István, Lippai György, Oláh-Molnár József és Becze Ferencné készítették fel. 

A több éves hagyományhoz híven a Zene Világnapján a Városház téren térzenét adtak a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. A programban a klasszikus és a népzenész muzsikus diákok egyaránt szerepet kaptak: „Hat éve adtunk először koncertet a Zene Világnapján, évről évre minél több embert igyekszünk megszólítani az utcán: hogy ne csak a koncerttermekbe, zenei rendezvényekre ellátogatók élvezhessék a zenét. Nagy öröm számomra, hogy több száz óvodás eljött ma, és itt táncolnak a Városház téren.” – mondta el Fekete Ferenc igazgató. A koncertet elsősorban a szakközépiskolás konzisok adták, de az alapfokú zeneiskolások is bemutatkozhattak. Ahogy az iskola igazgatója fogalmazott, a repertoárt maguk a diákok határozzák meg: a tanévből alig telt el egy hónap, de már vannak kész dalok, zeneszámok a tarsolyukban, amit örömmel mutattak be a nagyközönségnek, hogy a zene örömét egyre több emberhez eljuttassák. A felkészítésben Varró János, Cserta Balázs, Enyedi Ágnes, Szabó Ágnes, Jobbágy Bence, Kneifel György, Balogh Irén, Réman Zsófia és Micskó Béla segítették a diákokat.

A koncerttel kapcsolatban Szabó Ágnes úgy fogalmazott, hogy a színvonalas térzene, a világnapi koncert a Zeneiskolában folytatott művészetoktatás gyümölcse: „Az a célunk, hogy a mindennapokra neveljünk zeneszerető embereket, akik harmóniában élnek a zenével, örömüket vagy bánatukat énekkel, zenével fejezik ki.  Nagyon örültem, hogy a közönségünk nagyrészt óvodásokból állt, hiszen a gyerekkorban fontos, hogy legyen mindenkinek sok-sok meghatározó zenei élménye. Később ezek az élmények motiválhatnak valakit arra, hogy például hegedűt fogjon a kezébe. Akármilyen zene szólalt meg, a gyerekek rögtön kifejezték a mozdulataikkal, táncra pördültek. A zenei nevelést már kicsi korban el kell kezdeni: a zene, a tánc és mindennemű alkotói tevékenység mindenképpen fejlesztően hat egy gyermek életében.”

/Forrás: ÖKK, Fotó: Simon Erika
Szöveg: Fraller Ildikó/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat