Triatlon VB, London, 6.helyezés

Cikk dátuma 2013. szeptember. 16. | Mozaik
Triatlon VB, London, 6.helyezés

Lengyel Zsófia, a KJF másodéves kommunikáció-és médiatudomány szakos hallgatója az új tanévet egy nagyszerű sporteredménnyel kezdte, hatodik helyezést ért el a londoni triatlon világbajnokságon. A triatlonversenyző guide-jával, Orbán Annával szerezte meg az előkelő helyezést a látássérültek mezőnyében. A háromgyerekes család legkisebb gyermeke „célba ért”, sikeres a sportban, a tanulásban és a munkájában. 

 

 

Atlétizáltam, de sajnos nem sikerült kijutnom a 2012-es paralimpiára, és úgy döntöttem, hogy váltok. Húszévesen már nehéz fejlődni sprint rövidtávfutásban, ahol tizedmásodperceken múlhat egy-egy győzelem, így a triatlont választottam, adva magamnak esélyt a sikerre. Januárban igazoltam a Fradi triatlon szakosztályához, boldogan fogadtam dr. Litavecz Anna paratriatlon szövetségi kapitány közvetett hívását, ami egy rádióinterjúban hangzott el.

Úgy tűnik helyes volt a váltás, legalábbis a londoni eredmény egyértelműen ezt bizonyítja. Milyen volt a verseny, te mennyire vagy elégedett?

Nagyon szoros volt, mindössze négy másodperccel maradtam le az 5. helyről. Egy amerikai versenyző előzött meg futásban. Egyébként az úszást tartottam a legnehezebbnek, ugyanis nyíltvízi úszásról van szó, és Londonban tizenöt fokos vízben úsztuk le a 750 méteres távot. Sokkolóan hatott rám először a hideg víz. Az 5 kilométeres futás és a 20 kilométeres kerékpározás ehhez képest kifejezetten jó volt. Az eredménnyel, a hatodik helyezéssel viszont elégedett vagyok. A repülést is viszonylag jól bírtam, pedig attól jobban félek, mint a versenyzéstől.

Mikor és hogyan ünnepeltétek a sikert?

A legnagyobb ünneplést számomra az jelentette, ahogyan a családom, a szeretteim vártak szombat éjszaka a repülőtéren. Táblákkal, virágcsokrokkal és zászlókkal fogadtak bennünket, mi pedig - öten voltunk versenyzők - énekelve érkeztünk. Csodálatos volt az egész.

Sportolsz, tanulsz és dolgozol. Hogyan tudod mindezt összeegyeztetni?

Eddig mindig sikerült, remélem ezután is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy hétköznaponként hajnalban kelek, mert reggel héttől nyolcig úszom, utána egy óra a futóedzés, majd iskolába vagy dolgozni megyek. AVakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületénél érzékenyítő munkatárs vagyok, ép gyerekekkel ismertetem meg a mi világunkat, a mi életünket. Ez fontos dolog az elfogadtatás és az integráció szempontjából. A Kodolányi főiskolán másodéves vagyok, a kommunikáció szakkal nagy álmom vált valóra. Míg középiskolásként mindig kirekesztettnek éreztem magam, a főiskolán nagyon jól érzem magam, vannak barátnőim, és a tanárok is nagyon elfogadóak.

Azt már alig merem megkérdezni, hogy mindezen kívül jut-e még időd valamire.

Hát, jut időm a barátomra is, aki hallássérült. Ő ugyancsak sportol, 2009-ben aranyérmes volt a csapatuk a tajvani siketlimpián. Bizonyára sokan most azt gondolják, hogy nehezen tudunk egymással kommunikálni, de ez nem így van. Ő integráltan járt iskolába, nagyszerűen tud szájról olvasni, én pedig valamennyit látok. Tehát ezzel nincs probléma. Régi álmom, a rádiózás is kezd körvonalazódni, most éppen a Tilos Rádióban helyettesítek valakit, műsort vezetek. Jövő hétfőn, szeptember 23-án este fél hétkor lesz egy műsor, a Rehab a tortán, amiben Nagy Bendegúz, kerekes székes világutazó lesz a vendégem. Neten is hallgatható, várlak benneteket!

 

-virágh-

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat