Új tanév, régi és új szabályok

2020. szeptember. 08. KáVé
Új tanév, régi és új szabályok

Ünnepi szenátusi ülés, járványügyi biztonsági intézkedések, oktatás maszkban

Megkezdődött az oktatás a Kodolányi János Egyetemen, az őszi szemeszter különböző képzéseire 1172 első éves hallgató iratkozott be. A levelező tagozatosoknak szombaton volt az első tanítási nap, a nappali tagozatos hallgatóknak pedig hétfőn reggel kezdődött a 2020/21-es tanév.

Dr. Szabó Péter rektor  a KV-nak elmondta, hogy a járvánnyal kapcsolatos előírásoknak megfelelően, a biztonsági szabályok figyelembe vételével indult el az oktatás. „Vegyes üzemmódban működünk, egyaránt vannak kontakt és online órák. A hallgatóknak jogukban áll eldönteni, hogy személyesen vesznek részt a tanórákon vagy az online órát választják. Ennek bevezetésére kialakítottuk a megfelelő adminisztrációt. Az egyetem épületén belül bevezettük a biztonsági intézkedéseket, a fertőtlenítéstől, a kötelező maszkviselésen át a távolságtartásig – emelte ki Dr. Szabó Péter. Hozzátette, jelenleg három oktató nem vesz részt személyesen a munkában, egyikük a veszélyeztetett kora miatt, a másik két oktató pedig biztonsági okból.

A KJE rektora arról is tájékoztatott, hogy augusztus utolsó napján tartották meg a hagyományos tanévnyitó szenátusi ülést, ahol egyetemi címek átadására is sor került.  Egyetemi tanári kinevezést kapott Dr. Róth Sándor, egyetemi docensit pedig Dr. Tarbay Gabriella.  

Címzetes egyetemi docens címet kapott: Dr. Sólyom Márk, Dr. Kökényesi Zsolt, Lángné Paál Beatrix, Angelus Barbara, Bajza István, Domokos Tamás. Ruff Tamás, Wirthné Móricz Zsuzsanna, Szép Fruzsina. Címzetes adjunktusi kinevezést kapott Dr. Kriváchy Orsolya.

Prof. Dr. Hajtó János Professor Emeritus címet kapott, Horváth Tamás pedig Kodolányi János Egyetemért díjat vehetett át.

A szenátusi ülés különleges percei voltak, amikor a szenátus tagjai köszöntötték Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér tudományos és fejlesztési rektorhelyettest, aki kiemelkedő munkájának elismeréseként és nyugdíjba vonulása alkalmából arany emlékgyűrű kitüntetésben részesült. Szenátusi Dicsérő Oklevelet adományozott a grémium Alitisz Ágnesnek.

Köszöntötték a tanévkezdés alkalmával azokat a kodolányis dolgozókat is, akik huszonöt vagy ennél több esztendeje vesznek részt a felsőoktatási intézmény munkájában. Emléklapot vehetett át Dr. Szabó Péter, Berta Ákos, Dr. Kovács László, Balassa László, Balogh Tünde, Fülöp Orsolya, Horváti Éva, Sztrida Erika, Virágh Ildikó, Winklerné Gruber Krisztina.

Az új tanév lényeges intézkedései kapcsolódnak a járvány második hullámához, az egyetemen COVID-19 intézkedési tervet dolgoztak ki. Butor Klára a KJE Jól-léti kabinetvezetője az egyetemi lapnak elmondta, az intézkedési terv célja a hallgatók, oktatók, dolgozók egészségének megóvása, a járvány terjedésének fékezése, megakadályozása olyan módon, hogy az intézmény a feladatait továbbra is magas színvonalon elláthassa, és a hallgatók tanulmányi előmenetele ne sérüljön.

A KJE bármely oktatási helyszínén hőmérőzést követően léphetnek be a hallgatók és oktatók, majd megkapják az aznapi belépésre jogosító karszalagot. A KJE épületeibe 37,5 foknál alacsonyabb testhőmérséklettel lehet belépni. Minden belépő köteles arcmaszkot viselni. A portán és a folyosókon kézfertőtlenítők állnak rendelkezésre, szabályozott a tantermekben és az egyetem bármely területén a másfél méteres távolságtartás. A tantermek és más helyiségek, az oktatáshoz használt eszközök, számítógépek, stúdiótechikai berendezések, kilincsek fertőtlenítése folyamatos a nap során.

Ugyancsak a biztonságot erősíti az a rendelkezés, miszerint az egyetem épületeibe történő belépést megelőző 24 órában ki kell töltenie a hallgatónak az alábbi linken található tesztet: https://forms.gle/XKWgZjsqPzULZnQf7. Ha nem merül fel a vírusfertőzés gyanúja, ez jogosítja fel belépésre a kodolányisokat, tudtuk meg Butor Klárától.

V.I.

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat