Több száz új munkahely Fehérváron

2014. március. 27. Kitekintő
Több száz új munkahely Fehérváron

Harmincmilliárdos fejlesztést hajt végre a Denso Székesfehérváron

Orbán Viktor miniszterelnök és Jiro Ebihara, a Denso elnöke közösen jelentette be a Parlamentben kedden délután azt a közel harmincmilliárdos kapacitásbővítést a fehérvári gyárban, amelyhez a kormány kettőmilliárd forintos támogatást ad. A fejlesztés több száz fős létszámbővítést is jelent majd Székesfehérváron. 

 

Orbán Viktor miniszterelnök a több mint 29 milliárdos beruházás kapcsán azt emelte ki, hogy ezzel összesen mintegy 500 új munkahelyet is teremt a cég, valamint párhuzamot vont a Denso stratégiai gondolkodásmódja és a magyar gazdaság fejlődési iránya között. „A jövő úgy jelenik meg, mint lehetőség, amit ki kell használnunk. Ehhez olyan stratégiai partnerekre van szükség, akik úgy terveznek, mint a Denso.” – mondta Orbán Viktor, aki példaértékűnek nevezte a cég hosszú távú gondolkodását és azt is hangsúlyozta, hogy a japán vállalat sikere a magyar emberek sikere is. Mint Orbán Viktor mondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy a fehérvári jelentős bővítés mellett a legfontosabb érv az volt, hogy a Denso dolgozói eddig is jól teljesítettek.” A cég a magyar kis- és középvállalkozások kiváló partnere, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a fehérvári gyárnak 18 hazai beszállítója van. 


Jiro Ebihara, a Denso Gyártó Magyarország Kft. elnöke arról szólt, hogy ez az esemény egy újabb visszaigazolása annak, hogy 17 évvel ezelőtt jó döntést hozott a vállalat, amikor Székesfehérvárra telepítette gyárát. Kiemelte, hogy Magyarországon megtalálták a számításaikat, hiszen remek az együttműködésük az önkormányzattal és a kormánnyal is. A mostani fehérvári beruházással azt szeretnék elérni, hogy továbbra is piacvezetők és versenyképesek maradjanak a termékeik a következő évtized közepéig. Mint az elnök mondta, mindennapi tevékenységük és stratégiájuk kialakításakor is kiemelt szempont, hogy a partnerek és beszállítók boldogulásához is hozzájáruljanak. A jelenlegi hetvenezer négyzetméternyi területük nem elegendő már, ezért kiszerveznek évi 14 millió eurónyi gyártást egy jelenlegi és egy új beszállítóhoz. A beruházás kapcsán Fehérváron további 300 fős létszámbővítést terveznek, ami hasonló mértékben jelentkezik majd a beszállítóknál létrejövő álláshelyekben is. Jiro Ebihara fontosnak nevezte, hogy a hazai gazdasági környezet ösztönzi a külföldi tőke beáramlását az országba. 

A Denso székesfehérvári gyárbővítését bejelentő sajtótájékoztatón az Országházban jelen volt Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselő, valamint Égi Tamás alpolgármester is. Székesfehérvár alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy évtizedes jó kapcsolata van a városnak a Densoval, ami nagyrészt a fehérvári munkaerőnek köszönhető. Örömét fejezte ki, hogy a japán vállalat az elkövetkezendő tíz évben is Fehérváron gyártja világszínvonalú termékeit a mostani, közel harmincmilliárd forintos fejlesztés eredményeként. „A Denso nemcsak a foglalkoztatás terén jár élen a városban, hanem társadalmi felelősségvállalási programja is példaértékű, és kiváló az együttműködés ezen a téren is az önkormányzat, valamint a vállalat között.” – emelte ki Égi Tamás alpolgármester. 

A Denso autóalkatrész-gyártó csoport világszerte beszállítója az összes jelentős autógyártó vállalatnak. A cég magyarországi leányvállalata 1998-ban kezdte meg tevékenységét Székesfehérváron, és mára a város egyik legnagyobb foglalkoztatójává vált. Az elmúlt 15 évben Magyarországon 500 millió eurónyi befektetést hajtott végre a cég. Jelenleg közel ötezer főt foglalkoztatnak Fehérváron, és a beszállítói hálózatuk is jórészt hazai kis- és középvállalkozásokból áll. A Denso jelenleg 70 ezer négyzetméteres gyártócsarnokában egyebek mellett rendszervezérlő egységeket, benzines befecskendezőket, gyújtógyertyákat állítanak elő.

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat