Új fejezet kezdődik a KJE-en

2020. május. 06. KáVé
Új fejezet kezdődik a KJE-en

Cél, hogy a legrangosabb hazai magánegyetem legyen a KJE

Új fejezet kezdődik a Kodolányi János Egyetem életében, a székesfehérvári alapítású felsőoktatási intézmény fenntartója április 27-től kezdve hivatalosan is a Gattyán György tulajdonában álló Docler cégcsoport.  Az új tulajdonos maga is a Kodolányi hallgatója volt, kommunikáció és médiatudomány szakon szerzett diplomát. „Nagy öröm számomra, hogy mostantól rész vehetek annak az intézménynek a működtetésében, ahol magam is tanultam” -mondta el az üzletember a KV-nak.

A Kodolányi János Egyetem szenátusa március 11-ei ülésén egyhangúlag támogatta, hogy az egyetem megállapodjon a Docler cégcsoporttal. A KJE Fenntartó Zrt. részvényeit száz százalékban vásárolta meg a Docler Holding S.ár.l.

A tulajdonost váltó egyetem történetének fontos állomása, hogy az 1992 és 2018 között főiskolaként jegyzett intézmény 2018. augusztus 1. óta egyetemként működik tizenkét alapszakkal, három mesterszakkal és több felsőoktatási szakképzéssel.

Az alapítás idejére visszanyúlva fontos momentumnak számít, hogy1990–91-ben Andrásfalvy Bertalan akkori oktatási miniszter támogatta a két székesfehérvári középiskolai tanár - Rockenbauer Lajos és Szabó Péter - tervét, hogy a Fejér megyei megyeszékhelyen egy alapítványi főiskola induljon. 1991-ben Balsay István akkori polgármester támogatásával az oktatási bizottság, majd a közgyűlés is megszavazta az előterjesztést, majd száznegyvenhét hallgatóval megkezdődött az oktatás.

A Magyar Termék Nagydíj címmel és Európai Innovációs Díjjal kitüntetett egyetem rektora továbbra is Dr. Szabó Péter marad.  „Harminckét éves voltam, amikor kitaláltuk a barátommal, hogy alapítunk egy ’tudományos nagyoskolát’ Székesfehérváron. Visszagondolva arra az időszakra az jut eszembe, hogy úttörőnek lenni mindig nagyon nehéz, és mi az egyik első magán felsőoktatási intézmény vagyunk Magyarországon. Hárman kaptuk meg annak idején egy időben az indítási engedélyt” -mondta az egyetemi lapnak a rektor. A tulajdonosváltással kapcsolatban hozzátette:

„Öröm, hogy egy volt tanítványunk az alma matert olyan intézménynek tartja, hogy fenntartóként is lát fantáziát az együttműködésben. A Gattyán Györggyel való együttműködés új fejezetet indít a Kodolányi életében, az eddigi értékek megőrzése mellett fejlesztésekre, változásokra készülünk.Cél, hogy egy nemzetközi szinten jegyzett, prémium kategóriás, szakmai és üzleti szempontból is kiemelkedően sikeres intézmény legyen a Kodo”.

Gattyán György az egyetemmel kapcsolatos terveiről a következőket nyilatkozta lapunknak: „Nem titkolt célunk, hogy a KJE akár már rövid távon is újra Magyarország legrangosabb magánegyeteme legyen. Fontos célunk, hogy növeljük a hallgatói létszámot, és olyan új szakokat indítsunk be, amelyek igazodnak napjaink megváltozott munkaerőpiaci igényeihez. Szeptembertől például elindul az informatikai képzés a Kodolányi egyetemen”.

Virágh Ildikó

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat