Veszprém és Iszkaszentgyörgy is főváros lehet

Cikk dátuma 2015. június. 11. | Mozaik
Veszprém és Iszkaszentgyörgy is főváros lehet

Magyar település lesz jövőre a Finnugor Kulturális Főváros

Három magyarországi település, Veszprém, Iszkaszentgyörgy és Nagykálló adta be pályázatát a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros címre. A megmérettetésre ezúttal nem érkezett pályázat az oroszországi finnugor népek közül, ezért biztos, hogy magyar lesz a jövő évi nyertes. A győztest július végén választják ki az észtországi Tartuban, a Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének (MAFUN) kongresszusán. 

A három pályázó közül Veszprém már másodszor indul a pályázaton, míg a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Nagykálló és a Fejér megyei Iszkaszentgyörgy első alkalommal jelezte részvételi szándékát. „Magyarországról idén jelentős érdeklődés mutatkozott, ami annak is köszönhető, hogy a magyar települések felismerték a címben rejlő turisztikai lehetőségeket” – hívta fel a figyelmet Oliver Loode, a Finnugor Kulturális Főváros Programiroda vezetője.

A Finnugor Kulturális Főváros pályázatot eredetileg négy éves periódusra (2014-2017) tervezték. A győztes pályázók kiválasztásakor minden évben figyelembe veszik a földrajzi rotációt is, amelynek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy - a szervezők által alkotott - négy, finnugor népek által lakott régióból legalább egy település viselhesse a megtisztelő címet. Az idei pályázat Észak-Oroszországra (Komi-Perják Autonóm Körzet, Jamali-Nyenyec Autonóm Körzet, Hanti-Manysi Autonóm Körzet), Magyarországra és a kárpát-medencei magyarlakta területekre koncentrál. Emellett az oroszországi Volga-folyó menti területekről (Udmurtföld, Mordvinföld, Mari köztársaság, Baskíria és Tatárföld) is várták a jelentkezőket.  Nagy esély van rá, hogy 2016-ban egy magyar település legyen a Finnugor Kulturális Főváros. A Baltikum országai a tavalyi észt győzelem miatt idén nem pályázhatnak.

Észtország és Finnország a tavalyi észt győzelemnek köszönhetően idén nem indulhatott, viszont Oroszországból nem érkezett pályázat, ezért biztos, hogy magyar lesz a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros. A jövő évi cím győztesét július 31-én választja ki a többtagú nemzetközi zsűri az észtországi Tartuban, a Finnugor Ifjúsági Egyesületének kongresszusán. A három magyar pályázónak egy prezentáció keretében is ismertetnie kell a pályázatát, a döntéshozó testület ezt követően nevezi meg a győztest.

Az első Finnugor Kulturális Főváros 2014-ben Sztarije Bigi (www.bygy.info) volt, idén pedig az észtországi Obinitsa (www.obinitsa.net ) töltheti be ezt a címet, ahol a dél-észt nyelv egyik nyelvjárását-, a szetu nyelvet beszélő kisebbség él.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat