Ukrán diákok cikke a Kodolányiról

2019. június. 27. KáVé
Ukrán diákok cikke a Kodolányiról

"...az Erasmus + nemcsak a tanulás, hanem sokkal több: új ismeretek, lehetőségek, utazás és találkozások.

 

Az alábbi cikket a Kodolányi János Egyetemen Erasmus+ program keretében tanuló ukrán hallgatók írták. Az írást eredetijét az Ivan Franko Drohobych Állami Pedagógiai Egyetem honlapján tették közzé.

„Az Idegen nyelvek Intézetének minden tanulójának álma az, hogy az  Erasmus + Mobilitási Program keretében külföldön tanulhasson. Nekünk most teljesült az álmunk. Az összes szükséges dokumentumot összegyűjtöttük, tudásunkat felfrissítettük, és valami újra és ismeretlenre felkészülve útnak indultunk.

Az oktatás színvonala meghaladta minden elvárásunkat. A budapesti legjobb egyetemek egyikében, a Kodolányi János Egyetemen tanultunk. A tanulási folyamat nagyon érdekes az intézményben, hiszen nemcsak a különböző tudományokból származó új ismeretek megszerzése a feladat, hanem a világ minden tájáról érkező diákokkal való együtt tanulás, együtt élés is,  amely lehetővé teszi más kultúrák megismerését és a velük való kölcsönhatás megtanulását. Kétségkívül igaz, hogy az Erasmus + nemcsak a tanulás, hanem sokkal több: új ismeretek, lehetőségek, utazás és találkozások.

A tanárok munkájának fő célja az, hogy megtanítsák a hallgatókat a feladataik elvégzésére. A tanulási folyamat a különböző projektek és feladatok csoporton belüli végrehajtásán alapul, amely alapján nem csupán bizonyos problémák memorizálása történik, hanem egyfajta komplex megoldás, amely az elémlet és gyakorlat egységére épül. Nagyon nagyra értékelt a saját vélemény, ugyanakkor nem számít, hogy helyes vagy sem, a tanulási fázisok vitára serkentenek.

Az egyetemnek van egy 100 pontos tudásértékelési rendszere. A pontok a feladatok végrehajtásától, a különböző típusú csoportos projektektől függenek. A rendszer fegyelmezetten működik, a végső értékelés teljes mértékben a projekt képzési szakaszának végrehajtásától és bemutatásától függ. Két-három diákból álló csoportok alakulnak ki, és kívánatos, hogy azok nemzetköziek legyenek.

A hatékony tanulási folyamat biztosítása érdekében létezik egy speciális elektronikus platform, amelynek lényege, hogy minden egyetemi hallgatónak van egy személyes oldala, amelyen láthatja tanulmányi ütemezését, az akadémiai tudományterületek listáját, alapinformációkat magáról, csoporttársairól stb. A rendszer fő előnye azonban a tanárok és a diákok közötti kommunikáció nagyszerű módja. A tanárok betölthetik a szükséges anyagokat a rendszerbe, és minden tanuló dolgozik rajtuk. A diákok pedig elküldhetik tanáraiknak a kész projektjeiket, feladataikat, prezentációikat ellenőrzésre.

A logisztikát illetően a diákoknak megteremtették a sikeres és eredményes képzés minden feltételét. Minden közönség rendelkezik multimédiával, amely lehetővé teszi a tanárok számára, hogy bemutassák a szükséges anyagokat, és a diákokat megtanítják arra, hogy ne írjanak "kilométerekes" jegyzeteket. Minden tanuló hozzáférhet az osztályban használt összes anyaghoz és erőforráshoz. Az egész egyetem ingyenes internet-hozzáféréssel rendelkezik. Van könyvtár is, ahol nemcsak a számítógépet használhatja, hanem a szükséges könyveket is.

Az Erasmus + egyfajta expressz felismerő kurzus, amely megmutatta a potenciálunkat, általában az emberi potenciált, mert „más” emberekkel találkoztunk, láttuk, hogyan élnek egy másik országban, elkezdtük jobban értékelni kultúránkat és társainkét is, körvonalazódott, hogy hol és mit kell javítani. Budapesten látszólag egyedül voltál, ám megnyílt előtted a világ, megismerhetted önmagadat és a körülötted lévő világ nyújtotta lehetőségeket. Végtére is, nemcsak tanultunk, hanem időt is találtunk a tanórán kívüli programok számára. Meglátogattunk más európai országokat is, láthattunk csodálatos helyeket, találkoztunk csodálatos emberekkel, és megismertük magunkat.

Natalia VASILENKO, Solomiya FABIROVSKA, Katerina MALISH, az Idegen nyelvek Intézetének hallgatói

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat