Tavaszi vizsga a Mozsárban

2016. május. 30. KáVé
Tavaszi vizsga a Mozsárban

Tévéztek, rádióztak, írásaikat mutatták be a kommédiás kodolányisok

Hagyománnyá  vált a Kodolányi János Főiskolán, hogy az elsőéves kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatók az őszi és a tavaszi szemeszter végén nyilvános vizsgán mutatják be tanulmányaik eredményét. A „Most mutasd meg” című tévés vetélkedőt idézi számomra a kommédiások gyakorlati vizsgája, tanáraik és társaik figyelik, értékelik szakmai teljesítményeket. A PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modell jegyében rendezett vizsgabemutatón ezúttal brillíroztak a fiatalok; kiváló tévés, rádiós és írott sajtós anyagok munkafázisait és végeredményeit tárták elénk.

A leendő médiamunkások számára komoly megmérettetésnek számító program helyszínválasztása nem véletlen; a főiskola megszokott falai közül kimozdítva, a hatodik kerületi Mozsár Kávézó konferenciatermében lépnek kvázi közönség elé a gyakornokok.   Máté Krisztina tanszékvezető helyettes azzal a szándékkal javasolta két évvel ezelőtt a külső vizsga lehetőségét, hogy ez már valójában felkészítés a későbbi feladatvégzésre, az ezernyi helyszínre, interjúra, váratlan helyzetre, egyszóval az újságírói létre. A tanulmányok első évében még csak körvonalazódik a pálya, nem látszanak az összefüggések az egyes területek között, mindenki tervezget, igyekszik készülni az általa megálmodott feladatokra. Vannak, akik biztosan tudják, hogy televíziósok lesznek majd, mások elszántan tanulják a rádiózást, az írott sajtó alapvetőségeit. Nem akarnak tudomást venni egyelőre arról, hogy a média világa ettől sokkal bonyolultabb, hiszen a tévés munkatárs rádiózik időnként, a rádiós könyvet és cikkeket ír, egyszóval nem vegytisztán van jelen a médiamunkás pályája során a hőn áhított professzió. Az is csak lassanként körvonalazódik, hogy nem időpazarlás a szakmai alapvetőségek megtanulására szánt idő, hiszen csak látszólag tudható azonnal minden.

Így a második szemeszter végén jól látszik már a szakmaiság fontossága, a médiamunkás lét összes írott és íratlan szabálya, a tehetség-szorgalom-kitartás-szakmai alázat négyesének egysége, a pálya összes gyönyörűsége. Jól látszik az is, hogy napjainkban összemosódnak a z egyes szakmai területek, a huszonegyedik századi médiaszakembernek el kell boldogulnia a hibridmédia világában.  Komolyan és elszántan készülnek minderre a kodolányis hallgatók.

Két szemeszter alatt sok mindent megtanultak, begyakoroltak, és még négy szemeszterük van arra, hogy elsajátíthassák mindazt, amivel megalapozhatják a pályájukat. A jövő szakemberei az elmúlt két félév alatt azt is megtanulták, hogy a nagy elszántság mellé szükség van a szakma alapos ismeretére. Erről szólt a vizsgájuk is, ahol megcsillogtathatták tehetségüket, megmutathatták mindazt, amit a tanév során megtanultak. Jók voltak egytől-egyig, és ez még csak a kezdet.

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat