Tudományos programokkal ünnepelték a jubileumot

2019. augusztus. 12. KáVé
Tudományos programokkal ünnepelték a jubileumot

Másfél évtizedes a KJE és a japán Kanazawa Seiryo Egyetem együttműködés

A Kodolányi János Egyetem és a japán Kanazawa Seiryo Egyetem idén ünnepelhette a két intézmény közötti együttműködés másfél évtizedes évfordulóját. Ez alkalomból a japán egyetemen közös programok szervezésével erősítették meg a további közös munkát, amelyeken a KJE részéről részt vett Dr. Szabó Péter rektor, valamint Dr. Hoffmann Orsolya és Dr. Kovács László rektorhelyettesek.

A Kodolányi János Egyetem és a japán Kanazawa Seiryo Egyetem  együttműködésének kezdetei 2004-re nyúlnak vissza. Ebben az évben született az az együttműködési szerződés, amelynek célja a japán kultúra és nyelv népszerűsítése Magyarországon, oktatói és hallgatói mobilitás, valamint közös rendezvények szervezése. Ennek köszönhető, hogy mára a KJE könyvtára jelentős japán nyelvű könyvállománnyal rendelkezik, amely egyébként a Japán Nagykövetség ajándéka. Kezdetben a magyar hallgatók csoportos projekt utakon vettek részt az akkori állami finanszírozási rendszernek köszönhetően. Több alkalommal utazhattak Japánba kisebb csoportok projekt jellegű tanulmányi útra.

Dr. Hoffmann Orsolya nemzetközi rektorhelyettes a KV-nak elmondta, 2016-os év új lendületet adott a kapcsolatnak, a kanazawai egyetem új vezetésének köszönhetően. Az rektor egyrészt szeretett volna nyitni Európa felé, másrészt az újonnan elindított turizmus és nemzetközi kapcsolatok szak miatt kifejezetten érdekelte a KJE-vel való együttműködés, ahol több évtizedes múltra tekint vissza a nemzetközi kapcsolatok és a turizmus képzés. 
A rektorhelyettes elmondta továbbá, hogy ugyanebben az évben az Erasmus + International Credit Mobility Program lehetővé tette, hogy a KJE-n ne csak EU-s országokkal való mobilitást tervezhessék, hanem EU-n kívüli partnerekkel is megvalósíthassák ezt a jövőben. 
Hozzátette: „Az elmúlt három  évben egyetemünk 56.000 euro-t nyert erre a programra, hat japán hallgató tanult már nálunk az elmúlt időszakban, hét oktatót fogadtunk a Kanazawa Seiryo Egyetemről és hat kolléga utazott ki előadásokat tartani Japánba."

Dr. Szabó Péter rektor beszámolt arról is a KV-nak, hogy ünnepélye keretek között erősítették meg a további együttműködést, valamint egy konferencia keretében a kodolányi delegáció tagjai is előadást tartottak. Dr. Kovács László a "Filozófus motoron" című előadásával örvendeztette meg a japán hallgatóságot, amelynek témája Robert Maynard PirsigA zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete című könyvéhez kapcsolódik. Mint ismeretes, az először 1974-ben kiadott könyvet az egyetemisták, értelmiségiek „bibliája”-ként is szokták emlegetni, akadnak, akik J.D. Salinger Zabhegyezőjéhez hasonlítják népszerűségét. Dr. Hoffmann Orsolya pedig „Magyarország öt érzékszervvel" címmel tartott nagysikerű előadást, amelynek során a résztvevők Magyarország kultúrájával, gasztronómiájával és hagyományaival ismerkedhettek meg. 

V.I.

 

 

 

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat