TAVASZI TEMATIKUS HÉT A KJF-EN

2018. május. 15. KáVé
TAVASZI TEMATIKUS HÉT A KJF-EN

Színes kínálat, igényes programok

Hagyománnyá vált a Kodolányi János Főiskolán, hogy szemeszterenként tematikus hetet rendeznek, amelynek keretein belül hallgatók nem a hagyományos tanórákon sajátíthatnak el számos új ismeretet, hanem érdeklődésüknek megfelelően választhatnak az különböző előadások, workshopok, sport és kulturális lehetőségek közül. A hét keretében került megrendezésre a KONA, azaz a Kodolányisok Napja is.

A szorgalmi időszak utolsó harmadában, május 7-11. között egyebek mellett a mikrobloggerkedésről Mengyán Eszter, a reklámvilág nagy kérdéseiről Fabricius Gábor, a kreatív írásról Petőcz András tartott előadást, de volt nyugat-pápuai virtuális látogatás, televíziózási és rádiózási lehetőség, falfestés a Kodolányi Art Gallery szervezésében, szakestek és sportolás, szóval a kínálat óriási volt.  Tematikus hét programjai külső helyszíneken is zajlottak, a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók egy csoportja például az Akvárium Klubban megrendezett első, magyarországi Bár Show szakmai rendezvényen vett részt. 
Gyuricza Péter pedig a IV. kerületi Pauker Nyomdába látogatott el tanítványaival. Mint a Kv-nak elmondta, a tanórákon azzal foglalkoznak, miként kell újságot írni, a tematikus hét alkalmat adott arra, hogy megnézzék, hogyan készül el az újság a 21. századi nyomdában. N. Kovács Tímea ezúttal a 36. Magyar Sajtófotó Kiállításra hívta el a hallgatókat, amely május 19-ig tekinthető meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a Nagymező utca 8-ban. 

A hét kiemelt napja természetesen a csütörtök volt, amikor a Kodolányi Nap eseménypalettáján a testet és szellemet egyaránt megmozgató programok várták a hallgatókat. A fizikumukat a campus3 próbán tehették próbára a kodolányisok, kreativitásukat pedig falfestmények készítésével, táskafestéssel, improvizációs színházi előadáson teljesíthették  ki. Volt zenés grillparty, ahol a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók készített ízletesnél ízletesebb étkeket, a zenei aláfestésről pedig a főiskola jazz tanszékének hallgatói gondoskodtak.

De essék szó az előző napok néhány programjáról is, amelyek főszereplői kodolányis oktatók és tanárok voltak. Szekeresné Gáspár Judit különleges, érzékenyítő előadása sokakat vonzott; a Fogyatékos celebek a médiában című interaktív foglalkozáson a résztvevők megtekintették a filmezéssel évtizedek óta foglalkozó tanárnő és filmrendező férje, Szekeres Csaba e témában készített alkotását. A film alkalmat szolgáltatott arra, hogy a leendő médiamunkások megismerkedhessenek azokkal a módszerekkel, amelyekkel a fogyatékos embereket, az életüket, nehézségeiket úgy mutathatják be a társadalomnak, hogy az ne szánalmat keltsen, hanem segítse az elfogadásukat. A filmes házaspárt főként szociális témájú filmjei alapján ismeri a közönség (Álomturné, Mami Blue, Örvény). A forgatókönyvíró, rendező Szekeres Csaba munkáját egyébként a hazai és külföldi szakmai fórumok is elismerték (Magyar Filmszemle, New York Festival, Syracuse Filmfestival, Neubrandenburg, Los Angeles Short Film Festival).

Az "össznépi" falfestésesről Dr. Tarbay Gabriella galériavezetőtől megtudtam, hogy az ötlet szinte adta magát, hiszen az utolsó kiállítás képeinek leszedésével egészen őszig csupaszon maradtak volna a Kodolányi klub falai. A galériások úgy határoztak, hogy a soron következő tisztító festés előtt rendeznek egy rendhagyó "kiállítást", amelynek alkotásai a csupasz falakra készülnek, s ez alkalommal bárki művésszé válhat, aki belső indíttatást érez ehhez. Igazuk volt, egész nap alkottak, festettek fiatalok, idősebbek. A szürke falakon különös világok elevenednek meg, a színek és formák kavalkádja lenyűgözi a látogatót, az elkövetkező hetekben érdemes megnézni a rendhagyó tárlatot. 

Petőcz András szépíró műhelyének drámabemutatójára is hivatalos volt a KV. A József Attila-díjas, Márai Sándor-díjas és Magyarország Babérkoszorúja díjas magyar író, költő műhelyében hagyománya van annak, hogy az alkotók  felolvasó esteken mutatkozhatnak be a közönségnek. Rangos eseménynek számítanak ezek az alkalmak, ezúttal a kommunikáció és médiatudomány szak szakestjének is része volt az irodalmi program.

A tavaszi tematikus hét jól sikerült, várjuk a folytatást az őszi szemeszterben.

Kép és szöveg: V.I. 

 

 

 

 

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat