Ünnepi Könyvhét Székesfehérváron

2014. június. 11. Kitekintő

Gazdag programokat kínál a 85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapok székesfehérvári rendezvénysorozata, a megnyitót június 12-én, csütörtökön 17.30 órakor tartják a Városház téren. Dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg a könyvünnepet, ahol Závada Pál József Attila– és Kossuth–díjas író, valamint Sohonyai Edit Fejér Megyei Príma-díjas író lesznek a díszvendégek. A Városház téren huszonöt pavilonban hagyományosan az országos kiadók, a helyi könyvesboltok, a társintézmények és a Vörösmarty Társaság mutatkoznak be – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Brájer Éva alpolgármester, a Vörösmarty Mihály Könyvtár vezetői és a Vörösmarty Társaság elnöke tartottak a Hiemer-házban.

Az Ünnepi Könyvhét Magyarország egyedülálló kulturális rendezvénysorozata, amit a Literatura irodalmi folyóirat főszerkesztője, Supka Géza javaslatának szellemében 1929-ben szervezett meg először a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. A nyolc évtizede töretlen népszerűségnek örvendő könyvfesztivál elsősorban a kortárs magyar irodalom közreadásának ünnepe, és hagyományosan június elején rendezik meg. Könyvheti mű lehet minden élő magyar szerző első kiadású műve, a klasszikus magyar irodalom új kiadásai. A rendezvények célja, hogy minél többen vegyenek könyvet a kezükbe és váljanak az olvasást szerető gyermekké, felnőtté.

A 85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozatába számos város kapcsolódik be saját szervezésű programokkal, Székesfehérváron június 10-18-a között zajlanak a rendezvények. Brájer Éva alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta: büszke arra, hogy Székesfehérvár ismét rendkívül gazdag programkínálattal kapcsolódik az országos kezdeményezéshez. Brájer Éva felhívta a figyelmet az „Ikarus szárnyai: az Ikarus Székesfehérvári Gyárának mindennapjai” című könyv pénteki bemutatójára, Vári Éva szombati önálló estjére, és a székesfehérvári Kikindai úti gyermekotthon javára indított könyvgyűjtő akcióra, amely folyamatosan zajlik a Városház téren, egy külön pavilonban. Elmondta továbbá, hogy a könyvhét keretében, június 13-án, pénteken mutatják be a „Németalföldtől Rómáig – Válogatás a Zichy-gyűjtemény legszebb festményeiből és szobraiból” című kiállítás katalógusát, valamint június 14-én, szombaton a Hetedhét Játékmúzeumban tartják a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Tündérszó Meseíró Pályázatának eredményhirdetését.

A könyvhét ideje alatt a kortárs magyar irodalom jeles képviselőivel, többek között Erdős Virággal, Babiczky Tiborral, Telegdi Ágnessel, Háy Jánossal, Lőrincz L. Lászlóval, Nádasdy Ádámmal, Fábián Jankával és Szendi Gáborral találkozhatnak az irodalom kedvelői. Vasné Borsos Beáta Bíborka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója elmondta: június 14-én, szombaton a könyvtár olvasótermében „Városunk Székesfehérvár” címmel kiállítást szerveznek helyi szerzők székesfehérvári vonatkozású műveiből. A Városház téren felállított pavilonokban hagyományosan az országos kiadók, a helyi könyvesboltok, a társintézmények és a Vörösmarty Társaság mutatkoznak be. Emellett a Vörösmarty Mihály Könyvtár Központi Könyvtárában és tagkönyvtáraiban, az Aranybulla Könyvtárban, a Bory-várban, a Csók István Képtárban, a Hetedhét Játékmúzeumban, a Királykút Emlékházban, a Szent István Művelődési Házban és a Vörösmarty Teremben zajlanak a rendezvények tíz napon át.

A könyvhét június 12-én, csütörtökön 17.30 órakor a Városház téri színpadon zenés műsorral kezdődik Dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg a rendezvényt. A műsorban Radnai Csilla és Kricsár Kamill, a Vörösmarty Színház társulatának tagjai, valamint Bukosza Zita, a 2014-es Fehérvári Versünnep győztese szerepelnek.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében június 12-én, csütörtökön író-olvasó találkozót rendeznek Závada Pállal, akinek beszélgetőtársa Czinki Ferenc író lesz. Igazi csemegének ígérkezik az„Ikarus szárnyai: az Ikarus Székesfehérvári Gyárának mindennapjai” című könyv bemutatója június 13-án, pénteken 18.00 órakor a Városház téren. A város egykori büszkeségének történetét feldolgozó kiadványról a szerző, Szőnyegi Hajnalka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár munkatársa beszélget dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel, Warvasovszky Tihamér korábbi városvezetővel, a gyár egykori dolgozójával, Brájer Évával, Maroshegy képviselőjével, valamint Adorján Viktorral, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatójával. A pénteki és szombati programokat jazzkoncertek zárják. 

Gyerekeknek is kínálnak programokat a könyvhét ideje alatt – ismertette Varga Lilla, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatóhelyettese. A Palinta Társulat érkezik Szabó T. Anna írónővel, továbbá a Kákics Együttes zenés gyerekműsora, Varró Dániel és az Eszterlánc Mesezenekar, a Vörösmarty Színház Boribon előadása, valamint a Szabad Színház gyerekműsora szerepel a kínálatban. A Vörösmarty Mihály Könyvtár munkatársai folyamatosan kézműves foglalkozásokat is tartanak a Városház téren.  

A Vörösmarty Társaság legfőbb feladata az irodalom népszerűsítése, az olvasás fontosságának hangsúlyozása. A szervezet számára az egyik legfontosabb rendezvény az Ünnepi Könyvhét, mert így a városban és környékén élő szerzők  előtérbe kerülhetnek, bemutathatják legújabb műveiket, és erősíthetik kapcsolataikat egymással és az irodalomkedvelő közönséggel – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Bobory Zoltán, a társaság elnöke. A szervezet törekedett arra, hogy saját programjaival színesebbé tegye a könyvhét kínálatát.  Ezért a helyieken kívül meghívták többek között Serfőző Simont, a kortárs magyar irodalom egyik legkiválóbbját, aki tiszteletbeli fehérvárinak érzi magát, a fehérvári születésű Szigeti Lajost és Bozók Ferencet. Megjelenik a határon túli irodalom is Kulcsár Ferenc felvidéki költő személyében, aki megkapta a Szlovákiai Magyar Írók Irodalmi Díját, vele érkezik Zirig Árpád költő is. Dedikálásra invitálták az érdi Büki Attilát, a Vár folyóirat rendszeres szerzőjét. A hagyományoknak megfelelően a könyvhét befejező rendezvénye a Vár-Est lesz, amelyet   június 18-án, szerdán 19.00 órakor tartanak a Bory-várban.

A könyvhét keretében június 13-án, pénteken 13.00 órakor a Városház téren nyitják meg a „200 éve született Székesfehérváron Ybl Miklós” című szabadtéri tablókiállítást a Városi Levéltár és Kutatóintézet rendezésében. A tárlat elsősorban a neves építész és családja székesfehérvári kapcsolataira, valamint Fejér megyében végzett munkáira fókuszál. A huszonöt tablóból álló kiállítás több ponton is támaszkodik a korabeli sajtó méltatásaira, leírásaira, emlékezéseire. 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat