Ünnep az egykori karmelita kolostorban

2014. június. 26. Kitekintő
Ünnep az egykori karmelita kolostorban

Jubileumi program a 60. évforduló tiszteletére

Jubileumi ünnepséget szerveztek az Országos Papi Otthon fennállásának 60. évfordulóján, Székesfehérváron. Az egykori szeminárium, korábban karmelita kolostor épületében rendezett csütörtöki eseményen köszöntőt mondott Bató András, a Katolikus Egyház Szeretetszolgálatának főigazgatója, Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester is.

A szeminárium - korábban karmelita kolostor - épületében 1954. június 10-én nyitotta meg kapuit idős, nyugdíjas világi katolikus papok számára a Székesfehérvári Országos Papi Otthon. A 60 éves jubileumi évforduló alkalmából ünnepséget rendeztek az Otthonban, ahol Bató András, a Katolikus Egyház Szeretetszolgálatának főigazgatója Ferenc pápa gondolatával köszöntötte a résztvevőket. „Az idősotthonokban élő papok lakhelyei az életszentség valóságos szentélyei és az apostoliság kegyhelyei.” A főigazgató köszönetet mondott, hogy az Országos Papi Otthonban élők szentéllyé és kegyhellyé változtatták a karmeliták által 1731-34 között emelt épületet.

A házat szerzetesek építették, hogy szerzeteseknek adjon otthont. Szent életű emberek, legendás hírű papok éltek e ház falai között. Néhány évig innen irányította a bencés főapát a bencés rendet. „Amikor az ember ebbe a házba belép, megtapasztalja és érzi az Isteni gondviselést, és ezért hálát kell adni.”  - emelte ki köszöntőjében Spányi Antal. A megyés püspök hozzátette, hogy az évtizedek megpróbálták a házat, és a Püspöki Konferencia volt az, amely komoly anyagi áldozatot vállalva, megszépíttette belülről, hogy maradjon továbbra is az imádság, Isten és ember találkozásának, ember és ember egymás iránti szeretetének és megbecsülésének, egymást segítő jóságának helye. A megyés püspök köszönetet mondott az ott élőknek, a dolgozóknak és a városnak. „ Köszönöm, hogy az a város, amelyet mi Szent István városaként tisztelünk, ezt az intézményt is magáénak érzi, hiszen ez az Otthon Székesfehérvár életét nemcsak színesíti, de hírnevét is öregbíti.”

Emléklapot és egy, a középkori Székesfehérvárt ábrázoló metszetet adott át a jubiláló intézmény vezetőjének  a város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetet mondott, hogy az egyház gondoskodó szeretettel tartja fenn az épületet, és a nehezebb időkben is őrizte az értékeket. „A város, a magyar nemzet szép és nehéz pillanatai kicsiben megtalálhatóak e ház történetében, amely a Belváros egyik fontos épülete. Nemcsak küllemében, de szellemiségében is, hiszen nagyon sok fehérvárit köt ide valamilyen emlék, élmény. Ez azt is jelenti, hogy az itt élő, szolgáló közösség mindig nyitott volt a város felé, amelyet minden időben, különböző módokon igyekezett is visszaadni Székesfehérvár.” A polgármester hozzátette: „Az itt zajló szociális tevékenység azok számára nyújt otthont, akik úgy döntöttek, saját „őrhelyükön” szolgálják a közösséget a hit által egy életen át, ám most, élethelyzetük, betegségük révén szükségük van a katolikus egyház befogadó szeretetére.”

A csütörtöki eseményen a köszöntőket követően Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Kar titkára, Mózessy Gergely levéltáros, a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár igazgatója és Soós Viktor Attila történész tartott előadást. Az ünnepi programot szentmise zárta a Szemináriumi templomban.

Az egykori karmelita rendház 1731-1734 között épült barokk stílusban. Az épületet a XX. század elején második emelettel bővítették. A szocializmusban bezárták a szemináriumot, de azt engedélyezték, hogy az épületben létrehozzanak egy országos hatókörű papi otthont. Akkor ez volt az egyetlen olyan intézmény, ahol az idős papok otthonra találtak, amikor a plébániai teendőket már nem tudták ellátni. 

Az Országos Papi Otthonban elmúlt években végzett korszerűsítéseknek köszönhetően megújultak a papi szobák, ma már mindegyikhez tartozik előtér és vizesblokk. A belső kertben biztonságos sétakertet alakítottak ki.  Az épületben lift épült, amely biztosítja a közlekedést a mozgáskorlátozottak számára is. Megújultak a közösségi terek és a folyosók. Az átalakításnak köszönhetően ötvennégy idős pap lakóhelyéül szolgáló, országosan egyedülálló színvonalú otthon létesült Székesfehérváron.

/Forrás:ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat