Turizmust tanul a Kodolányin a sikeres teniszező

2022. június. 02. KáVé
Turizmust tanul a Kodolányin a sikeres teniszező

„A francia nemzetközi teniszbajnokság (Roland Garros) selejtezőjének második fordulójában Jani Réka három játszmában legyőzte az ausztrál Jaimee Fourlist"  -  „Főtáblára került Jani Réka a francia nyílt teniszbajnokságon. A tenisz szövetség péntek esti tájékoztatása szerint a világranglista 128. helyezettjének a rangsorban 14., tokiói olimpiai bajnok svájci Belinda Bencic lesz az ellenfele az első fordulóban”, jött a hír, amit itt a Kodolányi János Egyetemen kitörő örömmel fogadtunk, hiszen Réka kodolányis hallgató.

Ez alkalommal készítettem interjút a jelenleg is Franciaországban tartózkodó teniszezővel.

Hogyan kezdődött, mikor köszöntött be az életedbe a tenisz? Nyilvánvalóan  megmutatkozott a tehetséged, azonban ilyen sikeres pályafutás feltételezi, hogy a támogató légkör is megvolt.

Hatéves koromban kezdtem teniszezni, Sopronban. Nem teniszezett senki a családban, kosárlabdázni és teniszezni kezdtem, valószínűleg az adott lehetőségek miatt. Később, amikor már iskolába jártam és mindkettőben a versenyző csoportba kerültem választanom kellett, mert nem fért bele mindkettő az időmbe. A teniszt választottam, ami később jó választásnak bizonyult a magasságomat tekintve. Középiskolába a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumba jártam, és akkor már  nemzetközi versenyekre jártam. Az iskola teljes mértékben támogatta a sportkarrieremet, az utolsó két évet pedig már magántanulóként végeztem, mert a versenyekre való felkészülésemet Budapesten végeztem. A szüleim mindent megtettek, sokszor erőn felül vállalták a támogatásomat, amiért örökké hálás leszek.

A családod hogyan fogadja, hogy ilyen sikeres sportoló lettél? Gyermekkorodban járt-e lemondással a teniszezés?

Egyértelműen szüleim támogatásának köszönhetem, hogy sikeres sportoló lettem, ők teremtették meg számomra a lehetőséget, hogy gyerekkoromtól kezdve haladjak ezen az úton. Nagyon örülök, hogy amit ők feláldoztak a sportkarrierem érdekében kifizetődni látszik. Sok lemondással járt a tenisz mind az ő részükről, mind az enyémről. Nem a klasszikus gyerekkorom volt, be volt osztva az időm az edzések és a tanulás összeegyeztetése miatt, valamint a legtöbb közös iskolai programból is kimaradtam. Cserébe azonban sok jó élménnyel gazdagodtam a tenisz által. Testvéreim is sportolnak, így remélem, hogy pozitív példát tudok mutatni nekik.

Később a tanulás és a sport összekapcsolhatósága miatt választottad a KJE-et?

Igen, egyértelműen azért választottam, mert a távoktatás tagozat lehetőséget biztosított arra, hogy online tanuljak, a sok utazás miatt ez az egyetlen forma, ami számomra jelenleg lehetséges. Korábban nem találtam távoktatás tagozaton olyan szakot, amit szívesen tanultam volna, ezért évekig nem is tudtam a tenisz mellett folytatni az egyetemi tanulmányaim a középiskola után. Nagyon örülök, hogy a KJE által lehetőségem nyílt már a sportkarrier mellett végezni az egyetemet.

Milyen szakon tanulsz, és hogyan támogatja a Kodolányi a sportkarrieredet?

Turizmus-vendéglátás és gazdálkodási és menedzsment szakon tanulok, távoktatás tagozaton. Minden félévben kaptam kedvezményes tanrendet, az összes oktató rendkívül segítőkész volt, valamint a szaktársaimtól is nagyon sok segítséget kaptam, amikor a versenyek miatt nem tudtam részt venni az online órákon. Jó kapcsolatot ápolok mindenkivel, egyelőre azonban csak az interneten. A második félév óta online van minden, ami őszintén szólva számomra megkönnyítette a tanulmányaimat, hiszen bárhonnan a világból tudtam teljesíteni a vizsgákat is. Remélem, hogy a jövőben lesz lehetőségem személyesen is találkozni a tanárokkal, szaktársakkal.

Hogyan tudod összeegyeztetni a tanulást és az edzéseket, egyáltalán milyenek a hétköznapjaid?

Nagyon sűrű a versenyidőszak, így jóval kevesebb olyan hét van, amikor csak edzések vannak. A versenyek közti heteken most már főként a regenerálódásé a főszerep, általában csak rövidebb időszakok vannak az évben, amikor úgynevezett alapozó időszakot csinálok. Ilyenkor az erőnléti edzéseké a főszerep. Az egyik edzőm a cseh származású Filip Svozilek, aki főként versenyekre utazik velem, az erőnléti edzőm pedig Simai Péter a Park Teniszklubban. Mindemellett számos versenyre utazok a párommal, Boros Miklóssal, aki teniszezik, így ő is tud segíteni nekem.

A teniszezők köztudottan sokat utaznak a nemzetközi versenyek miatt. Mennyire válik életformává mindez az életedben?

Körülbelül harminc nemzetközi versenyen veszek részt egy évben, amik a világ minden részén kerülnek megrendezésre, ezért folyamatosan, hétről-hétre utazok.

Kérlek, beszélj a mostani eredményed előzményeiről, milyen mezőnyben, kikkel versenyeztél, miért vagy most is Párizsban, mekkora állomás ez a győzelem a sportkarrieredben?

Minden évben négy Grand Slam verseny (Ausztrál Open, Roland Garros, Wimbledon, Us Open) kerül megrendezésre, ami a teniszversenyek csúcsát jelenti. Először 2011-ben kerültem be a Us open selejtezőjére (ehhez a top 250-ben kell lenni a világranglistán), ahol sikerült is három győzelemmel feljutni a főtáblára. Azóta az évek során tizennégy alkalommal tudtam a világranglista helyezésemnek köszönhetően részt venni Grand Slam verseny selejtezőjében. Az idei Roland Garroson pedig szerencsés vesztesként sikerült feljutnom a főtáblára, ami azt jelenti, hogy azoknak, akik a selejtező utolsó fordulójában (a harmadik mérkőzésen) szenvednek vereséget van lehetőségük még feljutni a főtáblára azok helyére, akik a főtábláról visszalépnek. A vesztesek közül ranglistahelyezés alapján állítanak sorrendet és sorsolják ki, hogy ki az, aki felkerült a főtáblára. Idén ez nekem sikerült, így most második alkalommal játszhattam Grand Slam verseny főtábláján.

Milyen versenyek állnak előtted ebben az évben még?

 Mondhatni, hogy még a szezon elején vagyok, a nyári időszak a legsűrűbb, a jó ranglistámnak köszönhetően most nagyobb (WTA) versenyeken tudok majd résztvenni és hátra van még két Grand Slam verseny is, Wimbledon és a Us Open. A teniszben egész évben szezon van, folyamatosan vannak versenyek hétről hétre.

Milyen álmaid vannak a sportkarriered vonatkozásában?

Gyerekkorom óta az célom és vágyam, hogy bekerüljek a TOP 100-ba.

Milyen pályát álmodtál meg magadnak, edző szeretnél majd lenni vagy a diplomádnak megfelelően szeretnél majd elhelyezkedni?

Egyelőre nincsenek konkrét elképzeléseim ezzel kapcsolatban, mindenképpen szerettem volna, hogy több opció közül választhassak, ezért is szerettem volna továbbtanulni. Sok mindentől függ ez a kérdés, szeretnék még jó pár évet aktívan sportolni, ezután majd kiderül, hogy alakul a tenisz utáni élet.

A kívülállóként azt gondolom, hogy az sikeres sportpályafutás és a tanulás mellett nem sok minden fér bele az életedbe.

A versenyek között az utóbbi években próbálom egy kicsit jobban kihasználni az időmet és kiélvezni azokat a helyeket, ahova a tenisz által eljutok. Ehhez pedig néhány éve már partnerem is van, a home office munkabeosztásnak köszönhetően pedig sokat tud velem utazni a munka mellett is, így talán nem túlzás azt mondani, hogy az utóbbi években többet láttam a világból, mint előtte összesen. Számomra ez a kikapcsolódás és a szórakozás is egyben. Barátaimmal nem egyszerű tartani a kapcsolatot, abba a pár napba, amit Magyarországon töltök, kell "belesűríteni" mindent, a családlátogatást és a barátokkal való programozást is. Van, amikor sikerül, de sajnos van amikor csak fél napot, átutazóban vagyok otthon és örülök, hogy egy kicsit a családdal tudok lenni. A családalapítás kérdése fontos helyen van az életemben, de a teniszkarrier után tervezem.

Ha egy jótündér teljesítené három kívánságodat, mik lennének azok?

 Azt mindenképpen kívánnám, hogy a közeli hozzátartozóimnak, barátaimnak hosszú, egészséges és boldog élete legyen. Emellett pedig nagyon örülnék, ha sikerülne elérni az álmomat és bejutnék a legjobb 100 teniszező közé. Maradt még egy kívánság, mit is szoktak mondani? Azt kívánnám, hogy még végtelen számú kívánságom lehessen.

Sokunkban felmerül a kérdés, mikor kell kezdeni ezt a sportot, hiszen a tenisz népszerű mozgásforma a hétköznapokban is. Kiknek ajánlanád?

A tenisz egyik legnagyobb szépsége, hogy bárki bármikor bármilyen szinten tudja élvezni, ezért én azt mondom, hogy sosem késő elkezdeni. Véleményem szerint, ha valaki profi teniszező szeretne lenni érdemes tíz éves kor alatt elkezdeni, de ez természetesen nem az egyetlen feltétele a hivatásos sportolóvá válásnak.

Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat