Vegyük elő Kodolányi János műveit

2019. március. 13. KáVé
Vegyük elő Kodolányi János műveit

Kodolányi János emléke előtt tisztelegtek a Farkasréti temetőben

Kodolányi János születésének 120., halálának 50. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott a Nemzeti Örökség Intézete és a Magyar Írószövetség március 13-án a Farkasréti temetőben. A megemlékezésen a Kodolányi János Egyetem oktatási rektorhelyettese, Dr. Kovács László képviselte az íróról elnevezett felsőoktatási intézményt.

Az évfordulókhoz kapcsolódó megemlékezésen Radnainé Dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet igazgatója többek között elmondta, hogy ebben az évben fontos, hogy Kodolányi műveit ismét elővegyük és felidézzük munkásságát.

Szentmártoni János, a Magyar Írok Szövetségének elnöke méltatta Kodolányi János írói munkásságát, kiemelve regényírói tevékenységét.

Kodolányi János Telkiben született 1899. március 13-án. A Kossuth-díjas magyar író, újságíró, az úgynevezett népi írók kiemelkedő képviselője volt.

Kodolányi János a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója. Noha könyvei évek óta több kiadásban és nagy példányszámban jelennek meg, szerepe ezzel együtt is vitatott. Újabban Várkonyi Nándorral és Hamvas Bélával együtt – Jókai Anna elnevezése nyomán – „a nagy triász” néven emlegetve, mint „szellemi iránytű”, meghatározó jelentőséggel bír.

Munkássága valamennyi irodalmi műfajra kiterjedt: líra, dráma, epika, ezen belül a novella és a regény, valamint az esszé is jelen van életművében. Életének késői szakaszában regényíróként nemcsak a magyar, hanem a világirodalom nagyjai sorába is beírta nevét, műveit több nyelvre is lefordították. Elsősorban az ókori mitológiát (Égő csipkebokor; Vízöntő; Új ég, új föld), illetve a tatárjárást (Boldog Margit; Julianus barát; A vas fiai) feldolgozó regényei fontosak.

Életművéből egyaránt kitűnik a globális és a nemzeti problémák iránti érzékenysége. Ez utóbbi a folyóiratokban megjelent publikációk mellett tettekben is megnyilvánult; szervezőként tevékenykedett a Magyar Írók Önsegélyező Szervezetében és az Írók Gazdasági Egyesületeben. A nemzet sorsa iránt érzett aggódás, a világpolitikai helyzet mérlegelése a jobb-, a szociális problémák iránti érzékenység pedig a baloldalra is el-elsodorták.

A megemlékezésre a szervezők meghívták a KJE-t is; Dr. Kovács László oktatási rektorhelyettes koszorút helyezett el a névadó író sírján.

Fotó: Bolfert Richárd

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat