Trónon maradtak a királyiak

2016. február. 14. Kitekintő
Trónon maradtak a királyiak

A Real Madrid harmadszor nyerte meg a Szent István Kupát


Véget értek Európa egyik legrangosabb kosárlabda utánpótlástornájának, a IV. Szent István Kupa küzdelmei. A viadalon a vasárnapi helyosztókon is pazar egyéni és csapat teljesítményeket láthatott az Alba Regia Sportcsarnokba ellátogató közönség. A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia együttese hetedik helyezett lett, a bronzérmet pedig az U16-os magyar kosárlabda válogatott szerezte meg. A torna fináléjában a címvédő Real Madrid és az olasz Stellazzura Rome csapott össze az aranyért. A találkozót a madridiak nyerték 80-71-re, így megvédték címüket.

Az elmúlt három nap a csoportküzdelmek izgalmainak jegyében telt a IV. Szent István Kupán. Vasárnap azonban már a helyosztó mérkőzéseket rendezték meg az Alba Regia Sportcsarnokban, ahol ezúttal is magas színvonalú, élvezetes meccseket láthattak a nézők. A nap első összecsapásán a házigazda Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia együttese a török Fenerbahce ellen küzdött a hetedik helyért. Peresztegi Nagy Ákos tanítványainak ezúttal kijött a lépés, és a jó játék eredménnyel is párosult. A fehérvári fiatalok a 24 pontot jegyző Takács Milán vezetésével különösen a harmadik negyedben sziporkáztak: ekkor 20 pontot szereztek és mindössze ötöt kaptak. A látottak alapján a DKKA teljesen megérdemelten nyert 71-61-re és lett hetedik az utánpótlás tornán.

Az 5-6. helyért két nagy múltú együttes, a német FC Bayern München és a horvát Cibona Zagreb játszott egymással. A csapatok a helyosztó meccsen is kihozták magukból a maximumot: támadószellemű játékukkal számtalan feledhetetlen pillanatot okoztak a lelátón helyet foglaló közönségnek. Dino Bistrovic révén a Cibona fokozatosan őrölte fel a Bayern játékát, s végül magabiztos, 85-70 arányú győzelmet aratott, megszerezve ezzel az ötödik helyet.

Ezt követően újra hazai együttesért szoríthatott az Alba Regia Sportcsarnok népes közönsége. A magyar U16-os kosárlabda válogatott a szerb gigásszal, a Partizan Beograddal mérte össze tudását a harmadik helyért. Váradi Attila szövetségi kapitány fiai még a címvédő Real Madridot is komoly erőpróba elé állították, ezt a jó formát pedig a bronzmérkőzésre is sikerült átmenteni. A Somogyi Ádám-Dancsecs András duót egyszerűen képtelenek voltak tartani a szerbek: a két fiatal tehetség összesen 38 ponttal járult hozzá a 89-75-ös győzelemhez, valamint a bronzérem megszerzéséhez.

A IV. Szent István Kupa fináléjában a címvédő spanyol Real Madrid az olasz Stellazzurra Rome gárdájával találkozott. Talán a nagy tét okán, a döntőt kapkodva kezdték a csapatok. Az első pár percben mind a Real, mind a Stellazzurra rengeteg tiszta helyzetet puskázott el. Kis idő elteltével aztán begyújtotta a rakétákat a Real Madrid és gyorsan meggyőző fölényre tett szert. Mario Nakic pazarul szervezte a királyiak játékát, míg Heritier Ngalamulume Tshiyoyo keze a kulcspillanatokban sem remegett meg, így a nagyszünetben 49-38-ra vezetett a Real.

A második játékrészben hihetetlen erőket mozgósított a végső győzelemért a Stellazzurra Rome, így a záró negyed előtt négypontosra olvadt a Real előnye. A hatalmas szívvel küzdő rómaiak oroszlánként harcoltak az aranyéremért, ám a Real Madrid taktikus játékának köszönhetően 80-71-re nyert. Győzelmével a királyi gárda története során harmadszor diadalmaskodott a Szent István Kupán. Az eredményhirdetésen Kozmann György, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős helyettes államtitkára, dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere  és Mészáros Attila alpolgármester nyújtotta át az elismeréseket a díjazottaknak.

/Forrás:ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat