Töriszakosok és múzeumlátogatás

Cikk dátuma 2014. január. 04. | Mozaik
Töriszakosok és múzeumlátogatás

A Nemzeti Múzeumba vitte tanítványait Dr. Simándi Irén

Bethlen Gábort 1613. október 23-án választotta fejedelemmé a kolozsvári országgyűlés, ennek az eseménynek a 400. évfordulójára tiszteleg a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállítással a nagy fejedelem emléke előtt. 

A kései utókor aranykornak nevezte Bethlen Gábor uralkodásának tizenhét esztendejét. A 16–17. században az Erdélyi Fejedelemség uralkodója volt, aki az Oszmán Birodalom és a Habsburgok Német-római Császársága közötti összeütközések határterületén fekvő országát példamutató eredményességgel irányította.

 

A kiállítás az uralkodói méltóság mellett a fejedelem magánéletét, a döntései, dilemmái mögött meghúzódó töprengő embert, a kemény, határozott, európai szintű politikust is bemutatja. A kiállításon látható korabeli műtárgyakon, írásos és nyomtatott emlékanyagon kívül érdekességként mutatják be Székely Beáta festőművész, a Képzőművészeti Egyetem frissen végzett hallgatója egész alakos Bethlen-portréját.

 

 

A Kodolányi főiskola történelem szakos hallgatóinak egy csoportja Dr. Simándi Irén tanárnő vezetésével ellátogatott a Bethlen Gáborra emlékező időszaki kiállításra, hogy az itt látottakkal is bővítsék történelmi ismereteiket.  Dr. Simándi Irén fontosnak tartja, hogy a leendő történelemtanárok az oktatás során tanítványaik szokásrendszerébe építsék majd a múzeumlátogatást, és megszerettessék velük a régmúlt ilyenforma megismerésének lehetőségét. A KJF főiskolai tanára a KV-nak arról is beszélt, hogy a történelemtanároknak azt kell érezniük, hogy munkájuk része a múzeumlátogatás, a kiállítások megismerése, fontos, hogy maguk is használják a múzeumok kínálta tudományos, illetve kulturális lehetőségeket.

-v-

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat