Tehetségkutató, televíziózás, egyetem

Cikk dátuma 2020. november. 23. | Mozaik
Tehetségkutató, televíziózás, egyetem

Szivek Laura- kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam

 

Élet az X-faktor után

 

A szombathelyi Kovács Pál Barnabás 2018-ban robbant be a köztudatba, amikor az RTL KLUB X-faktor nevű zenés tehetségkutatójában, Puskás Peti mentoráltjaként, mindössze tizenhat évesen, az előkelő hatodik helyen végzett, és elnyerte az Év Férfihangja címet.

Egy évvel később maga mögött hagyva szóló karrierjét, PALIÉK néven saját formációt alapított. Zenei sikerei mellett a tanulás is nagy hangsúlyt kap életében, elsőéves hallgató a Kodolányi János Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakán.

A zenész-egyetemistát az elmúlt három év eseményeiről, tanulmányairól és jövőbeli terveiről kérdeztem.

Mit adott neked szakmailag és érzelmileg az RTL KLUB zenei tehetségkutatója?

Az X-faktorba nem úgy indultam, hogy meg akarom nyerni, hanem szerettem volna előrelépést a zenei karrieremben, jó ugródeszkának éreztem. Egyébként a tehetségkutató alatt szerelmesedtem bele a televíziózás világába, ezért jelentkeztem később a Kodolányi kommunikáció- és médiatudomány szakára. Nem lennék önazonos, ha említés nélkül hagynám, hogy nagyon jó élmény volt a tehetségkutató által egy kicsit a reflektorfénybe kerülni és megízlelni az ismertséget. Ami az érzelmi részét illeti: akkoriban egyébként nem viselt meg különösképpen. Az utána következő időszak volt az, amit kicsit rosszabbul éltem meg, nehéz volt visszazökkenni a „valóságba”.

Ugyanaz a Kovács Pali voltál a műsor előtt és után is?

Ez egy nagyon érdekes dolog: én ugyan annak a Kovács Palinak mondanám magam. Az biztos, hogy több tapasztalatom lett. Egy kicsit sem éreztem úgy, hogy nagyon „elszaladt volna velem a ló”.

Volt egy kisebb megzuhanásom az X-faktor után, amikor lelkileg nagyon összetörtem és elveszett voltam. Úgy éreztem, túl hirtelen lett vége a műsornak, túl nagy ürességet hagyott maga után.

Nagyon nehéz időszakot éltem meg akkoriban, de szerencsére túllendültem rajta, ami nem sikerülhetett volna az AWS zenekar támogatása nélkül.

(Az AWS egy modern-metal formáció. Ők képviselték Magyarországot a 2018-as lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválon Viszlát nyár című dalukkal. – a szerk.)

A banda tagjaival nagyon jó a kapcsolatom a mai napig, olyannyira, hogy jelenleg is egy közös projekten dolgozunk.

A verseny után minden bizonnyal gyökeresen megváltozott az életed. Milyen tervekkel vágtál neki a jövőnek, mi változott meg az életedben az eltelt két év alatt?

Nagyon sok minden változott azóta, egyre több elképzelésemet sikerül megvalósítanom. Szépen lassan kicserélődött körülöttem mind a szakmai, mind pedig a baráti kör, egészen más közegben vagyok, alkotok most. Kicsit az underground, alternatív zenei világban mozgok, mozgunk a zenekarommal. Az X-faktor nyilván egy mainstream vonalat képviselt. Ebből kiszakadva úgy döntöttünk, az alternatív stílus felé kanyarodtunk el, és egyelőre úgy látom nagyon jól tettük.

Viszonylag hosszú ideig szólóénekesként léptél fel, önmagában az is újdonság volt, hogy úgy határoztál, négy zenésztársaddal kiegészülve folytatod. Beszélj kicsit erről.

Az 2019 őszén alakult „Paliék” nagyon új dolog az életemben. A névválasztás azt az üzenetet hordozza, hogy nagyon szerettem volna már egy saját bandát. Sokáig csak akusztikusan zenéltem, rengeteg koncertre, fesztiválra jutottam el, többek között zenéltem az EFOTT-n, a STRAND fesztiválon és a Belvárosi Sörfesztiválon is. Nagyon sok dalt írtam ebben az időben, viszont ezeket már nem akusztikus gitárra, hanem teljes zenekarra komponáltam.

Ez az álom valósult meg, már több mint egy éve működünk együtt a srácokkal: Latyák Bencével, Paukovics Gergellyel, Jánny Dominikkal, valamint Tilhof Péterrel.

Nemsokára megjelenik az új lemezünk is. A legújabb dalunk pedig, most novemberen jön ki UTAZÓS címen.

A zene egyértelműen nagyon fontos szerepet játszik az életedben. Mi vitt rá mégis arra, hogy kommunikáció- és médiatudomány szakon folytasd tanulmányaidat?

Ha végül nem a színpadon, akkor majd a színpad mögött szeretnék dolgozni, és ezért is választottam a kommunikáció- és médiatudomány szakot a Kodolányin. Már évek óta vágok videókat és zenéket, és a saját dalainkat is én demózom fel otthon. Emellett klipeket is tervezek, a zenekarunk új klipjét is én fogom forgatni. Röviden szólva, mindig is érdekelt, vonzott ez a világ.

Miért pont a Kodolányi János Egyetemet választottad?

Egy barátomnak meséltem arról, hogy mindenképpen kommunikáció- és médiatudomány szakra szeretném beadni a jelentkezésem. Az ő ajánlására megnéztem azt a kiadványt, amelyben minden évben, szakok és intézmények szerint össze vannak gyűjtve a különböző képzési lehetőségek. Amikor kezembe vettem ezt az újságot, pont ott sikerült kinyitnom, ahol a Kodolányi János Egyetememről szóló rész volt. Ez pontosan két nappal a februári nyílt nap előtt történt. Eldöntöttem, ide mindenképpen ellátogatok. Édesanyámék a legnagyobb támogatóim, így egyértelmű volt, hogy ők elkísérnek. Szerelem volt első látásra. Az első pillanattól kezdve, Szabó Péter rektor úr köszöntője után, minden kétséget kizáróan biztos voltam benne, hogy én ide szeretnék járni. Elvarázsolt az iskola atmoszférája. Szeptemberben a beilleszkedés egészen jól sikerült. Nagyon sok új barátom lett, nem csak a saját szakomról, hanem más szakokról és évfolyamokról is. Érdekes, hogy még csak három hónapja vagyok a kodolányis, de már most biztosan érzem, hogy bárhová mehetek, mindenhol van egy barát, egy ismerős.

Lassan az őszi szemeszter végére érünk. Azt „kaptad”, amire számítottál?

Ez a pár hónap az életem egy teljesen új fejezetének kezdete volt, mert most az egyetemen végre azt tanulhatom, amit szeretek, ami valójában érdekel. A tanulás teljesen új értelmet nyert ezalatt az idő alatt, már nem teher a vállamon, hanem egy remek utazás, aminek a végén tudom, hogy ott vár az a jövő, amiről már hosszú ideje álmodozom.

Jobbat és többet kaptam, mint amire számítottam, pozitív csalódás volt. Sokkal érdekesebbek, élvezhetőbbek és befogadhatóbbak mind a tanórák, mind pedig az egyetemista lét, mint ahogyan azt előzetesen gondoltam.

Térjünk kicsit vissza a tehetségkutató verseny körüli időszakra. Csinálnál másképpen valamit?

Máig büszke vagyok rá, hogy jelentkeztem a műsorba, hogy mindezt végig csináltam. Kevés ember mondhatja azt el magáról tizenhat évesen, hogy hatodik helyezést ér el egy olyan műsorban, ahova több tízezren jelentkeztek. Azt is sikernek könyvelem el, hogy már két-három éve egyedül csinálom a dolgaimat, minden külső financiális forrástól függetlenül élek. Nagyon sokat köszönhetek a családomnak és a legjobb barátomnak, Siklósi Örsnek, az AWS frontemberének. Ő inspirált, és ő biztatott a legtöbbet arra, hogy soha ne adjam föl.

A zenélés az alap az életedben. De kezd-e körvonalazódni benned, hogy a diploma megszerzése után, milyen területen kamatoztatod a megszerzett tudást kommunikátorként?

A Kodolányin szeretném megszerezni a kommunikátori diplomát, és a terveim között szerepel, hogy felvegyek egy második szakot is. Hogy mit, az még nem teljesen kristályosodott ki. Felsőfokú tanulmányaim befejezésekor szeretnék mindenképpen két diplomát a kezemben fogni. Emellett szívesen marketingeznék  zenekaroknak, csinálnék menedzsmentet, akár lennék videóvágó, esetleg dolgoznék a közösségi médiában. Autodidakta módon egyébként már elkezdtem tanulni a „social media marketing” -et is. Dolgoznék akár televíziónál vagy egy privát cégnél is…tervek vannak bőven, az viszont, hogy ebből mi és hogyan valósul meg, az a jövő zenéje.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat