Világjáró kodolányisok

Cikk dátuma 2013. augusztus. 20. | Mozaik
Világjáró kodolányisok

Mondi Beáta kodolányis tanulmányait befejezve Jeruzsálemben, a Hebrew University-n tanul tovább. Ezt az intézményt a világ száz legjobb egyeteme között tartják számon. 

Bea azt mondja, jó útravalót kapott a Kodolányi főiskolán, ahol soha nem azt érezte, hogy ő van az intézményért, hanem pont fordítva. Az is szilárd meggyőződése, hogy a nemzetközi tanulmányok szakon tanító tanáraitól  - Zachar Pétertől és Koudela Páltól -  kapott ajánló nélkül nem sikerült volna a Hebrew University.


Milyen emlékeket vittél magaddal Jeruzsálembe  a KJF-ről?

Tanáraim sokat tettek azért, hogy imádjam - és ez szó szerint értendő - a szakomat. Zachar Péter jegyzetei tökéletesek, és elképesztően vicces háttér történetekkel dobja fel az időnként száraz történelmi, diplomáciai tényeket. Koudela Pál civilizációs tárgya nagy mélységben mutatta meg a minket körülvevő világot, az eltérő kultúrákat, és egyben megtanított elfogadni azokat. Sorossy tanár úr pedig katonás szívóssággal, de szeretettel "verte ki belőlem" a világot uraló biztonságpolitikai kihívások megértését. Egyébként számomra ő mindig is Tanár Úr marad, így csupa nagybetűvel. A diákéletről sajnos nem igazán tudok, mert távoktatáson tanultam, így csak vizsgaidőszakban találkoztam csoporttársaimmal.

Annyi egyetem, főiskola van, hogyan találtad meg magadnak annak idején a Kodolányit,  és miért éppen a nemzetözi tanulmányok szakot választottad?

Tanulmányaim megkezdése előtt tizenegy évig egy alapítványt vezettem, politikai kampányokon is dolgoztam a választások alatt, ezért a szakot nagyon könnyen kiválasztottam. Ha őszinte szeretnék lenni, a szak miatt vágtam bele harminckilenc évesen a felsőfokú tanulmányokba. Mindig érdekeltek a nemzetközi viszonyok, már gimnazistaként az összes akkoriban fellelhető cikket elolvastam a témában. A kedvencem természetesen az első iraki háború volt. Az arab világ iránti érdeklődésem meg is maradt, a diplomamunkámat is e témában írtam. A Kodolányi kiválasztása peig egyszerűen ment, hiszen sok alapítványi ösztöndíjasunk tanult az intézményben, így teljesen képben voltam a képzést illetően. 

A tanulmányaid befejeztével miért jelentkeztél a jeruzsálemi Hebrew University-re, honnan voltak ismereteid minderről?

A Hebrew University igazándiból egy "kényszer" megoldás volt. Mivel arabul akartam tanulni arab országban, ezért először az American University of Cairo-ra jelentkeztem. Hosszas procedúra után fel is vettek, de közbeszólt a mai egyiptomi helyzet, ezért fájó szívvel, de lemondtam róla. Így jött képbe Izrael, mint viszonylagosan nyugodt ország a térségben. Izraelben már jártam, és lenyűgözött a három ábrahámi vallás születésének helye. Ami még döntő volt az iskolaválasztásban, hogy Jeruzsálem lakosságának több mint harminc százaléka arab. Egyébként az interneten tájékozódtam a lehetőségeimről, és találtam meg magát az egyetemet. A külföldi egyetemen való tanulás lehetősége mindig is lógott a levegőben, hiszen a nemzetközi tanulmányok szak több nyelv tudását kívánja meg. Ezeket legkönnyebben, leghamarabb külföldön lehet elsajátítani. És az sem árt, ha az ember megmerítkezik az adott kultúrában.

Nyilván, konkrét elképzeléseid vannak a jövőbeli terveket illetően.

Mivel elég széles amplitúdon mozgok, egyelőre hagyom magam sodorni az árral. Mindig tudok választani a lehetőségek közül. Ami biztos, hogy az arab nyelvtudás megszerzése után elvégzem a mesterképzést és utána, remélem, Phd is lesz belőle. Amíg kötelező volt tanulni, utáltam, most pedig már az életem részévé vált.

Meglehetősen nagy anomália tapasztalható jelenleg a hazai felsőoktatásban. Te milyennek tartod a magyar fiatalok lehetőségeit, a felsőoktatást?

Szerintem hazai felsőoktatás nagyon nagy szórást mutat. Az agyonajnározott állami, kiemelt intézmények nem tudják feladatukat elvégezni forráshiány és nagyfokú rugalmatlanságuk miatt. A felsőoktatási rangsor is csupán több évtizedes beidegződés alapján alakul. A magán intézmények, kiemelten a Kodolányi, azonban óriási erőfeszítéssel, de meg tudják oldani, hogy a diákok jól érezzék magukat a főiskola falai között, és egyben "up to date" tudást adjanak át nekik. És ami még nagyon fontos, hogy soha nem azt éreztem, hogy én vagyok az egyetemért, hanem pont fordítva.

 -v-

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat