Új HÖK-elnök a KJE-n

2018. november. 05. KáVé
Új HÖK-elnök a KJE-n

„Szeretném megmutatni, hogy lehet ezt jól is csinálni”


Egy egyetem nem csak hallgatókból, tanárokból, rektorból és tanulmányi osztályokból áll. A Hallgatói Önkormányzat (HÖK)  ugyanúgy fontos alkotóeleme egy egyetemnek, mint a felsoroltak bármelyike. A Kodolányi János Egyetemen új elnöke van a HÖK-nek Bajusz Annamária harmadéves turizmus-vendéglátás szakos hallgató személyében. Az előtte álló feladatokról beszélgettem vele.

Milyen feladatokat lát el a Kodolányi János Egyetem HÖK elnöke?

A feladataim külsős szemmel nem látszanak, ami nem feltétlen probléma, de fontos tudni, hogy a HÖK nem csak abból áll, hogy programokat szervezünk, hanem a hallgatók számára mi vagyunk az egyik legfontosabb érdekképviseleti szerv. Az első és legfontosabb feladatom Egyetemünk képviselete az intézmény Szenátusában, illetve külsős fórumokon. Ezen kívül összehangolom a székesfehérvári és orosházi részönkormányzataink és különböző szervezeteink működését. Most az egyik legfontosabb munkám a HÖK SZMSZ-ének helyretétele, az összes szabályozás elolvasása, értelmezése és esetleges ütközések megkeresése, amely a hallgatókat érinti.

Te magad pályáztál erre a címre, vagy más nevezett ki HÖK elnöknek?

Az, hogy HÖK-elnök lettem, igazából a kettő a kombinációja. Az elmúlt két évben folyamatosan tagja voltam annak a néhány fős csoportnak, aki a legtöbb egyetemi programon besegített és szervezőként dolgozott (karácsonyi sütivásár, KONA, Educatio kiállítás, nemzetközi hét stb). Innen jött az igény, hogy meg kellene erősíteni a KJE HÖK-öt, ugyanis többen - tanárok és hallgatók egyaránt - úgy éreztük, hogy nincs megfelelő hallgatói képviselet az intézményben. Jelenleg az utolsó félévemben vagyok az iskolában, éppen a szakdolgozatomat írom, így nagy kihívás számomra az elnöki feladatkör.

Van-e korábbi tapasztalatod ezen a területen?

Középiskolában nem voltam diák önkormányzati tag, illetve a Kodón sem voltam ennek előtte HÖK tag, ami talán annak köszönhető, hogy nekem mindig rossz élményeim voltak ezekkel kapcsolatban. Mindenki, aki ilyen titulusokkal rendelkezett a környezetemben, indokolatlanul túl sokat gondolt magáról, nekem pedig sosem volt kifejezett igényem arra, hogy szerepeljek. Egyszerűen jót akartam az embereknek, és azt, hogy a problémáik megoldódjanak.

Gördülékenyen megy a munka a HÖK elnökségi csapatával, vagy vannak konfliktusok?

Konfliktusaink egyáltalán nincsenek, a tagok ismerik egymást, hiszen többen csoporttársak vagy évfolyamtársak. Ez az ismeretség bár sokat segít, a munka azért még nem megy a legtökéletesebben. Nyilván nem várhatom el, hogy egy néhány hete alakult, teljesen új elnökség az első pillanattól kezdve tökéletesen működjön, de látni már a fényt az alagút végén. A kommunikációnkkal van probléma, ez talán az, ami a leginkább hátráltatja a munkát. Nem nagyon volt az elmúlt pár évben előttünk követhető példa, és a tagok némelyikének még más elképzelései vannak arról, hogy mi az, hogy HÖK. Meg kell tanulnunk, hogy elsősorban érdekképviseleti szerv vagyunk, tehát először a munka, utána jön csak a buli.

Van programterved?

Erre a félévre nincs kőbe vésett programterv, viszont célom az van, nem is kevés. Szeretném stabil és működő talpakra felépíteni a KJE HÖK működését, és szeretném, ha a hallgatók is megtanulnák és megszoknák, hogy létezünk, működünk és miért vagyunk. Merjenek jönni hozzánk, ha problémájuk van, hiszen azért vagyunk, hogy segítsünk. Mondják el, ha valamivel kapcsolatban kifogásokkal élnek, és igenis mondják el a véleményeiket, a konstruktív jellegű kritikáikat, mert így tud továbblépni. Nyílt és egyenes kommunikációt szeretnénk, és nem hátba szúrásokat. Szeretném, ha azok a hallgatói kifogások, amelyek beérkeznek, meghallgatásra kerüljenek és közösen találjunk rá megoldásokat. Azt is szeretném, hogy ha az egyetem támaszkodhatna ránk, így az intézményi szinten felmerülő problémákat segíthetjük megoldani, akár a hallgatókkal közösen az arany középutat megtalálva. Azt fontosnak tartom leszögezni, hogy a mi egyetemünk családias és ezt értékelni kell. A családias hangulat az egyik erősségünk, amire építkeznünk kell.

Mivel ígérsz többet, mint az eddigi HÖK elnökök?

Nem nagyon szeretek ígérgetni, inkább cselekedni szeretnék és megmutatni, hogy lehet ezt csinálni jól is. Az Egyetem vezetése biztosított a támogatásáról, örömmel nyugtázták, hogy újra működik az intézményben a HÖK. A legnagyobb dolog, amit ígérhetek, hogy azon dolgozunk, ne egy hirtelen fellángolás maradjon mindez, hanem szépen megalapozva, hosszú kimenetelű és jól mnűködő Önkormányzatot tudhasson magáénak a Kodolányi. A közösségépítésben is feltétlenül nagy szerepet vállalunk, hogy a hallgatók büszkén mondhassák, hogy Kodolányisok.

Gombás Ádám – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évfolyam

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat