Tanulságok a tanításmentes héten

Cikk dátuma 2021. október. 07. | Hangoskodó
Tanulságok a tanításmentes héten

Tematikus hét – nem online

Ismét megrendezésre került a Kodolányi János Egyetem immár hagyománnyá vált tematikus hete. A minden szemeszterben megtartott programsorozat rendjét megzavarta a járvány az elmúlt tanévben, viszont most újra személyes jelenléttel vehettek részt a kodolányisok a rendezvényeken. A központi, kötelező programok mellett voltak minden hallgató számára nyitott előadások, illetve tanszéki programok is.

Az október 4-8. közötti programsorozaton olyan előadások közül válogathattak a hallgatók, amelyeket vendégelőadók, közismert szakemberek tartottak, és valamilyen módon kapcsolódnak a tanulmányaikhoz.

A központi programok között Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora érkezett a KJE-re, aki a magyar járványkezelésről és a pandémia negyedik hullámáról tartott előadást, ezt követően pedig a Mátrix – az OT dimenzió című előadáson vehettek részt a hallgatók.

Ezek mellett számos, mindenki számára nyitott előadás is rendelkezésre állt. Többek között Dr. Nagy Henrietta az ERASMUS-ról tartott előadást, Nichter Tamás a diákmunkaszolgáltatásokról beszélt, de volt kodolányis hallgatók is meséltek a nálunk töltött évekről és elhelyezkedésükről a munka világában. Érdekes programnak bizonyult még Tombor Zoltán fotográfus és Donka Attila, a KJE turizmus tanszék oktatójának előadása is.

A nyitott programok mellett minden tanszék kínált saját programot is a hallgatóknak, amelyet e-mailben küldtek ki mindenkinek.

A kommunikáció- és médiatudomány tanszék olyan programokat kínált, mint például Borsány-Gyenes András előadása, aki a Network4 elnök-vezérigazgatójaként betekintést engedett a tévézés világába a Story4, Galaxy4, Film4 és Arena4 csatornákon keresztül. A szakember kiemelte, hogy a fogyasztói szokások változásával a televíziót háttérbe szorították az online platformok, de a csatornák igyekeznek tartani a lépést és korszerű netes felületekkel is szolgálni a nézőknek. A cégcsoport csatornái a háztartások több, mint 80%-ában foghatók és igyekeznek magas presztízzsel bíró tartalmakat kínálni, mint például az Agatha Christie sorozatok, az FBI sorozatok, a Grace klinika vagy a Született feleségek.

Márton Szabolcs előadásával a reklámügynökségek életébe is bepillanthattunk. A Republic Group kreatív igazgatójával Dr. Sós Péter János beszélgetett a reklámügynökségek felépítéséről és a különböző részlegek működéséről. Tizenöt évvel ezelőtt Márton Szabolcs találta ki a Dreher máig ismert reklámszövegét: „Annyi a világ, amennyit beletöltesz.” Számára nagy kitüntetést jelent, hogy a szlogen tizenöt évet kibírt, hiszen ezen a területen szinte állandó a változás és az arculatváltás. A szakember elmondta, hogy a szakma alapjai valójában könyvből is megtanulhatók, de a leglényegesebb tudást a gyakorlatban lehet megszerezni.

A tanszék hallgatói egy könyvbemutatón is részt vehettek. Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című, nemrég megjelent könyve kapcsán Zámbó Brigitta beszélgetett a szerzővel. A bemutatón Falyuna Nóra, a tanszék oktatója is részt vett, aki Krekó Péterrel együtt a dezinformációk és az álhírek veszélyeire hívta fel a hallgatók figyelmét.

A tematikus hét programjai között minden hallgató találhatott érdekeset, izgalmasat, amely segíti a tanulást és az elhelyezkedést a munka világában. Számomra Borsány-Gyenes András és Márton Szabolcs előadása volt a legizgalmasabb, mivel az előadók két, manapság igen erőteljes ágazat lehetőségeit mutatták be, az előadások stílusa pedig vonzóvá tette a cégeket a hallgatók körében.

Lenti Barnabás, kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat