Versengtek a pénzÜgyesek

Cikk dátuma 2014. október. 30. | Mozaik
Versengtek a pénzÜgyesek

A jövő közgazdászai mérték össze pénzügyi tudásukat

A Kodolányi János Főiskola adott otthont ma a PénzSztár Második Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny Fejér megyei területi elődöntőjének Székesfehérváron, ahol a dunaújvárosi Rudas Közgazdasági Szakközépiskola lánycsapata, a "RudasPSZ" végzett az első helyen, az előkelő második helyezést pedig a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola "Wall Street" csapata szerezte meg. Mindkét  csapat részt vehet a   november 13-ai regionális középdöntőn. A verseny indítása hasonlított az írásbeli érettségi elindításához, hiszen ugyanebben az időpontban száz csapat versenyzett országszerte, és az adatlapokat is egyszerre nyitották fel a különböző helyszíneken.

A középiskolai verseny internetes előselejtezői után a 648 négyfős csapatból a legjobb száz bejutó  vett részt a területi elődöntőkben. A Fejér megyei selejtező lebonyolításához autentikus helyszínnek bizonyult a Kodolányi János Főiskola, hiszen a gazdálkodási és menedzsment képzésen végzett hallgatók évről-évre gyarapítják a hazai közgazdászok táborát.

Idén is nagy volt az érdeklődés a PénzSztár Második Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny iránt: az ország legnagyobb pénzügyi vetélkedősorozatára a határon innen és túlról összesen 712 középiskolás csapat jelentkezett. Az október 9-én és 16-án lezajlott internetes előselejtezőkön végül 648 csapat vett részt, közülük a 100 legmagasabb pontszámot elért alakulat jutott a területi (megyei) elődöntőkbe. A száztagú mezőnybe két határon túli - egy székelyudvarhelyi és egy zentai - mellett több olyan csapat is bejutott, amelyek már tavaly is részt vettek a megmérettetésben.

A verseny október 30-ai Fejér megyei selejtezőjének házigazdája a Sárbogárd és Vidéke Takarékszervezet mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei adóigazgatósága volt. Az első akadályt sikerrel az Agresszív talajvíz (Petőfi Sándor Gimnázium, Sárbogárd), a RudasHeroes (Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Dunaújváros) a RudasPSZ - (Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Dunaújváros), a TACSKÓ -(Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, Székesfehérvár) és a Wall Street (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, Székesfehérvár) elnevezésű formációk vették, így ők várhatták izgalommal a fehérvári selejtezőt.

A verseny tisztaságáért háromfős zsűri felelt, amelynek elnöke Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, volt MNB-elnök volt, munkáját Horváthné Szöllössy Zsuzsanna, a Sárbogárd és Vidéke Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója és Dr. Dombi Gergely, a NAV Fejér Megyei Adóigazgatóság felszámolási és végrehajtási igazgatóhelyettese segítette. Az ismert közgazdász, Bod Péter Ákos köszöntő szavaiban igyekezett megnyugtatni a verseny miatt izguló középiskolásokat, kiemelve, hogy a szellemi csatározás játék is egyben, a kérdések szórakoztatóak, a megoldásoknál pedig a diákok kreativitására is szükség lesz.

Az összesen tíz feladat között mozaikszófejtés, javítási feladat, igaz-hamis játék, rövid törvényrészlet értelmezés, totó, valamint definíció meghatározások mellett a gazdaság- és pénztörténet néhány jeles személyiségét is fel kellett ismernie a versenyzőknek, de próbára tehették tájékozottságukat a napi gazdasági adatokban is, amikor is el kellett dönteniük, hogy az állított adat több, vagy kevesebb.

A jó hangulatú és izgalmas versenyen a RudasPSZ színeiben Hanzik Ildikó, Kanik Szilvia, Rózsavölgyi Regina, Szabó Boglárka és Tálos Kitty versenyeztek a sikeresen a továbbjutásért, ami aztán az első helyezés megszerzését eredményezte. A végeredmény hirdetésénél az is kiderült, hogy a fehérvári selejtező csapatainak az eredménye országosan a legjobb.

A megyei selejtezőkben elért eredmények alapján huszonnyolc csapat vehet részt a hét magyarországi régióban november 13-án lebonyolítandó regionális középdöntőben. Innen a legjobb hét csapat jut tovább a november 26-ai budapesti, országos elődöntőbe, amelynek legjobb négy csapata mérkőzik meg a december 11-ei országos döntőben.A verseny döntőjét december 11-én Budapesten rendezik meg.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat