Társadalmi felelősségvállalás Dél-Békésben

2019. szeptember. 30. KáVé
Társadalmi felelősségvállalás Dél-Békésben

Kerteket építenek az orosházi hallgatók

A Kodolányi János Egyetem jelentős társadalmi szerepvállalással bír Dél-Békésben. Az elmúlt években több mint száz pedagógus, szociális és közművelődési területen dolgozó számára biztosított ingyenes továbbképzéseket, Dr. Szabó Péter rektor és Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér rektorhelyettes kiemelten támogatja az orosházi intézet műhelymunkáit a térségben.

A társadalom fejlesztése, a humán erőforrások erősítése mellett a környezet védelem ugyancsak kiemelt terület. Jó példa erre az a szeptemberi akció, amelyben Dr. Malatyinszki Szilárd, az orosházi egység igazgatója a hallgatói önkormányzat tagjaival közösen vállalt feladatokat. Szép példája a különböző kodolányis helyszíneken tanuló hallgatók együttműködésének, hogy a Budapesten tanuló Gombás Ádám az orosházi Komróczki Richárddal és Pangert Evelinnel dolgozott együtt a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Az Evergreen elnevezésű programhoz csatlakozva  ezúttal azt tűzték ki célul, hogy általános iskolákba magaságyásokat telepítsenek, illetve vetőmaggyűjtő programokat hívtak életre.

Az „EVERGREEN - Összefogás a hagyományos kertészkedés megőrzése és népszerűsítése céljából” elnevezésű román-magyar közös projekt keretében helyi közösségeket, elsősorban a gyerekeket és tanulókat látnak el információkkal az önellátó mezőgazdaságról, egészségtudatos életmódról, a hagyományos konyhakertek fenntartására buzdítva őket.

A kiindulási pont az, hogy Arad, Békés és Csongrád megyében, Nyugat-Románia és Dél-Kelet Magyarország területén a modern mezőgazdasági módszerek és a gazdaságosság miatt az önellátó mezőgazdaság, a háztáji gazdálkodás elvesztette jelentőségét. Ennek következtében a helyi fajták többsége is elveszett. A projekt célul tűzi ki a többi tradicionális mezőgazdasági érték megőrzését és népszerűsítését a helyi kulturális örökség részeként és a biológiai sokszínűség megőrzésével. Ugyanúgy az egészséges életmód megteremtéséhez is hozzájárul a projekt, gyerekek, fiatalok és felnőttek aktivitásának növelésével és az egészséges étkezési szokások megismertetésével. Ehhez csatlakoztak önkéntes alapon a kodolányisok is.

"Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek minél fiatalabb korban megismerkedhessenek a konyhakerti növényekkel, azok termesztésével és minden nap friss gyümölcsök, zöldségek kerüljenek az konyhába. A vidéki térségekben is sokszor a multinacionális üzletekben vásárolnak az emberek, miközben a gaz betakarja a kiskerteket. Ez ellen szeretnénk tenni és örülök annak, hogy a hallgatóink is felismerték ennek fontosságát." – mondta el a KV-nak Dr. Malatyinszky Szilárd.

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat