Teqball - technológia a sport szolgálatában

Cikk dátuma 2020. május. 31. | Mozaik
Teqball - technológia a sport szolgálatában

Borsányi Gábor - kommunikáció- és médiatudomány szak, III. évfolyam

Sport a járvány után

A sportnak kiemelt szerepe van életünkben, számos jótékony hatását tapasztalhatjuk fizikailag, szellemileg és lelkileg. Nem kérdés, hogy a világjárvány idején még erőteljesebb hangsúlyt kaptak azok az elfoglaltságok, amelyek a home office, a megcsappant szórakozási és kulturális lehetőségek mellett megmaradtak az embereknek. A sport az egyik legjelentősebb időtöltésünk, és ezekben a kemény hónapokban azok is rádöbbenhettek erre, akik korábban kevés gondot fordítottak testi egészségükre és az egészséges életmódra. Számomra gyermekkoromtól fogva fontos volt a sport, bár amikor gyermekként rúgtam a labdát a lakótelepi játszótéren, nem gondolkodtam azon, hogy sportolok-e ezzel. Viszont a teqball sportág egyik alapítójaként már fontos kérdésnek tartottam, hogy megfelelő sporteszközökkel igazi sportélményeket érjünk el.

A teqball alapításában Gattyán Györgynek, Huszár Viktornak és nekem is az jelentette a kiindulási pontot, hogy a sport mindig is központi helyet töltött be az életünkben.  Szeretnénk ezt a ,,szenvedélyt” a teqball-on keresztül tovább adni. A Teq sportasztal  ma már egy multifunkciós sport innováció, amelyen mindenki, nemtől, kortól és tudásszinttől függetlenül találhat számára ideális és élvezetes sportolási lehetőséget, beleértve a parasportolókat is.

Bizonyított tény, hogy akik sportolnak jobb fizikális, egészségügyi állapottal rendelkeznek, jobban képesek koncentrálni az élet bármely területén. Ezen kívül jó hatással van az egyénre, hogy egy pozitív közösség részévé válik, amelyben fontosnak érezheti magát, és megtapasztalhatja, hogyan kell csapatjátékosként gondolkodni.

A koronavírus járvány miatt az online térbe kényszerült a világ, ami kétségkívül a hagyományos értelemben vett sport hátrányára vált. Korábban ez a tendencia fordított volt, a gyerekek a legtöbb idejüket a szabadban, a friss levegőn töltötték, ahol rengeteget mozogtak. Sok esetben a szülők számára éppen az jelentette a kihívást, hogy a gyerekek időben hazaérkezzenek a térről, ahol az osztálytársakkal, barátokkal mozogtak, sportoltak. A versenysportban pedig - például a labdarúgásban - óriási előnyt jelentett, hogy a fiatalok a grundon már szinte minden alaptechnikát megtanultak, gyakoroltak úgy, hogy közben szórakoztak, jól érezték magukat. Emlékezzünk csak vissza, gyakran még megfelelő cipő sem volt, mégis úgy érezhettük magunkat, mintha mi is világbajnokságot nyertünk volna.

Mostanában gyakran halljuk, hogy az életünk soha nem lesz már olyan, mint a járvány előtt. Ugyanakkor - ha kellő óvatossággal is - lassanként visszatérnek hétköznapjaink a régi kerékvágásba, újra bejárunk a munkahelyekre, újra kiülünk kávézni egy napfényes teraszra a barátainkkal, újra el lehet érni azt, hogy a térre, parkokba félelem nélkül járjanak az emberek.

És visszatér az életünkbe a sport is, így a mi csapatunk által megálmodott, létrehozott sportág is. A járvány idején arra törekedtünk, hogy a bezártságban is minél többen teqball-ozhassanak az online iskolákba kényszerülő gyerekek. Az elmúlt hónapokban hatvan teqball asztalt kaptak adományként a magyarországi gyermekotthonok. Ezeken az asztalokon ötféle sportot tudnak játszani. Bízunk abban, hogy nem csak örömüket lelik a gyerekek a játékban, hanem a sport által az egészséges életmód észrevétlen épül be az életükbe.

Az asztalokat adományozó Docler cégcsoport mindemellett számos felajánlást tett a koronavírus-járvány idején, a több mint ezer informatikai eszköz, jelentős kórházi támogatások értéke mintegy négyszáz millió forintot tesz ki.

A járvány csillapodásával egyidőben lassan véget ér az idei tanév, még nagyobb jelentősége lesz a sportolási lehetőségeknek, hiszen a vakáció idején a gyerekeknek több szabadidejük lesz.

Az oktatási intézmények kiemelten fontosak a mi sportágunk területén is, hiszen a gyerekekkel időben kell megismertetni a különböző sportágakat, továbbá az utánpótlás és felnőtt versenyrendszer alapjait is megteremthetjük. Az oktatási szegmensen keresztül biztosíthatjuk az érdeklődők számára, hogy személyesen is kipróbálhassák ezt a sportinnovációt, ezzel is elősegítve a tömegsporttá való válást. Remélhető, hogy a jövő teqball világbajnokságain ott lesznek majd azok a fiatalok is, akik ezekben a nehéz hónapokban találkoztak először ezzel a sportággal. És ott lesznek azokon a teqball tömegsport rendezvényeken is, ahol az egészséges életmód van a célkeresztben.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat