Újabb kötet a Petőcz-műhelyből

2017. szeptember. 01. Kitekintő
Újabb kötet a Petőcz-műhelyből

Suttogva a galériában

A Suttogva című antológia szerzői mutatkoztak be és olvastak fel részleteket megjelent írásaikból augusztus 28-án a K.A.S. Galériában. A könyvben a Kodolányi János Főiskola Szépírói kurzusának 2016/2017-es tanévéből hallhattuk a legjobb alkotásokat.

Cím: Suttogva – A KJF Szépíró kurzusának irodalmi antológiája 2016/17-es tanév
Felelős szerkesztő: Petőcz András
Szerkesztők: Germán Ágnes, Nagy Lea
Kiadó: Kodolányi János Főiskola

A felolvasások előtt Sás Kinga, a galéria munkatársa köszöntötte az írókat és a vendégeket, majd Petőcz András a Szépírói Kurzus vezetője, az est moderátora tartott bevezetőt. Megtudtuk, hogy az irodalom világában nem érvényesül a demokrácia, mert például a maximum terjedelem miatt válogatni kell a művek között. Mindenki lehet író, de kialakul egy rangsor az alkotók között. Ez a bemutatott antológiára is igaz. A 2016/2017-es évfolyamba összesen ötven-hatvan ember iratkozott be, de közülük csak tíz szerzőnek volt hely a könyvben.

Miközben maguktól a szerzőktől hallgattuk a műveket, sokan haladtak el a galéria ablakai előtt. Néhányan kíváncsian bepillantottak rajtuk, majd tovább mentek, gyakran a szemközti utcában várakozó autók világítottak be a terembe, és lassan lement a nap. A háttérben Magyar Balázs Lények című kiállítása.

A felolvasott versek, novellák és részletek nagy irodalmi utazásra vitték el a vendégeket. Hallhattunk pikáns részleteket dohányzásról és csókról egy egyetemista lánnyal, újszerű verseket, zombi apokalipszis zsánerében született igényes irodalmi stílusban megírt történetet és novellát egy párja által bántalmazott nő szemszögéből.

Minden alkotásban volt valami új és megnyerő, ám volt néhány konkrét sor, aminél nagyot dobbant a szívem, és szerintem a hosszas felsorolások helyett pár ütős idézettel hatásosabban át tudom adni, hogy milyen érzéseket ad nekünk a Suttogva.

Ez itt a szeretőrészleg. Óriási keletje van ezeknek a termékeknek, sokan gondolják úgy, hogy a házassághoz hozzátartozik a szerető tartása is. De nem csupán szexuális szolgáltatást nyújtó példányunk van
– Bencsik B. Orsolya: Házasságkiállítás

… rozsdás konnektordugókon táncolt a Beatlesre.
– Germán Ágnes: Realista

Még gőzölög vérünk az aszfalton, ennyi maradt belőlünk, beraktak egy hamvadó zsákba és most el fognak égetni…
– Nagy Lea: A mulandóság költőihez (Kassák Lajos: Az Igaz költőkhöz)

 

Az ágyra hajít, és hasra fordít. Nem tiltakozom, úgy sokkal nehezebb. (…) Megpróbálom kivenni a lábam közül a takarót, de az odatapadt a vértől.
– Schlekmann János: Az ördögi kör

Ez a könyv nem tartozik azok közé, amik majd bekerülnek a hírekbe és a bestseller listák csúcsára, de nem azért mert rossz.Ez az, amit meg kell találni, mert kevesen ismernek. Remélem, most megtaláltad. A Suttogva antológiát az Írók boltjában vásárolhatjátok meg vagy megrendelhetitek az irokboltja.hu oldalon.

Kép és szöveg: Holcz Csaba

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat