Tematikus hét: Foszlányok - premier előtti vetítés

2022. november. 18. Hangoskodó
Tematikus hét: Foszlányok - premier előtti vetítés

“Több kérdőjel, mint tanulság” - beszélgetés a Foszlányok alkotóival

- A Kodolányi János Egyetemen az idei őszi félévben is megrendezték a tematikus hetet, amelynek keretében színes és érdekes programok várták a hallgatókat. Az egyik ilyen a Foszlányok című játékfilm zártkörű, premier előtti vetítése volt. A vetítést követően lehetőség nyílt az alkotókkal, Pogány Alex ( továbbiakban: P.A.) forgatókönyvíróval és Szente Krisztián (továbbiakban: Sz.K.) rendező-operatőrrel beszélgetni, ezt az alkalmat lapunk is megragadta. 

Meséljetek egy kicsit magatokról. Alex, te hogyan kezdtél el forgatókönyveket írni? Tanultad ezt valahol? 

Az érettségi előtt két héttel meg kellett adni, hogy hol tanulok tovább és nekem fogalmam sem volt róla, viszont elgondolkodtam a kérdésen. Mindig is imádtam a filmeket, volt kreatív írás órám is, összeraktam a kettőt és lett belőle a forgatókönyvírás. Felvettek egy filmes iskolába Londonban egy éves kurzusra, és akkor azt mondtam, hogy ha tetszik, akkor folytatom. Rögtön beleszerettem, így további filmes iskolát, majd egyetemet is elvégeztem. Összesen öt évet tanultam Londonban.

Krisztián te hogyan kerültél bele a rendezés világába? 

Én hobbifilmes vagyok. Vloggerként kezdtem, de meguntam, nem tetszett, ezért elkezdtem online, internetre promo videókat, reklám célú projekteket gyártani. Viszont mindig nagyon érdekelt a filmezés és szerettem volna ezzel foglalkozni, így hát magamtól, nagy bátran nekiálltam.

Hogyan találkoztatok ti ketten? Mióta dolgoztok együtt?

P.A. : Baráti körnek köszönhetően. Ezután pedig Krisztián 2020 márciusában ( a Covid-járvány kezdetekor - a szerk. ) hívott fel a film ötletével és megkért, hogy írjak hozzá forgatókönyvet, azóta dolgozunk együtt.

Miről szól a Foszlányok?

P.A. : Egy már-már reménytelen esetnek, egy tehetetlen embernek a harcáról saját magával, a valósággal, a bezártsággal és a szerelemmel.

A filmben a főszereplőn, Dezsőn kívül láthattunk mellékszereplőket és hallhattuk a társasházban lakó emberek hangját is. Általuk nagyon komoly problémákat mutattok be, gondolok itt alkoholizmusra, családon belüli erőszakra, párkapcsolati gondokra, egyedüllétre, bezártságra, depresszióra és öngyilkosságra. Fontosnak tartottátok felhívni ezekre a jelenségekre a figyelmet?

P.A. : Nagyon is, mert én azt gondolom, hogy ezek mindennapi dolgok, és kell róluk beszélni. Az alkoholizmust, az italozást én mindegy egyes forgatókönyve beleírom, mert ez nekem mindig adja magát. 

Miért? Aktuálisabbnak vagy fontosabbnak találod, mint a többi problémát?

P.A. : Nem, csak két évvel ezelőtt meg most is ezek azok a témakörök, amelyek leginkább érdekelnek. Ha foglalkozom velük írás és gondolkodás szintjén, vagy beszélgetés formájában és ténylegesen a mélyre ások, akkor többet tudok meg róla, ráadásul az én hozzáállásom is változhat.

Térjünk át egy kicsit a film előkészületeire. Hány színész szerepeltettek a produkcióban, és mi alapján válogattatok?

Sz.K. : A főszereplő, az ő barátnője, a szomszéd hölgy… végiggondolva körülbelül öt-hat színész kellett, akiket láttunk is. A többiek pedig a hangjukat adták. 

P.A. : A főszerepekre profi színészeket szerettünk volna, a mellékszerepek pedig többnyire baráti felkérések voltak, a hangoknál pedig ez ugyanígy van. Papp János  (Kazinczy-díjas, Aase-díjas és Gobbi Hilda-életműdíjas magyar színművész, a Central Színház tagja - a szerk. ) volt nagyon fontos számunkra, ő a felső szomszédnak, Pálnak a hangja. Illetve Ágoston Katalin nevét is említsük meg, aki szintén a Central Színház tagja, ő Pál lányának, Mariannak adta a hangját. 

Mennyi ideig tartott a teljes film elkészítése?

Sz.K. : Összességében négy hónapig dolgoztunk rajta és így is terveztük az elejétől fogva. Ebben viszont voltak megszakítások és pihenések is. 

Szerintem minden filmnek van egy üzenete. Ennek mi lenne?

Sz.K. : Én a magam részéről direkt nem akartam ilyen kinyilatkoztatást tenni. Elgondolkodtatni szerettem volna, és inkább kérdőjeleket verni az emberek fejébe, mint tanulságot. Mert annyira hétköznapi problémákon ugrál a film és annyira hétköznapi a reakció, amit látunk a főszereplő által, hogy mindenkinek meg kell fogalmazódjon valami a fejében erről. Annak, hogy az én üzenetemet verjem bele az emberek fejébe, szerintem nincs értelme, erre én nem vágyom. Illetve nincs egy meghatározó vagy világrengető nagy tanulságom. Én is ugyanúgy élem, éltem meg ezeket a problémákat és a Covid-ot, mint bárki más, mint te vagy az Alex, a saját, privát módomon, a saját intim szférámban.

Mi itt a Kodolányin már láthattuk a Foszlányokat. Mikor és hol láthatja majd a nagyközönség? 

P.A. : Most megfesztiváloztatjuk Magyarországon és külföldön egyaránt. Amikor pedig ennek az időszaknak vége van, akkor készítünk neki egy oldalt is, egyébként pedig szeretnénk egy streaming platformra is feltenni, amint lehet.

Pontosan milyen fesztiválokon láthatjuk majd? 

Sz.K. : Ahova bekerül. Most októbertől kezdtük el benevezni nagyon sok fesztiválra, viszont ezeken különböző elbírálások vannak. Háromra eddig már bekerült, ezek közül az egyik az a Budapest Movie Awards, viszont arról eddig semmilyen információ nincsen, hogy ez mikor lesz és mikor fogják zsűrizni, de nagyon reméljük, hogy minél hamarabb nagy nyilvánosság elé kerülhet majd a film.

Naár Barbara, kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat